Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Jangan siar iklan TV berbau seks


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Jangan siar iklan TV berbau seks

Please Mendaftar To Post


Oleh Jangan siar iklan TV berbau seks

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 13:10


SAYA berharap pihak TV tidak menyiarkan iklan berbau seks yang tidak sesuai ditonton oleh kanak-kanak dan remaja.

Salah satu ialah iklan syampu yang memaparkan aksi seorang wanita yang sedang membelai muka kekasihnya. Adegan tersebut berakhir apabila si wanita terkejut mendapati rambut kekasihnya berkelumumur.

Begitu juga iklan tuala wanita yang mempaparkan seorang wanita yang beraksi ‘gatal’ untuk menarik perhatian si jejaka. Wanita dalam iklan berkenaan memakai skirt pendek dan menggoyangkan punggung ke arah lelaki berkenaan.

Iklan seperti itu bertentangan dengan budaya Malaysia. Budaya ketimuran kita diungkap sepenuhnya dalam Rukun Negara sebagai ‘Kesopanan dan Kesusilaan’.

:-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 18-09-06 13:18


iklan satu deodarant pun tak berapa sesuai
perempuan tu asyik nak tunjuk armpit saja....
lelaki pulak tengok sampai tertumpah makanan
gedik betul iklan tu....

p/s: suka iklan wardina dan anaknya tu...heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 14:34


ye ke?saya tak tahu pun....kata pak lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 14:53


iklan kopi pun sama...
libatkan kanak-kanak pulak tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahkusza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12373
Posting: 119
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 15:01


Disebabkan banyak iklan2 yang tak sesuai di paparkan...
kita hendaklah sentiasa mengawasi anak2 atau adik2 kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahkuszaProfil   Hantar PM kepada muslimahkusza   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-09-06 15:22


Assalamualaikum,

Saya juga tak puas hati dengan iklan tersebut. Harap pihak yang bertanggungjawab cepat-cepat ambil tindakan dan tidak menyiarkan iklan tersebut lagi.

Andai semua pihak prihatin dan jujur dalam tugas mereka banyak perkara dapat di elakkan....tetapi bila keuntungan menjadi topik utama maka banyak perkara akan berlaku.....

TAK SUKA TENGOK IKLAN.......

Wassalam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 18-09-06 15:26


macam mana dengan iklan di Astro....nauzubillah...nasib baik rumah saya tak ada Astro

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 15:39


ana ada astro tapi ana jarang sangat-sangat tengok tv...(nasib baik Allah bagi ana sibuk saja memanjang...balik rumah pun terus bukak ukhwah.com...lagi berfaedah...betul tak kawan-kawan?...:P


-----------------
~Don't ever leave the one you love for the one you like,because the one you like will leave you for the one they love~
[ Telah diedit oleh: zaitihamdan pada 18-09-06 15:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrawi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 33
Posting: 307
Dari: pulau mutiara

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-09-06 16:01


ni lah masalahnya bila segalanya dilakukan berteraskan keuntungan semata-mata...

every moment is business-donald trump

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrawiProfil   Hantar PM kepada azzahrawi   Quote dan BalasQuote

rabiah_al-adawiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.03.2006
Ahli No: 23868
Posting: 56

yemen  


posticon Posting pada: 18-09-06 18:30


assalamualaikum w.b.t

hati-hati lah dalam melihat televisyen sebab lebih banyak buruk dr baiknya.
kalau boleh kurangkan tengok tv lagi bagus...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rabiah_al-adawiahProfil   Hantar PM kepada rabiah_al-adawiah   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 18:38


:oops: masalah nya berlambak iklan macam tu kat TV kita sekarang.....tambah2 lagi kalau TV swasta....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-09-06 19:22


orang yang ada maruah takkan sanggup berlakon iklan2 macam tu...kalau tak ada orang nak berlakon..tak ada lah iklan begitu..tapi sekarang ni..maruah tu nilainya dah sama macam sampah agaknya... :-( :-( :-(


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

ahlifikir
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2005
Ahli No: 17015
Posting: 45
Dari: kl

japan   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 19:23


kita cakap kat sini pun tak guna sebab takkan ada tindakan yang akan diambil

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahlifikirProfil   Hantar PM kepada ahlifikir   Pergi ke ahlifikir's Website   Quote dan BalasQuote

putra_adi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2005
Ahli No: 20183
Posting: 79
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-09-06 22:03


Assalamualaikum...
meskipun tiada tindkan yang diambil, sekurang-kurangnya kita perihatin tehadap masalah yang berlaku dikalangan umat Islam terutama dinegara kita ini.bukan sahaja iklan yang berbtuk lucah ditayangkan, tapi filem pun mereka sudah berani dah menyiarkan kepada masyarakat. risau lah sahabat sekalian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For putra_adiProfil   Hantar PM kepada putra_adi   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-09-06 01:57


haramkan terus pun takpa............

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 20-09-06 10:19


memang tak senonoh iklan syampu 2....
cuba bayang kalau kita tengok....
saya jadi naik menyampah....
same jugak dengan iklan deodorant nivea yang u putih kan ketiak...ya allah...
tak senonoh tol remaja sekarang ni...
kerna duit sanggup tayang semua...

