Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 5 hari yang lalu
Muslim1987: 12 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Asal Usul Hantu


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Asal Usul Hantu

Please Mendaftar To Post


Oleh Asal Usul Hantu

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-09-06 13:18


1.Hantu Raya
- Berasal dari Tanah Melayu. Dipercayai terkorban di dalam satu
kemalangan
jalan raya, sebaik saja keluar dari Pudu Raya untuk pulang berhari
raya...kegemarannya mencuri kuih kuih raya. Tempat menginapnya disyaki
di
balai -balai raya.

2.Hantu Langsuir
- Dikenal pasti berasal dari Tanah Seberang. Ceritanya bermula di suatu
pagi
raya bila seorang suri rumah sedang memasang langsir lalu terjatuh dari
tingkap, terus mati. Selepas itu, dia selalu datang menjeguk
langsirnya.
Hobinya bermain aumm cak di tepi langsir.

3.Hantu Stokin
-Berasal dari kawasan perindustrian Shah Alam. Merupakan seorang taukeh
stokin yang berjaya sehingga lupa rumahtangga. Hidupnya asyik dengan
stokin.
Tidur stokin, makan stokin, minum stokin sehinggalah kawan kawan
menggelarnya Hantu Stokin.

4.Hantu Jerangkung
- Di percayai berasal dari Tanah Besar China. Ia bekerja sebagai
penjerang
kangkung di sebuah restoran. Hari hari kerjanya jerang kangkung dalam
sebuah
periuk besar. Satu hari seorang kawan menyergahnya dari belakang,
kerana
terlalu terkejut ia jatuh dalam periuk itu. Perkataan akhirnya ialah
'jerang.....kung', jadilah Hantu Jerangkung. Hobinya mencangkung dan
tempat
tinggalnya dalam almari, sebab tu lah ada lagu 'Jerangkung Dalam
Almari'.

5.Hantu Pontianak
- Disyaki berasal dari India. Seorang lelaki, Mr.Ponti mendapat seorang
anak
perempuan yang sangat hodoh. Orang kampung selalu menyindir anak ponti
ini.
Ponti punya anak - Ponti punya anak - Ponti punya anak. Ponti sangat
malu
dan mengurung anaknya.Selepas 5 tahun,anaknya keluar dari rumah dan
terkejutlah seorang nenek, Oi! Pontianak...Lekatlah nama pontianak.

6.Hantu Penanggal
- Seorang ibu tiri yang kejam, hobinya menanggalkan kain anak tirinya
Dah
terbiasa dia rasa seronok pulak. Dia melebarkan hobinya dengan
menanggalkan
kain orang orang kampung. Hebohlah satu kampung
'Lari..lari.....Penanggal'.
Bila dia melihat sesuatu yang menarik seperti kurap, panau dan kayap,
dia
pun mengilai
semahunya.

7.Hantu Pocong
- Berasal dari Puchong. Nama sebenarnya Amat Garpu Bin Mat Sudu. Dia ni
suka
sangat menipu, senang cerita...kaki cong lah. Bila diamati terlompat
lompatlah dia, nak pergi cong orang. Pucong! Pucong!

8.Hantu Kom-Kom
- Berasal dari Hantu Komputer,macam anda rang yang suka main Komputer
surf
internet sampai 24jam hingga tak ingat dunia..disebabkan suka main
komputer
hingga mati pun depan komputer,.....komputer,komputer. Akhir sekali di
sebutlah hantu Kom-KOM..shortcut dari Komputer jadi lah KOM..sahaja....
Samala macam korangggg!!!! hiihihiiiiiii!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 06-09-06 14:27


ni salah masuk column ni...masukla kolumn kelakar...baru gelak sawannnnnn

hihhiiiiiiiiiiiiiiiiii

:smile:

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-09-06 14:31


salam~
adeh...dy ni kalau posting benda lawak,lawak sungguh..
heheh...
wasalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-09-06 14:34


Pada 06-09-06 14:27 , srikandisutera posting:

!!! QUOTE !!!

ni salah masuk column ni...masukla kolumn kelakar...baru gelak sawannnnnn



setuju!!!
memang salah colum ni..
ana ingat serius saja tajuk ni..tapi lawak betul boleh dah habis baca...
letih nak ketawe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

azzahrawi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 33
Posting: 307
Dari: pulau mutiara

PulauPinang  


posticon Posting pada: 06-09-06 15:55


baru perenggan yang pertama pun, dah tak tahan nak ketawa.....lawak.. lawak... betul tu.. salah kolum ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrawiProfil   Hantar PM kepada azzahrawi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.100389 saat. Lajunya....