Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-09-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Wang bukan segala-galanya tetapi hampir segalanya memerlukan wang!
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29
  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 56 hari yang lalu
muslimiman: 61 hari yang lalu
tornado: 80 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: sejauh mana kekuatan tentera udara Malaysia


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» sejauh mana kekuatan tentera udara Malaysia

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 7

Go To Page: 1 · 2 ... 6 · 7  
Jump To Page:

Oleh sejauh mana kekuatan tentera udara Malaysia

zulmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2006
Ahli No: 22909
Posting: 134
Dari: Bandar Baru Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-07-06 15:49


Sistem pertahanan negara sekebal mana?


Beberapa kemalangan yang menimpa pesawat Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM) mutakhir ini menggusarkan rakyat Malaysia apakah sistem pertahanan negara kita rapuh serta mempertaruhkan nyawa anggota TUDM khususnya dan rakyat pada amnya.

Dalam masa tidak sampai sebulan sebuah pesawat Hawk telah terhempas, sebuah lagi melakukan pendaratan kecemasan dan satu helikopter Nuri juga telah membuat pendaratan kecemasan.

Timbalan Perdana Menteri Dato Seri Mohd Najib Tun Abd Razak selaku Menteri Pertahanan telah menyarankan agar pegawai-pegawai kerajaan dapat memberi pandangan, teguran serta cadangan kepada menteri-menteri dalam usaha untuk mempertingkatkan mutu perkhidmatan kementerian masing-masing.
Dalam Kementerian Pertahanan sudah pasti yang lebih arif mengenai keperluan pertahanan negara adalah pegawai-pegawai serta anggota-anggota tentera sendiri dari yang tidak berpangkat hinggalah ke Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Sebagai rakyat biasa yang tiada kepakaran dalam bidang pertahanan negara atau pun ketenteraan, statistik kekuatan TUDM yang dipaparkan dalam beberapa laman web adalah amat menggusarkan. Ianya menunjukkan pertahanan udara negara jauh ketinggalan jika dibandingkan dengan negara jiran yang kerdil dan lebih kecil jumlah penduduknya iaitu Singapura.

Buat masa ini TUDM mempunyai 14 pesawat pejuang MiG-29N, 2 pesawat pejuang MiG29NUB, 8 pesawat pejuang nothing-18D Hornet, 7 pesawat pejuang Aermacchi MB-339A, 16 pesawat pejuang Hawk 208, 6 pesawat pejuang Hawk 108, 2 pesawat pejuang RF-5E Tigereye, 3 pesawat pejuang F-5F dan 10 pesawat pejuang F5E Tiger II.

TUDM juga mempunyai 17 pesawat pejuang MB-339C yang dibeli daripada Tentera Udara New Zealand pada tahun 2003 tapi masih tidak lagi beroperasi. TUDM juga akan menerima 18 pesawat pejuang Sukhoi SU 30MKM dalam masa terdekat ini secara berperingkat.

Sementara itu TUDM dalam kategori pesawat pengangkut pula mempunyai 8 pesawat Hercules C-130-30 , 2 pesawat Hercules C-130, 4 pesawat pengangkut minyak Hercules KC-130130H, 8 pesawat komunikasi Cessna 402B, 8 pesawat CN235-220M, 2 pesawat VIP CN235-220M, 1 pesawat VIP Boeing 737-700 BBJ, 1 pesawat VIP Bombardier Global Express, 1 pesawat VIP Bombardier CRJ-700 Regional Jet, 1 pesawat VIP Dassault Falcon 900B dan 1 pesawat VIP F28-100.

Sementara itu TUDM telah menempah 4 pesawat pengangkut Airbus Military 400M.

Dalam bidang maritim pula TUDM memiliki 4 pesawat Beechcraft Super Kingair B200T MPA dan 2 pesawat Lockheed Hercules PC-130H. Untuk kategori helikopter pula TUDM mempunyai 28 buah helikopter serbaguna Nuri Sikorsky S61A-4, 2 buah helikopter komunikasi Nuri Sikorsky S61A-4, 2 buah helikopter VIP Agusta Sikorsky A56-N1, 1 buah helikopter VIP Agusta A-109C dan 2 buah helikopter VIP Sikorsky S-70 Black Hawk.

TUDM juga akan menerima 10 buah helikopter buatan Rusia Mi-171SH untuk tujuan mencari dan menyelamat.

Dalam kategori pesawat pelatih pula TUDM mempunyai 36 pesawat Pilatus PC-7, 8 pesawat Pilatus PC-7MkII, 20 pesawat MD3-160 Aerotiga dan 3 pesawat CTRM Eagle ARV.

Pesawat-pesawat TUDM ini ditempatkan di 8 buah pengkalan udara iaitu di Gong Kedak, Alor Setar, Butterworth, Kuantan, Subang, Sungai Besi, Kuching dan Labuan.

Dibandingkan pula dengan keupayaan Tentera Udara Singapura (RSAF), negara kecil itu mempunyai pesawat pejuang 26 F-16C Falcon, 36 pesawat pejuang F-16D Falcon, 36 pesawat pejuang F-5S Tiger 2, 9 pesawat pejuang F-5T Tiger 2 dan 8 pesawat pejuang RF-5S Tiger 2.

Sementara itu RSAF menjangkakan akan menerima sebanyak 12 ke 20 buah pesawat pejuang tercanggih di dunia iaitu Boeing F-15SG pada tahun 2008 atau 2009.

Dalam kategori helikopter pula RSAF mempunyai 18 buah helikopter pengangkut berat Chinook CH-47SD, 22 buah helikopter pengangkut Super Puma AS 332M, 6 buah helikopter pengangkut Eurocopter AS 532UL Cougar, 20 helikopter tempur dan anti kereta kebal Apache Longbow AH-64D dan 6 helikopter anti kapal dan anti kapal selam Sikorsky ASW S-70B.

RSAF juga mempunyai 6 buah pesawat pengangkut berat Lockheed C-130H serta 4 buah pesawat VIP F50 UTL. Di samping itu RSAF memiliki 4 buah pesawat mengisi minyak di udara dari jenis Boeing KC-135R dan memiliki 4 buah pesawat mengisi minyak di udara dari jenis Lockheed KC-130B.

Menariknya RSAF mempunyai pesawat pengawasan amaran AWACS (Airborne Early Warning) sebanyak 4 buah dari jenis Grumman E-2C Hawkeye. Serta 5 buah pesawat maritim dari jenis Fokker F50 ME2 yang dilengkapi dengan persenjataan Harpoon.

Dalam kategori pesawat pelatih pula RSAF menggunakan 27 pesawat pejuang Marchetti S.211, 4 pesawat pejuang Super Skyhawk A-4SU, 4 pesawat pejuang Super Skyhawk TA-4SU dan sekurang-kurangnya 5 buah helikopter Eurocopter EC120 dan AS 550U.

RSAF juga mempunyai beberapa pesawat pengintip tanpa juruterbang iaitu sebanyak 40 buah dari jenis IAI Searcher Mk2 dan beberapa buah lagi dari jenis IAI Malat Scout, satu Blue Horizon dan satu Firefly.

Pesawat-pesawat RSAF ini beroperasi di 6 buah pengkalan udara dalam negara Singapura iaitu di Changi (Barat), Changi (Timur), Paya Lebar, Sembawang, Tengah dan Kem Murai.

RSAF turut mempunyai beberapa pengkalan udara di luar Singapura iaitu Pengkalan Udara Pearce dan Oakey di Australia, Pengkalan Udara Cazaux di Perancis, Pengkalan Udara Luke, Cannon, Grand Prairie dan Silverbell di Amerika Syarikat.

Pengkalan udara RSAF di luar negara ini menempatkan pesawat-pesawat dan anggota-anggota RSAF bagi tujuan latihan. RSAF juga telah menghadiahkan beberapa pesawat pejuang F-16 kepada Royal Thai Air Force sebagai pertukaran, RSAF akan menggunakan Pengakalan Udara Udon Thani di Thailand selama beberapa hari setiap tahun untuk tujuan latihan.

Pada tahun 2003 Singapura telah menyertai program pembangunan pesawat pejuang tercanggih F-35 Joint Strike Fighter (JSF) yang dijangkakan akan mula beroperasi pada tahun 2015. Dalam masa akan datang RSAF dijangkakan akan beroperasi dengan menggunakan dua jenis pesawat pejuang iaitu F-35 dan F-15.
Di atas kertas keupayaan RSAF jauh ke hadapan jika dibandingkan dengan TUDM. Walaupun negara Singapura begitu kerdil tetapi kekuatan tentera udaranya membanyangkan bahawa negara tersebut adalah gergasi pertahanan udara di rantau ini.

Statistik di atas menunjukkan bahawa RSAF lebih tertumpu kepada operasi pesawat dari jenis yang sama dengan ini akan memudahkan kerja penyenggaraan, mendapatkan alat ganti serta melatih anggota-anggota yang mengendali dan menyenggara pesawat tersebut.

Sementara TUDM pula yang mempelbagaikan jenis pesawatnya dengan Sukhoi dan MIG dari Rusia, Hawk dari Britain, F-18 dari Amerika Syarikat, MB339 daripada Itali menyebabkan lebih banyak sumber diperlukan dari sudut kerja penyenggaraan, mendapatkan alat ganti serta melatih anggota-anggota yang mengendali dan menyenggara pesawat.

Apa yang menjadi tanda tanya ialah mengapa TUDM mempunyai begitu banyak pesawat VIP iaitu 7 kapal terbang VIP dan 5 helikopter VIP, sedangkan RSAF hanya menggunakan 4 kapalterbang VIP dari jenis Fokker F50.

Adakah kerana Malaysia mempunyai begitu ramai ahli politik, ahli parlimen, menteri dan jeneral maka TUDM perlu menyediakan banyak pesawat VIP?

Persoalan juga timbul akan nasib 17 buah pesawat pejuang MB-339C yang dibeli daripada Tentera Udara New Zealand pada tahun 2003 tapi masih tidak lagi beroperasi.

Begitu juga dengan bentuk mukabumi di Malaysia yang dikelilingi laut yang sudah pastinya memerlukan lebih banyak pesawat maritim, pesawat AWACS serta pesawat tanpa juruterbang serta helikopter TUDM hanya mempunyai jumlah pesawat yang kecil untuk tujuan ini jika dibandingkan dengan RSAF.

Ini baru dari sudut pertahanan udara, belum lagi di sentuh dari sudut pertahanan darat dan laut. Justeru itu Kementerian Pertahanan haruslah melaksanakan Dasar Pertahanan Negara yang dapat meyakinkan rakyat bahawa negara kita Malaysia mampu mempertahankan diri dari sebarang ancaman luar.

Di samping itu kecanggihan senjata juga mestilah diiringi dengan kecanggihan mental dan ‘spiritual’ anggota-anggota keselamatan. Anggota-anggota keselamatan yang beragama Islam haruslah diperkukuhkan iman dan amalan mereka agar mereka dapat mempertahankan negara ini dalam apa jua keadaan sekali pun.

Ini adalah berdasarkan pengalaman yang diberikan oleh orang tua saya sendiri yang baru-baru ini memberi rahsia ketika beliau berkhidmat dalam Rejimen Askar Melayu Di Raja dan menyertai beberapa operasi membanteras pengganas komunis di mana beliau mengamalkan apa yang diajar dalam Al Quran ketika bertugas.

Dan salah satu daripada amalannya ialah mengamalkan beberapa zikir yang diajar oleh Al Marhum Mufti Kerajaan Negeri Sembilan Sheikh Mohd Said. Dan untuk mengamalkan semua ini yang pasti amalan yang fardhu antaranya solat lima waktu hendaklah dilaksanakan terlebih dahulu.

Elakkan daripada amalan-amalan yang syirik, khurafat, tangkal dan sebagainya untuk menjadikan diri seseorang itu kebal, ghaib dan sebagainya.

Marilah kita menghadiahkan Al Fatihah kepada anggota-anggota keselamatan kita yang telah gugurkan mempertahankan negara.

Selamat Hari Pahlawan.


