Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-02-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Ilmu yang hakiki itu ialah yang memberi keyakinan bahawa maksiat itu racun yang membunuh dan bahawa akhirat itu lebih utama daripada kehidupan dunia."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58
  Yang Masuk Ke Sini
Rashdin: 3 hari yang lalu
ainunnadwah: 26 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: WAHHABI TERSUNGKUR DIGERBANG MUFTI


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» WAHHABI TERSUNGKUR DIGERBANG MUFTI

Please Mendaftar To Post


Oleh WAHHABI TERSUNGKUR DIGERBANG MUFTI

ainul_qalby
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2004
Ahli No: 9914
Posting: 109
Dari: alam_sufly

turkey  


posticon Posting pada: 02-08-06 17:19


PENGENALAN:

Dr. Ali Jumaah atau nama penuhnya Dr. Ali bin Jumaah (bahasa Mesir disebut Goma) bin Muhammad bin Abdul Wahab As-Syafie, bekas pensyarah Usul Fiqh, Kuliah Syariah,Universiti Al-Azhar sebelum dilantik sebagai Mufti pada tahun 2003.Beliau dilahirkan pada 3 Mac 1952 di daerah Bani Suwef, Mesir. Beliau juga fasih berbahasa Inggeris kerana memperoleh BA dalam bidang perniagaan dari Universiti Ain Syam, Mesir tahun 1973 sebelum memperoleh ijazah Phd dalam bidang Usul Fiqh tahun 1988.Mula menjadi imam dan khatib serta terkenal dengan pengajian selepas solat Jumaat di Masjid Sultan Hasan, Kaherah sejak tahun 1998.

Beliau juga banyak menulis dan menyusun kitab terutama dalam bidang beliau, iaitu Usul Fiqh serta berkaitan dengan fatwa.Beliau juga telah mentahqiq beberapa kitab muktabar iaitu kitab Hadith, Riyadhus Salihin, Jauharah Tauhid Lilbajuri dan Syarah Alfiyah As-Sirah Lilajhauri. Beliau seorang mufti yang bermazhab Syafie dan pernah menuntut dengan ulamak terkenal dunia Islam iaitu Syeikh Abdullah Siddiq Al-Ghumari (radhiyallahu anhu) dari Morrocco. Dalam pengajiannya, beliau banyak menyebut cerita Imam Nawawi (radhiyallahu anhu), salah seorang ulamak dalam mazhab Syafie yang alim lagi zuhud serta diangkatkan martabat kewaliannya hanya kerana Imam Nawawi istiqamah dengan amalan puasa sunatnya.

Sememangnya sejak dilantik mufti, Wahabi amat tidak senang dengan beberapa pandangan dan tindakan beliau yang banyak bertentangan dengan mereka. Dr. Ali Jumaah telah mengeluarkan kitab beberapa bulan yang lalu yang agak laris di pasaran yang bertajuk AL-BAYAN LIMA YASHGHALUL AZHAN (Penjelasan Bagi Apa Yang Membelenggu Pemikiran). Dalam kitab setebal 400 muka surat itu, beliau mengemukakan 100 persoalan dan jawapan dalam setiap masalah baru yang timbul di zaman ini termasuk hukum wanita menjadi imam, isu poligami, isu pembahagian harta pusaka dan termasuklah perkara yang berkait masalah tawasul, Maulid Nabi serta pahala bacaan dan amal kepada si mati.


Dan yang terbaru, beliau yang mahukan fatwa beliau dijadikan rujukan pada masa akan datang dan mendapat perhatian masyarakat berdasarkan kuasanya sebagai mufti sebelum beliau bersara, telah mengeluarkan sebuah buku yang lebih ringkas dan kecil yang bertajuk AL-BAYAN AL-QAWIIM LI TASHIH BADHAL MAFAHIIM (Penjelasan Yang Kuat Bagi Memperbetulkan Sesetengah Fahaman) setebal 150 muka surat itu telah mengupas persoalan tentang tawassul, masalah selawat selepas azan, masalah Yaqazah dengan Nabi, ziarah maqam wali Allah serta Ahli Keluarga Nabi, hadith Nabi lah Tasyuddul Rihal.., masalah ibu bapa Nabi yang dikatakan berada dalam neraka, sembahyang dalam masjid yang terdapat dalamnya kubur, sambutan Maulid Nabi, dalil qunut solat
Subuh, tariqat kesufian, pemahaman tentang tasawuf dan tariqat, hukum mencukur janggut, hukum melabuhkan pakaian yang dikatakan haram dan pemakaian niqab atau purdah bagi wanita. Buku ini amat sesuai dibaca bagi mereka yang betul-betul ingin faham tetapi ianya dalam bahasa Arab..

Sebab itu, ada Wahabi telah menggelarkan beliau sebagai kepala bidaah Mesir. Di masa beliau mula-mula dilantik mufti dahululah, sistem talaqqi dan pengajian secara pondok menggunakan kitab-kitab turath mula dihidupkan kembali dari kalangan tenaga pengajar dari ulamak Al-Azhar yang mengajar di Masjid Al-Azhar. Beliau sendiri turut mengajar kitab MAUIZATUL MUKMININ (Peringatan Bagi Orang Mukmin) serta kitab LUBABUL USULUL FIQH (Kitab Usul Fiqh) serta bergandingan dengan ulamak-ulamak yang lain seperti Dr.Umar Hasyim, bekas Rektor Universiti Al-Azhar yang mengajar hadith SAHIH BUKHARI, Dr.Ahmad Thoyyib Rektor Universiti Al-Azhar sekarang mengajar Mantiq dan lain-lain.

Sebelum Dr. Ali Jumaah memulakan pengajian di Masjid Sultan Hasan itu, tiba-tiba bangun seorang pelampau Wahabi lalu cuba menumbuk beliau tetapi sekalian hadirin menenangkan serta menghalau lelaki terbabit
keluar dari masjid. Begitulah kisahnya..


Saya menganggap ia bukanlah perkara baru bagi Wahabi kerana sejarah Wahabi telah membuktikan mereka pernah membunuh dan merampas harta orang mukmin lain. Lihat bagaimana sejarah mereka memasuki kota Mekah di zaman Muhammad Abdul Wahab yang kononnya digelar al-Imam dan Syeikhul Islam oleh pengikutnya. Tidakkah mereka telah menyerang penduduk Islam di Thaif serta membunuh sekalian wanita,orang tua dan kanak-kanak..! Kerana apa?? Hanya kerana mereka bertawasul dengan Rasulullah dan menziarahi makam Baginda. Lalu Wahabi telah menghukum sesiapa myang bertawasul itu mereka syirik dan kafir. Oleh sebab itu darah dan harta milik mereka halal. Bagaimana mereka ingin menafikan sejarah yang sudah terpahat dalam setiap jiwa umat Islam? Mampukah mereka nafikan sejarah sebagimana yang disiarkan dalam www.al-ahkam.net yang jelas cuba menghias dengan make up kembali setelah ia terpalit dengan tahi.

Memang benar kata Syeikh Fuad Kamaludin bahawa jika Wahabi totok atau ekstremis mereka sanggup ke tahap membunuh dan menghalalkan darah muslim yang tidak sebulu dengan mereka.

Semoga Allah memberikan kita semua petunjuk-Nya.. Amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_qalbyProfil   Hantar PM kepada ainul_qalby   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 02-08-06 17:43


kalau ikut situasi di Malaysia, orang Islam yang membunuh, mencuri, minum arak, menagih dadah, merogol rata-ratanya daripada golongan 'ASWJ'. so apa anda nak kata pada golongan 'ASWJ'?

ustaz2 dr aliran agama pun ada yang ditangkap atas kesalahan jenayah seperti kes pecah amanah & merogol. nak kata ustaz2 pun jahat juga?

kalau ikut logik enta, macam tu lah agaknya

macam budak-budak tadika saja corak pemikiran begini!


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 02-08-06 17:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-08-06 18:05


Wahabi lagi.... Dah ramai yang semakin 'memahami' Wahabi ni sebenarnya!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 00:25


baguslah kalau semakin ramai yang memahami...tapi biarlah dngan uslub yang betul...yang betul,kita katakan dengan betul,yang salah,kita katakan salah...dr ali jumuah ni pernah datang u saya masa muktamar ulama',alhamdulillah,beliau banyak menghuraikan permasalahan usul fiqh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 06:58


Marilah kita berhijrah bersama mereka. Bersama kafilah al-Ghazali, Rasyid Redha, Abul Hasan al-Asy'hari dan selain mereka. Kembali berhijrah kepada ajaran murni Ahlus Sunnah Wal Jamaah. Dari pelbagai aliran akhirnya mereka berhijrah kepada salafiyah. Mazhab salafus soleh.

Syeikh Saiyid Rasyid Redha. Siapa tidak mengenalinya? Memperkenalkannya samalah seperti menunjukkan sang mentari di tengahari. Seorang muslih abad ini. Yang dari tangannya diceduk pelbagai kebaikan oleh muslih-muslih lainnya hinggalah kehari ini.Beliau asal sufi. Pengamal tarekat sufi. Mulanya Syazaliyah, kemudian Naqsyabandiyah. Nama penuhnya Muhamad Rasyid bin Ali Ridha bin Syamsudin bin Baha'uddin al-Husaini. Nasabnya sampai kepada ahlul bait Rasululllah s.a.w. Lahir pada 27/5/1282 Hijrah di Selatan Tarablus, Syam.
Banyak pengalaman yang dilaluinya ketika bersama tarekat-tarekat ini. Dirasakannya, terdapat banyak perkara bid'ah di dalamnya yang menyalahi al-Quran dan al-Sunnah. Antaranya, beliau pernah memperolehi ijazah kitab Dala'ilul Khairaat dari syeikh Syazalinya. Lalu beliau mendapati di dalamnya terdapat banyak pendustaan ke atas Rasulullah s.a.w. Lalu beliau meninggalkannya dan berpaling kepada wirid-wirid yang sahih dan sabit dari Rasulullah s.a.w.

Semasa di dalam Naqsyabandiah, beliau melakukan zikir harian Ismul Jalalah (Allah) sebanyak lima ribu kali. Dengan memejamkan mata, menahan pernafasan sekadar termampu dan melakukan rabitah antara hatinya dan hati gurunya. Kemudian setelah itu jelaslah kepadanya bahawa zikir begini adalah bid'ah. Malah boleh berlaku syirik khafi. Kerana apa yang Tauhid kehendaki ialah dalam setiap peribadatan seorang hamba, hatinya hendaklah ditawajjuhkan sepenuhnya kepada Allah Taala, bukan kepada guru.

Setelah itu, beliau terkesan dengan pemikiran al-Afghani dan Muhamad Abduh. Dan akhirnya, beliau telah benar-benar terpengaruh dengan kitab-kitab Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah dan Syeikh Muhamad bin Abdul Wahab. Dan banyak pemikirannya tertuang di dalam majalahnya yang terkenal, majalah al-Manar.
(Ruj: http://www.alwahabih.com/121.htm)

Tentang salafiyahnya Syeikh Rasyid Redha ini, jelas dapat dilihat melalui perkataan syeikh Yusof al-Qaradhawi yang secara terang-terangan menyatakan bahawa beliau sendiri antara salah seorang pengkagumnya. Di dalam Fatawa Mua'sharah vol 2:

"Saya juga bersyukur kepada Allah terhadap mereka yang menaruh hormat dan penghargaan kepada orang2 yang memainkan peranan jelas dalam menghidupkan umat ini, memperbaharui agamanya, dan membangkitkan kesedaran mereka. Tentu saja, hal ini merupakan kelebihan yang baik yang wajib ditetapkan dan dipegang teguh, kerana saya melihat ramai orang -sangat disesalkan- yang tidak mempunyai keinginan kecuali menghancurkan dan meruntuhkan sesuatu yang tinggi dan
memburuk-burukkan pahlawan dan pembesar yang telah mewariskan peradaban. Maka tidak ada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah.

Saya juga bersyukur kepada Allah atas prasangka baik saudara penyoal kepada saya, dan saya berharap bahawa saya layak menyandang apa yang sdra sebutkan, serta layak memberikan penjelasan tentang keadaan Syeikh Rasyid Redha. Semoga Allah memberi rahmat kepada beliau dan membalas kebaikan beliau terhadap agama dan umatnya.

Saya tidak mengingkari bahawa saya termasuk salah seorang pengkagum Syeikh Rasyid Redha, dan saya menganggapnya sebagai salah seorang mujaddid Islam, sebagai salah seorang ulamak yang mendalam ilmunya, yang berfikiran merdeka, dan mujtahid dalam agama. Majalahnya, al-Manar, dan tafsirnya, alManar, berserta kitab2 dan fatwa2nya memiliki pengaruh yang tidak dapat disangkal oleh seorangpun dalam menyedarkan umat Islam dari kelalaiannya dan membebaskan mereka dari rantai taklid yang membelenggu leher mereka. Beliau juga berusaha keras untuk mengembalikan mereka kepada sumber2 agama yang jernih, iaitu kitab Allah dan sunnah nabiNya serta petunjuk dan bimbingan salaf yang saleh, genarasi terbaik...."

Pengakuan al-Qaradhawi bahawa Syeikh Rasyid Redha sebagai pembawa panji-panji salaf, memerangi taqlid dan bid'ah ada di sebutkan di dalam kitabnya yang lain.(Ruj: Ummatina Baina Qarnain, hal: 105).

Syeikh Rasyid Redha juga antara orang yang bertanggungjawab menyebarkan kitab-kitab karya Syeikh Muhamad bin Abdul Wahab:

محمد رشيد رضا صاحب المنار، �?ي مصر، وهو الذي ساهم �?ي نشر كتب الشيخ
(Ruj: http://www.alsaha.com/sahat/Forum2/HTML/005404.html)

Di samping itu, beliau juga adalah antara orang yang mempertahankannya dan mengeji mereka yang mengeji dan menfitnahnya. �?Antaranya ialah tulisannya dalam mukadimah kitab Siyanatul Insan An Waswasatil Dahlan. Iaitu kitab yang menolak fitnah dan pembohongan Zaini Dahlan ke atas Syeikh Muhamad bin Abdul Wahab:

قول الشيخ رشيد رضا - رحمه الله - �?ي تقديمه لكتاب (صيانة الإنسان عن وسوسة دحلان;): "كنا نسمع �?ي صغرنا أخبار الوهابية المستمدة من رسالة دحلان هذا وأمثاله �?نصدقها بالتبع لمشايخنا وآبائنا، ونصدق أن الدولة العثمانية هي حامية الدين ولأجله حاربتهم وخضدت شوكتهم، وأنا لم أعلم بحقيقة هذه الطائ�?ة إلا بعد الهجرة إلى مصر والاطلاع على تاريخ الجبرتي، وتاريخ الاستقصاء �?ي أخبار المغرب الأقصى �?علمت منهما أنهم هم الذين كانوا على هداية الإسلام دون مقاتليهم، وأكده الاجتماع بالمطلعين على التاريخ من أهلها، ولا سيما تواريخ الإ�?رنج الذين بحثوا عن حقيقة الأمر �?علموها وصرحوا أن هؤلاء الناس أرادوا تجديد الإسلام وإعادته إلى ما كان عليه �?ي الصدر الأول، وإذا تجدد مجده وعادت إليه قوته وحضارته، وأن الدولة العثمانية ما حاربتهم إلا خو�?اً من تجديد ملك العرب وإعادة الخلا�?ة الإسلامية سيرتها الأولى..." إلى أن قال: "ثم اطلعت على أكثر كتب الشيخ محمد بن عبد الوهاب ورسائله و�?تاويه، وكتب أولاده وأح�?اده، ورسائلهم ورسائل غيرهم من علماء نجد �?ي عهد هذه النهضة التجديدية �?رأيت أنه لم يصل إليهم اعتراض ولاطعن �?يهم إلا وأجابوا عنه، �?ما كان كذبا عليهم قالوا: سبحانك هذا بهتان عظيم، وماكان صحيحاً أو له أصل بينوا حقيقته وردوا عليه.

