Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
JANGAN sesekali memulakan jika tidak bersedia untuk menyudahkan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: CARA MEMBALAS ORANG YANG MENYAKITI KITA


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» CARA MEMBALAS ORANG YANG MENYAKITI KITA

Please Mendaftar To Post


Oleh CARA MEMBALAS ORANG YANG MENYAKITI KITA

jundul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2005
Ahli No: 21365
Posting: 81
Dari: unima kl

Selangor  


posticon Posting pada: 29-09-06 12:00


Di sudut pasar Madinah ada seorang pengemis Yahudi buta yang
setiap harinya selalu berkata kepada setiap orang yang mendekatinya,"Wahai saudaraku, jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya maka kalian akan dipengaruhinya".

Namun, setiap pagi Muhammad Rasulullah SAW mendatanginya dengan membawakan makanan, dan tanpa berucap sepatah kata pun Rasulullah SAW menyuapkan makanan yang dibawanya kepada pengemis itu sedangkan pengemis itu tidak mengetahui bahwa yang menyuapinya itu adalah Rasulullah SAW. Rasulullah SAW melakukan hal ini setiap hari sampai beliau wafat.

Setelah wafatnya Rasulullah SAW praktis tidak ada lagi
orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu. Suatu hari sahabat terdekat Rasulullah SAW yakni Abubakar ra berkunjung ke rumah anaknya Aisyah ra yang tidak lain tidak bukan merupakan istri Rasulullah SAW dan beliau bertanya kepada anaknya itu, "Anakku, adakah kebiasaan kekasihku yang belum aku kerjakan?". Aisyah ra menjawab, "Wahai ayah, engkau adalah seorang ahli sunnah dan hampir tidak ada satu kebiasaannya pun yang belum ayah lakukan kecuali satu saja". "Apakah Itu?", tanya Abubakar ra. "Setiap pagi Rasulullah SAW selalu pergi ke ujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang ada disana ", kata Aisyah ra.

Keesokan harinya Abu bakar ra pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikan kepada pengemis itu. Abubakar ra mendatangi pengemis itu lalu memberikan makanan itu kepadanya. Ketika Abubakar ra mulai menyuapinya, si pengemis marah sambil menghardik, "Siapakah kamu ?".
Abubakar ra menjawab, "Aku orang yang biasa." "Bukan! Engkau bukan orang yang biasa mendatangiku", bantah si pengemis buta itu.

"Apabila ia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan
tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut setelah itu ia berikan padaku", pengemis itu melanjutkan
perkataannya. Abubakar ra tidak dapat menahan air matanya, ia menangis sambil berkata kepada pengemis itu, "Aku memang bukan orang yang biasa dating padamu. Aku adalah salah seorang dari sahabatnya, orang yang mulia itu telah tiada. Ia adalah Muhammad Rasulullah SAW".

Seketika itu juga pengemis itu pun menangis mendengar penjelasan Abu bakar ra, dan kemudian berkata, "Benarkah demikian? Selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya, ia tidak Pernah memarahiku sedikit pun, ia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi, ia begitu mulia.... "
Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya bersyahadat dihadapan
Abubakar ra saat itu juga dan sejak hari itu menjadi muslim.


-----------------
laaaa ilaaha illallaahu wahdahuu laasyariikalah. lahulmulku walahul hamdu yuhyii wayumiitu wahuwa 'alaa kulli syai ing qadir.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jundulProfil   Hantar PM kepada jundul   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 12:02


salam~
jadi buat baik lah kat org yang sakitkan hati kita..
pendek kata buat baik kat semua org..
wasalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 12:07


alangkah indahnya ISLAM!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 12:10


airmata ini pasti mengalir setiap kali membaca sirah rasulullah saw...
Ya Rsulullah, sungguh mulia pekertiMu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

fatimah-azzahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25632
Posting: 113

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-09-06 12:21


Pada 29-09-06 12:10 , triptofana posting:

!!! QUOTE !!!

airmata ini pasti mengalir setiap kali membaca sirah rasulullah saw...
Ya Rsulullah, sungguh mulia pekertiMu.


alangkah indahnya akhlakmu wahai kekasih ALLAH..


-----------------
'tuhan ganjarkan upaya untukku menyusuri jalan Mu agar tak tersasar haluan kiblatku oh, tuhan"


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimah-azzahraProfil   Hantar PM kepada fatimah-azzahra   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 14:04


contohi sifat rasulullah....peringatan buat diriku dan sahabat2 ukhwah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 14:30


Rasulullah saw, teladan terbaik buat kita semua...

