Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 49
Ahli: 0
Jumlah: 49




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 23 jam, 9 minit yang lalu


Jejak Remaja
Topik: pakaian bukan ukuran


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» pakaian bukan ukuran

Please Mendaftar To Post


Oleh pakaian bukan ukuran

mi-zah
Warga Rasmi
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16980
Posting: 12
Dari: kuala terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 15:06


pakaian bukan yang menentukan baik buruk seseorang kamu semua setuju tak? masalah di IPT kalau perempuan 2pakai tudung pendek tapi ambil kos islamik maka terpaksa lah hipokrit takut di kata orang :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For mi-zahProfil   Hantar PM kepada mi-zah   Quote dan BalasQuote

dila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8134
Posting: 58

Selangor  


posticon Posting pada: 16-07-06 16:51


masalah di IPT kalau perempuan 2pakai tudung pendek tapi ambil kos islamik maka terpaksa lah hipokrit takut di kata orang

***begitu sekali ke? tapi memang benar Kalau pakaian bukan yang menentukan baik buruk seseorang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dilaProfil   Hantar PM kepada dila   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 16-07-06 17:24


pakaian boleh menentukan perwatakan seseorang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 17:54


bagi ana pakaian tu mestilah menutupi aurat dan mengikut undang2 Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

nurainzakiah_my
Warga Rasmi
Menyertai: 15.04.2006
Ahli No: 24201
Posting: 17
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-07-06 19:26


betul pakaian melambangkan peribadi kita dan seterusnya menggambarkan diri kita yang sebenar..tapi itu semua bergantung pada niat kita. Yang penting keikhlasan kita...mula2 rasa diri hipokrit tapi lama kelamaan ia akan jadi amalan dan kita akan rasa seronok dan selesa dengan pakaian seperti itu.lagipun susah sangat kita nampak pelajar ipt yang memakai pakaian seperti itu kita yang mengambil jurusan islamiklah yang akan menunjukkan kepada masyarakat bahawa itu bukan satu bebanan tetapi sebagai satu ibadah.hanya ALLAH S.W.T sahaja yang dapat membalas segala amalan kita

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainzakiah_myProfil   Hantar PM kepada nurainzakiah_my   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 22:22


luaran mencerminkan dalaman

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

sabrina_elZehra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8793
Posting: 105
Dari: t.malim,perak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-07-06 14:44


penampilan adalah cerminan peribadi kita...saya tetap yakin bahawa cara berpakaian itu menggambarkan peribadi kita yang sebenar

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabrina_elZehraProfil   Hantar PM kepada sabrina_elZehra   Pergi ke sabrina_elZehra's Website   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-07-06 14:51


pakaian memang mencerminkan seseorang!
Kenapa?
tak percaya????????????????????
cuba anda fikirkan kata-kata ini..........
"alah..........pakai tudung labuh, tapi berkepit.lebih baik macam saya,tak pakai tudung tapi tak ada pun pak we".

tak betul tu!

hukum islam dipermainkan.......
tutup aurat adalah wajib!
jangan sampai perbuatan kita mengundang dosa kepada orang lain secara sengaja atau pun tidak.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

fikiranku
Warga Rasmi
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23722
Posting: 2
Dari: malaysia

malaysia  


posticon Posting pada: 18-07-06 14:53


Assalamualaikum...

     bagi saya pakaian itu memang bukan boleh jadi sebagai ukuran lagipun cara kita b`pakaian hanya kita saja yang tahu apa pasal kita nak pakai macam begitu ke macam ginie ke :-) tapi dr pakaian lah kita menilai peribadi seseorang untuk pandangan awal so sebab itulah kita kena faham bahawa yang t`surat masih ada yang t`sirat..peribadi seseorang yang sbnrnyer haruslah dilihat dengan mata hati..itu saja hehehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikirankuProfil   Hantar PM kepada fikiranku   Quote dan BalasQuote

husyafiqah_izzati
Warga Rasmi
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20971
Posting: 19
Dari: cyberjaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-07-06 15:09


pakaian....memang melambangkan keperibadian seseorang....
TAPI...
harus ingat pakaian yang bagaimanakah mencerminkan keperibadian seseorang.dr sudut pakaian sahaja tak boleh nak kata keperibadian seseorang tapi ada scope lain seperti tata susila dan attitude seseorang.

memang ada yang tudung labuh melanggari landasan agama...itu nama nya...bertuhankan akal...beraja di hati...bukan bertuhankan Allah.....hanya menutup kesilapan sendiri...bukan melindungi diri dr perkara yang mungkar.Hanya menutup sekadar untuk tutup keburukan diri...tapi bukan menutup aurat kerana Allah...dan tiada keikhlasan...

