Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-05-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Courage is like love; it must have hope for nourishment."
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 70
Ahli: 0
Jumlah: 70




  Yang Masuk Ke Sini
Abdullah: 22 hari yang lalu
muslimin23: 25 hari yang lalu
MTMKi: 38 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 51 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Iklan Sunsilk tak sensitif...!!!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Iklan Sunsilk tak sensitif...!!!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Iklan Sunsilk tak sensitif...!!!!!

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-07-06 09:41


banyak iklan sekarang yang memaparkan wanita bertudung..terutam iklan shampoo...itu bagus sebab wanita bertudung perlu shampoo yang dapat menjaga rambut mereka walau bertudung..
Apa yang dikesalkan ialah cara iklan itu dimainkan..
baru-baru ni iklan sunsilk memaparkan wanita bertudung yang berkelumumur tak nak join dengan aktiviti member dan teater sebab malu berkelumumur...selepas member dia bagi shampoo sunsilk dan dia dah tak ada kelumumur..dia join teater dan benarkan lelaki memegang tanganya yang memakai baju lengan panjang lagi...... dan dia gembira..
diakhir iklan...ada dkatakan
"jangan biarkan kelumumur menjadi penghalang...."
penghalang apa tu...???!!!!
FIKIR2 KAN....
:roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-07-06 09:43


itu iklan bangang!
agama dipermainkan!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-07-06 10:39


wah... :O

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-07-06 12:02


geram tengok iklan tu!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

jejakaislam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8875
Posting: 167
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 14-07-06 12:09


tak apa ..janji semua ada inisiatif untuk membenci iklan tu...
teruskan usaha...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jejakaislamProfil   Hantar PM kepada jejakaislam   Quote dan BalasQuote

syauqahaziqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18509
Posting: 259
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-07-06 12:25


masyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For syauqahaziqahProfil   Hantar PM kepada syauqahaziqah   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 14-07-06 12:31


Baju yang perempuan tu pakai nak jual tak? Boleh buat bungkus nangka kat rumah...hehehehhehe... Kalau tak nak jual pun, tukar dengan syampoo sunsilk saya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-07-06 12:37


:oops: Mesti orang yang buat iklan tu cetek ilmu agama nya.....

:oops: pernah terfikir juga sebelum ini.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-07-06 13:17


*********************************

hehehe..
sunsilk ni banyak sungguh buat ikla yang begini..

dah lah sengaja buat imej cermin lain..
cermin lain..tuannyer lain..
apa-apa lah...
nasib baik lah tak tertipu...

*Kalau bab iklan ni..suka tengok iklan pampers
sebab banyak gambar baby yang cute2..
hidup pampers!!:di

*********************************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

eja84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23277
Posting: 50
Dari: perak

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-07-06 13:58


tol tu..saya sokong..
entah apa-apa saja iklan tu........

Bookmark and Share

    


  Member Information For eja84Profil   Hantar PM kepada eja84   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 14-07-06 14:16


Pada 14-07-06 09:41 , rimbabara posting:

!!! QUOTE !!!

banyak iklan sekarang yang memaparkan wanita bertudung..terutam iklan shampoo...itu bagus sebab wanita bertudung perlu shampoo yang dapat menjaga rambut mereka walau bertudung..
Apa yang dikesalkan ialah cara iklan itu dimainkan..
baru-baru ni iklan sunsilk memaparkan wanita bertudung yang berkelumumur tak nak join dengan aktiviti member dan teater sebab malu berkelumumur...selepas member dia bagi shampoo sunsilk dan dia dah tak ada kelumumur..dia join teater dan benarkan lelaki memegang tanganya yang memakai baju lengan panjang lagi...... dan dia gembira..
diakhir iklan...ada dkatakan
"jangan biarkan kelumumur menjadi penghalang...."
penghalang apa tu...???!!!!
FIKIR2 KAN....
:roll:



well you should know already "some people just don't learn"
you get it what i'm trying to say here.


