Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika orang lain boleh melakukan, kita boleh belajar melakukan
-- Prinsip NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 8 hari yang lalu
muslimiman: 13 hari yang lalu
tornado: 33 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: What means by ISLAM HADHARI?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» What means by ISLAM HADHARI?

Please Mendaftar To Post


Oleh What means by ISLAM HADHARI?

ibn_Taib
Warga Rasmi
Menyertai: 31.07.2006
Ahli No: 25518
Posting: 10
Dari: Baling,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-07-06 00:47


salam ukhwah..saja ana timbulkan persoalan mengenai ISlam Hadhari ni.Minta pada sahabat semua berikan pendapat dari segi Bahasa dan Pelaksanaanya di negara kita.adakah pendekatan ini adalah Agama baru?Adakah ia hanya retorik semata-mata?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_TaibProfil   Hantar PM kepada ibn_Taib   Quote dan BalasQuote

biruenie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2004
Ahli No: 10367
Posting: 218

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 31-07-06 09:16


ianya bermakna karut marut

Bookmark and Share

    


  Member Information For biruenieProfil   Hantar PM kepada biruenie   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-07-06 09:30


!!! QUOTE !!!

ianya bermakna karut marut


jawapan yang tepat,jitu dan persis

ehehehe... :-P


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 28-09-06 10:15


islam yang mengikut arus kemodenan...
yang haram dihalalkan,,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

NurulJannah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4136
Posting: 62
Dari: KL

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 10:37


Islam hadhari..Islam maju?
habis tu selama ni Islam yang di bawa oleh Nabi Muhammad S.A.W tak maju..? Ish..ish.

Pada 31-07-06 00:47 , ibn_Taib posting:

!!! QUOTE !!!

.adakah pendekatan ini adalah Agama baru?Adakah ia hanya retorik semata-mata?


Mereka kata ini cuma pendekatan..tapi lebih kepada agenda politik...ambik separuh-separuh saja.

Bahaya pun ada...Pernah adik saya balik rumah cerita pasal kawan dia.
Macam ni ceritanya...kawan adik saya tanya adik saya ni Islam apa. Adik saya jawable Islam lah...nak Islam apa lagi. Kawan dia jawab dia Islam Hadhari dengan bangganya....adik saya pun terkejut dan bagi tahu saya.

Buat pengetahuan semua..adik saya dengan kawan dia itu baru darjah lima...
apa lah nak jadi...
:-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurulJannahProfil   Hantar PM kepada NurulJannah   Quote dan BalasQuote

AzmilMustapha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 24880
Posting: 238
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 11:02


Topik ini telah banyak diperbincangkan sebelum ini. Cuba search di kotak search yang disediakan.

Apapun, kesimpulannya, Nabi SAW membawa Islam, bukan Islam Hadhari. Memandai-mandai menambah perkara baru dalam agama adalam bidaah, dan setiap yang bidaah itu sesat, dan setiap yang sesat itu membawa ke neraka.

Wa kulla bid'atin dholallah, wa kulla dholalatin fin nar...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzmilMustaphaProfil   Hantar PM kepada AzmilMustapha   Pergi ke AzmilMustapha's Website   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 28-09-06 14:18


jawapannya...nak cari glamour saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 28-09-06 15:38


nak mengaburi perkara2 dosa yang ada tapi tak dibenteras..

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-09-06 15:46


sekadar pendapat......

islam hadhari tu lebih kurang islam yang moden lah kan?persoalannya,boleh atau tidak??ia terbahagi kepada dua...tidak boleh pada perkara2 tertentu khususnya bab akidah..contohnya,nak mengakui ada tuhan selain ALLAH..atau menganggap pemimpin setaraf dengan Rasulullah...

tapi tak jadi masalah kalau kemodenan itu digunakan juga dalam islam..contohnya..menyebarkan islam dengan cara yang lebih moden..internet contohnya,atau tv,lebih moden dan sistematik daripada cara menyebarkan risalah...Islam pun lebih berkembang dengan cepat...

hm...sekadar pendapat..maaf jika ada yang tersinggung atau tidak bersetuju...kalau ada salah dan silap...silalah tegur..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 28-09-06 17:49


salam ukhwah...

ISLAM HADHARI...?

Ungkapan Islam terkini dan terbaru....

TETAPI hakikatnya istilah "islam hadhari" tersebut adalah salah....

Istilah yang SAHIH ialah HADHARAH ISLAMIYAH.....bukannya islam hadhari...
pada pendapat ana, wujudnya islam hadhari ini seperti wujudnya islam liberal, islam pluralisme, dan maacam2 lagi istilah2 islam edisi baru dan dicambahkan dengan pemahaman yang berbeza...

mengapa perlu diwujudkan istilah ini..?
menurut ustaz di tempat ana, istilah 'hadhari' itu terletak di tangga pertengahan (hierarki perkembangan masyarakat islam)...sepatutnya kita sekarang dalam kelompok masyarakat MADANI....yakni masyarakat yang membangun, sihat, maju dan 'advance' tetapi tidak tinggalkan atau anak tirikan ISLAM...

perlu diingat memang kelompok masyarakat madani dalam konteks perlaksanaan secara hadharah islamiyah....

apa itu hadharah islamiyah?
contoh: ISLAM itu satu bulatan yang besar dan hadharah=kemajuan itu di tengah2 bulatan tersebut...
dalam erti kata lain kemajuan dalam konteks berdasarkan lunas-luinas ISLAM yang telah digariskan Allah....

mungkin penjelasan ana kurang mantap kerana ana juga menyatakan berdasarkan pemahaman ana dan perbincangan dengan sahabat-sahabat....maka untuk lebih faham dan tahu apa itu hadharah islamiyah...sila rujuk buku bertajuk HADHARAH ISLAMIYAH ...hm, ana tidak ingat siapa penulisnya...

tidak mengapa, jika ana jumpa buku itu, ana nyatakan di sini...

wallahua'alam...


