Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
5,000 tahun dulu Confusius berkata, "Belajar!"; 1,500 tahun dahulu ayat Quran pertama ialah, "Baca!"
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 35
Ahli: 0
Jumlah: 35




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 18 jam, 19 minit yang lalu
Daeng_Jati: 7 hari yang lalu
skater: 9 hari yang lalu
HIKAL: 29 hari yang lalu


Jejak Sekolah
Topik: macam maner nak study Sejarah...


Carian Forum

Moderator: Administrator, immad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Sekolah
    »» macam maner nak study Sejarah...

Please Mendaftar To Post


Oleh macam maner nak study Sejarah...

nur_arrisy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.06.2003
Ahli No: 1776
Posting: 41
Dari: Bumi Allah

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-08-03 18:07


Assalamualaikum...

Sebenarnya tahun ni saya akan ambik STPM.tapi masalahnya saya susah sangat nak dapat markah yg baik dlm subjek Sejarah.Tak tahu la apasal susah sangat nak ingat ........
So kat sini saya nak minta pendapat sahabat2 semua.Lagipun exam dah dekat sangat..Plzzzzzz
Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_arrisyProfil   Hantar PM kepada nur_arrisy   Pergi ke nur_arrisy's Website   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-03 18:24


assalamualaikum..
oh, ada masalah pasal history rupanya.
kenapa susah nak ingat? senang je.
cuba perhatikan apa yg kita buat setiap hari. pandangan mata, gelak ketawa, perbualan kosong dan pemakanan mempengaruhi kekuatan mengingat manusia.
jauhilah pandangan dr view yg tak elok. harapnya anti jelas dgn maksud ana.
gelak lebih-lebih blh. buat org lupa.
perbualan kosong pun sama.
makanan...haa bab ni yg selalu org tak jaga.
jgn minum air bergas..makan junkfood, makanan yg makruh dimakan cthnya plum-salah satu makanan yg buat org lupa.
apapun.. kita sebagai manusia biasa hanya mampu berusaha. so banyakkan membaca- jgn dengar radio-lagu yg tak elok.
yg penting.. tawakkal pada Allah

sesungguhnya Allah Lbh. Mengetahui.

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

nur_arrisy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.06.2003
Ahli No: 1776
Posting: 41
Dari: Bumi Allah

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-08-03 08:32


Assalamualaikum..

thank`s futurama.....!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_arrisyProfil   Hantar PM kepada nur_arrisy   Pergi ke nur_arrisy's Website   Quote dan BalasQuote

PreTTy_HappY
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 800
Posting: 27
Dari: presint 8,putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-08-03 09:55


assalamualaikum....kalau nak score dalam sejarah,kene lah rajin membaca.lagi satu...kalau nak tambahkan ingatan..bila habis bace tulis balik ape yang kite dah bace,contohnye buat nota!

Bookmark and Share

    


  Member Information For PreTTy_HappYProfil   Hantar PM kepada PreTTy_HappY   Pergi ke PreTTy_HappY's Website   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-09-03 00:44


Assalamualaikum..

Ada prob dengan sub History rupanya. Apa sangatlah yang ana tahu berbanding akak. Tapi, sekadar menguatarakan pendapat, ana usahakan.

Bila bercakap pasal subjek Sejarah, pasti ramai pelajar yang mengeluh lemah ingatan untuk ingat setiap rentetan peristiwa2 tertentu. Ana sendiri tak minat nak baca sesuatu topik tu banyak kali. Sangat tak minat.

So, ana dengan member2 ana yang lain, planning ambil masa free utk discuss about History. One of us akan tanya soalan dan kami duduk dalam kelompok. Masing2 berlumba2 nak jawab. Bergilir2 bagi soalan dan berebut2 jawab soalan. Yang kita tahu walau sikit, just utarakan. Sebab bila ada salah, kawan kita akan tegur dan kita akan bincangkan pasal topik itu secara lebih mendalam, InsyaAllah, apa yang kita dengar lebih mudah diingat daripada apa yang kita baca. Kiranya, segala apa yang kawan ana cakap, ana terima sebagai maklumat tidak langsung. INsyaAllah kita akan ingat.. Samalah macam kita dengar sejarah Erra Fazira dan Yusry menghadapi banyak halangan dalam percintaan depa...

