Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kita berasa diri kita tinggi, pandanglah ke atas; jika kita berasa diri kita rendah, pandanglah ke bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 12 hari yang lalu
lidah-penghunus: 15 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu


Teka-Teki
Topik: ://Kenapa kapal terbang boleh terbang??


Carian Forum

Moderator: Administrator, nordalily
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Teka-Teki
    »» ://Kenapa kapal terbang boleh terbang??

Please Mendaftar To Post


Oleh ://Kenapa kapal terbang boleh terbang??

jasadkudisini
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25763
Posting: 221
Dari: sinGgaHsaNa..

germany   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 16:15


Kenapa erk??


-----------------
Gaia Online anime roleplaying community


Bookmark and Share

    


  Member Information For jasadkudisiniProfil   Hantar PM kepada jasadkudisini   Pergi ke jasadkudisini's Website   Quote dan BalasQuote

atiqahsyahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.11.2005
Ahli No: 20514
Posting: 79
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 16:51


sebab dia tak ada kaki...kalau ada mesti dia tak terbang tapi berjalan, takpun berlari...betul tak?hihi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiqahsyahidahProfil   Hantar PM kepada atiqahsyahidah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 17:12


sebab ada perkataan "terbang" kat belakang, kalau tak ada kena masuk laut lah kapal tu...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 18:23


nak saya explain dari sudut teori fizik ke? Prinsip Bernoulli semua tu?

adik jasadkudisini Form 1 kan sekarang? Atau Form 2 atau Form 3? Yang pasti, benda ni akan belajar dalam subjek Fizik Tingkatan 4.


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 26-08-06 18:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

fainis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2004
Ahli No: 7590
Posting: 275
Dari: ardhil-lah

Selangor  


posticon Posting pada: 26-08-06 22:37


yup!
Prinsip Bernoulli~

Bookmark and Share

    


  Member Information For fainisProfil   Hantar PM kepada fainis   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-08-06 23:48


Pada 26-08-06 22:37 , fainis posting:

!!! QUOTE !!!

yup!
Prinsip Bernoulli~


erk?! apa tu... hehehe.. buat-buat tak faham pula...

kalau kapal terbang tu boleh menyelam dalam laut ada pula yang tanya Kenapa dia pandai menyelam pula lepas ini.. ye tak? huhu...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 29-08-06 00:19


jasadkudisini tanya betul-betul... kalian main-main pulak. kasihan betul!

Bookmark and Share

    


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-08-06 03:46


sebab ia dicipta memang untuk terbang, betul tak?

!!! QUOTE !!!

nak saya explain dari sudut teori fizik ke? Prinsip Bernoulli semua tu?

adik jasadkudisini Form 1 kan sekarang? Atau Form 2 atau Form 3? Yang pasti, benda ni akan belajar dalam subjek Fizik Tingkatan 4.

rasa-rasanya pencipta asal kapal terbang, masa tengah cipta kapal tu, tak pernah pun dia fikir atau belajar pasal prinsip "Bernoulli" ni... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 29-08-06 03:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-08-06 08:52


***************************

hehehe kuat topic kejap..

bila fikir pasal belajar fizik ni...
tiba-tiba teringat kembali zamn budak-budak..
sekarang ni pun laki..:di
guru fizik yang paling diminati ramai....
AZMI BIN BEDUL...
uhuhu banyak rindu sama cikgu..uhuhu

*****************************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 18:38


ibnu musa, betul ke pencipta kapal terbang tu maybe tak tahu pun pasal prinsip Bernoulli?

hm... saya yakin pencipta kapal terbang tu (the Wright Brothers) kena tahu juga.. sebab memang dengan Prinsip Bernoulli tu lah kapal terbang dapat terbang.