Ikhlas nya melaku dan memakai pakaian mengikut hukum dan landasan islam, seseorang itu tak mudah melakukan kemungkaran...

terpulang pada hati masing masing.....ada yang menutup aurat ...tapi cara menutup aurat tu..seperti MENUTUP URAT....menutup tapi still nampak shape badan...so..what 's the point to tutup aurat,...jadi....erti sebenar andai pakaian itu niat hanya untuk ikut ikut...tapi bukan sebab niat yang ikhlas..dan merealisasikan keperibadian yang baik....lebih baik belajar menjadi jujur pada diri sendiri...

-sekadar pendapat-


-----------------
Nobody know


Bookmark and Share

    


  Member Information For husyafiqah_izzatiProfil   Hantar PM kepada husyafiqah_izzati   Quote dan BalasQuote

Lubnaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-07-06 15:47


Setuju...pakaian melambangkan peribadi seseorng...boleh jadi juga jika sebaliknya....itu yang menjadi masalah zaman sekarang ni...yang bertudung biasa kadang lebih baik akhlaqnya dari yang bertudung labuh..malah muamalat dengan yang bukan mahram yang kononnya teman lelaki atau tunang kurang dijaga...

Apa yang penting janganlah kita menjadi sbhgn dari orang itu.... ikhlaskan hati kerana menjaga tuntutan agama serta tanggungjawab untuk menutup aurat, tak kisah yang bertudung labuh atau tak asalkan mengikut syriat yang ditetapkan oleh islam...jangan dek kerana orang lain akhlaq dan muamalat tak dijaga....tepuk dada tanya lah iman..

jangan juga hanya melihat keburukan orang lain...lihat pada diri kita dulu kemudian sama-samalah mendoakan kebaikan untuk diri dan sahabat sahabiah kita....
[ Telah diedit oleh: Lubnaa pada 18-07-06 15:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For LubnaaProfil   Hantar PM kepada Lubnaa   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-07-06 16:24


cermin diri, hiasi peribadi!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-07-06 16:33


Pada 16-07-06 15:06 , mi-zah posting:

!!! QUOTE !!!

pakaian bukan yang menentukan baik buruk seseorang kamu semua setuju tak? masalah di IPT kalau perempuan 2pakai tudung pendek tapi ambil kos islamik maka terpaksa lah hipokrit takut di kata orang :-(

tak berbangkit soal hipokrit ke tidak, sebab ini adalah suruhan agama, menutup aurat itu wajib bukannya sunat atau harus.

habis tu, tudung yang singkat tu betul-betul ke boleh tutup aurat sepenuhnya?

biarlah kalau orang kata kita hipokrit, balas balik kat depa: Allah yang suruh saya buat macam ni.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-07-06 16:38


Pada 16-07-06 15:06 , mi-zah posting:

!!! QUOTE !!!

pakaian bukan yang menentukan baik buruk seseorang kamu semua setuju tak? masalah di IPT kalau perempuan 2pakai tudung pendek tapi ambil kos islamik maka terpaksa lah hipokrit takut di kata orang :-(


pakaian itu lambang peribadi dan tidak dinafikan juga ada yang hipokrit.

islam itu baik didalam dan baik diluar.


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

nabilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11595
Posting: 85
Dari: UiTM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 09:27


pakaian belum dapat menggambarkan nilai dalaman seseorang...tidak boleh membuat penilaian terlalu awal dengan hanya memandang dari sudut luaran semata-mata ...kerana pandangan dari luaran hanya dapat dipandang melalui mata dan bukan nya melalui hati...adakalanya pandangan melalui mata itu boleh tertipu berbanding dengan melihat dengan menggunakan hati....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabillaProfil   Hantar PM kepada nabilla   Pergi ke nabilla's Website   Quote dan BalasQuote

husna_493
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.07.2005
Ahli No: 17529
Posting: 32
Dari: dari sini

