Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
If we don't succeed, we run the risk of failure
-- Dan Quayle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 81
Ahli: 0
Jumlah: 81




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Kenapa lelaki ego??


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Kenapa lelaki ego??

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa lelaki ego??

Niya_Shahana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12349
Posting: 65
Dari: Kelate

venezuela  


posticon Posting pada: 12-08-06 11:15


Assalamualaikum..
hidup ni da banyak jumpa dan berurusan dengan lelaki ego...kenapa mereka ego sbenanye?? sikit-sikit xpelaa...macam budak-budak pun ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Niya_ShahanaProfil   Hantar PM kepada Niya_Shahana   Pergi ke Niya_Shahana's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 12-08-06 11:31


1) nak tunjuk mereka tu hebat...
2) mungkin merasakan diri mereka mempunyai banyak keistimewaan...
3) sebab asam garam dan rencah azali...lelaki memang ego!! bimbang tumpah air muka apabila mereka dijatuhkan...

dear niya_Shahana,
tak perlulah kuarkan dan bincangkan topic2 seumpama ini semata2 untuk mencari kelemahan orang lain....tak perlu untuk menunding jari ke atas insan lain atas kesalahan yang tidak seberapa....ego lelaki bersebab, dan kadang-kadang lelaki menjadi ego disebabkan perempuan tau....

oleh itu, nak cari kesalahan dan kelemahan orang...cuba koreksi diri 1st...mana yang salah, cuba perbetulkan...mana yang kurang, cuba hiasi dengan sifat2 mahmudah....cuba pertingkatkan diri kearah kecemerlangan yang hakiki agar diri dan persekitaran kita menjadi indah untuk dinikmati....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

mukminah_06
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25699
Posting: 72
Dari: malaysia

malaysia  


posticon Posting pada: 15-08-06 21:07


lelaki memang ego...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukminah_06Profil   Hantar PM kepada mukminah_06   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-08-06 21:23


Bukan semua

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7131
Posting: 115
Dari: Jepun

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 00:42


1st thing kena tau apa itu ego. In English it's pride if I'm not mistaken.

Lelaki & wanita kedua2 nya ada ego tersendiri, cuma lelaki lebih terserlah kerana ego lelaki ingin menunjukkan yang mereka ni mampu sebab banyak berkaitan dengan kemampuan sebagai seorang lelaki untuk jadi lebih kuat, bertanggungjwb etc... Wanita pun ada tapi kerana sifat lemah lembut dan kasih sayang, mudah mengalah tapi tetap ada egonye.

Ini penting supaya maruah dapat dijaga tapi ego yang extreme boleh bawa kearah keburukan seperti kesombongan, bangga diri etc2.

Ini adalah pendapat saya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 16-08-06 01:07


Pada 15-08-06 21:07 , mukminah_06 posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki memang ego...

betul tu...



Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 08:18


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah satu topik yang menarik seperti besi berani :). kasihan juga orang lelaki ni kalau tanpa ego apa lagi yang mereka ada kan kan kan. Janganlah marah ya anak-anak lelaki. Maksud umi dalam Al Quran lelaki dijadikan setingkat lebih tinggi dari wanita. Jadi sememangnya kalau ego termasuk dalam kategori tersebut maka terpulanglah. Cuma usahlah utamakan ego dari Iman, Islam dan Ihsan ya.

Sekedar memberi pandangan saja.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Kata pemikir Islam- "Antara sifat munafik itu ialah menganggap nasihat orang sebagai sindiran padanya ..sebab itu tidak diterimanya".

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

qutb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.11.2004
Ahli No: 12610
Posting: 133
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 09:03


hm...tak taula...agaknya dah memang sejak azali lagi agaknya mereka memang macam ni...betul kata ummimq...lelaki ni kan dijadikan setingkat tinggi daripada golongan wanita...jadi, rasanya sebab ni agaknya...
wallahu'alam...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qutbProfil   Hantar PM kepada qutb   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 09:11


Pada 15-08-06 21:07 , mukminah_06 posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki memang ego...


salam..

ana setuju..lelaki sangat mementingkan maruah dan statusnya sebagai seorang pemimpin...ana sendiri pernah dipulaukan orang masa kat sekolah dulu(masa tu ana ketua pengawas) sebab terlalu ego sampai ana pandang rendah kat orang lain...ana nasihatkan antum(lelaki) semua,jagalah perhubungan sesama umat..jangan jadikan egi sebagai asbab pemecah sesama umat...


