Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila kita terlalu sibuk memikirkan kedudukan diri; kita lupa tanggung jawab kita yang sebenar
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 3 hari yang lalu


Awas!
Topik: AWAS: PIZZA dicampur arak


Carian Forum

Moderator: Administrator, izdham
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Awas!
    »» AWAS: PIZZA dicampur arak

Please Mendaftar To Post


Oleh AWAS: PIZZA dicampur arak

persinggahan_terakhir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1584
Posting: 89
Dari: selangor

Johor  


posticon Posting pada: 20-08-03 22:34


Saya diberitahu oleh rakan saya yang bekerja sebagai pembantu tukang masak disebuah restoran Pizza Italia. Selama beliau bekerja disitu beliau tidak mengetahui perkara tersebut hinggalah pada satu hari beliau di suruh mengambil sesuatu oleh tukang masak dari peti sejuk dalam sebuah bilik khas. Oleh kerana peti tersebut terdapat banyak pintu beliau membuka satu persatu, tapi alangkah terkejutnya kerana terdapat banyak botol arak/wine (Guinnes, Anchor dll) dalam peti tersebut. Beliau terus bertanya kepada
tukang masak kenapa terdapat botol arak dalam peti tersebut kerana setahunya restoran itu tidak menghidangkan arak. Dan semua pekerjanya hinggalah ke manager adalah melayu. Tukang masak tersebut
mendiamkan diri tapi setelah selesai waktu bertugas tukang masak tersebut beritahu arak tersebut dicampurkan kedalam pizza,
kek dan juga minuman soda. Begitu juga utk penyediaan seafood, ia akan direndam dulu dalam arak. Sebenarnya bilik khas tersebut hanya boleh dimasuki oleh manager dan ukang masak sahaja. Apa yang memeranjatkan restoran tersebut mendapat
kelulusan halal Jakim! Kriteria apakah yang digunakan oleh Jakim untuk meluluskan sijil halal? Restoran Pizza Italia ini dimiliki oleh kumpulan Berjaya yang menguasai rangkaian makanan segera negara ini seperti Kenny Rogers, Mc Donnald dll. Tidak dapat dipastikan samada dalam lain-lain rangkaian
restoran syarikat ini prosedur yang sama digunakan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For persinggahan_terakhirProfil   Hantar PM kepada persinggahan_terakhir   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-08-03 22:58


erm...pizza italia??? erm..pizza hut ker??? or shaky's pizza???
btul ker anta cakap nie??

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-03 10:20


assalamualaikum.

saya dengar masakan2 dihotel spt kek dan roti juga mereka campurkan dgn wine utk mengekalkan rasa dan utk tahan lama. mungkin ada yg lebih maklum ttg ni, minta penjelasan.

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

AnisAqilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1446
Posting: 261
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-08-03 11:12


emm..
pasal pizza letak arak ni, baru je dengar..
tapi kalau pasal kek dan roti ni memang dah lama dan memang sahih...
jadi, buat sesapa yang minat kek ni..pastikan anda beli di kedai-kedai melayu + Islam...

-----------------

Tertawalah pada segala cubaan, kerana dunia ini hanya kosong belaka, terimalah sepuluh kekalahan sebelum menerima satu kemenangan


Bookmark and Share

    


  Member Information For AnisAqilahProfil   Hantar PM kepada AnisAqilah   Pergi ke AnisAqilah's Website   Quote dan BalasQuote

aina_nasuha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.06.2003
Ahli No: 1488
Posting: 144
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-08-03 11:25


SAtu pengatahuan yg baru buat ana..lepas nih kenalah lbh berhati...semuanya dilakukan secara halus..bijaknya mereka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aina_nasuhaProfil   Hantar PM kepada aina_nasuha   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-08-03 08:05


Langkah pertama kita boikot...
Kedua kita sebarkan maklumat...

Profhanya pernah dengar...kes, arak memang disediakan dan digunakan di hotel ...tak pasti ia digunakan dlm masakan oleh chef.....
Prof ada member beritahu ia ambil course...Tek. Makanan.....dia ada diajar cara mengathui bau, rasa dan cara menggunakan arak....