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 09:49


bagi ssesetengah orang, pakaian dapat menggambarkan keperibadian seseorang itu. tapi kadang-kadang pakaian juga tak mampu nak tafsirkan bagaimana sikap seseorang. contohnya, cikgu saya dulu pernah cerita. ada kawan dia, pakaian rock habis. rambut cacak. kalau sekali pandang dah takkan pandang for the second time. tapi sekali masa cikgu saya pergi masjid nak sembahyang jemaah, tengok dia pun ada sekali. siap buat solat sunat lagi tu.
dan kes lain, seorang yang saya kenal. pakai tudung labuh, jubah melerer. dah jadi menantu imam. tapi... akhlaknya, tak seperti yang dibayangkan. cakap kasar, lawan suami. entah lah... that's why kita tak boleh nilai terus peribadi seseorang itu hanya berdasarkan kepada pakaiannya. mungkin akhlak dia lagi bagus daripada kita yang bertudung labuh dan berkopiah dua puluh empat jam!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For husna_493Profil   Hantar PM kepada husna_493   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 11-08-06 12:08


Pada 11-08-06 09:49 , husna_493 posting:

!!! QUOTE !!!

bagi ssesetengah orang, pakaian dapat menggambarkan keperibadian seseorang itu. tapi kadang-kadang pakaian juga tak mampu nak tafsirkan bagaimana sikap seseorang. contohnya, cikgu saya dulu pernah cerita. ada kawan dia, pakaian rock habis. rambut cacak. kalau sekali pandang dah takkan pandang for the second time. tapi sekali masa cikgu saya pergi masjid nak sembahyang jemaah, tengok dia pun ada sekali. siap buat solat sunat lagi tu.
dan kes lain, seorang yang saya kenal. pakai tudung labuh, jubah melerer. dah jadi menantu imam. tapi... akhlaknya, tak seperti yang dibayangkan. cakap kasar, lawan suami. entah lah... that's why kita tak boleh nilai terus peribadi seseorang itu hanya berdasarkan kepada pakaiannya. mungkin akhlak dia lagi bagus daripada kita yang bertudung labuh dan berkopiah dua puluh empat jam!!


ermm....bagi saya, pakaian sedikit sebanyak....melambangkan peribadi............cuma dalam hal umum, adakah aspek lain...kita mempraktikkan ajaranNya dalam hidup seharian

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 12:56


itulah bezannya orang yang antara orang yang mementingkan pandangan Allah dan orang yang lebih mementingkan pandangan manusia..

Malulah dengan Allah sebelum malu dengan manusia..

Sekadar pendapat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-08-06 13:07


bagi saya...pakaian tak menjaminkan sangat lah....saya ingat lagi kes yang dekat USM.....ada satu kes yang kitaorang namakan 'pelajar kampus kejuruteraan terlampau'
buat kerja tak senonoh dalam toilet, dah lah tu...siap rakam dalam kamera digital......lepas itu pecah rahsia.....budak perempuan tu.....konon alim lah.....pakai baju longgar, lengan panjang, tudung pun kemas siap pin kat bawah...kalau tengok, memang sempurna lah......tapi bila pecah rahsia....baru tahu peribadi dia yang sebenar....
tapi benda ni dah lama, saya cuma berharap mereka insaf dan bertaubat.....mungkin nafsu mengatasi iman.....
cuma saya boleh katakan....sesetengah mungkin menggambarkan peribadi...tapi tak semua....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

mukminah_06
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25699
Posting: 72
Dari: malaysia

malaysia  


posticon Posting pada: 11-08-06 14:34


melalui pakaian kita tidak dapat menilai kepribadian sesorang..
don't jugde a book by its cover...
ada yang brpkaian sealim manusia tetapi isi di dalam kita tak tahu..
ada yang pakaian biasa saja tapi hatinya lebih baik lah yag bertudung litup..
tapi itu hanyalah sebahagian saja..
bukan semua orang begitu..
so renung2kanlah..
wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukminah_06Profil   Hantar PM kepada mukminah_06   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 15:05


Jangan kerana nila setitik habis susu sebelanga ditumpahkan, bukan semua orang macam tu.

Pandanglah aurat tu satu kewajiban dari Allah, bukan kerana terpaksa, bukan kerana tengok orang lain pakai. Bukan kerana nampak orang yang nampak alim tapi akhirnya kantoi, kerana selagi digelar manusia, tak akan lari dari kesilapan. Dunia ini pentas ujian.

Bagi pendapat saya, berpakaian longgar(bagi wanita) adalah satu kemestian bukan satu option yang boleh dipilih, sepatutnya semua orang Islam(wanita) kena berpakaian begitu kerana ianya dituntut.