Lagi satu, lepas semua exam habis, kami akan compare jawapan dengan yang lain. Masing2 sibuk mempertahankan jawapan yang mereka buat. berperang sahabat sakan masa itu. Satu2 hujjah didengar dan diteliti. Dan setiap hujjah yang diberikan tu pulak ada banyak kaitan dengan peristiwa2 lain. Daripada ini, berapa maklumat about sesuatu topik kita dah dapat? Banyak... Disebabkan tadi kita dah berperang sakan, perkara tu akan meninggalkan kesan positif dalam diri kita. InsyaAllah, masa terjumpa soalan yang sama, kita pasti leh jawab dengan jayanya, rentetan peristiwa perdebatan itu. Tapi pastikan, jawapan yg kita dapat itu adalah selaras dengan apa yang guru dan buku teks katakan.

Kemudian, untuk mengingat sejarah, ana langsung tak prefer baca buku rujukan. Sebab buku rujukan ni bukan tidak baik, cuma maklumat yang tiada dalam buku teks, dapat masukkan sekali. Konfius student dibuatnya.. Maklumatnya terlalu banyak.. Sedangkan kementerian buat soalan mengikut buku teks... Bukan buku rujukan.. KIranya, buku rujukan ni cuma menambahkan beban otak pelajar untuk mengingat. U better baca buku teks.. Lepas baca buku teks, barulah sentuh buku rujukan.. InsyaAllah, semakin mantap..

Jangan baca buku sejarah macam baca buku Undang2.. Buku hukum2 Fiqh, Hukum Jual beli atau sebagainya. Sebaliknya, baca buku sejarah macm baca novel. Aktifkan otak untuk mereka setiap peristiwa itu dengan satu mende yang menarik. Sebagai satu peristiwa yang selalu terjadi dalam otak kita. Jangan terlalu memberatkan otak kita dengan mengingat setiap satu apa yg dikatakan. Cuba ingat dalam bentuk yang gila2 dan tidak mengubah fakta sejarah.

Lagi satu, dekat kertas soalan peperiksaan tu, tulis maklumat yang berkaitan.. For example..

Min Yuen
PKM - Mengapa ditubuhkan, kesan
KMM penubuhan, terbubar sebab
apa.
Bla Bla Bla....
Bla Bla Bla. Karang dalam cerita yg ringkas dan cari idea yang menarik. Setiap soalan tu kan berbeza, penuhkan kertas soalan kita dengan maklumat yg selalu dikehendaki, secara ringkasnya..

RAsanya dah panjang sangat apa yang ana tulis. Actually kak, ana pun sangat malas dengan sub Sejarah ni, tapi, bila dapat kaedah belajar yang tak payah nak kene buat nota meleret2 cam cikgu bg.. takyah nak bebankan otak sangat.. Ana jadi minat lak kat Sejarah.. TUlah semua kaedah yg ana selalu gunakan.. KIranya, setiap events yg ana reka dengan kengkawan yg bkaitan dengan sub Sej, sumanya membantu.. dan ana ingat sampai sekarang.. Alhamdulillah..

InsyaAllah, akak try laa buat.. Ana rasa, cara ini sangat berkesan.. dengan ana aa.. Dengan org lain, tak tau?? Tapi, INsyaAllah leh gak kooott?? Wassalam.. Good LUCk!!





-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-09-03 09:07


senang je..buat sejarah tu mcm buka cerita..baca ulang ulang..mesti ingat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-09-03 16:23


a'aa la blaja sejarah ni ngatuk la....semacam la kalu blaja sejarah ni...camne ek?


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

ziera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2003
Ahli No: 3307
Posting: 100
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-09-03 10:34


ape la SUTERA nie blajar historylah best..at least dpt gak tahu perkembangan kehidupan dulu2...tp kdg2 tu mmg boring gak ar..hehehehe..kalu nak score subject nie mestilah rajin membaca and buat some notes..GOod luck 4 all of u..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zieraProfil   Hantar PM kepada ziera   Quote dan BalasQuote

sheikhLUTHFI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3412
Posting: 173
Dari: 'AQaBA,jORDAN

jordan  


posticon Posting pada: 09-09-03 23:53


assalamualaikum,

ana minat gak dlm sej nie.....anta kena hafal memang malas tapi nak berjaya mesti susah2 dulu....kalo mls gak....cuba selak nota sej ...ok tur jerk yg ana dapat tolong