Selawat dan salam buat junjungan mulia, Muhammad kekasih Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 14:36


:-( Terharu nya dengar cerita ini........kalau semua org dekat atas dunia macam ini mesti aman dunia ini........


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 16:00


banyak kali baca pun masih lagi menitiskan airmata............
mulianya Rasulullah........



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

kasih-ummi
Warga Rasmi
Menyertai: 07.07.2006
Ahli No: 25109
Posting: 9

malaysia  


posticon Posting pada: 29-09-06 18:10


mudah-mudahan akhlak yang ditunjukkan oleh rasulullah saw akan menjadi ikutan kita semua terutama dalam menghadapi kerenah musuh-musuh disekeliling kita.....

insyaallah berkat dengan kebaikan dan kesabaran yang kita tunjukan mereka akan kembali kepada islam yang lebih cemerlang, gemilang dan terbilang....

amiiiin !

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih-ummiProfil   Hantar PM kepada kasih-ummi   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 23:02


"ya Allah, perindahkanlah budi pekerti kami sepertimana budi pekerti Rasulallah S.A.W. dan sucikanlah hati kami dengan sifat2 terpuji sebagaimana hati para anbiya..amiiin ya rabbal 'alamin"

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-09-06 06:04


Pada 29-09-06 16:00 , Al-Aniesah posting:

!!! QUOTE !!!

banyak kali baca pun masih lagi menitiskan airmata............
mulianya Rasulullah........



sayangnya kita kepada rasulullah ... ;-)


-----------------
"Whenever there is justice, There is a life" ... HUndred Beast Sentai ! Gaoranger !!


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

putra_adi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2005
Ahli No: 20183
Posting: 79
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 30-09-06 07:26


Bismillahirahmanirahim...
Shalallahu a'lah Saidina Muhammad wa A'lah Ahlihi wa Shohabihi ajmain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For putra_adiProfil   Hantar PM kepada putra_adi   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-09-06 11:48


Allah, mulianya kekasihMu.
mampukah aku mempunyai akhlak semulia baginda,
walau sebesar zarah cuma...?
sallallahu ala saidina muhammad..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

zam2am
Warga Rasmi
Menyertai: 30.09.2006
Ahli No: 26679
Posting: 17
Dari: Alam Maya

Kedah  


posticon Posting pada: 30-09-06 23:12


Assalamualaikum...

Saya pernah difitnah rakan baik suatu ketika dulu.... Walaupun masih ada sakit hati apabila terlihat kelibatnya ataupun terdengar namanya, namun saya telah memaafkannya tanpa dia ketahui....
Saya tidak dapat menahan keperitan jika terserempak dengannya... Kerana dia tidak pernah meminta maaf dan merasakan dirinya tidak bersalah....

walaupun kami berjiran.... tetapi sejak peristiwa itu... saya tidak lagi menegurnya....
AllahuAkbar... saya amat sedih bila kenangkan saat difitnah itu... dan tidak dapat menerima kenyataan...

Semoga Allah memberi hidayah kepada saya dan juga rakan saya... Amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam2amProfil   Hantar PM kepada zam2am   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 02-10-06 10:05


begitu mulia sifat rasulullah...
moga diriku dapat menjadi seperti rasulullah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-10-06 12:25


Sungguh mulia akhlak mu ya Rasulullah..
bolehkah aku menjadi seperti mu...
insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

FIENDA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2006
Ahli No: 27433
Posting: 224
Dari: NS

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 09-02-07 14:11


CARA MEMBALAS ORANG YANG MENYAKITI KITA
• jundul
Ahli 2 Bintang
Menyertai: 23.12.2005
Ahli No: 21365
Posting: 59
Dari: unima kl





     Posting pada: 29-09-06 12:00


Di sudut pasar Madinah ada seorang pengemis Yahudi buta yang
setiap harinya selalu berkata kepada setiap orang yang mendekatinya,"Wahai saudaraku, jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya maka kalian akan dipengaruhinya".

Namun, setiap pagi Muhammad Rasulullah SAW mendatanginya dengan membawakan makanan, dan tanpa berucap sepatah kata pun Rasulullah SAW menyuapkan makanan yang dibawanya kepada pengemis itu sedangkan pengemis itu tidak mengetahui bahwa yang menyuapinya itu adalah Rasulullah SAW. Rasulullah SAW melakukan hal ini setiap hari sampai beliau wafat.

