Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak semua yang kita mahu boleh didapat. Jika Allah tidak memberi sekarang, ia akan ditunda atau diganti yang lebih baik.
-- Dari Drama Kiamat Sudah Dekat

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 6 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Antara Lelaki dan perempuan..mana lebih matang??


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Antara Lelaki dan perempuan..mana lebih matang??

Please Mendaftar To Post


Oleh Antara Lelaki dan perempuan..mana lebih matang??

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 15:55


Assalamualaikum wbt..

Perempuan lahir dari lelaki...akan tetapi mengikut kajian..lelaki lambat nak matang..berbanding perempuan..adakah fakta ini betul...atau adakah kematangan kedua2 jenis jantina ini berbeza..???persoalan demi persoalan di ajukan zaman sekarang..fenin ni feninn :-?


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 05-09-06 16:29


Kalau ikut kajian kat mana saya baca tau....lupa sebab benda dah lama....
jarang lah orang lelaki matang dulu pada perempuan....
orang laki ni banyak nak main....Kalau nak tengok mereka betul-betul bertanggungjawab kita kena tengok umur mereka 25 above....
2 pun belum tentu....
saya tengok abang saya umur 26 tapi perangai macam budak-budak...mujur dia tak kawin lagi...kalau tak,naye anak orang....kerja malas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 17:10


walaupun saya lelaki tapi saya mengaku yang secara normalnya wanita lebih cepat matang dari lelaki, sebab tulah lelaki disyorkan supaya berkahwin dengan gadis yang lebih muda daripadanya, maybe dalam 5 tahun macam tu lah.

tapi ada juga wanita yang lambat matang, lebih2 lagi yang suka berseronok, dan yang ada sifat "nakal" :lol:

sebaliknya, wanita juga lebih emosional berbanding lelaki, oleh itu masing-masing ada kelebihan dan kekurangan masing-masing...

p/s: orang kata wanita zaman sekarang lebih nakal dan degil daripada wanita dulu-dulu, suka memberontak, Kenapa ye...? :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 05-09-06 17:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ainaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1106
Posting: 152
Dari: depan pc

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-09-06 17:16


eh..ehh...perli ana ke?
hehee...ngakulaa..ana memang kurang matang sikit...
malas nak meced...
boring...bukan taknak..tapi tak berapa beslaa...
nanti tak boleh tengok naruto,shin chan...main sekali dengan adik2...berlari2...kenakan orang..huii..beslaa itu..
rugilaa orang yang matang cepat sangat...
hilang nikmat dunia...
nanti bila saya rasa nak matang nanti..
saya akan transfom kepada seorang gadis yang paaliiinggg ayu dalam dunieee....hehehehe...ta tau bilaaalah itu..hik..hikkk...hik...:P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainaaProfil   Hantar PM kepada ainaa   Pergi ke ainaa's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 17:21


salam~
hmm..
memang tak dapat dinafikan wanita lagi cepat matang dr lelaki...
ala..kat sekeliling kita kan banyak..
tengok saja cth2..
sebab biasa lah..laki ni nak main saja selalu..
tapi biasanya dy akan berubah kalau da kahwin..
ramai tengok macam ni..
spupu2...kawan-kawan...
tapi kadang-kadang kalau time dengan anak2 mereka..ha jadi macam budak-budak balik..
hehe...
macam-macam...
sekadar pendapat..
wasalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-09-06 17:37


lelaki lambat matang....tapi,lebih bertanggung jawab dari perempuan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 17:52


Alaikum salam wr wb wm...

Pada pendapat ana, kedua-dua nya.
Kerna manusia akan matang dan dewasa dengan pengalaman.
Dengan pengalaman dan dugaan ILLAHI jugalah
manusia dapat menilai siapa dirinya yang sebenar.