-----------------
CINTAKU hanya milik ALLAH
KASIHKU hanya milik yg berhak

Bookmark and Share

    


  Member Information For sheikhLUTHFIProfil   Hantar PM kepada sheikhLUTHFI   Quote dan BalasQuote

manis_pemanis
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2252
Posting: 48
Dari: alam maya

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-09-03 08:55


ni sekadar cara yg ana pernah guna dulu...
mmg betul kata musafir syayyaff tu...
mendengar lebih mudah ingat dr membaca...

ana lebih suka record suara ana dlm kaset...
pastu guna walkman dan dengar berulang-ulang kali...
allhamdulillah cara ni menjadi sebab keputusan ana ok...
walaupun ana plg tak suka sub sejarah ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For manis_pemanisProfil   Hantar PM kepada manis_pemanis   Quote dan BalasQuote

nur_arrisy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.06.2003
Ahli No: 1776
Posting: 41
Dari: Bumi Allah

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-09-03 10:39


assalamualaikum...

terima kasih atas nasihat kalian semua....Insya-Allah saya akan cuba pratikkan apa yang di cadangkan tu...
Wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_arrisyProfil   Hantar PM kepada nur_arrisy   Pergi ke nur_arrisy's Website   Quote dan BalasQuote

sapa_ntah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.08.2003
Ahli No: 2733
Posting: 37

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-03 12:12


assalamualaikum....study sejarah?????ana pada mulanya susah jugak nak study ni...tapi satu jer ana rasa boleh ..sebenarnya kita kena minat subjek....kalo tak susahlah...macam tak kenal maka tak cinta.betul tak.oklah tu jer
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sapa_ntahProfil   Hantar PM kepada sapa_ntah   Quote dan BalasQuote

azzahrawi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 33
Posting: 307
Dari: pulau mutiara

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-09-03 21:08


assalamualaikum...

saya sebenarnya calon spm thn ni, walau mcm mana pun, saya akan cuba bantu akak melalui apa yang saya tahu..

sejarah boleh menjadi mudah sekiranya akak fikirkannya mudah.. cuba akak set minda akak, positifkan apa yg negatif dlm minda akak...

kemudian, bila dah berjaya buat apa yg saya sarankan td, baru akak cuba membacanya... kalau boleh tu, gunakanlah buku teks semaksimum yang mungkin kerana, pihak kementerian selalunya akan menggubal soalan mengikut maklumat yg diberi dlm buku teks, cuma kadang kada diberi soalan kemahiran berfikir secara kritis dan kreatif (kbkk), jd, gunakanlah potensi otak yg terlalu l;uar biasa yg dikurniakan oleh Allah itu kepada kita semua..

sekiranya akak ada pwalkman yg boleh rakam, cuba rakam dan denar secara berulang kali ketika akak sedang bersantai, maksud saya, bila akak dah letih membaca...

cuba kuasai topik yg dibicarakan secara optimum.. akak kena tahu, apa yg dibicarakan dlm tu.. kemudian.. buat la latihan bebanyak...

disamping tu jugak, mintak la bantuan dr Allah. kita hanya berusaha.. Allah yg menentukans egalanya.. semoga berjaya ya kak!

"la takhaf wala tahzan, innallaha ma'ana

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrawiProfil   Hantar PM kepada azzahrawi   Quote dan BalasQuote

Nuha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 844
Posting: 43
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-03 18:20


assalamualaikum
Ana pun sebenarnya tak berapa minat sejarah ni sebab susah nak ingat.
Tapi ustaz yang mengajar tu pandai bercerita dan buat lawak ....itu yang menjadikan ia seronok untuk kita belajar.apa apa pun guru pun memainkan faktor yang penting untuk menaikkan minat pelajar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuhaProfil   Hantar PM kepada Nuha   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-09-03 03:21


camnilaa...nak baca tu memang kena bacalaa...kalau ikut pengalaman analaa..ana baca dulu secara kasar pastu ana baca soalan-soalan dulu...belek2 soalan lepas2...ana tak jawab lagi....pastu ana baca balik buku tadi...higtlightkan apa-apa yang ditanya dalam soalan-soalan tadi...bila dah jawab soalan2 tu...cuba ajak bercerita dengan kawan2 yang lain...maksud ana bercerita tentang apa yang dibaca tadilaa.....Sahabat A bercerita tentang Bab 1...Sahabat B bercerita tentang Bab2 dan seterusnya....so group penting gak laa dalam hal ni....