Setelah wafatnya Rasulullah SAW praktis tidak ada lagi
orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu. Suatu hari sahabat terdekat Rasulullah SAW yakni Abubakar ra berkunjung ke rumah anaknya Aisyah ra yang tidak lain tidak bukan merupakan istri Rasulullah SAW dan beliau bertanya kepada anaknya itu, "Anakku, adakah kebiasaan kekasihku yang belum aku kerjakan?". Aisyah ra menjawab, "Wahai ayah, engkau adalah seorang ahli sunnah dan hampir tidak ada satu kebiasaannya pun yang belum ayah lakukan kecuali satu saja". "Apakah Itu?", tanya Abubakar ra. "Setiap pagi Rasulullah SAW selalu pergi ke ujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang ada disana ", kata Aisyah ra.

Keesokan harinya Abu bakar ra pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikan kepada pengemis itu. Abubakar ra mendatangi pengemis itu lalu memberikan makanan itu kepadanya. Ketika Abubakar ra mulai menyuapinya, si pengemis marah sambil menghardik, "Siapakah kamu ?".
Abubakar ra menjawab, "Aku orang yang biasa." "Bukan! Engkau bukan orang yang biasa mendatangiku", bantah si pengemis buta itu.

"Apabila ia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan
tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut setelah itu ia berikan padaku", pengemis itu melanjutkan
perkataannya. Abubakar ra tidak dapat menahan air matanya, ia menangis sambil berkata kepada pengemis itu, "Aku memang bukan orang yang biasa dating padamu. Aku adalah salah seorang dari sahabatnya, orang yang mulia itu telah tiada. Ia adalah Muhammad Rasulullah SAW".

Seketika itu juga pengemis itu pun menangis mendengar penjelasan Abu bakar ra, dan kemudian berkata, "Benarkah demikian? Selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya, ia tidak Pernah memarahiku sedikit pun, ia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi, ia begitu mulia.... "
Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya bersyahadat dihadapan
Abubakar ra saat itu juga dan sejak hari itu menjadi muslim.


-----------------
laaaa ilaaha illallaahu wahdahuu laasyariikalah. lahulmulku walahul hamdu yuhyii wayumiitu wahuwa 'alaa kulli syai ing qadir.





--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• lamyanunalif_mursyidah
Ahli 5 Bintang
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 379
Dari: taman melewar





     Posting pada: 29-09-06 12:02


salam~
jadi buat baik lah kat org yang sakitkan hati kita..
pendek kata buat baik kat semua org..
wasalam~




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• wafa_mawaddah
AHLI SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 611
Dari: mardhatillah





     Posting pada: 29-09-06 12:07


alangkah indahnya ISLAM!!!!!!




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• triptofana
AHLI SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 576
Dari: sElaNgoR





     Posting pada: 29-09-06 12:10


airmata ini pasti mengalir setiap kali membaca sirah rasulullah saw...
Ya Rsulullah, sungguh mulia pekertiMu.




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• fatimah-azzahra
Ahli 2 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25632
Posting: 64





     Posting pada: 29-09-06 12:21


Pada 29-09-06 12:10 , triptofana posting:!!! QUOTE !!!
airmata ini pasti mengalir setiap kali membaca sirah rasulullah saw...
Ya Rsulullah, sungguh mulia pekertiMu.

alangkah indahnya akhlakmu wahai kekasih ALLAH..


-----------------
'tuhan ganjarkan upaya untukku menyusuri jalan Mu agar tak tersasar haluan kiblatku oh, tuhan"





--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• insyirah_hr
AHLI SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 553
Dari: Kedah





     Posting pada: 29-09-06 14:04


contohi sifat rasulullah....peringatan buat diriku dan sahabat2 ukhwah....




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• ismi_safiza
AHLI SENIOR
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1303
Dari: kedah





     Posting pada: 29-09-06 14:30


Rasulullah saw, teladan terbaik buat kita semua...

Selawat dan salam buat junjungan mulia, Muhammad kekasih Allah




--------------------------------------------------------------------------------
Profil         Quote    Lapor Kepada Admin
• eme86
AHLI SENIOR
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 1565
Dari: ~KOTA BUDAYA~





     Posting pada: 29-09-06 14:36


Terharu nya dengar cerita ini........kalau semua org dekat atas dunia macam ini mesti aman dunia ini........


