Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kita berasa diri kita tinggi, pandanglah ke atas; jika kita berasa diri kita rendah, pandanglah ke bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: betul ke...dah tutup aurat....(perempuan)


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» betul ke...dah tutup aurat....(perempuan)

Please Mendaftar To Post


Oleh betul ke...dah tutup aurat....(perempuan)

alhijaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.08.2006
Ahli No: 26034
Posting: 32

Perak  


posticon Posting pada: 04-09-06 11:39


perempuan..lebih banyak auraut yang mereka kena jaga.boleh dikatakan semua perempuan tahu..tapi sejauh manakah..pengetahuan mereka,dan pada yang tahu tu bagus lah tapi betul ke caranya...cuba fikir pakai jeans sendat,pakai tudung singkat...pakai tudung baju lengan pendek...betul kerr....orr sekadar nak melawa....tolong explain skittt

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhijazProfil   Hantar PM kepada alhijaz   Quote dan BalasQuote

dan4472
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25011
Posting: 43
Dari: kluang

Johor  


posticon Posting pada: 04-09-06 13:04


kadang-kadang.......percakapan lagi senang dari perlaksanaan.....Alhijaz, adakah anda lelaki.....mungkin lelaki lebih senang auratnya.....sebab itulah selalu pertikaikan aurat perempuan......pernahkah anda fikir.......ibu, kakak, adik, isteri dan anak anda.....adakah mereka sudah sempurna......?
memang boleh nak paksa orang tutup aurat..........tapi bagaimana dengan pemahamannya.....adakah dia tutup aurat kerana kita atau kerana Allah.....Kalau kerana kita....tak mustahil akan berubah kepada yang asal...tapi if kerana Allah.insyallah..kekal..

so,bukan aurat yang patut kita pertikaikan.tetapi sejauh mana dia beriman dan sejauh mana dia mengenal Allah.....bila seseorang betul-betul takut kan Allah....insyallah takkan timbul masalah dedah aurat.kerana tu adalah kewajipan yang perlu ditunaikan sebagai seorang wanita islam....

so think about it!

Bookmark and Share

    


  Member Information For dan4472Profil   Hantar PM kepada dan4472   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-06 13:06


huh.. tak habis2 pasal aurat perempuan.. dahlah.. admin, lock saja topik ni.. banyak sangat dah.. buhsan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 04-09-06 14:37


betul tu....fatin3
penat dah nak jawab...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 04-09-06 15:07


hmmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

alhijaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.08.2006
Ahli No: 26034
Posting: 32

Perak  


posticon Posting pada: 04-09-06 15:10


TAK KISAH lah TOPIK NI DAH ADA KE BELUM..SEKADAR BETANYA....SALAH ke?TAKKAN TERASA agaknya....kalau TERASA..minta MAAP lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhijazProfil   Hantar PM kepada alhijaz   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 04-09-06 15:18


Pada 04-09-06 11:39 , alhijaz posting:

!!! QUOTE !!!

perempuan..lebih banyak auraut yang mereka kena jaga.boleh dikatakan semua perempuan tahu..tapi sejauh manakah..pengetahuan mereka,dan pada yang tahu tu bagus lah tapi betul ke caranya...cuba fikir pakai jeans sendat,pakai tudung singkat...pakai tudung baju lengan pendek...betul kerr....orr sekadar nak melawa....tolong explain skittt


apa kata saudara pergi tanya perempuan2 yang saudara tengok pakai macam tu.....
saya pun teringin jugak nak tahu....
tapi, perbincangan tentang aurat wanita ni dah banyak dalam forum
betul @ tidak cara pemakaian mereka tu rasanya saudara boleh jawab sendiri, kan
bab nak melawa ke tidak tu pun kenalah tanya mereka....

jangan lah marah....bukannya apa..tapi dah banyak
sedangkan banyak lagi topik lain kita boleh bincangkan

p/s maaf andai terkasar
wassalam


-----------------
berjihad kerana Allah swt


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

adeqzinnirah
Warga Rasmi
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26166
Posting: 19
Dari: Malaysia

malaysia  


posticon Posting pada: 06-09-06 14:52


Assalamualaikum.....Alhijaz..adakah kamu seorang lelaki? apa pandangan kamu pula apabila melihat seorang perempuan yang memakai tudung tapi berpakaian ketat dan perempuan yang memakai tudung dan berpakaian longgar...pakai tudung bagi serang muslimat ialah menutupi dadanya......