pernah sekali...subjke lainlaa..masa ana blajar kat sini...masa tu ana terlalu sibuk dengan aktiviti...so ana ytak semmpat blajar langsung sedangkan esok nak periksa......ana pun jumpa2 dan berbincang dengan group study ana yang lain...dengar dengan penuh teliti cerita2 diorang.....alhamdulilah dalam masa sehari dapat cover 6 bab...(secara kasarlaa...)...so bagi enta yang bertanya...mungkin ada sedikit bantuan dari ana...harap enta dapat kejaayaan yang menakjubkan suatu masa nanti.....assalamualaikum...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

nur_arrisy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.06.2003
Ahli No: 1776
Posting: 41
Dari: Bumi Allah

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-09-03 17:01


walaikumussalam...
Ana memang betul-betul harap mendapat kejayaan-Insya-Allah.Harap kalian semua doakan kejayaan ana..........n insya-allah ana akan teruskan usaha utk menguasai subject sejarah nie.So,thank`s buat kawan2 coz sudi berkongsi tip ngan ana.Hanya Allah sahaja yang dapat membalas jasa kalian kat ana..


-----------------
Nafsu meengatakan wanita cantik atas dasar rupanya,akal mengatakan wanita cantik atas dasar ilmunya dan hati mengatakan wanita cantik atas dasar akhlaknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_arrisyProfil   Hantar PM kepada nur_arrisy   Pergi ke nur_arrisy's Website   Quote dan BalasQuote

kHaLiFaH_aLaM_MaYa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 802
Posting: 106
Dari: Capri Island

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-09-03 02:22


Errmmm,first and foremost....mesti ada semangat PATRIOTIK YG TINGGI!!!!itu jerr...pastu kena rajin laaa,kalau malas...tak jadi apa!!1ada faham!!

-----------------
http://www.cash-banker.com/promo.php?from=khalifah03 -Money Machine

Jika Hati Disinari HidaYah,Membujur Lalu

Bookmark and Share

    


  Member Information For kHaLiFaH_aLaM_MaYaProfil   Hantar PM kepada kHaLiFaH_aLaM_MaYa   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-09-03 05:46


insyaalah sama-sama kita berdoa.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

nur_arrisy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.06.2003
Ahli No: 1776
Posting: 41
Dari: Bumi Allah

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-09-03 17:59



INSYA-ALLAH...

-----------------
Nafsu meengatakan wanita cantik atas dasar rupanya,akal mengatakan wanita cantik atas dasar ilmunya dan hati mengatakan wanita cantik atas dasar akhlaknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_arrisyProfil   Hantar PM kepada nur_arrisy   Pergi ke nur_arrisy's Website   Quote dan BalasQuote

irda82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 565
Posting: 462
Dari: Sg Petani,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-09-03 13:00


Assalaamualaikum

sedikit yang ana dapat dari pakar motivasi...

biasalah.....
:cuba buka buku nota/rujukan dan baca sepintas lalu
shj.Jgn bebankan.Biarkan minda kita menganalisis dan
mengingat.

Sediakan buku dan pen.Baca semula kali kedua
dan catatkan apa2 yg perlu.Misalnya,tuliskan
fakta...tak perlu huraian,tapi kalau perlu catitlah
sikit.Biarkan minda kita nanti mentafsir dan
menganalisis,agar tak trlalu 'terikat'.Membaca shj
tanpa menulis biasanya kurang berkesan .Kalau
boleh,gunakan pen yg berwarna2 supaya otak kita
'ceria'.
Selepas itu baca semula apa yg adik tulis
tadi.Kemudian,tanpa merujuk buku/tulisan tadi,tulis
semula fakta tersebut--utk memastikan kita ingat.

*Jgn paksa minda/otak.Biar 'dia' berjalan...

...Kalau boleh,banyakkan makan kismis,buah2 manis.Kalau boleh elakkan makanan yg masam kerana
melemahkan sel otak utk mengingat.Elakkan juga makan
kepala ikan,...

Banyakkan amalan zikir.Kalau rajin,sembahyang sunat hajat supaya ilmu yg dipelajari
diberkati,mudah ingat,supaya hati tenang semasa
periksa.

Amalkan surah Al-Fath(Innaa fatahnaa
lakafathammmubiina...), ayat seribu
dinar(wamaiyattaqillah.....)

