Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila seseorang itu sentiasa meninggi diri, dirinya saja yang lebih dari orang lain, dirinya saja yang hebat, pastilah dialah orang yang paling rendah nilai, maruah, akhlak dan kedudukannya
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 88
Ahli: 0
Jumlah: 88




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: Tolonglah saya.............


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» Tolonglah saya.............

Please Mendaftar To Post


Oleh Tolonglah saya.............

fizanaiy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13439
Posting: 160
Dari: Damansara Damainya....

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-09-06 16:48


Saya baru sahaja menukar os dari windows milinium kepada windows XP.....sebelum format hdisk tersebut memang ada bebrapa ekor virus dah delete semua dan scandisk kemudian format cantik....
selepas selesai semua saya menggunakan seperti mana biasa....belum sempat panas lebih kurang setengah jam pc tu tiba-tiba dia shutdown sendir...saya dah cek bios dan apa yang sewaktu dengannya semua ok...antivirus semua scan tiada virus....
soalannya..tolong lah saya selesaikan masalah ini wahai sahabat ukhwah sekalian...tolonglah...sebab saya nak buat kerja tertangguh fuhhhh..pls........... :-|

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizanaiyProfil   Hantar PM kepada fizanaiy   Quote dan BalasQuote

cinta_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5255
Posting: 160
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-09-06 16:50


cuba update antivirus via internet. Mungkin anti virus yang anda guna belum diupdate pada tarikh terkini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_ilmuProfil   Hantar PM kepada cinta_ilmu   Quote dan BalasQuote

fizanaiy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13439
Posting: 160
Dari: Damansara Damainya....

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-09-06 17:02


SYUKRAN...nanti ana cuba try.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizanaiyProfil   Hantar PM kepada fizanaiy   Quote dan BalasQuote

khairi05
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.09.2005
Ahli No: 19183
Posting: 35
Dari: Parit Buntar

Perak  


posticon Posting pada: 01-09-06 17:46


buang saja kom tu... beli saja baru... tak pun mari ana tolong bunagkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairi05Profil   Hantar PM kepada khairi05   Quote dan BalasQuote

junaidi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16182
Posting: 111
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 01-09-06 19:08


Assalamualaikum

saya turut merasa sedih terhadap kejadian yang menimpa diri anda.
saya minta maaf kerana tak dapat menolong anda kerana saya kurang arif tentang komputer.
InsyaALLAH ada nanti hamba ALLAH yang akan menolong anda @pun anda bawa komputer anda kepada mereka yang lebih arif tentang masalah ini.


-----------------
"kelahiran manusia disambut dengan laungan AZAN dan pemergian manusia diiringi dengan SOLAT....cuba renungkan antara AZAN dengan SOLAT, alangkah singkatnya hidu


Bookmark and Share

    


  Member Information For junaidiProfil   Hantar PM kepada junaidi   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-09-06 19:23


Pada 01-09-06 17:46 , khairi05 posting:

!!! QUOTE !!!

buang saja kom tu... beli saja baru... tak pun mari ana tolong bunagkan

tak baik cakap begitu tau!!


-----------------
....%iMaN & aMal%....


Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-09-06 22:02


masalah komputer shutdown sendiri..
erm...banyak puncanya..
antaranya:
1. ada virus
2. ada install new software atau hardware yang tak compatible.
3. motherboard dah uzur...cuba tengok..ada tak jus2 yang keluar dari kapasitor..
4. apa lagi ye..

erm..cubalah tengok dulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 01-09-06 23:27


Here are some of the reasons for a shutdown.

- Overheat.

- Power settings, from inactivity.
Look at the Power Options in your control panel.

- Virus.
Check the status of your Anti-virus, get updates and run a full scan.

- Spyware or malware.
Get SpyBot Search & Destory and scan.
Also get Ad-aware and scan.

Some of these nasty things can't get onto the internet,
so they will make configuration changes and attempt to REBOOT.

Minimize the number of programs at startup.
Go to RUN and enter MSCONFIG, then hit GO.
Pick the Startup section and uncheck everything but your antivirus software.

Others solutions are welcomed.