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeqzinnirahProfil   Hantar PM kepada adeqzinnirah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-06 15:48


Alhijaz ahli baru ukhwah... so takpelah. check2 lah dulu topik2 sebelum ni ye Alhijaz.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 06-09-06 16:00


semua terpulang pada niat dia....
hanya allah yang tau...
itu urusan dia dengan allah.....
tak nak tengok jangan tengok...bukan susah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

azzahrawi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 33
Posting: 307
Dari: pulau mutiara

PulauPinang  


posticon Posting pada: 06-09-06 16:22


assalamualaikum

kasihan alhijaz.. tak pasal-pasal dah kena 'fire'....
sahabat-sahabat..... orang baru kita patut raikan mereka...
biarlah 10 kali topik tersebut di ulang pun.... itu tandanya beliau prihatin dan peka dengan apa yang berlaku disekelilingnya..
bukan semua orang memiliki pemahaman yang sama dengan kita..
dan, bukan semua orang mampu berfikir macam mana yang kita berfikir...
kalau tak mampu nak jawab... senyum pun cukup lah....
tak perlu nak kasar bahasa....
inilah tugas kita sebagai daie, memahamkan umat manusia apa yang belum mereka faham... amal jariah untuk saham akhirat juga..

baik lah alhijaz.. jangan terasa hati dengan respond sahabat-sahabat sebelum ni ye....ini lah lumrah manusia..

sedikit respon terhadap pertanyaan anda....
manusia hakikatnya berbeza... ramai yang ada didikan agama.. tapi, tak ramai yang mengamalkannya.... ada yang mengamalkannya, namun, ada juga yang kurang menghayati segala apa yang dipraktikkan...
aurat wanita itu memang berat untuk dijaga..itu lah tandanya, Allah mengangkat martabat kaum wanita, dengan memelihara diri wanita itu.....itu lah bezanya antara lelaki dan wanita.... namun, ada pelbagai hikmah yang tak ternilai harganya seandainya mereka yang tidak menutup aurat dengan sempurna, mampu untuk berfikir dan menyingkap segala rahsia di sebalik hikmah menutup aurat....
mungkin, masih kurangnya pendakwah yang turun padang untuk dekat dengan insan sebegitu, dalam memberi bimbingan yang sewajarnya kepada mereka..
bukan mereka tidak tahu tatacara menutup aurat yang sempurna bagaimana. tetapi, itulah akibatnya apabila hidup bertuankan nafsu semata-mata dan dunia adalah segalanya bagi mereka.... sekadar pendapat dari orang yang tidak seberapa.....

wallahu 'alam......

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrawiProfil   Hantar PM kepada azzahrawi   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-09-06 17:04


sorry ye.....bukan nak smash pun....kalau terasa,maap bebanyak alhijaz......tapi...bak kata orang...."cakap senang".....kalau wanita juga kemukakan hal ni....saya tak kisah sebab hanya wanita mengenal wanita.......ye lah...wanita ada 9 nafsu.....kalau satu akal tu tak boleh menguasai 9 nafsu, tu yang merosakkan wanita....wanita sukakan kecantikan....mahukan perhatian......hanya iman didada yang dapat mengawal nafsu kita tu....

berbalik kepada hal tadi....lelaki suka sangat ambik tahu hal wanita.....kadang 2 suka duduk kutuk wanita pakai jean.....tapi dia tak tengok pakaian adik dia macam mana.....saya tak tujukan kepada semua......tapi ada lah......beberapa kerat.......

sorry again if boys 'terasa'

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 06-09-06 17:10


BANYAK BAB AURAT DALAM UKHWAH NI..SILA RUJUK SETAKAT MANA AURAT WANITA.MOGA JADI IKTIBAR UNTUK KITA..APA YANG BETUL KITA SAMPAIKAN..YANG TAK BETUL KITA KENA lah CARI ILMU.TAK KAN NAK TUNGGU ILMU DATANG kat KITA...INSYAALLAH

