Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda berhasrat untuk berjaya, jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut.
-- ummimq (Kaunselor)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 23 jam, 2 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Mahathir disembur dengan air water conon di KB


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Mahathir disembur dengan air water conon di KB

Please Mendaftar To Post


Oleh Mahathir disembur dengan air water conon di KB

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 28-07-06 15:56


Bekas PM, Tun Dr. M, diberikan sambutan "istimewa" di Kota Bharu, apabila sambutan ketibaan beliau di"sambut" dengan air water canon di Pengkalan Chepa ketika tiba di KB untuk taklimat bersama rakyat Kelantan. Menurut Ibrahim Ali, ia merupakan sabotaj dari pihak yang merasa tidak senang dengan usaha Dr. M ini. Turut terkena ialah isteri Dr. M, Tun Dr. Siti Hasmah


p/s: Baru sekarang dia rasa macam mana bila kita demo kena air dr water canon.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-07-06 16:02


!!! QUOTE !!!

Baru sekarang dia rasa macam mana bila kita demo kena air dr water canon.

macam tu sekali??? Ramai yang akan bertepuk tangan suka hati! Semoga dia jugak bertuhankan yang Satu...kasihan hamba Allah tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

InginTahu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2006
Ahli No: 25067
Posting: 116
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-07-06 16:57


Astargfirrullahhal'azim

Ana belum dapat kesasihan tentang berita ini tetapi, Kenapa ada pihak tergamak buat macam itu....?
Adakah hanya kerana perbezaan fahaman politik satu ketika dahulu ?

Bukankah 'suri tauladan' kita Nabi Muhamad S.A.W. ?

tergamaknya kepada siapa yang 'memberikan IDEA' tersebut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For InginTahuProfil   Hantar PM kepada InginTahu   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-07-06 18:04


1998 -- saban minggu (sabtu) kena sembur asid di Jalan TAR, Kg Baru. Kena hambat FRU, sebat, tembak gas pemedih mata dah perkara biasa -- atas arahan Dr. M.

Hukum karma... sejarah sentiasa berulang


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

junaidi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16182
Posting: 111
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 28-07-06 18:14


Assalamualaikum
jikalau Tun Mahathir ada buat salah mereka tiada kuasa untuk membalas apa yang telah dibuat oleh Tun.
biarlah kesalahan Tun ditentukan balasan oleh Yang Maha Esa (ALLAH).
Tetapi kita juga perlu ingat jasa Tun kepada negara dimana beliau telah membawa negara kita maju sehingga sekarang.


-----------------
"kelahiran manusia disambut dengan laungan AZAN dan pemergian manusia diiringi dengan SOLAT....cuba renungkan antara AZAN dengan SOLAT, alangkah singkatnya hidu


Bookmark and Share

    


  Member Information For junaidiProfil   Hantar PM kepada junaidi   Quote dan BalasQuote

adeque
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.10.2004
Ahli No: 11832
Posting: 45
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 28-07-06 18:26


Pada 28-07-06 18:14 , junaidi posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
jikalau Tun Mahathir ada buat salah mereka tiada kuasa untuk membalas apa yang telah dibuat oleh Tun.
biarlah kesalahan Tun ditentukan balasan oleh Yang Maha Esa (ALLAH).
Tetapi kita juga perlu ingat jasa Tun kepada negara dimana beliau telah membawa negara kita maju sehingga sekarang.



saya setuju dengan junaidi...adakah ni cara nak balas perbuatan Tun Mahathir???..mmmm tak berbaloi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adequeProfil   Hantar PM kepada adeque   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 28-07-06 21:54


Pada 28-07-06 18:04 , Kang posting:

!!! QUOTE !!!

1998 -- saban minggu (sabtu) kena sembur asid di Jalan TAR, Kg Baru. Kena hambat FRU, sebat, tembak gas pemedih mata dah perkara biasa -- atas arahan Dr. M.

Hukum karma... sejarah sentiasa berulang




:roll: :roll: :roll: :roll:

Allahu'alam.. Allah lebih mengetaui sagalanya...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 28-07-06 22:31


Pada 28-07-06 18:14 , junaidi posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
jikalau Tun Mahathir ada buat salah mereka tiada kuasa untuk membalas apa yang telah dibuat oleh Tun.
biarlah kesalahan Tun ditentukan balasan oleh Yang Maha Esa (ALLAH).
Tetapi kita juga perlu ingat jasa Tun kepada negara dimana beliau telah membawa negara kita maju sehingga sekarang.

kalau macam tu, orang yang mencuri atau buat jahat kita manusia tidak boleh dan ada kuasa untuk ambil tindakan, biarlah kesalahannya ditentukan oleh yang maha Esa.

perompak, pencuri, samseng, perogol, penjenayah seronok dan bermaharajalela kalau pemikiran macam ni diterapkan di negara.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

al-Khwarizmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23624
Posting: 105
Dari: Islamic City

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-07-06 00:23


ooooooo iyakah cerita ni?
Macamana kalau saya kata saya sokong perbuatan tu?
ahaks......

