Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 80
Ahli: 0
Jumlah: 80




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 22 jam, 20 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Kenapa budak tahfiz walaupun buat...


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Kenapa budak tahfiz walaupun buat...

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa budak tahfiz walaupun buat...

illitasnim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21574
Posting: 38
Dari: Perak

qatar  


posticon Posting pada: 16-08-06 13:32


Assalamualaikum...Kenapa erk ada budak tahfiz especiallly boys tetap boleh ingat apa yang mereka hafal walaupun dah buat banyak maksiat yang zahirnya boelh menggelapkan hati?Ana tertanya-tanya sebab ana selalu nampak orang macam ni tetap releks hafal ayat Allah yang mulia tu walaupun ana pernah dengar orang tahfiz ni banyak pantang larangnya..maksiat tak boleh dekat...sesiapa yang tergolong atau tidak tergolong dalam golongan ini tolonglah jawab...teringin nak tau rahsia di sebalik situasi ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For illitasnimProfil   Hantar PM kepada illitasnim   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 13:34


salam~
hmm...
mungkin sebab mereka pandai nak bahagi antara peribadi dan hafalan agaknya..
sebab saya pun ada juga kawan macam tu..
tapi hafalan tetap mantap!
wasalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 13:39


mula2nya nak betulkan sikit....bukan tahfiz saja yang perlu jauhi maksiat malah kita yang buta al-quran ni pun kena jauhi maksiat.dah tiba masa kita kikis mind set pelik bahawa hanya student tahfiz sahaja yang perlu jauhi maksiat dan menjaga mata bla bla....

kedua..jikapun mereka buat maksiat sesungguhnya pintu taubat dan pembersihan hati itu sentiasa terbuka.Maybe budak lelaki tu dah bertaubat dan istighfar.Manala kita tahu kan

ketiga..cukup popular di kalangan student,budak laki lebih pick-up dr budak prempuan.so hairan lah kalau mereka boleh "beraksi" rileks....

ada lah lagi agaknya sbb2nya...manala kita tahu...
wallahuaklam...


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

nurfieza
WARGA SETIA
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22039
Posting: 416
Dari: utara...

Selangor  


posticon Posting pada: 16-08-06 13:48


tapi,kadang-kadang saya pelik..
Kenapa orang yang lebih tinggi agamanya, makin dia xikut apa yang tuhan suruh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfiezaProfil   Hantar PM kepada nurfieza   Quote dan BalasQuote

Azzuhra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10575
Posting: 76

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 15:25


Assalamualaikum.....

yang penting itu semua bergantung pada niat.......seandainya niat kita baik...insyaAllah baiklah segala2nya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzzuhraProfil   Hantar PM kepada Azzuhra   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 15:35


manusia tak di yang perfect...
yang baik dijadikan tauladan...
nak mantapkan apa yang dihafal hati mesti bersih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

kerongsang_biru
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14521
Posting: 35
Dari: Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 16-08-06 16:55


teringat kat budak lelaki satu kelas...
bekas tahfiz...
ramai kawan perempuan...
ramai aweks..:P
tapi study still mengancam... :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kerongsang_biruProfil   Hantar PM kepada kerongsang_biru   Quote dan BalasQuote

syauqahaziqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18509
Posting: 259
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-08-06 18:49


buatla sesuatu selari dengn fitah manusia
tahfiz tapi still buat maksiat umpama ada ilmu yang tak ada amal

Bookmark and Share

    


  Member Information For syauqahaziqahProfil   Hantar PM kepada syauqahaziqah   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 20:37


berkat hafal ayat2 ALLAH...

moh lah kita pun sama-sama mengapai Quran..
mudah-mudahan terror macam budak-budak tahfiz jugah...

insyaALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 22:13


kelebihan Allah dah bagi kat dia.. yang baik kita jadikan teladan.. yang buruk.. kita jadikan sempadan.. sikap seorang muslim merupakan cermin bagi muslim yang lain.. hafal Quran, satu tindakan yang terpuji.. sepatutnya, kita mencemburui kebolehan beliau dalam hafalan.. dampingi dia.. bagaimana beliau boleh mengekalkan hafalan.. hafal Quran.. boleh menyelamatkan 10 orang ahli keluarga.. Kalau kita nampak kesalahan yang beliau lakukan menyalahi ilmu2 dalam al_Quran yang telah dihafal, menjadi kewajipanlah bagi kita untuk menegur.. kita kena ingat.. makin dekat kita pada Allah.. makin kuatlah ujian dan dugaan yang diberi.. mungkin beliau dalam ujian Allah.. sedangkan kita.. bagaimana??