MAAF KALAU TERSILAP.
SABDA NABI MUHAMMAD "SAMPAIKAN DARIKU WALAUPUN SATU AYAT"

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-09-06 17:19


saya rasa..mereka tahu..cuma..mind mereka tu..pakai tutup2 lelaki tak nak tengok agaknya..bangga lah tu..bila berjalan,ramai lelaki pandang....hmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

alqalami
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2006
Ahli No: 25384
Posting: 1
Dari: Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-09-06 17:51


em permasalahan yang dah lama berlaku dan perlu difahami dengan baik dan sewajarnya... apapun apabila kefahaman telah dimantapkan maka sebaran maklumat dan pengetahuan tersebut perlu dilakukan lebih2 kepada sanak saudara yang terdekat, oleh itu kefahaman dan pengamalan yang mantap perlu dilakukan berterusan dan bersegera demi kebaikan dan kesejahteraan bersama, waallahua'lam.:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqalamiProfil   Hantar PM kepada alqalami   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 06-09-06 17:57


saya minta maaf sekali lagi pada alhijjaz

saya paling sedih bila tengok perempuan bertudung, p sebab nak ikut fesyen sangat sampai aurat pun tak terjaga
paling dikesalkan apabila public figure yang selalu keluar tv berceramah mengenai wanita turut terlibat

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

azzahrawi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 33
Posting: 307
Dari: pulau mutiara

PulauPinang  


posticon Posting pada: 06-09-06 22:10


saya setuju dengan alqalami.. apa-apa pun, kalau nak berdakwah, perlu bermula dengan diri kita sendiri
lepas itu baru orang terdekat kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrawiProfil   Hantar PM kepada azzahrawi   Quote dan BalasQuote

masjid_biru
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 504
Posting: 36
Dari: shah alam

Selangor  


posticon Posting pada: 06-09-06 22:45


SUBHANALLAH...Jangan gaduh2..tak salah rasanya nak bincang perkara ini..
If ada sesiapa yang boleh xplain untuk al-hijjaz,kan lagi bagus..
Dia ahli baru, mungkin nak tau lebih lajut..=)

_____________________________________________
Bersama megimarahkan majlis ilmu di masjid2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For masjid_biruProfil   Hantar PM kepada masjid_biru   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 00:19


aiwah..
al awal.. pada alhijaz..jangan lah ambil hati ek..hehe.
kekadang macam ni lah bila berposting.. sebab masing-masing
ada buah fikiran.. bahasa.. ayat dll..

melihatkan tajuk yang tertera..
memang dah banyak topik tentang aurat..
tapi tak apa lah.. kita sama-sama diskusi..
lagipun ni tajuk yang ilmiah. berkait rapat juga dengan kehidupan kita..

patut sama-sama bincang dan melihat jauh tentang hukum hakam ni.
kerna manusia ni kadangkala..alpa dengan hiburan..
leka dengan iDola mereka.. hinggakan semua yang dipakai..
semua yang fesyen dalam tv..majalah nak diikut..
kalau tak ikut dikatakan pula ortodoks..
ketinggalan zaman.. tak rock lah.. kuno lah..dll.

walau apapun.. kita masih lagi ada batasan..
tak kisah kalau nak berfesyen.. janji aurat dijaga..
mana yang boleh ditegur... kita sama-sama tegur..
kerna manusia ni memang sifatnya pelupa..

apapun.. kita checklist dalam diri dulu..
ana nak berkalam pun.. i'm not too good..
but as human.. kita sama-sama lah berpesan-pesan..

akhiran.. never ask for things to be easier..
always ask urself to be better..

wallahualam'...
:roll: :roll: :roll:



-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

persinggahan_terakhir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1584
Posting: 89
Dari: selangor

