Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau hanya memikirkan "Apa kata orang..." bila pula masa nak mengenengahkan, "Apa kata saya..."

-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 83
Ahli: 0
Jumlah: 83




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 1 hari, 17 minit yang lalu
Muslim1987: 7 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: gambar muslimah???


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» gambar muslimah???

Please Mendaftar To Post


Oleh gambar muslimah???

raul_gonzalez
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1321
Posting: 396
Dari: .::Kuala Terengganu::.

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-08-06 00:34


assalamalaikum warahmatullah...

ana ada satu persoalan...
apa pandangan antum semua kalau muslimah menyiarkan gambar mereka di ruangan maya seperti di friendster tak kira sama ada berseorangan atau berduet atau pun berkumpulan?

sebenarnya, apa tujuan mereka siarkan gambar tu? untuk tunjukkan kecantikan? untuk orang puji kecantikan dia?

ana lihat perbuatan ini semakin berleluasa sejak akhir-akhir ini. ana rasa senario ni membuka peluang kepada berlakunya gejala yang tidak sihat seperti gambar mereka digunakan digunakan oleh orang yang tidak bertanggungjawab untuk membalas dendam ataumelakukan khianat.

ana harap antum semua dapat memberi pandanan sedetail yang mungkin. sebaik-baiknya turut disertakan dengan dalil.
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raul_gonzalezProfil   Hantar PM kepada raul_gonzalez   Pergi ke raul_gonzalez's Website   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 31-08-06 00:36


Kenapa muslimah saja....Kalau muslimin???

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

mashitah_izzati
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.06.2006
Ahli No: 24677
Posting: 69
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 31-08-06 00:40


salam....
bagus juga soalan ini... ana pun nak tau jugak....
hmmm bagi ana lah... tak apa kalau siarkan gambar beramai2
tiada sebarang niat untuk paparkan kecantikkan atau apa-apa spekulasi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mashitah_izzatiProfil   Hantar PM kepada mashitah_izzati   Quote dan BalasQuote

raul_gonzalez
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1321
Posting: 396
Dari: .::Kuala Terengganu::.

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-08-06 00:40


ermm... Kalau muslimin, risiko untuk terdedah kepada fitnah kurang...
muslimin juga kurang menjadi mangsa khianat oleh muslimah...
jadi hampir mustahil, muslimat 'membomohkan' gambar muslimin..
wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For raul_gonzalezProfil   Hantar PM kepada raul_gonzalez   Pergi ke raul_gonzalez's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 00:41


Pada 31-08-06 00:36 , nuraisha posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa muslimah saja....Kalau muslimin???
sebab muslimah adalah fitnah terbesar di akhir zaman..wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 31-08-06 00:43


jadi, jawapan sahabat sekalian ialah......

adakah salah posting gambar????
saya memang benar-benar nak tahu...

yang pasti tujuannya bukanlah untuk menunjuk @ riak

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 00:44


Pada 31-08-06 00:40 , mashitah_izzati posting:

!!! QUOTE !!!

salam....
bagus juga soalan ini... ana pun nak tau jugak....
hmmm bagi ana lah... tak apa kalau siarkan gambar beramai2
tiada sebarang niat untuk paparkan kecantikkan atau apa-apa spekulasi....
salam..
yerp..kita 'tak berniat'..tapi takut orang lain yang 'berniat' (orang yang berpenyakit hatinya)..wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 00:46


saya pun kurang ilmu juga..
tak tahu nak komen lebih-lebih..tapi kalau sesuatu benda tu mendatangkn banyak mudarat & was2..automatically saya tolak...wallahua'lam..
pendapat lain..sila2..:-)
[ Telah diedit oleh: amira_aqilah pada 31-08-06 00:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 31-08-06 00:46


Pada 31-08-06 00:44 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-08-06 00:40 , mashitah_izzati posting:

!!! QUOTE !!!

salam....
bagus juga soalan ini... ana pun nak tau jugak....
hmmm bagi ana lah... tak apa kalau siarkan gambar beramai2
tiada sebarang niat untuk paparkan kecantikkan atau apa-apa spekulasi....
salam..
yerp..kita 'tak berniat'..tapi takut orang lain yang 'berniat' (orang yang berpenyakit hatinya)..wallahua'lam..


itu memang ditakuti....
nampaknya lebih baik jangan, kan???