-----------------
*** YAQEN ALLAH 100%++ ***


Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 09:35


lelaki memang ego.sokong..

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-08-06 10:01


lelaki kena ego....baru lah isteri tak pijak kepala......

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-08-06 10:09


kalau tak kena queen control

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

syasha
Warga Rasmi
Menyertai: 25.07.2006
Ahli No: 25403
Posting: 3
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-08-06 11:56


emmm..
topik yang menarik..
tak semua lelaki ego.kalau mereka terlalu ego, takkan lah ada lelaki yang menangis kerana sesuatu perkara. contohnya nangis tak dapat pujuk tunang ke,istri ke, awek ke...
tapi dalam sesuatu perkara mereka akan tinjuk ego mereka..mereka lebih kuat daripada wanita.sebab 2 lah mereka nak tunjuk kuasa mereka...betul tak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For syashaProfil   Hantar PM kepada syasha   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-08-06 12:22


mmang lumrah
apa akan jadi jika perempuan ego
dan lelaki tak ego

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

azd
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11871
Posting: 91
Dari: Taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 12:55


ego atau tidak seseorang lalaki bergantung kepada rasa syukur dan keimanan kepada Allah S.W.T.

setiap lelaki atau perempuan ada egonya..dan ego tersebut adakalanya perlu bergantung kepada status sosial seseorang..

dalam konteks organisasi ego yang positif adalah penting dalam mewujudkan rasa hormat mghormati...menyematkan keyakinan diri, bertutur penuh dedikasi dan melangkah penuh berhati-hati...

ego perlu disuaikan dengan nilai peribadi seseorang, sekiranya tidak dijana peribadi dengan baik dikuatiri akan menimbulkan riak..

wallahhua'lam...
sekadar pandangan dari saya yang daif...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azdProfil   Hantar PM kepada azd   Pergi ke azd's Website   Quote dan BalasQuote

jiwamuslim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25616
Posting: 33
Dari: sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 13:11


so resultnya lelaki semua egolah...saya terimalah...tapi macam mana nak tau kami dalam kondisi ego...saya kurang jelaslah...kalau selidik ujub, cemburu, dan lain2 penyakit hati makin boleh..boleh perjelaskan sesiapa kepada saya ditail tentang ego..plss...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jiwamuslimProfil   Hantar PM kepada jiwamuslim   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 13:15


tafsiran manusia berbeza2...
toksah nak salahkan orang lain


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 16-08-06 14:24


Pada 12-08-06 11:15 , Niya_Shahana posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..
hidup ni da banyak jumpa dan berurusan dengan lelaki ego...Kenapa mereka ego sbenanye?? sikit-sikit xpelaa...macam budak-budak pun ada...



dah fikrah.....jangan lupa muslimat pun boleh jadi ego kalau kena timing nya....


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 15:41


Nama pun lelaki...terkenal dengan egonya...kena banyak mengalah...A

Api tak boleh di padam kan dengan api juga..kena padamkan dengan air..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 16:23


ana rasa perempuan lagi egois apa?
betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

Marziana_
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20064
Posting: 96
Dari: Bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 16:27


Assalamualaikum...

wallahualam...
tapi ego ada baik dan ada buruknya...
kalau ego tak bertempat memang tak patut...


-----------------
Benarlah tiada IMAN tanpa ISLAM,dan benarlah tiada ISLAM tanpa IMAN.

Membangun bersama ISLAM.
Takbir! ALLAHUAKBAR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For Marziana_Profil   Hantar PM kepada Marziana_   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 19:04


lelaki ego disebabkan tak nak bagi diri dia dilihat lemah di hadapan perempuan tapi janganlah sampai menyeksa jiwa perempuan....
apapun perempuan pun ada ego...kadang tinggi juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

daei_fi_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24248
Posting: 98
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-08-06 19:34


lelaki dan perempuan sama saja...masing-masing ada egonya tersendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For daei_fi_islamProfil   Hantar PM kepada daei_fi_islam   Pergi ke daei_fi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 20:32


baru lah macho sikit...

kalau muslimah..
orang tak panggil ego..

jual mahal saja....hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 16-08-06 20:32


satu topik yang menarik..pada farah_hanan, topik ini bukan bertujuan untuk mencari kelemahan sesiapa.tapi hakikat hidup sebenar yang perlu kita ketahui.memang sudah lumrah dunia.manusia itu dilahirkan tidak sempurna. dengan adanya topik sebegini, kita beroleh sesuatu.