mula-mula mereka lihat pada kebolehan burung-burung terbang.. lihat pada sayap burung. sebelah atas sayapnya berlekuk sedikit sedangkan di sebelah bawah adalah lebih mendatar. bila burung bergerak laju, udara yang mengenai sayap burung tersebut akan "terpisah menjadi dua". satu akan mengalir di atas sayap manakala satu lagi mengalir di sebelah bawah. pengaliran kedua-duanya udara ni, mesti sampai di belakang sayap pada masa yang sama. jadi, memandangkan sebelah atas sayap adalah lebih berlekuk, maka udara yang mengalir di atas mesti lebih laju daripada udara yang mengalir di bawah. bila kelajuan bertambah, tekanan rendah. bila kelajuan rendah, tekanan tinggi. jadi, kat bawah akan ada tekanan yang lebih tinggi daripada yang atas. fenomena ni akan "mengangkat" burung tersebut ke atas. sambil dia bergerak laju, dia pun terbang lah....

tu sedikit sebanyak basics cemana kapal terbang boleh terbang. Allah Maha Bijaksana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 22:28


maybe ramai pencipta2 awal kapal terbang yang gagal menerbangkan kapal terbang mereka tu sebab mereka tak belajar fizik agaknya... :lol:

burung lagi pandai terbang, mesti mereka pun pernah belajar fizik juga... :lol:

p/s: jangan marah ye


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-08-06 23:37


rasanya dari dulu lagi..pada zaman Rasulullah..
kalau tak salahlah..
ada diciterkan..
pada masa depan..ada besi yang berterbangan..(kapal terbang lah tu)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 00:05


oh.. iye? tak pernah dengar cerita tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

raul_gonzalez
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1321
Posting: 396
Dari: .::Kuala Terengganu::.

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-08-06 01:28


kapal terbang juga dibuat dr bahan yang kuat tapi ringan seperti duralumin iaitu hasil campuran aluminium dan kuprum...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raul_gonzalezProfil   Hantar PM kepada raul_gonzalez   Pergi ke raul_gonzalez's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 09:16


Allah (SWT) telah berfirman di dalam al-Quran, Surah Al-Hadid, ayat 25 yang bermaksud:
"... Dan telah kami turunkan besi, di dalamnya adalah (bahan
untuk) peperangan yang besar, dan manfaat yang banyak untuk
manusia ..."

pasal kenyataan besi boleh terbang tu (ayat futuristik) ..nanti saya cuba cari..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 09:29


!!! QUOTE !!!

        Konon penerbangan --- yaitu perjalanan di udara sudah dikenal di Tiongkok sejak sekitar tahun 1500 baca. Memang manusia sejak dahulu kala mendambakan dapat terbang di udara yang "luas tanpa batas", sebagaimana dimiliki oleh makhluk yang disebut burung.

         Kenyataan yang sedemikian itu dirasakan janggal apabila dikaitkan dengan pernyataan bahwa manusia merupakan makhluk yang paling sempurna. Hal tersebut diatas di dalam Al-Quran Surat At-tiin ayat 4 terjemahannya menyatakan : "Sungguh Kami menciptakan manusia dalam sebaik-baik bentuk/bentuk yang sempurna". Mengikuti petunjuk Al-Quran, agar manusia mempelajari segala penciptaan Allah SWT, maka disadari bahwa manusia di dalam bentuk kesempurnaannya itu diberi otak --- organ badan yang potensial untuk menciptakan pesawat terbang.

         Para peneliti di bidang penerbangan menyadari tentang kemahabesaran daripada Allah SWT yang telah memberikan kepada burung sebagai salah satu makhluk yang dapat terbang. Tenaga yang efisien dan kerangka yang ringan tetapi kuat merupakan dasar persyaratan untuk setiap pesawat terbang. Kedua syarat tersebut di atas dimiliki oleh struktur yang melengkapi badan burung --- seperti sayap burung. Khusus mengenai manfaat sayap burung dapat dikemukakan, bahwa tenaga angin dengan dikepak-kepakannya sayap dengan berbagai bentuk dapat digunakan untuk berbagai tujuan seperti mengangkat badan/take off, membelok, mempercepat/memperlambat terbang dan untuk turun/landing.