Memang dasyhat...
Pulak peilk JAKIM boleh luluskan....
Tapi dalangnya.....adalah sebab utama
Prof dpt tahu ramai di antara mereka...tidak suka....bantah...namun Politik ...lebih berkuasa...

Maaf salah kata

.....................
Prof_Muslim

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

NN2003
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1093
Posting: 24
Dari: Kuantan, Pahang.

Pahang  


posticon Posting pada: 25-08-03 08:44


Assalamualaikum wbt..

Betul ker ni? atau hanya kabar angin semata... ?saya ni memang tak makan sangat pizza ni tapi terkejut jugak baca berita pasal arak dicampur dalam pizza ni...yer ker ni? Emm betul ker? BOleh tak pihak Komuniti Ukhwah menjawab persoalan ini.
Sekian....


Bookmark and Share

    


  Member Information For NN2003Profil   Hantar PM kepada NN2003   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-08-03 09:34


haaa tu lah sebagai penambah perisa....
nasib baik isa-VR4 tak penah makan pizza....walaupun dah 21 thn hidup...

banyak laagi makanan lain yg boleh kita makan...tak payah laa pegi pizza..

Bookmark and Share

    


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-08-03 17:32


Betul kate akh isa tu..memang sekarang kalau bab makanan kita kena berjaga2..yang shubhah dah banyak sangat...Seeloknya elakkan dari ambil makanan Barat....

Wallahua'lam

-----------------
"Tidak ada apa yang lebih manis dalam kehidupan ini melainkan apabila kita berjaya memperolehi kemanisan IMAN dan CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

faridsd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2003
Ahli No: 1756
Posting: 169

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-08-03 18:01


macam mana kalau ada orang kata beras kat malaysia ni direndam dalam arak, terus2 ke kita berenti makan nasi .


pikir-pikirkanlah

-----------------

Sertailah Portal kucing
www.portalkucing.com
untuk mencari penaja
server Uhkwah.com



Bookmark and Share

    


  Member Information For faridsdProfil   Hantar PM kepada faridsd   Pergi ke faridsd's Website   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-03 21:07


emm.. terperanjatnya ana...
kenapalah zaman sekarang ni?
makanan kat restoren melayu pun dah tak selamat lagi.
kenalah berhati-hati lepas ni.

-ana baru je berjinak-jinak dgn pizza.

sesungguhnya Allah lbh Mengetahui.

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

cill
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1172
Posting: 236

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-08-03 23:27


betul-betul kawan cakap atau forwarded e-mail.. ?

sebab e-mail sekarang banyak yang merapu..

hari ni je saya terima 31 e-mail yang mengandungi virus...

sebab benda halal-haram ni .. tak boleh dibuat main-main..

akan jadi darah daging kita..

bukan setakat forward e-mail je.. boikot.. kita kena lapor kat JAKIM.. tak berkesan.. persatuan pengguna ...supaya tindakan menyeluruh dilakukan. setakat forward e-mail je tak berkesan..

tapi , bukti MESTI ADA.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cillProfil   Hantar PM kepada cill   Pergi ke cill's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-08-03 23:53


Sediakan payung sebelum hujan

Baik samada benar atau tidak...kita harus ada rasa prihatin dan ambil isu nie...
Lain tak da makanan lagi....Ia juga berkaitan Israel

Bab halal atau tidak dan kalau bagus semua jenguk www.sengkarai.com : bab halal & haram...
cuba lihat ada tak,mengeani isu nie?