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 00:05


itu iklan tahap cekodok saja.haha.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

jannah_12
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18098
Posting: 52
Dari: Shah Alam

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 00:43


apa punya iklan da.....buat malu orang bertudung saja.... :oops:

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannah_12Profil   Hantar PM kepada jannah_12   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 16-07-06 00:47


dulu ada iklan sunsilk perempuan yang bertudung gandingan suami isteri ..

!!! QUOTE !!!

MELIHAT wajah manis ini pasti anda teringatkan sesuatu. Wajahnya pernah muncul di kaca TV, tapi bukan sebagai pelakon atau penyanyi. Jika anda tenung betul-betul, ingatan anda pasti akan singgah pada satu satu iklan syampu di mana seorang isteri yang menukar beberapa kali tudung kepalanya sebelum pergi ke rumah ibu mentuanya.

Wajah yang pada mulanya agak cemas kerana bimbang tidak selesa dengan pemakaian tudungnya kemudian bertukar menjadi ceria setelah memakai syampu. Sayangnya, si suami pula tidak membawa isterinya ke rumah ibunya tetapi pergi bersiar-siar menikmati panorama malam di tebing bukit disebabkan terlalu terpesona dengan kejelitaan isterinya.

Model iklan yang cantik jelita itu adalah Nik Farideh Yousef Mohd. Khani, 25, berasal dari Jalan Telipot, Kota Bharu, Kelantan.

Anak sulung daripada tiga adik-beradik ini mempunyai darah kacukan Iran dari sebelah ayahnya.

Nik Farideh yang berkelulusan Bio-Perubatan, kini sedang meneruskan pengajian Sarjana Lanjutan dalam bidang Psikologi Klinikal, di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Dan jangan anda terkejut apabila pasanganya dalam iklan itu adalah suaminya, Dr. Azirul Salihin Anuar, 28.

Pasangan sama cantik sama cemerlang bukan sahaja disatukan di dalam iklan tersebut tetapi juga berkongsi hidup sejak tiga bulan lalu dan pada 18 Jun lalu, mereka disandingkan untuk disaksikan sanak saudara dan rakan taulan.

Azirul, anak kelahiran Kota Bharu Kelantan itu, merupakan seorang doktor perubatan dan kini berkecimpung sepenuh masa dalam bidang perniagaan kejuruteraan dan membabitkan diri dalam bidang peragaan.

Ditanya bagaimana boleh terbabit dalam iklan berkenaan, Nik Farideh mengakui diperingkat awal mereka sama sekali tidak menduga terpilih.

“Kami bertemu seorang teman lama yang meminta kami menjalani uji bakat yang sedang dijalankan. Tiga kali kami mencuba dan tidak sangka pula terpilih. Pengambaran dijalankan selama dua hari dengan beberapa pelakon tambahan,'' katanya.

Bagi Nik Farideh, biarpun ini pengalaman pertama kali berlakon filem iklan tetapi beliau dapat menjayakannya dengan baik.

Menurut Nik Farideh, pengalaman itu amat berharga untuk dirinya dan tidak menganggap pembabitannya dalam iklan berkenaan menjadikan dirinya glamor biarpun sering menjadi perhatian apabila keluar rumah.

Ditanya sama ada beliau berminat dengan bidang lakonan, katanya, beliau berminat untuk berlakon asalkan dibenar bertudung.

Dalam pada itu Azirul juga tidak menghalang sekiranya Nik Farideh berlakon asalkan pandai menjaga batas-batas diri sebagai isteri.

Pada waktu ini kata Azirul, Nik Farideh mempunyai banyak masa lapang kerana tidak perlu menghadiri kuliah yang banyak.

Ditanya keistimewaan isterinya sehingga terpilih sebagai pelakon utama iklan itu, Azirul berkata, Nik Farideh kelihatan cantik dalam tudung berwarna hijau dan menepati cita rasa pihak pengiklan kerana beliau pandai berlakon.

“Saya menjadi pasangan paling sesuai untuk digandingkan dengannya daripada orang lain di dalam iklan berkenaan,’’ katanya.



tapi iklan sunsilk yang baru ni .. ana tak tau lah nak buat macam mana ...