ALLAHualam. :-)


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 17:54


tahap kematangan perempuan ni cepat bebanding dengan laki. umor 7 tahu dah tahu tanggung jawab bebanding dengan laki.... tapi kematangan perempuan ni, diselangi dengan kemanjaan, emosional.. biasa lah tu.. sampai satu tahap, kematangan perempuan ni agak slow..

tapi

laki pula, kematangan dia agak lambat, sebab bebudak laki, ingat nak main saja.... tapi bila sampai waktu nya, kematangan laki ni akan meningkat dan terus meningkat, sebab tu lah lelaki dipertanggungjawabkan untuk melindungi kaum wanita...

alangkah adil dan sempurnanya ciptaan ALLAH kan???

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 05-09-06 18:36


mestilah perempuan

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 19:02


perempuan lebih cepat matang dari lelaki...sebab kkta selalu tengok lelaki selalu berkahwin pada umur 27 tahun ke atas...kalau bawah umur tu perangai tak matang lagi,nak enjoy saja dan tak ready nak ada komitmen dalam rumahtangga

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 19:32


perempuan agaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

Handzar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24641
Posting: 48
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 20:15


Assalamualaikum.....

memang betul.. perempuan matang dulu berbanding lelaki.... tetapi bukan sebab lelaki suka main... ia ada kaitan dengan perubahan hormon di dalam badan lah...

hormon2 ini menyebabkan berlakunya perubahan di dalam aspek fizikal dan mental... maksudnya.. bentuk badan mula berubah... dan begitu juga dengan cara pemikiran... sebab tu lah kebanyakan perempuan (boleh kata semua lah...) 'cukup umur' lebih cepat berbanding lelaki....

wallahu a'lam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HandzarProfil   Hantar PM kepada Handzar   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 21:26


Perempuan cepat baligh dr lelaki!

itulah salah 1 sebabnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

Minur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24249
Posting: 100
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 21:29


ana rasa yang perempuan yang matang dahulu....

ana pun belum matang lagi

hehe :di:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For MinurProfil   Hantar PM kepada Minur   Quote dan BalasQuote

nur_2110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18853
Posting: 187
Dari: infront of my 2313NLCi

Melaka  


posticon Posting pada: 05-09-06 23:43


hmm...saya pun tak pasti saya matang ke tak...??

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_2110Profil   Hantar PM kepada nur_2110   Quote dan BalasQuote

wardah84
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 125
Posting: 22
Dari: kelate @ perak @ pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 06-09-06 00:27


salam..

pada saya of course prempuan lebih matang..dalam ISLAm pun dah menyebut tentang umur baligh yang mana perempuan lebih awal daripada lelaki..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah84Profil   Hantar PM kepada wardah84   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 06-09-06 01:02


memang perempuan cepat matang dari lelaki..dan memang betul lelaki suka main-main..tengok saja saya, dah berjanggut ni pun masih nak main-main.,...hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-09-06 09:23


walaupun saya lelaki tapi saya mengaku yang secara normalnya wanita lebih cepat matang dari lelaki, sebab tulah lelaki disyorkan supaya berkahwin dengan gadis yang lebih muda daripadanya, maybe dalam 5 tahun macam tu lah.

tapi ada juga wanita yang lambat matang, lebih2 lagi yang suka berseronok, dan yang ada sifat "nakal"

sebaliknya, wanita juga lebih emosional berbanding lelaki, oleh itu masing-masing ada kelebihan dan kekurangan masing-masing...


-----------------
ilmu itu penyuluh hidup


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 06-09-06 09:44


wanita cepat matang dan cepat tua

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 06-09-06 10:31


Pada 06-09-06 09:44 , hafiz86 posting:

!!! QUOTE !!!

wanita cepat matang dan cepat tua


amboi...mengutuk secara tak langsung...


