Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Wang bukan segala-galanya tetapi hampir segalanya memerlukan wang!
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 188
Ahli: 0
Jumlah: 188




  Yang Masuk Ke Sini
khalifah: 4 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 21 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: WANITA PERLU BUKA MATA


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» WANITA PERLU BUKA MATA

Please Mendaftar To Post


Oleh WANITA PERLU BUKA MATA

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 23:40


Assalamualaikum..Artikel ni saya ambil dari e-mail saya..Kalau ada pihak yang tersinggung saya minta maaf..saya cuma nak berkongsi artikel ni dengan warga Ukhwah..Baca jangan tak baca..=)

WANITA PERLU BUKA MATA

Saya masih tertarik untuk berbicara mengenai isu gangguan seksual di Malaysia, kerana bagi saya isu ini tidak mudah untuk diselesaikan memandangkan kita dapat melihat fenomena ini di mana-mana sahaja di negara yang majoriti masyarakatnya menganut agama Islam ini. Kadangkala saya terkeliru apakah sebenarnya wanita yang terganggu secara seksual ataupun sebenarnya lelaki yang terganggu secara seksual sehingga menyebabkan mereka menzahirkan gangguan tersebut dengan pelbagai cara termasuklah jenayah yang melibatkan seksual.

         Sebagai wanita, saya mengakui adalah menjadi fitrah wanita untuk rasa selamat apabila ada pihak yang melindungi, lebih-lebih lagi orang atau ahli keluarga terdekat. Ekoran daripada rasa ingin dilindungi itulah menyebabkan apabila masalah gangguan seksual timbul, mereka cuba mencari perlindungan sehinggalah tergubalnya Kod Amalan Gangguan Seksual yang mentakrifkan beberapa perbuatan yang dianggap sebagai bentuk gangguan seksual. Namun suka untuk saya mengemukakan di sini adalah sejauh mana wanita berusaha untuk melindungi diri sendiri dengan menjauhkan diri daripada diganggu oleh bentuk-bentuk gangguan tersebut.

         Untuk lebih memudahkan keadaan saya jelaskan di sini adalah saya masih kurang bersetuju dengan hanya meletakkan kecenderungan kepada lelaki sebagai pengganggu sedangkan banyak tidak tanduk dan cara berpakaian wanita sebenarnya boleh menyebabkan gangguan seksual terjadi pada kaum lelaki. Namun, sebagai seorang lelaki gangguan tersebut adalah bukanlah menjadi satu masalah bagi mereka, bahkan ia menjadi satu perkara yang perlu dinikmati. Saya berikan satu contoh mudah ketidakadilan undang-undang yang berlaku adalah etika pemakaian di sesetengah IPT yang hanya menitikberatkan kekemasan penampilan mahasiswanya sahaja, sedangkan mahasiswinya dibiarkan galak memperagakan fesyen-fesyen atas lutut, fesyen kuda belang, fesyen bawah pusat dan bermacam-macam fesyen ala barat yang kurang sopan apabila berada di sekitar kampus. Suatu ketika dahulu, pernah sebuah kumpulan rock di Malaysia mempersoalkan mengapa ada pihak tertentu mempertikaikan hak mereka untuk tampil dalam salah sebuah stesen televisyen Malaysia kerana dikatakan kurang sopan, sedangkan artis wanita sewenang-wenangnya dibenarkan tampil ke udara dalam kedaan berkemban. Adakah itu nilai timur yang cuba kita tonjolkan?

Berdasarkan contoh-contoh tersebut, saya membuat penilaian yang sebenarnya selain daripada wanita diganggu secara seksual, lelaki juga mempunyai masalah yang sama. Bahkan masalah tersebut lebih kronik kerana ianya sangat jelas dan sangat kerap berlaku, di depan mata, di televisyen, di dalam kelas bahkan di mana-mana sahaja. Natijahnya, wanita juga yang menjadi mangsa apabila lelaki yang kurang bertanggungjawab, yang terganggu secara seksual ini cuba melepaskannya pada anak-anak kecil, dan wanita lain yang tidak berdosa.

Dalam hal ini, saya tidak mahu menyoal mengapa lelaki tidak bersuara untuk membebaskan diri mereka daripada masalah gangguan seksual kerana seperti yang saya nyatakan tadi ini merupakan kesempatan baik buat mereka, tetapi apa yang ingin saya suarakan adalah, mengapa tidak ada pihak khususnya yang berperanan menjaga kepentingan kaum wanita (khususnya di Malaysia) bertegas dalam soal berpakaian dengan sopan walau di mana mereka berada. Setakat mengadakan seminar dan demonstrasi keselamatan wanita, event-event seperti itu, selalunya menjadi event tahunan di kalangan masyarakat, saya kira tidak perlu digiatkan di peringkat kebangsaan.