Maaf salah kata

.......................
Prof_Muslim
p/s: Prof boikot makanan seangkatan KFC dll

[ Posting ini telah di edit oleh: Prof_Muslim pada 2003-08-25 23:54 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 26-08-03 00:56


assalamualaikum..

ana penah keje di Hotel Istana pd 1998..
x penah dpt tgk pun chef buat kek..
tmptnye dlm bilik..bukn open-entrance utk workers mcm tmpt2 yg lain.

tp ana penah tgk chef msk..
waktu tu hidangan "hot supreme"..
kirenye panas2 lg le terus hidang kt guest..
nmpk mmg menyelerakn..
tp bile ana tgk cara chef tu msk, main celup2 je tgn dia..colek2 je jari dia...ana pun terfikir...
mcm ni rupenye suasana di dapur hotel...
ntahle..yg bersangka baik je la yg mampu..

-JAKIM is not the issue..but the person who works in JAKIM-

Bookmark and Share

    


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

cill
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1172
Posting: 236

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-08-03 12:31


bukan saya nak menafi..

tapi kalau hal ini betul , perkara ni kena diketengahkan ... sebab ramai lagi yang tak tahu.

perlu dilaporkan.

ini isu besar.

Kerana 'daging yang tumbuh dari makanan haram itu , lebih berhak untuk ke neraka'.

Nauzubillah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cillProfil   Hantar PM kepada cill   Pergi ke cill's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 27-08-03 18:34


ye ke pizza pun tak halal....sedap aje rupanya da arak.....bahaya tue............nasib baik saya tak minat makan pizza baik makan masakan emak saya.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

raul_gonzalez
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1321
Posting: 396
Dari: .::Kuala Terengganu::.

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-08-03 10:35


betul ke ni??
walau bagaimana pun, ana bersyukur sebab ana tak suka makan pizza

-----------------
~MEMBANGUN MENURUT ISLAM~

Bookmark and Share

    


  Member Information For raul_gonzalezProfil   Hantar PM kepada raul_gonzalez   Pergi ke raul_gonzalez's Website   Quote dan BalasQuote

mcno_hamas
Warga Rasmi
Menyertai: 23.08.2003
Ahli No: 3055
Posting: 5
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-08-03 14:36


boleh percaya ke tak ning??????ana bersyukur kerana tak suka makan pizza!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mcno_hamasProfil   Hantar PM kepada mcno_hamas   Quote dan BalasQuote

puteri_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 478
Posting: 212
Dari: Pulau Melaka

Kelantan  


posticon Posting pada: 31-08-03 14:53


Assalammualaikum...

ana ade dgr ceramah ustaz Shamsuri Hj Ahmad...beliau pernah bertemu

dgn salah seorang anak muridnya yg selalu mengikuti pengajian beliau..

pak cik tu dulu pernah bekerja sebagai chef di hotel lima bintang kat area KL..

dia ckap dulu masa dia jahil dia tak pernah endahkan hukum Allah..

kalau dia masak mesti kena letak arak sedikit bagi menyedapkan makanan itu...

dan kalau dia tak letak pun nanti dimarahi oleh ketua chef...

so nak tak nak pun dia terpaksa ikut...

klu sahabiah nak tahu...arak tu tujuannya untuk bagi org ketagih akan makanan itu...

walaupun mereka masak gulai ke...makanan tradisional Malaysia...

itu yg sebenarnya..

tapi sekarang pakcik tu dah berhenti...dia memulakan pekerjaannya yg baru...

tak de lagi benda haram ....semuanya halal..

so??ana rase baik kita jgn sokmo makan kat luar bukan ape...

tak tahu bersih dan kesucian makanan itu...

lagi pun RASULULLAH S.A.W tak suka makan diluar...

lebih baik makan dirumah...tul tak???

wassalam,...