وقد طبعت كتبهم، وعر�? الألو�? من الناس أصل تلك الم�?تريات عنهم، ومن المستبعد جداً أن يكون الشيخ أحمد دحلان لم يطلع على شيء من تلك الكتب والرسائل، وهو �?ي مركزه بمكة المكرمة على مقربة منهم �?إن كان قد اطلع عليها ثم أصر على ما عزاه إليهم من الكذب والبهتان ـ لاسيما ما ن�?وه صريحاً وتبرؤوا منه ـ �?أي قيمة لنقله ولدينه ولأمانته، وهل هو إلا ممن باعوا دينهم بدنياهم... وإذا �?رضنا أن الشيخ أحمد دحلان لم ير شيئاً من تلك الكتب والرسائل، ولم يسمع بخبر عن تلك المناظرات والدلائل، وأن كل ما كتبه �?ي رسالته قد سمعه من الناس وصدقه أ�?لم يكن من الواجب عليه أن يتثبت �?يه ويبحث ويسأل عن كتب الشيخ محمد بن عبد الوهاب ورسائله ويجعل رده عليها... إن علماء السنة �?ي الهند واليمن قد بلغهم كل ما قيل �?ي هذا الرجل �?بحثوا وتثبتوا وتبينوا كما أمر الله - تعالى - �?ظهر لهم أن الطاعنين �?يه م�?ترون لا أمانة لهم، وأثنى عليه �?حولهم �?ي عصره وبعد عصره وعدّوه من أئمة المصلحين المجددين للإسلام، ومن �?قهاء أهل الحديث كما نراه �?ي كتبهم ولا تسع هذه المقدمة لنقل شيء من ذلك" ا.هـ.
(Ruj: http://www.almoslim.net/Moslim_Files/dawah/show_article_main.cfm?id=370)

Antara isinya, beliau menceritakan bagaimana beliau tertipu sejak kecil lagi dengan pembohongan-pembohongan dan fitnah-fitnah yang terdapat di dalam kitab Zaini Dahlan. Beliau menyedari semuanya itu hanyalah fitnah dan dusta selepas beliau berhijrah ke Mesir. Di mana di sini beliau telah mengkaji mengenai gerakan Syeikh Muhamad bin Abdul Wahab. Juga banyak membaca kitab-kitab, risalah-risalah dan fatwa-fatwanya, anaknya, cucunya dan ulama-ulama Najd.

Dengan pengetahuan tentang hakikat dakwah syeikh Muhamad bin Abdul Wahab, beliau membuat kesimpulan:
1. Tidak ada satupun tuduhan-tuduhan yang dilemparkan ke atas syeikh melainkan dusta dan fitnah.
2. Zaini Dahlan dan musuh-musuh syeikh merupakan orang yang tidak bertanggujawab dan tidak amanah. sama ada kerana tidak tahu tentang hakikat dakwah syeikh ataupun sebab-sebab lainnya.

Syeikh al-Albani sendiri mula meminati bidang hadis kesan dari membaca majalah al-Manar terbitan beliau:

�?تعلم الحديث �?ي نحو العشرين من عمره متأثراً بأبحاث مجلة المنار التي كان يصدرها الشيخ محمد رشيد رضا (رحمه الله;) و كان أول عمل حديثي قام به هو نسخ كتاب " المغني عن حمل الأس�?ار �?ي تخريج ما �?ي الإحياء من الأخبار" للحا�?ظ العراقي (رحمه الله;) مع التعليق عليه

(Ruj: http://www.islamway.com/?iw_s=Scholar&iw_a=info&scholar_id=47)
zain yang.s

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

yamina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2004
Ahli No: 9515
Posting: 61
Dari: bumi sementara

Pahang  


posticon Posting pada: 03-08-06 10:11


wallahualam.... :)
hal2 khilafiah lagi... :) :)
hmmm janganlah kita saling salah menyalah... perbincangan sebegini mungkin akan meretakkan ukhwah sesama islam...
hajatnya tak mahu ambil tahu... tapi ana yang dhoif ini nak juga komen sikit sahaja.

untuk ana cukuplah pegang fikrah yang ada... sama-sama mengajak orang kepada islam, mengislahkan diri, lengkapkan ilmu. untuk mendapat redho Allah dengan kasih sayang, dakwah dan tarbiyyah... itu yang lebih awla'

salafi ada kelebihan tersendiri, berdasarkan ilmu yang tinggi, juga ada hujjah yang kukuh yang harus dihormati... begitu juga dengan fikrah yang lain...

banyak ceramah yang ana hadiri komen tentang ini, ia merupakan ancaman khilafiah, yang mana jika terlalu dilayan mungkin memusnahkan kesepaduan ummah islam...

wallahualam...
sesungguhnya, Allah lah yang lebih tahu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yaminaProfil   Hantar PM kepada yamina   Pergi ke yamina's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 10:50


!!! QUOTE !!!

Mazhab salafus soleh

kita sudah ada mazhab baru ye... nampaknya lepas ni kena bubarlah mazhab 4 sebab kena tambah satu lagi :lol:

alhamdulillah, saya bermazhab Syafi`i, tetapi dalam masa yang sama saya juga terima pandangan dari 3 mazhab lagi, ambil pendapat yang rajih. saya berpuashati dengan pegangan saya sekarang, rasanya tak perlu nak hijrah2 lagi. lebih2 lagi 4 mazhab inilah yang merupakan pelopor kepada Ahlul-Sunnah wal-Jama`ah.

solat subuh saya berqunut sebab itu pandangan mazhab Syafi`i, saya tak nampak apa-apa keburukan berqunut ini malah berdoa itu baik, jadi saya terus amalkan. lebih2 lagi ia adalah masalah khilafiyyah maka pihak lain taknak amalkan pun tak mengapa tapi jangan dibid`ahkan pula amalan itu.

insyaAllah kalau kita betul-betul ikut mazhab yang empat iaitu Syafi`i, Hanafi, Maliki & Hanbali maka kitalah ASWJ.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

aqli
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2005
Ahli No: 19625
Posting: 83

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 12:55


saya betul-betul berminat dengan isu wahabi..
semua artikel mengenai wahabi saya print..
dan isu terikat juga...
tapi Kenapa susah saya nak memahami...
saya tak faham lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aqliProfil   Hantar PM kepada aqli   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 13:01


kenapa orang salu lemparkan tuduhan yang buruk ke atas ulama' salafi?

Firman Allah swt, "Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamumenyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu" (Al-Baqarah:216).

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 13:11


Fahami alirah Imam Shafie
Oleh Idris Musa
[email protected]

Hantar kepada kenalan! | Format untuk pencetak

TINDAKAN keluar daripada satu mazhab dan mengikuti mazhab Islam yang lain tidak menjadi kesalahan dalam agama, kata Dr Mohd Asri Zainul Abidin, sambil mengingatkan Muslim supaya tidak ekstrim terhadap satu-satu mazhab.

Pensyarah Bahagian Pengajian Islam, Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, Universiti Sains Malaysia (USM) itu berkata, Imam Syafie sama seperti imam mazhab lain yang melarang orang ramai taksub kepada pendapat mereka.

“Semua imam ini menyeru orang ramai berpegang pada al-Quran dan sunnah. Mereka melarang berpegang pada pendapat mereka jika didapati ia tidak menyamai apa yang ada dalam al-Kitab dan as-sunnah.

“Malangnya golongan yang taksub selalu menggambarkan seolah-olah imam termasuk Imam Syafie menentang sesiapa yang tidak berpegang pada pendapat mereka.

“Golongan taksub menggambarkan seolah-olah Imam Syafie begitu mementingkan pendapatnya dan menolak aliran fekah orang lain,” katanya, dalam Seminar al-Imam as-Syafie: Kegemilangan Ilmu & Pemikiran di Dewan Bahasa & Pustaka (DBP), Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Seminar sehari itu dirasmikan Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim.

Hadir sama Pengerusi Kumpulan Karangkraf, Fikcry Yaacob dan Ketua Pengarah DBP, Datuk Dr Firdaus Abdullah.

Seminar itu dianjurkan Majalah I, Nur dan Dewan Agama & Falsafah terbitan Kumpulan Karangkraf dengan kerjasama DBP, dengan enam kertas kerja, mengenai Imam Syafie, merangkumi ketokohan, aliran dan salah faham terhadapnya.

Dr Mohd Asri berkata, hasil penelitian terhadap ucapan Imam Syafie menunjukkan tokoh itu bebas daripada taksub dengan pendapat sendiri.

Malah, katanya, imam besar itu tidak pernah memaksa orang lain mengikut segala pandangannya secara membuta tuli.

“Apa yang jelas daripada ucapannya ialah beliau sentiasa membela kitab Allah dan sunnah Rasulullah (saw). Beliau melarang bertaklid buta kepada pendapatnya,” katanya.

Katanya, penilaian terhadap Imam Syafie dilakukan atas tanggapan semata-mata tanpa penelitian terhadap isi kandungan kenyataan beliau sebenar.

Pensyarah Pusat Pengajian Umum, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Nik Yusri Musa, menyokong pemikiran yang diketengahkan Dr Mohd Asri mengenai sifat toleransi Imam Syafie.

Dalam kertas kerjanya bertajuk Imam Syafie: Sumbangannya Dalam Memurnikan Dua Pemikiran, beliau berkata, tokoh itu menghormati kewibawaan, ketokohan dan pendapat individu lain walaupun bertentangan dengan pendapatnya.

“Menghormati kewibawaan serta ketokohan seseorang adalah perintah agama walaupun individu itu tidak bersependapat dengan apa yang dipegang,” katanya.

Katanya, Imam Syafie juga dengan hati yang terbuka mengarahkan agar menolak segala pandangan dan pendapatnya yang bertentangan dengan hadis sahih.

http://www.bharian.com.my/Current_News/HM/Friday/Ad_Din/20060331142449

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 13:16


Rasulullah pernah bersabda :

"Demi Yang Memegang jiwa Muhammad di tangan-Nya, akan berpuak-puak umatku sebanyak 73 puak, satu puak akan masuk syurga dan 72 puak lainnya akan masuk neraka. Para sahabat bertanya : Siapakah mereka ya Rasulullah? Nabi menjawab : Al-Jamaah."

-Riwayat Imam al-Thabrani.

Di dalam riwayat yang lain :

Sahabat bertanya : Siapakah mereka (puak yang selamat itu) ya Rasulullah? Baginda menjawab : Yang satu itu ialah mereka yang berpegang dengan peganganku dan pegangan sahabat-sahabatku."

-Riwayat Imam Tirmizi.


Tapi, golongan sufi pulak kebanyakkannya cerita pasal ilmu ladunni, sedangkan Rasulullah tak pernah sebut pun. Mana dapat ilmu ni? adakah kita yakin ilmu ni datang dari Allah walaupun tak ada dalil yang membuktikannya

Sumber pengambilan hukum yang terlah disepakati oleh para ulamak ada empat,
iaitu:
1. Al-Quran
2. Al-Sunnah atau Hadis
3. Ijmak
4. Qiyas


-----------------

Koleksi Busana    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

c_aug7
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2006
Ahli No: 23990
Posting: 50
Dari: Besut

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-08-06 13:31


:roll: hhmmmm.....macam itu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For c_aug7Profil   Hantar PM kepada c_aug7   Quote dan BalasQuote

tulipputih
Warga Rasmi
Menyertai: 17.09.2005
Ahli No: 19100
Posting: 7

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 13:46


Pada 03-08-06 13:16 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

Rasulullah pernah bersabda :

"Demi Yang Memegang jiwa Muhammad di tangan-Nya, akan berpuak-puak umatku sebanyak 73 puak, satu puak akan masuk syurga dan 72 puak lainnya akan masuk neraka. Para sahabat bertanya : Siapakah mereka ya Rasulullah? Nabi menjawab : Al-Jamaah."

-Riwayat Imam al-Thabrani.

Di dalam riwayat yang lain :

Sahabat bertanya : Siapakah mereka (puak yang selamat itu) ya Rasulullah? Baginda menjawab : Yang satu itu ialah mereka yang berpegang dengan peganganku dan pegangan sahabat-sahabatku."

-Riwayat Imam Tirmizi.