- Keep Your Computer Alive

ALLAHualam :-)


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 01-09-06 23:31


assalamualaikum,

masa format hd tu format guna xp ke msdos?
try guna fdisk (run msdos lah..) sebab kalau guna xp kadang-kadang xbersih sangat formatya..pakai cara tradisional lagi selamat walaupun lambat sikit tapi hasilnya insyaallah format memang bersih lah..

kalau ada problem lagi email kat ana - [email protected]

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

TheCondor
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13958
Posting: 72
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 00:40


what to do???

update AV = yes
spybot = yes

posibble causes:

overheat = yes
malware/spyware = yes
incompatible hardware and win xp = yes

just 1 more, try run HijackThis.

click here to download

here some HijackThis tutorials

Tutorial 1

Tutorial 2

boleh tau spec pc? kalau tiba-tiba rajin nak format lagi sekali, pas habis format tu, try install AV and terus update. jangan install other software. tengok dulu dalam few hours. then baru install.

hope u macam make it!



Bookmark and Share

    


  Member Information For TheCondorProfil   Hantar PM kepada TheCondor   Pergi ke TheCondor's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 02:54


sila cek RAM...mana tau kotor kat dia nya timah...tak pun cek procesor takut heat sink xkene dengan processor dan pastikan kipas processor tu bfungsi..tak pun tukar power supply baru yang lebih tinggi voltage dia..sebab dia boleh effect comp...insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

fizanaiy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13439
Posting: 160
Dari: Damansara Damainya....

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 23:01


ok terima kasih atas advise anda semua...cuma yang last saya akan buat iaitu install avast sebab baru saja dapat cd tadi...syukran jazilan

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizanaiyProfil   Hantar PM kepada fizanaiy   Quote dan BalasQuote

fizanaiy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13439
Posting: 160
Dari: Damansara Damainya....

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-06 10:29


hmmm semua benda seperti tukar power supply,grafik kad,ram, trnasfer hardisk...saya dah buat...lepas tu dah fedup saya cuba masukkan hardisk di pc lama saya pentium 2 pun sama juga.......
saya pun try terbalikkan ide cable hardisk...eh...eh... ok pulak saya run lah dalam 1 jam setengah ok juga...pas tu shut down dalam masa setengah jam ok juga...nampak macam dah berjaya.....tapi hari ini say nak try sekali lagi takut2 problem semula.....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizanaiyProfil   Hantar PM kepada fizanaiy   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 08-09-06 20:50


tengok kalau ada pin yang patah, tersangkut, terbengkok, power cable yang tak pasang, slot yang longgar. mungkin hardware problem.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

rafieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23522
Posting: 139
Dari: jordan

germany  


posticon Posting pada: 09-09-06 07:23


tolong apa ini/?

Bookmark and Share

    


  Member Information For rafieqProfil   Hantar PM kepada rafieq   Quote dan BalasQuote

selendang_jihad
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1313
Posting: 51
Dari: Qla-te

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 16:21


assalamualaikum.....
maybe mesej saya reply ni dah terlambat...
apa yang penting kena tengok dulu anti virus yang awak guna dah update or belum... macam saya lebih suka guna antivirus AVG sebab senang nak update...bila antivirus dah update awak cuba scan. pas 2 kalau tak jadi juga cuba awak format balik. untuk format 2 awak jangan tindan windows.. cuba awak buat partition baru bermakna awak kosongkan semua lah...
tapi kalau macam problem komputer awak, saya rasa just scan virus... macam saya cakap awak update dulu antivirus 2....
k lah selamat mencuba...

Bookmark and Share

    


  Member Information For selendang_jihadProfil   Hantar PM kepada selendang_jihad   Quote dan BalasQuote

ammar_1988
Warga Rasmi
Menyertai: 30.07.2006
Ahli No: 25510
Posting: 4
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 24-09-06 12:25


cuba format lagi sekali...
update antivirus via internet...
try tukar motherboard dan memory...
check cable plug or unplug...