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama…


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 06-09-06 10:42


janganlah marah jutawanmuslimah
nanti cepat tua
hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

ainaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1106
Posting: 152
Dari: depan pc

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-09-06 12:25


huhu...tak nak tuaaa....!!!!
2 sebablaa tak nak jadi matang ini...heheheh...:P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainaaProfil   Hantar PM kepada ainaa   Pergi ke ainaa's Website   Quote dan BalasQuote

embunkasih
Warga Rasmi
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25694
Posting: 9
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 06-09-06 16:06


kekadang tu... lelaki yang menyebabkan wanita cepat tua.
sebabnya kaum lelaki ini kebanyakannya suka bagi kaum wanita ini marah ...that's whyla.....wanita cepat matang berbanding lelaki.
ada fahemmmmm.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For embunkasihProfil   Hantar PM kepada embunkasih   Quote dan BalasQuote

azzahrawi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 33
Posting: 307
Dari: pulau mutiara

PulauPinang  


posticon Posting pada: 06-09-06 16:40


apa-apa saja...........

matang tu banyak klasifikasinya... cuba cerakinkan agar lebih jelas dan lebih sempurna... matang yang bagaiman? dari segi mentalitikah? atau dari segi keintelektualan kah? atau dari segi fisiologi badan kah? atau dari segi apa yang ingin dibicarakan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrawiProfil   Hantar PM kepada azzahrawi   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 06-09-06 18:57


oh ye ke embunkasih
bukan perempuan yang buat lelaki jadi marah
jangan marah eh embunkasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

embunkasih
Warga Rasmi
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25694
Posting: 9
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 07-09-06 13:15


hey... saudara hafiz, awak ini sokong kaum sejenis nampak...
tak marah cuma bagi pendapat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For embunkasihProfil   Hantar PM kepada embunkasih   Quote dan BalasQuote

wedelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18715
Posting: 84

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 15:52


Pada 05-09-06 17:52 , mas2ra posting:

!!! QUOTE !!!

Alaikum salam wr wb wm...

Pada pendapat ana, kedua-dua nya.
Kerna manusia akan matang dan dewasa dengan pengalaman.
Dengan pengalaman dan dugaan ILLAHI jugalah
manusia dapat menilai siapa dirinya yang sebenar.


ALLAHualam. :-)



betul tu..smuanya bergantung pada seseorang..marila sama-sama mematangkan diri.. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wedeliaProfil   Hantar PM kepada wedelia   Quote dan BalasQuote

kirim
Warga Rasmi
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24507
Posting: 5
Dari: celah2 bukit bukau

malaysia  


posticon Posting pada: 07-09-06 16:01


salam.......
saya ada terdgr kawan-kawan cerita..perempuan lagi cepat matang dr lelaki..sebab 2 kalau nak kahwin kena cari laki yang lebih itu..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For kirimProfil   Hantar PM kepada kirim   Quote dan BalasQuote

Cda_Ibtihal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26225
Posting: 87
Dari: Sungai Besar,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 00:31


perempuan lebih matang daripada lelaki..
perempuan lebih pikirkan masa depan berbanding lelaki..KEBANYAKKAN
lelaki akan benar-benar matang jika sudah berumah tangga, KERANA...
lelaki sudah sedar akan tanggungjawabnya sebagai ketua keluarga..
wallahualam...... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cda_IbtihalProfil   Hantar PM kepada Cda_Ibtihal   Quote dan BalasQuote

rafieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23522
Posting: 139
Dari: jordan

germany  


posticon Posting pada: 09-09-06 07:16


entahlah....matang dapat di nilai dr segi apa sebenanye..perlakuan?dalam pelajaran,pertuturan or what??

Bookmark and Share

    


  Member Information For rafieqProfil   Hantar PM kepada rafieq   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 18-09-06 17:08


dari segi sains yang cepat matang perempuan lah..maybe dari segi pertumbuhan fizikal agaknya.. tapi rasanya lelaki lagi matang..sebab tu lelaki diberi hak jadi ketua..ye tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 18-09-06 17:10


Wanita cepat matang & cepat juga manapous..he2

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

azam_f
Warga Rasmi
Menyertai: 14.08.2006
Ahli No: 25813
Posting: 10
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 17:16


perempuan lebih matang dr laki... tapi ada juga laki yang lebih matang... macam zmn lah ni... ramai perempuan berkawin dengan laki lebih mude darinye... saya lihat berdasarkan penglmn family, rakan-rakan & lectr...........
(tapi jangan pula samakan dengan artis kini yang lebih suka cari yang lebih "itu")

