Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-- ali-Imran: 139

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 81
Ahli: 0
Jumlah: 81




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 3 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Ayat-ayat Cinta


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Ayat-ayat Cinta

Please Mendaftar To Post


Oleh Ayat-ayat Cinta

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-09-06 20:50


Assalamua'laikum

Sebuah novel karya Habiburrahman El Shirazy, seorang penulis kelahiran Indonesia.

Karya ini menghidangkan kepada pembacanya situasi dan suasana masyarakat Arab Mesir, pegangan dan akhlak seorang muslim sebagai anak, pelajar dan pewaris ilmu agama. Ia juga mengungkap cerita cinta yang menjadikan Islam sebagai penentu kebahagiaan.

Terdapat dalam edisi BM. walaupun terpaksa berdepan dengan sedikit penggunaan Bahasa Indonesia, namun ia tidak mengoyahkan kemampuan karya ini setanding dengan karya-karya penulis yang senior.


-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

sabak_kayu
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.02.2005
Ahli No: 14266
Posting: 48
Dari: Hulu

Selangor  


posticon Posting pada: 16-11-06 05:40


Salam...

Rupanya dah ada yang buka forum Ayat-ayat Cinta... Saya baru selesai baca novel ini.

Kandungannya memang bagus. Ada banyak ilmu bantu disertakan dengan nota rujukan hadis, kitab dan ayat alquran. Novel ini juga menyelesaikan beberapa kemusykilan saya contohnya tentang isu berpurdah, dan menyedarkan tentang adab-adab islami yang sering dilupakan.

Isu-isu semasa juga ada diselitkan seperti diplomasi negara islam yang lemah dan sebagainya. Bukan cerita hubungan cinta terlarang dan jiwang karat yang membekukan seperti novel-novel biasa yang memenuhi rak toko buku.

Apapun selamat membaca.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabak_kayuProfil   Hantar PM kepada sabak_kayu   Pergi ke sabak_kayu's Website   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 09:13


huhu...best buku ni, dah dua kali baca..tapi kata kawan saya, kalau baca versi indon lagi power..

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 10:12


salam~
buku ni memang mantap!!!!!
saya da 2 tahun tak beli ni baru beli balik rasa macam tak rugi saja beli buku ni..
hmm..kawan saya pun cakap kalau baca versi indon lagi best..
wassalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

dhiyaul_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16468
Posting: 96
Dari: sini

malaysia  


posticon Posting pada: 16-11-06 10:37


Saya juga telah membacanya berkali-kali. Malah telah mempromote kepada keluarga dan kawan-kawan... sehingga ibu dan adik terdorong untuk beli sama, begitu juga dengan kawan-kawan...

entah seperti ada satu tarikan padaNya. Penulis memang menulis dan menyampaikan cerita dengan begitu baik sekali. Digalakan semua untuk membacanya...


-----------------
ruhban fillail wa fursan finnahar


Bookmark and Share

    


  Member Information For dhiyaul_islamProfil   Hantar PM kepada dhiyaul_islam   Pergi ke dhiyaul_islam's Website   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 10:54


Assalamualaikum wbt...

Novel Ayat-Ayat Cinta memang bagus, sememangnya pembangun jiwa. Garapan yang cukup menarik dari penulis berkenaan bumi Anbiya' seolah benar-benar hidup. Terasa seperti berada di Mesir. Apabila diceritakan tentang peribadi Fahri, memang mengagumkan. Para ikhwah pasti berlumba-lumba untuk memperolehi keperibadian beliau...

Ana dah baca kedua-dua versi, tak banyak bezanya. Yang kononnya versi Bahasa Melayu pun hanya di awal novel. Selainnya masih tidak diubah, masih kekalkan Bahasa Indonesia. Tak nampak pun kelebihannya...