“Katakanlah kepada wanita yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang biasa nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutup kain tudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka”.

(Al Quran, Surah An Nur Ayat 31)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 16:06


betul tu amrizal...

dan pada pendapat ana, seseorang yang benar-benar beriman kepada Allah tidak akan mempersoalkan perempuan yang menutup aurat pun tidak semestinya baik atau sebaliknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-08-06 16:43


don't judge a book by it's cover..dalaman perlu diteropong jugak...
apa pun..yang menutup tu dah nampak baiknya walaupun tak tau betul ke tak..yang tak tutup..dah terang-terang nampak tak elok..kalau dah perintah Tuhan pun dicampak..APA NAK DIKATA???

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

iLah_ganu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22814
Posting: 26
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-08-06 19:25


walau apa pun..sebagai seorang wanita islam..
tutup aurat adalah perkara wajib..
hati orang kita tak boleh nak baca..
hanya Allah yang maha mengetahui...

Bookmark and Share

    


  Member Information For iLah_ganuProfil   Hantar PM kepada iLah_ganu   Quote dan BalasQuote

ummuazzahra
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.07.2006
Ahli No: 25096
Posting: 31
Dari: utara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 20:42


Assalamualaikum...

sekadar memberi pandangan...kenapa kita memainkan hukum Allah untuk mentafsirkan seseorang...menutup aurat adalah KEWAJIPAN kita kepada Allah..nak tak nak itu dah satu kewajipan...
langgar hukum Allah BERDOSA.... sama ada timbul persoalan orang tudung bulat melakukan kemungkaran itu bukan sebab dia bertudung bulat... tapi hati yang telah dikuasai oleh nafsu syaitan...
firmanNya " jangan hampiri zina.." so jika tidak menutup aurat bukan sekadar berdosa.. malah walaupun tak berkepit dengan lelaki...tapi bila pakaian nya dah menimbul fitnah itu pun dah dikira berdosa..dan boleh mendekatkan kepada penzinaan...zina mata...

harap lebih peka...jika kamu tak mampu untuk melakukan kewajipan pada Allah jangan pula mncari salahnya sesuatu hukum itu...yang wajib tetap wajib...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuazzahraProfil   Hantar PM kepada ummuazzahra   Quote dan BalasQuote

putri_syiffa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16476
Posting: 67
Dari: Malaysia

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 20:58


hati yang bersih dapat melahirkan perbuatan dan akhlak yang baik....kalau hanya pakai ...tapi tak ihklas orang pandang kita pun nampak tak molek sebab hati kita tak bersih buat kerana manusia.......kerana tuntutan hidup...bukan kerana Allah.pandangan tuhan lebih utama......biarlah ikhlas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_syiffaProfil   Hantar PM kepada putri_syiffa   Quote dan BalasQuote

ummuazzahra
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.07.2006
Ahli No: 25096
Posting: 31
Dari: utara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 21:28


selalunya bila kebaikan dilakukan tak ikhlas dia tak akan kekal lama...tudung labuh...bukan semua orang sanggup pakai....
kecuali hati-hati yang inginkan keredhoan Allah..
akhlak yang baik juga lahir dari penjagaan aurat yang sempurna..
[ Telah diedit oleh: ummuazzahra pada 11-08-06 21:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuazzahraProfil   Hantar PM kepada ummuazzahra   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-08-06 01:15


setuju dengan pandangan amrizal & ummuazzahra... :-)
mantap... :-di
[ Telah diedit oleh: amira_aqilah pada 12-08-06 01:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

fathul_mubin
Warga Rasmi
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25618
Posting: 7
Dari: ipoh

brazil  


posticon Posting pada: 12-08-06 01:39


dalam isu ini
ak lihat dalam perspektif yang brbeza
ap yang ak faham
tutup aurat adalah satu kewajipan
mengelakkn maksiat jga satu kwjipan
so,kalau someone berjaya tetapi aurat brdasrkan syariat
at least dia dah tunai kwajipan menutup aurat
dia dah trlepas daripada seksaan tak mntup aurat
prsoaln dia melakukn maksiat
itu adalah 2 perkara yang brasingan
orang selalu cakap
kulit tak penting
yang pntng isi baik
di sini,ak nak tanya
benda ap yang hanya ada isi dan tak ada kulit?
jwpnnya adalah najis(maaf kalau anda sopan)
kan najis 2 busuk
ap yang ingin ak tekankan
kita ikut saja ap yang allah suruh
siapalah kita nh atas kapasiti seorang hmba
seolah-olah mngajar tuhan yang mana baik dan buruk?
in short,tutuplah aurat dan elakkan maksiat
di sini, ak nak seru kepada semua yang brtdung
ingatla anda mmbawa smbol agama bersama diri
jadi janganlah merendhkn kemuliaan agama nh

Bookmark and Share

    


  Member Information For fathul_mubinProfil   Hantar PM kepada fathul_mubin   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 12-08-06 01:42


Pada 16-07-06 22:22 , nabilpoyo posting:

!!! QUOTE !!!

luaran mencerminkan dalaman




jangan lihat pada luaran saja.....