Wassalam


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For irda82Profil   Hantar PM kepada irda82   Pergi ke irda82's Website   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-09-03 14:45


mm..ana meme minat sub sejarah ni...

sejarah ni cm cerita laa perjalanannya...
cuba ingat perjalanan cerita sejarah tu..
amik point2 penting ajer...selebihnya time peksa..bleh wat ayat sendiri..
mcm kita tengok citer dlm tv gak...
tengok tv 2 jam...tp time citer kt kawan 5 minit ajer...sb kita ader point2 penting tu...

insyaallah...try cuba test dulu....
moga dpt result sejarah yg gempak2 nyer...
GOOD LUCK..

Bookmark and Share

    


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

oriental
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3661
Posting: 59
Dari: utm

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-03 21:43


masalah nak study sejarah erkh....mudah jer....kalau susah sangat....cuba ringkas nota yang panjang tuh.....yang penting bile kita membaca kita kena menghayati peristiwa tuh.....macam kita yang berada dalam peristiwa tuh..bile kita selalu berfikir macam tuh....kita mudah ingat sesuatu peristiwa.....banyakkan buat short note....

Bookmark and Share

    


  Member Information For orientalProfil   Hantar PM kepada oriental   Pergi ke oriental's Website   Quote dan BalasQuote

hani_fatiha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1111
Posting: 41
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 09-10-03 00:27


Assalamualaikum..
Bagi ana, subjek sejarah ni mmg. agak susah sikit utk. dikuasai..
Tapi ana rasa antara cara yg. boleh dipraktikkan adalah perbanyakkan buat latihan...Lepas baca, buat latihan..
Ustazah ana pernah beritahu..Bila buat latihan tu..kita tak payah susah - susah nak fikir..Caranya kita cari jawapan dlm. buku.Then, kita tulis muka surat jawapan tu di tepi nombor...Kalau ulang banyak - banyak kali..Insya Allah kita akan dapat kuasai subjek ni..Ana dah cuba..and ana rasa ia berkesan...

-----------------
Kebijaksanaan tidak akan bertunas di hati yang keras sebagaimana benih tidak boleh subur di atas batu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hani_fatihaProfil   Hantar PM kepada hani_fatiha   Quote dan BalasQuote

siti_aisyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 632
Posting: 37
Dari: BaTu PaHaT

Johor  


posticon Posting pada: 11-10-03 17:55


Assalamualaikum..

Saya rasa masalah susah nak faham dan hafal sejarah memang banyak berlaku. Bagi saya, formulanya senang saja.
Guru mengajar + tumpuan.
Membaca + latihan.
Hafalan + pemahaman.

Ikut kata Dato' Dr. Fadhilah Kamsah, pembelajaran secara output yang penting. Kalau kita belajar ikut cara ni, insyaallah 90% daripada apa yang kita belajar akan masuk.

Caranya ialah buat latihan selepas habis setiap topik yang dibaca. Insyaallah berkesan, berbanding dengan membaca sahaja. Lagipun, jika membaca sahaja tanpa membuat latihan, kita akan mudah rasa boring.

Lagi satu, apa yang kita baca tu akan hilang dalam masa 24 jam, dan hilang sepenuhnya dalam masa 48 jam. Oleh itu, ulang kaji amat penting agar apa yang telah kita baca tidak hilang begitu sahaja.

Sebenarnya, pemahaman lebih baik daripada hafalan. Apa yang dihafal tanpa difahami terlebih dahulu akan mudah luput dari ingatan kita.

So, selamat mencuba!! Good luck!!




-----------------
[b]PaNcArKaN nUr kAsIh dI jAlAn bAhAgIa YaNg mEnUjU kE mAhlIgAi KaSiH. SeSuNgGuHnYa HaNyA TuHaN yAnG TaHu ImPiAn KaSiHkU UnTuK MeNjAdI SePeRtI DiA KeKaSiH AllaH.[/b]



Bookmark and Share

    


  Member Information For siti_aisyahProfil   Hantar PM kepada siti_aisyah   Quote dan BalasQuote

penadol_84
Warga Rasmi
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4244
Posting: 3

