Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-03-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Layang-layang naik ke udara kerana menentang angin bukan kerana mengikut arah angin

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 170
Ahli: 0
Jumlah: 170




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 2 hari yang lalu
Rashdin: 27 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: Laksa oh Laksa


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» Laksa oh Laksa

Please Mendaftar To Post


Oleh Laksa oh Laksa

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-09-06 11:19


Laksa oh Laksa


Laksa Johor

Bahan-Bahan
1 paket speggetti (direbus dengan sedikit minyak supaya tidak melekat dan toskan)
6 ikan kembung - rebus, ambil isi dan dikisar (jangan buang air rebusannya)
1 biji kelapa -1/4 dijadikan kerisik, 3/4 dijadikan santan
1 paket kari Adabi - bancuh dengan air
sedikit asam jawa - bancuh dengan air
sedikit udang kering - ditumbuk
1 ikat daun kesom
2 tangkai bunga kantan
sedikit gula melaka
minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Untuk Dikisar:
12 batang cili kering
6 bawang merah
2 bawang putih
sedikit lengkuas
sedikit halia
2 batang serai
1 suduteh ketumbar
sedikit jintan

Bahan sampingan:
Daun kesom
Daun selasih
Kacang panjang - diracik
Timun - dipotong membulat
Bawang besar - dipotong membulat
Taugeh
Tauhu - digoreng, dipotong kecil-kecil
Limau kasturi
Sambal belacan

Cara Cara

Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar tadi.
Biar sampai naik wangi.
Masukkan udang kering, rempah kari dan air rebusan ikan tadi.
Masukkan ikan yang telah dikisar.
Masukkan gula melaka, air asam jawa, kerisik, garam dan santan.
Akhir sekali masukkan bunga kantan dan daun kesom.
Tunggu sampai mendidih. Matikan api.
Hidangkan speggetti bersama kuah dan bahan sampingan tadi.


**********************************************


Laksa Penang


Bahan-Bahan
Laksa - direndam, direbus dan toskan
6 ekor ikan kembung - direbus, ambil isi dan dikisar (jangan buang air rebusannya)
Asam gelugur
Sedikit belacan
Salad (jikalau suka)
Daun kesom
Bunga kantan
Garam sekucup rasa

Untuk Dikisar:
10 tangkai cili kering
5 bawang merah
3 bawang putih

Untuk Hiasan:
Timun - diracik
Limau nipis


Cara Cara

Bahan-bahan yang dikisar tadi dimasukkan dalam peruk, campur air rebusan ikan tadi.
Rebus dulu sampai masak dan tambah air jika perlu.
Bila bahan-bahan dah betul-betul masak, masuk ikan, asam gelugur,
daun kesom, bunga kantan, salad dan garam.
Tunggu mendidih. Matikan api.
Hiaskan dengan timun dan limau nipis.

p/s: mengikut citarasa masing-masing.
boleh ditambah dengan bahan-bahan yang lain.

Selamat mencuba! :-di


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-09-06 13:20


hish sedap ini... :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

muslimin2303
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14727
Posting: 83
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-09-06 15:48


laksa...kau kegemaranku..tapi dah lama aku tak dapat makan kau kerana aku sakit dan kena pantang..tunggu lah aku sihat...aku nak makan kau...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin2303Profil   Hantar PM kepada muslimin2303   Quote dan BalasQuote

haura_akhas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14612
Posting: 118
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-09-06 16:22


takdop anda resepi lakso klate?...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For haura_akhasProfil   Hantar PM kepada haura_akhas   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-09-06 18:42


Pada 15-09-06 16:22 , haura_akhas posting:

!!! QUOTE !!!

takdop anda resepi lakso klate?...hehehe


:-di Hhhmmmm....ye lah, tak dok ke resepi laksa kelate....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

TokJanggut
Warga Rasmi
Menyertai: 15.09.2006
Ahli No: 26384
Posting: 3

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-09-06 20:02


;-) Lakso kelate tsohor juga...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For TokJanggutProfil   Hantar PM kepada TokJanggut   Quote dan BalasQuote

baldu_biru
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.09.2006
Ahli No: 26333
Posting: 25
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-09-06 23:48


Laksa Terengganu (kuah putih)

Bahan-bahan untuk kuah:
- santan sebelah biji kelapa
- bawang merah 3 biji - dikisar
- sedikit lada hitam -dikisar
- 5 ekor ikan selayang - dikisar
- asam gelugor/asam keping

Bahan-bahan untuk ulam / tambahan:
- timun dipotong dadu
- kacang panjang dihiris nipis2
- daun kemangi - dihiris nipis2
- cili boh
- belacan

Cara-cara:
1) masak santan dengan api sederhana
2) bila santan hampir nak mendidih, masukkan bahan yang dikisar.
3) masukkan garam secukup rasa
4) masukkan asam gelugor
5) bila dah mendidih, angkat.
6) hidang bersama laksa san ulaman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For baldu_biruProfil   Hantar PM kepada baldu_biru   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 00:08


lama nya tak makan laksa penang..........huhuhuhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 01:42


Pada 15-09-06 23:48 , baldu_biru posting:

!!! QUOTE !!!