-----------------
"Terimalah tanpa membuta-tuli; tolaklah tanpa kesombongan"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

syauqahaziqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18509
Posting: 259
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-08-06 08:19


batas agama yang Allah tetapkan dalam menutup aurat amat sempurna
namun manusia yang di bri akal tidak menggunakan akal dengn sebaiknya dalam melaksanakan perintah Allah itu
kalau pakai tudung labuh namun mlakukan perkara yang bertentangn juga termasuk tidak mggunakan akal secara waras

begitujuga kalau tutup aurat secara tidak sempurna dan tidak mlakukan perkara yang tidak elok,masih lagi tidak menunaikan kewajiban dengn sepenuhnya

tapi yang utama untuk melambangkan kepribadin insan yang bernama muslim adalah dengan solat
jika elok solat kamu, maka eloklah keperibadiannya

wallhualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For syauqahaziqahProfil   Hantar PM kepada syauqahaziqah   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-08-06 08:53


Pada 11-08-06 13:07 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

bagi saya...pakaian tak menjaminkan sangat lah....saya ingat lagi kes yang dekat USM.....ada satu kes yang kitaorang namakan 'pelajar kampus kejuruteraan terlampau'
buat kerja tak senonoh dalam toilet, dah lah tu...siap rakam dalam kamera digital......lepas itu pecah rahsia.....budak perempuan tu.....konon alim lah.....pakai baju longgar, lengan panjang, tudung pun kemas siap pin kat bawah...kalau tengok, memang sempurna lah......tapi bila pecah rahsia....baru tahu peribadi dia yang sebenar....
tapi benda ni dah lama, saya cuma berharap mereka insaf dan bertaubat.....mungkin nafsu mengatasi iman.....
cuma saya boleh katakan....sesetengah mungkin menggambarkan peribadi...tapi tak semua....


em kalau yang tutup aurat pakai tudung labuh baju longgar pun boleh buat macam 2
Kalau yang pakai bju ketat tak tutup aurat free hair tak tau lah apa yang mereka buat
wallah hu alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

daei_fi_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24248
Posting: 98
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 12-08-06 09:12


Firman allah...'sesungguhnya yang paling mulia ialah orang2 yang bertaqwa dikalangan kamu'...dalam hal ini, bagi ana apa yang penting ialah ketaqwaan kepada allah yang mengatasi segalanya...
sememangnya pakaian tidak menjamin akhlak seseorang, tapi jangan lah kerana kes2 terpencil menyebabkan kita perlu bersangka buruk kepada orang lain...sesungguhnya manusia itu telah diberikan akal fikiran dan nafsu yang membezakan mereka dari makhluk allah yang lain...sekiranya kita bijak menggunakan akal dan iman untuk mengawal nafsu, insyaallah pakaian dan akhlak kita akan sejajar dengan syariah islamiyyah dan tidaklah berlaku seperti kes2 yang telah disebutkan...salam...PEACE!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For daei_fi_islamProfil   Hantar PM kepada daei_fi_islam   Pergi ke daei_fi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-08-06 09:16


jangan biar nafsu menguasai diri

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-08-06 09:30


setiap perbuatan itu berpunca dr hati kita..jagalah hati kita insyaAllah, akhlak pun terjaga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-08-06 11:09


ada yang kata perempuan yang pakai tudung bukan semuanya baik.. tapi perempuan yang baik mesti pakai tudung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

Niya_Shahana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12349
Posting: 65
Dari: Kelate

venezuela  


posticon Posting pada: 12-08-06 11:10


Pada 11-08-06 15:05 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

Jangan kerana nila setitik habis susu sebelanga ditumpahkan, bukan semua orang macam tu.