Norhasriza Mustafa
UNITEā€™S WOMEN COORDINATOR


...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 00:28


wanita kena sedar.. selama ni mereka diperlakukan dan dijadikan simbol seks. baru sekejap tadi ana menyaksikan artis2 malaysia di malam anugerah ERA berpakaian yang cukup mencucuk dan mengeluarkan biji mata dari soketnya

cukuplah!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 01:09


ramai wanita yang tak tahu hikmah menutup aurat..

di universiti saya pun pernah juga terjadi...student lelaki kena halau dr library sebab pakai 'round neck', undang2 universiti..student lelaki perlu memakai baju ber'kolar' kalau ada urusan rasmi..
tapi student perempuan yang pakai baju lengan panjang tapi ketat melekap kat badan, dibenarkan pula masuk library..
ntahape2nye undang2...ridiculous..
[ Telah diedit oleh: amira_aqilah pada 10-09-06 14:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 04:24


ooo ada anugerah ERA ke tadi. saya tak tahu pun... huhuk

di IPTA seperti di UM, ada digariskan etika berpakaian, bagi lelaki dan perempuan, cina melayu india etc.

Tapi, students masih tak patuhi etika berpakaian tu.


p/s: kalau ada yang berpakaian tidak manis dipandang, saya buat-buat tak nampak saja lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

hangkas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.08.2006
Ahli No: 26058
Posting: 103
Dari: dalam perjalanan ke arah hari akhirat

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 04:43


kembalilah kepada hukum yang dilandaskan oleh agama....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hangkasProfil   Hantar PM kepada hangkas   Quote dan BalasQuote

fatimah-azzahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25632
Posting: 113

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-09-06 10:45


oleh itu, tunggu apa lagi.. bertindaklah segera supaya kita semua S.E.L.A.M.A.T.. kembalilah kepada apa yang telah diperintahkanNYA.. TUTUPLAH AURAT.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimah-azzahraProfil   Hantar PM kepada fatimah-azzahra   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 10:46


kena ada gubalan etika berpakain di semua ipta dan ipts...
kadang kes2 rogol yang berlaku di luar sana juga adalah sebab perempuan sendiri...cara mereka berpakaian boleh menaikkan nafsu lelaki.....bukannya nak slaahkan perempuan semata2 tapi sometimes perkara ni berlaku disebbakan faktor ni lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

mukminah_06
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25699
Posting: 72
Dari: malaysia

malaysia  


posticon Posting pada: 10-09-06 11:00


jaga tingkah laku dan cara berpakaian..
insyAllah Allah akan melindungi kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukminah_06Profil   Hantar PM kepada mukminah_06   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 13:52


saya ada dengar dekat radio masa keluar makan dengan kawan malam tadi..Terjerit-jerit..memalukan betul lah..Tu belum tengok cara artis2 tu berpakaian lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

xyamani
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26226
Posting: 77
Dari: tepi dinding

yemen  


posticon Posting pada: 10-09-06 13:57


kena buat zon tutup aurat di semua tempat .. tutup aurat dengan sempurna..bukan artis saja..isteri pimpinan negara pun perlu bagi sumbangan..bukan setakat nak buat program jaga lemak badan saja..jaga aurat badan pun kena ambik cakne juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For xyamaniProfil   Hantar PM kepada xyamani   Pergi ke xyamani's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-09-06 15:13


kembalilah kepada hukum yang dilandaskan oleh agama....


-----------------
ilmu itu penyuluh hidup


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 20:18


bersama menangkan islam...

takbir!

ALLAHU AKBAR!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 21:24


kita kena sedarkn kaum kita yang masih tak sedar kat luar sana... ini dah jadi tanggungjawab untuk kita..huhu.. tapi tau saja lah wanita zaman sekarang, biar jadi hamba pada fesyen asalkan sentiasa up to daTE dan tak dikatakan kolot..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 23:17


ada tak yang tengok rancangan 3R dekat TV3 setiap hari ahad pukul 7.30 mlm?..saya dah lama tak tengok rancangan ni..tapi hari ini tergerak pulak hati nak tengok..Isu rancangan tu minggu ni pasal kaum lelaki yang suka tenung orang perempuan terutamanya pada bahagian2 tertentu..Merepek betul lah..Macam nak salahkan orang lelaki 100%..Tak patut betul..Memang lah kadang-kadang ada orang lelaki yang sengaja tengok perempuan yang tak reti nak tutup aurat dengan sempurna tapi jangan lah sampai samakan lelaki dengan haiwan..memang melampau!!!..ada ke patut hos rancangan tu kata haiwan jantan pun tak tenung haiwan betina dekat bahagian tertentu macam sesetengah orang lelaki buat..Patut ke dia cakap macam tu?Meletakan taraf orang lelaki lebih rendah dari haiwan..Tak patut betul lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 11-09-06 07:26


Teringat pada satu analogi dari Tuan Guru Nik Aziz;
"Kucing, lagikan ikan di bawah tudung saji dicuri, apatah lagi yang tidak bertudung!"