Allahu Ta'ala a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

eqinfiqa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20749
Posting: 23

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 12:31


Buku ini banyak jual di mana? Teringin juga nak membacanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eqinfiqaProfil   Hantar PM kepada eqinfiqa   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 12:33


salam~
buku ni kat jalan TAR banyak...sebab saya beli kat situ..ada diskaun sekarang 20%...
kat kdai buku lain ada juga agaknya..try lah survey..
wassalam~

[ Telah diedit oleh: lamyanunalif_mursyidah pada 16-11-06 12:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-11-06 13:28


nak cuba baca buku tu
ada ye kat jalan TAR
ni nak kena cari weekend ni terus :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 15:20


dah masuk 4 orang dah recommend ni....

sampai naqib saya pun dah recommend baca... sebegitu hebat sekali ye buku ni?

lepas exam, insyaAllah saya pergi beli... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

fiza_fizi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 15184
Posting: 126
Dari: ~~negeri tercinta

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-11-06 15:24


berapa harga?
saya minat novel.
tapi banyak novel tak ada kualiti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiza_fiziProfil   Hantar PM kepada fiza_fizi   Pergi ke fiza_fizi's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 16:05


salam~
yang ni berkualiti..
harga dy kalau tak silap rm 22.90..tapi lepas diskaun dapat harga rm 18.50..
wassalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

fiza_fizi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 15184
Posting: 126
Dari: ~~negeri tercinta

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-11-06 16:09


thank"s

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiza_fiziProfil   Hantar PM kepada fiza_fizi   Pergi ke fiza_fizi's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 16:10


salam~
your welcome..
wassalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

sabak_kayu
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.02.2005
Ahli No: 14266
Posting: 48
Dari: Hulu

Selangor  


posticon Posting pada: 19-11-06 03:56


Salam...

Di belakang novel khabarnya Ayat-ayat Cinta akan diadaptasi menjadi filem... Tertungu-tungu, harap siap cepat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabak_kayuProfil   Hantar PM kepada sabak_kayu   Pergi ke sabak_kayu's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-11-06 08:26


erm..saya pun dah khatam jugak novel ni,..tapi, secara jujur..saya kurang meminati novel sebegini..sebab..kadang-kadang realiti itu payah untuk diadaptasi..

anyway..info yang diberikan memang bagus.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-11-06 11:59


memang betul. plot cerita yang dicipta dalam novel selalunya "too good to be true". Kebarangkalian untuk berlaku dalam realiti kehidupan sangat kecil.


-----------------
JANGAN AMBIL HATI, AMBIL ISI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

faina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 607
Posting: 151
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-11-06 13:53


nampak interesting sangat...
thanks for all the recommendation..
teringin pula nak membacenye...
insyaAllah...nak cari nanti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fainaProfil   Hantar PM kepada faina   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-11-06 14:22


;-) tak minat sangat baca novel sebab ada novel yang tebal sangat......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-06 18:54


salam..
memang best sangat novel ini...baru selesai baca ini..nak ngulang balik ini sementara tengah cuti ni...
tertarik dengan keperibadian fahri :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

sabak_kayu
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.02.2005
Ahli No: 14266
Posting: 48
Dari: Hulu

Selangor  


posticon Posting pada: 21-11-06 10:31


Pada 19-11-06 08:26 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

erm..saya pun dah khatam jugak novel ni,..tapi, secara jujur..saya kurang meminati novel sebegini..sebab..kadang-kadang realiti itu payah untuk diadaptasi..

anyway..info yang diberikan memang bagus.. :)




Novel ini bagi saya menyegarkan...

Banyak menyedarkan tentang tanggungjawab dan adab seorang, beserta selitan hadis juga ayat alquran.

Payah untuk menghidupkan teks-teks seperti dalam novel ini dalam kehidupan, tapi semestinya tidak mustahil.

:-)


-----------------
ALLaH bLesS...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sabak_kayuProfil   Hantar PM kepada sabak_kayu   Pergi ke sabak_kayu's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-11-06 11:09


Tapi, betul jugak sifat yang digambarkan kadangkala keterlaluan. Kebanyakan novel juga menggunaka medium yang sama, mungkin antara sebab nya adalah ia dapat menjadi daya tarikan kepada pembaca...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119794 saat. Lajunya....