-----------------
"Whenever there is justice, There is a life" ... HUndred Beast Sentai ! Gaoranger !!
[ Telah diedit oleh: yanokage pada 16-07-06 00:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 16-07-06 00:51


dulu ada iklan sunsilk perempuan yang bertudung gandingan suami isteri ..

!!! QUOTE !!!

MELIHAT wajah manis ini pasti anda teringatkan sesuatu. Wajahnya pernah muncul di kaca TV, tapi bukan sebagai pelakon atau penyanyi. Jika anda tenung betul-betul, ingatan anda pasti akan singgah pada satu satu iklan syampu di mana seorang isteri yang menukar beberapa kali tudung kepalanya sebelum pergi ke rumah ibu mentuanya.

Wajah yang pada mulanya agak cemas kerana bimbang tidak selesa dengan pemakaian tudungnya kemudian bertukar menjadi ceria setelah memakai syampu. Sayangnya, si suami pula tidak membawa isterinya ke rumah ibunya tetapi pergi bersiar-siar menikmati panorama malam di tebing bukit disebabkan terlalu terpesona dengan kejelitaan isterinya.

Model iklan yang cantik jelita itu adalah Nik Farideh Yousef Mohd. Khani, 25, berasal dari Jalan Telipot, Kota Bharu, Kelantan.

Anak sulung daripada tiga adik-beradik ini mempunyai darah kacukan Iran dari sebelah ayahnya.

Nik Farideh yang berkelulusan Bio-Perubatan, kini sedang meneruskan pengajian Sarjana Lanjutan dalam bidang Psikologi Klinikal, di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Dan jangan anda terkejut apabila pasanganya dalam iklan itu adalah suaminya, Dr. Azirul Salihin Anuar, 28.

Pasangan sama cantik sama cemerlang bukan sahaja disatukan di dalam iklan tersebut tetapi juga berkongsi hidup sejak tiga bulan lalu dan pada 18 Jun lalu, mereka disandingkan untuk disaksikan sanak saudara dan rakan taulan.

Azirul, anak kelahiran Kota Bharu Kelantan itu, merupakan seorang doktor perubatan dan kini berkecimpung sepenuh masa dalam bidang perniagaan kejuruteraan dan membabitkan diri dalam bidang peragaan.

Ditanya bagaimana boleh terbabit dalam iklan berkenaan, Nik Farideh mengakui diperingkat awal mereka sama sekali tidak menduga terpilih.

“Kami bertemu seorang teman lama yang meminta kami menjalani uji bakat yang sedang dijalankan. Tiga kali kami mencuba dan tidak sangka pula terpilih. Pengambaran dijalankan selama dua hari dengan beberapa pelakon tambahan,'' katanya.

Bagi Nik Farideh, biarpun ini pengalaman pertama kali berlakon filem iklan tetapi beliau dapat menjayakannya dengan baik.

Menurut Nik Farideh, pengalaman itu amat berharga untuk dirinya dan tidak menganggap pembabitannya dalam iklan berkenaan menjadikan dirinya glamor biarpun sering menjadi perhatian apabila keluar rumah.

Ditanya sama ada beliau berminat dengan bidang lakonan, katanya, beliau berminat untuk berlakon asalkan dibenar bertudung.

Dalam pada itu Azirul juga tidak menghalang sekiranya Nik Farideh berlakon asalkan pandai menjaga batas-batas diri sebagai isteri.

Pada waktu ini kata Azirul, Nik Farideh mempunyai banyak masa lapang kerana tidak perlu menghadiri kuliah yang banyak.

Ditanya keistimewaan isterinya sehingga terpilih sebagai pelakon utama iklan itu, Azirul berkata, Nik Farideh kelihatan cantik dalam tudung berwarna hijau dan menepati cita rasa pihak pengiklan kerana beliau pandai berlakon.