Johor  


posticon Posting pada: 07-09-06 05:51


itu fesyenlaa bukan tutup aurat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For persinggahan_terakhirProfil   Hantar PM kepada persinggahan_terakhir   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 08:37


hummm....sedih tengok segelintir mudi2 di luar sana. nak kata islam....tapi Nabi xpenah ajar pulak dedah rmbut, dedah body....hai, kasihan....kalau diigt, direnung balik sbdaan2 Nabi, mungki inilah antara ciri2 ahli neraka.... kasihan sangat-sangat kat mereka ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 08:37


hummm....sedih tengok segelintir mudi2 di luar sana. nak kata islam....tapi Nabi xpenah ajar pulak dedah rmbut, dedah body....hai, kasihan....kalau diigt, direnung balik sbdaan2 Nabi, mungki inilah antara ciri2 ahli neraka.... kasihan sangat-sangat kat mereka ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

alhijaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.08.2006
Ahli No: 26034
Posting: 32

Perak  


posticon Posting pada: 07-09-06 08:48


terharu saya....tapi sedih tu...ada jugak lah...sebernanya saya pun tak tau topik dah dibincangkan...bukan nak aibkan orang sekadar bertanya...tapi kalau rasa topik ni tak ok..rasanya tak payah susah2kan diri nak memberi pendapat...pada yang terasa tu minta maap lah ye...buah cempedak diluat pagar ambik galah tolong jolokkan saya budak baru belajar kalau salah tolong tunjjukan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhijazProfil   Hantar PM kepada alhijaz   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 17:28


alahai.. susah2 saja alhijaz sampai pm kat saya.. err.. bukan terasa pun.. insyaAllah.. cuma yela, adakala, bila berkata melebihi keperluan, dikuasai nafsu.. didorong syaitan.. jadila macam-macam.. apatah lagi saya yang jahil lagi dhaif.. maafkan saya ye alhijaz.. erm.. Tak apalah.. elok juga dibincangkan lagi.. supaya lebih jelas fahaman kita tentang isu aurat..

benar, usaha dakwah perlu bermula dari diri sendiri.. tingkatkan iman di hati.. hingga kita punyai kekuatan untuk mencegah tiap kemungkaran.. dengan iman yang teguh, mudahlah lidah kita menuturkan kata-kata-kata dan perbuatan kita segalanya terdorong oleh iman.. tahap imanla yang dapat mendorong kita mencegah kemungkaran dengan hati, lidah.. mahupon tangan.. jangan sesekali mencela keburukan dan kelemahan orang lain.. tapi, didiklah hati kita agar sentiasa berasa kasihan atas keadaan mereka yang mungkin tidak tahu.. dan bersyukur atas rahmat Allah yang memberi pengetahuan pada kita, yang dapat membezakan yang haq dan batil.. insyaAllah..

aperpon.. kita usahala yang terbaik supaya ahli keluarga kita.. saudara marah kita.. jiran2 kita.. para sahabat disekeliling kita supaya menutup aurat dengan sempurna.. andai mereka tidak tahu.. ajarkanlah kepada mereka.. insyaAllah.. semoga Allah meredhai usaha kita.. menerima ibadat kita dan mengampuni kejahilan kita.. serta memberi kita kekuatan untuk melaksanakan amar makruf nahi mungkar.. amin..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 07-09-06 17:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 17:36


no komen!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 07-09-06 17:42


jangan lah cepat terasa...ini forum
kita kan saudara seislam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 17:51


kita selalu bincang tentang tutup aurat..

tapi ana tak tau nak mulakan macam mana nak tegur romate
ana...

dia baik...
& dia bukan nya tak tau macam mana nak tutup aurat...

cuma kawan-kawan di sekeliling banyak mempengaruhi..

aurat wanita bukan sekadar di pandangan mata..

suara wanita juga adalah aurat..
bila orang berkapel,
mesti nak call hari2

ana pun tak faham sebenarnya kisah dunia hari ini..

banyak yang mengelirukan...

apapun,
sampai hari ini ana tak tegur melalui
percakapan..
baru sekadar perbuatan..
ana buat mana yang betul,
moga dia pun akan terikut mana yang baik dari ana
moga sahabat ana dapat hidayah...
ana sayangkan romate ana

sahabat2 yang lain tolong doakan untuk romate ana jugak ye...

