COKDAM Cookie (Biskut Chocolate Badam)Bahan-Bahan 250 gram mentega
350 gram tepung Top Flour (ayak)
125 gula tepung atau gula caster
1 sudu makan serbuk koko
2 sudu makan Natella
100 gram badam cincang
50 gram tepung jagung (ayak)
2 biji putih telur (di kocak rata - untuk sapu)
Badam cincang untuk tabur
Beberapa helai beg plastic
Cara Cara 1. Pukul mentega, gula, Natella dan serbuk koko sehingga
rata dan sebati. Masukkan Top Flour dan tepung jagung.
Pukul lagi sehingga lembut dan rata. Masukkan badam
dan gaul rata.
2. Panaskan oven 160 darjah. Ambil sedikit adunan,
masukkan kedalam beg plastic dan canai atas papan,
setebal ¾ macam. Gunting beg plastic perlahan-lahan,
hujungnya dahulu, kemudian melintang. Setelah itu buka
plastic, sapu telur ke-permukaan adunan, dan tabur rata
dengan badam cincang. Tekan-tekan supaya badamnya
termasuk sedikit kedalam adunan.
3. Potonglah adunanya dengan pisau tajam – panjangnya
6 macam dan lebarnya 2 macam. Atur dalam tin biskut dan
bakar sehingga gareng.
Selamat mencuba!
-----------------