lelaki memang terkenal dengan sifat egonya.namun saya yakin bahawa egonya itu bersebab...perempuan pun tak kurang hebatnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 21:50


walaupu lelaki tu adalah seorang suami, Kenapa perlu ego?susah sangat kah nak mengakui kelemahan depan isteri? bagi anis, suami yang boleh mengakui kesilapan dan kekurangan dengan isteri akan lebih disanjung isteri...kadang-kadang geramnyer bila bercakap dengan orang yang ego ni.. dah terang-terang buat silap. tetap tak nak ngaku..
apa lah yang rugi kalau tak ego...tapi, memang dah sinonim kan ego tu adalah sifat lelaki..

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-08-06 23:02


mungkin sebab perempuan itu sifatnye lemah.
laki pula kuat
sebab itu ego lelaki tinggi daripada perempuan
kalau perempuan ego
tak nampaklah sifat keperempuanan dan kelembutan perempuan

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

Niya_Shahana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12349
Posting: 65
Dari: Kelate

venezuela  


posticon Posting pada: 20-08-06 15:35


Assalamualaikum...1stly, ana nak minta maaf kalau2 tajuk ni mengganggu saudari... Tak terlintas oleh ana utuk mencari kelemahan orang lain bila utarakan topic ni... cuba ambil positif tentang tajuk ini, dalam kat dok bcgkan hal ini, ana harap ada antra kita yang dapat kupas isu ni sekaligus mmberi guideline pada kaum adam untuk btulkan yang mana salah..begitu juga dengan kat... memang tak nafikan wanita juga ego, so..take this opputunity untuk btolkan diri sendiri... jangan jdkan ini medan perdebatan... hanya satu wadah untuk mendidik diri dan membantu sesama ISLAM.. Kalau terlampau ego..banyak akibatnya..rumah tangga hancur.. maruah diri pun jatuh... itu ana pernah lihat.. so..yang penting think positive.. jangan takut mengutarakan sesuatu hanya kerana kat fikir tak patut... Padahal banyak yang boleh dipelajari...wallahu'alam
[ Telah diedit oleh: Niya_Shahana pada 20-08-06 15:37 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Niya_ShahanaProfil   Hantar PM kepada Niya_Shahana   Pergi ke Niya_Shahana's Website   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 20-08-06 18:26


rasulullah saw pun lelaki jugak
kekasih Allah SWT lagi
dialah satu2 nya yang dapat beri syafaat nanti..ANbi dan Rasul lain pun tak boleh
rasulullah dah jadi rasul sebelum Adam diciptakan....sebagai nur Muhammad
kerana rasulullah kita di sini
Allah swt dah janjikan syurga pdanya
dialah insan mulia...dialah insan disanjungi

tapi dia tidak SOMBONG

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

sap
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12856
Posting: 13
Dari: bangi

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-08-06 18:56


tu yang nak bezakan antara lelaki dengan perempuan...kalau kedua-duanya ego, macam mana nak melengkapi antra 1 sama lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sapProfil   Hantar PM kepada sap   Quote dan BalasQuote

czar
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.07.2006
Ahli No: 25395
Posting: 33
Dari: Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 20-08-06 21:32


Ego bertempat, tak salahkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For czarProfil   Hantar PM kepada czar   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 21-08-06 13:08


perempuan pun ego jugak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-08-06 13:20


***********************

kadang-kadang ego lelaki ni diperlukan jugak...
diperlukan pada keadaan yang bersesuaian..
baru lah betul..:di
tapi bla ek ego lelaki ni diperlukan...??

**********************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

baikhati
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25177
Posting: 77
Dari: taiping

Perak  


posticon Posting pada: 21-08-06 15:24


ego penting bagi lelaki...seperti yang dimaksudkan ummimq..
ego dalam kesederhanaan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For baikhatiProfil   Hantar PM kepada baikhati   Quote dan BalasQuote

jasadkudisini
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25763
Posting: 221
Dari: sinGgaHsaNa..

germany   avatar


posticon Posting pada: 21-08-06 18:00


pasal lelaki ini pentingkan diri.... sorry kutukkk...
tapi.. perempuan pun ego juga apa...!! cuma tak setinggi lelaki saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jasadkudisiniProfil   Hantar PM kepada jasadkudisini   Pergi ke jasadkudisini's Website   Quote dan BalasQuote

Hasrulllah92
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.08.2006
Ahli No: 25933
Posting: 49
Dari: ATAS BUMIE