-----------------
regards:
zulmi
"SAYA DOAKAN KITA SEMUA, BAHAGIA, KAYA, BERJAYA DAN DIRAHMATI SENTIASA"


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmiProfil   Hantar PM kepada zulmi   Pergi ke zulmi's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 18-07-06 22:08


assalamualaikum.....

kalau nak dilihatkan pada statistik tu,memang nampak angkatan tentera kita lemah....
Saya nak minta maaf kerana ada beberapa perkara yang saudara kemukakan itu berbeza sedikit dari maklumat yang saya perolehi dari ORBAT (order of battle) ATM 2005/2006...
1)14 biji MIG 29N( BUATAN RUSIA) berfungsi sebagai pesawat pemintas akan dinaiktarafkan sebagai MIG 29SMT yang boleh membawa peluru berpandu BVR lah-77 (BEYOND VISUAL RANGE) jarak sederhana.2 biji MIG 29n yang terhempas akan digantikan.
2) 8 biji nothing 18-di (BUATAN AMERIKA) berkemungkinan akan digantikan dengan 12 hingga 18 biji nothing 18-F super hornet dengan dilengkapi peluru berpandu BVR AMRAAM 120-C dan dilengkapi radar terbaru APG-79 yang mempunyai keupayaan mini AEW & C

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 18-07-06 22:18


3) 18 BIJI PESAWAT PEJUANG TERBARU MRCA (MULTI ROLE COMBAT AICRAFT) SUKHOI 30 MKM UNTUK BATCH MRCA YANG PERTAMA.PESAWAT YANG PALING CANGGIH DALAM KELASNYA DAN PALING HEBAT SERTA TIDAK DAPAT DITANDINGI OLEH MANA-2 PESAWAT PEJUANG YANG SAMA DENGAN KATEGORINYA TERMASUKLAH PESAWAT DARI AMERIKA SYARIKAT SEPERTI F-15SG,SUPER HORNET DAN RAPTOR SEKALIPUN.BUKTINYA BOLEH DIPEROLEHI DARI WEBSITE AIRFORCE DAN SEBAGAINYA.BERKEMUNGKINAN TUDM AKAN MENEMPAH 18 BIJI LAGI PESAWAT INI JIKA PEMBELIAN PESAWAT SUPER HORNET DIBATALKAN.
4) HELIKOPTER NURI MEMANG ADA PLAN untuk DIGANTIKAN DENGAN HELIKOPTER EH-101 BERSAIZ SEDERHANA ATAU EC-725 EUROCOPTER UNTUK MISI MENCARI DAN MENYELAMAT (CSAR :COMBAT SEARCH AND RESCUE)

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 18-07-06 22:29


5) TUDM BARU SAHAJA MEMBELI 8 PESAWAT LATIHAN YANG BARU IAITU AERMACCHI MB-339C DARI ITALI DAN BUKANNYA SECOND HAND DARI NEW ZEALAND.
6)PEMBELIAN 10 BIJI HELIKOPTER M-171-V DARI RUSIA ADALAH UNTUK PENGGUNAAN PASUKAN PENGGEMPUR UDARA (AIR CALVARY)10 BRIGED PARA DAN DIKATAKAN AKAN MENYUSUL KEMUDIAN DENGAN PEMBELIAN 39 BUAH LAGI SECARA BERPERINGKAT untuk SEMUA UNIT ELIT ATM DAN POLIS.
7)ADA RANCANGAN TUDM MEMBELI PESAWAT AEW & C( AIRBORNE EARLY WARNING & CONTROL) DALAM RANCANGAN MALAYSIA KE-10.HARGANYA TERLAMPAU MAHAL.CALON UNTUK TUDM IALAH EMBRAER 145 AEW & C DAN HAWKEYE 2000.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 18-07-06 22:36


8) UNIT UDARA TDM MEMBELI SEBANYAK 11 BIJI HELIKOPTER PENINJAU DAN PENGGEMPUR RINGAN A-109 YANG DILENGKAPI DENGAN PELURU BERPANDU DAN ROKET.
9)TERDAPAT RANCANGAN TUDM MEMBELI HELIKOPTER TEMPUR SEPERTI ROOIVALK DARI AFRIKA SELATAN ATAU HELIKOPTER TEMPUR TIGER.IA BAGI MELENGKAPKAN PASUKAN PENGGEMPUR UDARA 10 BRIGED PARA.
10)MALAYSIA BANYAK MEMBELI PESAWAT VIP BUKAN SEBENARNYA UNTUK VIP TAPI UNTUK MENGANGKUT ANGGOTA KOMANDO KE KAWASAN MUSUH DAN MENGELAKKAN HELIKOPTER DARI DITEMBAK MUSUH SERTA UNTUK TUJUAN RISIKAN DAN SERANGAN ELEKTRONIK.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 18-07-06 22:41


11)ATM TELAH PUN MEMILIKI SISTEM PERTAHANAN UDARA JERNAS JARAK DEKAT DAN BAKAL MEMILIKI SISTEM PERTAHANAN UDARA BUK M1 ATAU KS-1A JARAK SEDERHANA.

JANGAN BIMBANG
BUKAN SEMUA JET PEJUANG DAN HELIKOPTER SINGAPURA ADA DI SINGAPURA.TAPI KEBANYAKKANNYA DILETAKKAN DI THAILAND,TAIWAN DAN AMERIKA SYARIKAT.DAN SELAIN ITU,MALAYSIA TELAH BANYAK MENEMPATKAN KELENGKAPANNYA DI TEMPAT-2 YANG STRATEGIK DENGAN SENJATA OFENSIF.
INSYAALLAH TENTERA KITA DAPAT TERUS MEMANTAPKAN ILMU AGAMA DAN BERPEGANG TEGUH KEPADA JALAN ALLAH.WASSALAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 01:24


Wahhh tahniah lah GTF macam Komander tentera awak punya present tentang kelengkapan angktan tentera malaysia.Ana cuma guna senjata yang paling terbaik untuk membantu negara Malaysia iaitu DOA DOA DOA DOA ............

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-07-06 09:36


mengapa pesawat Hawk selalu terhempas? beri pendapat, kekuatan Udara penting untuk pertahanan negara.
[ Telah diedit oleh: Saifuddin pada 19-07-06 09:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 09:47


wahhhhh..GTF. macam pakar strategik tentera. :-di
bangga dengan TUDM ..bersyukurlah dengan apa yang ada..itu lah kemampuan kita Malaysia. kemampuan ekonomi kita..cuma saya menyokong dasar pertahanan negara pelbagaikan jenis pesawatnya..walaupun kos selenggaranya tinggi..tetapi jangka masa panjang syarat dan terma belian itu menguntungkan malaysia..contohnya .belum pun lagi malaysia membuka mulut untuk membeli copter penggempur apache. USA sudah menegaskan bahawa malaysia tidak memerlukan pesawat secanggih itu.termasuklah F16. F18.F15 sehinggalah malaysia bertukar arah dengan membeli MIG 29 Fulcrum daripada Russia..barulah mereka bersetuju membekalkan F18D hornet kepada Malaysia. USA tidak mahu malaysia bertukar arah kepada Kepada Rusia. itu juga adalah strategi perang untuk memerangkap kita.jika kita hanya bergantung kepada sebuah negara dan berlaku perang dengan sekutu mereka atau kepentingan mereka ..senanglah untuk mereka menyekat kelengkapan tentera kita..lihat saja negara-negara teluk dan asia barat..Iran setelah jatuhnya Shah Iran..hampir kesemuanya kelengkapan tentera udara buatan Amerika tidak dapat berfungsi..sehinggalah Iran berjaya mencipta sendiri alat gantinya. Malaysia amat mementingkan pelaburan kepakaran untuk jangkamasa panjang..kita tidak boleh harapkan USA dan Europe untuk pemindahan teknologi..negara-negara bekas komunis lebih bertolak ansur..

Malaysia tidak berminat untuk berperang dengan mana mana negara pun. itulah dasar negara kita..jadi kita malaysia tidak gian untuk memiliki pesawat yang yang mampu attack india seperti jiran kita tu.

Apapun jangan perkecilkan kemempuan tentera kita..setiap negara sebolehnya cuba merahsiakan kemampuan tentera mereka..dan kebanyakan negara di dunia ada kejutan untuk dipersembahkan kepada musuhnya jika ia di serang. jadi serahkan soal keselamatan negara kepada pakarnya..statement di atas kertas kebanyakannya hanyalah untuk tatapan umum..kemampuan sebenar adalah di medan perang . di darat akan menentukan kalah menangnya dua musuh..dan malaysia memiliki tentera antara yang terhandal di dunia untuk serangan gerilaa..Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 18:01


kalau smgt saja kuat tapi tak ada teknologi tak ada memang tak boleh.Jasa bkas2 askar tu macam mana pula?.Mereka hadap mlarat seperti cacat dan etc ada sesiapa nak ambl tau ke?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 18:59


Sebenarnya kita ada tapi tiada spare part...tu masalah utama malaysia...betul tak GTF

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 15-12-06 19:22


ASSALAMMUALAIKUM..........
Hmmmmmmmmm...jika dibandingkan dengan jiran terdekat kita mungkin tentera udara kita seperti nyamuk, sedangkan mereka mungkin seperti lebah.....agaknya........


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-12-06 15:37


tu baru jiran saja kalau dengan Amerika pula macam David dan Goliath.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Al-Sembi9an
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27663
Posting: 176
Dari: Jawa Timur

indonesia  


posticon Posting pada: 18-12-06 15:54


Sejauh mana kekuatan TUDM? Setinggi langit sajalah gamaknya. Tak mampu nak naik tinggi lagi sampai ke 'outer space'.

Setinggi-tinggi jet terbang, ke tanah juga untuk isi minyak (lainle ada kapal terbang bawa minyak, boleh isi di udara, tapi nak pergi mana?)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-Sembi9anProfil   Hantar PM kepada Al-Sembi9an   Pergi ke Al-Sembi9an's Website   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 18-12-06 16:43


Pada 18-12-06 15:54 , Al-Sembi9an posting:

!!! QUOTE !!!

Sejauh mana kekuatan TUDM? Setinggi langit sajalah gamaknya. Tak mampu nak naik tinggi lagi sampai ke 'outer space'.

Setinggi-tinggi jet terbang, ke tanah juga untuk isi minyak (lainle ada kapal terbang bawa minyak, boleh isi di udara, tapi nak pergi mana?):-? :-? :-? :-?


-----------------
www.mujahidin07.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 19-12-06 22:45


Pada 15-12-06 18:59 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Sebenarnya kita ada tapi tiada spare part...tu masalah utama malaysia...betul tak GTF


betul tu..tudm malaysia walaupun nampak kecil tapi menyengat.kalau nak tahu pilot malaysia boleh dikatakan antara terbaik di dunia.tudm ada perancangan mereka sendiri.insyaALLAH.Cuma kita sebagai rakyat malaysia jangan memandang rendah kepada keupayaan tudm malah kita patut berbangga kerana tudm merupakan tentera udara pertama di dunia menggabungkan jet-jet dari teknologi us dan rusia dan mahir mengoperasinya dalam perkhidmatannya.dari itulah,banyak negara seperti indonesia,india dan lain-2 lagi mula membuka mata dan kagum dengan idea percaturan tudm.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 20-12-06 00:27


Pada 19-12-06 22:45 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-12-06 18:59 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Sebenarnya kita ada tapi tiada spare part...tu masalah utama malaysia...betul tak GTF


betul tu..tudm malaysia walaupun nampak kecil tapi menyengat.kalau nak tahu pilot malaysia boleh dikatakan antara terbaik di dunia.tudm ada perancangan mereka sendiri.insyaALLAH.Cuma kita sebagai rakyat malaysia jangan memandang rendah kepada keupayaan tudm malah kita patut berbangga kerana tudm merupakan tentera udara pertama di dunia menggabungkan jet-jet dari teknologi us dan rusia dan mahir mengoperasinya dalam perkhidmatannya.dari itulah,banyak negara seperti indonesia,india dan lain-2 lagi mula membuka mata dan kagum dengan idea percaturan tudm.


hebatla awak...saya baru tahu tentang maklumat ni...terima kasih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 20-12-06 03:49


GTF ni irang tengah pembelian pesawat udara agaknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-12-06 13:30


saya pun tau cma xckp saja.saya akui kita antara yang trbaik tapi bilangan psawat dan pilot kita sikit saja setiap tahun hanya org sedangkan singapura walaupun ngara kcil tapi pilot mereka dtauliahkn tiap tahun sramai 200 orang.macam mana benda ni boleh jadi sedangkan smber kita lebih banyak dari singapura?.masa aman kita boleh mndabik dada dengan apa yang kita ada dalam perang macam mana pula.sedangkan blnjawan pertahanan kita dkrgkn dalam RMK 9 kenapa singapura nya blanjawan pertahanan antara yang tertinggi?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 20-12-06 20:02


Pada 20-12-06 00:27 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-12-06 22:45 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-12-06 18:59 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Sebenarnya kita ada tapi tiada spare part...tu masalah utama malaysia...betul tak GTF


betul tu..tudm malaysia walaupun nampak kecil tapi menyengat.kalau nak tahu pilot malaysia boleh dikatakan antara terbaik di dunia.tudm ada perancangan mereka sendiri.insyaALLAH.Cuma kita sebagai rakyat malaysia jangan memandang rendah kepada keupayaan tudm malah kita patut berbangga kerana tudm merupakan tentera udara pertama di dunia menggabungkan jet-jet dari teknologi us dan rusia dan mahir mengoperasinya dalam perkhidmatannya.dari itulah,banyak negara seperti indonesia,india dan lain-2 lagi mula membuka mata dan kagum dengan idea percaturan tudm.


hebatla awak...saya baru tahu tentang maklumat ni...terima kasih..tak ada apa yang hebatlah...cuma sekadar ilmu pengetahuan.HANYA ALLAH YANG MAHA HEBAT..