dalam satu keadaan.. marilah kita renungkan.. andai seorang tahfiz tidak mampu melindungi diri dari gejala maksiat.. bagaimana pula mereka yang bukan seorang hafiz/hafizah? nauzubillah.. bukankah itu sebagai tanda kita semakin di akhir zaman?

wallahualam..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 16-08-06 22:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 23:04


kalau sudah hafiz tu tapi still buat maksiat,tanggungannye lagi besar dari yang bukan tahfiz,sepatutnya jadi role model....takut-takut jadi salah faham kat masyarakat saja nanti..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 23:34


!!! QUOTE !!!

Kenapa erk ada budak tahfiz especiallly boys tetap boleh ingat apa yang mereka hafal walaupun dah buat banyak maksiat


dah buat banyak maksiat..?? uh... satu persepsi yang agak sinis ditujukan pada golongn tahfiz ni... banyak dalam erti kata besar ke maksiat tu?
huh... manusia ni memang suka melihat orang yang golongn begini.. dari melihat golongan yang begitu... em..em..em... :roll: :roll: :roll:

!!! QUOTE !!!

mula2nya nak betulkan sikit....bukan tahfiz saja yang perlu jauhi maksiat malah kita yang buta al-quran ni pun kena jauhi maksiat.dah tiba masa kita kikis mind set pelik bahawa hanya student tahfiz sahaja yang perlu jauhi maksiat dan menjaga mata bla bla....


ha... sohih.. wa toib..
tak kira apa jua dalam bidangnye...
amar maa'ruf..nahi mungkar...
sesama kita memperbetulkan kesilapn diri...
sebelum menegur selain diri anda.... :roll: :roll: :roll:

!!! QUOTE !!!

tapi,kadang-kadang saya pelik..
Kenapa orang yang lebih tinggi agamanya, makin dia xikut apa yang tuhan suruh..


ishh..kenapa nak pelik... ?? macam ayat biasa...yang acapkali..
don't judge .......
kita boleh tahu ke tinggi agamanye?? :roll: :roll: :roll:
sejauh mana anda tahu yang dia tidak ikut apa yang disuruh..??
ermm...erm... :roll: :roll: :roll:

!!! QUOTE !!!

bekas tahfiz...
ramai kawan perempuan...
ramai aweks..
tapi study still mengancam...


tak kira lah.. dia bekas sek mana pun..
try to be yourself.. always ask urself to be better !!
:roll: :roll: :roll:

!!! QUOTE !!!

kalau sudah hafiz tu tapi still buat maksiat,tanggungannye lagi besar dari yang bukan tahfiz,sepatutnya jadi role model....takut-takut jadi salah faham kat masyarakat saja nanti..huhu


lagi satu ayat yang begitu menusuk..dan tertusuk pada golongn yang disebut... waduuhh.... apapun.. nobody perfect..
but we can try to be better...if we can...

:roll: :roll: :roll:

waallahualam'...
ana sekadar memberikan pendapat ana..
^-^


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

laylee
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6452
Posting: 55
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 00:30


ginilah...
maksiat tetap maksiat.
kalau di dunia dia terlepas...
kat akhirat nanti pasti terbalas.
wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For layleeProfil   Hantar PM kepada laylee   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 00:51


Assalamualaikum.

walau apapun maksiat tetap maksiat yang mesti dihindarkan oleh mana-mana golongan tak kira hafiz atau pun al hafuz. kira macam orang tengok orang kafir lah, kufur kepada Allah, tapi rilek saja, kaya pun kaya, dalam akademik cemerlang pulak tu. sedangkan itu zahir yang kita nampak. jadi kita tak mahu lah wujudkan persepsi macam tu.

macam tahfiz tapi langgar pantang ni, mana kita tau yang dihafal tu keseluruhan ayat, mungkin tiba pada bab lain dia akan lupa. satu lagi kita kena ingat, pendeta yahudi pun hafal quran, kaji quran tujuannya untuk hancurkan islam, serang lubnan, yahudi setuju untuk gecat senjata ni sebab ikut pendapat pendeta2 dia yang kaji quran ni lah sebab quran sebut Allah akan beri kemenangan kepada mereka yang taat kepadanya. jika iraq zaman saddam dulu mungkin pendeta dia akan setuju untuk teruskan.