syukran jazilan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

naufalmunirah
Warga Rasmi
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22248
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 18:29


nak menutup aurat memang susah bagi orang yang tak biasa..kalau dah biasa,dah terdidik dari kecil insya allah tak ada perempuan yang mempertikaikan mengapa auratnya tak sama dengan lelaki..mengapa perlu tutup itu,perlu tutup ini..ada hikmah di sebalik suruhan allah tu..

tentg yang pakai pakaian ketat dan sempit tu sebab tak faham sangat lahtntg apa itu aurat dan cara ybetul untuk menutup aurat..aurat bukan sekadar ditutup supaya tak nampak kulit,tapi kena ditutup sampai tak nampak bentuk badan...

memang ramai perempuan tak arif sangat tentang aurat..salah siapa? ya..mungkin salah dia sendiri sebab tak belajar..mungkin juga salah kaum lelaki sebagai bapa,abang dll..sebab lelaki lah yang bertanggung jawab mengajar perempuan di bawah naungannya tentang agama..dalam quran pun allah dah bagi peringatan pada kaum lelaki supaya menjaga diri mereka dan KELUARGA mereka dari api neraka...

maaf kalau salah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For naufalmunirahProfil   Hantar PM kepada naufalmunirah   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 07-09-06 21:19


erm...saya nak bertanya kepada saudara/i sekalian,

macam mana dengan orang yang pakai pakaian seragam, macam polis perempuan...mereka kena 'tuck in' tudung dalam baju.
sedangkan syarat menutup aurat ialah labuhkan tudung menutupi dada....

p/s: harap ada yang sudi respon...wassalam :roll:


-----------------
berjihad kerana Allah swt
[ Telah diedit oleh: nuraisha pada 07-09-06 21:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

alhijaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.08.2006
Ahli No: 26034
Posting: 32

Perak  


posticon Posting pada: 08-09-06 10:03


aurat....hanya yang beriman patuh kepadanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhijazProfil   Hantar PM kepada alhijaz   Quote dan BalasQuote

rauQah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.04.2006
Ahli No: 24387
Posting: 24
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-09-06 10:52


salam'alaik!

ehm..firman Allah dalam surah Al-Ahzab supaya kaum hawa melabuhkan pakaian menutupi tubuhnya(aurat)..
-memakai pakaian yang longgar..
mungkin sebab pengaruh trend2 pemakaian sekarang mmbuatkan kaum hawa ni terikut-ikut dan abaikan seruan Allah..
-lagi trend pemakaian tudung sekarang memang nampak comey dan anggun pada luaran..tapi jika diteliti..belit2 tudung ni, elok-elok tudung tu besar sampai jadi kecik..sebab nak belit leher punya pasal.
-tak dinafikan,memang cntik trend tudung sekarang tapi sekadar menutup rambut dan leher..sedangkan tudung sepatutnya labuh menutupi hingga ke paras dada! then,dikenakan pula dengan pakaian yang sendat/ketat/......
-itu yang pakai tudung..kalau yang tak pakai.......

sedangkan kalau zaman nabi dulu, turun saja seruan Allah supaya menutup aurat(tudung), wanita-wanita pada zaman itu tanpa berlengah terus mencapai kain2 untuk menutup rambut mereka..tak kira yang berada di pasar mahupun dalam perjalann..malah yang tak sempat nak cari benda untuk menutup aurat mereka, ada yang sampai memalingkan muka ke dinding apabila kaum adam melintasi mereka kerana takut dikenali..dari sini kita boleh lihat betapa pekanya wanita-wanita zaman itu..tak berlengah dalam menjalankan perintah Allah...

berbeza dengan sekarang..sedangkan kita semua tau perintah dan laranganNya..tetapi masih ada yang anggap"aku belum sampai seru lagi"
Allah dah lama seru kita dengan amalan2 yang sepatutnya..diutusNya pula nabi Muhammad s.a.w dan al-Qur'an sebagai petunjuk jalan yang seharusnya kita ikut...dan semua ni untuk kita jadi hamba yang terbaik...sama seperti seorang guru memberi spot jawapan or klu2 jawapan kepada student yang nak exam...semua ni untuk kebaikan..sedangkan kita Kalau cikgu bagi sikit kalau jawapan pun kita stil kalau boleh nak semua jawapan kan?
ni Allah dah sediakan complete..boleh rujuk al-qur'an..sunah2 rasul..pun tak mahu ikut? rugi2..