-----------------
Sesungguhnya tanggungjawab melebihi masa yang ada....maka berjuanglah untuknya!!!
[ Telah diedit oleh: raudhahIzzah pada 28-09-06 17:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 17:52


TUAN GURU HAJI HADI AWANG KAN????

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 18:38


Islam atas dasar politik semata2!


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 28-09-06 18:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 18:56


!!! QUOTE !!!

salam ukhwah..saja ana timbulkan persoalan mengenai ISlam Hadhari ni.Minta pada sahabat semua berikan pendapat dari segi Bahasa dan Pelaksanaanya di negara kita.adakah pendekatan ini adalah Agama baru?Adakah ia hanya retorik semata-mata?


em.. timbul kembali isu ISLAM HADHARi ni..
:roll: :roll: :-di :-di

bagus gaya kupasan soalan tu...hehe.
tertarik ayat RETORIk..

bagi ana.. ana memang tak sokong..tak tak akan menyokong
isu ni..huh.. penat dah..
sana-sini isu ni diOMONGkan..

sibuk di IPT.. penghayatan ISLAM HADHARi..
smbung pulak PERkampungan HADHARi..
dengan buku-buku... modul..risalah..dll..
em.. ntahlaa.. malas nak berkalam..

!!! QUOTE !!!

Ungkapan Islam terkini dan terbaru....

TETAPI hakikatnya istilah "islam hadhari" tersebut adalah salah....

Istilah yang SAHIH ialah HADHARAH ISLAMIYAH.....bukannya islam hadhari...
pada pendapat ana, wujudnya islam hadhari ini seperti wujudnya islam liberal, islam pluralisme, dan maacam2 lagi istilah2 islam edisi baru dan dicambahkan dengan pemahaman yang berbeza...


ye..pernah juga terbaca.. dalam harakah..

walau apa pun.. ISLAM itu SYUMUL
tidak perlu seolah-olah diWUJUDKAn pula
satu AGAMA baru..??!!!

ALLAHU AKHBAR..
samihni... wallahu a'lam...

:roll: :roll: :roll:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 23:57


ISLAM HADHARI?PENDEKATAN YANG TAK KOMPREHENSIF,DAN SAMPAI SEKARANG,RASANYA tak BANYAK YANG DAPAT DIIMPLIMENTASIKAN DALAM HIDUP UMAT ISLAM.tak SYUMUL..ITULAH HAKIKAT ISLAM HADHARI.PEMIMPIN tak SERIUS DALAM HAL2 BERKAITAN AGAMA..tak payah lah NAK CERITA banyak-banyak,TENGOK lah SENDIRI KEADAAN UMAT ISLAM SEKARANG...RAMAI YANG DAH MURTAD,TAPI APA ISLAM HADHARI BOLEH BUAT?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 00:01


ANDAIKAN ISLAM SEBAGAI KEPALA,DAN KITA UMATNYA SEBAGAI KOPIAHNYA....KALAU KOPIAH YANG KITA PAKAI tak MUAT,ADAKAH BOLEH KITA GANTIKAN KEPALA YANG KITA ADA DENGAN KEPALA LAIN?KENA lah CARI KOPIAH YANG YANG BERUBAH,BUKAN ISLAM..SYARIAH TETAP DIJULANG...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 21:06


Islam Hadhari hanyalah gimik politik Pak Lah.bila orang tegur dia kata orang tu Iblis...cet

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 29-09-06 23:04


Islam Hadhari.
Hadhari adalah gabungan dua perkataan, iaitu Had dan Hari.
Dengan kata lain, Islam Hadhari ertinya Islam yang ada had dan hari, bergantung kepada citarasa pengamal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-06 23:25


ana teringat satu cerita yang dari ustaz Badrul Amin masa ikut kuliah beliau di bangi..

ni pengalaman ustaz Badrul Amin sendiri semasa menunaikan umrah di Mekah, dia berbual-bual dengan seorang lelaki arab...
dan satu soalan yang agak signifikan yang ditanya pak arab tersebut pada ustaz.. " betulkah di Malaysia dah ada ada Islam baru..?"

:roll: :-?
pada ana,
Islam had hari... Islam yang terhad pada hari2 tertentu seperti hari di mana ada upacara keagamaan, majlis2 rasmi tertentu kerajaan, pada hari2 perayaan dan hari kebesaran Islam sahaja.


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 29-09-06 23:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

fatimah-azzahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25632
Posting: 113

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-09-06 23:38


islam adalah islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimah-azzahraProfil   Hantar PM kepada fatimah-azzahra   Quote dan BalasQuote

bviolet84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.09.2005
Ahli No: 19281
Posting: 50
Dari: putrajaya

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-09-06 01:11


kami tolak hadhari! islam adalah islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bviolet84Profil   Hantar PM kepada bviolet84   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.117771 saat. Lajunya....