Oleh |
Laksa oh Laksa |
mas2ra
WARGA SETIA Menyertai: 21.10.2004 Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh
|
Posting pada: 15-09-06 11:19
Laksa oh LaksaLaksa JohorBahan-Bahan1 paket speggetti (direbus dengan sedikit minyak supaya tidak melekat dan toskan) 6 ikan kembung - rebus, ambil isi dan dikisar (jangan buang air rebusannya) 1 biji kelapa -1/4 dijadikan kerisik, 3/4 dijadikan santan 1 paket kari Adabi - bancuh dengan air sedikit asam jawa - bancuh dengan air sedikit udang kering - ditumbuk 1 ikat daun kesom 2 tangkai bunga kantan sedikit gula melaka minyak untuk menumis garam secukup rasa Untuk Dikisar:12 batang cili kering 6 bawang merah 2 bawang putih sedikit lengkuas sedikit halia 2 batang serai 1 suduteh ketumbar sedikit jintan Bahan sampingan: Daun kesom Daun selasih Kacang panjang - diracik Timun - dipotong membulat Bawang besar - dipotong membulat Taugeh Tauhu - digoreng, dipotong kecil-kecil Limau kasturi Sambal belacan Cara CaraPanaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar tadi. Biar sampai naik wangi. Masukkan udang kering, rempah kari dan air rebusan ikan tadi. Masukkan ikan yang telah dikisar. Masukkan gula melaka, air asam jawa, kerisik, garam dan santan. Akhir sekali masukkan bunga kantan dan daun kesom. Tunggu sampai mendidih. Matikan api. Hidangkan speggetti bersama kuah dan bahan sampingan tadi. ********************************************** Laksa Penang Bahan-BahanLaksa - direndam, direbus dan toskan 6 ekor ikan kembung - direbus, ambil isi dan dikisar (jangan buang air rebusannya) Asam gelugur Sedikit belacan Salad (jikalau suka) Daun kesom Bunga kantan Garam sekucup rasa Untuk Dikisar:10 tangkai cili kering 5 bawang merah 3 bawang putih Untuk Hiasan:Timun - diracik Limau nipis Cara CaraBahan-bahan yang dikisar tadi dimasukkan dalam peruk, campur air rebusan ikan tadi. Rebus dulu sampai masak dan tambah air jika perlu. Bila bahan-bahan dah betul-betul masak, masuk ikan, asam gelugur, daun kesom, bunga kantan, salad dan garam. Tunggu mendidih. Matikan api. Hiaskan dengan timun dan limau nipis. p/s: mengikut citarasa masing-masing. boleh ditambah dengan bahan-bahan yang lain. Selamat mencuba! -----------------
|
zahrah_asrar
Warga 5 Bintang Menyertai: 07.02.2006 Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson
|
Posting pada: 15-09-06 13:20
hish sedap ini...
|
muslimin2303
Warga 3 Bintang Menyertai: 25.02.2005 Ahli No: 14727
Posting: 83
Dari: kuala lumpur
|
Posting pada: 15-09-06 15:48
laksa...kau kegemaranku..tapi dah lama aku tak dapat makan kau kerana aku sakit dan kena pantang..tunggu lah aku sihat...aku nak makan kau...hehehe
|
haura_akhas
Warga 3 Bintang Menyertai: 22.02.2005 Ahli No: 14612
Posting: 118
Dari: klate
|
Posting pada: 15-09-06 16:22
takdop anda resepi lakso klate?...hehehe
|
eme86
WARGA SETIA Menyertai: 13.07.2005 Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.
|
Posting pada: 15-09-06 18:42
Pada 15-09-06 16:22 , haura_akhas posting:!!! QUOTE !!! takdop anda resepi lakso klate?...hehehe Hhhmmmm....ye lah, tak dok ke resepi laksa kelate.... ----------------- Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...
|
TokJanggut
Warga Rasmi Menyertai: 15.09.2006 Ahli No: 26384
Posting: 3
|
Posting pada: 15-09-06 20:02
Lakso kelate tsohor juga...........
|
baldu_biru
Warga 1 Bintang Menyertai: 13.09.2006 Ahli No: 26333
Posting: 25
Dari: terengganu
|
Posting pada: 15-09-06 23:48
Laksa Terengganu (kuah putih) Bahan-bahan untuk kuah: - santan sebelah biji kelapa - bawang merah 3 biji - dikisar - sedikit lada hitam -dikisar - 5 ekor ikan selayang - dikisar - asam gelugor/asam keping Bahan-bahan untuk ulam / tambahan: - timun dipotong dadu - kacang panjang dihiris nipis2 - daun kemangi - dihiris nipis2 - cili boh - belacan Cara-cara: 1) masak santan dengan api sederhana 2) bila santan hampir nak mendidih, masukkan bahan yang dikisar. 3) masukkan garam secukup rasa 4) masukkan asam gelugor 5) bila dah mendidih, angkat. 6) hidang bersama laksa san ulaman..