“Saya menjadi pasangan paling sesuai untuk digandingkan dengannya daripada orang lain di dalam iklan berkenaan,’’ katanya.
//


tapi iklan sunsilk yang baru ni .. ana tak tau lah nak buat macam mana ...


-----------------
"Whenever there is justice, There is a life" ... HUndred Beast Sentai ! Gaoranger !!


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-07-06 10:41


Entah2 iklan tu orang bukan islam yang buat..tak pun kalau yang islam pun mereka yang kurang mendalami...pelik betul tengok iklan tu


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 13:16


memalukan wanita bertudung dan islam itu sendiri...dahlah berpegang tangan lepas itu pakai baju ketat dan sendat!

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

Lubnaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 13:59


Ana memang tak berapa gemar iklan melibatkan wanita bertudung....senang cerita yang beragama islam... maruah wanita muslimah haruslah di jaga....ni mslhnye macam nak mperkecilkan wanita bertudung...bmaslh sangat ke wanita bertudung ni....

p/s:faham dulu agama sebelum btindak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For LubnaaProfil   Hantar PM kepada Lubnaa   Quote dan BalasQuote

dila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8134
Posting: 58

Selangor  


posticon Posting pada: 16-07-06 17:16


betul tu.. iklan pasal banyak kelemumur pula tu.. ishh.. memalukan betul! boikot lah syampu tu!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For dilaProfil   Hantar PM kepada dila   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 19:01


emm meang pun mereka ini tak fikir buruk baik iklan itu..satu iklan lagi emm gandingan suami isteri...si suami lebih menentingkan isteri...lagipun dia dah uat temujanji nagn mak dia tapi beri alasan ada hal... wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 21:03


macam-macam yang dibuat supaya menghalalkan cara...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

baikhati
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25177
Posting: 77
Dari: taiping

Perak  


posticon Posting pada: 16-07-06 21:38


nampak sangat iklan ni mempermainkan agama dan muslimah sendiri...
lakonan pula berunsurkan penipuan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For baikhatiProfil   Hantar PM kepada baikhati   Quote dan BalasQuote

waddafillah
Warga Rasmi
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25172
Posting: 11

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 21:58


ermm...tah hape2 iklan tu...

1: takkan lah dah pakai tudung, boleh pula kelimumur itu sampai nampak kat baju...

2: pakaian itu memang xsyar'ie

3: pegang2 tangan pula....apa kes?

4: macam lah perempuan yang pakai tudung ini banyak sangat kelimumurnyer....ye tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For waddafillahProfil   Hantar PM kepada waddafillah   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 22:27


iklan tu saja ke jadi mangsa....iklan lain pun ada juga kan

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 23:44


Salam....

inilah dia syampu ISLAM HADHARI.......



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-07-06 00:58


Assalamualaikum...

patutlah romantik smcm saja pasangan suami isteri dalam iklan tu...rupa-rupanya suami isteri betul...

tapi memang si isteri tu memang lawa sebab ada kacukan Iran...

namun sewajarnya agensi iklan lebih berhati-hati bab iklan wanita bertudung ini dan kalau boleh rujuklah pada JAKIM...

dan Kementerian Penerangan pun kena tapis jugak iklan2 di tv supaya menepati status Malaysia sebagai negara Islam yang berpegang pada Islam HadHari... :-)

tak begitu?.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

AUS_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16977
Posting: 172
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 17-07-06 01:57


Pada 16-07-06 21:58 , waddafillah posting:

!!! QUOTE !!!

ermm...tah hape2 iklan tu...

1: takkan lah dah pakai tudung, boleh pula kelimumur itu sampai nampak kat baju...

2: pakaian itu memang xsyar'ie

3: pegang2 tangan pula....apa kes?

4: macam lah perempuan yang pakai tudung ini banyak sangat kelimumurnyer....ye tak?