Pandanglah aurat tu satu kewajiban dari Allah, bukan kerana terpaksa, bukan kerana tengok orang lain pakai. Bukan kerana nampak orang yang nampak alim tapi akhirnya kantoi, kerana selagi digelar manusia, tak akan lari dari kesilapan. Dunia ini pentas ujian.

Bagi pendapat saya, berpakaian longgar(bagi wanita) adalah satu kemestian bukan satu option yang boleh dipilih, sepatutnya semua orang Islam(wanita) kena berpakaian begitu kerana ianya dituntut.


“Katakanlah kepada wanita yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang biasa nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutup kain tudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka”.

(Al Quran, Surah An Nur Ayat 31)




Syabas !!! jangan dengan hanya beberapa kes itu..mata kat telah dikaburi!! aurat WAJIB ditutup dengan sempurna !! Bebanggalah sahabat-sahabat muslimat yang berjaya mempamerkan apa ISLAM mahu, bukan masyrakt nak tengok.... kerana Allah bersama kita..insyaAllah...

Kepada yang jdkan itu sebagai alasan...rugilah kamu semua!! " ahh..biarlaa..tu hak saya nak pakai bagaimana ponn !!" ingat, we never have the RIGHT!! tu hak Allah...hak kat hanya ikut yang Allah suruh..dan tinggal yang dilarang.. wallahua'lam


p/s..kalau tak, xlaa Allah janji nak naikkan darjat mereka yang menyeru ke arah kebaikan..ye tak???

Bookmark and Share

    


  Member Information For Niya_ShahanaProfil   Hantar PM kepada Niya_Shahana   Pergi ke Niya_Shahana's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-08-06 13:34


Pada 12-08-06 11:09 , ad-din posting:

!!! QUOTE !!!

ada yang kata perempuan yang pakai tudung bukan semuanya baik.. tapi perempuan yang baik mesti pakai tudung...


Itu terpulang kepada niat masing-masing....
Biarlah Allah membalasnya...
Apa yang ptg betulkan nita kita...
Kan menutup aurat itu adalah kewajipan...
Mengenai pandangan orang biarkan apa orang nak kata...
asalkan kita menjalankan & mengamalkan apa yang diperintah Allah...


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 12-08-06 14:00


ana bangkang sekeras-kerasnya......

pakaian memang menceminkan keperibadian seseorang...
soal buat benda lain seperti mengumpat dan sebgainya 2 dah termasuk dalam kategori lain...


Pada 11-08-06 12:56 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

itulah bezannya orang yang antara orang yang mementingkan pandangan Allah dan orang yang lebih mementingkan pandangan manusia..

Malulah dengan Allah sebelum malu dengan manusia..

Sekadar pendapat.


betul kata amrizal...

MALULAH DENGAN ALLAH SEBELUM MALU dengan MANUSIA

ayat ni nampak simple..
tapi mendalam maknanya....



Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

irfanmh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.06.2006
Ahli No: 24748
Posting: 127
Dari: Mersing ---> Kuantan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 14:18


aurat wajib ditutup. tak kira orang nak kata apa mesti kena tutup juga.
jangan ikut cakap orang yang cakap tak berlandaskan agama. allah tu maha kuasa. allah yang cipta semua makhluk .apa yang difirmankan sudah tentu betul. manusia tak sempurna. kalau becakap sudah tentu ada yang tak betul.
yang saya taip ni pun ada yang tak betul. salah ayat ke. salah taip ke. sama macam orang becakap. kalau tak salah susun ayat, salah maksud. yang denga tu mungkin salah faham ke apa ke.

Bookmark and Share

    


  Member Information For irfanmhProfil   Hantar PM kepada irfanmh   Quote dan BalasQuote

hangkas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.08.2006
Ahli No: 26058
Posting: 103
Dari: dalam perjalanan ke arah hari akhirat

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 09-10-06 23:40


pandangan para sahabat, ana hormati dan bersetuju...
dengan cara pemakaian ia turut mempengaruhi pandangan seseorang terhadap si pemakainya...
apapun kadang kala ia tidak mengambarkan nilai diri seseorang...
apa pun dalam Islam, pemakaian yang sopan itulah yang diutamakan......

Bookmark and Share

    


  Member Information For hangkasProfil   Hantar PM kepada hangkas   Quote dan BalasQuote

nique_hanna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5934
Posting: 141
Dari: darul takzim.