usaha kemudian tawakal....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ammar_1988Profil   Hantar PM kepada ammar_1988   Quote dan BalasQuote

kidsthethief
Warga Rasmi
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11667
Posting: 4
Dari: osaka

japan  


posticon Posting pada: 02-10-06 15:25


try cek power supply..tukar yang baru..kalau ada masalah lagi,mabe harddisk masalah..try format balik,dan buat partition baru untuk os.lepas format,install antivirus dulu sebelum install program lain..Lupa pula..try tukar port ide cable untuk hardisk.guna yang cdrom punya..brontok tu worm saja.seingt saya lah,nak tau pc tu kena brontok or tak,just type ".exe" kat search..try tengok file mana yang ada ".exe" yang bukan program file.contohnya macam icon folder tapi file nya ".exe".folder ni kena brontok.just delete saja..tak ada effect kat folder asal.brontok just duplicate diri dia saja.kalau awak klik or aktifkn file yang kena brontok,baru dia aktif.lepas itu scan..kalau antivirus tak berfungsi,guna brontok washer.just klik kat signature saya untuk dapatkan software ni.pergi kat download seksyen.one more thing,try scan dulu sebelum install apa-apa program dalam pc awak.mebi ada virus tersembunyi dalam installer tu.saya pernah kena..nasib baik tak rosak hardisk..pc kawan saya rosak sebab kena virus ni.pc dia tak boleh nak install os,format pun agak payah.ni gara-gara install codec yang ada virus..so,beware lah ye..

[ Telah diedit oleh: kidsthethief pada 03-10-06 13:36 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kidsthethiefProfil   Hantar PM kepada kidsthethief   Pergi ke kidsthethief's Website   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 02-10-06 18:11


saya merasakan ada masalah kat power supply.
kemungkinana voltan yang diperlukan bertambah.
tak pun adik ni terkena virus jenis 'brontok'.
antivirus biasa tak boleh detect virus ini.
hanya antivirus tertentu sahaja yang boleh membuangkannnya.
saya pernah mengalami masalah ni sebelum ini.
selepas menggunakan brontok washer, alhamdulillah.
terus elok pc dan boleh teruskan buat kerja.

boleh adik berikan tak sedikit mengenai spesifikasi pc adik.
insyaAllah saya dapat mengenalpasti dengan lebih jelas terhadap maslah yang adik hadapi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

rafieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23522
Posting: 139
Dari: jordan

germany  


posticon Posting pada: 05-10-06 03:27


tak faham lagi ini///

Bookmark and Share

    


  Member Information For rafieqProfil   Hantar PM kepada rafieq   Quote dan BalasQuote

rafieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23522
Posting: 139
Dari: jordan

germany  


posticon Posting pada: 07-10-06 21:38


sabar2 jelaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For rafieqProfil   Hantar PM kepada rafieq   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 11-10-06 09:51


rafique, apa yang kamu tak faham?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-10-06 10:08


saya ada 1cdgn bernas...apa kata angkut saja komputer itu pergi masuk workshop..bia pakar yang settle kan..hihi.. :-di rafieq..awak tak faham,jadi pura2 paham saja.. :-di ini masalah org lain...haha..


-----------------
pregnancy
[ Telah diedit oleh: guelderose pada 11-10-06 10:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

helmi_techno
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3955
Posting: 228
Dari: Batu Pahat-->Seremban-->Shah Alam-->UIA Gombak

Johor  


posticon Posting pada: 19-11-06 09:59


Pada 01-09-06 16:48 , fizanaiy posting:

!!! QUOTE !!!

Saya baru sahaja menukar os dari windows milinium kepada windows XP.....sebelum format hdisk tersebut memang ada bebrapa ekor virus dah delete semua dan scandisk kemudian format cantik....
selepas selesai semua saya menggunakan seperti mana biasa....belum sempat panas lebih kurang setengah jam pc tu tiba-tiba dia shutdown sendir...saya dah cek bios dan apa yang sewaktu dengannya semua ok...antivirus semua scan tiada virus....
soalannya..tolong lah saya selesaikan masalah ini wahai sahabat ukhwah sekalian...tolonglah...sebab saya nak buat kerja tertangguh fuhhhh..pls........... :-|


ok .. benda ini adakalanya , berpunca power supply kong .


-----------------
Sifat dendam harus dihindar ,
kerana ia merupakan salah satu penyebab mengapa hati kita tidak tenteram ...


Bookmark and Share

    


  Member Information For helmi_technoProfil   Hantar PM kepada helmi_techno   Pergi ke helmi_techno's Website   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 19-11-06 13:59


lepas saya baca posting awak saya teringat kata-kata seorang penceramah ni..time 2 ada bagi ceramah tapi tiba-tiba system tak jalan...ada bangang ada cakap "sebabtu lah saya tak suka hambakan teknologi ni..."

siapkan saja kerja pakai tangan kan senang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.106161 saat. Lajunya....