Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tiada apa yang paling berharga di dunia ini selain dari kebahagiaan..tiada apa yang paling memilukan selain dari kesedihan
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 17
Ahli: 0
Jumlah: 17




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 5 hari yang lalu


Lirik Nasyid
Topik: siapa tau lirik lagu Ramadhan ini...?


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Lirik Nasyid
    »» siapa tau lirik lagu Ramadhan ini...?

Please Mendaftar To Post


Oleh siapa tau lirik lagu Ramadhan ini...?

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-09-06 09:04


Siapa tau lirik penuh lagu ni dan penyanyinya..boleh siarkan tak secara penuh......dulu lagu ni selalu berkumandang semasa bulan Ramadhan di RTM...tahun lepas...

Antara liriknya yang saya tahu ialah...

Bulan Ramadhan....
Bulan yang berkat...
Bulan Rahmat...dan bulan utama..
Pahala digandakan..amalan diterima...
Malam Lailatul Qadar yang istimewa....

p/s kalau tak silap sayalah....

:-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

syaakiroh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14254
Posting: 22
Dari: temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-09-06 10:21


Assalamualaikum...

Macam pernah dengar.(memng pun)...Tapi......tak take care pun.

Ana suka yang Satu lagi,,selaulu juga keluar dalam IKIM.

Antara Liriknya...

Ramadhan,
Satu nasib tak serupa,
peluangnya sama,
Natijah berbeza,
Ramadhan mereka,
gemilang cemerlang
Mu'min berjasa,
Diawal zaman,
Ramadhan kami,
Malang semua,
Muslim Berdosa,
Di akhir zaman...............

Sambung lah sendiri siapa tahu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syaakirohProfil   Hantar PM kepada syaakiroh   Pergi ke syaakiroh's Website   Quote dan BalasQuote

faizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2006
Ahli No: 26288
Posting: 40
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-09-06 12:57


hari raya hari kemenangan
hari kesyukuran dilimpahi kemuliaan
dilimpahi seri
memang dinanti
ada maksud yang lebih hakiki

pada nafsu yang dilentur lapar dahaga
pada fikiran di sinar nur dan sabar
pada hati bersih
disolat terawih
apakah semuanya sudah dimiliki

puasa mengajar erti kepayahan
pengikat berlandaskan iman
puasa penghijab yang sangat maknawi
antara hamba dengan ilahi

Puasa sempurna mengajar rohani dan rasa
puasa sebenarnya menahan kita dan juga anggota....
......
......


Dalam RTM -unic siapa boleh sambung tafaddhol lah eaa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizzuddinProfil   Hantar PM kepada faizzuddin   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-06 11:00


Bertemu kembali dengan Ramadhan
Kurasakan bahagia menyelubungi
Ya Allah daku bersyukur
Kau pertemukan aku semula
Ramadhan yang mulia

Di Ramadhan Ya Allah
RahmatMu ku rasa
Ku banyakkan beribadah
Ku tahu pengampunanMu
Melangit tinggi

Ramadhan rahmat dari Illahi
Banyakkan ibadah dan berdoa
Hapuskan dosa tingkatkan pahala
Semoga beroleh maghfirah
Moga kita ‘kan jadi hamba yang setia

Ramadhan menyedarkan aku
Kesusahan yang dialami insan lain
Ramadhan ujian Illahi
Mengajar erti kesabaran dan kesetiaan

Andainya ini Ramadhan terakhir bagiku
Kuharap ianya ‘kan membela ku di akhirat nanti

Brothersz

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-06 11:03


Harapan Ramadhan

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat ku lalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan
Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya
Dengan sabar

Ku memohon pada Tuhan
Diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan
Diterima amalan

Selangkah demi selangkah
Dengan rahmatMu oh Tuhanku
Ku tempuh jua..

Raihan dan Man bye

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-10-06 16:08


Tajuk lagu di atas Ramadhan Bulan Yang Berkat..tapi tak tau lirik penuh dan siapa penyanyi asal... baru-baru ni Hijjaz ada merakamnya semula lagu tersebut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

abah-we-ma
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26484
Posting: 108
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-10-06 16:35


bagila lirik penuh...tak best lah kalau lirik tak penuh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For abah-we-maProfil   Hantar PM kepada abah-we-ma   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-10-06 18:29


Pada 21-09-06 12:57 , faizzuddin posting:

!!! QUOTE !!!

hari raya hari kemenangan
hari kesyukuran dilimpahi kemuliaan
dilimpahi seri
memang dinanti
ada maksud yang lebih hakiki

pada nafsu yang dilentur lapar dahaga
pada fikiran di sinar nur dan sabar
pada hati bersih
disolat terawih
apakah semuanya sudah dimiliki

puasa mengajar erti kepayahan
pengikat berlandaskan iman
puasa penghijab yang sangat maknawi
antara hamba dengan ilahi

Puasa sempurna mengajar rohani dan rasa
puasa sebenarnya menahan kita dan juga anggota....
......
......


Dalam RTM -unic siapa boleh sambung tafaddhol lah eaa..

saya update sikit setakat saya boleh tangkap:


MUHASABAH RAMADHAN - UNIC

Hari raya hari kemenangan
Hari kesyukuran dilimpahi kemuliaan
Di lipatan seni mihnah Ilahi
Ada maksud murni yang lebih hakiki

Pada nafsu yang dilentur lapar dahaga
Pada fikiran disinar wahyu dan sabda
Pada hati bersih di solat terawih
Apakah semuanya telah dimiliki

Puasa mengajar erti ketabahan
Menghadap ujian berlandaskan iman
Puasa perisai yang sangat maknawi
Penyingkap hijab antara hamba dengan Ilahi

Chorus:

Puasa sempurna menahan rohani dan rasa
Puasa sederhana menahan indera dan juga anggota
Puasa biasa hanya melawan lapar dan dahaga
Lalu di manakah puasa kita, adakah masih di tahap lama

Lalu muhasabah di hujung ramadhan
Sudahkah terbangun (?)
Atau kolam jiwa masih tercemar keruh
Oleh sembilu dosa duri angkara

Ketika bertahmid bertakbir bertasbih
Terasakah kita hamba Ilahi
Yang hanya mampu mengukir takbir
Sedangkan padanya segala takdir


p/s: ketika bertahmid bertakbir bertasbih, terasakah kita hamba Ilahi?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 07-10-06 18:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.091018 saat. Lajunya....