Bookmark and Share

    


  Member Information For azam_fProfil   Hantar PM kepada azam_f   Quote dan BalasQuote

azam_f
Warga Rasmi
Menyertai: 14.08.2006
Ahli No: 25813
Posting: 10
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 17:17


perempuan lebih matang dr laki... tapi ada juga laki yang lebih matang... macam zmn lah ni... ramai perempuan berkawin dengan laki lebih mude darinye... saya lihat berdasarkan penglmn family, rakan-rakan & lectr...........
(tapi jangan pula samakan dengan artis perempuan sekarang yang lebih suka cari yang lebih "tua")

Bookmark and Share

    


  Member Information For azam_fProfil   Hantar PM kepada azam_f   Quote dan BalasQuote

sakura_islah
Warga Rasmi
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26404
Posting: 14
Dari: bumi allah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 19:08


kalau nak diikutkan perempuan memanglah matang dulu dari lelaki tapi sebenarnya tak kesemua perempuan atau lelaki itu matang..hanya sesetengahnya saja yang boleh dikategorikan matang so persoalan siapa matang bukanlah ditentukan oleh jantina.tak begitu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakura_islahProfil   Hantar PM kepada sakura_islah   Quote dan BalasQuote

rafieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23522
Posting: 139
Dari: jordan

germany  


posticon Posting pada: 05-10-06 03:27


laki...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rafieqProfil   Hantar PM kepada rafieq   Quote dan BalasQuote

rafieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23522
Posting: 139
Dari: jordan

germany  


posticon Posting pada: 05-10-06 03:28


eh.perempuan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rafieqProfil   Hantar PM kepada rafieq   Quote dan BalasQuote

rafieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23522
Posting: 139
Dari: jordan

germany  


posticon Posting pada: 05-10-06 03:28


eh..ntahlaa...tak tahu alah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rafieqProfil   Hantar PM kepada rafieq   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 05-10-06 06:25


pada umur sebaya, perempuan memang lebih matang compare to lelaki...perempuan kan lebih cepat akil baligh compare to lelaki..secara tak langsung,perkembangan pemikiran akan bertambah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

hangkas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.08.2006
Ahli No: 26058
Posting: 103
Dari: dalam perjalanan ke arah hari akhirat

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-10-06 07:14


jika dilihat secara menyeluruh, ana akui wanita lebih matang daripada lelaki...
tetapi kematangan kaum Adam tidak dapat dipertikaikan jika pengalaman hidupnya dalam kesusahan, kemiskinan, berdedikari mencepatkan mereka mematangkan dalam kehidupan sebenar...
apapun secara umum, kedua-dua mengalaminya samaada cepat atau lambat, ia terpulang kepada sesiapa yang mengalaminya.
kajian sains pun bagi ana tidak menjawab secara tepat pun....
maaf, ini pandangan ana, kalau salah tolong betulkan, maklumlah ana hidup pun dalam proses belajar....
wasaLAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For hangkasProfil   Hantar PM kepada hangkas   Quote dan BalasQuote

rafieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23522
Posting: 139
Dari: jordan

germany  


posticon Posting pada: 19-11-06 03:32


matang..emm..tengok tingkah laku seseorang itu kekadang kita boleh tau samade org itu matang or tidak..tol tak?hihihi ;p

Bookmark and Share

    