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 07:45


pandai kucing tu bukak tudung saji.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 08:44


salam~
hmm...islam itu indah...
grrrr.....geram juga..nak tegur tak mampu...
guna hati saja lah..
hmm...
wasalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 11-09-06 08:57


Pada 10-09-06 23:17 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Isu rancangan 3R tu minggu ni pasal kaum lelaki yang suka tenung orang perempuan terutamanya pada bahagian2 tertentu..Merepek betul lah..Macam nak salahkan orang lelaki 100%..Tak patut betul..Memang lah kadang-kadang ada orang lelaki yang sengaja tengok perempuan yang tak reti nak tutup aurat dengan sempurna tapi jangan lah sampai samakan lelaki dengan haiwan..memang melampau!!!..ada ke patut hos rancangan tu kata haiwan jantan pun tak tenung haiwan betina dekat bahagian tertentu macam sesetengah orang lelaki buat..Patut ke dia cakap macam tu?Meletakan taraf orang lelaki lebih rendah dari haiwan..Tak patut betul lah..


saya pun rasa pengacara rancangan 2 tersangat lah melampau....
haiwan tak dikurniakan akal....lagipun haiwan tak berpakaian....
manusia yang allah kurniakan akal fikirn lah yang sepatutnya fikir....
saya tengok pengacara yang melayu 2 pun pakaian dia....ya allah...
memalukan betul....
pada saya bukan salah kaum lelaki sebab kalau perempuan tak pakai seksi tak ada orang nak pandang dengan pandangan yang pelik-pelik....
bak kata member2 laki saya...."dah orang bagi kita tengok,tengok saja ar...bukan senang nak tengok benda free"
betul juga cakap member saya....Kalau pakai elok,tak dedah sana dedah sini....mereka pun pandang kita hormat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 11-09-06 12:01


Ni lagi satu isu yang tak abih2..saya sebagai llaki pun tension..asal kes renung..rogol..cabul salahkan lelaki..kita tak kata semua lelaki tu baik..& tak semua wanita tu pun baik..Orang yang tak baca Al-Quran saja yang berani buat andaian macamtu..kalau baca mesti pengacara tu pun tak pakai ketat2 & bukak aurat..jangan sesedap saja tuduh lelaki saja yang tak beriman..habis tu Allah fardhukan menutup aurat pasal tak ikut ?? siapa yang tak beriman dulu ni..tolonglah faham hikmah tutup aurat ni..kita bukan nak cari salah lelaki @ wanita..tapi jangan buat andaian guna akal & kajian psikologi saja. Setiap apa pun jua andaian & pendapat mesti disokong oleh wahyu Ilahi..Saya nak ingatkan semua wanita..soal tutup aurat ni adalah fardhu ain..WAJIB!!! sama macam solat,puasa,zakat & etc...aurat bukan soal hak asasi manusia tapi hak Allah S.W.T...masing-masing pun perlu faham lelaki itu adalah pelindung wanita & wanita itu untuk keamanan dunia...fikirkanlah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 11-09-06 12:03


Ni lagi satu isu yang tak abih2..saya sebagai llaki pun tension..asal kes renung..rogol..cabul salahkan lelaki..kita tak kata semua lelaki tu baik..& tak semua wanita tu pun baik..Orang yang tak baca Al-Quran saja yang berani buat andaian macamtu..kalau baca mesti pengacara tu pun tak pakai ketat2 & bukak aurat..jangan sesedap saja tuduh lelaki saja yang tak beriman..habis tu Allah fardhukan menutup aurat pasal tak ikut ?? siapa yang tak beriman dulu ni..tolonglah faham hikmah tutup aurat ni..kita bukan nak cari salah lelaki @ wanita..tapi jangan buat andaian guna akal & kajian psikologi saja. Setiap apa pun jua andaian & pendapat mesti disokong oleh wahyu Ilahi..Saya nak ingatkan semua wanita..soal tutup aurat ni adalah fardhu ain..WAJIB!!! sama macam solat,puasa,zakat & etc...aurat bukan soal hak asasi manusia tapi hak Allah S.W.T...masing-masing pun perlu faham lelaki itu adalah pelindung wanita & wanita itu untuk keamanan dunia...fikirkanlah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 11-09-06 12:03