apapun tak perlulah kita adakan topik2 yang boleh berikan gambaran buruk kepada golongan hafiz ni sebab yang terlibat tu segolongan kecil saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 01:32


sokong dengan pendapat lidah-penghunus...
maksiat tetap maksiat...
contoh macam rezeki, walau banyak mana duit yang ada, tapi dapat dengan cara tak halal...tiada nilai berkat kat situ..
keberkatan tu penting...

lagi pun, kalau wujudnye orang yang begini, apa kata kita pergi nasihat sikit..
fitrah manusia sukekan kebaikan..maybe tak ada orang nak mengingatkan dia..

seperti kata lidah-penghunus, golongan ni kecil saja..
seperti kata simple shida...gerakkan usaha amar maaruf nahi mungkar..manusia cepat lalai & leka...

semoga Allah melindungi kita semua...
[ Telah diedit oleh: amira_aqilah pada 17-08-06 01:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

syaakiroh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14254
Posting: 22
Dari: temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 10:11


Akhir Zaman..........

Kan tanda-tanda akhir zaman bila mana ramai orang hafal quran tapi tidak mgamalkn isinya.

waAllahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syaakirohProfil   Hantar PM kepada syaakiroh   Pergi ke syaakiroh's Website   Quote dan BalasQuote

nurfieza
WARGA SETIA
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22039
Posting: 416
Dari: utara...

Selangor  


posticon Posting pada: 17-08-06 10:12


....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfiezaProfil   Hantar PM kepada nurfieza   Quote dan BalasQuote

mardhoti
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17396
Posting: 201
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 10:19


yup! tanda-tanda akhir zaman.....
nauzhu billahi min dzalik!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhotiProfil   Hantar PM kepada mardhoti   Pergi ke mardhoti's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 15:30


sebab tula dalam berdakwah.. kita diminta memandang sahabat kita dengan penuh rasa kasih dan sayang.. melihat kebaikan yang satu berbanding kejahatan yang banyak.. tanpa kita sedar.. kesalahan yang mereka lakukan.. kita turut sama melakukannya.. dapat jugak saham Kalau tak ditegah.. setiap orang punyai fitrah sukakan kebaikan.. sebabtu kita sentiasa diseru agar muhasabah diri.. menegakkan amar ma'ruf nahi mungkar.. bukan sekadar mencari kesalahan orang..

wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

aLNiea
Warga Rasmi
Menyertai: 17.08.2006
Ahli No: 25879
Posting: 1
Dari: PASUM

macedonia   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 16:29


Pada 17-08-06 10:11 , syaakiroh posting:

!!! QUOTE !!!

Akhir Zaman..........

Kan tanda-tanda akhir zaman bila mana ramai orang hafal quran tapi tidak mgamalkn isinya.

.


tapi, orang yang tak hafal quran pun tetap kena amalkan isinya,kan!!


-----------------
waZakKir faiNnaZ zikRa taNfa'ul mUkmiN
[ Telah diedit oleh: aLNiea pada 17-08-06 16:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For aLNieaProfil   Hantar PM kepada aLNiea   Pergi ke aLNiea's Website   Quote dan BalasQuote

illitasnim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21574
Posting: 38
Dari: Perak

qatar  


posticon Posting pada: 17-08-06 17:52


Syukran Jazilan!Pandangan2 yang amat bermakna...

Bookmark and Share

    


  Member Information For illitasnimProfil   Hantar PM kepada illitasnim   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 18:00


tahfiz atau bukan, tetap manusia biasa.
masing-masing kena menjaga peribadi diri, jaga agama.
tahfiz, alhamdulillah kelebihannya dalam hafazan, namun kekuatan dirinya untuk menjaga diri adalah terletak pada dirinya sendiri...

jika kita lihat tahfiz, yang baik kita ikut, yang tidak baik pada pandangan kita, kita jauhilah. mereka juga manusia biasa. jangan letakkan jangkaan yang tinggi terhadap mereka.siapa tahu, mungkin kita sendiri lebih baik daripada mereka,

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.118422 saat. Lajunya....