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 00:38


salam....

em...pada saya..pakaian bukanlah ukuran terbaik nak menilai peribadi seseorang keseluruhannya....
tapi kalau dia itu orang yang baik..mesti dia menjaga pemakaiannya & pandangan org...
ye lah..pandangan pertama org kan pada pakaian..dah kenal lama..baru boleh nilai akhlaknya pula...
tapi kalau pakai elok-elok still buat perkara xsenonoh... mungkin dia tak menggunakan akal dengan sewarasnya....sampai sanggup mengaibkan diri sendiri....
kalau nak orang hormati kita...perindahkanlah diri kita dari segi luaran & dalaman...

wallahualam...


-----------------
'gantikanlah yang telah hilang..tumbuhkanlah yang telah patah..ku inginkan bahagia..di dunia dan akhirat..pada Mu tuhan ku mohon segala.......'


Bookmark and Share

    


  Member Information For nique_hannaProfil   Hantar PM kepada nique_hanna   Quote dan BalasQuote

binafsya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14160
Posting: 24
Dari: pasir puteh

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-10-06 00:48


pkaian tidak mencerminkan keperibadian seseorang..
ada yang pakai tudung masih lagi melakukan mksiat..
ada yang tinggal solat 5 waktu pun ada..
so,tak semestinya mereka yang pakai tudung tu semuanya
nampak perfect..

Bookmark and Share

    


  Member Information For binafsyaProfil   Hantar PM kepada binafsya   Pergi ke binafsya's Website   Quote dan BalasQuote

sabrina_elZehra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8793
Posting: 105
Dari: t.malim,perak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 01:42


Pada 10-10-06 00:48 , binafsya posting:

!!! QUOTE !!!

pkaian tidak mencerminkan keperibadian seseorang..
ada yang pakai tudung masih lagi melakukan mksiat..
ada yang tinggal solat 5 waktu pun ada..
so,tak semestinya mereka yang pakai tudung tu semuanya
nampak perfect..


salam....
pada saya, pakaian sangat mencerminkan peribadi seseorang.
kalau kita pertikaikan org yang bertudung yang buat maksiat....
macam mana pula dengan kes yang tak pakai tudung dan buat maksiat?
kita tak boleh ignore sesuatu perkara kerana melihat ia adalah suatu kebiasaa dan familiar...

dan kita tak boleh lah nak pukul rata disebabkan ada kes2 terpencil ni...
dengan berpakaian menutupi aurat, seseorang dah mlaksanakan syariat yang diperintah-NYA.....
so, pakaian sangat menjadi ukuran nilai peribadi diri

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabrina_elZehraProfil   Hantar PM kepada sabrina_elZehra   Pergi ke sabrina_elZehra's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 01:52


syariat tetap syariat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 04:15


zaman sekarang "bekalan kain" dah tak mencukupi..!!!

Ramai muslimah(terutamanya) "pakai" pakaian adik2 kecil...

tak seswai lah..

"Keperibadian itu ditampilkan melalui keterampilan"

Wallahuallam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-06 07:30


Pada 11-08-06 09:27 , nabilla posting:

!!! QUOTE !!!

pakaian belum dapat menggambarkan nilai dalaman seseorang...tidak boleh membuat penilaian terlalu awal dengan hanya memandang dari sudut luaran semata-mata ...kerana pandangan dari luaran hanya dapat dipandang melalui mata dan bukan nya melalui hati...adakalanya pandangan melalui mata itu boleh tertipu berbanding dengan melihat dengan menggunakan hati....


betul tu tak boleh tengok luaran saja.. tapi biasanya luaran tu secara tak langsung menggambarkan dalaman.. adkah org yang tak tutup aurat tu dikira bagus.. sedangkan kita tau tuntutan agama islam.. menutup aurat tu adalah wajib.. jadi nak kata jangan tengok luaran saja ke.. dah tentunya disisi agama juga tak penuhi syarat dan syariat.. org tak tutup aurat tak semestinya baik.. tapi org yang baik tu semestinya menutup aurat dengan sempurna..



Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-07-07 23:48


tepuk dada tanyalah iman anda semua..

memang ada yang baik tapi tidak sempurna
dan
memang ada yang sempurna (tudg) tapi tidak baik..
tapi
itu pakaian itu bukanlah punca atau alasan untuk diperlekehkan dan diperkaitkan dengan amalan seharian kita..

wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-07-07 10:01


salam...kita sebagai umat Islam haruslah ingat bahawa yang wajib tetap wajib. Apabila disyariatkan untuk menutup aurat maka laksanakanlah..apabila wujud kesedaran sebegini dalam diri setiap muslim, maka secara automatik tgjawab tersebut akan dilaksanakan.