|
nabilpoyo
WARGA SETIA Menyertai: 13.12.2005 Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta
|
Posting pada: 16-09-06 00:08
lama nya tak makan laksa penang..........huhuhuhuhu
|
eme86
WARGA SETIA Menyertai: 13.07.2005 Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.
|
Posting pada: 16-09-06 01:42
Pada 15-09-06 23:48 , baldu_biru posting:!!! QUOTE !!! Laksa Terengganu (kuah putih)
Bahan-bahan untuk kuah: - santan sebelah biji kelapa - bawang merah 3 biji - dikisar - sedikit lada hitam -dikisar - 5 ekor ikan selayang - dikisar - asam gelugor/asam keping
Bahan-bahan untuk ulam / tambahan: - timun dipotong dadu - kacang panjang dihiris nipis2 - daun kemangi - dihiris nipis2 - cili boh - belacan
Cara-cara: 1) masak santan dengan api sederhana 2) bila santan hampir nak mendidih, masukkan bahan yang dikisar. 3) masukkan garam secukup rasa 4) masukkan asam gelugor 5) bila dah mendidih, angkat. 6) hidang bersama laksa san ulaman.. eehh.....saudara baldu biru dah tersilap ini....resipi yang saudara maksudkan ini adalah laksa kelantan punya.....bukan laksa terengganu..... ----------------- Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...
|
mas2ra
WARGA SETIA Menyertai: 21.10.2004 Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh
|
Posting pada: 16-09-06 15:13
Pada 15-09-06 16:22 , haura_akhas posting:!!! QUOTE !!! takdop anda resepi lakso klate?...hehehe Laksa KelantanBahan-Bahan 600 gram Laksa – direbus dan ditoskan 1kg ikan kembung - dikukus dan ambil isinya 1 kelapa - dijadikan 8 ½ cawan santan 15 biji bawang merah -dihiris 3 ulas bawang putih Daun kesom Bunga kantan Batang halia 4 keping asam gelugus Garam dan gula secukup rasa Untuk Dikisar: 15 batang chili kering- direndam 1 suduteh lada hitam 1 inch lengkuas 1 inch kunyit 1/2 inch halia Bahan Sampingan:Timun - diracik Tauge Kacang panjang Daun kesom Bunga kantan Daun pudina Cara CaraAmbil isi ikan dan kisar bersama santan. Masukkan santan dengan campuran ikan tadi bersama bahan-bahan yang dikisar, bawang merah yang dihiris dan halia kedalam periuk. Masak hingga mendidih. Seletah itu masukkan daun kesom, bunga kantan, batang halia, asam gelugus, garam dan gula dan tunggu sampai mendidih. Matikan api. Hidangkan laksa bersama kuah dan bahan sampingan tadi. -----------------
|
mas2ra
WARGA SETIA Menyertai: 21.10.2004 Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh
|
Posting pada: 16-09-06 15:15
Laksa KedahBahan-Bahan1 bungkus laksa - direndam, rebus dan toskan 600gram ikan parang - direbus, ambil isi, kisar 5sentimeter umbut kantan - dihiris nipis Daun kesum Asam gelugur Garam dan gula secukup rasa Untuk Dikisar:10 tangkai cili kering 10 biji cili padi 5 biji bawang merah Sedikit belacan Hiasan - dihiris halus:Bunga kantan Lada merah Daun pudina Timun Daud salad Pucuk daun gajus Daun salam Cara CaraIsi ikan dan bahan yang dikisar digaul semua nya. Masukkan ke dalam periuk dan bubuh air yang berpatutan. Masak dengan api yang sederhana. Kemudian, masukkan asam gelugur, garam, gula, daun kesum dan umbut kantan. Masak hingga mendidih. Matikan api. Taburkan hiasan diatas laksa, hidang. *********************************************** Laksa LemakBahan-Bahan750 gram Laksa atau 400 gram mi hoon- direndam, rebus dan toskan 250 gram ikan parang atau ikan tenggiri - direbus, ambil isi, kisar, air rebusan jangan dibuang 375 gram udang- direbus sebentar, buang kulit, air rebusan jangan dibuang 250 gram tauge- dicelur Timun- dihiris nipis Daun kesum atau daun pudina- dicincang Kuahnya:(Dikisar) 10 biji bawang merah 6 biji cili merah Lengkuas Kunyit hidup Belacan 4 biji buah keras Ketumbar Udang kering 1 batang serai- dititik 3 cawan santan cair 1/2 cawan santan pekat Minyak untuk menumis Garam secukup rasa Cara CaraPanaskan periuk, masukkan bahan yang dikisar dan biar naik baunya. Masukkan air2 rebusan tadi, isi ikan dan santan cair. Tunggu hingga mendidih dan masukkan santan pekat. Masak hingga kuah pekat sedikit. Matikan api. Hidangkan laksa, bersama udang, timun, daun kesum. Selamat mencuba! -----------------
|
baldu_biru
Warga 1 Bintang Menyertai: 13.09.2006 Ahli No: 26333
Posting: 25
Dari: terengganu
|
Posting pada: 16-09-06 23:59
Pada 16-09-06 01:42 , eme86 posting:!!! QUOTE !!! eehh.....saudara baldu biru dah tersilap ini....resipi yang saudara maksudkan ini adalah laksa kelantan punya.....bukan laksa terengganu.....