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-KhwarizmiProfil   Hantar PM kepada al-Khwarizmi   Quote dan BalasQuote

Handzar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24641
Posting: 48
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-07-06 01:07


Assalamualaikum....

Dr. M terkena tempias 'pepper spray' yang ditujukan kepada orang lain sebenarnya.. bukan Dr. M saja yang kena... wartawan2 yang membuatliputan pun kena. tak percaya.. tunggu lah berita esok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HandzarProfil   Hantar PM kepada Handzar   Quote dan BalasQuote

al-Khwarizmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23624
Posting: 105
Dari: Islamic City

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-07-06 01:18


ooooooo begitu eh
alah ruginye tak kena direct.......
dia datang kat negri aku bakpo eh?
ada dengar dia nak masuk pas. betul ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-KhwarizmiProfil   Hantar PM kepada al-Khwarizmi   Quote dan BalasQuote

fizanaiy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13439
Posting: 160
Dari: Damansara Damainya....

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-07-06 01:34


ada hikmah di sebaliknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizanaiyProfil   Hantar PM kepada fizanaiy   Quote dan BalasQuote

al-Khwarizmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23624
Posting: 105
Dari: Islamic City

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-07-06 01:59


Pada 29-07-06 01:34 , fizanaiy posting:

!!! QUOTE !!!

ada hikmah di sebaliknya...



apa yang hikmah?
apa yang di sebaliknya?

boleh cerita sikit?


-----------------
Takkan Hidup dengan Pujian Manusia;
Takkan Mati dengan Cacian mereka.


Bookmark and Share

    


  Member Information For al-KhwarizmiProfil   Hantar PM kepada al-Khwarizmi   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 29-07-06 02:25


melayu oh melayu...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-07-06 02:50


history will do happen again,isn't?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-07-06 10:04


ni dari akhbar online:



Lawatan Dr M kecoh: Mahathir pedih mata dua kumpulan penyokong berebut
Oleh Ismail Mat, Mohd Aziz Ngah, Wan Faizal Ismayatim



KECOH SEKETIKA: Dr Mahathir dipapah keluar dari kereta
pacuan empat roda yang dinaikinya selepas terkena
semburan bahan pemedih mata ketika tiba di
pintu masuk VIP di Lapangan Terbang Sultan
Ismail di Pengkalan Chepa, semalam.

KOTA BHARU: Perebutan dua kumpulan penyokong Tun Dr Mahathir Mohamad untuk membawanya menaiki kenderaan mereka menyebabkan bekas Perdana Menteri itu terkena semburan sejenis bahan pemedih mata setibanya di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di sini untuk lawatan sehari ke Kelantan, semalam.


Walaupun Dr Mahathir tidak cedera kecuali terbatuk-batuk dan matanya sedikit merah, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, yang amat kesal dan marah atas kejadian itu mengarahkan Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, menyiasat segera serta mengambil tindakan keras terhadap pihak yang melakukannya.

Perdana Menteri, ketika dihubungi Bernama mengenai kejadian itu berkata, perkara itu mesti ditangani segera bagi mengelak ia menimbulkan kesan buruk dan pelbagai andaian negatif di kalangan orang ramai apabila pihak tertentu mengambil kesempatan menyebarkan khabar angin, terutama melalui internet.

Dr Mahathir tiba kira-kira 11 pagi untuk menghadiri program anjuran Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MTRK) dan Alumni Bekas Ahli Parlimen dan Adun Barisan Nasional (BN) Kelantan.

Ketika itu, kira-kira 1,000 orang berkumpul bagi menyambut ketibaannya, diketuai oleh Presiden MTRK, Datuk Ibrahim Ali serta Pengerusi Jawatankuasa Penaja Alumni Bekas Ahli Parlimen dan Adun Barisan Nasional (BN) Kelantan, Tan Sri Abdullah Ahmad.

Musa dalam kenyataannya berkata, kejadian itu berlaku ketika tarik menarik antara dua kumpulan yang ingin membawa Dr Mahathir ke kereta masing-masing ke hotel penginapannya.

Katanya, ketibaan Dr Mahathir di lapangan terbang itu disambut Ibrahim dan Datuk Nik Sapeia Nik Yusoff yang menganjurkan dua majlis khas untuk bekas Perdana Menteri itu.

“Ketika mereka membawa Dr Mahathir masuk ke kereta, timbul pertengkaran di antara dua kumpulan itu untuk membawa Dr Mahathir masuk ke kereta Ibrahim. Ketika itu, tarik menarik berlaku kerana kumpulan Nik Sapeia ingin membawa Dr Mahathir ke dalam keretanya.

“Pada masa itu, seorang lelaki menyembur ‘cannister’ pemedih mata ke muka Ibrahim dan terkena sedikit ke muka Dr Mahathir serta pegawai pengiring beliau,” katanya.