ehm..nasihat ni untuk kaum hawa juga untuk diri ni..harap hari ni lebih baik dari semalam dan seterusnya lebih baik dari hari2 sebelumnya..insyaAllah

wallahu'alam


-----------------
do trust Allah


Bookmark and Share

    


  Member Information For rauQahProfil   Hantar PM kepada rauQah   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 02:57


:) baruni, ustaz ada cakap, ada golongan yang mengatakan Islam agama yang kolot, kuno, ketinggalan zaman, jumud, etc... ini dikaitkan pula dengan isu aurat, kebebasan bergaul, kebebasan beragama, hak asasi manusia, hiburan dan banyak lagi.. tetapi mereka terlupa.. Islam adalah agama yang terakhir, terkini, syumul, paling memenuhi hak asasi manusia.. dan semestinya, yang terakhir adalah yang terbaik.. Kalau dikatakan agama2 lain tu up to date.. memenuhi hak asasi manusia.. Kenapa mereka cenderung untuk menyerupai akhlak masyarakat jahiliah? memakai pakaian yang tak cakap kain, tak cakap syarat, di mana hak sebagai manusia di situ? kita nak mempersoalkan hak manusia.. tapi, apakah Allah yang menciptakan tidak ada hak atas diri kita? sedangkan hasil2 karya yang dicipta, punyai hak cipta terpelihara.. kita marah bila hak kita diceroboh orang.. tapi, kita bangga bila hak Allah kita cabuli? nauzubillah.. lepas itu.. ustaz kata lagi.. orang Islam.. berTuhankan Allah.. hamba Allah.. dicipta oleh Allah.. tapi, agama lain.. mereka yang menciptakan Tuhan mereka.. mereka menjadi Tuan kepada Tuhan.. perluke kita ikut care mereka? seterusnya.. ustaz hadiahkan surah al-Qalam.. buat renungan kita semua..

"Maka kelak kamu akan melihat dan mereka (orang2 kafir) pun akan melihat; siapa diantara kamu yang gila; Sesungguhnya Tuhanmu, Dialah Yang Paling Mengetahui siapa yang sesat dari jalanNya, dan Dialah Yang Paling Mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk"

Ayat ni diturunkan untuk menghiburkan hati rasulullah s.a.w yang pada ketika itu sentiasa dikatakan gila oleh orang2 jahiliah atas ajaran yang dibawanya.. jadi, untuk panduan kita.. biarlah dikatakan ketinggalan zaman atau apa sahaja, kerana.. Allah itu lebih mengetahui..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

aisha_atisha
Warga Rasmi
Menyertai: 10.09.2004
Ahli No: 11047
Posting: 13
Dari: bumi Allah

tajikistan  


posticon Posting pada: 13-09-06 10:00


assalamualaikum...alhijjaz...untuk perhatian anta..
memang ana cukup penting bila mendgr isu ini.ianya sangat sensitif.bgi muslimah macam ana sendiri..syukran kerana menegur.tapi anta kena fikir,siapa,apa,dan bagaimana....ingatlah...memang ini tggungjwb diri,tapi...."akal wanita itu setipis rambutnya,maka tebalkanlah ia dengan ilmu...hati wanita serapuh kaca,jagalah ia dengan iman...siapa yang perlu???memang kami sendiri tapi,kmi perlukan bmbingan.harap alhijjaz faham...ana minta maaf kalau buat anta atau mne2 pembce tak senang duduk dengan apa yang ana bicrakn..tapi ini lah yang ana rasa sebab ana adalah sprti itu dulu.tapi alhamdulillah ana dapat hidayah...dan ada org yang sudi bimbing ana.syukran...wa asif ya sodiqi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisha_atishaProfil   Hantar PM kepada aisha_atisha   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 13-09-06 12:14


perempuan itu sendiri dah memang aurat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 13-09-06 13:48


Kalau tanya menteri.... Isu ini kita akan bawa ke parlimen... Tapi, yang cakap tu, bini dia pun tak bertudung... Aurat ini satu isu yang serius... Semua pihak kena ambik tahu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

alhijaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.08.2006
Ahli No: 26034
Posting: 32