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 20-12-06 20:19


Pada 20-12-06 13:30 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun tau cma xckp saja.saya akui kita antara yang trbaik tapi bilangan psawat dan pilot kita sikit saja setiap tahun hanya org sedangkan singapura walaupun ngara kcil tapi pilot mereka dtauliahkn tiap tahun sramai 200 orang.macam mana benda ni boleh jadi sedangkan smber kita lebih banyak dari singapura?.masa aman kita boleh mndabik dada dengan apa yang kita ada dalam perang macam mana pula.sedangkan blnjawan pertahanan kita dkrgkn dalam RMK 9 Kenapa singapura nya blanjawan pertahanan antara yang tertinggi?.baiklah merujuk kepada posting awak tu, memanglah benar pilot dan aircraft "psk" (singkatan buat negeri di hujung selatan negara kita ni dalam tentera kita) memanglah banyak berbanding tudm.boleh dikatakan airforce psk ini 2 atau 3 kali ganda daripada kita tetapi sama canggih dengan dengan aircraft tudm tapi belum cukup mantop nak 'beat' pilot tudm .saya cakap bukan sekadar omong kosong tetapi berdasarkan bukti.Buktinya hampir setiap tahun sama ada amerika syarikat,australia,britain dan kadangkala rusia pun akan menghantar aircraft tentera udara atau laut mereka utuk bertarung dengan aircraft yang dipandu pilot tudm dan mereka selalunya kalah dalam beberapa misi.Nak tahu sebab apa pilot tudm memang power??walaupun aircraft tudm kita tak banyak tetapi hanya pilot yang betul-2 hebat yang telah melepasi bermacam-2 rintangan dan mengatasi beratus-ratus calon pilot yang lain sahaja baru boleh bawa aircraft tudm.berbanding dengan pilot psk,walaupun psk banyak aircraft tetapi pilot psk tak mempunyai tempat latihan yang mencukupi dan kena pinjam pula tanah johor kalau nak buat latihan ekstensif.tak cukup pulak tu kadangkala kena buat latihan sampai ke us dan taiwan hanya untuk memahirkan pilot psk.lagi satu belanjawan psk ini memang lebih tinggi dari kita sebab mereka disokong kuat oleh uncle sam (us).dan psk ni kecil dan tak ada banyak sangat masalah berkaitan hal ehwal dalam negeri.
[ Telah diedit oleh: GTF pada 20-12-06 20:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-12-06 20:28


tapi kalau nak compare F18 dengan Mig 29 yang malaysia ada sekarang ni,terlalu jauh bezanya.
Sistem avionik pada F18 jauh lebih canggih berbanding Mig 29.
kalau tak silap,Mig 29 hanya ada satu kelebihan berbanding F18,Mig 29 lebih laju (mampu mencapai Mach 2.3).
malaysia hanya membeli 8 buah F18(ditempatkan di 18 skuadron,butterworth),tapi malaysia beli 16 buah Mig 29(letak di kuantan),Kenapa?sebab fighter aircraft buatan rusia jauh lebih murah berbanding buatan amerika.
maafla,saya tak berapa setuju bila disebut

!!! QUOTE !!!


PESAWAT YANG PALING CANGGIH DALAM KELASNYA DAN PALING HEBAT SERTA TIDAK DAPAT DITANDINGI OLEH MANA-2 PESAWAT PEJUANG YANG SAMA DENGAN KATEGORINYA TERMASUKLAH PESAWAT DARI AMERIKA SYARIKAT SEPERTI F-15SG,SUPER HORNET DAN RAPTOR

saya bukanlah penyokong amerika tapi saya sendiri dah ada pengalaman bekerja dengan TUDM.terlalu jauh beza antara F18 dengan Mig 29 yang ada kat malaysia ni.dan ada juga yang berpendapat keupayaan Sukhoi yang dibeli oleh malaysia hanya lebih baik sedikit berbanding Mig 29.
tentang MB339C/D yang akan diterima oleh malaysia,saya harap sangat supaya keupayaannya JAUH MENGATASI MB339A/B yang telah dimiliki oleh malaysia.cuma saya tak berapa yakin MB339C/D jauh lebih baik dari MB339A/B sebab hanya lebih satu siri.
harap maaf kalau pendapat saya tak berapa tepat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 20-12-06 21:01


Pada 20-12-06 20:28 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

tapi kalau nak compare F18 dengan Mig 29 yang malaysia ada sekarang ni,terlalu jauh bezanya.
Sistem avionik pada F18 jauh lebih canggih berbanding Mig 29.
kalau tak silap,Mig 29 hanya ada satu kelebihan berbanding F18,Mig 29 lebih laju (mampu mencapai Mach 2.3).
malaysia hanya membeli 8 buah F18(ditempatkan di 18 skuadron,butterworth),tapi malaysia beli 16 buah Mig 29(letak di kuantan),Kenapa?sebab fighter aircraft buatan rusia jauh lebih murah berbanding buatan amerika.
maafla,saya tak berapa setuju bila disebut

!!! QUOTE !!!


PESAWAT YANG PALING CANGGIH DALAM KELASNYA DAN PALING HEBAT SERTA TIDAK DAPAT DITANDINGI OLEH MANA-2 PESAWAT PEJUANG YANG SAMA DENGAN KATEGORINYA TERMASUKLAH PESAWAT DARI AMERIKA SYARIKAT SEPERTI F-15SG,SUPER HORNET DAN RAPTOR

saya bukanlah penyokong amerika tapi saya sendiri dah ada pengalaman bekerja dengan TUDM.terlalu jauh beza antara F18 dengan Mig 29 yang ada kat malaysia ni.dan ada juga yang berpendapat keupayaan Sukhoi yang dibeli oleh malaysia hanya lebih baik sedikit berbanding Mig 29.
tentang MB339C/D yang akan diterima oleh malaysia,saya harap sangat supaya keupayaannya JAUH MENGATASI MB339A/B yang telah dimiliki oleh malaysia.cuma saya tak berapa yakin MB339C/D jauh lebih baik dari MB339A/B sebab hanya lebih satu siri.


harap maaf kalau pendapat saya tak berapa tepat..


tak mengapa,ini sekadar pendapat masing-2.kita berkongsilah pendapat ye.kalau nak diikutkan kecanggihan diantara F-18 dan Mig 29 memang banyak bezanya.Mig 29 ni pesawat keluaran tahun 80-an.Manakala F-18 mula dikeluarkan awal tahun 90-an.Sebenarnya terdapat perbezaan diantara F-18 Hornet (fighter) yang saudara sebutkan tadi dengan F-18 Hornet(fighter/attack).Tudm sebenarnya mengendalikan F-18D Hornet versi Nite Hawk speciallity untuk maritim air strike yang amat ditakuti oleh psk.Malaysia satu-satunya negara dalam dunia ini menggunakan vers ini yang hanya sama dengan spesifikasi USMC (United State Marine Cor).Sebab itulah malaysia beli sikit sb mahal sangat.Bagi Mig29 pula,pesawat ini dikenali sebagai "fulcrum" pesawat yang menggunakan sistem analog dan bukannya digital disebabkan kestabilannya dalam gerakan manuver yang mencabar.kalau tak silap saya sistem pengoperasian Mig29 tidak dilengkapi dengan peranti elektronik untuk peperangan elektronik (EW) dan radar digital tetapi hanya bergantung kepada kecekapan pilot itu sendiri bagaimana nak mengendalikan pesawat ini.Sebab itulah,mana-2 pilot yang mampu mengendalikan Mig29 boleh dikatakan hebat.Dan pilot tudm adalah salah satu yang di maksudkanSo,cara penerbangan Mig 29 dan F-18 memang berbeza tetapi sama keupayaan walaupun tidak canggih.Sebab mengapa negara russkies (rusia) membina pesawat sebegini kerana mengikut teori pakar peperangan rusia semasa perang dingin,jika tercetusnya peperangan yang melibatkan penggunaan nuklear dan jika terletusnya bom nuklear di sesuatu tempat maka tenaga nuklear itu akan menghasilkan EMP (Electro magnetic pulse) yang boleh merosakkan sebarang jenis barang elektronik tak kira secanggih mana pun.Dari situlah,pihak russkies mendapat idea untuk membina pesawat yang mampu beroperasi walaupun persekitarannya sesak dengan EMP.HANYA ALLAH YANG MAHA MENGETAHUI
[ Telah diedit oleh: GTF pada 20-12-06 21:12 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 20-12-06 21:22


tentang MB339C/D yang akan diterima oleh malaysia,saya harap sangat supaya keupayaannya JAUH MENGATASI MB339A/B yang telah dimiliki oleh malaysia.cuma saya tak berapa yakin MB339C/D jauh lebih baik dari MB339A/B sebab hanya lebih satu siri.


harap maaf kalau pendapat saya tak berapa tepat..

Tentang MB 339 C/D ini saya sependapat dengan tornado.saya rasa taklah best sangat MB339 CD cuma lebih baik sikit saja dari versi yang lama.Tudm menggunakan pesawat ini untuk latihan lanjutan untuk juruterbang pesawat pejuang / Lead In Flight Trainer) LIFT.Saya rasa alangkah baiknya kalau tudm menggunakan MB 346 atau pun Yak-130.Tak lama lagi mungkin tudm akan mendapatkan pesawat radar amaran awal atau AEW&C sebanyak 4 unit untuk mempertingkatkan penguasaan dan kawalan udara dari sebarang pencerobohan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

jou_yoo_rin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.12.2006
Ahli No: 27718
Posting: 27

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-12-06 22:22


sejauh mata memandang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jou_yoo_rinProfil   Hantar PM kepada jou_yoo_rin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-12-06 10:16


Pada 20-12-06 20:19 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-12-06 13:30 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun tau cma xckp saja.saya akui kita antara yang trbaik tapi bilangan psawat dan pilot kita sikit saja setiap tahun hanya org sedangkan singapura walaupun ngara kcil tapi pilot mereka dtauliahkn tiap tahun sramai 200 orang.macam mana benda ni boleh jadi sedangkan smber kita lebih banyak dari singapura?.masa aman kita boleh mndabik dada dengan apa yang kita ada dalam perang macam mana pula.sedangkan blnjawan pertahanan kita dkrgkn dalam RMK 9 Kenapa singapura nya blanjawan pertahanan antara yang tertinggi?.baiklah merujuk kepada posting awak tu, memanglah benar pilot dan aircraft "psk" (singkatan buat negeri di hujung selatan negara kita ni dalam tentera kita) memanglah banyak berbanding tudm.boleh dikatakan airforce psk ini 2 atau 3 kali ganda daripada kita tetapi sama canggih dengan dengan aircraft tudm tapi belum cukup mantop nak 'beat' pilot tudm .saya cakap bukan sekadar omong kosong tetapi berdasarkan bukti.Buktinya hampir setiap tahun sama ada amerika syarikat,australia,britain dan kadangkala rusia pun akan menghantar aircraft tentera udara atau laut mereka utuk bertarung dengan aircraft yang dipandu pilot tudm dan mereka selalunya kalah dalam beberapa misi.Nak tahu sebab apa pilot tudm memang power??walaupun aircraft tudm kita tak banyak tetapi hanya pilot yang betul-2 hebat yang telah melepasi bermacam-2 rintangan dan mengatasi beratus-ratus calon pilot yang lain sahaja baru boleh bawa aircraft tudm.berbanding dengan pilot psk,walaupun psk banyak aircraft tetapi pilot psk tak mempunyai tempat latihan yang mencukupi dan kena pinjam pula tanah johor kalau nak buat latihan ekstensif.tak cukup pulak tu kadangkala kena buat latihan sampai ke us dan taiwan hanya untuk memahirkan pilot psk.lagi satu belanjawan psk ini memang lebih tinggi dari kita sebab mereka disokong kuat oleh uncle sam (us).dan psk ni kecil dan tak ada banyak sangat masalah berkaitan hal ehwal dalam negeri.