Laksa Terengganu (kuah putih)

Bahan-bahan untuk kuah:
- santan sebelah biji kelapa
- bawang merah 3 biji - dikisar
- sedikit lada hitam -dikisar
- 5 ekor ikan selayang - dikisar
- asam gelugor/asam keping

Bahan-bahan untuk ulam / tambahan:
- timun dipotong dadu
- kacang panjang dihiris nipis2
- daun kemangi - dihiris nipis2
- cili boh
- belacan

Cara-cara:
1) masak santan dengan api sederhana
2) bila santan hampir nak mendidih, masukkan bahan yang dikisar.
3) masukkan garam secukup rasa
4) masukkan asam gelugor
5) bila dah mendidih, angkat.
6) hidang bersama laksa san ulaman..



:-) eehh.....saudara baldu biru dah tersilap ini....resipi yang saudara maksudkan ini adalah laksa kelantan punya.....bukan laksa terengganu.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 15:13


Pada 15-09-06 16:22 , haura_akhas posting:

!!! QUOTE !!!

takdop anda resepi lakso klate?...hehehe


Laksa Kelantan

Bahan-Bahan
600 gram Laksa – direbus dan ditoskan
1kg ikan kembung - dikukus dan ambil isinya
1 kelapa - dijadikan 8 ½ cawan santan
15 biji bawang merah -dihiris    
3 ulas bawang putih
Daun kesom
Bunga kantan
Batang halia
4 keping asam gelugus
Garam dan gula secukup rasa        

Untuk Dikisar:
15 batang chili kering- direndam
1 suduteh lada hitam
1 inch lengkuas
1 inch kunyit
1/2 inch halia
Bahan Sampingan:
Timun - diracik
Tauge
Kacang panjang
Daun kesom
Bunga kantan
Daun pudina

Cara Cara

Ambil isi ikan dan kisar bersama santan.
Masukkan santan dengan campuran ikan tadi bersama bahan-bahan yang dikisar,
bawang merah yang dihiris dan halia kedalam periuk. Masak hingga mendidih.
Seletah itu masukkan daun kesom, bunga kantan, batang halia,
asam gelugus, garam dan gula dan tunggu sampai mendidih. Matikan api.
Hidangkan laksa bersama kuah dan bahan sampingan tadi.


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 15:15


Laksa Kedah

Bahan-Bahan
1 bungkus laksa - direndam, rebus dan toskan
600gram ikan parang - direbus, ambil isi, kisar
5sentimeter umbut kantan - dihiris nipis
Daun kesum
Asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa

Untuk Dikisar:
10 tangkai cili kering
10 biji cili padi
5 biji bawang merah
Sedikit belacan

Hiasan - dihiris halus:
Bunga kantan
Lada merah
Daun pudina
Timun
Daud salad
Pucuk daun gajus
Daun salam


Cara Cara
Isi ikan dan bahan yang dikisar digaul semua nya.
Masukkan ke dalam periuk dan bubuh air yang berpatutan.
Masak dengan api yang sederhana.
Kemudian, masukkan asam gelugur, garam, gula, daun kesum dan umbut
kantan.
Masak hingga mendidih. Matikan api.
Taburkan hiasan diatas laksa, hidang.

***********************************************

Laksa Lemak

Bahan-Bahan
750 gram Laksa atau 400 gram mi hoon- direndam, rebus dan toskan
250 gram ikan parang atau ikan tenggiri - direbus, ambil isi, kisar,
air rebusan jangan dibuang
375 gram udang- direbus sebentar, buang kulit, air rebusan jangan dibuang
250 gram tauge- dicelur
Timun- dihiris nipis
Daun kesum atau daun pudina- dicincang

Kuahnya:
(Dikisar)
10 biji bawang merah
6 biji cili merah
Lengkuas
Kunyit hidup
Belacan
4 biji buah keras
Ketumbar
Udang kering

1 batang serai- dititik
3 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa


Cara Cara
Panaskan periuk, masukkan bahan yang dikisar dan biar naik baunya.
Masukkan air2 rebusan tadi, isi ikan dan santan cair.
Tunggu hingga mendidih dan masukkan santan pekat.
Masak hingga kuah pekat sedikit. Matikan api.
Hidangkan laksa, bersama udang, timun, daun kesum.