-----------------
Sesungguhnya ingatan hamba kepada Tuhannya itu adalah lebih besar daripada segala-galanya.Dan Allah itu mengetahui apa yang kamu kerjakan.(Surah al-Ankabut:45)

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_islamProfil   Hantar PM kepada puteri_islam   Quote dan BalasQuote

Rabbit_cute
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1700
Posting: 265
Dari: Selangor

Pahang  


posticon Posting pada: 01-09-03 12:17


Iye ker??? Hmm.. nampaknya lepas ni kena berhati - hati la kalau nak gi makan kat luar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rabbit_cuteProfil   Hantar PM kepada Rabbit_cute   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-09-03 22:47


hmm... inilah hakikat dunia sekarang.
apa pon sanggup dilakukan semata-mata untuk mendapat keuntungan lebih.
segala yang haram tak dihiraukan yang penting kehidupan di dunia. seksa akhirat diketepikan sebab kononnya tak nampak seksaan tu dan alasan yang paling tak senonoh ialah hidup kat dunia ni lama lagi... bila dah tua nanti, kita taubat ah. kita berhenti lah buat kerja-kerja haram ni. golongan macam ni memang susah nak sedar kesilapan mereka.

hmm... boleh kah macam tu????

jadi, tak usahlah kita melibatkan diri dalam perkara-perkara syubhah ni. kalau dah jelas haramnya, lagilah perlu kita hindar dan jauhinya.

makan pizza???? fikir banyak kali




-----------------
Ya Allah. Permudahkanlah bagi kami segala urusan kami (lebih-lebih lagi urusan perjalanan rohaniah menuju Allah) berserta kerehatan bagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

HajarMuslimah
Warga Rasmi
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4191
Posting: 9
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-10-03 23:01


A'kum, terima kasih banyak2 sebab Persinggahan Terakhir bagitau,selama ni saya tak tahu pun. Ini dah memang isu besar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HajarMuslimahProfil   Hantar PM kepada HajarMuslimah   Quote dan BalasQuote

indah_hati84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 76
Posting: 136
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-11-03 16:18


assalamualaikum...

ermm,pizza italia ngan pizza hut same ke??ke produk/jenama lain2 ?
kalau pizza hut memang ade halal jakim...
ana ni memang la pernah makan pizza hut sebab sambut birthday...
isshh...wallahualam.
ape2pun thanks atas info tu...tapi kena siasat lebih lagi kot..doa2 la kita dijauhkan dari perkara yg haram dantidak diredhaiNya...


Bookmark and Share

    


  Member Information For indah_hati84Profil   Hantar PM kepada indah_hati84   Pergi ke indah_hati84's Website   Quote dan BalasQuote

hakimi_ameen
Warga Rasmi
Menyertai: 28.09.2003
Ahli No: 3817
Posting: 19
Dari: sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 20-11-03 11:41


perkara ni takleh dibuat memain nih. mesti laporkan kpd pihak mufti/kerajaan/JAKIM n yang sewaktu dgnnye.

Kalu tiada sebarang respons dari diorang, bermakna kiamat lah dunia.


Bookmark and Share

    


  Member Information For hakimi_ameenProfil   Hantar PM kepada hakimi_ameen   Quote dan BalasQuote

hakimi_ameen
Warga Rasmi
Menyertai: 28.09.2003
Ahli No: 3817
Posting: 19
Dari: sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 20-11-03 11:45


kekadang tu sesetengah negara, pihak berkuasa mereka pakai cop 'HALAL' je. janji cop.

kekadang tu tiada diperiksa sesuatu makanan tuh, dah banyak, tak larat nak periksa suma.

apa komen antum suma??

Bookmark and Share

    


  Member Information For hakimi_ameenProfil   Hantar PM kepada hakimi_ameen   Quote dan BalasQuote

dg_meow
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5669
Posting: 42
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-04 04:51




ish..bahaya tu. pelik ar...benda cam tu bukan nyer boleh buat main2. cara paling best...masak sendiri kat rumah. murah skit... lagi pon aper la yg best sangat ngan pizza. roti canai lg sedap

Bookmark and Share

    


  Member Information For dg_meowProfil   Hantar PM kepada dg_meow   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 19-03-04 04:59


pizza italia bukan pizza hut atau shakeys....what ever la...janji bukan pizza hut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

ultramaman
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.02.2004
Ahli No: 7306
Posting: 22
Dari: tampin

Johor  


posticon Posting pada: 19-03-04 09:34


Quote:

On 2003-08-26 12:31, cill wrote:
bukan saya nak menafi..

tapi kalau hal ini betul , perkara ni kena diketengahkan ... sebab ramai lagi yang tak tahu.

perlu dilaporkan.

ini isu besar.