ok2,kalau begitu kita lihat pula negara swiss.mungkin semua xpcaya yang ngara swiss tak ada polis dan askar dan juga ngara bkecuali tapi semua rkyatnya pandai pandai guna dari snjata ringan malahan kereta kebal dan psawat pjuang pun rakyat swiss boleh gnakan.Ini memang mgejutkn buat kita semua kerana negara yang TIADApolis dan askar boleh lakukan sesuatu yang xmgkn dapat dlakukan oleh mne2 ngara dalam dunia.Negara kita masih tkial-kial nak kluarkn pralatan pertahanan sendiri sedangkan ngara swiss boleh saja kluarkn produk prtahanan sdri dan boleh dlihat mnerusi snjata SG551 dan 552 yang tbukti tahan lasak dan dyakini sejak mgeluarkn produk sdri bmula lebih 100 tahun.begitu juga singapura yang dah jauh tngglkn kita dengan pmbuatan produk prthnan sdri dan dhpn dijual keluar ngara.kita pula hanya tau slenggara saja tapi anda kluarkn produk sdri.Lihat pula amerika,kita sdia mklm tentang dsr luar amerika,mrka juga kluarkn prodk sdiri dan mereka bsfat lebih liberal dalam pmbuatan pralatan prthnan mereka dan blanjawan prtahanan amerika lebih tinggi dari mne2 ngara dalam dunia ni.Lihat pula Jepun,Jerman dan Itali mereka sekarang boleh bbngga dengan produk prthnan kluarn mereka sdri biarpn kalah dalam Perang Dunia ke-2.begitu juga China dan korea dan Iran yang dah ada produk prthanan sdri.
[ Telah diedit oleh: Rashdin pada 21-12-06 10:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 21-12-06 23:07


ok2,kalau begitu kita lihat pula negara swiss.mungkin semua xpcaya yang ngara swiss tak ada polis dan askar dan juga ngara bkecuali tapi semua rkyatnya pandai pandai guna dari snjata ringan malahan kereta kebal dan psawat pjuang pun rakyat swiss boleh gnakan.Ini memang mgejutkn buat kita semua kerana negara yang TIADApolis dan askar boleh lakukan sesuatu yang xmgkn dapat dlakukan oleh mne2 ngara dalam dunia.Negara kita masih tkial-kial nak kluarkn pralatan pertahanan sendiri sedangkan ngara swiss boleh saja kluarkn produk prtahanan sdri dan boleh dlihat mnerusi snjata SG551 dan 552 yang tbukti tahan lasak dan dyakini sejak mgeluarkn produk sdri bmula lebih 100 tahun.begitu juga singapura yang dah jauh tngglkn kita dengan pmbuatan produk prthnan sdri dan dhpn dijual keluar ngara.kita pula hanya tau slenggara saja tapi anda kluarkn produk sdri.Lihat pula amerika,kita sdia mklm tentang dsr luar amerika,mrka juga kluarkn prodk sdiri dan mereka bsfat lebih liberal dalam pmbuatan pralatan prthnan mereka dan blanjawan prtahanan amerika lebih tinggi dari mne2 ngara dalam dunia ni.Lihat pula Jepun,Jerman dan Itali mereka sekarang boleh bbngga dengan produk prthnan kluarn mereka sdri biarpn kalah dalam Perang Dunia ke-2.begitu juga China dan korea dan Iran yang dah ada produk prthanan sdri.


ok2.memang betul cakap awak,saya pun memang tak puas hati dengan pencapaian teknologi tentera negara kita.bukannya tak ada inisiatif nak majukan teknologi tapi ada cuma slow sangat.Sebagai contoh tentera kita masih lagi menggunakan raifal M-16,Steyr dan yang terbaru M4 carbinne.Cuba perhatikan semuanya raifal itu buatan negara asing.Negara kita masih tak ada lagi senjata sendiri untuk kegunaan tentera sendiri.Tapi kita perlu faham,negara kita ni masih lagi dalam proses membangun dan bajet kita tak banyak sangat dalam pertahanan sebab nak fokus kepada perkara yang lain.Tentang raifal kompak SG551 & 552, komando udara tudm (PASKAU) baru saja beli sejumlah raifal terbabit untuk digunakan dalam misi kawalan rapat vip dan menyeludup ke kawasan musuh.Raifal yang saudara sebutkan tu memang hi-tech punya.bukan setakat negara kita,malah saya rasa negara China pun belum tentu boleh keluarkan raifal sedemikian.saya tak nafikan negara yang telah berjaya membina teknologi pertahanannya sendiri seperti amerika,jerman,itali,jepun,china,korea dan iran memang hebat.Tapi cuba perhatikan negara-2 yang disebutkan tadi,kesemuanya pernah terbabit dalam peperangan yang besar,panjang dan dasyat seperti jepun,jerman,itali,swis,amerika dll pernah terlibat dalam perang dunia kedua.Selain itu,china pula pernah berperang dengan jepun hampir 10 tahun dan juga perang korea.Dan juga korea pun pernah terlibat dalam peperangan saudara dimana akibat perang itu,korea terbahagi kepada 2 bahagian sehingga sekarang.Kesan dari peperangan,setiap negara yang pernah terlibat dalam peperangan sentiasa berlumba untuk meningkatkan teknologi masing-2 dan meletakkan pertahanan sebagai perkara utama berbanding yang lain dalam ideologi mereka.Jadi tak hairanlah mengapa mereka begitu taksub dan sanggup mencipta senjata yang canggih demi mempertahankan negara mereka.HANYA ALLAH YANG MAHA MENGETAHUI.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-12-06 23:14


rakyat swiss boleh memiliki senjata bawa balik rumah. Malaysia pendirian dia lain...sekarang baru nampak aktif nak berkembang dari segi pertahanan...pesawat2 yang malaysia ada walaupun tak seberapa pun dapat berkawal seluruh penjuru semenjung dan hampir ke sempadan filipina..itu dengan pesawat super hornet lah...kapal2 pula memang dah memadai...friget terbaru jebat dan lekir sahaja dah menggerunkan tentera singapura. patrol vessel pun tak kurang juga...skuad yang paling elite dan digeruni dirantau ini PASKAL juga hebat! dalam 1 malam saja boleh serang dan musnah situasi musuh. misalnya di sebuah pulau dan tengah lautan seperti rempasan kapal.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-12-06 23:16


dari segi pasukan elite terbaik didunia, pada pendapat saya lah...skuad elite dari France..saya dah lupa nama dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-12-06 23:17


dari segi penghasilan senjata pula...senjata Ak yang paling berjaya dan berkembang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-12-06 23:18


tapi dari segi taktikalnya malaysia tidak boleh dipandang rendah...malaysia ni under dog.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-12-06 23:23


bekenaan MIG dan Hornet F18....saya setuju MIG berkelebihan manuver....Hornet lebih pada sistem....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-12-06 23:27


mengenai EMP saya sokong...sebarang objek berkendalian elektronik akan tergendala jika ia dijanakan...menyerakkan gelombang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 22-12-06 08:36


seronok juga topik ni.
fisabilillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 11:11


mungkin ada yang terkeliru,MALAYSIA TAK BELI PUN SUPER HORNET dan mungkin takkan beli dalam masa terdekat.yang ada kat malaysia ni F-18D Hornet. Super Hornet adalah F-18 E/F Hornet.memang malaysia pernah bercadang nak beli Super Hornet tapi tak jadi dan saya tak pasti sebabnya.

kalau ada sesiapa yang nak tahu lebih lanjut tentang kekuatan TUDM,mohonla praktikal atau kerja terus dengan TUDM.kalau nak belajar tentang fighter aircraft, pergi base kuantan (ada Mig 29 dan hawk) atau base butterworth (ada F-18,hawk,F5 dan MB339 A/B).


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!
[ Telah diedit oleh: tornado pada 22-12-06 11:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 12:15


Pada 22-12-06 11:11 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin ada yang terkeliru,MALAYSIA TAK BELI PUN SUPER HORNET dan mungkin takkan beli dalam masa terdekat.yang ada kat malaysia ni F-18D Hornet. Super Hornet adalah F-18 E/F Hornet.memang malaysia pernah bercadang nak beli Super Hornet tapi tak jadi dan saya tak pasti sebabnya.

kalau ada sesiapa yang nak tahu lebih lanjut tentang kekuatan TUDM,mohonla praktikal atau kerja terus dengan TUDM.kalau nak belajar tentang fighter aircraft, pergi base kuantan (ada Mig 29 dan hawk) atau base butterworth (ada F-18,hawk,F5 dan MB339 A/B).malaysia takkan beli buat masa tdekat.Pada saya baik beli saja psawat F117 Nighthawkkmampuannya dah tbkti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 13:00


betul saya dah terkeliru...sorry...sebab bentuk super dan verisi sediada lebih kurang sama bagi pandangan saya yang tak beberapa arif...kalao macam tornado...sekilas ikan di air tau jantan betinanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 15:22


Assalamualaikum...

TUDM tak ada pesawat Airborne Warning and Control System (AWACS) ke?Rasanya pesawat jenis ni penting jugak sebab ia seolah-olah radar yang bergerak di udara...Rasanya singapura ada pesawat jenis ni...Dan pesawat AWACS singapura tersebut hanya perlu berlegar-legar di dalam ruang udara sendiri untuk mengesan sebarang pesawat TUDM yang berlepas dari Butterworth dan Kuantan...

Dan setahu saya tentera Malaysia hanya ada sistem pertahanan udara jarak dekat saja kan...Rasanya Malaysia perlu memiliki sistem pertahanan udara jarak jauh juga supaya pesawat musuh tidak menguasai ruang udara sewenang-wenang nya...Sejarah telah membuktikan bahawa tentera udara Israel hampir dikalahkan oleh sistem pertahan udara negara Arab dalam perang tahun 60'an...Sistem pertahanan tersebut di beli dari Russia...Dalam permulaan filem The Sum Of All Fear pun ada kisah ini...Dan kalau lah penyibuk dari Amerika tidak tolong Israel, tentu Israel dah kalah teruk dalam peperangan tersebut...

Dan memiliki kekuatan udara yang hebat bukan boleh menjamin kemenangan dalam sesebuah peperangan...Tak percaya???Lihat apa yang berlaku dekat Afgahnistan dan Iraq...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 15:25


maksud you JARNI ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 15:27


tapi malaysia ada multi rocket launcher....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 15:29


wa..ganasla you all ini..
luas pengetahuan..

bakal pemimpin malaysia ini, insha allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 15:32


Pada 22-12-06 15:29 , Farveen posting:

!!! QUOTE !!!

wa..ganasla you all ini..
luas pengetahuan..

bakal pemimpin malaysia ini, insha allah..sekadar bkngsi ilmu saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 15:41


Pada 22-12-06 13:00 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

betul saya dah terkeliru...sorry...sebab bentuk super dan verisi sediada lebih kurang sama bagi pandangan saya yang tak beberapa arif...kalao macam tornado...sekilas ikan di air tau jantan betinanya...


bentuk F-18 memang lebih kurang sama dari A/B,C/D dan juga E/F.saya sendiri tak dapat nak bezakan walaupun tengok dari dekat,kena tengok 'data sheet' aircraft.. :lol: :lol: :lol:

Pada 22-12-06 12:15 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-12-06 11:11 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin ada yang terkeliru,MALAYSIA TAK BELI PUN SUPER HORNET dan mungkin takkan beli dalam masa terdekat.yang ada kat malaysia ni F-18D Hornet. Super Hornet adalah F-18 E/F Hornet.memang malaysia pernah bercadang nak beli Super Hornet tapi tak jadi dan saya tak pasti sebabnya.

kalau ada sesiapa yang nak tahu lebih lanjut tentang kekuatan TUDM,mohonla praktikal atau kerja terus dengan TUDM.kalau nak belajar tentang fighter aircraft, pergi base kuantan (ada Mig 29 dan hawk) atau base butterworth (ada F-18,hawk,F5 dan MB339 A/B).malaysia takkan beli buat masa tdekat.Pada saya baik beli saja psawat F117 Nighthawkkmampuannya dah tbkti.


mampu ke malaysia nak beli F117 Nighthawk?kalau mampu pun,rasanya amerika syarikat tak jual aircraft ni pada malaysia. :roll: :roll:


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 15:41


Pada 22-12-06 15:25 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

maksud you JARNI ke?


JARNI tu apa ek?


!!! QUOTE !!!


tapi malaysia ada multi rocket launcher....


Rasanya MLRS ni untuk serangan permukaan ke permukaan sebagai tambahan kepada meriam 155mm G5 kan...Dan ianya di gunakan oleh pasukan artileri medan bukannya artileri pertahanan udara...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 16:06


silap lah bukan JARNI tapi JERNAS...Sorry

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 16:12


saya minat meriam tunda tu...macam balistik!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 16:20


Pada 22-12-06 16:06 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

silap lah bukan JARNI tapi JERNAS...Sorry


Rasanya JERNAS ni untuk jarak dekatkan...Kalau tak silap jaraknya tembakannya 9km...Rasanya untuk menangkis serangan pesawat pejuang yang terbang tinggi dan laju tak sesuai agaknya kalau gunakan JERNAS ni...Kalau untuk helikopter berkesan agaknya...

Dan rasanya tentera malaysia ada menggunakan sistem pertahanan udara jenis mudah alih ataupun Man Portable Air Defend System(MANPADS) jenis Igla...MANPADS ni senjata yang berkesan agaknya sebab Amerika pernah bersuara untuk melarang penjualan senjata jenis ini...Takut lah tu...Amerika pun ada mengeluarkan senjata jenis ni yang namanya Stinger...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 16:26


kalau manpads memang popular...amerika takut sebab heli mereka dah banyak dah musnah...apache yang hebat pun dah tewas dengan gerila tediri daripada petani....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 16:27


sistem pertahanan udara malaysia memang bukan jarah jauh...malaysia punya lebih kepada defensive.
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 22-12-06 16:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 16:31


Pada 22-12-06 16:26 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

kalau manpads memang popular...amerika takut sebab heli mereka dah banyak dah musnah...apache yang hebat pun dah tewas dengan gerila tediri daripada petani....Betul tu...Siap dapat tawan dia punya pilot lagi... :-D MANPADS ni sesuai untuk melancarkan serangan hendap terhadap helikopter tempur seperti apache...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 16:36


Pada 22-12-06 16:27 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

sistem pertahanan udara malaysia memang bukan jarah jauh...malaysia punya lebih kepada defensive.