-----------------
berjihad kerana Allah swt


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 00:47


niat baik, tapi kalau caranya salah tak boleh juga kan?

kedua-duanya kena seiring... :roll:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

laylee
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6452
Posting: 55
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 00:51


salam.
setahu ana kita hanya add kawan-kawan kita saja kat dalam friendster tu.
selalunya kawan-kawan lama masa sekolah yang terpisah dah lama tu.
tapi kawan kepada kawan kita tu pun boleh lah dapatkan gambar kita tu.
entahlah.
yang penting niat seseorang tu letak gambar.
Kalau betul dia nak tunjuk kecantikan...dia tanggunglah akibatnya.
alamak....ana ada juga letak gambar ana.
tetapi sekadar untuk tatapan kawan-kawan ana yang dahlama tak tengok uka yang semakin tua dimamah usia.
Alhamdulillah setakat ni hanya kawan-kawan terdekat yang masuk.
insya Allah...minta dijauhkan sebarang bala'.
tapi thanks kepada raul keran membuatkan ana nak nak buang lah gambar yang seorang tu walaupun satu.
mungkin one day nanti Allah nak uji.
bimbang juga tak tertanggng.
wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For layleeProfil   Hantar PM kepada laylee   Quote dan BalasQuote

wardatuljannah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23334
Posting: 55
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 00:57


assalamualaikum....w.b.t...
bagi ana baik tak payah letak...betul, fitnah..ini yang nak kena elak..dulu ana pun ada letak gambar dalam friendster.. tapi boleh fikir balik...macam ada yang cacat...apa motif nak siarkn gambar...kalau letak pun, mesti yang elokkan? takkan nak letak yang tak elok, ambik gambar yang habis cantik...btulkan... tak perlu rasanya semua tu.. cukuplah kecantikan itu untuk tatapan yang hak... kerna semua wanita tu cantik...dari setiap sudut... lelaki lain...cuba faham betul-betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardatuljannahProfil   Hantar PM kepada wardatuljannah   Quote dan BalasQuote

mashitah_izzati
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.06.2006
Ahli No: 24677
Posting: 69
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 31-08-06 01:01


betul-betul... tadi ana dah cepat-cepat buangkan gambar mana-mana yang tak ptot...
syukran pada raul... ana ada juga terpikir tapi xlah sampai tahap raul pikirkan...
syukran22222...
ana rasa beruntung sangat dapat sahabat-sahabat yang begitu prihatin

Bookmark and Share

    


  Member Information For mashitah_izzatiProfil   Hantar PM kepada mashitah_izzati   Quote dan BalasQuote

raul_gonzalez
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1321
Posting: 396
Dari: .::Kuala Terengganu::.

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-08-06 01:06


ada sesiapa yang boleh kasi dalil naqli???
kalau ada nas, lebih mudah untuk mematahkn kembali hujah yang dikeluarkan oleh sahabat yang masih keras hati kerana nas lebih kukuh..
huhu..

wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raul_gonzalezProfil   Hantar PM kepada raul_gonzalez   Pergi ke raul_gonzalez's Website   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 31-08-06 01:06


:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 01:15


Pada 31-08-06 01:06 , raul_gonzalez posting:

!!! QUOTE !!!

ada sesiapa yang boleh kasi dalil naqli???
kalau ada nas, lebih mudah untuk mematahkn kembali hujah yang dikeluarkan oleh sahabat yang masih keras hati kerana nas lebih kukuh..
huhu..

wallahu'alam...

perintah Allah dalam Al-Quran supaya kita tundukkan pandangan (Ghaddul-Basar), ok tak?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 31-08-06 01:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

raul_gonzalez
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1321
Posting: 396
Dari: .::Kuala Terengganu::.