Musa berkata, polis sudah mengenal pasti lelaki terbabit dan mengarahkan tangkapan dilakukan segera. Kes itu disiasat mengikut Seksyen 328 Kanun Keseksaan.

Beliau menafikan dakwaan yang disebarkan melalui internet kononnya perbuatan itu dilakukan orang berjaket hitam dipercayai dari Pasukan Gerakan Khas Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Kenyataan ini adalah satu perbuatan fitnah untuk memburuk-burukkan pasukan polis dan kerajaan,” katanya sambil menegaskan pihaknya akan mengambil tindakan tegas terhadap sesiapa saja yang menyebarkan berita palsu melalui internet dan media.

Dr Mahathir, dalam sidang media selepas mengadakan perjumpaan dengan veteran Umno di hotel penginapannya, berkata sebaik terhidu gas yang dilepaskan, beliau terasa pedih mata, tekak dan hidung.

“Tak pernah rasa begitu sebelum ini, ia pengalaman pertama. Orang tentu terdesak tak mahu dengar saya cakap dan tak mahu bagi saya bercakap. Saya tidak pernah tempuh situasi seperti ini,” katanya.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Zulkifli Abdullah, ketika dihubungi malam tadi berkata, pihaknya belum membuat sebarang tangkapan.

“Kami masih merakamkan percakapan ramai saksi berhubung kejadian itu untuk membantu siasatan. Usaha merakamkan keterangan dijangka berterusan sepanjang malam ini hingga esok,” katanya.


http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Saturday/Mukadepan/20060729003237/Article/

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-07-06 16:28


ala...kena pepper spray saja ke...patutnye tumbuk muka Tun sampai patah tengkok ke, simbah muka dengan acid ke, ataupun baling dengan telor busuk.

kepada sesiapa yang dah terlupe atau buat-buat lupa...naruto-san nak ingatkan balik....Tun pernah dulu dalam mesyuarat agong partinya memperolok-olok dan menghina sunnah Rasulullah SAW....seorang yang mengaku Islam tapi menghina nabi sendiri...menghina kekasih Allah SWT.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 29-07-06 22:04


Pada 28-07-06 22:31 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-07-06 18:14 , junaidi posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
jikalau Tun Mahathir ada buat salah mereka tiada kuasa untuk membalas apa yang telah dibuat oleh Tun.
biarlah kesalahan Tun ditentukan balasan oleh Yang Maha Esa (ALLAH).
Tetapi kita juga perlu ingat jasa Tun kepada negara dimana beliau telah membawa negara kita maju sehingga sekarang.

kalau macam tu, orang yang mencuri atau buat jahat kita manusia tidak boleh dan ada kuasa untuk ambil tindakan, biarlah kesalahannya ditentukan oleh yang maha Esa.

perompak, pencuri, samseng, perogol, penjenayah seronok dan bermaharajalela kalau pemikiran macam ni diterapkan di negara.


Paling tepat!


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-07-06 00:35


tiba masanya beliau merasai apa yang pernah dilakukannya dahulu pada insan yang tak bersalah...mungkin wajar ia disebut sebagai hukum karma atau lebih tepat balasan daripada Allah.

roda sentiasa berputar.. ada masa kita di atas dan terus berkuasa... tapi akan tiba juga saatnya kita berada dibawah dan menerima habuan mereka yang bertakhta di atas singgahsana...

:roll:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
islam itu indah

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

mohdhanis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9883
Posting: 189
Dari: pahang, selangor, penang

Selangor  


posticon Posting pada: 30-07-06 00:44


hm..... apa nak dibuakan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdhanisProfil   Hantar PM kepada mohdhanis   Pergi ke mohdhanis's Website   Quote dan BalasQuote

al-Khwarizmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23624
Posting: 105
Dari: Islamic City

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-07-06 18:56


kejahatan yang dilakukan tak dapat ditutup dengan kabaikan yang sedikit......

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-KhwarizmiProfil   Hantar PM kepada al-Khwarizmi   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-07-06 21:06


Subject: Penting …Petition bantah-IFC

wrbt
For those yang belum sign the above petition, you
can do it online at the following address :-
sign di sini -->

http://myislamnetwork.net/portal/modules/liaise/


Pengenalan PEMBELA
Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam
(PEMBELA) iaitu gabungan wakil-wakil NGO-NGO
Islam yang prihatin dalam menangani pelbagai isu-
isu berkaitan dengan kedudukan Islam di
Malaysia. Mesyuarat pada 16 Julai 2006 telah
memutuskan untuk menubuhkan gabungan
tersebut sebagai rangkaian gerak kerja bersama
organisasi Islam di Malaysia.
Laman web rasmi: http://www.myislamnetwork.net

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 31-07-06 16:15


ada ayat al quran kata "kejahatan dibalas dengan kejahatan"

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 31-07-06 16:22


"melayu mudah lupa", ungkapan siapa tu.zaman dia memerintah dulu ustaz Ibrahim Mahmud dibunuh, Anwar ditumbuk sampai lebam,kata-kata hina rasulullah tu betul ke, sebab saya ada baca,macam-macam kata hinaan kepada Rasulullah, betul ke.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-07-06 16:37


kenapa ye???
Dr M buat apa sebenarnya??
Sampai sembur2 air ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

NurulJannah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4136
Posting: 62
Dari: KL

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-08-06 09:45


Pada 29-07-06 16:28 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!


kepada sesiapa yang dah terlupe atau buat-buat lupa...naruto-san nak ingatkan balik....Tun pernah dulu dalam mesyuarat agong partinya memperolok-olok dan menghina sunnah Rasulullah SAW....seorang yang mengaku Islam tapi menghina nabi sendiri...menghina kekasih Allah SWT.