Rasanya kalau jarak jauh pun masih dalam kategori defensive kan...Lain lah kalau Malaysia beli SCUD,Tomahawk ataupun ICBM...Barulah dikatakan senjata offensive...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 16:41


maknanya semua peluru boleh dipandu dikira offensive ke.... saya pun tak tahu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 16:42


Pada 22-12-06 16:41 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

maknanya semua peluru boleh dipandu dikira offensive ke.... saya pun tak tahu....


xgak bgntung pada jarak.kalau ICBM tu memang dah ofensif.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 20:21


saya tak tau apa-apa pasal TUDM ni tapi minat nak jadi salah seorang anggota TUDM....huhu :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 22-12-06 22:14


Pada 21-12-06 23:14 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

rakyat swiss boleh memiliki senjata bawa balik rumah. Malaysia pendirian dia lain...sekarang baru nampak aktif nak berkembang dari segi pertahanan...pesawat2 yang malaysia ada walaupun tak seberapa pun dapat berkawal seluruh penjuru semenjung dan hampir ke sempadan filipina..itu dengan pesawat super hornet lah...kapal2 pula memang dah memadai...friget terbaru jebat dan lekir sahaja dah menggerunkan tentera singapura. patrol vessel pun tak kurang juga...skuad yang paling elite dan digeruni dirantau ini PASKAL juga hebat! dalam 1 malam saja boleh serang dan musnah situasi musuh. misalnya di sebuah pulau dan tengah lautan seperti rempasan kapal.


Memang betul cakap daeng tu,,malaysia mempunyai caranya tersendiri.kita budaya lain dan mereka dengan cara mereka tersendiri.Seperti yang telah diketahui,TLDM (tentera laut malaysia) baru sahaja menandatangani perjanjian dengan syarikat BAE dari britain untuk membina friget batch ke-2 di sabah.Projek ni rasanya makan masa hingga 5 atau 6 tahun.Projek frigat batch ke-2 ni merupakan kesinambungan rancangan TLDM untuk melengkapkan sebuah skuadron frigat (mengandungi 6 buah friget).Frigat batch ke-2 ni mungkin hampir sama dengan kapal frigat lekiu (F-2000) TLDM yang ada sekarang ni.Cuma saya dapat maklumat mungkin kapal terbaru ni lebih besar,panjang,lebih berkeupayaan dan paling utamanya lebih berbisa.Berkemungkinan friget lekiu ke-2 ini akan dilengkapi sistem combat Nautis 4 yang berkeupayaan dalam peperangan 4 dimensi.Selain itu,mungkin juga friget terbaru ini akan dilengkapi dengan peluru berpandu terbaru EXOCET BLOCK 3 untuk anti kapal permukaan,misil Aster 15 atau Mica untuk anti pesawat udara,torpedo 244S untuk anti kapal selam,sistem EW yang lebih canggih,meriam utama 57mm dan meriam sekunder 35 mm tak 2 di hujung kapal.InsyaALLAH walaupun kapal friget kita tak banyak tapi ia masih menggerunkan pihak musuh.kalau tak percaya,sila lihat negara jiran kita kebanyakkan sedang mempertingkatkan armada dan kuasa udara masing-2.Singapura telah membeli 6 buah kapal friget kelas delta bercirikan stealth dan lebih besar dari friget TLDM.S'pore juga turut membeli 2 buah kapal selam moden second hand untuk menyaingi kemunculan akan datang kapal selam malaysia yang termoden iaitu scorpene ssk.Indonesia juga tak kurang hebat.Mereka juga telah menempah 6 buah korvet moden dari belanda dan dalam perancangan untuk membeli 6 buah kapal friget dan sebuah kapal pembinasa (destroyer).Jadi,semakin hari semakin mencabar buat pasukan angkatan tentera kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 22-12-06 22:29


Pada 22-12-06 12:15 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-12-06 11:11 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin ada yang terkeliru,MALAYSIA TAK BELI PUN SUPER HORNET dan mungkin takkan beli dalam masa terdekat.yang ada kat malaysia ni F-18D Hornet. Super Hornet adalah F-18 E/F Hornet.memang malaysia pernah bercadang nak beli Super Hornet tapi tak jadi dan saya tak pasti sebabnya.

kalau ada sesiapa yang nak tahu lebih lanjut tentang kekuatan TUDM,mohonla praktikal atau kerja terus dengan TUDM.kalau nak belajar tentang fighter aircraft, pergi base kuantan (ada Mig 29 dan hawk) atau base butterworth (ada F-18,hawk,F5 dan MB339 A/B).malaysia takkan beli buat masa tdekat.Pada saya baik beli saja psawat F117 Nighthawkkmampuannya dah tbkti.Saya pun dengar macam tu juga.Malaysia mugkin tak akan beli super hornet.Tapi saya amat setuju sangat kalau malaysia tak beli super hornet dari amerika.Bukan sebab saya ni anti us,tapi disebabkan syarat dan polisi amerika yang ketat dikenakan kepada negara yang mahu membeli produk pertahanan mereka.Lagi satu,mengikut kepada pengalaman yang lepas,mana -2 negara yang membeli dan menggunakan produk pertahanan amerika,mestilah mengikut apa sahaja kata mereka dan tidak boleh melawan.Jika sesiapa mengingkarinya,maka negara tersebut akan dikenakan embargo (sekatan untuk mendapatkan peralatan baik pulih dan spare part).Sebagai contohnya,jiran terdekat kita Indonesia tak terlepas dari sekatan amerika sehinggakan pesawat F-16 Indonesia yang pada mulanya berjumlah 16 buah kini hanya tinggal kepada 4 sahaja yang masih beroperasi.Kebanyakkan pesawatnya tidak mempunyai alat ganti dan tak selamat untuk diterbangkan.Lagi satu,amerika hanya akan menjual pesawatnya dengan pakej peluru berpandu yang canggih pada sekutu rapat seperti israel,singapura,norway dan taiwan.Tudm ada pernah komplen kat amerika hanya dibekalkan peluru berpandu jarak dekat dan sederhana dari versi yang lama tapi singapura pula dibolehkan untuk memiliki segala macam mak nenek peluru berpandu yang canggih belaka.Sebab itulah,saya sokong sangat tudm tak beli super hornet tapi dapatkan super flanker (sukhoi 30 mkm).

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 22-12-06 22:34


Lagi satu,saya rasa malaysia tak mampu nak beli F-117 stealth fighter.Sebab maintenancenya tinggi dan teknologinya tak sama dengan pesawat pejuang biasa seperti super hornet.Tapi lah,kalaupun malaysia mampu beli,rasanya amerika takkan bagi punya.Sebab F-117 tergolong dalam senjata ofensif mereka yang hebat.Mana ada negara lain yang memilikinya walaupun sekutu rapat mereka britain.Dan satu lagi,kalau nak tahu F-117 ni pesawat yang dibina tahun 1975.Dah lama tu!rugi juga kalau tudm dapat beli pun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 22-12-06 22:43


Pada 22-12-06 15:22 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

TUDM tak ada pesawat Airborne Warning and Control System (AWACS) ke?Rasanya pesawat jenis ni penting jugak sebab ia seolah-olah radar yang bergerak di udara...Rasanya singapura ada pesawat jenis ni...Dan pesawat AWACS singapura tersebut hanya perlu berlegar-legar di dalam ruang udara sendiri untuk mengesan sebarang pesawat TUDM yang berlepas dari Butterworth dan Kuantan...

Dan setahu saya tentera Malaysia hanya ada sistem pertahanan udara jarak dekat saja kan...Rasanya Malaysia perlu memiliki sistem pertahanan udara jarak jauh juga supaya pesawat musuh tidak menguasai ruang udara sewenang-wenang nya...Sejarah telah membuktikan bahawa tentera udara Israel hampir dikalahkan oleh sistem pertahan udara negara Arab dalam perang tahun 60'an...Sistem pertahanan tersebut di beli dari Russia...Dalam permulaan filem The Sum Of All Fear pun ada kisah ini...Dan kalau lah penyibuk dari Amerika tidak tolong Israel, tentu Israel dah kalah teruk dalam peperangan tersebut...

Dan memiliki kekuatan udara yang hebat bukan boleh menjamin kemenangan dalam sesebuah peperangan...Tak percaya???Lihat apa yang berlaku dekat Afgahnistan dan Iraq...Sekarang ni pihak kementerian pertahanan, MINDEF baru sahaja mendapat green light untuk mendapatkan AEW & C (Airborne Early Warning & Control) atau pun AWACS(nama pesawat radar amerika).Mungkin dalam masa terdekat ni ada pengumuman dari pihak mindef.Menurut dari sumber yang dipercayai,malaysia akan mendapatkan sebanyak 4 unit AEW & C.Calon AEW & C terakhir yang akan dipilih mungkin dari syarikat BAE(Britain), dari Rusia dan lastly dari Brazil.Singapura memang telah lama memiliki pesawat AEW & C ni.Ianya jenis E2C- Hawkeye sebanyak 4 unit.Bila kita dah memiliki pesawat ini,kita akan dapat lihat bagaimana aset dan perancangan singapore dan negara lain yang tersembunyi dalam berkeadaan siap sedia nak serang kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 22-12-06 22:52


Pada 22-12-06 15:41 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-12-06 15:25 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

maksud you JARNI ke?


JARNI tu apa ek?


!!! QUOTE !!!


tapi malaysia ada multi rocket launcher....


Rasanya MLRS ni untuk serangan permukaan ke permukaan sebagai tambahan kepada meriam 155mm G5 kan...Dan ianya di gunakan oleh pasukan artileri medan bukannya artileri pertahanan udara...


Betul kata awak.
MLRS malaysia punya dibeli dari afrika selatan.Namanya ASTROS 2.Malaysia ada 18 unit MLRS ini.Ia dikategorikan sebagai senjata ofensif.Jarak maksimum roket ni ialah 89km saja.Malaysia ada perancangan juga untuk mendapatkan sejumlah lagi MLRS ini yang lebih jauh jaraknya.mungkin sapai jarak 300 kami agaknya!Ia akan digandingkan dengan SPH (Self Propelled Howitzer) G5 pada bahagian belakang armor dan infantri malaysia.Ada khabar angin,malaysia nak dapatkan juga lebih banyak lagi meriam jenis SPH ini.Berkemungkinan SPH Caesar 155 mm/ 45 caliber akan dibeli untuk digunakan oleh pasukan atur gerak cepat.Dan juga merian SPH K9 Samsung Techwin 155 mm/52 caliber untuk digandingkan dengan G5 yang sedia ada.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 22-12-06 22:59


Pada 22-12-06 16:20 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-12-06 16:06 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

silap lah bukan JARNI tapi JERNAS...Sorry


Rasanya JERNAS ni untuk jarak dekatkan...Kalau tak silap jaraknya tembakannya 9km...Rasanya untuk menangkis serangan pesawat pejuang yang terbang tinggi dan laju tak sesuai agaknya kalau gunakan JERNAS ni...Kalau untuk helikopter berkesan agaknya...

Dan rasanya tentera malaysia ada menggunakan sistem pertahanan udara jenis mudah alih ataupun Man Portable Air Defend System(MANPADS) jenis Igla...MANPADS ni senjata yang berkesan agaknya sebab Amerika pernah bersuara untuk melarang penjualan senjata jenis ini...Takut lah tu...Amerika pun ada mengeluarkan senjata jenis ni yang namanya Stinger...SHORAD Jernas baru sahaja dioperasikan pada awal tahun ni.Tapi sistem ni bersifat statik dan bukannya mobile.Jarak maksimumnya hanya 8 kami.Tapi malaysia ada ura-2 nak dapatkan peluru berpandu jarak sederhana (MRSAM) yang jaraknya boleh menjangkaui sehingga 50 kilometer.Mungkin calonya BUK M1 atau pun KS-1A dari china.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 22-12-06 23:06


Pada 22-12-06 16:36 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-12-06 16:27 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

sistem pertahanan udara malaysia memang bukan jarah jauh...malaysia punya lebih kepada defensive.


Rasanya kalau jarak jauh pun masih dalam kategori defensive kan...Lain lah kalau Malaysia beli SCUD,Tomahawk ataupun ICBM...Barulah dikatakan senjata offensive...hehehehe..
malaysia mungkin susah nak dapatkan senjata seperti misil SCUD,Tomahawk,ICBM (Inter Continentional Balistik Missile),SLAM,Trident dll.Salah satunya akan dikenakan tekanan hebat dari negara jiran dan yang paling utamanya amerika dan sekutunya.Kalau malaysia tak setabah macam negara Iran lebih baik tak payah.Pakai senjata taraf sederhana pun dah cukup.Itupun mungkin kena sound juga.Lebih baik lupakan saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-12-06 10:01


Pada 22-12-06 22:43 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-12-06 15:22 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

TUDM tak ada pesawat Airborne Warning and Control System (AWACS) ke?Rasanya pesawat jenis ni penting jugak sebab ia seolah-olah radar yang bergerak di udara...Rasanya singapura ada pesawat jenis ni...Dan pesawat AWACS singapura tersebut hanya perlu berlegar-legar di dalam ruang udara sendiri untuk mengesan sebarang pesawat TUDM yang berlepas dari Butterworth dan Kuantan...