Tapi, golongan sufi pulak kebanyakkannya cerita pasal ilmu ladunni, sedangkan Rasulullah tak pernah sebut pun. Mana dapat ilmu ni? adakah kita yakin ilmu ni datang dari Allah walaupun tak ada dalil yang membuktikannya

Sumber pengambilan hukum yang terlah disepakati oleh para ulamak ada empat,
iaitu:
1. Al-Quran
2. Al-Sunnah atau Hadis
3. Ijmak
4. QiyasJika hendak mengetahui apakah itu ilmu laduni, nas-nas dan dalil-dalil dari al-Qur'an dan hadis, sila rujuk kitab karangan Imam al-Ghazali yang bertajuk Risalah al-Laduniyah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipputihProfil   Hantar PM kepada tulipputih   Quote dan BalasQuote

yamina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2004
Ahli No: 9515
Posting: 61
Dari: bumi sementara

Pahang  


posticon Posting pada: 03-08-06 14:24


Pada 03-08-06 10:50 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!alhamdulillah, saya bermazhab Syafi`i, tetapi dalam masa yang sama saya juga terima pandangan dari 3 mazhab lagi, ambil pendapat yang rajih. saya berpuashati dengan pegangan saya sekarang, rasanya tak perlu nak hijrah2 lagi. lebih2 lagi 4 mazhab inilah yang merupakan pelopor kepada Ahlul-Sunnah wal-Jama`ah.

solat subuh saya berqunut sebab itu pandangan mazhab Syafi`i, saya tak nampak apa-apa keburukan berqunut ini malah berdoa itu baik, jadi saya terus amalkan. lebih2 lagi ia adalah masalah khilafiyyah maka pihak lain taknak amalkan pun tak mengapa tapi jangan dibid`ahkan pula amalan itu.

insyaAllah kalau kita betul-betul ikut mazhab yang empat iaitu Syafi`i, Hanafi, Maliki & Hanbali maka kitalah ASWJ.alhamdulillah.... ana setuju...

hmmm doa qunut, nabi buat bila ada bala menimpa.... dalam keadaan dunia islam ditekan pada hari ini, ana rasa tak salah kalau kita jangan tinggalkan doa qunut ni, tidaklah ia itu bidaah sebab reality kita di dunia sekarang memang saban hari saban waktu ada bala menimpa... angkara jahiliah.... kejahatn kuffar... jangan dilihat bala itu hanya dalam aspek diri atau sekeliling kita sahaja. tapi seluruh dunia islam... gejala rosak akhlak, keruntuhan moral... semuanya bala yang terjadi pada hari ini....
tak rugilah kalau kita doakan untuk orang lain yang dalam bala peperangan, bencana alam dan sebagainya....

ambil yang rajih, jangan terlalu fanatik mazhab, dominankan pada mazhab yang kita ikut selama ini... ikutlah fatwa ulama yang banyak menyelesaikan masalah feqh kontemperori hari ini, sesuai dengan peredaran zaman.... dan jangan pula membidaah orang lain apa lagi benda yang dibuat itu benda yang baik....

ini ana perhatikan... benda yang kecil2 pun nak dipertikaikan... sedang benda tu memang ada kebaikan.... wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For yaminaProfil   Hantar PM kepada yamina   Pergi ke yamina's Website   Quote dan BalasQuote

nur_aminah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.07.2006
Ahli No: 25345
Posting: 14

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 15:18


Pada 03-08-06 13:01 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa orang salu lemparkan tuduhan yang buruk ke atas ulama' salafi?

Firman Allah swt, "Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamumenyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu" (Al-Baqarah:216).


Ana tujukan balik ayat itu pada puak 'wahabi' yang membidaahkan/menyesatkan golongan lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_aminahProfil   Hantar PM kepada nur_aminah   Quote dan BalasQuote

nur_aminah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.07.2006
Ahli No: 25345
Posting: 14

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 15:22


!!! QUOTE !!!

Pada 03-08-06 13:46 , tulipputih posting:
Jika hendak mengetahui apakah itu ilmu laduni, nas-nas dan dalil-dalil dari al-Qur'an dan hadis, sila rujuk kitab karangan Imam al-Ghazali yang bertajuk Risalah al-Laduniyah.


Masalahnya ya ukhtie, puak 'wahabi' hanya mengguna pakai hujah-hujah oleh ulama'-ulama' 'wahabi'. Mereka akan menolak segala perkara yang dinyatakan oleh ulama, mufti termasuk ulama' muktabar (contohnya Imam Ghazali) yang bercanggah dengan ulama'-ulama' 'wahabi'. Bagi mereka, mereka sahaja yang betul. itu mereka mudah nak membidaahkan/ menyesatkan orang.

Yang ana geli hati dengan telatah puak 'wahabi' ini, bila mengkritik orang, siap dengan pesanan terimalah dengan berlapang dada tapi bila pihak lain krtitik mereka, mulalah nak melenting :-)
[ Telah diedit oleh: nur_aminah pada 03-08-06 15:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_aminahProfil   Hantar PM kepada nur_aminah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 00:26


Imam Syafi'i berpesan :

Setiap orang harus bermadzhab kepada Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam, dan mengikutinya. Apa pun pendapat yang aku katakan atau sesuatu yang aku katakan itu berasal dari Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam tetapi ternyata berlawanan dengan pendapatku, apa yang disabdakan oleh Rasulullah itulah yang menjadi pendapatku.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 07:35


insyaAllah, kalau kita ikut mazhab Syafi`i pun kita masih boleh berpegang dengan ajaran Islam yang tulen sebagaimana yang dibawa oleh Nabi s.a.w., para Sahabat dan ulama' Salaf, kerana Imam Syafi`i berhukum juga berdasarkan nas2 yang sahih iaitu Al-Quran, Hadith, Ijma` dan Qiyas.

berpegang dengan sesuatu mazhab bukan bererti kita bertaklid kepada seseorang imam, ia hanyalah sebagai kunci untuk menyenangkan kita beramal, manakala pintunya masih tetap satu iaitu agama Islam. jangan kunci itu pula yang disangka sebagai pintu.

Imam Syafi`i sendiri menyuruh pengikutnya menolak pendapatnya sekiranya bertentangan dengan Al-Quran dan Hadith, dan menganggap apa yang berdasarkan nas itulah mazhabnya.

demikianlah kita di Malaysia yang mengikut mazhab Syafi`i, sekiranya ada pendapat2 beliau yang tidak selari dengan nas sahih maka kita boleh tolak. malah sebagai orang yang belajar agama, kita diajar melakukan pentarjihan pendapat di antara 4 mazhab.

kita tidak disuruh bertaklid dengan mana-mana imam atau mazhab, tetapi kita disuruh bertaklid dengan Al-Quran dan Hadith. melainkan orang awam yang cetek pengetahuan agama dibenarkan bertaklid dengan sesuatu mazhab, dan dalam masa yang sama kena rujuk ulama' untuk menjelaskan kekeliruan.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 04-08-06 07:37 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

abuyahya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.07.2006
Ahli No: 25126
Posting: 57

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 12:43


Sungguh menyedihkanlah memang puak wahabi atau salafi ni jika berkate dan berfatwa..banyklah sunnah nabiy yang dinafikannya...ohh Allah lindungilah ahlusuan wal jamaah dari fitnah akhir zaman ni

mari simak apa kata ulama tentang tahlilan tu...yang banyak disesatkan oleh para wahabiyyin atau salafiyyin...

Hadis Jarir yang membawa maksud "Kami mengira orang berhimpun kepada ahli keluarga si mati dan menyediakan makanan selepas pengkebumiannya adalah daripada ratapan (an-niyahah)." Hadis ini menjadi hujjah bagi meng"haram" atau me"makruh" membuat kenduri arwah kematian selepas matinya seseorang. Adakah ini pemahaman yang difahami oleh para ulama kita ?

Tuan Guru Haji Ahmad al-Fusani (1902 - 1996) memberi penjelasan dalam kitabnya "Khulasah al-Mardhiyyah fi Masail al-Khilafiyyah" antara lain menyatakan bahawa kalimah "minan-niyahah" dalam hadis tersebut ditanggung maknanya sebagai "min asbabin niyahah" iaitu "setengah daripada sebab ditakutkan jadi niyahah. Maka bukanlah diri berhimpun dan buat makan itu niyahah sungguh kerana jikalau niyahah sungguh tentulah ulama kata haram kerana tiada ada niyahah yang makruh sama sekali" (yakni jika semata-mata berhimpun dan berjamu itu termasuk ratapan, maka sudah tentu ulama akan terus menghukumnya haram dan bukan makruh kerana tidak ada niyahah yang hukumnya makruh. Jadi dihukumkan bid`ah makruhah kerana boleh jadi sebab bagi ratapan atau boleh membawa kepada ratapan, jadi kalau ikut kaedah ushul ini yang menjadi 'illah bagi dihukumkan bid`ah makruhah tersebut, jika 'illah ini hilang maka hukumnya juga turut berubah). Soalnya, adakah kenduri arwah yang orang kita buat bersifat sedemikian ? Adakah kenduri kita menjurus kepada ratapan ?

Selanjutnya Tuan Guru Haji Ahmad menyebut:-
"...Sebuah hadis yang meriwayatkan dia Imam Ahmad rahimahUllah ta'ala dengan sanad yang sahih dan Abu Daud daripada 'Aashim bin Kulaib daripada bapanya daripada seorang laki-laki daripada Anshar berkata ia: "Keluar kami sahabat nabi serta Rasulullah s.a.w. pada menghantarkan jenazah orang mati kepada kubur. Maka aku nampak akan Rasulullah s.a.w. menyuruh orang yang menggali kubur dengan katanya: "Perluas olehmu daripada pihak dua kakinya, perluas olehmu daripada pihak kepalanya". Maka tatkala balik Nabi daripada kubur berhadap kepadanya (yakni datang kepada Nabi) seorang yang (mem)persilakan Nabi ke rumah daripada suruhan perempuan si mati itu. Maka Nabi serta sahabat pun silalah (yakni datanglah) ke rumahnya. Maka dibawa datang akan makanan, maka (meng)hantar Nabi akan tangannya, yakni menjemput Nabi akan makanan bubuh ke mulut dan (meng)hantarlah segala sahabat akan tangannya".......Hadis ini menyatakan Nabi sendiri serta sahabat berhimpun makan di rumah orang mati kemudian (yakni selepas) balik tanam orang mati.......Jadi berlawan hadis ini dengan hadis Jarir yang menunjuk atas tegah berhimpun makan di rumah orang mati kemudian daripada tanam mayyit..........Setengah riwayat tak budak lafaz "ba'da dafnihi" (kemudian daripada tanamnya)

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyahyaProfil   Hantar PM kepada abuyahya   Quote dan BalasQuote

abuyahya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.07.2006
Ahli No: 25126
Posting: 57

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 12:45


sambungan...

Selanjutnya Tuan Guru Haji Ahmad menyebut:-
"...Sebuah hadis yang meriwayatkan dia Imam Ahmad rahimahUllah ta'ala dengan sanad yang sahih dan Abu Daud daripada 'Aashim bin Kulaib daripada bapanya daripada seorang laki-laki daripada Anshar berkata ia: "Keluar kami sahabat nabi serta Rasulullah s.a.w. pada menghantarkan jenazah orang mati kepada kubur. Maka aku nampak akan Rasulullah s.a.w. menyuruh orang yang menggali kubur dengan katanya: "Perluas olehmu daripada pihak dua kakinya, perluas olehmu daripada pihak kepalanya". Maka tatkala balik Nabi daripada kubur berhadap kepadanya (yakni datang kepada Nabi) seorang yang (mem)persilakan Nabi ke rumah daripada suruhan perempuan si mati itu. Maka Nabi serta sahabat pun silalah (yakni datanglah) ke rumahnya. Maka dibawa datang akan makanan, maka (meng)hantar Nabi akan tangannya, yakni menjemput Nabi akan makanan bubuh ke mulut dan (meng)hantarlah segala sahabat akan tangannya".......Hadis ini menyatakan Nabi sendiri serta sahabat berhimpun makan di rumah orang mati kemudian (yakni selepas) balik tanam orang mati.......Jadi berlawan hadis ini dengan hadis Jarir yang menunjuk atas tegah berhimpun makan di rumah orang mati kemudian daripada tanam mayyit..........Setengah riwayat tak budak lafaz "ba'da dafnihi" (kemudian daripada tanamnya)

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyahyaProfil   Hantar PM kepada abuyahya   Quote dan BalasQuote

abuyahya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.07.2006
Ahli No: 25126
Posting: 57

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 12:49


i.......Jadi berlawan hadis ini dengan hadis Jarir yang menunjuk atas tegah berhimpun makan di rumah orang mati kemudian daripada tanam mayyit..........Setengah riwayat tak budak lafaz "ba'da dafnihi" (kemudian daripada tanamnya)

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyahyaProfil   Hantar PM kepada abuyahya   Quote dan BalasQuote

abuyahya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.07.2006
Ahli No: 25126
Posting: 57

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 12:50


.......Hadis ini menyatakan Nabi sendiri serta sahabat berhimpun makan di rumah orang mati kemudian (yakni selepas) balik tanam orang mati.......Jadi berlawan hadis ini dengan hadis Jarir yang menunjuk atas tegah berhimpun makan di rumah orang mati kemudian daripada tanam mayyit..........Setengah riwayat tak budak lafaz "ba'da dafnihi" (kemudian daripada tanamnya) yakni hadis Jarir ada khilaf dalam riwayatnya kerana ada riwayat yang tidak menyebut "ba'da dafnihi"). Maka orang tua-tua kita tanggungkan bahawasanya makruh itu berhimpun makan di hadapan mayyit jua. Inilah jalanan orang tua-tua kita. Sebab itulah orang kita tidak berjamu sewaktu ada mayyit di atas rumah, dan jika darurat kepada berjamu juga seperti bahawa suntuk masa, diberjamu pada rumah yang lain daripada rumah yang ada mayyit padanya........Alhasil, hukum berhimpun di rumah ahli mayyit dan membuat ahli mayyit akan makanan, berjamu makan semata-mata dengan tidak qasad bersedekah daripada mayyit atau baca al-Quran niat pahala kepada Allah, makruh tanzih selama ada mayyit di atas rumah itu."
Perkataan ulama kita yang menghukum berhimpun dan berkenduri makan selama 7 atau 40 hari sebagai bid`ah makruhah diihtimal maksudnya jika perbuatan tersebut dibuat semata-mata menjalankan adat kebiasaan yang jika tidak dilaksanakan akan menjadi cemohan masyarakat bukan dengan niat "ith`aam 'anil mayyit" dan sebagainya. Atau ianya boleh membawa kepada niyahah yang diharamkan atau kesedihan yang berlarutan. Oleh itu, larangan tersebut tidaklah bersifat mutlak tetapi mempunyai qayyid yang menjadi 'illah pada hukum tersebut. Dalam pada itu, Imam Ibnu Hajar dalam "Fatwa Kubra"nya menyatakan bahawa jika seseorang berbuat kenduri tersebut semata-mata menjalankan adat untuk menolak cemohan orang-orang jahil dan menjaga kehormatan dirinya maka tidaklah ianya dianggap sebagai bid`ah madzmumah. Nanti aku postkan lain kali.

Seorang saudara menghantar risalah yang dalamnya nukilan perkataan Imam asy-Syafi`i yang menyatakan "Aku benci diadakan ma'tam, iaitu himpunan walaupun tidak ada tangisan mereka, kerana sesungguhnya pada yang sedemikian itu memperbaharui kedukaan dan membebankan tanggungan". Membaca nas perkataan Imam asy-Syafi`i ini jelas menunjukkan tidak mutlaknya kebencian tersebut kerana ianya dikaitkan dengan "membaharui kesedihan" dan "membebankan". Apa kata jika, perhimpunan dilakukan adalah dalam rangka mendoakan si mati, bersedekah buat pihak si mati, menghibur ahli keluarga si mati, dan tidak menjadi beban kepada keluarga si mati yang berkemampuan ? Adakah Imam kita asy-Syafi`i masih membencinya ?
Jadi kalau ada yang berbuat kenduri seperti itu rupanya maka makruhlah kita datang hadir. Bahkan jika digunakan tirkah anak yatim atau tirkah waris yang tidak redha atau sebagainya makan haram kita hadir. Jadi hukumnya kena lihat case by case, bukan main pukul rata haram atau makruh atau harus.

