Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perbezaan antara orang yang berjaya dengan orang yang gagal terletak pada rohaninya. Apa yang difikir menentukan apa yang akan dicapai.
-- Hamka

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 10 jam, 27 minit yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: cara memohon kerja terbaik


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» cara memohon kerja terbaik

Please Mendaftar To Post


Oleh cara memohon kerja terbaik

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-07-06 22:05


Assalamualaikum


saya nak tanya macamana nak membuat permohonan pekerjaan dengan cara yang betul?

siapa boleh bagi pendapat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-07-06 22:27


assalamualaikum
nak kongsi pendapat

1. buat resume yang seringkas mungkin tetapi padat dengan information dan boleh manarik minat employer untuk membaca (ana pernah mengikuti kursus buat resume yang terbaik). kalau resume lebih 2 muka surat dan letak information yang tak perlu, maybe resume begitu akan dapat tempat terakhir untuk dibaca atau tak baca lansung.

2. hantar sahaja resume+ dan kelayakan (sijil2 dan ijazah) ke semua tempat2 kerja yang berkaitan dengan bidang/ kelayakan saudara atau tak kisahlah ke manapun (asalkan dapat kerja :di) , walaupun mereka (employer) tak publish iklan. kekadang employer taknak publish iklan sebab mereka malas nak cek permohonan banyak sangat (lebih dari 1000) jadi kemungkinan besar dan kebarangkaliannya 98% mereka akan memanggil applicants yang hantar resume pada mereka dan mostly yang ditemuduga akan dipilih bekerja di tempat mereka. ini berdasarkan pengalaman ana dan kawan-kawan ana. bukan setakat private sector saja, banyak institusi2 government dan half goverment ( Akademi Sains, MINT dll) pun buat begitu so jangan risau.. insya Allah, ada lah rezeki untuk saudara.. perbanyakkan berdoa dan bertawakkal pada Allah, di samping berusaha.. dan jangan lupa minta restu ibu bapa. banyak2kan berdoa semasa solat tahajud dan waktu mustajab untuk berdoa. all the best :)

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-07-06 22:27


maklumat job vacancies:

http://www.webnisa.net/jobs.php


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 18-07-06 22:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 01:18


Saya nak kongsi jugak sikit tips tapi bukan untuk buat resume tapi bila nak interview:

1.Pakaian hendaklah kemeja longsleve yang berwarna cerah dan bertali leher( pasti kan tali leher yang sesuai jangan ada gambar tweety udah lah dan jangan terlalu pendek atau terlalu panjang) elakkan kemeja lengan pendek

2.Pakai seluar slack berwarga gelap dan pastikan jangan seluar labuh hingga mencecah lantai dan bertali pinggang ( ingatan cek zip seluar jika dah nak masuk bilik interview)'

3.Pakai name tag jika ada

4.Letakkan pen pada kocek baju( jenis pen mahal sikit atau parker yang rm 10 pun ok tapi pastikan boleh digunakan) ada markah kalau interview jab kerajaan

5.Kasut kulit yang berwarna gelap seperti hitam atau coklat yang lebih baik yang bertali jika tak ada pun yang jenis buckle pun boleh tapi jangan pakai yang buckle yang besor2 pastikan digilap spya berkilat dan jangan sampai nampak sisa2 tanah pada tepi tapak kasut dan pastikan berstokin yang berwarna gelap jangan guna stokin sekolah dan pastikan tak berlobang stokin tu..

6.Rambut hendaklah pendek dan bersikat jangan ada jambul2 pastikan berminyak srta pastikan kalau bulu roma pada muka dicukur dengan bersih kalau berjanggut atau berjambang kemaskan atau pendekkan atau buat sementara buang dulu untuk interview.