Memang tak boleh nak lupakan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurulJannahProfil   Hantar PM kepada NurulJannah   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 01-08-06 10:50


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 01-08-06 10:54


Pada 31-07-06 16:37 , Kakngah posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa ye???
Dr M buat apa sebenarnya??
Sampai sembur2 air ni



Kakngah baru sampai Malaysia ka..naik kapal mana ha? sudah chop pasport ka kakngah.. :-di



Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

hadiazeediaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.12.2005
Ahli No: 21062
Posting: 63
Dari: bumi melaka

Johor  


posticon Posting pada: 01-08-06 11:10


Pada 30-07-06 00:35 , marsyalaila posting:

!!! QUOTE !!!

tiba masanya beliau merasai apa yang pernah dilakukannya dahulu pada insan yang tak bersalah...mungkin wajar ia disebut sebagai hukum karma atau lebih tepat balasan daripada Allah.

:roll:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
islam itu indah


saya bukanlah penyokong Tun atau penentang Tun, sekadar budak yang baru belajar yang memerhati dari sudut ini;

saya rasa dalam soal ini, kita bukan orang yang selayaknya untuk menghukum apa yang terjadi ke atas Tun itu adalah balasan daripada Allah atau tidak. Kerana perkara-perkara itu adalah terletak di luar keupayaan dan kekuatan kita sebagai manusia.

Kalau dahulu semasa kes Anwar Ibrahim, kita marah2 sebab kata Anwar dijatuhkan hukuman sebelum dibicarakan.

Mengapa kini kita pula yang mudah menjatuhkan hukuman kepada orang lain sedangkan mahkamah belum membuktikan mereka bersalah.

Manusia berubah dan kadangkala kita kena terima perubahan mereka dan janganlah sering meletak prasangka yang begitu tinggi (walau bagaimanapun rasa was2 tu kena ada lah sikit) sehinggakan perasaan prasangka itu membunuh apa yang kita namakan "persaudaraan".

Saya seorang yang percaya kepada kejujuran, keihklasan, dan keadilan. dan saya percaya setiap manusia di muka bumi ini, lahirnya dengan 3 sifat ini tetapi mungkin ada yang ditutupi dengan debu2 dunia.

biar siapa pun dia, dia tetap manusia yang layak untuk mendapat keadilan- keadilan untuk bersuara, bertindak, dan bergerak.

Kalau dia pernah silap, kita doakan Allah bukakan pintu hatinya untuk kembali kepada Islam, bukan mengeji dan mengutuknya dan mengatakan itu sebagai satu balasan.

Maaf jika terasa, saya sekadar meluah rasa.
rasa cinta kasih anak Malaysia pada agama dan negaranya.

Wassalam.


-----------------
segalanya kerna Dia


Bookmark and Share

    


  Member Information For hadiazeediazProfil   Hantar PM kepada hadiazeediaz   Pergi ke hadiazeediaz's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-08-06 12:10


Pada 29-07-06 16:28 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

ala...kena pepper spray saja ke...patutnye tumbuk muka Tun sampai patah tengkok ke, simbah muka dengan acid ke, ataupun baling dengan telor busuk.








Asstagfirullah .... jadilah umat islam yang bertaqwa....yakni baik hubungan dengan manusia dan juga hubungan dengan Allah... yang anda hendak menghina atas kesalahan dia dahulu Kenapa....lihat diri sendiri dulu....jika beliau salah dengan anda selesaikan baik2....bukan menghina.....tapi jika ada salah dengan Allah...itu antara beliau dengan Allah SWT yang Maha Pengampun....kita tak tahu manusia itu dah bertaubat,manalah tahu Allah amat sayang padanya lebih dari kita....
wallahualam
[ Telah diedit oleh: nabilpoyo pada 01-08-06 12:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-08-06 12:54


rakyat malaysia mudah lupa..terutanya pas...dulu Dr M merupakan musuh utama Pas..tapi mengapa sekarang dah lain?adakah kerana strategi poltik?

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-08-06 12:56


mengapa Pas perlu join perbalahn antra paklah dan Dr M?konfius dwatnyeee...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 01-08-06 13:05


Pada 01-08-06 12:56 , alKhattab posting:

!!! QUOTE !!!

mengapa Pas perlu join perbalahn antra paklah dan Dr M?konfius dwatnyeee...