Dan setahu saya tentera Malaysia hanya ada sistem pertahanan udara jarak dekat saja kan...Rasanya Malaysia perlu memiliki sistem pertahanan udara jarak jauh juga supaya pesawat musuh tidak menguasai ruang udara sewenang-wenang nya...Sejarah telah membuktikan bahawa tentera udara Israel hampir dikalahkan oleh sistem pertahan udara negara Arab dalam perang tahun 60'an...Sistem pertahanan tersebut di beli dari Russia...Dalam permulaan filem The Sum Of All Fear pun ada kisah ini...Dan kalau lah penyibuk dari Amerika tidak tolong Israel, tentu Israel dah kalah teruk dalam peperangan tersebut...

Dan memiliki kekuatan udara yang hebat bukan boleh menjamin kemenangan dalam sesebuah peperangan...Tak percaya???Lihat apa yang berlaku dekat Afgahnistan dan Iraq...Sekarang ni pihak kementerian pertahanan, MINDEF baru sahaja mendapat green light untuk mendapatkan AEW & C (Airborne Early Warning & Control) atau pun AWACS(nama pesawat radar amerika).Mungkin dalam masa terdekat ni ada pengumuman dari pihak mindef.Menurut dari sumber yang dipercayai,malaysia akan mendapatkan sebanyak 4 unit AEW & C.Calon AEW & C terakhir yang akan dipilih mungkin dari syarikat BAE(Britain), dari Rusia dan lastly dari Brazil.Singapura memang telah lama memiliki pesawat AEW & C ni.Ianya jenis E2C- Hawkeye sebanyak 4 unit.Bila kita dah memiliki pesawat ini,kita akan dapat lihat bagaimana aset dan perancangan singapore dan negara lain yang tersembunyi dalam berkeadaan siap sedia nak serang kita..kalau kat dah ada pun AEW&C kita mungkin xpt tndingi apa yang trdpt pada ngara psk.sebab kalau dr Brazil radar dia dalam bntk statik jadi psawat kena trbang dalam bntk "S" untuk dapatkan gmbrn jelas.tapi kalau macam E2C Hawkeye,dengan piring radar yang bulat semua area boleh nampak tanpa masalah.lagi stu contoh,E3 Sentry AWACS,kalau terbang dalam ktinggian 100 kaki boleh mgesan aktiviti penerbangan seluruh asia tenggara.pada saya,walaupun mahal dan perlu anggota yang ramai tapi berbaloi bak kata pepatah alah membeli menang memakai.lagipun ia boleh terbang lebih lama berbanding Hawkeye.
[ Telah diedit oleh: Rashdin pada 26-12-06 10:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 26-12-06 23:45


kalau tak silap sayalah...radar yang terdapat kepada pesawat AEW & C tu dari jenis Embraer 145.Ia mungkin pakai radar jenis statik dari jenis ericsson (Eyerie).Ia cuma boleh mengesan 180 degree pada satu masa.Nampaknya pesawat ni masih lagi tak memenuhi citarasa Tudm.Sebenarnya yang saya musykil ni,mungkin ke tudm akan menggunakan pesawat jenis A-50 Mainstray dari Rusia.best juga kalau dapat pesawat tu.Jarak pemantauan radarnya boleh menjangkaui 800 kilometer.Tapi masalahnya,adakah pesawat tu mempunyai standard piawaian NATO (Link - 16) yang selalu digunakan oleh tudm untuk berhubung dengan F-18 Tudm.??Rasanya Rusia juga mempunyai standardnya sendiri.Jadi kalau benar tudm beli pesawat tu untuk berhubung dengan Mig29 dan Sukhoi 30 pada masa akan datang,berkemungkinan tudm akan mendapat kelebihan dari segi perpindahan teknologi radar dari rusia.Tapi kosnya mungkin agak tinggi juga.Saya lebih suka kalau tudm memilih rusia atau eropah dari memilih amerika...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

pharmaton
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2005
Ahli No: 21480
Posting: 118
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 27-12-06 00:50


pernah pergi ke Lima di langkawi. dapat tengok dengan dekat jet fighter buatan russian.

perbezaan ketara jet buatan russian dengan buatan eropah dan amerika:- hasil kerja jet buatan russian tak kemas, dan tak cantik. tapi teknology russian memang gempak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pharmatonProfil   Hantar PM kepada pharmaton   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 08:45


Pada 27-12-06 00:50 , pharmaton posting:

!!! QUOTE !!!

pernah pergi ke Lima di langkawi. dapat tengok dengan dekat jet fighter buatan russian.

perbezaan ketara jet buatan russian dengan buatan eropah dan amerika:- hasil kerja jet buatan russian tak kemas, dan tak cantik. tapi teknology russian memang gempak.


yang saya bold tu memang tepat.. :-D :-D
kalau letak F18 sebelah Mig29,boleh nampak jelas perbezaan dari segi kekemasan.ada orang cakap,rusia bina fighter memang khas untuk pergi perang,bukan untuk pameran. :lol: :lol: :lol:


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 08:47


betul tu...dan untuk kelebihan manuver...pesawat sukhoi boleh buat manuver tedung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 08:57


tak ada company keluarkan jet buatan Malaysia ke.erm...kekuatan dalaman juga perlu ditingkatkan...

tu singapore tu,selamber dengan beberapa jet pejuang F15A buatan US yang tersimpan kemas dihangar pelbagai negara.siap dengan kapal selam lagi.dan sekarang telah membeli beberapa biji kereta kebal pula.

Malaysia patut dipertingkatkan lagi kekuatan.andai tambak johor dirobohkan dan digantikan dengan jambatan,maka singapore sudah tentu tak dapat menggunakan kereta kebalnya andai ia mahu menyerang Malaysia.dan ekonomi mungkin bertambah mantap.dan kapal perang TLDM tak payah pusing jauh-jauh seberang singapore andai mahu pergi ke pantai timur ataupun selat melaka.ruginya......

"An independent Singapore would become an independent Israel in South East Asia" - The Battle For Merger-page 170 - Lee Kuan Yew


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 27-12-06 08:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 08:59


Apa cerita ye MBT PT 91 tu? lama tak dengar cerita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 27-12-06 09:33


Pada 27-12-06 08:57 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada company keluarkan jet buatan Malaysia ke.erm...kekuatan dalaman juga perlu ditingkatkan...

tu singapore tu,selamber dengan beberapa jet pejuang F15A buatan US yang tersimpan kemas dihangar pelbagai negara.siap dengan kapal selam lagi.dan sekarang telah membeli beberapa biji kereta kebal pula.

Malaysia patut dipertingkatkan lagi kekuatan.andai tambak johor dirobohkan dan digantikan dengan jambatan,maka singapore sudah tentu tak dapat menggunakan kereta kebalnya andai ia mahu menyerang Malaysia.dan ekonomi mungkin bertambah mantap.dan kapal perang TLDM tak payah pusing jauh-jauh seberang singapore andai mahu pergi ke pantai timur ataupun selat melaka.ruginya......

"An independent Singapore would become an independent Israel in South East Asia" - The Battle For Merger-page 170 - Lee Kuan YewMemang itu yang kita gusarkan..psk ni telah meminta thailand supaya dapat menyewakan satu lapangan terbang khas untuk meletakkan pesawat F-16 nya di sana.Alasan tak cukup tempat kononya di psk.Selain itu,psk ni juga telah buat amal kebajikan dengan mendermakan 16 buah F-16 A/B kepada thailand dalam usaha memujuk thailand bagi dapat menyewakan pangkalan udara di selatan thailand (utara malaysia).Jika ini terjadi,berkemungkinan separuh dari pesawat terbaru psk seperti F-16 C/D blok 52 mungkin akan dilatakkan di sana.Ini cukup membahayakan kita.Seolah-olah kita akan terkepung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 27-12-06 09:42


pasal pembelian kereta kebal baru oleh psk ni memang dah diketahui.Tapi psk ni telah membeli kereta kebal second hand jenis Leopard 2A4 dari Jerman.tak lah power sangat.Meriamnya hanyalah 120mm.Malah lebih berat dari kereta kebal malaysia (PT-91 or T-72 M1Z1) yang lebih moden dan terbaru.Kalau berat susah nak bergerak sebab kat malaysia ni tanahnya berbukit bukau dan jambatan yang terdapat di sini tak boleh menampung berat kereta kebal psk tu.Untuk menyaingi kekuatan kereta kebal ni,kementerian pertahanan malaysia (Mindef) telah mengumumkan akan membeli 1 atau 2 jenis lagi peluru berpandu anti kereta kebal / Anti Tank Guide Weapon(ATGW) generasi terkini.Berkemungkinan Mindef akan membeli peluru berpandu Metis-1 atau/dan Kornet-E.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 09:51


Itu yang saya risaukan tentang negara singa selatan tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 09:53


Tapi singapura tiada pengalaman bertempur dalam keadaan muka bumi malaysia. malaysia ada angkatan yang pakar dalam selok belok hutan kita ni...lupala nama dia....GTF awak mesti tau..kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 10:06


saya ada terbaca dalam satu forum,didalam program seperti PLKN di singapore,mereka berkata yang sekiranya berlaku peperangan ianya tidak akan terjadi di kawasan singapore tetapi luar singapore.tetapi mungkin singapore terlalu memandang rendah keupayaan Malaysia kerana dibackup besar oleh US dan Israel.apapun kita perlu bersedia.pesawat singapore sebenarnya banyak.ada yang tersimpan didalam navy US di china ataupun taiwan kalau tak salah saya.tak pasti tapi memang tersimpan di pengkalan US

rasanya siapa ingat tentang perjanjian sewaktu komunis dahulu yang beberapa negara seperti US,UK,Australia,France..dan..tak ingat satu lagi akan membantu Malaysia sekiranya diserang bagi mengekang pengaruh Komunis.tetapi sekarang,tak tahu lah.kita yang perlu bersedia untuk mempertahankan tanahair kita.

disebabkan kita mengamalkan dasar berkecuali,jadi rasanya tak mungkin berlaku disebabkan pelabur China,India,Jepun dan pelbagai negara berada di Malaysia ni.perjanjian membeli pesawat dari Rusia sebenarnya menguntungkan juga Malaysia.kemungkinan mereka akan bantu ataupun tidak tak pasti tetapi mereka mesti mahukan kestabilan supaya ekonomi mereka juga tidak tergugat.perang sekarang adalah perang dengan akidah dan ekonomi disamping kekuatan fizikal.

jadi PM Malaysia harus berani dan agresif serta tidak tunduk kepada tekanan remeh singapore mahupun pihak yang memusuhi Islam.kalau asyik bercuti ke luar negara saja,baik tukar time pilihanraya nanti.naikkan tol kemudian lari bercuti suruh orang lain jawab.time rakyat susah kena banjir pun lari bercuti juga.bukan menghasut tapi fikir secara realistik.


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 27-12-06 10:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 10:10


Di mana bumi di pijak di situ langit dijunjung...
Bumiku tanah bertuah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 10:34


Pada 22-12-06 15:29 , Farveen posting:

!!! QUOTE !!!

wa..ganasla you all ini..
luas pengetahuan..

bakal pemimpin malaysia ini, insha allah..


salam...
itu lah...luas pengetahuannyer itu...
anyway....terima kasih info niee...bagus.... :-D :-D :-D


-----------------
kembara mencariNYA


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 10:39


pernah terbaca satu kisah dulu,seorang bertanyakan kepada Yahudi.bagaimana bangsa kamu dapat menjadi sebegitu hebat.yahudi tu berkata,kami hanya mengambil satu ayat saja didalam Al-Quran iaitu "Iqra".

fikirkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 12:08


Pada 22-12-06 22:34 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

Lagi satu,saya rasa malaysia tak mampu nak beli F-117 stealth fighter.Sebab maintenancenya tinggi dan teknologinya tak sama dengan pesawat pejuang biasa seperti super hornet.Tapi lah,kalaupun malaysia mampu beli,rasanya amerika takkan bagi punya.Sebab F-117 tergolong dalam senjata ofensif mereka yang hebat.Mana ada negara lain yang memilikinya walaupun sekutu rapat mereka britain.Dan satu lagi,kalau nak tahu F-117 ni pesawat yang dibina tahun 1975.Dah lama tu!rugi juga kalau tudm dapat beli pun.salah tu,saya pernah baca tentang sjarah F117 Nighthawk.sebenarnya Lockheed Martin memang ada buat promosi untuk Nighthawk dengan kos jualan hanya dalam tak silap saya kurang dari 45 juta itupn dah kira murah dah tu mungkin sebab rekanbtuk Nighthawk 2 yang pelik.kalau nak beli tornado 2 memang lah sebab Tornado tu khusus untuk ngara Eropah saja.Lockheed pernah cba nak jual nighthawk kat England tapi England tak minat sebab mereka ada pesawat V Bomber dan Vulcan.sekarang ni,Nighthawk dah mlalui macam-macam jnis ubahsuai teknologi dari plbagai sudut jadi 2 yang jdkn lagi cnggih dan mahal dan jangka hayat Nighthawk sampai 2030.Begitu juga dengan B52 yang mana ia akan terus dgunakn sampai 2040.kita ni terlalu kedekut dan berdikit dalam hal2 blnjawan pertahanan tu yang dalam RMK 9 blnjawan pertahanan kita dipotong.Mana negara dalam dunia ni tak ada masalah dlman?.walaupun ada banyak masalah dan kperluan lain,tapi masih boleh mbgnkn kekuatn pertahanan masing-masing sedangkan kita pula memberi macam-macam alasan.Pada saya,semua tu mengarut kerana negara ni terlalu banyak kes rasuah,seleweng,songlap duit dan etc. lagipun kbajikn askar2 kita pula macam mana?.ada sesiapa nak hargai jasa2 askar kita?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 17:26


Pada 27-12-06 09:42 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

kementerian pertahanan malaysia (Mindef) telah mengumumkan akan membeli 1 atau 2 jenis lagi peluru berpandu anti kereta kebal / Anti Tank Guide Weapon(ATGW) generasi terkini.Berkemungkinan Mindef akan membeli peluru berpandu Metis-1 atau/dan Kornet-E.