7.Ketika duduk dkerusi pastikan dada dalam keadaan kembang badan berada dalam tegak jangan nmapak bonggkok atau berkerikut jika ada meja jangan sekali2 letakkan tangan atas meja letakkan pada paha dan suara ketika menjawab soalan dalam nada yang bersemangat dan ceria

ok ini sedikit tips yang dapat saya kongsikan semoga success kalau interview sykt ayah kita atau memang dah ada kabel besor yang tolong kita untuk dapat kan kerja tu atau memang dah comfirm dapat kerja tu hanya interview tu sekadar melepaskan batu ditangga saja tak payah ikut tip yang dberikan datang interview dengan pakai kain gombang saja lah heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-07-06 15:42


nak tambah sikit...
banyakkan berdoa,berzikir,istighfar dan buat solat hajat setiap malam..
buat bacaan terlebih dahulu mengenai latar belakang syarikat..produk syarikat..dll...
mulakan dengan bismillah dan doa penerang hati ketika nak masuk ke dalam bilik temuduga...
tawakkal...serahkan kepada Allah..
apa jua keputusan...redha dengan kehendak Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 16:47


joinlah Skim Latihan Graduan untuk siswazah menganggur...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

sahabat83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15922
Posting: 151
Dari: skpc(1)-sesma-ikip3-upm-cosmopoinkb

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 16:52


ok juga itu..join skim latihan graduan..sekarang ini pun saya tengah join..ok lah dr duduk saja..dapat elaun RM500 sebulan...smbl2 itu cari lah peluang kerja yang ada..sebab lph 3 bulan dalam kelas ada praktikal 2bln...cari lah tempat praktikal yang boleh bagi kita kerja terus....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat83Profil   Hantar PM kepada sahabat83   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 20:33


yang penting antum kena ada PR yang baik serta interpersonal dan intrapersonal yang bagus..walaupun berpakaian kemas,kelulusan banyak tapi kalau PR tak perform,tak ada harapan...pastikan antum boleh berbahasa inggeris walaupun tersangkut2,at least antum boleh faham apa yang orang cakap dan antum boleh balas balik walaupun ringkas...yang paling penting kena yakin dengan Allah 100%..insyaAllah...ana ada sikit tips pada natum yang susah dapat kerja...amalkan baca ayat seribi dinar sekurang2nya 3X sehari...insyaAllah rezeki akan terbuka berdasarkan pengalaman ana masa lepas tamat pengajian...insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 22:26


ikut aturan yang telah diberikan.....hihihiih

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-07-06 23:40


boleh ke kalau masa interview kita bertanyakan soalan kepada panel?

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-07-06 02:33


Pada 28-07-06 23:40 , gsrturbo posting:

!!! QUOTE !!!

boleh ke kalau masa interview kita bertanyakan soalan kepada panel?
kebiasaan interview yang ana pergi, at last session baru panel akan tanya pada kita if kita ada apa-apa soalan yang nak ditanya pada mereka..
so, xyahlah interupt sesi interview tu dengan soalan anta/i..sebab masa sesi interview tu berjalan, panel yang akan tanya bertubi2..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-07-06 02:25


owwhh is like that..syukran....

kalau kita ini kerja kat sebuah supermarket then tempat tu ada jual non halal macam arak dll...haram ke kalau kita kerja kat situ walaupun bukan department kita??

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-08-06 21:20


soalan apa yang sesuai untuk kita tanya masa last session

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-08-06 22:06


mengikut pengalaman saya, bebaru ni masa 1st interview saya banyak tanya mengenai kampeni saja.then, dapat 2nd interview jugak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-08-06 09:56


iyakah...ok terima kasih


-----------------
TELEKUNG PUTIH BELUM CUKUP UNTUK MENJAMIN SESEORANG KE SYURGA ALLAH.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

Khairul_Izwan
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 28
Posting: 225
Dari: Perak / Penang / Kedah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 13:25


wawawawawaw :( takut betul bila tak dapat kerja


-----------------
www.australia-travel-books.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Khairul_IzwanProfil   Hantar PM kepada Khairul_Izwan   Pergi ke Khairul_Izwan's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.093469 saat. Lajunya....