:roll: :roll: :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For AUS_85Profil   Hantar PM kepada AUS_85   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-07-06 10:41


Salam.
teruk gila saya and the gengs kutuk iklan tu,rupanya2 suami isteri,manalah kita orang tahu.tapi meyampah tengok iklan tu,tak relevan langsung.memalukan.lagisatu iklan yang terbaru.tak logik langsung kelummur keluar masa pakai tudung,sebabnya kami pakai anak tudung,jadinya rambut semua dimasukkan kedalam anak tudung,macam mana kelemumur boleh keluar pulak.lagipun tak pernah pulak bau syampu yang dipakai oleh muslimah bertudung kecuali mereka tidak memakai tudung,baru kita dapat bau rambut mereka.dapat tahu mereka pakai syampu apa.nak buat iklan tu biarlah relevan sikit,part pegang tangan tu,tak suka,padanlah kalau tak dapat role dalam teater,biarlah berkelemumur macam mana pun daripada memegang lelaki yang bukan muhrim,daripada menyentuh kulit wanita lebih baik menyentuh kulit bab*.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 17-07-06 10:52


iklan sekarang banyak yang tak releven..tak logik lgsung..
tak tercapai di akalku!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-07-06 11:23


bismillah..

alssalamualaikum...

tn2 dan pn2 yang mulia...
bila mana usha atas hidayah, usha atas iman, usha atas amal, usha atas al DEEN xdilaksanakan, maka natijahnya banyak kmungkarnkan berlaku...
jadilah khairun umattan..mngajak buat yang maaruf..cegah yang mungkar..

dan cuba sngka baik...mybe itu adek lelaki dia ke...abang dia ke..suami dia ke...mana tau...atau mana-mana mahram dia..

ana pun susah nak xkp tentang ini...
akhir zaman....

Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-07-06 11:31


salam,pada pendapat saya,iklan ni cukup merendah2kan wanita yang bertudung..asal saja bertudung mesti banyak kelemumur..ye ke??Entahlah..tapi iklan yang lagi satu tu lagi lah...ada ke patut student perempuan tu pegang2 tangan dengan lelaki??cubela corncern sikit pasal benda-benda yang begini..sabar sajalah...inilah islam hadhari.....wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-07-06 11:33


hah, nasib baik suami isteri. tapi sememangnya kebanyakan penonton tak tahu yang pelakon iklan tu adalah suami isteri. jadi kemungkinan besar akan berlaku salah faham yang mana masyarakat sekeliling (terutama bukan muslim) akan menyangka wanita bertudung pun boleh sesuka hati sandarkan kepala kat bahu mana-mana lelaki.
sebelum salah faham berlaku lagi, jom kita siasat hubungan antara "gadis teater" dengan "lelaki teater" yang berpegangan tangan tu. agaknya-agaknya abang atau adik dia...

p/s: kalau ada iklan syampoo ke, kosmetik ke, pencuci muka ke, produk pencerah kulit ke, semuanya bermotifkan "mesti cantik untuk mendapat perhatian si jejaka". maka bodohlah para wanita yang mementingkan kecantikan demi lelaki idaman.


-----------------
JANGAN AMBIL HATI, AMBIL ISI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-07-06 11:41


Pakai tudung saja, tapi tutup aurat ke? :)

Walaupun kita melenting pasal benda ni, ni lah realiti orang Malaysia sekarang, bukan malu kerana Islam tapi malu kerana penampilan diri. Bukan takut kat Allah tapi takut dengan ejekan manusia.

Wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-07-06 11:48


maafkan saya kalau saya nyatakan terdapat unsur mengumpat dan memfitnah dalam topik ni.
kepada pemula topik,ada tak anda selidik hubungan antara lelaki dengan perempuan dalam iklan tu?ada kemungkinan mereka adik beradik atau mungkin juga suami isteri,tak mustahil kan?
ada juga yang disebabkan tak tau,mereka memaki pasangan suami isteri yang berlakon dalam iklan tu.bagi saya ini tidak ubah seperti memfitnah.adakah disebabkan kita tidak tau,kita boleh bercakap sesuka hati?bukankah lebih baik kita diam?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

aleen1001
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2006
Ahli No: 22795
Posting: 9
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 17-07-06 11:50


assalamualaikum..
first time tengok iklan sunsilk yang baru tu,memang terkejut. Patut ke seorang mahasiswa bertudung berpegangan tangan dengan lelaki? Agaknya dia pun dah kahwin tak? Macam iklan sunsilk yang satu lagi..
Haii...entah lah..nak komen lebih2,takut tersilap cakap.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleen1001Profil   Hantar PM kepada aleen1001   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-07-06 13:45


Bagi saya iklan macam ni walaupun dia ada hubungan mahram tetap tak boleh pasal seolah-olah menghalalkan yang haram.