Sebabnya, Pas tak ada pemimpin yang boleh "guide" mereka. lepas itu PAS sendiri tak ada isu yang dia rasa boleh tackle hati rakyat. Lepas tu pening lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-08-06 13:26


yup,ana sokong...rasanya pas join kerana tak da isu berbangkit..nak pancing undi..pergi jahannam sistem kufur!sistem demokrasi kapitalis!tegakkan sistem islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

daei_fi_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24248
Posting: 98
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 02-08-06 15:56


yang antum memkhinzir bute tduh PAS macam 2 buat apa.Kalau tak tau cter sbenar jgan buat fitnah.Jgan pndai2 jadi hakim.lebih baik kita fikirkan perkara yang lebih penting melibatkan nasib saudara2 kita di palestin dan lebanon. kita contohi akhlak2 pejuang2 islam seperti umar al-khatab dan salman al-farisi...mereka lebih banyak memikirkan hal2 ummah berbanding perkara yang remeh temeh seperti ini...SESUNGGUHNYA UMAT ISLAM ITU BERSAUDARA..... PEACE!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For daei_fi_islamProfil   Hantar PM kepada daei_fi_islam   Pergi ke daei_fi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

Niya_Shahana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12349
Posting: 65
Dari: Kelate

venezuela  


posticon Posting pada: 02-08-06 16:29


Pada 02-08-06 13:26 , alKhattab posting:

!!! QUOTE !!!

yup,ana sokong...rasanya pas join kerana tak da isu berbangkit..nak pancing undi..pergi jahannam sistem kufur!sistem demokrasi kapitalis!tegakkan sistem islam...


Assalamualaikum...sebelum tu ana minta maap...kot2 lah tersalah paham...anta ada bukti ke pas join PM??? jangan just kata saja... ISLAM tak perlukan ISU untuk pancing undi!! Bagi yang CELIK MATA DAN HATI..akan tau menilai..Wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Niya_ShahanaProfil   Hantar PM kepada Niya_Shahana   Pergi ke Niya_Shahana's Website   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-08-06 16:46


Assalamualaikum W.T.H Betul jgan cakap tanpe bukti.Kalau ada PAS campur tangan dalam isu Dr M dan Pak Lah tnjuk lah.boleh kongsi bersama.kita pun tak tau bukti 2 betul ke tak.kalau dalam peper ke,internet ke tak tentu sahihnye.setakat baca dalam paper dan dengar dalam tv ttang kburukkan PAS tak payah percaya sgat sebab kdua2 ni milik BN.mtak maaf Kalau isu ni sensitif.ana just nak share opinion saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 02-08-06 16:50


Salam.

semoga ayat2 al Quran dan hadis ini menjadi pengajaran yang terbaik untuk kita

(Surah Ibrahim: 24-26)

Maksudnya:

'Wahai orang yang beriman Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka;dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain,(kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah sesetengah kamu menyatakan ke’aiban sesetengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik,)maka amatlah buruknya sebutan nama fasik(kepada seseorang) sesudah ia beriman,Dan(ingatlah) sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang yang zalim.'
(Surah al-Hujurat:11)

Maksudnya:
'Wahai orang yang beriman! Janganlah kebanyakan daripada sangkaan(supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang, dan janganlah sesetengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat)sudah tentu kamu jijik kepadanya. (patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah;sesungguhnya Allah Penerima taubat,lagi Maha Mengasihani.'
(Surah al-Hujurat:12)

Allah Ta'ala berfirman lagi:

Maksudnya:

Dan orang yang menyakiti orang mukmin,lelaki atau perempuan, tanpa adanya sesuatu yang mereka lakukan, maka orang yang menyakiti itu menanggung kebohongan dan dosa yang nyata.'
(Surah al-Ahzab : 5

Maksudnya:
Dan katakanlah (wahai Muhammad) kepada hamba-hamba-Ku (yang beriman), supaya mereka berkata dengan kata-kata yang amat baik (kepada orang yang menentang kebenaran); sesungguhnya Syaitan itu sentiasa menghasut antara mereka (Yang mukmin dan yang menentang); sesungguhnya Syaitan itu adalah musuh yang amat nyata bagi manusia.'
(Surah al-Israa':53)

Maksudnya:
'Pergilah, kamu berdua kepada Fir'aun, sesungguhnya ia telah melampaui batas dalam kekufurannya. Kemudian hendaklah kamu berkata kepadanya, dengan kata-kata yang lemah lembut,semoga ia beringat atau takut.'
(Surah Taha: 43-44)

Manakala sabda Rasulullah s.a.w pula:

Maksudnya:
'Perbuatan memaki hamun seorang mukmin merupakan perkara fasiq dan perbuatan memeranginya hukunmya kufur'
(Riwayat al-Bukhari)

Maksudnya:

Dari Abu Hurairah lah.a., bahawasanya Rasulullah s.a.w. bersabda: Kedua-dua orang yang saling maki-memaki itu dosanya adalah atas orang yang memulai antara kedua-dua orang itu, sehingga yang dianiaya melanggar melebihi batas apa yang dikatakan oleh orang yang memulai tadi'
(Riwayat Muslim)

Maksudnya:
Seseorang mukmin bukan seseorang yang suka mencaci atau suka melaknat orang lain dan ia juga tidak bersifat jahat disamping ia tidak bersifat buruk.'
(Riwayat al Tirmidzi)

Maksudnya:
Dari Abu Zar lah.a.,bahawasanya ia mendengar Rasulullah bersabda: Tidakkah seorang melemparkan kefasikan atau kekufuran kepada orang lain,melainkan akan kembalilah kefasikan atau kekufuran itu pada dirinya sendiri, jikalau yang dikatakan sedemikian itu bukan yang memiliki sifat tersebut.
(Riwayat al-Bukhari)

Maksudnya:
Dari Abu Hurairah lah.a. bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: 'Tidak sewajarnya bagi orang yang jujur itu suka mengutuk.'
(Riwayat Muslim)

Maksudnya:
Daripada Abu Hurairah lah.a. bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: 'Cukuplah keburukan seseorang dengan menghinakan saudaranya yang muslim.'
(Riwayat Muslim)

Maksudnya:
Daripada Jundub bin Abdullah lah.a., katanya;Rasulullah s.a.w. bersabda: 'Ada seorang lelaki berkata: 'Demi Allah, Allah tidak akan memberikan pengampunan kepada si Fulan itu.' Allah azzawajalla lalu bersabda:'Siapakah yang berani menyumpah-nyumpah atas nama-Ku bahawa Aku tidak akan mengampuni si Fulan itu, sesungguhnya Aku telah mengampuni orang itu dan Aku menghapuskan pahala amalanmu yakni yang bersumpah tadi.'
(Riwayat Muslim)

Maksudnya:
Sesungguhnya saya diutus Allah tidak menjadi pengutuk, tetapi hanyalah menjadi rahmat.'
(Riwayat Muslim)

Abu Darda' menceritakan bahawa ia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:

Maksudnya: 'Sesungguhnya orang pengutuk tidak boleh menjadi saksi dan memberi pertolongan (bagi saudara-saudaranya) pada Hari Kiamat.'
(Riwayat Muslim)

Maksudnya:
Janganlah banyak bicara, jika tidak mengenai zikir Allah, maka sesungguhnya banyak bicara tanpa zikir Allah itu menjadikan hati pembicaranya kesat. Sesungguhnya orang yang paling jauh dari Allah pada hari Kiamat ialah orang yang kesat hati.'
(Riwayat at-Tirmidzi)


Maksudnya:
'Bersumber dari Abu Darda' lah.a., ia berkata:Rasulullah s.a.w bersabda 'Sesungguhnya bila ada seseorang mengutuk sesuatu maka kutukan itu naik ke langit tetapi pintu~pintu langit itu ditutup tidak mahu menerima kutukan tersebut,kemudian kutukan itu turun ke bumi tetapi pintu-pintu bumi itu ditutup tidak mahu menerima kutukan tersebut, kemudian kutukan itu lari ke kanan dan ke kiri; apabila kutukan itu tidak mendapat tempat maka ia mencari orang yang dikutuknya,apabila orang itu patut mendapat kutukan maka ia kembali kepada orang yang mengucapkan kutukan tersebut.'
(Riwayat Abu Daud)

Maksudnya:
'Peliharalah lidahmu, kecuali tentang hal yang lebih baik, kerana sesungguhnya engkau dengan begitu telah mengalahkan syaitan!'
(Riwayat at-Tabarani)

Maksudnya:
Sesiapa yang menunjukkan kepada hal yang lebih baik maka bagaikan orang yang melakukannya dan sesiapa yang menunjukkan kepada yang lebih jahat maka ia bagaikan orang yang melakukannya.'
(Riwayat at-Tirmidzi)

Maksudnya:
Orang mukmin tidak suka mengutuk-ngutuk.'
(Riwayat at-Tirmidzi)

Maksudnya: 'Janganlah kamu mengutuk orang yang sudah meninggal dunia nanti kamu akan menyakiti orang yang masih hidup dengannya.'