Kerana 'daging yang tumbuh dari makanan haram itu , lebih berhak untuk ke neraka'.

Nauzubillah.


but if we did not know, and we trust and believe that the food that we ate is hala and free from any impurities, is it still a sin? im currently in the uk, and kat sini, mmg kalau tak peka, and careful, mmg akan terkene ler dgn bende bende ni, pasal kat sini, even the chocolates,cakes,even coffee ada arak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ultramamanProfil   Hantar PM kepada ultramaman   Quote dan BalasQuote

rhazes
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 126
Posting: 152
Dari: negeri aman rakyat beriman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-04-04 17:16




assalamualaikumm...


hmm berkenaan kes nie....

skrang ana pun tgh keje partime kat sebuah restoran PIZZA HUT.....ana plaks bekerja kat bahgian dapur...buat pizza,spegetti and others...
SELAMA ANA BEKERJA KAT PIZZA HUT TU SAMPAI SKRANG TAKDE PENGUNAAN PERKARA2 YG HARAM DI SISI ISLAM....
TU JELAH.....ana cuma nak bagitau maklumat yg bnar je.... so sbelum satu2 perkara tu digembar gemburkan..dpatkanlah pengesahan dlu...nanti timbul kekeliruan...


wallahualam

-----------------
THIS PATH MAY BE DIFFICULT
BUT THE DESTINATION IS CERTAIN

Bookmark and Share

    


  Member Information For rhazesProfil   Hantar PM kepada rhazes   Quote dan BalasQuote

rhazes
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 126
Posting: 152
Dari: negeri aman rakyat beriman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-04-04 17:16




assalamualaikumm...


hmm berkenaan kes nie....

skrang ana pun tgh keje partime kat sebuah restoran PIZZA HUT.....ana plaks bekerja kat bahgian dapur...buat pizza,spegetti and others...
SELAMA ANA BEKERJA KAT PIZZA HUT TU SAMPAI SKRANG TAKDE PENGUNAAN PERKARA2 YG HARAM DI SISI ISLAM....
TU JELAH.....ana cuma nak bagitau maklumat yg bnar je.... so sbelum satu2 perkara tu digembar gemburkan..dpatkanlah pengesahan dlu...nanti timbul kekeliruan...


wallahualam

-----------------
THIS PATH MAY BE DIFFICULT
BUT THE DESTINATION IS CERTAIN

Bookmark and Share

    


  Member Information For rhazesProfil   Hantar PM kepada rhazes   Quote dan BalasQuote

irda82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 565
Posting: 462
Dari: Sg Petani,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-04-04 03:34


sorang teman bagitau,makanan barat mmg byk gunakan arak.first day praktikal,dah main dgn arak.tapi ni especially bg restoran2 mewah la.saja nak hidang kat foreign k

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For irda82Profil   Hantar PM kepada irda82   Pergi ke irda82's Website   Quote dan BalasQuote

and_nod
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.11.2003
Ahli No: 4885
Posting: 121
Dari: Perhentian, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-04 08:45


waa.. betul ker nih...
waa... selalu gak makan pizza....
patut ler sedap.. letak 'kencin setan rupenyer'..
hampes..... harap2 dijauhkan ler....

Bookmark and Share

    


  Member Information For and_nodProfil   Hantar PM kepada and_nod   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 03-05-04 11:45


... wah.. Malaysia ke luar negara ke nmpk mcm sama je.. makanan yg confirm halal pun xtentu lagi halal ke tak.. bahaye betul..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-05-04 12:08




uikss...bahaya betul la pizza ni..
nasib baik ana baru 2 kali je makan pizza seumur hidup ni.....
tu pun orang belanja...
lain kali tak mau aarrr.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

nadia_is
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1432
Posting: 236
Dari: awang-awangan

jordan  


posticon Posting pada: 09-05-04 15:48


ana tak berapa terkejut dengan berita nih..
(kalau betul2 sohih la...)
sbb ana rasa, makanan yg 'canggih2' ni,
tak mustahil kalau ada ingredient lain..