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyahyaProfil   Hantar PM kepada abuyahya   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 12:53


janagan bergaduh!!!!
kita sesama islam kena bersatu!
ni yang Nabi pernah bersabda pada ketika dahulu yang bermaksud umat islam ramai tapi macam buih!
tak boleh nak bersatu.
asyik nak bertekak sesama sendiri!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

abuyahya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.07.2006
Ahli No: 25126
Posting: 57

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-08-06 14:59


Pada 04-08-06 12:53 , fadzlyz posting:

!!! QUOTE !!!

janagan bergaduh!!!!
kita sesama islam kena bersatu!
ni yang Nabi pernah bersabda pada ketika dahulu yang bermaksud umat islam ramai tapi macam buih!
tak boleh nak bersatu.
asyik nak bertekak sesama sendiri!!!!


hambe tak bermaksud bergaduh pak cik
Hanya kasihan melihat mereka begitu mudahnya mengatakan saudara sesama muslimlainnya adalah ahli bid'ah dan sesat..padahal segala tindak tanduk itu ada dasarnya,ada ilmunya dan terikat oleh syariat yang benar...mudah mudahan mereka terbuka akan paham agama ni dng yang benar

allahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyahyaProfil   Hantar PM kepada abuyahya   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-08-06 15:07


Bila nak sudah perkara sebegini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

abuyahya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.07.2006
Ahli No: 25126
Posting: 57

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-08-06 15:32


bahkan empat mazhab pun saat ada perbedaan tak pernah berucap ni bid'ah sana bid'ah dan saling menyesatkan, kalau kita nak tunjukkan bahwa semua ada dalilnya maka layaknyalah seorang muslim jika mendengar untuk menerima karena semua datangnya dari Qur'an hadits' ijma dan Kiyas

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyahyaProfil   Hantar PM kepada abuyahya   Quote dan BalasQuote

abuyahya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.07.2006
Ahli No: 25126
Posting: 57

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-08-06 15:37


Sesekali memang para salafiyyin ni mesti dibuka mata dan kepalanya terhadap sejarah....silahkan simak sejarah yang cukup bagus ni...Ibnu Athoillah as-Sakandari

Biar kuperkenalkan kepada kalian profil ringkas ulama dan wali besar ini agar kita tahu bahawa dunia Islam ini kaya dengan ulama, bukan hanya terhad kepada Ibnu Taimiyyah, Ibnu Abdul Wahhab dan al-Albani sahaja. Syaikh Abul Fadhl Tajuddin Ahmad bin Muhammad bin Abdul Karim bin Abdur Rahman bin Abdullah bin Ahmad bin Isa bin al-Husain 'AthoIllah al-Jizami rhm. lahir di Kota Iskandariah, Mesir merupakan seorang ulama bermazhab Maliki, ada juga ahli sejarah yang mengatakan bahawa beliau bermazhab Syafi`i. Pada mulanya beliau hanya mendalami ilmu fiqh dan tidak begitu gemar dengan ahli-ahli tasawwuf dan tarikat sehinggalah beliau berjumpa dengan Syaikh Abul Abbas al-Mursi, syaikh tarikat asy-Syadzaliyyah, yang merupakan murid dan khalifah Syaikh Abul Hasan 'Ali asy-Syadzali. Akhirnya beliau menjadi murid kepada Syaikh Abul Abbas al-Mursi dan menjadi khalifahnya setelah kewafatan gurunya tersebut. Syaikh Ibnu AthoIllah lahir pada tahun 648H/1250 dan hidup sezaman dengan Ibnu Taimiyyah. Bahkan Ibnu Taimiyyah berkesempatan bertemu dengannya dan terjadi soal-jawab antara mereka sehingga Ibnu Taimiyyah membisu seribu bahasa. Insya-Allah, pada kesempatan lainkan kunukil perdebatan ini. Syaikh Ibnu AthoIllah adalah termasuk ulama yang produktif dan telah mengarang tidak kurang dari 20 kitab dalam berbagai bidang. Antara kitab karangannya ialah "al-Hikam" yang masyhur yang boleh dianggap sebagai magnum opusnya, "Bahjatun-Nufus", "at-Tanwir fi Isqath at-Tadbir", "Misbahul Falah wa Miftahul Arwah" dan "al-Qawl al-Mujarrad fil Ismil Mufrad" di mana dia menjawab Ibnu Taimiyyah berhubung masalah tauhid dan zikir ism mufrad (yakni zikir Allah..Allah). Syaikh Ibnu 'AthoIllah terkenal sebagai ulaam yang dikagumi dan bersih, yang tampil menjadi panutan bagi mereka-mereka yang ingin mensucikan diri dalam meniti jalan menuju Ilahi. Beliau wafat pada 16 Jamadil Akhir 709H ketika masih mengabdikan dirinya mengajar di Madrasah al-Manshuriyyah. Jenazahnya disemadikan di Qarafah dan sehingga saat ini sentiasa menjadi tumpuan ziarah orang yang ingin menuruti sunnah Junjungan s.a.w. dan mencari keredhaan Ilahi. Moga Allah meredhainya dan memberkati aku dan kalian. Al-Fatihah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyahyaProfil   Hantar PM kepada abuyahya   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-08-06 17:53


Assalamualaikum..
isu ni tak pernah ada noktahnya untuk diberhentikan...semakin lama..semakin panjang perbincangan yang diutarakan,dengan pelbagai nas dan dalil bagi mengukuhkan hujjah masing-masing....

bagi saya,semua menggunakan dalil yang rajih...jadi,sepatutnya tak timbul 'dia' salah dan 'aku' betul....jdlah umat islam yang berlapang dada dalam menerima sesuatu.....masalah ini akan membawa kepada perpecahan....kepda 'wahabi' tak pyhlah nak dipertahnakan hujjah anda...kerana disana terdapat beribu2 hujjah lagi yang dapat menolak hujjah anda....berpegang dan jangan menyalahkan orang lain....

imam nawawi,seorang ulama yang sudah menyamai tahap mujtahid mutlak...tapi masih lagi berpegang kepda mazhab syafie...Kenapa???gunakalah mata hati untuk menilainya.....

sekdar pandangan...wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-08-06 19:49


saban hari semakin banyak isu-isu seperti ini diperbincangkan kerana apa???tidak lain tidak bukan kerana kita membincangkan hal-hal perbezaan yang akhirnya tidak akan jumpa titik pertemuannya..banyak lagi perkara yang diitifaqkan daripada kita membincangkan perkara yang dikhilafkan..masing-masing seperti mahu menonjol dangan hujah-hujah yang saya kira mantap..alhamdulillah,kita pada masa kini rupanya masih lagi tidak ketandusan insan yang masih mencintai ilmu dan kitab-kitab hasil juhud para ulama' yang terdahulu...namun,satu sikap yang masih tidak kita dapat prktikkan seperti ulama terdahulu ialah sikap berjadal sehingga akhirnya tiada apa hasilnya melainkan perpecahan...apa salahnya kita lupakan titik-titik perbezaan yang kecil ini dan ayuhlah sahabat sekalian kita perbincangkan secara ilmiah masalah-masalah ummat islam kita di malaysia ini yang kian hari semakin meruncing...

p/s:skoda lintasan di fikiran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

sahnun
Warga Rasmi
Menyertai: 06.08.2006
Ahli No: 25661
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-08-06 21:06


Pada 06-08-06 19:49 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

saban hari semakin banyak isu-isu seperti ini diperbincangkan kerana apa???tidak lain tidak bukan kerana kita membincangkan hal-hal perbezaan yang akhirnya tidak akan jumpa titik pertemuannya..benda ni takkan selesai kecuali para muqallidun ibnu taymiyyah berhenti dari:

- membid`ahkan hal2 khilafiyah,
- memperlekeh2kan institusi ulamak2 nusantara,

bagi setiap aksi, ada reaksi. Ini sunnatullah.

Maka pada hari ni mana muqallidun ibnu taymiyyah menutup mulut meraka dari perkara2 di atas, saya yakin keadaan kembali aman insyaAllah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahnunProfil   Hantar PM kepada sahnun   Quote dan BalasQuote

Ibn_hafidz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23801
Posting: 31
Dari: Jordan

czechrepublic  


posticon Posting pada: 06-08-06 21:46


MENGAPA PERLU BERMAZHAB?


Amalan bermazhab kepada Ahlul Sunnah Wal Jamaah ia merujuk kepada hadis Nabi yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim yang kedua-duanya bermazhab Imam Syafei yang bermaksud,
" Sebaik-baik manusia ialah yang berada pada kurun ku, kemudian mereka yang selepas kurun tersebut dan kemudian mereka yang mengiringi kurun selepas itu."

Bermaksud 3 kurun selepas zaman RasuluLlah yang juga dinamakan zaman Tabiin oleh pengikut Ahlul Sunnah atau zaman Salaf oleh setengah pehak yang lain. Dalam pengertian lain kita digalakkan mencontohi RasuluLlah serta umat pada zaman tabiin.

Apatah lagi mencontohi amalan2 Sahabat RasuluLlah yang mengikut hadis Baginda , Sabda Baginda sahabat-sahabat ku ibarat bintang-bintang dilangit.Dan sabda RasuluLlah lagi, Ulamak2 ku ibarat Nabi dikalangan Bani Israil. Sebab itu hukum-hukum ilmu kalam dalam Islam merujuk kepada Al-Quran dan Hadis, Qias dan Ijmak Ulamak.

Jika sesuatu isu itu tidak ada dalam Al-Quran , terdapat hadis yang boleh di pakai dan jika tidak terdapat dalam hadis, boleh dirujuk pada Qias dan Ijmak Ulamak. Pengertian taraf ulamak yakni sekurang-kurang berilmu Mujtahid.

Jadi mana mungkin boleh berijtihad setakat Al-Quran dan Hadis sahaja?. Kalau begitu bagaimana pula dengan pembukuan Al-Quran yang bolehkah dianggap bidaah pada zaman Saidina Uthman bin Affan yang membukukan Al-Quran yang juga terkenal sebagai Musyaf Uthman.Sedangkan pada zaman RasuluLlah tidak pernah membukukan Al-Quran? Kemudian bagaimana pula dengan perawi hadis seperti Imam Bukhari dan Imam Muslim yang kedua duanya adalah bermazhab Imam Syafei, meriwayatkan hadis2 Nabi dalam buku ? Pada hal pada zaman RasuluLlah Hadis2 tidak pernah dibukukan. Hadis hanya dikitabkan selepas zaman Khulafa Ar-Rasyidin yang 4. Kemudian bagaimana pula dengan Saidina Umar yang membuat azan sebanyak 2 kali pada waktu solat Jumaat. Pada hal pada zaman RasuluLlah azan berkumandang hanya sekali sahaja. Adakah ini bidaah namanya?

Keadaan umat Islam semakin berserabut dengan berbagai aliran dan pemikiran selepas kewafatan RasuluLlah. Terutama pada zaman Saidina Ali yang muncul berbagai-bagai fahaman seperti aliran Khawarij, Muktazillah, Syiah dan selepas itu muncul pula aliran selepas Saidina Ali seperti Qadariyah, Jabariyah, Musyabihah ajaran yang menyerupai Allah dengan makhlukNya. Serta juga fahaman Ibnu Tamiyah dengan konsep Tauhid Rubuhiyah dan Uluhiyah(semoga ALlah merahmati beliau).

Oleh kerana terdapat berbagai aliran ini, tepatlah hadis Nabi yang diriwayatkan oleh Imam Thabarani , "Bahawa pada akhir zaman, umat ku terbahagi pada 73 golongan, hanya satu golongan sahaja yang dapat memasuki syurga manakala yang lain terjun kedalam neraka. Maka sahabatnya pun bertanya, siapakah golongan yang satu tersebut , ya RasuluLlah? Jawab baginda Ahlul Sunnah Wal Jamaah.

Bila disebut Ahlul Sunnah ialah mereka yang mengikut sunnah RasuluLlah dan juga sunnah sahabat-sahabat Baginda serta sunnah umat zaman Tabiin (Zaman 300 tahun selepas RasuluLlah)

Keempat-empat Imam Ahlul Sunnah Wal Jamaah iaitu Imam Hanafi, Imam Maliki, Imam Syafei dan Imam Hambali tersebut hidup pada zaman tabiin yakni linkungan 300 tahun selepas RasuluLlah. Imam Hanafi lahir pada 80 hijrah dan Imam Malik lahir pada tahun 93 hijrah dalam kurun yang pertama lagi.Imam Syafei lahir pada pada 150 hijrah dan Imam Hambali lahir pada 164 hijrah. Mereka bukan sahaja ulamak pilihan dikalangan para Ulamak pada zaman mereka hidup tetapi juga merupakan ulamak yang soleh, warak.kuat beribadah,tegas memegang hukum, bebas yakni tidak makan gaji atau terikat dengan tugas rasmi. Bahkan mereka menjadi ikutan para ulamak dan orang awam dari zaman tersebut sehingga sekarang.

Keempat-empat Imam tersebut juga boleh mengistinbatkan hukum selain dari Al-Quran dan Hadis.Selain dari itu keempat-empat mereka juga mempunyai kitab untuk rujukan pada anak murid dan umum. Seperti Imam Hanafi yang mempunyai kitab Hadis yang bernama Al Wasit, Imam Malik dalam kitab Al-Muwattha, Imam Syafei dalam kitab Al –Uum dan Imam Hambali (Ahmad bin Hambal) (Mazhab bagi keluarga Ibn Tamiyah dimana bapanya adalah Ulamak bermazhab Hambali) dalam kitab hadis yang terkenal yang bernama Al-Musnad yang merangkumi 35,000 hadis didalam nya.

Keempat-empat Imam tersebut bila memberi fatwa atau berijtihad atau mengeluarkan hukum, mereka merujuk kepada Al-Quran dan Hadis RasuluLlah saw. Kalau ada mana-mana pehak yang mengikuti salah satu dari 4 mazhab tersebut, ertinya mereka juga telah mengikut Al-Quran dan Hadis. Tidak boleh dikatakan tidak mengikut Al-Quran dan hadis. Cuma sebagai orang awam yang tidak tahu ayat Al-Quran dan hadis mana yang diterima pakai. Kerana itu digelar muqalidin atau pengikut .

Banyak dari perawi-perawi hadis seperti Imam Bukhari, Imam Muslim, Imam Abu Dawud,Imam Tarmizi dan lain-lain lagi adalah bermazhab walau pun mereka mengumpul dan menilai hadis. Terutama Imam Bukhari, Imam Muslim dan Imam Tarmizi adalah bermazhab Syafei.Dalam segi kefahaman dan mengeluarkan hukum, mereka berpandukan kepada 4 imam Mazhab.Kalau sebagai perawi hadis dengan ketinggian ilmu sedemikian juga bermazhab apa ukurannya pada orang awam akhir zaman ini yang tidak mahu bermazhab? Mampukah orang awam yang jahil dalam ilmuan agama walau pun lepasan Al-Azhar berijtihad tanpa mazhab?