Ni lagi satu isu yang tak abih2..saya sebagai llaki pun tension..asal kes renung..rogol..cabul salahkan lelaki..kita tak kata semua lelaki tu baik..& tak semua wanita tu pun baik..Orang yang tak baca Al-Quran saja yang berani buat andaian macamtu..kalau baca mesti pengacara tu pun tak pakai ketat2 & bukak aurat..jangan sesedap saja tuduh lelaki saja yang tak beriman..habis tu Allah fardhukan menutup aurat pasal tak ikut ?? siapa yang tak beriman dulu ni..tolonglah faham hikmah tutup aurat ni..kita bukan nak cari salah lelaki @ wanita..tapi jangan buat andaian guna akal & kajian psikologi saja. Setiap apa pun jua andaian & pendapat mesti disokong oleh wahyu Ilahi..Saya nak ingatkan semua wanita..soal tutup aurat ni adalah fardhu ain..WAJIB!!! sama macam solat,puasa,zakat & etc...aurat bukan soal hak asasi manusia tapi hak Allah S.W.T...masing-masing pun perlu faham lelaki itu adalah pelindung wanita & wanita itu untuk keamanan dunia...fikirkanlah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 12:10


pengacara tu jahil!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 18:37


Pada 11-09-06 12:10 , fadzlyz posting:

!!! QUOTE !!!

pengacara tu jahil!!!!


Betul tu..cakap ikut sedap mulut saja.. :oops:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 18:46


rasanya 3R, gol&gincu, dan seangkatan dgnye..didokong oleh SIS..
if im not mistaken lah...btolkan jika saya salah...;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 18:53


kalau tak silap SIS juga yang sokong Lina Joy kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 20:41


kerajaan kena buat kempen berpakaian sopan..lepas tu terus wajibkan menutup aurat bagi yang muslim!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 20:46


Pada 11-09-06 07:26 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Teringat pada satu analogi dari Tuan Guru Nik Aziz;
"Kucing, lagikan ikan di bawah tudung saji dicuri, apatah lagi yang tidak bertudung!"


hihihi.....ana sokong!!! :-di



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 20:47


Pada 11-09-06 18:46 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya 3R, gol&gincu, dan seangkatan dgnye..didokong oleh SIS..
if im not mistaken lah...btolkan jika saya salah...;)


ehm..ana tak tau lah pasal SIS tu,tapi cerita gol dan gincu 2 bagi ana langsung takdek faedah!budaya barat diagung2kan..

teruks..


-----------------
Menangkanlah Kaum Muslimin,
Hancurkanlah Kaum Musyrikin!


Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 21:23


yang lebih malang bila wanita yang tak bersalah dijadikan mangsa melempiaskan nafsu lelaki...sedih marah geram sangat-sangat bila mangsa2 bukan jenis yang macam di atas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 15-09-06 15:09


Pada 11-09-06 18:53 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

kalau tak silap SIS juga yang sokong Lina Joy kan?


A'ah...SIS lah yang paling sokong lina joy....SIS 2 kan di anggotai oleh anak2 PM kita dengan tak-PM kita.......

rancangan 3R 2 kalau tak salah diterbitkan oleh Marina anak tun Mahathir....

DUNIA2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-09-06 15:11


apa nak jadi dengan malaysia sekarang????
asyik nak tayang body............sakit rasanya hati!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 15-09-06 16:18


Ya Allah, berikan kami kekuatan untuk menyampaikan dakwah di kalangan kami.....dan berikan kami HidayahMu....amennn

selagi Allah tidak campakkan hidayahNya kepada kaum na, bagi na.....ia tak kan selesai,,,,
.... sedihnya....

sepatutnya pakai depan suami.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

alliaazam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28915
Posting: 159
Dari: Damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-03-07 20:18


Assalamualaikum...
pada saya dont be judgemental to those yang tak pakai tudung,pakai ketat,etc..memang mereka bersalah tapi kita tak tahu latar belakang mereka tu.tapi siapa kita nak judge dioarg..salah satu nya cuba u all dekati mereka2 ni...jadi kawan mereka secara lembut dan halus...dari pengalaman saya...mereka jadi begitu kerana persekitaran,nafsu muda yang memberontak dan macam-macam lagi...alhamdulillah sorng kawan saya dah berubah...dr tak bertudung ke bertudung..dari pakai ketat kepada longgar...ini kerana dia di ajak untuk join usrah.begitu juga dengan saya yang juga di ajak untuk join usrah...then saya pula ajak org lain:D
sentiasa di sisinya ketika dia susah...mereka2 ni sudah terbiasa dengan hiburan 'dunia' dalam kata lain nak style,pergi konsert,buat rambut cantik or stylo,etc...jangan kutuk mereka ni...tegur mereka sekali memang tak jadi apa..masuk telinga kanan keluar telinga kiri...
Islam ni cantik...buat lah baik walaupon sesiapa pun...dekati lah mereka..sesungguhnye mereka memerlukan dorongan cuma org yang macam kita lah tak ada siapa nak dekati mereka2..so please dont be judgemental to this kind of people:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For alliaazamProfil   Hantar PM kepada alliaazam   Pergi ke alliaazam's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.136953 saat. Lajunya....