laksa kelantan dengan laksa terengganu lebih kurang saja sebenarnya. ----------------- ku mengharapkan keredhaan dari-Nya
|
mas2ra
WARGA SETIA Menyertai: 21.10.2004 Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh
|
Posting pada: 20-09-06 20:49
na'am, tak banyak bedanya... cuma laksa penang kerna mereka tidak mengunakan santan dalam resepi laksa mereka. ALLAHualam. ----------------- [ Telah diedit oleh: mas2ra pada 21-09-06 01:13 ]
|
Lubnaa
Warga 3 Bintang Menyertai: 15.07.2006 Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang
|
Posting pada: 20-09-06 22:56
wah laksa kegemaran saya....tapi saya suka sangat laksa penang saja...laksa klate dan johor makan juga kalau orang hidang....
|
mas2ra
WARGA SETIA Menyertai: 21.10.2004 Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh
|
Posting pada: 21-09-06 01:14
Laksa MelakaBahan-Bahan450 gram Bee hoon – dicelur dan toskan 2 cawan Santan pekat 2 cawan Santan cair 150 gram Ikan bilis + 6 cawan Air = dijadikan stok 600 gram Udang 4 helai Daun kesom Taufu pok Bebola ikan Taugeh Minyak masak Garam dan gula secukup rasa Untuk Dikisar:30 batang Cili kering - diasingkan 50 biji Bawang merah 7 ulas Bawang putih 10 biji Buah keras 1½ inci Kunyit hidup 7 batang Serai 1 sudumakan Udang kering pes Bahan Sampingan: Kerang Timun Cili merah Daun kesom Cara CaraPanaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar. Kemudian tambahkan sedikit minyak masukkan cili yang dikisar lalu biarkan selama 3 minit. Selepas itu masukkan daun kesom, santan, udang, stok ikan bilis, bebola ikan, taufu pok, garam dan gula, didihkan sehingga masak. Kemudian bolehlah di tuangkan keatas bee hoon dan hiasankan bersama bahan sampingan sebelum dihidang. *********************************************** Laksa SarawakBahan-Bahan1 paket meehoon 300 gram rempah laksa 1 kilo udang santan tauge serbuk pati ayam Bahan Sampingan:- Isi ayam – dicarik Telur dadar – dihiris Timun – diracik Daun ketumbar - dimayang Sambal tumis atau sambal belacan Limau Kasturi Cara CaraCelur udang kedalam air pati ayam yang tengah mendidih dan angkat. Kemudian masukkan rempah laksa kedalamnya. Kacau sebentar dan tapis rempahnya. Masukkan santan , garam dan serbuk pati ayam kedalam kuah tapisan tadi. Gaul hingga mendidih. Matikan api. Celur meehoon bersama tauge, tos dan tuang kuah diatasnya. Hiaskan bersama bahan sampingan dan hidang. Selamat mencuba! p/s: bahan2 boleh ditambah atau dikurangkan, mengikut citarasa masing-masing. ----------------- [ Telah diedit oleh: mas2ra pada 26-09-06 05:33 ]
|
aleeya_athirah
Warga 3 Bintang Menyertai: 11.08.2006 Ahli No: 25748
Posting: 128
Dari: Ipoh
|
Posting pada: 29-09-06 16:18
emmm....nak cuba lah...sedap nya semua ini...
|
sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA- Menyertai: 21.08.2007 Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku
|
Posting pada: 14-03-08 09:37
wahh banyaknya resipi laksa.. setakat ni baru merasa laksa sarawak, laksa kelantan dan laksa penang.. paling suka laksa penang kuah yang sangat sedap bolehlah rujuk sini nanti.. agaknya wajib tahu buat laksa penang ni tengok senang saja ----------------- dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8
|
halesolurun_84
Menyertai: 14.08.2008 Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut
|
Posting pada: 16-10-08 10:58
salam.. bila saya tengok semua resepi2 kat sini memang best semuanya. tapi tak ada pun guna mee laksa yang dibuat sendiri melainkan yang kering,direndam dan direbus.. ada juga kat mana-mana supermarket yang jual mee laksa yang basah. sejauh mana kesedapannya itu saya tak pasti sebab tak pernah lagi mencuba. mudah saja nak buat mee laksa. bancuh saja tepung beras dengan air suam jadikan doh.. lepas itu terulang lah nak buat mee yang macam mana sama ada yang leper atau yang bulat.. kalau yang leper sesuai untuk laksa terang,klate.. yang bulat sesuai untuk laksa penang,kedah..
|