Kemudian kita lihat lagi Imam-imam besar yang lain seperti Abu Hassan Al Asyaari mujadid kurun ketiga, Imam Al Ghazali pengarang kitab Ehya Ulumudin yang juga mujadid kurun kelima, Imam Sayuti mujadid kurun ke 9 juga bermazhab Syafei. Ini belum termasuk lagi Imam Syeikh Ibnu Hajar yang juga pengkritik dan hidup sezaman dengan Ibn Tamiyah, Syeikh Ramli, Imam Subki,Syeikh Zakaria Ansori, Imam Nawawi dan Imam Syarani juga bermazhab Syafei. Belum dikira lagi para 7 wali yang menetap di Malaysia seperti Tokku Paloh, Tok Kenali, Syeikh Hussein Al-Banjari, Habib Noh yang menetap di Singapura serta para wali Songo yang 9. Kesemuanya bermazhab Syafei !!

Memang sudah menjadi sunnahtullah sejak Nabi Adam sehingga pada akhir zaman, orang yang jahil tentang ilmu Islam lebih ramai dari orang alim.Walau pun sebenarnya ramai yang ingin menjadi alim. Begitu juga dalam ilmu pengetahuan, sedikit sahaja yang berilmu tetapi yang jahil amat ramai.Dalam pada itu patutkah diminta pendapat orang awam mengkaji dan mengali sendiri Al-Quran dan Hadis? Tidak munasabah meminta mereka berijtihad sendiri kepada Al-Quran dan Hadis.

Ibarat kita memaksa semua orang yang hendak memiliki emas jangan membeli emas dikedai emas. Kita mengajak mereka sendiri mengorek dan melombong emas untuk diambil yang benar-benar asli.Ini tidak mungkin. Sebab kalau ia adalah kontraktor besar , yang ada kapal dan bulldozer yang besar-besar dan mempunyai modal berjuta-juta bolehlah dia mengambil emas dengan mengorek bumi. Tetapi bagi kontaktor kecil apatah lagi pelanggan sahaja hendak mengambil emas dengan cangkul sahaja sudah tentu mereka sukar hendak mendapat emas. Lebih baik dibeli emas dari kedai emas sahaja.

Begitulah ibarat kita hendak menyuruh semua orang berijtihad pada Al-Quran dan Hadis dengan tidak bermazhab atau bersandar pada ulamak mujtahidin. Sampai bila pun mereka tidak dapat beramal dengan ajaran Islam. Tidak mungkin orang awam seperti kita dapat berijtihad sedangkan ulamak ulamak termasuk lepasan Al-Azhar yang ada sekarang pun ramai yang tidak boleh berijtihad.Inikan pulak orang awam.

Kalau kita hendak menyuruh semua manusia sama ada alim atau orang awam supaya tidak bermazhab dan bersandar pada ijtihad sendiri pada Al-Quran dan Hadis, maka ramailah orang awam yang akan sesat!! Umpama Al-Quran dan hadis itu ibarat lautan yang dalam. Yang di dalamnya ada bermacam-macam khazanah, seperti ikan, intan mutiara, emas,perak, jenis kerang, batu karang dan lain-lain perbendaharaan lautan yang kita tidak tahu lalu kita suruh semua orang menjadi penyelam , InsyaAllah ramai yang akan karam !!!

Kerana yang pandai menyelam itu bukan ramai. Itu pun yang boleh menyelam mungkin dia tidak menyelam sehingga kedasar lautan disebabkan lautnya yang terlalu dalam. Oleh itu bukan semua khazanah yang dapat diambil. Kalaulah tidak pandai berenang apatah lagi menyelam bukan kah lebih baik kita membeli khazanah lautan dari mereka yang pandai berenang dan pandai menyelam? Daripada memaksa mereka berenang dan menyelam yang silap2 mereka juga akhirnya akan tenggelam!!!

Kita melihat orang-orang yang mengajak untuk tidak bermazhab adalah ulamak-ulamak mutaakhirin atau akhir zaman. Bermula dari Ibn Tamiyah yang lahir pada 700 tahun hijrah. Dia bukan ulamak yang lahir sekitar 300 tahun zaman tabiin. Kemudian ajarannya disambung pula oleh anak muridnya yang bernama Ibnu Qayyim, Al Jauzi sehinggalah ulamak pada kurun kedua puluh ini seperti Muhamad Abduh, Jamaludin Al-Afghani,Rashid Redha, Hamka ( setenggah riwayat mengatakan pada akhir hayat beliau kembali pada pengakuan ahlul sunnah wal jamaah) dan lain-lain lagi. Mereka hidup diluar 300 tahun selepas RasuluLlah s.a.w. Jadi tidak ada isyarat daripada RasuluLlah bahawa mereka patut menjadi ikutan.

Sedangkan ulamak 4 mazhab tadi, hidup dalam lingkungan 300 tahun selepas RasuluLlah. Ertinya mereka dikalangan salafusoleh. Ulamak yang mengajak jangan bermazhab ialah ulamak Mutaakhirin. Fahaman mereka bertambah popular bila Arab Badwi( keluarga Saud) menguasai Mekah dan Madinah. Pada ketika itu munculnya gerakan Muhamad bin Abdul Wahab yang dikatakan bermazhab Wahabi itu. Dan gerakannya belum sampai 100 tahun lagi. Fahaman ini yang menganjurkan jangan bermazhab kerana bidaah. Oleh yang demikian ulamak mana yang hendak kita ikuti? Ulama mutaakhiran atau ulamak mutaqadimin. Kalau mengikut hadis kita perlu kembali pada ulamak mutaqadimin (Ulamak zaman tabiin).

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibn_hafidzProfil   Hantar PM kepada Ibn_hafidz   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 10:43


abuyahya,

boleh tak saudara letakkan status hadith yang saudara ambil tu, bukan apa banyak hadith yang maudhu' dan harap dapat menjelaskan lagi apa yang saudara katakan tu :)

Lagi satu tentang ilmu ladunni, ana harap ada sahabat/biah yang boleh bagi hadith sahih tentang adanya ilmu ni.

Pesanan saya untuk semua dari Rasulullah s.a.w :
Sabda Rasulullah s.a.w:
Aku berpesan kepada kamu supaya bertaqwalah kamu kepada Allah, dan dengar serta patuhlah kepada pemimpin walaupun dia diangkat dari hamba habsyi. Sesungguhnya sesiapa yang hidup selepas aku pasti akan melihat perselisihan yang banyak. Maka berpeganglah kamu pada Sunnah aku dan sunnah khulafa Ar-Rasyidin yang diberi pertunjuk selepas aku . Peganglah ia (sunnah) sesungguh-sungguhnya sehingga kalau pun kamu terpaksa mengigitnya dengan gigi geraham kamu. Dan berhati-hatilah kamu dengan perkara baru! Sesungguhnya setiap perkara baru (dalam agama) ialah bid’ah! dan setiap bid’ah itu sesat! (Hadith Sahih , riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ahmad.

Ingatlah pesanan Rasulullah, peganglah kepada sunnah Rasulullah bukan dari yang lain kalau nak selamat. Nak jalan selamat atau tak, anda yang menentukannya.

Buat orang yang amat benci dengan Wahhabi, ana bukan Wahhabi, ana orang berpegang kepada Quran dan Sunnah..insya Allah.


-----------------

Koleksi Busana    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

abuyahya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.07.2006
Ahli No: 25126
Posting: 57

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 16:50


Silahkan ruju AL-Umm kitab manfaat pada mayyit

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyahyaProfil   Hantar PM kepada abuyahya   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 18:17


Ni kitab mana ini... Imam alghazali ke.. harap saudara abuyahya dapat cerita kesahihan hadith tu sebab saudara dah bagi hadith tu tanpa status.. susahla saya nak bukak kitab tu.. lagipun ni untuk share dengan semua sahabat2 kat sini..

Harap ustaz abuyahya dapat bagi penjelasan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

sahnun
Warga Rasmi
Menyertai: 06.08.2006
Ahli No: 25661
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-08-06 14:23


Pada 08-08-06 10:43 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

abuyahya,

Lagi satu tentang ilmu ladunni, ana harap ada sahabat/biah yang boleh bagi hadith sahih tentang adanya ilmu ni.lupakan dulu ilmu ladunni, cari hadith sahih yang berbicara tentang "tauhid". bila dah jumpa cari hadith sahih tentang "tauhid uluhiyyah", "tauhid rububiyyah", "tauhid asma wa al-sifat".

selamat mencari.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahnunProfil   Hantar PM kepada sahnun   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-08-06 18:37


ana masih menunggu dari abuyahya dan sahnun untuk kesahihan hadith tersebut.. harap dapat balas dengan cepat.. kerana takut orang keliru..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

abuyahya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.07.2006
Ahli No: 25126
Posting: 57

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-08-06 19:42


duhai tuan silahkan ruju kitab al-umm Imam Syafi'i agar tak terjadi fitnah,disana lengkaplah sanad sanadnya.....jika ingin belajar belajarlah langsong dari kitab kitab tsb,,,,jangan sampai disesatkan orang yang tak bertanggung jawab ...dalam bab fadhilah amal bagi si mayyit

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyahyaProfil   Hantar PM kepada abuyahya   Quote dan BalasQuote

abuyahya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.07.2006
Ahli No: 25126
Posting: 57

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-08-06 19:45


adapun semua bid'ah adalah sesat adalah kalimat umom, dalam kaidah ushul fiqih yang umom masih ditakhkiskan baik oleh sunnah ataupun oleh ayat yang lainnya......berhati hatilah dalam belajar tanyalah pada guru yang pandai,agar tak sesat,,,,jangan tanya orang salafiy atau wahabi, karena ulamaknya saja banyak yang salah seperti al-albany,utsaimin,,,,,tanyalah ulama ahlussunah yang sebenarnya....

allahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyahyaProfil   Hantar PM kepada abuyahya   Quote dan BalasQuote

sahnun
Warga Rasmi
Menyertai: 06.08.2006
Ahli No: 25661
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-08-06 05:25


!!! QUOTE !!!

Pada 09-08-06 18:37 , Amrizal posting:.. kerana takut orang keliru..


amat malang bagi yang keliru kalau hanya sekadar membaca di internet. ilmu itu bi al-ta`allum, di ambil dengan mengaji dengan ahlinya, agar ilmu yang terserap itu boleh menyampaikan kepada taqwa, bukan jadi modal membid`ah manusia. bukanlah ilmu itu kalau hanya sekadar membaca di depan komputer sambil minum milo.

juga, kalau anda mahu melihat sejarah, masalah tahlil arwah ini sudah diperdebatkan dari 1920an lagi di nusantara. sudah lebih 80 tahun, apakah kita mahu berbicara lagi? kalau anda suka bab kematian, lebih baik ambil kitab al-ruh ibn qayyim itu, baca banyak2 biar selalu ingat mati. itu lebih bermanfaat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahnunProfil   Hantar PM kepada sahnun   Quote dan BalasQuote

ainul_qalby
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2004
Ahli No: 9914
Posting: 109
Dari: alam_sufly

turkey  


posticon Posting pada: 10-08-06 09:47


Assalamu^alaykum

Saudara/ri yang dirahmati Allah...
akhlak dan corak perbincangan dengan golongan sesat wahhabiyyah cukup kita sudah matang dalam mengenali mereka.
Cara perbincangan ilmiah mereka tidak ubah seperti kanak-kanak berhingus yang membaca alquran pun masih sengau-sengau dan tak betul.

Saya berpendapat kepada mereka yang mailun @ cnderungkepada gologan sesat wahhabi ini agar tidak bersuara dan senyap saja serta tak perlu mempertikaikan lagi tahimu yang telah terpalit pada batang hidungmu.

Setelah golongan ayah pin diperjelaskan kesesatan mereka oleh kami maka kini tiba giliran yang sejenis dengan ayah pin kami perjelaskan kesesatan mereka demi menjaga maruah islam yang cukup murni.

AYAH PIN KATA : KAMI KERAJAAN LANGKIT

WAHHABI KATA : TUHAN KAMI DOK kat LANGIT.

unzur..! lihat...! PERSAMAAN yang CUKUP JELAS....

KEDUA-DUA MEREKA BERJANGGAH dengan SABDA NABI yang DIRIWAYAT OLEH IMAM MUSLIM yang BERBUNYI :

" ALLAHUMMA ANTA ZOHIR FALAISA FAIQOKA SYAI, WA ANTAL BATIN FALAISA DUNAKA SYAI ".

yang BERMAKSUD :

" YA ALLAH, ENGKAULAH YANG ZAHIR KEKUASAANNYA MAKA TIDAKLAH DIATASMU SESUATU BENDA DAN ENGKAULAH YANG SEMPURNA MAKA TIDAKLAH DIBAWAHMU SESUATU BENDA".
Imam Baihaqi mengyatakan ..maka apabila tidak ada sesuatu diatasNya dan tidak ada pula sesuatu di bawahnya maka Dia Tidak Memerlukan Tempat.

Saudara...!
sekiranya sesuatu itu lahir dr kesesatan maka jelaslah mereka ini ( ayah pin & wahhabi ) satu kepala yang lahir dr tanduk syaiton yang KAFIR lagi TAKABBUR!!.

Nah...!!! disini ku petik dr penghematan para ulama...:

http://www.e-ulama.orang/Tanya/Default.asp?mode=0&ID=1950

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_qalbyProfil   Hantar PM kepada ainul_qalby   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-08-06 10:14


ok.. dalam kitab al-uum tu ada cerita pasal ilmu ladunni ke.. sila bagi dalil..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-08-06 10:20


ainulqalbi.

Firman Allah Ta'ala yang bermaksud "Sesungguhnya Tuhan kamu itu Allah yang telah menciptakan langit dan bumi dalam enam hari, kemudian ia istiwaa (bersemayam) di atas 'Arsy".(Al-A'raf :54).

Rasulullah SAW pernah mengajukan pertanyaan kepada seorang budak perempuan milik Mua'wiyah bin Al-Hakam As-Sulamy sebagai ujian keimanan sebelum ia dimerdekakan oleh tuannya yaitu Mu'awiyah :
Artinya :
"Beliau bertanya kepadanya : "Di manakah Allah ?. Jawab budak perempuan : "Di atas langit. Beliau bertanya (lagi) : "Siapakah Aku ..?". Jawab budak itu : "Engkau adalah Rasulullah". Beliau bersabda : "Merdekakan ia ! .. karena sesungguhnya ia mu'minah (seorang perempuan yang beriman)".


Bagaimana pulak pendapat Imam Abu Hanifah? adakah anda menafikan pendapat beliau?