Secara logicnya ceritanya mengisahkan seorang remaja perempuan yang berkelemumur lepas itu rasa rendah diri tak hendak masuk teater pasal tu, kemudian dia cuba sunsilk tu dan kelemumur tiada lagi, dan iklan ini seolah-olah menggambarkan kelemumur adalah masalah untuk seseorang berteater bukan atas sebab dasar Islam.

Kalau dia adik beradik pun dia dah dapat dosa mempromosikan sesuatu yang bertentangan dengan Islam dengan membawa imej Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15922
Posting: 151
Dari: skpc(1)-sesma-ikip3-upm-cosmopoinkb

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-07-06 15:16


entah lah...sekarang ini..biasa lah nak promote brgn mereka buat..macam lah..aslkn barang mereka diterima ramai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat83Profil   Hantar PM kepada sahabat83   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 18-07-06 09:55


Tu baru dalam iklan tuan-tuan sekalian ... Di luar sana ??? Lebih dari pegang tangan ... Gadis bertudung dah sampai tahap bercium mulut dan melakukan persetubuhan tuan-tuan !!!

Tengok iklan ni teringat saya iklan sunsilk di mana seorang gadis bertudung yang sedang study di perpustakaan tersipu-sipu malu bila dirinya direnung tajam oleh seorang jejaka yang kacak .. kemudian mereka berjumpa di luar langsung jalan beriringan .. apa pendapat tuan-tuan dan puan-puan sekalian ??

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 13:02


Pada 17-07-06 11:23 , maqnawie posting:

!!! QUOTE !!!

bismillah..

alssalamualaikum...

tn2 dan pn2 yang mulia...
bila mana usha atas hidayah, usha atas iman, usha atas amal, usha atas al DEEN xdilaksanakan, maka natijahnya banyak kmungkarnkan berlaku...
jadilah khairun umattan..mngajak buat yang maaruf..cegah yang mungkar..

dan cuba sngka baik...mybe itu adek lelaki dia ke...abang dia ke..suami dia ke...mana tau...atau mana-mana mahram dia..

ana pun susah nak xkp tentang ini...
akhir zaman....


Pada 17-07-06 11:48 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

maafkan saya kalau saya nyatakan terdapat unsur mengumpat dan memfitnah dalam topik ni.
kepada pemula topik,ada tak anda selidik hubungan antara lelaki dengan perempuan dalam iklan tu?ada kemungkinan mereka adik beradik atau mungkin juga suami isteri,tak mustahil kan?
ada juga yang disebabkan tak tau,mereka memaki pasangan suami isteri yang berlakon dalam iklan tu.bagi saya ini tidak ubah seperti memfitnah.adakah disebabkan kita tidak tau,kita boleh bercakap sesuka hati?bukankah lebih baik kita diam?


saya minta maaf juga lah, sebab ada pendapat nak kongsi dengan semua terutama tornado dan maqnawie. untuk iklan suami-isteri... persepsi mula2 orang akan anggap mereka bukan suami isteri.. sebab jarang berlaku suami isteri sebenar jadi pasangan dalam lakonan atau iklan. biasanya mukan mahram pun, tapi dalam kes iklan ni...yang si isteri bersandar bahu suami tu memang suami isteri, itu pun orang tahu lepas mereka ditemuramah oleh akhbar kalau tak silap. jadi dalam hal ni kira MUJURLAH SUAMI ISTERI!.