Johor  


posticon Posting pada: 11-10-03 18:19


a'kum,mcm mana nak study sejarah? nak kata petua bukan ,nak kata teknik pun bukan bagi diri saya cara yang sesuai adik gunakan ialah
pertama :
hubungkaitkan [email protected] >[email protected] yang berkaitan subjek dengan maklumat dlm buku teks atau rujukan

caranya
seandainya ia dlm bentuk soalan tandakan soalan itu dengan muka surat buku teks @rujukan yg mempunyai fakta yg berkaitan soalan itu

seandainya ia dlm bentuk fakta ,gunakan kata [email protected] bagi membantu anda.
semoga ia dpt membantu anda insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For penadol_84Profil   Hantar PM kepada penadol_84   Quote dan BalasQuote

dira11
Warga Rasmi
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4245
Posting: 1
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-10-03 19:11


assalamualaikum..
ana rasa sejarah ni takdelah susah sangat...tp ana takdelah scoore.. dulu mase ana belajar sejarah.. yg pertama sekali kita kene puput rase cinta pd subjek sejarah ni.. then barulah kita ada semangat sikit nak maju dlm subjek ni..

pastu ana selalu baca buku dan buat nota ringkas atau peta minda yg boleh difahami oleh anda sendiri..lepas tu ana suka tampal peta minda tu pd dinding kat dlm bilik di depan meja study so kita selalu tatap peta minda tu..

nota poket/ringkas ana akan bwk ke mane2 mase tunggu bas bleh baca dulu..dan di mane2 saje.. kite jangan bazir mase..kerane masa itu emas...
skrg ni ana kat u subjek law kan susah so ana buat lagu... so Alhamdulillah bleh ingat sampai sekarang.. lagu ni ana buat based on the short notes tu..
dah nak exam tu mintak maaf byk2 ngan cikgu kite mintak dia mendoakan kejayaan kite kerana berkat ilmu guru tu penting..

so selamat mencuba..tp ingat setelah kita telah berusaha kite kene berdoa & bertawakkal.. sembahyang hajat byk2 dan tahajud mintak cikgu yg marking kertas kite dlm keadaan mooooood yg baik... selepas tu.. kite berserah...selepas semua perkara kite buat...
usaha+doa+tawakkal

semoga adik2 semua mendapat markah yg cemerlang dlm subjek sejarah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For dira11Profil   Hantar PM kepada dira11   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 12-10-03 01:46


ana dulu garis point penting..
balik buat peta minda simple..
warna biaq menarik..
lekat kat dinding...dll..
then....
ingat "keyword" yg penting...


Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-03 15:38


ana takdekla sangat minat dalam sejarah ni sbb bila sebut je pasal sejarah sure terkeluar mentol sejarah kena ingat fakta..tarikh..peristiwa yg berlaku..rentetan..dan macam macam lagi la.. apapun kita set kan dlm minda kita yg sejarah tu satu subjek yg menyeronokkan bukan menyusahkan..kalau dr awal lagi kita dah set kan kat minda bahawa sejarah tu susah..sampai ke tua berjanggut pun mmg susahlah dia...semua bergantung pada niat kita semua.. kalau niat kita baik, insyaAllah kita akan dapat faham apa yg tersirat dan tersurat dlm sejarah.. nak senang ingat, rekalah kata kunci ke atau lirik lagu nasyid ke atau what ever la yg senang nak ingat.. ianya berkesan slps ana praktikkan dlm subjek sejarah adab(tarikh adab).. so, cubalah..insyaallah berkesan! Mudahan ianya sedikit sebanyak membantu dlm proses peng'stor'an input dlm 'hardisk' antum semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

rhazes
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 126
Posting: 152
Dari: negeri aman rakyat beriman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-12-03 13:05




asssalamualaikumm...

hmm..just nak konsi pengalaman ttg subjek plg ana minat nie.....
1st skali kalo nak belajar subjek nie kene fikiran positifla..dari fikiran + tu pasti kita akan rasa mudah,senang belajar sejarah nie...


mcam sahabat lain kata tu,garis main point ,buat nota kaki,buat lawa2 supaya mudah dibaca....
nota sejarah tak lengkap pun takpe asalkan main point tu still ada.

apapun usaha adalah segala galanya

"man jadda wa jada"

gud luck!

-----------------
THIS PATH MAY BE DIFFICULT
BUT THE DESTINATION IS CERTAIN

Bookmark and Share

    


  Member Information For rhazesProfil   Hantar PM kepada rhazes   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.107359 saat. Lajunya....