Beliau juga berkata “Allah tidak boleh disifati dengan sifat-sifat makhluk.” -kitab Al-Fiqh Al-Absath

Beliau berkata “Siapa yang mensifati Allah dengan sifat-sifat manusia,maka ia telah kafir.” - kitab Al-Aqidah At-Tohawiyah

Beliau juga berkata “Siapa yang berkata;Saya tidak tahu Tuhanku itu dimana,dilangit atau dibumi; maka orang tersebut telah kafir. Demikian pula orang yang berkata ;Tuhanku itu diatas arsy. Tetapi saya tidak tahu arsy itu dilangit atau dibumi.” -kitab Al-Fiqh Al-Absath, Majmu’ AL-Fatawa (Ibnu Taimiah), Ijtima’ Al-Juyusy Al-Islamiah (Ibnul Qaiyim), Al-‘Uluw (Az-Zahabi), dan Syarh Al-Aqidah At-Tohawiyah (Ibnu Abi Al-Izz)

Ketika ada seorang wanita bertanya kepada beliau “Dimana Tuhan anda yang anda sembah itu? Beliau menjawab :Allah SWT ada dilangit tidak dibumi.” Kemudian ada seorang bertanya “Tahukah anda bahwa Allah berfirman ((Dan Dia (Allah) itu bersama-sama kamu)) Al-Hadid ( 4 )?” Beliau menjawab “Ungkapan itu seperti kamu menulis surat kepada seseorang, “Saya akan selalu bersamamu”, padahal kamu jauh darinya” -kitab Al-Asma’ Wa As-Sifat

Beliau juga berkata “Demikian pula tentang tangan Allah diatas tangan-tangan mereka yang menyatakan janji setia kepada rasul,tangan Allah itu tidak sama dengan tangan makhluk” - kitab Al-Fiqh Al-Absath

adakah dengan itu saudara sendiri mengibaratkan Imam Abu Hanifah turut sesat kerana ini adalah hujah beliau. Pantas benar saudara mengatakan orang lain sesat...bertaubatlah..


-----------------

Koleksi Busana
[ Telah diedit oleh: Amrizal pada 10-08-06 10:30 ]    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-08-06 10:43


Lagi satu orang kat arab saudi ramai yang dikatakan bermazhab Wahhabi, adakah saudara menuduh mereka sesat jugak ke?

Tempat yang paling suci, tempat yang dajal tak boleh masuk, tempat orang non-muslim tak boleh masuk pun ada orang sesat ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

abuyahya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.07.2006
Ahli No: 25126
Posting: 57

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-08-06 13:18


ha ha ha

Ibu taymiyah dipegang,dia mati dipenjara kerana kesesatan ajarannya....lihatlah puak wahabi berkate Allah istawa diatas arrasy

sudahlah jangan kau bicara tauhied, semasih wudhu pun belum kau mengerti Sungguh orang bodoh lagi jahil berkate Allah serupa dengan makhluk....

wahai para wahabi al mubtadi...kalimat istawa bukan hanya itu lihatlah..Surah Hud Ayat 44,lihatlah surah al-Baqarah ayat 29
dengan apa kau artikan istawa tsb...ha ha ha
jawablah wahai para mubtadi....melainkan kejahilanlah yang ada dalam dirimu....

kutunggu jawabmu

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyahyaProfil   Hantar PM kepada abuyahya   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-08-06 14:54


assalamualaikum wbt...

saudara jangan cepat mengutuk sana dan mengutuk sini...sepanjang pemerhatian saya tidak da pun yang menyangjungi pendapat salafussoleh...adakah dengan sedikit qil waqal...yang di naqalkan kita terus mengutuk entah siapa2...adakah dengan sebab menentang ajaran2 yang sesat di zaman itu terus ulamak2 itu di cop pemusnah masyarakat...
saudara..

fikir dan kaji sebelum berbicara....jangan cepat mengwahabikan seseorang...mungkin mereka ada pendapat mereka dalam soal furu' ini masalah ijtihadiyyah...tetapi dalam soal hukum yang qatie' ini tidak boleh kita main2kan...

beristighfarlah...wasslam

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-08-06 15:16


saudara dah memfintah orang berat tu saudara, saudara tak nak fitnah orang kat Mekah jugak ke? Imam Mekah tak nak hina sekali?..

mengenai ayat mutasyabihat tu, terdapat dua pendapat ulama' iaitu ulama' salafi dan khalafi.. sekiranya saudara nak terima pendapat tu terpulang tapi jangan hina ulama' salafi.. ulama' salafi adalah ulama' terdahulu dan khalafi ulama' yang terkemudian..

saya lebih kepada ulama' salafi kerana berdasarkan hadith nabi s.a.w melalui riwayat Aisyah ra : “ Sebaik-baik kurun manusia ialah kurun aku berada di dalamnya dan kemudian kurun kedua (Sahabat) dan kurun ketiga (Tabi’ien). “ (hadith Sahih riwayat Muslim no 1965 Jilid 2, Abu Daud no. 44 Jilid 5).

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

sahnun
Warga Rasmi
Menyertai: 06.08.2006
Ahli No: 25661
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-08-06 16:02


Pada 10-08-06 10:14 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

ok.. dalam kitab al-uum tu ada cerita pasal ilmu ladunni ke.. sila bagi dalil..


tiada sesiapa di sini yang mengatakan ilmu ladunni itu dibicarakan dalam al-umm.

yang mahu kukatakan ialah ilmu ini tidak penting diketahui. tapi kalau curious sangat mahu cari dalam hadith sahih, cari dulu hadith sahih yang membicarakan "tauhid". ini kan lebih mendasar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahnunProfil   Hantar PM kepada sahnun   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-08-06 17:26


ilmu ladunni tak penting habis Kenapa nak percaya pula?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

abuyahya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.07.2006
Ahli No: 25126
Posting: 57

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-08-06 19:10


Silahkan tuan jawab pertanyaan saya tentang istawa surah hud ayat 44 dan albaqarah ayat 29...kalau memang tuan merasa paham akan perkataan Imam Malik

kalau tak bisa jawab maka janganlah berhujjah seakan akan tuan mengerti sekali akan hal ini....
maka celakalah tuan tuan berfatwa tanpa dasar ilmu

adapun soal ibnu taymiyah banyaklah ulama yang sejaman dngnya yang menolak fahamnya yang bathil....masalah ini bisa kita lanjut setelah masalah pernyataan tuan tuan tentang istawa tsb

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyahyaProfil   Hantar PM kepada abuyahya   Quote dan BalasQuote

abuyahya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.07.2006
Ahli No: 25126
Posting: 57

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-08-06 19:14


Entah dari mana kalimat ulama salafi adalah ulama terdahulu???

adapun ulama salafi adalah murid turunan al mubtadi Muh Abd wahab sedangkan ulama salaf adalah bersih dari i'tiqad yang rusak macam orang orang salafi_ni

Sungguh puak wahabi ni sangat senang membuat fitnah pada akhir zaman ni.....Insayflah wahai saudaraku

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyahyaProfil   Hantar PM kepada abuyahya   Quote dan BalasQuote

sahnun
Warga Rasmi
Menyertai: 06.08.2006
Ahli No: 25661
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-08-06 21:12


Pada 10-08-06 17:26 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

ilmu ladunni tak penting habis Kenapa nak percaya pula?


saya katakan ia tidak penting kerana kita tidak akan disoal tentangnya di akhirat nanti. mahu percaya atau tidak boleh dibicarakan nanti. tidak penting itu sebagai jawapan kepada soalan pertama anda yang beriya2 mencari hadith sahih tentang ilmu ini sedangkan ia hanyalah satu cabang dari satu bab dalam ilmu tasawwuf, subtopik yang di mana yang kalau tidak dipelajaripun tidaklah mencacatkan iman. walhal bab tauhid, perkara paling mendasar atas keselamatan iman kita, yang wajib kita belajar sungguh2, Kenapa anda tidak sibuk mencari hadith sahihnya?

apakah anda telah lupa soalan awal anda di atas?
[ Telah diedit oleh: sahnun pada 11-08-06 13:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahnunProfil   Hantar PM kepada sahnun   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 08:35


ibarat orang yang tidak berilmu bila bercakap berbunyi amatlah hebat tetapi kosong....samalah macam tin kosong bila di ketuk kuat bunyinya..tetapi apabila tin itu penuh.bila di ketuk pun amatlah perlahan bunyinya..."darruul mafasid awla min jalbil masoleh"

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 10:02


Kalau saudara2 tak yakin dengan hadith Rasulullah alangkah hinanya, ingatlah Rasulullah sebaik petunjuk bukan syeikh2 lain. Kenapa perlu adanya ilmu lain sedangkan Rasulullah amat menentang amalan bidaah? Dalil tentang kedudukan Allah telah dinyatakan dengan jelas dalam hadith sahih dan Quran,

Rasulullah SAW pernah mengajukan pertanyaan kepada seorang budak perempuan milik Mua'wiyah bin Al-Hakam As-Sulamy sebagai ujian keimanan sebelum ia dimerdekakan oleh tuannya iaitu Mu'awiyah :

Ertinya :
Beliau (nabi SAW) bertanya kepadanya : "Di manakah Allah?"
Jawab budak perempuan : "Di atas langit."
Beliau bertanya (lagi) : "Siapakah Aku ..?".
Jawab budak itu : "Engkau adalah Rasulullah."
Beliau bersabda : "Merdekakan ia ! .. kerana sesungguhnya ia mu'minah (seorang perempuan yang beriman)".
Hadits soheh. Dikeluarkan oleh Jama'ah ahli hadits (Riwayat Muslim dan Abu Dawud)

Diriwayatkan Abu Hurairah ia berkata : Sabda Rasulullah SAW :Maksudnya : Tatakala Nabi Ibrahim dicampak dalam api (oleh kerajaan Namrud) beliau berdoa "Wahai Tuhanku!, sesungguhnya engkau hanya tunggal di langit dan aku adalah seorang sahaja di bumi ini yang (beriman dan) beribadah kepadamu ( Ibn Kathir, al Bidavah wa an Nihavah 1/146.)

7. Dan Dia-lah yang menciptakan langit dan bumi dalam enam masa, dan adalah singgahsana-Nya (sebelum itu) di atas air, agar Dia menguji siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya, dan jika kamu berkata (kepada penduduk Mekah): "Sesungguhnya kamu akan dibangkitkan sesudah mati", niscaya orang-orang yang kafir itu akan berkata: "Ini tidak lain hanyalah sihir yang nyata." (surah Hud, ayat 7)

Diriwayatkan dari Abu Hurairah lah.a: Rasulullah Saw pernah bersabda, “Allah berkata, ‘Keluarkanlah dan akan kukeluarkan untuk mu’. Nabi Saw juga berkata, “Tangan Allah adalah penuh, dan tidak akan berkurang meskipun dikeluarkan sepanjang siang dan sepanjang malam”. Nabis Saw juga berkata, “Tidakkah kalian lihat apa yang telah dia keluarkan sejak Dia menciptakan langit dan bumi? Sesungguhnya apa yang ada ditanganNya tidaklah berkurang, dan SinggahsanaNya di atas air, dan di TanganNya terdapat mizan yang dengan itu dia meninggikan atau merendahkan seseorang (6:206-S-A, Shahih Bukhari dan disohehkan juga oleh Al Imam Az-Zabidi)

Diriwayatkan dari Abu Hurairah lah.a: Rasulullah Saw pernah bersabda, “Allah berkata, ‘Keluarkanlah dan akan kukeluarkan untuk mu’. Nabi Saw juga berkata, “Tangan Allah adalah penuh, dan tidak akan berkurang meskipun dikeluarkan sepanjang siang dan sepanjang malam”. Nabis Saw juga berkata, “Tidakkah kalian lihat apa yang telah dia keluarkan sejak Dia menciptakan langit dan bumi? Sesungguhnya apa yang ada ditanganNya tidaklah berkurang, dan SinggahsanaNya di atas air, dan di TanganNya terdapat mizan yang dengan itu dia meninggikan atau merendahkan seseorang (6:206-S-A, Shahih Bukhari dan disohehkan juga oleh Al Imam Az-Zabidi)

Sekiranya saudara2 tak yakin dengan hadith ini, alangkah hinanya. Ini adalah hadith yang sahih, adakah kerana Syeikh2 suadara2 yang tak pernah bagi hadith ni lepas tu salahkan orang lain?

Tapi perlu diingatkan disini, dalam menafsirkan ayat Quran dan Hadith di atas, maka hendaklah kita berhati-hati dan mengikut jalan salafus soleh. Jangan sesekali kita beri’tiqad dengan akal kita tetapi hendaklah beri’tiqad dengan jalan wahyu dan syara’. Lebih baik kita menyerahkan persoalan “Di Mana Allah” itu kepada Allah sendiri tanpa kita memikirkan lagi di mana lokasi ataupun tempat tinggal Allah kerana dibimbangi persoalan kita itu terkeluar dari batasan akidah salafus soleh. Perlu diingat bahawa Tidak ada sesuatu pun yang menyamai Allah (Surah Al Ikhlas). Maka jika kita mentsabitkan Allah dengan sesuatu, sesungguhnya kita telah sesat. Firman Allah “Maha suci Tuhanmu, Tuhan yang Maha Perkasa dari apa yang mereka sifatkan” ( Surah As-Shaffat: 180)

Yakinlah dengan nas2 diatas kerana Rasulullah pernah berpesan :
“ Aku berpesan kepada kamu supaya bertaqwalah kamu kepada Allah, dan dengar serta patuhlah kepada pemimpin walaupun dia diangkat dari hamba habsyi. Sesungguhnya sesiapa yang hidup selepas aku pasti akan melihat perselisihan yang banyak. Maka berpeganglah kamu pada Sunnah aku dan sunnah khulafa Ar-Rasyidin yang diberi pertunjuk selepas aku . Peganglah ia (sunnah) sesungguh-sungguhnya sehingga kalau pun kamu terpaksa mengigitnya dengan gigi geraham kamu. Dan berhati-hatilah kamu dengan perkara baru !!! Sesungguhnya setiap perkara baru (dalam agama) ialah bid’ah !!! dan setiap bid’ah itu sesat !!! (Hadith Sahih , riwayat Tirmidzi (no.2676) , Abu Daud (no. 4607) dan Ahmad (no.12561).


-----------------

Koleksi Busana
[ Telah diedit oleh: Amrizal pada 11-08-06 10:14 ]    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

abuyahya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.07.2006
Ahli No: 25126
Posting: 57

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 10:41


ha ha

Kenapa enta berputar putar, saya hanya tanya tentang istawa dalam surah hud ayat 44 dan albaqarah ayat 29....enta artikan apa tu istawa?