Perak  


posticon Posting pada: 15-09-06 08:57


SOKONGGGGG...................kita bawak perkara ni ke parlimen...ni benda yang banyak ke duniaan yang dibincangkan soal agama tolak jauh2....sedih......harap Allah S.W.T beri pentunjuk kepada mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhijazProfil   Hantar PM kepada alhijaz   Quote dan BalasQuote

alhijaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.08.2006
Ahli No: 26034
Posting: 32

Perak  


posticon Posting pada: 15-09-06 09:05


nampak aurat ni perkara remeh tapi kalau dok pakai seksi pas tu kena rogollll sapa suruh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhijazProfil   Hantar PM kepada alhijaz   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 00:15


*ISU ini tak boleh ambil MUDAH...
*KERANA WANITA KAU ADAM BOLEH BUNUH MEMBUNUH...
*KALAU AURAT tak TUTUP MACAM MANA NAK BERIBADAH KAN..
*SO,JADILAH WANITA SOLEHEH yang MENJADI HIASAN kat DUNIA ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

shoutulwardah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25412
Posting: 32

blank  


posticon Posting pada: 16-09-06 01:24


itulah... bilamana al-quran dan sunnah dipinggirkan, menjadi bukan sumber rujukan utama dalam perundangan...

negara ni masih lagi sibuk dengan isu aurat..isu ni tak kan habis diperkatakan.. non-muslim sendiri pernah tanya ana tentang hal aurat muslim... ada juga mereka complain tntng muslim, trutamanya tntng tudung dan pakaian lain, juga.... adab muslim sendiri..

kita tak patut menunding jari kepada sesiapa. tepuk dada tanya iman.
siapa yang bertanggungjwb dalam isu ni? diri sendiri.
parents jugak kena bimbing anak2 dari awal.."anak2 ibarat kain putih..terpulang bagaimana mereka mencoraknya.."
tetapi adakalnya, bilamana kain tu dah dcorakkan semolek-moleknya, tapi bila dah terpalik dek debu2, masakan warna dan corak kekal sebegitu..
maksudnya, walaupun anak2 diberi didikan agama yang baik, tetapi, bilamana dah terdedah dengan bnda2 tak spatutnya, keadaan skeliling yang kurang moral, tidakkah ianya mencemarkan...??
akan terikut-ikut dengan pkara yang tak sihat..seperti tak tutup aurat...

jadi, keadaan persekitaran...siapa pula yang btnggung jawab??

mak ayah? jiran2?

takkan mak ayah kita nak control semua...tak dop kuasa..

siapa yang diberi mandat??

mandat yang diberi, bukan untuk pmbangunan kbendaan saja...

pembangunn akhlak, moral sahsiah lagi penting...

jadi, semua ada tanggung jawab...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shoutulwardahProfil   Hantar PM kepada shoutulwardah   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 09:51


berusahalah kearah kebaikan....buat benda baik memang banyak rintangan.....bersabarlah.....wahai wanita...
tak kisahlah walau topik ini diulang...tak salah..sebagai peringatan.....
kita memang perlu sentiasa diingatkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

Eid
Warga Rasmi
Menyertai: 27.06.2006
Ahli No: 24983
Posting: 17
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-09-06 10:40


tapi apa yang saya perhati...suasana kampus dah ramai siswi muslim yang free hair....pakai tudung..tapi pakai yang ketat-ketat..nampak seluruh tubuh dan bentuk badan...
tak tau malu ke?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For EidProfil   Hantar PM kepada Eid   Quote dan BalasQuote

shoutulwardah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25412
Posting: 32

blank  


posticon Posting pada: 17-09-06 18:57


malam berubah menjadi siang tanpa disedari.perlaha-lahan ia masuk ke malam tanpa manusia sedari akan perubahannya...

setelah aku mengenalMu Tuhan, baru aku tahu apa erti syurga neraka..Jika tiada syurga neraka sekalipun. Aku tetap menyembahMU...