ana makan pizza buatan sendiri...laagi sedap!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_isProfil   Hantar PM kepada nadia_is   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-05-04 17:22


,

Khabar angin tidak boleh dijadikan asas utk mengeluarkan hukum atau fatwa. Jangan mudah percaya dengan sebarang artikel atau email daripada sesiapa. Kalau benar demikian, sebagai Hamba Allah SWT buat research betul dan hantarkan laporan ke Jabatan Agama Islam. Tangkap seberapa banyak gambar dan siarkan di internet. WALAUBAGAIMANAPUN dalam kes ini,
KFC dan Pizza HUt ni Uncle Sam punya franchise.
Tak payah pening halal/haram. Tengok Uncle Sam aje boikotlah...
kesihan kat sedara2 kita di Iraq dan Palestine..

DR Qardhawi menyeru umat Islam sedunia : Sekarang tibalah masanya umat Islam berkata TIDAK pada USA. Makanan, pakaian, minuman dan kenderaan janganlah ia hasil perindustrian Amerika.
Pemboikotan ini membawa makna yg mendalam kepada umat Islam yg melampaui batas2 ekonomi. Memang benar ia pada zahirnya akan menyebabkan umat kita akan kehilangan pekerjaan dan hasil percukaian. Tapi pemboikotan ini memberi tarbiyah baru kpd umat utk membebaskan diri dari perhambaan ekonomi sebuah umat yg bersifat Militer dan Pengganas
Senjata pemboikotan ini adalah hak rakyat. Pemerintah umat Islam tidak mampu menghalang atau menekan rakyat jika mereka memboikot barangan amerika dan israel.
Senjata boikot ini digunakan di zaman Nabawi ketika mereka melumpuhkan ekonomi Yahudi yg menjajah mereka beratus tahun. Mahatma Ghandi berjaya melumpuhkan British bila rakyat India memboikot Barangan Inggeris.
Menj…sahutilah fatwa ini. Sahutilah laungan AlQur:an (Jika mereka (umat Islam yg tertindas) meminta pertolongan kepadamu dalam urusan agama. Maka kamu wajib memberi pertolongan) AQ 8:72
(Tolong menolonglah kamu dalam mengerjakan kebajikan dan taqwa) AQ 5:2
DR YUSOF Abu Abdallah alQardhawi, Dhoha, 2001 Qatar, Darul Qalam.


Ini website yang menyeru supaya umat islam memboikot syarikat2 berikut :-

http://www.geocities.com/almukmeen/g_boikot.htm

Jadilah hamba Allah SWT yang benar2 bertaqwa kepada Allah SWT...

Wallahua'lam bissowab

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-09-04 16:07


Betul tu takkan kita nak biarkan jerk...karang kita pun bersubahat sama.....

Pizza...pizza....


Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

rhazes
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 126
Posting: 152
Dari: negeri aman rakyat beriman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-09-04 17:23


assalamualaikumm...


hmm berkenaan kes nie....

dlu ana pun pnah keje partime kat sebuah restoran PIZZA HUT.....ana plaks bekerja kat bahgian dapur...buat pizza,spegetti and others...
SELAMA ANA BEKERJA KAT PIZZA HUT TU SAMPAI SKRANG TAKDE PENGUNAAN PERKARA2 YG HARAM DI SISI ISLAM....
TU JELAH.....ana cuma nak bagitau maklumat yg bnar je.... so sbelum satu2 perkara tu digembar gemburkan..dpatkanlah pengesahan dlu...nanti timbul kekeliruan...


wallahualam


-----------------
THIS PATH MAY BE DIFFICULT
BUT THE DESTINATION IS CERTAIN

Bookmark and Share

    


  Member Information For rhazesProfil   Hantar PM kepada rhazes   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114181 saat. Lajunya....