Siapa yang menentang rasulullah? jangan putar balikkan kalimat..tolong jawab pertanyaan ana...

selayaknyalah manusia yang berakal mempelajari qur'an dng tafsir..bukan dng hawa seperti para al mubtadi ni...

ku tunggu jawabnya, janganlah kau berbelok belok kesana kemari tidak jelas tujuannya?

atau enta tak paham?
kalau begitu lebih baik enta belajar dulu tentang wudhu baru bicara tauhiiied!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyahyaProfil   Hantar PM kepada abuyahya   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 11:09


boleh menyampuk sikit?

apa yang ana belajar (ilmu tasawuf), tok guru ana cakap, kita tak boleh kata ALLAH tu bertempat...kita tak tau di mana ALLAH dan kita tak boleh cakap ALLAH berada atas singgahsana...sebab zat allah/sifat allah tidak boleh disamakan dengan mahluk...

pada pandangan ana,yang sebahagian ulama' gambarkan ALLAH di atas (di tunjukkan ke langit) tu bukan bermaksud mereka berkata allah duduk di atas langit, tetapi menyatakan yang ALLAH berada di mana-mana shaja dan juga mengajar kita bahawa ALLAH itu maha besar dan maha berkuasa, lagipun ia mungkin bertujuan memudahkan budak-budak kecil untuk faham yang allah ni maha besar dan maha agung serta berada di mana-mana sahaja...

jangan di salah anggap dengan kata-kata sebahagian ulama'.

pandangan ana lah
kalau salah betulkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 12:28


Pasal kenduri arwah, bukan keluarga simati yang jamu orang yang datang tapi orang yang datang jamu keluarga simati.. cuba fahamkan hadith tu :)


Mengenai ayat mutasyabihat, ada dua pendapat dari salafi dan khalafi, istawa dari salafi bererti bersemayam, tapi dari pendapat khalafi menguasai.
Dua pendapat boleh diterima, tapi ana lebih kepada pendapat salafi. tak faham lagi ke..? :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_qalby
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2004
Ahli No: 9914
Posting: 109
Dari: alam_sufly

turkey  


posticon Posting pada: 11-08-06 16:15


Assalamu^alaykum.

Saudara seislam dan seaqidah...

usah bergaduh dengan mereka yang bukan dan tidak seaqidah dengan kita umat islam...walaupun mereka ini mendakwa apa jenis nama ajaran pun...Wahhabi, syiah, islam liberal, sisiters in islam atau apa jenis pun...!

Aqidah dan kenyataan Wahhabi cukup memeningkan orang islam ..sebagai contoh :

sekejap Wahhabi kata : Allah Di Langit.

Kejap lagi kita dengar Wahhabi kata : Allah Duduk Atas Arasy.

mana satu maaa...

Maka kesimpulannnya aqidah Wahhabi adalah menyembah dua benda yang mereka anggap tuhan. Sudah lari dari kalimat tauhid Tiada Tuhan Yang Berhak Disembah Melaikan Allah.

Umat Islam sembah Tuhan satu saja iaitu Allah yang tidak memerlukan kepada makhluk2Nya termasuk tempat dan penjuru.

Akan tetapi golongan Wahhabi menyembah dua tuhan mereka.

Tiada beza antara Wahhabi dan Penyembah Berhala.

Nauzubillah........

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_qalbyProfil   Hantar PM kepada ainul_qalby   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 16:18


ooo rupanya orang arab Mekah tu macam orang sembah berhala lah ye tak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_qalby
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2004
Ahli No: 9914
Posting: 109
Dari: alam_sufly

turkey  


posticon Posting pada: 11-08-06 16:18


nak tanya pada wahhabi kat sini...

tuhan yang anda sembah tu dok ada kat mana sebenarnya? Di langit ke atas Arasy sekarang?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_qalbyProfil   Hantar PM kepada ainul_qalby   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 16:31


nak tanya sikit, itu kata-kata Wahhabi ke Hadith Rasulullah? Ke nak ingkar hadith? lepas itu samakan orang Islam dengan penyembah berhala. Hukum orang yang dikatakan wahhabi ni sesat. Jangan pergi mekah k, kat Mekah tu wahhabi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_qalby
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2004
Ahli No: 9914
Posting: 109
Dari: alam_sufly

turkey  


posticon Posting pada: 11-08-06 16:34


saya dah tahu yang anda sendiri tidak mengenali apa yang anda sembah duhai Wahhabi...

anda hanya tahu kata : "ALLAH BERANGGOTA"

seorang ulama Wahhabi pernah berkata pada saya ..:

"Kata Wahhabi tersebut : TUHAN KAMI BERANGGOTA TANGAN DAN WAJAH SERTA BERBETIS CUMA TIDAK BERBULU MACAM BULU KITA".

"Kata Wahhabi tersebut lagi : TUHAN KAMI MUNGKIN BERBULU ANGGOTA BADANNYA TAPI TIDAK SERUPA dengan BULU KITA, KAMI JUGA TIDAK MENAFIKAN BAHAWA TUHAN KAMI BERLIDAH".

"Kata Wahhabi tersebut lagi : KAMI JUGA TIDAK MENAFIKAN BAHAWA TUHAN KAMI BERZAKAR".

saya kata : lah HAULAWALA QUWWATA ILLA BILLAAH...

semoga Allah memelihara kita dr mengikut jejak Wahhabi..amin...amin kan semua....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_qalbyProfil   Hantar PM kepada ainul_qalby   Quote dan BalasQuote

ainul_qalby
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2004
Ahli No: 9914
Posting: 109
Dari: alam_sufly

turkey  


posticon Posting pada: 11-08-06 16:41


DIMANAKAH TUHAN WAHHABI SEKARANG?? DILANGIT ATAPUN DIATAS ARASY?

persoalan yang tidak mampu dijawab oleh Wahhabi.

ISLAM MENGATAKAN :
ALLAH TIDAK MEMERLUKAN LANGIT DAN TIDAK MEMERLUKAN ARASY.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_qalbyProfil   Hantar PM kepada ainul_qalby   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 16:50


begitu senang kerja musuh islam untuk memecah belahkan umat islam serana usaha itu dilakukan oleh orang islam itu sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

abuyahya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.07.2006
Ahli No: 25126
Posting: 57

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 17:46


Pada 11-08-06 16:50 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

begitu senang kerja musuh islam untuk memecah belahkan umat islam serana usaha itu dilakukan oleh orang islam itu sendiri..Ya itulah dia wahabiy product kerajaan Inggris, saya ada foto ratu Inggris bersama ibnu saud yang memakai kalung salib perak.....
Sungguh Ummat Islam ni mesti berhati hati terhadap mereka ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyahyaProfil   Hantar PM kepada abuyahya   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 20:17


Kedatangan Syeikh Muhammad bin Abdul Wahab adalah untuk meluruskan segala kebengkokkan dalam hal2
berkaitan dengan aqidah yang telah begitu lama berleluasa. Oleh kerana usahanya betul-betul menentang arus, maka tidak hairanlah beliau diberi tentangan hebat oleh orang2 yang sudah tersimpang jauh dari ajaran asal yang dibawa oleh baginda Nabi SAW. Gelaran “Wahabi” telah dilabelkan kepada Syeikh ini sempena nama ayahnya – Abdul Wahab, kerana pihak2 yang cuba menghalang gelombang kebangkitan “reformasi” yang dipelopori oleh beliau tidak mahu menggunakan namanya yang sebenar kerana ia kebetulan sama dengan nama Nabi junjungan kita. Mereka bimbang jika nama beliau yang sebenar dikutuk dan dicerca, kesan yang ingin dicapai akan sebaliknya memakan diri mereka sendiri kerana orang ramai akan menganggap bahawa yang dikutuk dan dihina itu adalah diri Nabi Muhammad, dan bukannya Syeikh Muhammad.

Apa yang para pembaca juga harus tahu ialah bahawa sebelum kedatangan Syeikh Muhammad, Islam sebenarnya telah melalui era reformasinya awalnya sejak dari sekitar kurun ke 6 Hijrah lagi dengan kelahiran
seorang tokoh mujadid Islam yang paling terkenal iaitu Ibnu Taimiyah (1263-132, di mana usahanya kemudian
telah disambung dengan gigih oleh anak muridnya yang bernama iaitu Ibnu Qayyim Al-Jauziyah (1292-1350). Ilmu yang ditinggalkan oleh kedua-dua ulama’ besar inilah yang sebenarnya telah mencetuskan kebangkitan
ramai para ulama lain, termasuk Syeikh Muhammad sendiri, yang datang selepas kewafatan kedua-dua ulama’ besar ini untuk bangun berjuang mengembalikan kebenaran dan memerangi kebatilan serta kezaliman dalam segala aspek kehidupan manusia.

Mereka bertiga inilah merupakan mujadid yang terkenal dalam sejarah dunia Islam yang telah “paling disalah-ertikan” dan seterusnya dimusuhi oleh pihak2 yang tidak memahami sejarah Islam sebenar, khususnya
yang berkaitan dengan gelombang kebangkitan dalam usaha2 pemurniaan aqidah dari segala bentuk kesyirikkan dan kekhurafatan sejak dari dulu hinggalah ke hari ini. Disebabkan ini, maka tidak hairanlah bahawa sesiapa yang tidak mahu menggunakan akalnya yang waras untuk mencari kebenaran; gemar bertaqlid buta dalam mengamalkan amalan2 bid’ah dan khurafat; dan seterusnya memilih untuk bersekongkol dengan kezaliman serta tidak mencintai keadilan; pasti tidak akan senang dengan pandangan2 yang dibawa dan ditinggalkan oleh ketiga2 ulama’ ini. Akibat dari ini, ramai orang telah mencampakkan diri mereka ke dalam kancah kesyirikkan tanpa menyedari hakikat bahawa mereka sedang berada dalam kedudukan yang sudah terkeluar dari landasan agama Islam yang sebenarnya.

Secara ringkasnya, apa yang dibawa dan diajar oleh ketiga-tiga ulama’ besar ini adalah seruan untuk benar-benar kembali kepada ajaran2 Al-Quran dan As-Sunnah secara tegas tanpa memandai-mandai menokok tambah atau
mengurangi apa yang telah diajar oleh baginda Rasulullah. “Wahabi” bukanlah satu mahzab. Ia juga bukanlah satu aliran atau fahaman baru yang direka-reka sesuka hati oleh Syeikh Muhammad. Bahkan ia tidak mempunyai apa-apa erti selain dari ia hanya merupakan nama kepada bapa beliau. Sebenarnya, gelaran “Wahabi” ini tidak lain hanyalah merupakan satu gelaran yang sengaja dimomok-momokkan ke atas orang2 yang memilih untuk kembali kepada penghayatan Islam yang sebenar mengikut Al-Quran dan As-Sunnah berdasarkan kepada amalan golongan salaf supaya mereka akan dianggap sesat oleh pihak2 yang cuba menyekat kebangkitan ini.

“Salaf” bermakna golongan yang terdahulu, yakni golongan manusia yang telah lebih terdahulu menerima dan mengamalkan Islam dengan didikan secara langsung dari Nabi junjungan kita. Dengan lain pengertian, golongan salaf itu terdiri dari para sahabat Nabi SAW dari kaum Muhajirin dan Ansar yang telah diiktirafkan oleh Allah Ta’ala sebagai golongan manusia terbaik yang pernah dilahirkan . Di samping pengiktirafan ini, Allah juga telah memerintah mana-mana manusia yang datang selepas kaum salaf ini (yang diberi gelaran sebagai golongan “khalaf” atau umat manusia yang terkemudian, termasuk diri kita yang hidup pada hari ini) supaya mengambil kaum salaf sebagai contoh ikutan jika kita mengaku beriman dan bertaqwa, dan mahu mendapat keselamatan dan kejayaan di dunia dan di akhirat. Ini adalah kerana golongan salaf-lah yang merupakan satu2nya golongan manusia yang Allah redha kepada mereka dan mereka juga redha kepada Allah . Berdasarkan kepada ini, maka sudah tentu tidak ada mana-mana contoh ikutan yang lebih baik untuk diikuti selain dari golongan orang2 salaf yang telah mendapat pengiktirafan yang sebegini tinggi dari Allah sendiri

oleh muwahid

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

kasturi_19
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.10.2004
Ahli No: 11562
Posting: 60
Dari: KOE - IIUM

Selangor  


posticon Posting pada: 13-08-06 00:58


apa pulak lah ummiq ni... kembali kepada topik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasturi_19Profil   Hantar PM kepada kasturi_19   Quote dan BalasQuote

sahnun
Warga Rasmi
Menyertai: 06.08.2006
Ahli No: 25661
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 01:24


Artikel di atas ialah satu contoh buku teks yang sangat typical dari pendokong Syaikh an-Najdi ini.

Cuba kita analisa :

Pada 11-08-06 20:17 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!


Kedatangan Syeikh Muhammad bin Abdul Wahab adalah untuk meluruskan segala kebengkokkan dalam hal2 berkaitan dengan aqidah yang telah begitu lama berleluasa.


Begitulah yang selalu didakwakan oleh mereka yang mengangkatnya sebagai tokoh tajdid. Mereka mendakwa umat islam bersama ulamak2 mereka sudah terpesong jauh selama beratus2 tahun, maka memerlukan seorang hero untuk
meluruskannya.

Dan kita masih samar apakah gerangannya segala yang bengkok itu? Maka untuk menilai Syaikh an-Najdi, tidak boleh tidak kita harus melihat hasil penulisan2nya sendiri. Antara yang terawal ialah "kashf as-shubuhat", risalahnya kepada partnernya Ibn Sa`ud.

Mereka yang pernah membaca risalah ini akan merasakan seolah-olah ia sedang bercerita tentang kaum mushrikin mekah di awal nubuwwah. Tetapi sebenarnya ia ditujukan pada kaum mu'minin pada zamannya. kata-kata "musuh2 Allah", "mushrikin" penuh menghiasi risalah ini yang ditujukan kepada ahli qiblah di zamannya. Inilah racun fikrah yang dijajakannya kepada ibn sa`ud. Ia memberikan green light halalnya darah kaum muslimin yang tidak setuju dengan pendapat2nya.

Apakah yang ia tersangat allergic itu ? Ahli sejarah menyatakan antara lain tawassul dan istighathah. Inilah sebab utama ia menghalalkah darah kaum muslimin. Sesuatu permasalahan yang tidak ada ulamak salaf dan khalaf yang sampai mengkafirkan pelakunya. Apakah masuk akal setelah beratus tahun ulamak tersilap sehingga memerlukan seorang Syaikh an-Najdi membetulkan ? Tidak sama sekali, melainkan orang yang tertipu dengan slogan2.

Dan dengan fikrah inilah sejarah menyaksikan mass murder di karbala, di taif, dll. Inilah dia tajdid yang dicanang2kan. Inilah dia tashfiyah dan tarbiyah syaikh an-najdi ini:


Nor was the establishment of the Kingdom of Saudi Arabia a peaceful affair. The second Wahhabi - Saudi conquest of the peninsula came at the cost of some 400,000 killed and wounded. In cities such as Ta`if, Burayda and al-Huda, straightforward massacres were carried out by the Ikhwan. The governors of various provinces appointed by Ibnu Sa`ud are said to have carried out 40,000 public executions and 350,000 amputations in the course of subduing the peninsula.

Hamid Algar, Wahhabism: A critical Essay


Pada 11-08-06 20:17 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!