Hehehe...kalau pembelian ni menjadi kenyataan tak senang duduk lah pasukan armor singapura...Kornet-E adalah sistem peluru berpandu anti kereta kebal buatan Russia yang telah terbukti keberkesanannya di dalam peperangan...Mangsa terbaru Kornet-E adalah kereta kebal Merkava Mk4 regim israel sehingga memaksa regim israel menamatkan perang...Dulu masa peperangan di Iraq, kereta kebal M-1 amerika yang menjadi mangsa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 27-12-06 17:46


Pada 27-12-06 12:08 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-12-06 22:34 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

Lagi satu,saya rasa malaysia tak mampu nak beli F-117 stealth fighter.Sebab maintenancenya tinggi dan teknologinya tak sama dengan pesawat pejuang biasa seperti super hornet.Tapi lah,kalaupun malaysia mampu beli,rasanya amerika takkan bagi punya.Sebab F-117 tergolong dalam senjata ofensif mereka yang hebat.Mana ada negara lain yang memilikinya walaupun sekutu rapat mereka britain.Dan satu lagi,kalau nak tahu F-117 ni pesawat yang dibina tahun 1975.Dah lama tu!rugi juga kalau tudm dapat beli pun.salah tu,saya pernah baca tentang sjarah F117 Nighthawk.sebenarnya Lockheed Martin memang ada buat promosi untuk Nighthawk dengan kos jualan hanya dalam tak silap saya kurang dari 45 juta itupn dah kira murah dah tu mungkin sebab rekanbtuk Nighthawk 2 yang pelik.kalau nak beli tornado 2 memang lah sebab Tornado tu khusus untuk ngara Eropah saja.Lockheed pernah cba nak jual nighthawk kat England tapi England tak minat sebab mereka ada pesawat V Bomber dan Vulcan.sekarang ni,Nighthawk dah mlalui macam-macam jnis ubahsuai teknologi dari plbagai sudut jadi 2 yang jdkn lagi cnggih dan mahal dan jangka hayat Nighthawk sampai 2030.Begitu juga dengan B52 yang mana ia akan terus dgunakn sampai 2040.kita ni terlalu kedekut dan berdikit dalam hal2 blnjawan pertahanan tu yang dalam RMK 9 blnjawan pertahanan kita dipotong.Mana negara dalam dunia ni tak ada masalah dlman?.walaupun ada banyak masalah dan kperluan lain,tapi masih boleh mbgnkn kekuatn pertahanan masing-masing sedangkan kita pula memberi macam-macam alasan.Pada saya,semua tu mengarut kerana negara ni terlalu banyak kes rasuah,seleweng,songlap duit dan etc. lagipun kbajikn askar2 kita pula macam mana?.ada sesiapa nak hargai jasa2 askar kita?.


betul kata kamu..pasal F-117 Nighthawk tu.Ia mempunyai bentuk yang bersegi -2 untuk menyerap pancaran radar dan dibina oleh Lockheed Martin.Pesawat B-52 bomber pula yang berciri rupa bentuk melengkung lebih kepada tugas pengeboman strategik jarak jauh yang melibatkan senjata nuklear dan konvensional.B-52 pula tak silap saya telah dibina oleh Boeing atau Mcdonald Douglas.Memang lah best kalau tudm dapat beli pesawat lagu tu,singapore mesti ikut cakap kita punya...hahahahaha...
Tapi dari tudm nak dapatkan pesawat stealth tu,lebih baik kalau malaysia tumpukan kepada pembangunan pesawat pejuang pelbagai peranan generasi ke-5.Contohnya tudm take part dalam pembangunan pesawat J-35 stealth fighter dari us..Singapore ada terlibat dalam pembangunan pesawat ni.Kalau tak hendak amerika,kita boleh join dengan rusia untuk 2 jenis pesawat generasi ke-5nya.Salah satunya ialah MIG 35 dan Sukhoi-37 or 47 Berkut.Dan tak silap saya Mig ada nak buat pesawat generasi akan datang Mig-2000.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 17:51


Pada 27-12-06 17:46 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-12-06 12:08 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-12-06 22:34 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

Lagi satu,saya rasa malaysia tak mampu nak beli F-117 stealth fighter.Sebab maintenancenya tinggi dan teknologinya tak sama dengan pesawat pejuang biasa seperti super hornet.Tapi lah,kalaupun malaysia mampu beli,rasanya amerika takkan bagi punya.Sebab F-117 tergolong dalam senjata ofensif mereka yang hebat.Mana ada negara lain yang memilikinya walaupun sekutu rapat mereka britain.Dan satu lagi,kalau nak tahu F-117 ni pesawat yang dibina tahun 1975.Dah lama tu!rugi juga kalau tudm dapat beli pun.salah tu,saya pernah baca tentang sjarah F117 Nighthawk.sebenarnya Lockheed Martin memang ada buat promosi untuk Nighthawk dengan kos jualan hanya dalam tak silap saya kurang dari 45 juta itupn dah kira murah dah tu mungkin sebab rekanbtuk Nighthawk 2 yang pelik.kalau nak beli tornado 2 memang lah sebab Tornado tu khusus untuk ngara Eropah saja.Lockheed pernah cba nak jual nighthawk kat England tapi England tak minat sebab mereka ada pesawat V Bomber dan Vulcan.sekarang ni,Nighthawk dah mlalui macam-macam jnis ubahsuai teknologi dari plbagai sudut jadi 2 yang jdkn lagi cnggih dan mahal dan jangka hayat Nighthawk sampai 2030.Begitu juga dengan B52 yang mana ia akan terus dgunakn sampai 2040.kita ni terlalu kedekut dan berdikit dalam hal2 blnjawan pertahanan tu yang dalam RMK 9 blnjawan pertahanan kita dipotong.Mana negara dalam dunia ni tak ada masalah dlman?.walaupun ada banyak masalah dan kperluan lain,tapi masih boleh mbgnkn kekuatn pertahanan masing-masing sedangkan kita pula memberi macam-macam alasan.Pada saya,semua tu mengarut kerana negara ni terlalu banyak kes rasuah,seleweng,songlap duit dan etc. lagipun kbajikn askar2 kita pula macam mana?.ada sesiapa nak hargai jasa2 askar kita?.


betul kata kamu..pasal F-117 Nighthawk tu.Ia mempunyai bentuk yang bersegi -2 untuk menyerap pancaran radar dan dibina oleh Lockheed Martin.Pesawat B-52 bomber pula yang berciri rupa bentuk melengkung lebih kepada tugas pengeboman strategik jarak jauh yang melibatkan senjata nuklear dan konvensional.B-52 pula tak silap saya telah dibina oleh Boeing atau Mcdonald Douglas.Memang lah best kalau tudm dapat beli pesawat lagu tu,singapore mesti ikut cakap kita punya...hahahahaha...
Tapi dari tudm nak dapatkan pesawat stealth tu,lebih baik kalau malaysia tumpukan kepada pembangunan pesawat pejuang pelbagai peranan generasi ke-5.Contohnya tudm take part dalam pembangunan pesawat J-35 stealth fighter dari us..Singapore ada terlibat dalam pembangunan pesawat ni.Kalau tak hendak amerika,kita boleh join dengan rusia untuk 2 jenis pesawat generasi ke-5nya.Salah satunya ialah MIG 35 dan Sukhoi-37 or 47 Berkut.Dan tak silap saya Mig ada nak buat pesawat generasi akan datang Mig-2000.lagi stu,mungkin kita pun xsdar yang ruskies sebenarnya tengah cba bgnkn program psawat stealth sdri dpnggl plasma stealth.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 27-12-06 17:55


eh...ye ke???ada cerita pasal pesawat tu tak???kalau boleh bagi taulah kat sini

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 18:07


Pada 27-12-06 17:46 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!betul kata kamu..pasal F-117 Nighthawk tu.Ia mempunyai bentuk yang bersegi -2 untuk menyerap pancaran radar dan dibina oleh Lockheed Martin.


Saya masih kurang faham apa sebenarnya yang dikatakan stealth tu...Adakah 100% stealth ataupun ianya hanya memantulkan sebahagian kecil pancaran radar sehingga ianya sukar di kesan?Lagi satu, F-117 Nighthawk tu pesawat dalam kategori apa ek?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 27-12-06 18:28


Pada 27-12-06 17:26 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-12-06 09:42 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

kementerian pertahanan malaysia (Mindef) telah mengumumkan akan membeli 1 atau 2 jenis lagi peluru berpandu anti kereta kebal / Anti Tank Guide Weapon(ATGW) generasi terkini.Berkemungkinan Mindef akan membeli peluru berpandu Metis-1 atau/dan Kornet-E.


Hehehe...kalau pembelian ni menjadi kenyataan tak senang duduk lah pasukan armor singapura...Kornet-E adalah sistem peluru berpandu anti kereta kebal buatan Russia yang telah terbukti keberkesanannya di dalam peperangan...Mangsa terbaru Kornet-E adalah kereta kebal Merkava Mk4 regim israel sehingga memaksa regim israel menamatkan perang...Dulu masa peperangan di Iraq, kereta kebal M-1 amerika yang menjadi mangsa...


Masa peperangan diantara pejuang hizbullah dan askar israel....banyak kereta kebal israel yang hancur.Kereta kebal Merkava 4 ni adalah yang terbaru dalam inventori IDF (Israel Defence Force) dan dianggap sebagai kereta kebal yang terkebal dan terbaik dalam dunia.tapi lastly,hancur juga dengan penangan hizbullah yang menggunakan Misil Metis 1,kornet E dan misil keluaran Iran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 21:06


peluru HEAT anti kereta kebal. kereta kebal tidak lagi kebal

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 27-12-06 21:25


malaysia nak beli F117 stealth???

janganlah harap....ingat america akan jual kat malaysia f117 itu??.....ingat lagi pertengahan tahun ini bila negara india hanya beli F-16 falcon....waktu itu kecoh habis rumah congress....habis senator2 bertikam lidah, bertekak dengan white house....jenuh pentadbiran bush pertahankan india...biaselah...kan india sekutu kuat mereka di timur tengah.....hahaha....baru beli falcon dah kecoh, belum lagi beli raptor.

kalau malaysia beli....confirm sekali lagi bergegar suara2 senator buat bising.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 27-12-06 21:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 21:28


pesawat steath tu memang takkan dijual kepada malaysia...jauh panggang DARI API...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 21:29


Firma Lookhead Martin tu juga telibat dalam projek JSF kan...teman tengok JSF macam raptor pun ada, macam stealth pun ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 27-12-06 21:33


Pada 27-12-06 18:07 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!


Saya masih kurang faham apa sebenarnya yang dikatakan stealth tu...Adakah 100% stealth ataupun ianya hanya memantulkan sebahagian kecil pancaran radar sehingga ianya sukar di kesan?Lagi satu, F-117 Nighthawk tu pesawat dalam kategori apa ek?tak silap....f117 stealth itu hanya pesawat defence atau pengintip saja....dan jugak bombing jet....bukannya pesawat tempur.

pesawat tempur terbaru buatan america...tak silap F-22 raptor....dan eropah.... tidak ketinggalan untuk bersaing dengan america dengan membawa keluar F-35A.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 21:35


B-Bommer versi beso stealth

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 28-12-06 00:05


negara yang hebat dipimpin oleh pemimin yang beriman dan bertakwa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 28-12-06 03:23


Pada 27-12-06 18:07 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-12-06 17:46 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!betul kata kamu..pasal F-117 Nighthawk tu.Ia mempunyai bentuk yang bersegi -2 untuk menyerap pancaran radar dan dibina oleh Lockheed Martin.