  Member Information For rafieqProfil   Hantar PM kepada rafieq   Quote dan BalasQuote

islamic_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27188
Posting: 98
Dari: sandakan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 21:57


hmm...perempuan lebih matang dari lelaki...
hmm...saya tengok sama jak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_87Profil   Hantar PM kepada islamic_87   Quote dan BalasQuote

shoutul_miji
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26845
Posting: 104
Dari: bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-12-06 01:12


mmm.....rsenya lelaki lebih matang sedikit dari perempuan..
tapi bergantung jugak pada thp umur juga..
lelaki apabila mncapai thp umur trtntu...ia juga adalah brdasarkn
pengalaman yang di lalui oleh seorang lelaki atau perempuan itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shoutul_mijiProfil   Hantar PM kepada shoutul_miji   Quote dan BalasQuote

azrina_zainal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.10.2006
Ahli No: 27023
Posting: 189
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 01:17


perempuan!=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For azrina_zainalProfil   Hantar PM kepada azrina_zainal   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 16:57


kematangan bergantung kepada banyak perkara...
sama ada lelaki atau wanita...
bergantung kepada sesuatu keadaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-01-07 17:02


cepat ke lambat matang seorang laki atau perempuan tu bergantung pada bagaimana mak ayah mereka didik dan asuh mereka..itu pada pendapat saya lah..anak2 yang diasuh bersuasah2 sejak kecik cepat matang dan boleh membawa diri berbanding anak2 yang dididik dengan kemewahan dan kesenangan.. wallalhua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 18:55


SALAM`
rupanya ramai lelaki mengaku diri tak matang ye
kalau macam tu, sedar2 lah lelaki. jangan asyik mainkan orang saja. asyik nak main saja. dan saya ingatkan diri saya jugak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 19:45


salam...
ana rasa perempuan lebih cepat matang...
lelaki ni lambat sikit nak matang...
sebab tulah, nampak macam budak-budak sikit...
ana pun kadang-kadang macam budak juga....(^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 22:23


salam...mestila perempuan yang cepat matang
aha.....bagus juga kalau laki sedar hal ni
janganlah asik keanak2an
kami, kaum hawa tak pernah dapat membaca hati lelaki ni
unpredictable...betul tak?:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

yusof88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28247
Posting: 249
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 23:10


salam.....
antara lelaki dengan prempuan MANA lebih MATANG?
emmmm,sya rasa mestilah perempuan
sebab perempuan kan mengalami tempoh akhil baligh yang lebih cepat daripada lelaki......
secara biologinya,prempuan akan mengalami prubahan emosi dan kelakuan apabila mereka sudah mencapai tahap akhil baligh........
ini bermakna,daya pemikiran mereka juga turut dipengaruhi setelah akhil baligh..
nak tahu lebih teperinci lagi,bolehlah tanya dengan org yang lebih arif lagi....
cntohnya macam doktor ke,pak imam ke,tok ketua ke,ahli panel ke,tak pun fikirlah sendiri.....hehehe...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusof88Profil   Hantar PM kepada yusof88   Quote dan BalasQuote

husbah88
Warga Rasmi
Menyertai: 17.10.2006
Ahli No: 27000
Posting: 16
Dari: tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 15:58


soal spa lebih matang ni..sebenarnya kita susah nak cakap...
mungkin realiti yang kita nampak sekarang ni..org perempuan lebih cepat matang..
lebih-lebih lagi org perempuan lebih ramai dr lelaki..sebenarnya benda-benda terpulang pada diri kita sendiri.....

     ALLAH ciptakn org lelaki dengan 1 AKAL,9 NAFSU....
     dan ALLAH ciptakan org perempuan dengan 9NAFSU,1 AKAL....

    jadi cuba kita sama-sama fikirkan..Kenapa ramai org kata..
                    org PEREMPUAN lebih cepat matang....

cubalah kita renung2kan bersama...sama-samalah kita m'hargai setiap nikmat yang
ALLAH berikan.......ALLAHHUAKBAR.....................