dalam kes gadis tak nak masuk teater tu... bayangkan kalau mereka hakikatnya suami isteri sekalipun di luar (andaian). watak yang mereka bawa adalah bukan mahram kan? jadi tak sepatutnya mereka bersentuhan!. ia akan membawa tanggapan atau pengaruh...laila majnun (bukan mahram) boleh sentuh2.

sebenarnya pokok ceritanya.... kita dah terbiasa di sogok dengan cerita, filem, iklan dan sebagainya yang tak menggunakan garis panduan islam. kalau ada watak perempuan bertudung dalam drama sekalipun BIASANYA mereka akan buka tudung / bertudung menampakkan leher apabila dalam babak dalam rumah atau dengan ahli keluarga. hakikatnya yang menonton dan pasangan dalam cerita tu tak boleh tengok aurat dia dalam babak apa sekalipun!.

SEBENARNYA PRODUK YANG BAIK TAK PERLU TERLALU BERAT SLOGAN DAN IKLAN YANG MENGARUT. SEBAB PRODUK YANG BAIK AKAN TERSEBAR DARI IKLAN SEMULAJADI (ORANG AKAN BERCERITA SENDIRI tentang PRODUK TU).

saya bukan blame turnado dan maqnawie ye... saya quote statement saudara agar nampak clear.
maaf... bacalah komen saya dengan nada yang lembut, pasti anda boleh terima. cara kita membaca mempengaruhi emosi dan emosi mempengaruhi cara kita membaca :)
[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 25-07-06 13:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 14:05


!!! QUOTE !!!


cara kita membaca mempengaruhi emosi dan emosi mempengaruhi cara kita membaca

Firstly,large minds will discuss the ideas,not the events..baca dengan penuh emosi pun tak mengapa,yang penting dapat isi..:):):)(kalau saya baca penuh emosi pun,ada sesiapa tau?)

!!! QUOTE !!!


dalam kes gadis tak nak masuk teater tu... bayangkan kalau mereka hakikatnya suami isteri sekalipun di luar (andaian). watak yang mereka bawa adalah bukan mahram kan? jadi tak sepatutnya mereka bersentuhan!. ia akan membawa tanggapan atau pengaruh...laila majnun (bukan mahram) boleh sentuh2.

sebenarnya pokok ceritanya.... kita dah terbiasa di sogok dengan cerita, filem, iklan dan sebagainya yang tak menggunakan garis panduan islam. kalau ada watak perempuan bertudung dalam drama sekalipun BIASANYA mereka akan buka tudung / bertudung menampakkan leher apabila dalam babak dalam rumah atau dengan ahli keluarga. hakikatnya yang menonton dan pasangan dalam cerita tu tak boleh tengok aurat dia dalam babak apa sekalipun!.

setuju and thank you!!:):):):)

!!! QUOTE !!!


untuk iklan suami-isteri... persepsi mula2 orang akan anggap mereka bukan suami isteri.. sebab jarang berlaku suami isteri sebenar jadi pasangan dalam lakonan atau iklan. biasanya mukan mahram pun, tapi dalam kes iklan ni...yang si isteri bersandar bahu suami tu memang suami isteri, itu pun orang tahu lepas mereka ditemuramah oleh akhbar kalau tak silap. jadi dalam hal ni kira MUJURLAH SUAMI ISTERI!.

bagi saya ini bukan masalah iklan tapi masalah penonton,terlalu mudah memberi persepsi negatif.yang pandai2 tuduh mereka bukan suami isteri tu Kenapa?adakah ini jawapannya?

!!! QUOTE !!!


sebab jarang berlaku suami isteri sebenar jadi pasangan dalam lakonan atau iklan.

bila ALLAH tanya,"hai si polan,anda didapati memaki pasangan suami isteri tu."
adakah diterima jawapan ni,"saya mana tau mereka suami isteri,saya ingatkan mereka tak ada ikatan yang sah."fikir-fikirkan lah ye..