         Manusia belajar meniru dari burung bukan hanya mengenai mekanisme cara terbangnya saja, akan tetapi juga di dalam cara terbang burung berkelompok jarak jauh, dengan formasi yang disebut "V formed for easier flight".

         Di dalam sejarah penerbangan, diantaranya dikenal orang sebagai pionir di dalam penemuan airoplane/the inventor of aeroplane dan pionir yang bukan saja berhasil di dalam penemuan sesuatu, akan tetapi juga di dalam menerbangkan pesawat pertama yang dijalankan dengan kekuatan mesin.

         Yang dapat dimasukkan ke dalam golongan pertama adalah Sir George Cayley (1773-1857) dan yang dimasukkan ke dalam golongan yang kedua adalah the Wright Brothers yaitu Wilbur Wright (1867-1912) dan Orville (1871-1948).


dah masuk sejarah pula :di


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

jasadkudisini
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25763
Posting: 221
Dari: sinGgaHsaNa..

germany   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 13:28


Pada 29-08-06 00:19 , tengku_anis posting:

!!! QUOTE !!!

jasadkudisini tanya betul-betul... kalian main-main pulak. kasihan betul!



betul.... anyway thanks... :-di :-P


-----------------
Gaia Online anime roleplaying community


Bookmark and Share

    


  Member Information For jasadkudisiniProfil   Hantar PM kepada jasadkudisini   Pergi ke jasadkudisini's Website   Quote dan BalasQuote

jasadkudisini
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25763
Posting: 221
Dari: sinGgaHsaNa..

germany   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 13:30


Pada 30-08-06 18:38 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

ibnu musa, betul ke pencipta kapal terbang tu maybe tak tahu pun pasal prinsip Bernoulli?

hm... saya yakin pencipta kapal terbang tu (the Wright Brothers) kena tahu juga.. sebab memang dengan Prinsip Bernoulli tu lah kapal terbang dapat terbang.

mula-mula mereka lihat pada kebolehan burung-burung terbang.. lihat pada sayap burung. sebelah atas sayapnya berlekuk sedikit sedangkan di sebelah bawah adalah lebih mendatar. bila burung bergerak laju, udara yang mengenai sayap burung tersebut akan "terpisah menjadi dua". satu akan mengalir di atas sayap manakala satu lagi mengalir di sebelah bawah. pengaliran kedua-duanya udara ni, mesti sampai di belakang sayap pada masa yang sama. jadi, memandangkan sebelah atas sayap adalah lebih berlekuk, maka udara yang mengalir di atas mesti lebih laju daripada udara yang mengalir di bawah. bila kelajuan bertambah, tekanan rendah. bila kelajuan rendah, tekanan tinggi. jadi, kat bawah akan ada tekanan yang lebih tinggi daripada yang atas. fenomena ni akan "mengangkat" burung tersebut ke atas. sambil dia bergerak laju, dia pun terbang lah....

tu sedikit sebanyak basics cemana kapal terbang boleh terbang. Allah Maha Bijaksana...



terima kasih bebanyak... baru saya faham....


-----------------
Gaia Online anime roleplaying community


Bookmark and Share

    


  Member Information For jasadkudisiniProfil   Hantar PM kepada jasadkudisini   Pergi ke jasadkudisini's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 13:33


fizik itu best..

hihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-09-06 00:05


Pada 09-09-06 13:33 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

fizik itu best..

hihi


ye ke? best lagi medic... huhu :-di


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-09-06 01:15


ye lah doc meow. saya belajar dua-dua okeyy..


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 12-09-06 01:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-09-06 01:38


Pada 12-09-06 00:05 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-09-06 13:33 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

fizik itu best..

hihi


ye ke? best lagi medic... huhu :-di



iyeke dua dua tu best :roll: :-di :-di :-di


-----------------
2 love some1 is NOTHING...2b love by some1 is SOMETHING...2b love by some1 u love is EXCITING...but 2b loved by ALLAH is EVERYTHING


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12454 saat. Lajunya....