-----------------
Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."
[ Telah diedit oleh: amilyn pada 02-08-06 17:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 02-08-06 16:50


Salam.
kalau dilembaran putih ada setitik tanda hitam,kita akan nampak titik hitam itu walaupun hanya sedikit, ibaratnya sebaik mana pun kebaikan yang manusia buat,kalau dia melakukan kesilapan,pasti kita akan mencanang dan mengingati kejahatannya orang itu walaupun dia hanya melakukan kejahatan itu sekali.
manusia oh manusia,kata beragama tapi mengumpat orang walaupun bukan secara lisan juga dosa.itulah dunia.kesilapan orang nampak,kesilapan sendiri tak begitu pulak

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-08-06 08:35


Taqdir

Ahli Syurga dan Ahli Neraka
Dari ‘Abdullah lah.a. katanya: “Rasulullah saw yang mutlak benar menceritakan kepada kami, sesungguhnya proses penciptaan seseorang kamu setelah berada dalam perut ibunya selama 40 hari, kemudian dia menjadi ‘alaqah (segumpal darah) selama 40 hari. Kemudian menjadi mudhghah (segumpal daging) selama 40 hari. Kemudian diutus malaikat meniupkan ruh (jiwa) kepadanya. Kemudian diperintahkan kepada malaikat menulis empat ketetapan. Yaitu mengenai rezekinya, ajalnya, ‘amalnya dan celaka atau bahagia. Maka demi Allah yang tiada Tuhan selain Dia, sesungguhnya seseorang yang beramal dengan amalan ahli syurga sehingga jaraknya ke syurga hanya tinggal sehasta, tetapi suratan taqdirnya menetapkan dia menjadi ahli neraka, lalu dia beramal (pada usia umurnya) dengan amalan ahli neraka. Sebaliknya seseorang yang beramal dengan amalan ahli neraka sehingga jarak nya ke neraka hanya hanya tinggal sehasta, tetapi suratan taqdirnya telah ditulis menjadi ahli surga, lalu (pada usia umurnya)dia beramal dengan amalan ahli surga.




Dari Hudzaifah bin Asid lah.a katanya Rasulullah saw bersabda:” Setelah nutfah berada dalam rahim 40 atau 45 malam, maka datang malaikat kepadanya, seraya bertanya kepada Allah Ta’ala. “Ya Tuhan! Apakah dia ini celaka atau bahagia?” Maka ditulis salah satu di antara keduanya. Tanya, “ Apakah dia laki-laki atau perempuan?” Maka ditulis salah satu di antara keduanya. Kemudian ditulisnya pula amalan serta hasil amalannya, ajalnya dan rezekinya. Kemudian bukunya dilipat, tidak ditambah dan tidak dikurangi.”

Dari ‘Ali lah.a. katanya: “Pada suatu hari kami menghantar jenazah ke perkuburan Baqi Al Gharqad. Rasulullah saw mendatangi kami, lalu beliau duduk. Maka kami pun duduk pula di keliling beliau. Baginda memegang sepotong ranting, menunduk, dan menggaris-garis pasir dengan ranting. Kemudian baginda bersabda” Tidak seorang jua pun di antara kamu melainkan tempatnya telah ditentukan Allah Ta’ala di surga atau neraka. Telah ditetap Allah apakah dia celaka atau bahagia. Maka bertanya seorang sahabat, “ Ya Rasulullah! Kalau begitu apakah tidak lebih baik kita diam saja menunggu suratan taqdir nasib kita tanpa beramal?” jawab baginda,” Orang yang telah ditetapkan Allah menjadi orang yang bahagia, adalah kerana dia beramal dengan amalan orang bahagia, dan orang yang telah ditetap Allah menjadi orang celaka adalah kerana dia beramal dengan amalan orang celaka. Kerana itu beramallah!. Semua sarana telah disiapkan, adapun orang-orang bahagia, mereka dimudah untuk mengamalkan amalan orang-orang bahagia. Dan orang-orang celaka, mereka dimudahkan untuk beramal dengan amalan orang-orang celaka.” Kemudian beliau membaca ayat:” Adapun orang-orang yang suka memberi dan bertaqwa maka Kami siapkan baginya jalan yang mudah. Dan adapun orang-orang bakhil dan merasa dirinya cukup , serta mendustakan pahala yang terbaik. Maka akan Kami siapkan baginya jalan yang sukar”.


Bicara Nabi Adam a.s dan Nabi Musa a.s:
Dari Abu Hurairah lah.a. katanya: Rasulullah saw. Bercerita bahawa Adam dan Musa pernah berbantahan. Kata Musa a.s “ hai Adam! Engkau adalah bapak kami, tetapi engkau telah mengecewakan kami kerana menyebabkan kami keluar dari surga.” Jawab Adam a.s” Engkau hai Musa! Engkau telah dipilih dan diistimewakan Allah Ta’ala. Dengan kehendakNya engkau dapat bercakap-cakap dengan Nya.. Apakah engkau menyesaliku kerana urusan yang telah ditaqdirkan Allah atasku sejak 40 tahun sebelum aku diciptakan Nya?” Sabda Nabi saw, “Demikianlah Adam a.s dan Musa a.s saling berbantah.”

Segala-galanya terencana
Dari ‘Abdullah bin ‘Amru bin ‘Ash lah.a. katanya dia mendengar Rasulullah saw bersabda: Allah Ta’ala telah menetapkan segala ketetapan(taqdir) bagi seluruh makhluq, lima puluh ribu tahun sebelum diciptakanNya langit dan bumi. Dan (ketika itu) ‘Arasy Allah Ta’ala berada di atas air.”

