Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-06-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perbezaan antara orang yang berjaya dengan orang yang gagal terletak pada rohaninya. Apa yang difikir menentukan apa yang akan dicapai.
-- Hamka

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 16 hari yang lalu
Daeng_Jati: 36 hari yang lalu
Kang: 40 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Ramai kahwin guna internet


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Ramai kahwin guna internet

Please Mendaftar To Post


Oleh Ramai kahwin guna internet

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 13-08-06 14:16


Ramai kahwin guna internet

SHANGHAI: Satu fenomena pelik berlaku di China apabila semakin ramai atau berjuta-juta rakyat negara itu termasuk golongan remaja berkahwin secara siber atau di internet.


Akhbar Shanghai Daily melaporkan, ini termasuk seorang remaja lelaki 17 tahun China, Zhao Mingliang yang sudah berkahwin 10 kali dengan hayat atau tempoh setiap satunya antara beberapa jam sehingga setahun.

Untuk bercerai pula, prosesnya terlalu mudah - cuma sekadar menekan tetikus!

Disebabkan terlalu mudahnya proses kahwin cerai siber ini, tidak hairanlah permainan perkahwinan internet itu menjadi kegilaan berjuta-juta remaja China.

Zhao mula bergelar suami siber sejak berusia 14 tahun lagi dan dalam tempoh tiga tahun, dia mempunyai lebih 12 isteri berusia 13-22 tahun.

Bukan setakat masih bergetah, ‘isterinya’ itu juga dilaporkan cantik-cantik belaka.

“Kami pada mulanya berkenalan di awal mainan itu dan berkomunikasi menerusi video. Saya akan hanya berkahwin dengan mereka jika mereka benar-benar cantik,” katanya.

Bukan setakat menjalin ikatan suami isteri, Zhao turut mengakui dia bertanggungjawab membelikan ‘perabot’ dan ‘pakaian’ bagi menghidupkan suasana kekeluargaan sebenar.

Tetapi hakikatnya, demi merealisasikan hasratnya itu, Zhao perlu menggunakan wang ibu bapanya untuk meneruskan permainan berkenaan. – Agensi


-berita minggu-ogos 13-


apakah perkara ini mungkin akan menular kenegara kita???
apa pandangan antum semua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 18:32


tak mustahil. tapi harap-harap kita tak terpengaruh. mainan macam ni melalaikan. lagipun... takut terbawa2 ke alam sebenar.


----
ke sini sekejap --->

http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=25129&forum=12&#f325242

[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 13-08-06 18:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

qutb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.11.2004
Ahli No: 12610
Posting: 133
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 19:19


betul 2...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qutbProfil   Hantar PM kepada qutb   Quote dan BalasQuote

moth
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.07.2006
Ahli No: 25380
Posting: 38

malaysia  


posticon Posting pada: 13-08-06 19:56


Gelombang globalisasi melanda lagi...kali ini dalam bentuk perkahwinan...harap-harap tak mempengaruhi umat Islam. Susah juga ye nak jangka perubahan dunia akan datang, yang tidak terfikir berlaku, yang diharap, tidak berhasil...kalau ada hasil pun, hanyalah dalam peratusan yang kecil...



Bookmark and Share

    


  Member Information For mothProfil   Hantar PM kepada moth   Quote dan BalasQuote

yamina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2004
Ahli No: 9515
Posting: 61
Dari: bumi sementara

Pahang  


posticon Posting pada: 13-08-06 22:23


boleh kita, kita islam kahwin cara tu? tak faham lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yaminaProfil   Hantar PM kepada yamina   Pergi ke yamina's Website   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 22:28


mudahnya...boleh lah bagi mereka yang cara hidup tak beradat...
rasa- rasa nak saja kahwin...
bila tak nak cerai...semuanya terletak di hujung jari :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-08-06 14:18


Pada 13-08-06 22:23 , yamina posting:

!!! QUOTE !!!

boleh kita, kita islam kahwin cara tu? tak faham lah...


apa yang saya faham, dia macam permaianan (game) yang ada pelbagai aplikasi. siap buat rumah... tapi melibatkan pasangan. macam chating paling mudah lah. tapi ni.... membina keluarga. dan secara online.

entahlah... setakat pemahaman saya lah


..............
ke sini skejap -->
http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=25129&forum=12&#f325242

[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 14-08-06 14:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-08-06 14:30


basmallah....
alssalamualaikum...

ntahnye..manusia akhir zaman...
semua buat melanggar adab seorang manusia yang bertamadun..
manusia telh ALlah jadikan sbaik2 kejadian, manusia juga yang suka mrendahkan martabat diri manusia itu sendiri..jadi macam haiwan...ntahnye...
macam tak best lah jadi manusia ni..agaknya...entah apa-apa entah..

benda lah manusia ini....apa nak jadi????/

Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 29-08-06 14:32


blurr saya jadinya
manusia ni macam-macam hal dia nak buat

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-08-06 16:13


ini hanya permainan semata2 ke atau lebih dari itu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 29-08-06 22:53


yup..macam mainan saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

faina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 607
Posting: 151
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-08-06 23:42


huhu...
ada mainan macam ini ek..
kiranya buat hubungan di alam cyber lah yerr...
adeii...agaknya benda-benda macam ini akan menjadi perhatian kat budak-budak sekolah yang desperate sangat untuk menjadi seperti orang dewasa....
emm harap-harap tak menular sampai ke Malaysia lagi lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fainaProfil   Hantar PM kepada faina   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.108162 saat. Lajunya....