Bookmark and Share

    


  Member Information For husbah88Profil   Hantar PM kepada husbah88   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 16:07


Assalamualaikum...
Sepatutnya... kita tak payah nak buat andaian yang macam-macam... sebab tahap kematangan tu bergantung kepada 2 faktor.. pertama perkembangan hormon dan kedua pengalaman yang dilalui oleh seseorang ... kalau dah baligh tapi tak tau nak masak nasi atau jaga adik kat rumah takkan kita nak cakap dah matang??? Yang penting... kita masing-masing tahu tanggungjawab sebenar kita kat dunia ini... InsyaAllah... matanglah kita ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

salmanfarees
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26728
Posting: 79
Dari: New Zealand

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 17:26


Kita hanya mampu membuat andaian. How accurate it is? Pernahkah ada scientific study mengenai perkara ini? Kalau pun ada scientific study, ia hanya berasaskan 'sampling' yang diambil. mana mungkin untuk di generalize kan to the rest of humanity.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salmanfareesProfil   Hantar PM kepada salmanfarees   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 19:41


Pada 28-02-07 16:07 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
Sepatutnya... kita tak payah nak buat andaian yang macam-macam... sebab tahap kematangan tu bergantung kepada 2 faktor.. pertama perkembangan hormon dan kedua pengalaman yang dilalui oleh seseorang ... kalau dah baligh tapi tak tau nak masak nasi atau jaga adik kat rumah takkan kita nak cakap dah matang??? Yang penting... kita masing-masing tahu tanggungjawab sebenar kita kat dunia ini... InsyaAllah... matanglah kita ...


betullah itu...jawapan bernas dari bakal cikgu bio....


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 22:31


jawapan ana... perempuan akan matang lebih awal berbanding lelaki heh! :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 12-03-07 04:27


tak timbul sapa lebih matang, tapi siapa lebih cepat matang. tapi, prmp

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

nurshuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28282
Posting: 77
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 12-03-07 04:30


mesti perempuan..laki dah 20an pun belum tntu matang..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurshuhadaProfil   Hantar PM kepada nurshuhada   Quote dan BalasQuote

jannatulmakwa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.10.2006
Ahli No: 26786
Posting: 29
Dari: dari bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 11:01


:-) ;-) :-).......

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannatulmakwaProfil   Hantar PM kepada jannatulmakwa   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 11:07


Pada 12-03-07 04:30 , nurshuhada posting:

!!! QUOTE !!!

mesti perempuan..laki dah 20an pun belum tntu matang..huhu..

salam...

eerrmm..tak semua ye.
ada juga yang matang awal.
tengok latar belakang keluargan dan persekitaran juga. ;-)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ZirawatiZack
Warga Rasmi
Menyertai: 20.03.2007
Ahli No: 29248
Posting: 3
Dari: Kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-03-07 16:07


saya ni pula org cakap muka saja matang tapi perangai macam budak-budak..
sebab tu, org yang tak kenal saya cakap saya ni matured yang amat.. Tapi, bila dah kenal..
Diri sendiri lah yang boleh nilai saya...
Susah nak cakap...

Tapi, kita matang bukan berdasarkan paras rupa semata-mata, tapi cara kita menyelesaikan masalah tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZirawatiZackProfil   Hantar PM kepada ZirawatiZack   Quote dan BalasQuote

nur_nasyid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8815
Posting: 109
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-07 17:38


ana pun rasa perempuan lah yang matang lebih awal berbanding lelaki..ni berdasarkan apa yang pernah ana nampak dan lalui..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_nasyidProfil   Hantar PM kepada nur_nasyid   Pergi ke nur_nasyid's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 01:20


salam...
dr apa yang pernah baca dan pemerhatian sekekliling,memang nak diikutkn perempuan lebih cepat matang berbanding lelaki..dr sini kita dapat lihat perempuan ini akan cepat mengalami proses matang dr segi fizikal dan mental berbanding lelaki..tapi walaupon lelaki lambat matang sikit dr perempuan,mereka akan berubah serta-merta apabila sampai tempoh tertentu untuk mereka menjadi matang...entahlah,ye ke tidak,tak pasti ...


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 24-03-07 01:32


salam..

Kalau ditanya mana yang lebih cepat matang..tntu jawapan ana perempuan..tapi Kalau ditanya mana yang lebih matang apabila dah mencecah usia kedewasaan..jwpnnya lelaki..hmm, paham ke ayat ana ni? sekadar pendapat..=)

-salam ukhwah penuh mahabbah-

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.158417 saat. Lajunya....