Dari ‘Abdullah bin ‘Amru bin ‘Ash lah.a. katanya dia mendengar Rasulullah saw bersabda: ” Sesungguhnya hati anak Adam seluruhnya berada di antara dua jari (kekuasaan) Allah Ta’ala , bagaikan hanya sebuah saja. Allah Ta’ala sanggup menggerakkannya bagaimana menurut kehendakNya. Lalu Rasulullah saw. Mendoa, “Allahumma musharrifal qulub, sharrif quluubana ‘alaa thaa’atika”. Maksud doa tersebut “Wahai Allah yang menggerakkan seluruh hati. Gerakkan hati kami untuk mentaati Engkau.”

Dari ‘ Abdullah bin ‘Umar lah.a. katanya Rasulullah saw bersabda:”segala-galanya telah ditetapkan (taqdir yang tak dapat diubah lagi). Hingga sampai kepada kelemahan dan ketrampilan,”

Ajal tak dapat diundur atau dipercepatkan:

Dari ‘Abdullah lah.a katanya” pada suatu waktu Ummu Habibah isteri Nabi saw mendoakan:” Wahai Allah! Panjangkanlah usiaku bersama-sama suamiku Rasulullah saw., dan dengan bapakku Abu Sufyan, dan dengan saudaraku Muawiyah.” Maka bersabda Nabi saw.,” Engkau memohon ajal yang sudah pasti ( tak dapat diubah), memohon jumlah hari yang sudah ditetapkan hitungannya, serta rezeki yang sudah dibagi-bagi, yang tak dapat disegera sebelum tiba waktu, dan dapat diundur sedikit jua pun dari waktu yang telah ditetapkan semula. Seandainya engkau mohon kepada Allah Ta’ala perlindungan dari siksa neraka atau dari siksa kubur, itu lebih baik dan lebih bagus.

Dari Abu Hurairah lah.a. katanya Rasulullah saw bersabda, “ Orang mukmin yang kuat (jasmani dan rohaninya) lebih disukai Allah Ta’ala daripada orang mukmin yang lemah. Namun begitu, kedua-duanya sama-sama mempunyai kelebihan. Jagalah agar kamu selalu dalam keadaan (situasi) yang bermanfaat bagi dirimu dan mohonlah selalu pertolongan kepada Allah Ta’ala dan jangan bosan. Jika engkau mendapat cobaan, jangan berkata, seandainya (tadi. Aku perbuat begini dan begitu (tentu tidak akan begini jadinya).” Tetapi ucapkanlah:”Allah Maha Kuasa berbuat sekehendak Nya” Kerana kata-kata “Law” (seandainya/kalau) memberi peluang bagi syaitan.    


Dari ‘Aisyah, Ummul Mukminin lah.a katanya: “ Pada suatu ketika Rasulullah saw diminta orang datang menta’ziahi jenazah bayi orang Anshar. Lalu aku berkata , “Berbahagialah bayi itu, seekor burung di antara burung-burung surga, yang belum pernah berbuat dosa atau ditimpa dosa.” Jawab Nabi saw.,” Mungkin tidak begitu. Kerana sesungguhnya Allah Ta’ala telah menyediakan bagi surga siapa siapa penghuninya semenjak mereka masil dalam sulbi bapa mereka, dan telah menyediakan bagi neraka siapa-siapa penghuninya, semenjak mereka masih dalam sulbi bapa mereka.”

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

seri_utama
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2006
Ahli No: 25293
Posting: 69
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 09:03


Pada 02-08-06 16:50 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

Salam.
kalau dilembaran putih ada setitik tanda hitam,kita akan nampak titik hitam itu walaupun hanya sedikit, ibaratnya sebaik mana pun kebaikan yang manusia buat,kalau dia melakukan kesilapan,pasti kita akan mencanang dan mengingati kejahatannya orang itu walaupun dia hanya melakukan kejahatan itu sekali.
manusia oh manusia,kata beragama tapi mengumpat orang walaupun bukan secara lisan juga dosa.itulah dunia.kesilapan orang nampak,kesilapan sendiri tak begitu pulak


:-) :-) mmm..betul apa yang amilyn cakap tu..nampaknya forum ni dah jadi tempat untuk mengumpat dan kutuk mengutuk pula..sepatutnya sebagai umat islam kita doakan kesejahteraan sesame kita kerana kitakan dari rumpun yang sama..janganlah kerana sedikit kesilapan kita terus terusan menghentam Dr M..sesungguhnya manusia tu tak lari dari melakukan kesilapan..kesalahan dia dengan Allah biarlah Allah yang mengadilinya bukan kita manusia yang cetek ilmu ni..hentikanlah segera perbuatan kutuk mengutuk buat apa jika hanya menambah dosa?.....segala yang baik itu datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari manusia itu sendiri..
Wallahu'alam........

Bookmark and Share

    


  Member Information For seri_utamaProfil   Hantar PM kepada seri_utama   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.138992 saat. Lajunya....