Selamat mencuba! :-)


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

baldu_biru
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.09.2006
Ahli No: 26333
Posting: 25
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 23:59


Pada 16-09-06 01:42 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!


:-) eehh.....saudara baldu biru dah tersilap ini....resipi yang saudara maksudkan ini adalah laksa kelantan punya.....bukan laksa terengganu.....

laksa kelantan dengan laksa terengganu lebih kurang saja sebenarnya.


-----------------
ku mengharapkan keredhaan dari-Nya


Bookmark and Share

    


  Member Information For baldu_biruProfil   Hantar PM kepada baldu_biru   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 20-09-06 20:49


na'am, tak banyak bedanya...
cuma laksa penang kerna mereka tidak mengunakan
santan dalam resepi laksa mereka.

ALLAHualam.


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...
[ Telah diedit oleh: mas2ra pada 21-09-06 01:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

Lubnaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-09-06 22:56


wah laksa kegemaran saya....tapi saya suka sangat laksa penang saja...laksa klate dan johor makan juga kalau orang hidang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For LubnaaProfil   Hantar PM kepada Lubnaa   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 21-09-06 01:14


Laksa Melaka

Bahan-Bahan
450 gram Bee hoon – dicelur dan toskan
2 cawan Santan pekat
2 cawan Santan cair
150 gram Ikan bilis + 6 cawan Air = dijadikan stok
600 gram Udang
4 helai Daun kesom
Taufu pok
Bebola ikan
Taugeh
Minyak masak
Garam dan gula secukup rasa

Untuk Dikisar:
30 batang Cili kering - diasingkan
50 biji Bawang merah
7 ulas Bawang putih
10 biji Buah keras
1½ inci Kunyit hidup
7 batang Serai
1 sudumakan Udang kering pes

Bahan Sampingan:
Kerang
Timun
Cili merah
Daun kesom

Cara Cara
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar.
Kemudian tambahkan sedikit minyak masukkan cili yang dikisar lalu biarkan selama 3 minit.
Selepas itu masukkan daun kesom, santan, udang, stok ikan bilis, bebola ikan,
taufu pok, garam dan gula, didihkan sehingga masak.
Kemudian bolehlah di tuangkan keatas bee hoon dan hiasankan bersama bahan sampingan sebelum dihidang.

***********************************************

Laksa Sarawak

Bahan-Bahan
1 paket meehoon
300 gram rempah laksa
1 kilo udang
santan
tauge
serbuk pati ayam

Bahan Sampingan:-
Isi ayam – dicarik
Telur dadar – dihiris
Timun – diracik
Daun ketumbar - dimayang
Sambal tumis atau sambal belacan
Limau Kasturi

Cara Cara
Celur udang kedalam air pati ayam yang tengah mendidih dan angkat.
Kemudian masukkan rempah laksa kedalamnya.
Kacau sebentar dan tapis rempahnya.
Masukkan santan , garam dan serbuk pati ayam kedalam kuah tapisan tadi.
Gaul hingga mendidih. Matikan api.
Celur meehoon bersama tauge, tos dan tuang kuah diatasnya.
Hiaskan bersama bahan sampingan dan hidang.

Selamat mencuba! :-)

p/s: bahan2 boleh ditambah atau dikurangkan,
mengikut citarasa masing-masing.


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...
[ Telah diedit oleh: mas2ra pada 26-09-06 05:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

aleeya_athirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.08.2006
Ahli No: 25748
Posting: 128
Dari: Ipoh

malaysia  


posticon Posting pada: 29-09-06 16:18


emmm....nak cuba lah...sedap nya semua ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleeya_athirahProfil   Hantar PM kepada aleeya_athirah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-03-08 09:37


wahh banyaknya resipi laksa..

setakat ni baru merasa laksa sarawak, laksa kelantan dan laksa penang..
paling suka laksa penang :terliur:
kuah yang sangat sedap :terliur:


bolehlah rujuk sini nanti..
agaknya wajib tahu buat laksa penang ni :-P
tengok senang saja :kelip:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 10:58


salam.. bila saya tengok semua resepi2 kat sini memang best semuanya. tapi tak ada pun guna mee laksa yang dibuat sendiri melainkan yang kering,direndam dan direbus.. ada juga kat mana-mana supermarket yang jual mee laksa yang basah. sejauh mana kesedapannya itu saya tak pasti sebab tak pernah lagi mencuba.

mudah saja nak buat mee laksa. bancuh saja tepung beras dengan air suam jadikan doh.. lepas itu terulang lah nak buat mee yang macam mana sama ada yang leper atau yang bulat.. kalau yang leper sesuai untuk laksa terang,klate.. yang bulat sesuai untuk laksa penang,kedah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.158395 saat. Lajunya....