Sepertimana kata seorang ustaz ditempat saya, Allah tidak menjamin orang Islam masuk syurga, sebaliknya adalah orang Islam yang Beriman.


Wallahu 'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-07-07 13:45


salam alaik.
jaga dari hiasi peribadi.
barokallahufik


-----------------
UKHWAH FILLAH LESTARI SELAMANYA
[ Telah diedit oleh: imtiyaz_lail86 pada 30-07-07 13:45 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-09-07 13:34


untuk soalan ni jawapan ana boleh bagi ringkas saja...

dalam hadith, Rasulullah ada berpesan yang maksudnya "beza antara org muslim dengan org kafir adalah menutup aurat" (Riwayat Bukhori dan Muslim)

heh! :D so rasa nya jawapan ana dah terjawab :D

kalau org yang study Arabic pasti akan lebih faham kan2?? sebab aurat di dalam hadith tu bukan hanya pada pakaian, tapi pada tutur kata, hati, dan lain-lain lagi... heh! :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 18:06


apa yang kita pakai memang bukan ukuran sebenar diri kita....tapi boleh soal aurat ni...faham-faham saja lah...yang wajib kita perlu lakukan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 18:16


Pada 03-09-07 13:34 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

untuk soalan ni jawapan ana boleh bagi ringkas saja...

dalam hadith, Rasulullah ada berpesan yang maksudnya "beza antara org muslim dengan org kafir adalah menutup aurat" (Riwayat Bukhori dan Muslim)

heh! :D so rasa nya jawapan ana dah terjawab :D

kalau org yang study Arabic pasti akan lebih faham kan2?? sebab aurat di dalam hadith tu bukan hanya pada pakaian, tapi pada tutur kata, hati, dan lain-lain lagi... heh! :D


ye ye setuju...pakaian memang xmelambngkan peribadi tapi macam mana aurat dijaga memang melambngkan peribadi

firdaus firdaus :-P


-----------------
FIDAK 2015


Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 18:56


assalamualaikum wbt

tutup aurat xsemesti baik.

buka aurat cormfirm jahat sebab langgar syara'.

so pilihlah dr kalangan yang tutup aurat dan baik .

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 17-09-07 09:04


Pada 03-09-07 13:34 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!


dalam hadith, Rasulullah ada berpesan yang maksudnya "beza antara org muslim dengan org kafir adalah menutup aurat" (Riwayat Bukhori dan Muslim)

maaf, just asking...

benar ke ada hadith tersebut dalam shahihain? jika hadith

"Sesungguhnya antara (pembatas) seorang lelaki itu dengan syirik dan kufur ialah meninggalkan solat" (hadith shahih riwayat Muslim no. 987, Abu Daud, Nasaie)

ataupun ayat (terjemahan)

"Hai Nabi! Katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mu’min semua hendaklah mereka melabuhkan jilbab-jilbab mereka atas (muka-muka) mereka. Yang demikian itu lebih memastikan mereka agar dikenali (sebagai wanita Islam) supaya mereka tidak diganggu." (al-Ahzab: 59)

tu ana tau lah..

harap boleh semak semula benar @ tak kata-kata anda


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 17-09-07 09:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-07 10:14


tutup aurat + akhlak baik = baik
tutup aurat + akhlak kurang = tak baik
tak tutup aurat + akhlak baik = tak baik
tak tutup aurat + akhlak kurang = paling tak baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 23-10-07 09:14


Assalamualaikum

pakaian menunjukkkan keperibadian seseorang.dari penampilan seseorang itu akan berubah.cuma nawaitu kena betulll :-) :-)

:bunga: :bunga: :bunga:


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 10:32


Ulamak mengertikan IMAN - AT TASDIQ BIL QOLB, WA TAQRIR BIL LISAN, WA TA"MAL BIL ARKAN

iaitu membenarkan di dalam hati, mengakui dengan lidah, dan mengamalkan dengan rukun2nya.

AMAL adalah cerminan kepada IMAN.

Kita menilai manusia melalui zahirnya yang ditunjukkan. Dan ALlah menilai manusia melalui 'amal dan taqwa.

boleh saja manusia yang tidak berpakaian di tengah jalan kendian bila ditanya kepadanya ia menjawab - Iman dalam hati, bukan pakaian, apa yang engko sibuk?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.151302 saat. Lajunya....