Pahang  


posticon Posting pada: 21-08-06 21:42


aik alifmimyanun tu macam tak hendak mengaku saja yang laki ni ego....pirah,....orang ada harga diri kenalah ego..apa da....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hasrulllah92Profil   Hantar PM kepada Hasrulllah92   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-08-06 21:54


setiap manusia ada ego tersendiri...
terpulanglah macam mana nak kawal semua tu...
jangan terlalu ego sudah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

al-annaz
Warga Rasmi
Menyertai: 22.08.2006
Ahli No: 25974
Posting: 4

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-08-06 08:14


saya rasa ego tu terpulang kepada tafsiran masing-masing

kadang-kadang, kami tak rasa pun apa yang kami buat tu ego, perempuan saja yang rasa begitu. betul tak guys? :lol: :lol:


-----------------
"cinta itu garam, masin tapi menambah perisa kehidupan"


Bookmark and Share

    


  Member Information For al-annazProfil   Hantar PM kepada al-annaz   Quote dan BalasQuote

Minur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24249
Posting: 100
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 22-08-06 10:23


mungkin lelaki tu sengaja nak berlakon ego semata-mata nak bagi perempuan tu tak sukakan dia agaknya....

betul tak kawan-kawan... :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For MinurProfil   Hantar PM kepada Minur   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-08-06 12:21


Pada 22-08-06 10:23 , Minur posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin lelaki tu sengaja nak berlakon ego semata-mata nak bagi perempuan tu tak sukakan dia agaknya....

betul tak kawan-kawan... :di



betul lah itu heheheh :-di


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-08-06 12:31


yela..........perempuan asyik dok kata lelaki ego padahal mereka pun sama juga!BETUL TAK KAWAN-KAWAN?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-08-06 03:23


lelaki ego sebab tak nak perempuan pandang rendah tapi biarlah bertempat jangan sampai menyeksa orang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

Al_Basayuv
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6563
Posting: 199
Dari: UkrainE

ukraine  


posticon Posting pada: 23-08-06 03:44


nak buat cne..... terimalaaa seadanya.. hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al_BasayuvProfil   Hantar PM kepada Al_Basayuv   Pergi ke Al_Basayuv's Website   Quote dan BalasQuote

hangkas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.08.2006
Ahli No: 26058
Posting: 103
Dari: dalam perjalanan ke arah hari akhirat

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 27-08-06 13:24


kenyataannya memang benar tapi ana kurang bersependapat juga. Walhal kaum Hawa juga ada bersikap sedemikian. Namun kaum lelaki seperti ana juga begitu. Keeogaan bersebab lebih baik dari tidak berpendidiran teguh. Fikir-fikirlah...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For hangkasProfil   Hantar PM kepada hangkas   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-08-06 09:49


Pada 16-08-06 12:55 , azd posting:

!!! QUOTE !!!

ego atau tidak seseorang lalaki bergantung kepada rasa syukur dan keimanan kepada Allah S.W.T.

setiap lelaki atau perempuan ada egonya..dan ego tersebut adakalanya perlu bergantung kepada status sosial seseorang..

dalam konteks organisasi ego yang positif adalah penting dalam mewujudkan rasa hormat mghormati...menyematkan keyakinan diri, bertutur penuh dedikasi dan melangkah penuh berhati-hati...

ego perlu disuaikan dengan nilai peribadi seseorang, sekiranya tidak dijana peribadi dengan baik dikuatiri akan menimbulkan riak..

wallahhua'lam...
sekadar pandangan dari saya yang daif...


salam....
sokong pendapat al-akh azd ni. ;-) hehehe


-----------------
wanita hiasan dunia...seindah hiasan adalah Wanita Solehah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 29-08-06 09:52


saya tak rasa lelaki saja ego, perempuan pun sama
saya pun ada ega saya sendiri (tak perlu nak nafi)
tapi, berpada2 lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

riz
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2004
Ahli No: 12041
Posting: 7
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 04-09-06 17:09


alhamdulillah....
mudah-mudahan keegoan yang ada pada lelaki2 muslim bisa merobohkan tembok kuffar laknatullah di muka bumi ini....
usahlah terlalu berharap>>>>>>>>>>>zzzzzzzzzz

p/s: semuanya kurnian Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For rizProfil   Hantar PM kepada riz   Pergi ke riz's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-09-06 18:57


kerana fitrahnya begitu barangkali...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-09-06 23:19


sama saja lelaki dan perempuan. ada yang ego, ada yang penyabar

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

Minur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24249
Posting: 100
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 04-09-06 23:28


bersabarlah kalau berjumpa dengan lelaki sebegini....