Oleh kerana usahanya betul-betul menentang arus, maka tidak hairanlah beliau diberi tentangan hebat oleh orang2 yang sudah tersimpang jauh
dari ajaran asal yang dibawa oleh baginda Nabi SAW.


Satu lagi slogan typical: "menentang arus". Apakah menentang arus selamanya sesuatu yang terpuji ? Tidak, bahkan menentang arus ijma ulama' jawabnya ahlul bid`ah.

dan kita juga tertanya-tanya siapa sebenarnya "orang2 yang sudah tersimpang jauh" itu ? Momok-momok anonymous ini tidak pernah dinamakan. Tapi apa yang kita lihat mereka yang menentang syaikh an-najdi ini ialah orang2 di zamannya seperti bapanya dan saudara kandungnya sendiri, serta gurunya sendiri dan juga seorang tokoh ulamak azhar. Apakah mereka ini sudah tersimpang jauh? fikir fikirlah saudaraku.
[ Telah diedit oleh: sahnun pada 13-08-06 01:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahnunProfil   Hantar PM kepada sahnun   Quote dan BalasQuote

abuyahya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.07.2006
Ahli No: 25126
Posting: 57

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 11:25


Na'an saudara sahnun

Anda sangat intelek dalam berfikir, fitnah dari Muh Abd wahab sangatlah jelas maksudnya menentang arus ijma para ulama....inilah artian yang sangat tepat, erti sesungguhnya bahwa muh abd wahab bukanlah tajdid dilihat dari sisi agama, dia adalah perusak kalau dilihat dari sisi syariat, tetapi merupakan pembaharu dilihat dari sisi keduniawian,,,mereka mengajak meninggalkan sunnah guna membangun tujuan politiknya....

Sungguh kasihan kita melihat orang orang macam ni....hanya orang yang bodoh saja yang bisa didakwahi oleh mereka, yang picik dan dungu,,,,mereka akan mempertanggung jawabkan perbuatan mereka dihadapan allah kelak ....hal ni sudah pasti....

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyahyaProfil   Hantar PM kepada abuyahya   Quote dan BalasQuote

Ibn_hafidz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23801
Posting: 31
Dari: Jordan

czechrepublic  


posticon Posting pada: 13-08-06 17:06


Ya itulah dia wahabiy product kerajaan Inggris, saya ada foto ratu Inggris bersama ibnu saud yang memakai kalung salib perak.....
Sungguh Ummat Islam ni mesti berhati hati terhadap mereka ni....

send photo tu boleh tak??


-----------------
ISLAM4LIFE


Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibn_hafidzProfil   Hantar PM kepada Ibn_hafidz   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-08-06 09:57


Wahhabi product Inggeris, lawak sungguh.. orang yang menentang bidaah dan melaksanakan sunnah Rasulullah dituduh product Inggeris.

habis kebanyakkan golongan tasauf/tareqat yang asyik buat kerja bidaah tu bukan dari barat ke? Taukah anda kebanyakkan tareqat ini lebih mengutamakan konsep pemikiran seperti yang diamalkan oleh yahudi dan nasrani? Buat zikir baru yang tak ada asalnya dalam Islam itukah yang baik?

Sekurang2nya orang yang dikatakan Wahhabi ni mempertahankan sunnah Rasulullah, tentang persoalan Allah dimana hadith sahih dah ada, Kenapa nak hina Hadith tersebut? Hilangkah kepercayaan saudara bila nas2 disebut walaupun bukan dari syeikh2 saudara2? adakah sebab hati saudara dah kotor untuk terima kebenaran? Fikir dan renungkanlah..

Seterusnya apa pandangan saudara2 sekelian tentang orang arab Mekah? Sesatkah mereka? Kalau macam tu jangan pergi haji sebab imam dia dari Mekah. Mekah tempat suci yang telah dijanjikan oleh Allah tak akan dimasuki oleh Dajjal. Fitnah Akhir zaman.. Fikir dan renungkanlah.. keluarlah dari kepompong kejahilan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

abuyahya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.07.2006
Ahli No: 25126
Posting: 57

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-08-06 10:20


Duhai saudarakau...Amrizal
Kenapa antum berbelit belit.....siapakah yang menafikan ucapan rasulullah..hanya saja pemahaman puak wahabi ni yang aneh dalam menyikapi hadits tsb

apakah jawaban dari pertanyaan saya tentang istawa pada surah albaqarah dan hud bisa anda jawab tak?
ataukah anda hanya bisa copy paste tanpa tahu maknanya?
celakalah engkau kalau begitu telah sesat dan menyesatkan saudaramu........


he he
Siapakah yang berkata bahwa penduduk mekkah semua wahabi?
janganlah berbangga diri dulu Tuan...ada beberapa kenalanku sudah mendapat restu dari pemerintah saudi untuk membuat maulid di medinah, dimakam rasulullah saw...dan lihatlah askar wahabi hanya melihat dng geram...mereka tak bise berbuat apa apa, kerana sudah mendapat izin......
Sungguh hanya orang picik saja yang mengatakan bahwa semua penduduk mekkah dan medinah adalah pengikut wahabi.....

wahabi adalah paham resmi pemerintah saudi, adapun masyarakt boleh saja dan banyak yang berpaham ahlussunah, meskipun mereka diteroro oleh askar wahabi yang terkutuk tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyahyaProfil   Hantar PM kepada abuyahya   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-08-06 10:44


masyaAllah ana harap syeikh kang dapat tutup topik ni..boleh menjejaskan aqidah muslim...semakin hari ana lihat tidak ada perbingcangans ecara ilmiah akan tetapi secara membuat keterangan dengan nafsu belaka.."enta turid wallahu yurid wallahu yaf'alu ma yurid walaisa ma turid" wassslam

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

al-fateh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22816
Posting: 80

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-08-06 10:46


Klik sini untuk point-point menentang wahabi;

Hujah kepada wahabi

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-fatehProfil   Hantar PM kepada al-fateh   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-08-06 18:16


anta arqam ke al-fateh.. arqam kan ajaran sesat.. kenapa nak follow?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

abuyahya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.07.2006
Ahli No: 25126
Posting: 57

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-08-06 19:01


Pada 13-08-06 17:06 , Ibn_hafidz posting:

!!! QUOTE !!!

Ya itulah dia wahabiy product kerajaan Inggris, saya ada foto ratu Inggris bersama ibnu saud yang memakai kalung salib perak.....
Sungguh Ummat Islam ni mesti berhati hati terhadap mereka ni....

send photo tu boleh tak??
'Sir' Fahd - Penghargaan Inggeris.


Mungkin ramai yang tidak mengetahui yang Kerajaan Arab Saudi berhutang budi dan "body" serta nyawa dengan Empayar British. Ini adalah kerana "berkat" kerjasama dan bantuan Britishlah, maka tertubuhnya Kerajaan Arab Saudi mengikut sunnah Great Britain bersendikan ajaran Wahhabiyyah. Pemimpin-pemimpin Saudi merupakan "loyal servants" bagi Empayar British, dahulu dan sehingga kini, dan kini ditambah pula jadi khadam Amerika dan sekutunya, Bahkan Raja Abdul Aziz menerima gaji bulanan berjumlah 5,000 paun sterling daripada British mulai tahun 1917. Selain daripada itu, Kerajaan British telah menganugerahkan "knighthood" kepada Raja Abdul Aziz, bahkan Raja Fahd pun dapat anugerah tersebut. Mungkin sebab "zuhud" agaknya, agaknya Raja Fahd tak guna gelaran "Sir" ataupun dia dok suka dengan gelaran "Jalaalatul Malik". benda lah Wahhabi ni, kita sebut Sayyidina untuk Junjungan Nabi s.a.w. dia murka, yang kome agungkan sangat Raja kome kami tak kata apa pun. Itu lagi besar punya bid`ah.

Walau apa pun Raja Fahd dah pergi menemui Penciptanya, tetapi kebenaran harus dan perlu diketahui ramai. handsome tak Fahd dengan berkalungkan pingat salibiyyah di lehernya ? Apa pulak fatwa ulama Wahhabi gamaknya, kalau orang pakai azimat tentu mereka terus tuduh kafir dan syirik. Kalau pakai salib, nak kata apa ? Kalau tuan-tuan dan puan-puan nak tengok lagi gambar warna kesegakan Raja Fahd dengan pingat kebesarannya boleh carilah buku "Custodian of the Two Holy Mosques King Fahd bin Abdul Aziz", Guernsey, Channel Islands, 2001, p. 214, karya Dr. Fouad al-Farsy.

Berikut petikan dari buku Dr. Hamid Algar "Wahhabism: A Critical Essay", mukasurat 38 - 39:-
The first contact was made in 1865, and British subsidies started to flow into the coffers of the Saudi family, in ever growing quantity as World War One grew closer. The relationship fully matured during that war. In 1915, the British signed with the Saudi Ruler of the day, 'Abd al-'Aziz b. Sa`ud (Ibn Sa`ud), one of those contracts with their underlings that were euphemistically known as "treaties of friendship and cooperation". Money was, of course, the principal lubricant of friendship and cooperation, and by 1917 the Saudi ruler was receiving five thousand (5,000) pounds a month, not a bad sum for a junior hireling of the British Empire. However, the British also graciously saw fit to confer a knighthood on the champion of Wahhabism. (In later years these formalities continued to be observed; in 1935, 'Abd al-'Aziz b. Sa`ud was made a Knight of the Order of the Bath. Likewise, when visiting Queen Elizabeth in 1986, King Fahd, "Custodian of the Two Holy Mosques," was photographed with the cruciform insignia of a British knightly order hanging round his neck.)


untuk yang ingin photo raja fahd menggunakan kalung salib tsb silahkan tulis nama email saudara untuk nak kirim gambar


allahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyahyaProfil   Hantar PM kepada abuyahya   Quote dan BalasQuote

kayangan
Warga Rasmi
Menyertai: 16.04.2006
Ahli No: 24221
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 09:10


di mekah dan madinah memang dajal tak boleh masuk , tapi bila dajjal rejam kakinya panggil pengikut-pengikut dia ditanah haram tu , ramai yang akan keluar ikut dajjal , kalau nak tahu ditanah haram sekarang pun ramai orang bukan islam masuk kesitu menyamar , pelacur dari siam dan filipina pun dah berselerak , kes rogol bunuh dah berkali-kali berlaku , majoriti yang kena rogolnya orang asia , istana haram raja saudi pun ada ditepi masjidil haram ,itu kawasan masjid , jika istana itu diruntuhkan ia akan memberi faedah kepada ummat islam semasa waktu kemuncak , ada tak ulama wahbi sentuh hal istana tu ? saudi tak layak menjaga haramain , serahkan saja kepada oic atau kepada malaysia , majoriti orang saudi pemalas keras kepala sombong bodoh kuat nafsu seks kuat makan berlagak riak..apa lagi ye..pernah jumpa seorang biz dari malaysia mengatakan lebih baik berurusniaga dengan yahudi daripada arab saudi ..dah lah dia tu bodoh nak tipu kita atas darat pula. janji tak pernah tepat ,ada yang datang malaysia bawa bini pakai purdah , pergi bukit bintang kedarah arak main betina,..mulut selalu berbunyi..masayaallahh masayaallahhh..huhuhu

satu lagi hadiah utama saudi kepada dunia islam , iaitu berpakat dengan british menghancurkan kerajaan islam uthmaniah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kayanganProfil   Hantar PM kepada kayangan   Quote dan BalasQuote

ainul_qalby
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2004
Ahli No: 9914
Posting: 109
Dari: alam_sufly

turkey  


posticon Posting pada: 16-08-06 09:31


AWASI AJARAN SESAT :

                     “ AJARAN ABU JAHAL ABU LAHAB ”.

Saudara seislam sekalian…

Islam amat mementingkan ilmu, terutama ilmu yang berkaitan keimanan yang benar lagi suci.
Tanpa ilmu yang benar seseorang itu akan sesat sehingga akhirnya menyebabkan dia terjerumus ke kancah api neraka yang amat dasyat.

Oleh itu peliharalah aqidah kita dari terus dipengaruhi oleh ajaran-ajaran sesat…

-    Asal Usul “Ajaran Abu Jahal Abu Lahab ” :
Ajaran ini berasal dari tanah kelahiran Abu Jahal dan Abu Lahab. Setelah golongan yahudi menyedari kekuatan umat islam adalah dari aqidah mereka, lantas dicampakkan beberapa orang kedalam gerakan islam bertujuan merosakkan islam dari dalam kerana bagi mereka ini adalah cara yang paling mudah menjatuhkan agama islam yang menjadi musuh utama mereka sejak turun temurun.
Maka apabila ia dikatakan datang dari tanah arab, orang akan menganggap ini adalah ajaran yang benar.Inilah cara penyebaran ajaran sesat dan kita bimbang ia terpaut oleh anak-anak islam kita.
-Pengasasnya adalah pendokong Abu Jahal dan Abu Lahab yang memusuhi Nabi Muhammad sollallahu alaihi wasallam.
-Kemunculannya pada awal 1200 hijriah.

- Ajaran sesat yang diajar oleh mereka ini ( AJARAN ABU JAHAL ABU LAHAB )
adalah :

1-    Abu Jahal dan Abu Lahab merupakan orang yang paling hebat dan paling mulia tauhidnya menandingi tauhid orang islam.
Ini boleh di lihat dari buku karangan mereka “ Bagaiman Memahami Tauhid ”.

2-    Api neraka akan hilang dan orang kafir akan keluar dari api neraka.
Ini didapati dalam buku mereka “ Kenyataan Yang Terpilih Dalam Kehilangan Api Neraka ”.

3-    Selain dari ajaran mereka adalah dianggap kafir.

4-    Tidak jatuh talak bagi isteri yang diceraikan oleh suaminya ketika haid.
Perkara ini terkandung dalam buku mereka “ Fatwa Untuk Wanita ”.

5-    Seluruh penduduk umat islam di Mesir, bumi Syam, Hijjaz dan Yaman adalah kafir dan halal dibunuh.

Demikian ajaran sesat golongan yang digelar
AJARAN ABU JAHAL ABU LAHAB..

Awasi ajaran ini!

Sebarkan maklumat ini agar kita dan anak-anak islam kita sentiasa terpelihara dari ajaran sesat lagi menyesatkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_qalbyProfil   Hantar PM kepada ainul_qalby   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 10:10


abuyahya email saya : [email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 10:21


apa bezanya dengan malaysia...kita berhutang apa??dengan British adakah kita terus senang-senang di cop pembawa amalan yang teruk..pencetus mazhab yang sesat??

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 16-08-06 19:40


"Ya Tuhan kami, ampunilah kami dan saudara-saudara kami yang telah beriman lebih dahulu dari kami, dan janganlah Engkau membiarkan kedengkian dalam hati kami terhadap orang-orang yang beriman; Ya Tuhan kami, sesungguhnya Engkau Maha Penyantun lagi Maha Penyayang" (Al-Hasyr :10)


-----------------Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.210923 saat. Lajunya....