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-08-06 01:20


Pada 31-08-06 01:15 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-08-06 01:06 , raul_gonzalez posting:

!!! QUOTE !!!

ada sesiapa yang boleh kasi dalil naqli???
kalau ada nas, lebih mudah untuk mematahkn kembali hujah yang dikeluarkan oleh sahabat yang masih keras hati kerana nas lebih kukuh..
huhu..

wallahu'alam...

Ayat Al-Quran supaya tundukkan pandangan (Ghaddul-Basar), ok tak?



boleh explain dengan lebih detail tak? tolong cuba kaitkan dengan persoalan ana tu k..
syukran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raul_gonzalezProfil   Hantar PM kepada raul_gonzalez   Pergi ke raul_gonzalez's Website   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 02:38


mungkin boleh tengok yang ini.....

Publishing Indecent Magazines
3/30/2004 GMT
Dear scholars, as-salamu `alaykum. Is it permitted to publish magazines that show women in an immoral way, as well as magazines that publish the news of actors and actresses? Also, is it permissible to work for such magazines to distribute them? Are we allowed to buy them? Jazakum Allah khayran!

Answer:

Wa `alaykum As-Salamu wa Rahmatullahi wa Barakatuh.

In the Name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.

All praise and thanks are due to Allah, and peace and blessings be upon His Messenger.

Dear questioner, we would like to thank you for the great confidence you place in us, and we implore Allah, the Almighty to help us serve His cause and render our work for His Sake alone.

It goes without saying that selling newspapers and magazines is basically permissible, but it is rendered prohibited if it leads to psychological, moral, rational or social degeneration, such as magazines that spread immorality and depravity and call for undermining all religious and moral values in the society.

In this regard, the late Muslim scholar, Sheikh Ibn Baz, former Mufti of Saudi Arabia, stated:

"It is impermissible to publish magazines and newspapers that show pictures of women or which promote adultery, homosexuality, evil -deeds, or drinking, as well as magazines that incite people to do forbidden deeds. As well as this, it is forbidden to contribute to such magazines whether by writing or by promotion because this would be considered an attempt to spread sin, transgression, and vice in society. In the Holy Qur'an, Allah says: "Help not one another unto sin and transgression, but keep your duty to Allah. Lo! Allah is severe in punishment." (Al-Ma`idah: 2)

The Prophet (peace and blessings be upon him) said: "He who calls (people) to righteousness, there is a reward (assured) for him like the reward of those who adhered to it, without their reward being diminished in any respect. And he who calls (people) to error, shall have to carry (the burden) of its sin, like those who committed it, without their sins being diminished in any respect." (Reported by Muslim)

Moreover, the Prophet (peace and blessings be upon him) said: “There are two types amongst the denizens of the devils playground the one possessing whips like the tail of an ox and they flog people with their help. (The second one) the women who are naked in spite of their being dressed, who are seduced (to wrong paths) and seduce others with their hair high like humps. These women would not enter Paradise and they would not even smell its odor, although its fragrance can be perceived from such and such distance (from a great distance)." (Reported by Muslim)

There are many other Qur’anic verses and Hadiths to that effect.

We implore Allah to guide the Muslims to what is best for them, and to guide the people in the mass media and similar affairs to do what is best for the society as a whole. Furthermore, we ask Allah to protect those in the mass media from the whisperings of Satan."

www.islamonline.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 31-08-06 03:49


satu soalan lagi

terlebih dahulu...mohon maaf..
macam mana dengan gambar orang-orang kuat ukhwah ni
yang dipostkan bersama dalam setiap posting
salah jugak ke????

maaf sekali lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.113142 saat. Lajunya....