-----------------
Perjalanan masih jauh,di manakah takdir kita?Membangun bersama Islam!!





--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• Al-Aniesah
Ahli 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 246
Dari: Bumi Allah





     Posting pada: 29-09-06 16:00


banyak kali baca pun masih lagi menitiskan airmata............
mulianya Rasulullah........


-----------------






--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• kasih-ummi
Ahli Rasmi
Menyertai: 07.07.2006
Ahli No: 25109
Posting: 4





     Posting pada: 29-09-06 18:10


mudah-mudahan akhlak yang ditunjukkan oleh rasulullah saw akan menjadi ikutan kita semua terutama dalam menghadapi kerenah musuh-musuh disekeliling kita.....

insyaallah berkat dengan kebaikan dan kesabaran yang kita tunjukan mereka akan kembali kepada islam yang lebih cemerlang, gemilang dan terbilang....

amiiiin !




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• zaitihamdan
Ahli 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 240
Dari: Bintulu, Sarawak





     Posting pada: 29-09-06 23:02


"ya Allah, perindahkanlah budi pekerti kami sepertimana budi pekerti Rasulallah S.A.W. dan sucikanlah hati kami dengan sifat2 terpuji sebagaimana hati para anbiya..amiiin ya rabbal 'alamin"




--------------------------------------------------------------------------------
Profil         Quote    Lapor Kepada Admin
• yanokage
Ahli 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 262
Dari: SMK (A) Al-Irshad





     Posting pada: 30-09-06 06:04


Pada 29-09-06 16:00 , Al-Aniesah posting:!!! QUOTE !!!
banyak kali baca pun masih lagi menitiskan airmata............
mulianya Rasulullah........



sayangnya kita kepada rasulullah ...


-----------------
"Whenever there is justice, There is a life" ... HUndred Beast Sentai ! Gaoranger !!





--------------------------------------------------------------------------------
Profil         Quote    Lapor Kepada Admin
• putra_adi
Ahli 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2005
Ahli No: 20183
Posting: 73
Dari: johor





     Posting pada: 30-09-06 07:26


Bismillahirahmanirahim...
Shalallahu a'lah Saidina Muhammad wa A'lah Ahlihi wa Shohabihi ajmain...




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• nurhaziqah
AHLI SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 508
Dari: melaka, kekadang perak





     Posting pada: 30-09-06 11:48


Allah, mulianya kekasihMu.
mampukah aku mempunyai akhlak semulia baginda,
walau sebesar zarah cuma...?
sallallahu ala saidina muhammad..




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• zam2am
Ahli Rasmi
Menyertai: 30.09.2006
Ahli No: 26679
Posting: 17
Dari: Alam Maya





     Posting pada: 30-09-06 23:12


...

Saya pernah difitnah rakan baik suatu ketika dulu.... Walaupun masih ada sakit hati apabila terlihat kelibatnya ataupun terdengar namanya, namun saya telah memaafkannya tanpa dia ketahui....
Saya tidak dapat menahan keperitan jika terserempak dengannya... Kerana dia tidak pernah meminta maaf dan merasakan dirinya tidak bersalah....

walaupun kami berjiran.... tetapi sejak peristiwa itu... saya tidak lagi menegurnya....
AllahuAkbar... saya amat sedih bila kenangkan saat difitnah itu... dan tidak dapat menerima kenyataan...

Semoga Allah memberi hidayah kepada saya dan juga rakan saya... Amin..




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIENDAProfil   Hantar PM kepada FIENDA   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 10-02-07 13:42


assalamualaikum....
contohilah akhlak rasulullah...insyaallah hati akan tenang....
tidak perlu kita membalas dengan cara yang sama...banyakkan bersabar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-02-07 15:10


berdoa supaya Allah memberi pentunjuk kepada dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

rie_boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26704
Posting: 133
Dari: upm bintulu,sarawak

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-02-07 15:30


Bila ada orang sakit hati kenala sabar...sabar separuh dari iman..Pendek kata biar orang sakitkan hati kita jangan kita sakitkan hati orang terutama orang kita sayang..disini kita perlu memaafkan orang jika dia sedar kesalahannya...Banyakkan berdoa semoga hatinya lembut untuk menerima kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rie_boyzProfil   Hantar PM kepada rie_boyz   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.113132 saat. Lajunya....