Saya masih kurang faham apa sebenarnya yang dikatakan stealth tu...Adakah 100% stealth ataupun ianya hanya memantulkan sebahagian kecil pancaran radar sehingga ianya sukar di kesan?Lagi satu, F-117 Nighthawk tu pesawat dalam kategori apa ek?
STEALTH atau dalam bahasa malaysianya bermaksud halimunan..Tetapi dalam konteks teknologi ia bukan bermaksud ia tidak boleh dilihat dengan mata kasr.Maksud stealth dalam konteks teknologi bermaksud ia tidak dapat dikesan oleh peranti elektronik seperti radar disebabkan reka bentuknya yang unik dan berupaya menyerap pancaran radar.Nak kata ia 100% stealth tu tak adalah... Ia masih boleh dikesan oleh radar tetapi kewujudannya di skrin radar amat sukar dikesan disebabkan pantulan dari radar itu dapat diserap atau dibiaskan ke tempat yang lain.Ini amat menyukarkan operasi radar yang amat memerlukan semula pantulannya untuk mendapatkan gambaran atau isyarat pesawat tersebut.Rekabentuk stealth memang unik seperti rekabentuk bergerigi atau tajam dan juga rekabentuk melengkung untuk menyerap pancaran radar.Cuba perhatikan pesawat F-117 lebih terselah ketajamannya dan pesawat pengebom B-2A stealth bomber yang mempunyai rekabentuk melengkung.Itu saja yang saya tahu...kalau salah minta maaflah

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 28-12-06 03:41


Pesawat F-117 Nighthawk ni sebenarnya dikategorikan sebagai
pesawat penyerang jarak jauh dan merupakan pesawat serangan ofensif bagi amerika yang bersifat low observable..F yang bermaksud fighter merupakan pesawat dibina oleh syarikat Lockheed Martin pada tahun 1975.Pada permulaan pembinaan pesawat ini,Pentagon dan white house tidak mahu projek rahsia mereka diketahui oleh pihak rusia dan sekutunya termasuk rakyat amerika sendiri.Oleh itu,mereka menggunakan kod baru iaitu "Have Blue" bagi menggantikan nama stealth untuk mengelakkan projek rahsia mereka terbongkar.Namun secanggih mana pesawat ini pun yang dikatakan stealth dan rekod tak pernah ditembak jatuh akhirnya kecundang juga.Pada tahun 1998,ketika tentera NATO melakukan operasi pengeboman ke atas negara Yugoslavia,sebuah pesawat F-117 milik amerika telah berjaya ditembak jatuh oleh pasukan pertahanan udara yugoslavia.Mereka berjaya menembak pesawat itu dengan 4 buah peluru berpandu anti udara SA-3 dengan panduan kombinasi radar dan optikal.Pesawat ini telah terhempas di pinggir bandar Belgrade dan bangkai pesawat terbabit telah diserahkan kepada rusia untuk diselidiki.Dari sejak itulah,nama F-117 tidak lagi se gah seperti dahulu dan berjaya menjatuhkan maruah dan semangat juang askar amerika ketika di yugoslavia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 09:55


Pada 27-12-06 17:55 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

eh...ye ke???ada cerita pasal pesawat tu tak???kalau boleh bagi taulah kat sini
sekarang ni masih dalam proses pmbgnan tapi mungkin mgmbil masa lagi lama sebab ruskies mana ada duit banyak macam US.lagipun jarak blnjwan pertahanan ruskies dan Yank(pnggilan orang-orang british untuk amerika) jauhnye dalam tahunkalau dgabungkn dengan ngara2 eropah yang lain
[ Telah diedit oleh: Rashdin pada 28-12-06 13:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 28-12-06 15:33


Pada 28-12-06 09:55 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-12-06 17:55 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

eh...ye ke???ada cerita pasal pesawat tu tak???kalau boleh bagi taulah kat sini
sekarang ni masih dalam proses pmbgnan tapi mungkin mgmbil masa lagi lama sebab ruskies mana ada duit banyak macam US.lagipun jarak blnjwan pertahanan ruskies dan Yank(pnggilan orang-orang british untuk amerika) jauhnye dalam tahunkalau dgabungkn dengan ngara2 eropah yang lain


memang betul tu panggilan bagi askar amerika ialah yankie ataupun cowboy!memang kena dengan mereka..Takpa,ada masa lapang saya ingat nak search pasal plasma stealth ni.Saya ada dengar juga pasal pesawat generasi akan datang ni tapi disebabkan kekurangan dana kewangan maka usaha mereka nampak terbantut.Tapi malaysia sepatutnya mengambil peluang ini untuk memujuk india dan china atau pun iran untuk mengambil bahagian dalam pembangunan pesawat generasi akan datang seperti MIG 35 atau pun MIG2000.Dan kalau dah berjaya,baru kita boleh tumpu kepada pembangunan plasma stealth.Russkies ni tak kisah dengan siapa pun yang berminat untuk mengambil bahagian dalam pembangunan pesawat tu asalkan duit masuk saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 28-12-06 16:18


Pada 27-12-06 10:06 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

saya ada terbaca dalam satu forum,didalam program seperti PLKN di singapore,mereka berkata yang sekiranya berlaku peperangan ianya tidak akan terjadi di kawasan singapore tetapi luar singapore.tetapi mungkin singapore terlalu memandang rendah keupayaan Malaysia kerana dibackup besar oleh US dan Israel.apapun kita perlu bersedia.pesawat singapore sebenarnya banyak.ada yang tersimpan didalam navy US di china ataupun taiwan kalau tak salah saya.tak pasti tapi memang tersimpan di pengkalan US

rasanya siapa ingat tentang perjanjian sewaktu komunis dahulu yang beberapa negara seperti US,UK,Australia,France..dan..tak ingat satu lagi akan membantu Malaysia sekiranya diserang bagi mengekang pengaruh Komunis.tetapi sekarang,tak tahu lah.kita yang perlu bersedia untuk mempertahankan tanahair kita.

disebabkan kita mengamalkan dasar berkecuali,jadi rasanya tak mungkin berlaku disebabkan pelabur China,India,Jepun dan pelbagai negara berada di Malaysia ni.perjanjian membeli pesawat dari Rusia sebenarnya menguntungkan juga Malaysia.kemungkinan mereka akan bantu ataupun tidak tak pasti tetapi mereka mesti mahukan kestabilan supaya ekonomi mereka juga tidak tergugat.perang sekarang adalah perang dengan akidah dan ekonomi disamping kekuatan fizikal.

jadi PM Malaysia harus berani dan agresif serta tidak tunduk kepada tekanan remeh singapore mahupun pihak yang memusuhi Islam.kalau asyik bercuti ke luar negara saja,baik tukar time pilihanraya nanti.naikkan tol kemudian lari bercuti suruh orang lain jawab.time rakyat susah kena banjir pun lari bercuti juga.bukan menghasut tapi fikir secara realistik.MUNGKIN YANG AWAK MAKSUDKAN ITU ADALAH EKSESAIS FPDA (FIVE POWER DEFENCE AGGREEMENT).FPDA NI TERDIRI daripada BRITIS,AUSTRALIA,MALAYSIA,SINGAPORE DAN NEW ZEALAND.PAKATAN NI LEBIH kepada PAKATAN KOMANWELL SAJA.SETIAP TAHUN MEREKA BUAT EKSESIAS BERSAMA.MELALUI PERJANJIAN NI,MANA-2 NEGARA ANGGOTA DISERANG MAKA IA NEGARA ITU AKAN DIBANTU OLEH ANGGOTA YANG LAIN....TAPI SAYA tak BERAPA PERCAYA SANGAT dengan PERJANJIAN NI

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

P10TH
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2006
Ahli No: 27866
Posting: 57
Dari: Nilai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 01:53


erm...bimbang sungguh

Bookmark and Share

    


  Member Information For P10THProfil   Hantar PM kepada P10TH   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 15:27


Pada 28-12-06 16:18 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-12-06 10:06 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

saya ada terbaca dalam satu forum,didalam program seperti PLKN di singapore,mereka berkata yang sekiranya berlaku peperangan ianya tidak akan terjadi di kawasan singapore tetapi luar singapore.tetapi mungkin singapore terlalu memandang rendah keupayaan Malaysia kerana dibackup besar oleh US dan Israel.apapun kita perlu bersedia.pesawat singapore sebenarnya banyak.ada yang tersimpan didalam navy US di china ataupun taiwan kalau tak salah saya.tak pasti tapi memang tersimpan di pengkalan US

rasanya siapa ingat tentang perjanjian sewaktu komunis dahulu yang beberapa negara seperti US,UK,Australia,France..dan..tak ingat satu lagi akan membantu Malaysia sekiranya diserang bagi mengekang pengaruh Komunis.tetapi sekarang,tak tahu lah.kita yang perlu bersedia untuk mempertahankan tanahair kita.

disebabkan kita mengamalkan dasar berkecuali,jadi rasanya tak mungkin berlaku disebabkan pelabur China,India,Jepun dan pelbagai negara berada di Malaysia ni.perjanjian membeli pesawat dari Rusia sebenarnya menguntungkan juga Malaysia.kemungkinan mereka akan bantu ataupun tidak tak pasti tetapi mereka mesti mahukan kestabilan supaya ekonomi mereka juga tidak tergugat.perang sekarang adalah perang dengan akidah dan ekonomi disamping kekuatan fizikal.

jadi PM Malaysia harus berani dan agresif serta tidak tunduk kepada tekanan remeh singapore mahupun pihak yang memusuhi Islam.kalau asyik bercuti ke luar negara saja,baik tukar time pilihanraya nanti.naikkan tol kemudian lari bercuti suruh orang lain jawab.time rakyat susah kena banjir pun lari bercuti juga.bukan menghasut tapi fikir secara realistik.MUNGKIN YANG AWAK MAKSUDKAN ITU ADALAH EKSESAIS FPDA (FIVE POWER DEFENCE AGGREEMENT).FPDA NI TERDIRI daripada BRITIS,AUSTRALIA,MALAYSIA,SINGAPORE DAN NEW ZEALAND.PAKATAN NI LEBIH kepada PAKATAN KOMANWELL SAJA.SETIAP TAHUN MEREKA BUAT EKSESIAS BERSAMA.MELALUI PERJANJIAN NI,MANA-2 NEGARA ANGGOTA DISERANG MAKA IA NEGARA ITU AKAN DIBANTU OLEH ANGGOTA YANG LAIN....TAPI SAYA tak BERAPA PERCAYA SANGAT dengan PERJANJIAN NI
maksud dia,Singapore tu mggunakan taktik forward defence dan pre emptive strike.Same lah juga taktik yang amerika dan israel pakai.macam amerika,mgikt undg2 amerika askar tak boleh dgnakan dalam hal ehwal dalam negeri amerika.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Deuter
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27871
Posting: 39
Dari: Dipuncak pergunungan Malaysia

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 16:08


Huhuh.. terkejut juga ada topik macam ini..
tertinggal satu lagi Hornet.. Super Honet tak disebutkan dalam artikel tu..
bagi saya yang bekerja dibawah naungan TUDM 18skn semua sama saja.. kalau nak dibandingkan dengan teknologi memang jauh ktiggalan tapi dari segi semangt tu saya boleh kompom ramai Anggota @ rakan-rakan saya mmpunyai smgat juang yang tinggi...


-----------------
its me


Bookmark and Share

    


  Member Information For DeuterProfil   Hantar PM kepada Deuter   Pergi ke Deuter's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 16:28


Pada 27-12-06 21:06 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

peluru HEAT anti kereta kebal. kereta kebal tidak lagi kebal


Peluru HEAT berkesan pada kereta kebal yang guna amor biasa saja kalau tak silap...Kalau kereta kebal tu guna armor jenis explosive reactive armour (ERA), peluru jenis HEAT tak berapa berkesan rasanya...Bila peluru HEAT tu menghentam blok ERA, blok ERA tu akan meletup dan akan menolak kuasa letupan peluru HEAT tu ke luar dan menyebabkan kuasa penembusannya berkurangan...

p/s:kalau salah betulkan ya...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 16:33


Pada 28-12-06 03:23 , GTF posting:

!!! QUOTE !!!

Nak kata ia 100% stealth tu tak adalah... Ia masih boleh dikesan oleh radar tetapi kewujudannya di skrin radar amat sukar dikesan disebabkan pantulan dari radar itu dapat diserap atau dibiaskan ke tempat yang lain.Ini amat menyukarkan operasi radar yang amat memerlukan semula pantulannya untuk mendapatkan gambaran atau isyarat pesawat tersebut.


Radar jet pejuang pun tak boleh kesan juga lah ek?Kalau nak kesan pesawat tu menggunakan haba boleh tak?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» sejauh mana kekuatan tentera udara Malaysia

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 7

Go To Page: 1 · 2 ... 6 · 7  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.220327 saat. Lajunya....