TETAPI KEBANYAKAN MANUSIA HARI INI, WALAUPUN TAHU ADANYA TUHAN, KEHIDUPAN MEREKA SEPERTI SEOLAH-OLAH KEHILANGAN TUHAN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shoutulwardahProfil   Hantar PM kepada shoutulwardah   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 17-09-06 20:52


erm.....
ish3....kepada para perempuan. jangan lah marah sangat...
memang betul, aurat awak tu besar sikit......tapi itukan urusan ALLAH, kami saja nak bincangkan.

Aurat, of course kena tutup secara sempurna, diulang secra sempurna...bukan sekadar tutup saja, pakai tudung, tapi tunjuk pusat, pakai tudung labuh tapi BERZINA.....nauzubilah....

org lelaki pun apa kurangnye....balik surau, tangal kopiah...pergi disco...

bukan nak mengata, tapi realiti....
so, sama-samalah kita improve kualiti iman kita

~salam ukhwah bersandar pada keimanan~

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

sakura_islah
Warga Rasmi
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26404
Posting: 14
Dari: bumi allah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-09-06 22:22


kebelakangan ini sebenarnya kita lihat ramai anak2 muda yang memakai tudung hanya sekadar berfesyen..bertudung singkat..t shirt lengan pendek, berbaju dan berseluar sendat...entahlah kita dah di penghujung zaman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakura_islahProfil   Hantar PM kepada sakura_islah   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 17-09-06 23:40


kalau dah setiap sambutan diiringi dengan konsert dan pesta....macam mana dengan pelihara akhlak manusia ni????
banyak sangat jalan nak buat maksiat yang terbuka....disko, konsert.pub...semua terbuka....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

shoutulwardah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25412
Posting: 32

blank  


posticon Posting pada: 18-09-06 04:16


dah tahu batas aurat dengan lelaki/prempuan ajnabi, kenapa nak menidak tahukan benda yang dah tahu? bagaimana nanti, setitis ilmu yang diberi pinjam cuma tu ditarik, kan ke meranalah jiwa??

ada juga di keliling kita yang belum tahu/'terlupa' tntng aurat ni... so, peranan kita, jelaskan pada mereka, ingatkan balik.." berilah peringatan, kerana mbri p'ingatan tu baik dan bmanfaat bagi org yang beriman" ... Kalau Sekadar menaip dan memosting disini saja, rasanya,tak cukup tu.. mungkin hanya segelintir sahaja yang baca posting mosting ini... rasanya, semua sahabat-sahabat di ukhwah.com tahu dan menjaga batasan aurat yang dah dgariskn..
wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shoutulwardahProfil   Hantar PM kepada shoutulwardah   Quote dan BalasQuote

alhijaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.08.2006
Ahli No: 26034
Posting: 32

Perak  


posticon Posting pada: 18-09-06 15:28


ye ke,,semua ahli ukhwah dah tahu pasal aurat mereka.. minta maaf lah..
bukan pa ingat mengingati tu adalah baik..pasal posting2 tu hanya pada minat yang tak minat tak payah posting...yang terasa tu sory lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhijazProfil   Hantar PM kepada alhijaz   Quote dan BalasQuote

shoutulwardah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25412
Posting: 32

blank  


posticon Posting pada: 28-09-06 18:49


sedangkan merotan pun ada caranya,
...merotan untuk mendidik, bukan melepaskan amarah...

menegur juga begitu..
..bukan berlandaskan nafsu amarah ..
ikhlaskan diri kerana Allah..

Hidayah itu milik Allah. Kita sampaikan apa yang wajib kita sampaikan.. soal dia nak terima/tak, bukan masalah kita.. namun, bukan lah bmaksud, kat lepaskan tnggungjwb sebagai seorang muslim mnasihati saudara seagama..
kita srahkan pada Allah. Mudah2n dbri hidayah.

kita tak ditanya, dah berapa ramai org yang kamu tegur, dah tutup aurat..dah berapa banyak kjayaan yang kamu dapat?
tapi, kat bakal ditanya, ada tegur saudaramu mlaksanakan printah Allah?apa usahamu?


wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shoutulwardahProfil   Hantar PM kepada shoutulwardah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.20074 saat. Lajunya....