setiap orang ada tahap ego masing-masing

semoga kita semua terpelihara daripada sifat ego tahap dewa tu..

hehe :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For MinurProfil   Hantar PM kepada Minur   Quote dan BalasQuote

fauz_siddiq
Warga Rasmi
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3660
Posting: 18
Dari: sg petani

Kedah  


posticon Posting pada: 05-09-06 03:45


sama ada lelaki atau perempuan, gunakanlah ego itu kearah kebaikan.. pertahankan maruah dan martabat agama dan bangsa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauz_siddiqProfil   Hantar PM kepada fauz_siddiq   Pergi ke fauz_siddiq's Website   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 05-09-06 08:40


tak semua lelaki 2 ego....
Kalau kena cara perempuan 2 pandai ambil hati dia...
ego 2 akan jatuh jugak....
pada saya lelaki dan perempun ego same saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 05-09-06 09:05


betul cakap kembara_girl
saya sokong

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 10:41


Pada 05-09-06 08:40 , kembara_girl posting:

!!! QUOTE !!!

tak semua lelaki 2 ego....
Kalau kena cara perempuan 2 pandai ambil hati dia...
ego 2 akan jatuh jugak....
pada saya lelaki dan perempun ego same saja....


bagaimana care tu ek?? ehehehehe :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 15-09-06 20:55


ego tak mengapa, tapi biar bertempat....
kalau tak letakkan ego dalam diri, mudahlah orang ambil peluang....
tak kesah kalau ada orang menuduh 'kamu ego'....sebab ego bersebab lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

eja84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23277
Posting: 50
Dari: perak

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-09-06 21:59


lelaki ke perempuan ke.... semuanya ada ego masing-masing.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eja84Profil   Hantar PM kepada eja84   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-06 23:02


wanita dan lelaki masing-masing ada ego. ego perlu dikawal.Kalau berlebihan orang sekeliling pun tak tahan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 00:05


perempuan kadang-kadang mula dulu....hihihi....jadi konflik pula

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 21-09-06 05:34


betul cakap ummiq.
saya merasakan sikap ego itu juga 1 keperluan bagi seseorang lelaki.
tapi jangan lah sampai kterlaluan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-09-06 09:11


memang laki lagi ego....

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

qaisy_ida
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22014
Posting: 39
Dari: qElaTE

malaysia  


posticon Posting pada: 21-09-06 11:03


Setiap manusia ada kelebihan dan kelemahan masing-masing...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qaisy_idaProfil   Hantar PM kepada qaisy_ida   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 22-09-06 03:29


assalammualaikum..
...semua orang ada cara masing-masing dan semua orang ada ego masing-masing cuma cara ianya dilepaskan berbeza,kalau kena gaya maka selamatlah segalanya,..kalau yang tak kena gaya..tu yang membuatkan sebelah pihak rasa terabai..harap kaum adam ataupun hawa gunakan keegoan pada tempatnya..bukan melulu..
waAllah hu a'lam..


-----------------
hidup ini jihad menuju ilahi


Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-09-06 09:50


Bukanlah kata lelaki tak boleh ada keegoaan langsung... tapi kalau sampai melampau sangat egonye.... tak ke kucar-kacir rumah tu....
lelaki sepatutnya perlu ada keseimbangan perilaku seperti jugak perempuan....bukan ke keegoaan akan membuatkan org lain benci..... dan sebagai leader keegoan perlu dikurangkan, agar anak buah dapat bekerjasam adengan hati yang tenang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-09-06 10:39


jangan ego yang menyebabkan wanita derita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 23-09-06 13:35


keegoan seorang lelaki adalah suatu cabaran buat ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

ayra
Warga Rasmi
Menyertai: 15.09.2006
Ahli No: 26376
Posting: 13
Dari: ulu selangor

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-10-06 11:34


:-di lelaki kena lah ego sebab perempuan dah lemah lembut.tapi ego pun jangan lah lupa diri.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayraProfil   Hantar PM kepada ayra   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-10-06 12:54


same saja..'laki ke wanita ke..
kedua-duanya ada ego masg2
just masa saja menentukan...
kalau dye bersabar...
tade lah ego sangat..
compromize lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 16:46


barangkali fitrahynya begitu ya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.163447 saat. Lajunya....