DUNIA2....
[ Telah diedit oleh: kembara_girl pada 20-09-06 10:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-09-06 10:29


benci! benci! benci!!!
benci betul dengan iklan tu..!!!!
tak senonoh!

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-09-06 11:11


!!! QUOTE !!!

kita cakap kat sini pun tak guna sebab takkan ada tindakan yang akan diambil

kalau macam tu tak payah masuk ukhwah terus, senang... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 20-09-06 13:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-09-06 11:28


biasala..nak cari untung punya pasal..hal2 lain tolak tepi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 19:06


eh2...jangan lupa, kita kan negara Islam?
so kalau iklan tu ada, maksud nya betul lah tu...
boleh lah tu huhu :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 19:16


Bukan setakat iklan saja, malah rancangan2 kat tv tu pun makin teruk.cerita bukan best sangat, asyik pusing2 kat sama saja...lebih2 lagi cerita dari latin tu...

langsung tak tapis dulu adegan yang berbaur seks...wanita yang berpakaian tetapi telanjang...
orang-orang tua pun suka lah ceritaya tu...
astaghfirullah hal azim...teruk sangat.


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 19:22


patut haram kan saja terus siaran cerita2 dari barat mahupun dalam negara kita yang ada unsur2 yang tidak sepatutnya bukan sahaja sex,malah yang menyentuh sensetiviti agama serta moral masyrakat islam terutama unsur cinta yang terlampau dan melalaikan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 22:11


ada lagi iklan kopi "kami nak power"....pun tak sesuai jugak.lepas minum kopi tu,terus saja liar macam apentah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

zahratunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27966
Posting: 85
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 01-03-07 22:22


betul.. saya pun sokong
tak payah siarkan iklan macam ni...
nak promote barangan tapi sampai jual 'benda lain'
wanita dan kanak-kanak lah asyik dieksploitasikan
kadang-kadang nak tengok iklan pun segan
esp bila besama family yang laki..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratunnurProfil   Hantar PM kepada zahratunnur   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 00:34


ana ada belajar ilmu advertising... bab2 iklan ni lah...
memang care terbaik untuk iklan kan sesuatu produk, kita guna perempuan, sebab perempuan cantik.. itu apa yang ana belajar lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 00:44


Pada 05-03-07 00:34 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

ana ada belajar ilmu advertising... bab2 iklan ni lah...
memang care terbaik untuk iklan kan sesuatu produk, kita guna perempuan, sebab perempuan cantik.. itu apa yang ana belajar lah...


guna perempuan? maksudnya zaman sekarang ni wanita ni tak ubah seperti barang dagangan saja. hinanya martabat wanita :( . Islam dan meninggikan martabat wanita setinggi-tingginya, tapi manusia itu sendiri yang meletakkan nilainya serendah barang murahan. sama saja zaman moden = zaman jahiliyyah. nilai wanita tinggi dan berharga bagi mereka yang betul-betul bersungguh mahu meninggikan, menjaga dan memeliharanya...segala-galanya terpulang pada wanita itu sendiri.


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 00:50


Pada 01-03-07 22:11 , mukmin0904 posting:

!!! QUOTE !!!

ada lagi iklan kopi "kami nak power"....pun tak sesuai jugak.lepas minum kopi tu,terus saja liar macam apentah...


Tak sesuai ditayangkan.. Ada unsur lucah jugak ni..


-----------------
http://azymechanical.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 00:55


Iklan "silkygirl" yang ada Mawi & Aleeya tu pun patut disekat..
Malukan bangsa lah.. TAk malu ke? Terkejar-kejar..macam b***k pun ada..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

nurun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14200
Posting: 97
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 05-03-07 03:53


ana sokong pendapat saudara al-azym, iklan tersebut sedikit sebanyak meruntuhkan akhlak umat islam sejagat......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurunProfil   Hantar PM kepada nurun   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 11:55


Pada 05-03-07 00:55 , aL-azyM posting:

!!! QUOTE !!!

Iklan "silkygirl" yang ada Mawi & Aleeya tu pun patut disekat..
Malukan bangsa lah.. TAk malu ke? Terkejar-kejar..macam b***k pun ada..


makin lama tengok, makin meluat.. :-? :-? :-?



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 11:57


salam~
hmm..memang meluat tengok iklan2 yang sahabat2 semua cakap tu..kadang-kadang rasa bengang juga..iklan sekarang melampau2..
wassalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 06-03-07 23:50


....macamane nak sekat? pimpinan patut ambik ihtimam dengan benda begini kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 08:15


Pada 01-03-07 19:22 , ad-din posting:

!!! QUOTE !!!

patut haram kan saja terus siaran cerita2 dari barat mahupun dalam negara kita yang ada unsur2 yang tidak sepatutnya bukan sahaja sex,malah yang menyentuh sensetiviti agama serta moral masyrakat islam terutama unsur cinta yang terlampau dan melalaikan..


susah...
sebab orang atasan pejam mata tutup telinga.. tapi poket penuh berkepuk... makan lah duit dari sumber haram tu, sok kat akhirat tak larat nak bawa perut tau lah



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 09:35


saya bersetuju jangan siarkan iklan TV berbau seks.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 12-03-07 03:53


saya setuju.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.129313 saat. Lajunya....