janganlah kita terus menceritakan tentang keburukan pelakon2 kat dalam iklan tu,saya takut jadi mengumpat.kalau kita nak orang lain ambil iktibar daripada iklan tersebut,berikan pengajaran dan tindakan yang patut kita buat,ini baru dikatakan kritikan yang membina.bukannya terus-menerus bercakap keburukan orang dengan sesuka hati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

putrisuria
Warga Rasmi
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17488
Posting: 17
Dari: UPSI

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-07-06 16:09


asssalamualaikum....
saya sangat-sangat terkejut dengan iklan yang macam tu...rasa teruk sangat-sangat...
dengan tanpa segan silunyer meke berpegang tangan... masyaAllah...tak tau dah nak kata apa...dunia akhir zaman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For putrisuriaProfil   Hantar PM kepada putrisuria   Pergi ke putrisuria's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15922
Posting: 151
Dari: skpc(1)-sesma-ikip3-upm-cosmopoinkb

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 16:37


masya Allah..kita minta jauh ahli keluarga kita daripada buat macam itu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat83Profil   Hantar PM kepada sahabat83   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 16:40


bukan soal pelakon yang diutamakan..tetapi konsep iklan itu dibawa....yang dipersoalkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 17:07


sebenarnya.. DIA nak kita berfikir...

apa yang ditunjukkan dalam iklan tu.. adalah reality kehidupan hari ni.. tapi, sejauh mana kita menentang reality itu? jangan salahkan iklan semata-mata.. tapi, fikirkan hikmah di sebalik iklan tu.. :)

adakah kita mengambil iktibar di sebalik kejadian.. atau sekadar melahirkan rasa amarah dalam forum ni?
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 25-07-06 17:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 18:50


eh, kelemumur boleh keluar ke bila kita pakai tudung?
tak tau pula....
setau ana, kelemumur tak ada kaki...
mungkin yang keluar tu kutu agaknya?

kenapa iklan syampoo wanita bertudung saja, mesti berkelemumur?
plek sungguh...

errr... apa kaitan kelemumur dengan teater?
lain lah kalau wanita tu free hair, memang patut lah rasa malu bila rambut berkelemumur...
tapi dia pakai tudung...
macam-macam cara untuk dijadikan sebagai pelaris product...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 20:16


masyaAllah taubat lah...jangan mempersendakan islam..ya Allah janganlah kau turunkan azab bala' Mu pada kami...perangi perosak dan penindas agama..bagaimana kita nak tonjolkan imej islam yang menekankan faktor kekuatan akidah pada orang kafir?taubatlah kita semua....

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Nana248
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.06.2004
Ahli No: 9351
Posting: 46
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 25-07-06 20:43


nyampes juga tengok iklan itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nana248Profil   Hantar PM kepada Nana248   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 21:22


Pada 25-07-06 14:05 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!


untuk iklan suami-isteri... persepsi mula2 orang akan anggap mereka bukan suami isteri.. sebab jarang berlaku suami isteri sebenar jadi pasangan dalam lakonan atau iklan. biasanya mukan mahram pun, tapi dalam kes iklan ni...yang si isteri bersandar bahu suami tu memang suami isteri, itu pun orang tahu lepas mereka ditemuramah oleh akhbar kalau tak silap. jadi dalam hal ni kira MUJURLAH SUAMI ISTERI!.

bagi saya ini bukan masalah iklan tapi masalah penonton,terlalu mudah memberi persepsi negatif.yang pandai2 tuduh mereka bukan suami isteri tu Kenapa?adakah ini jawapannya?


Kenapa? kerana bidang lakonan, iklan dan hiburan yang melibatkan wanita memang terdedah kepa FITNAH!. bukan tak kasi wanita bekerja...carilah kerja yang tak mempersembahkan kecantikan, lenggok badan, suara mengasyikkan. sekian lama wanita menjadi objek melariskan barang. -pengeksploitasian wanita dalam iklan.

!!! QUOTE !!!


janganlah kita terus menceritakan tentang keburukan pelakon2 kat dalam iklan tu,saya takut jadi mengumpat.kalau kita nak orang lain ambil iktibar daripada iklan tersebut,berikan pengajaran dan tindakan yang patut kita buat,ini baru dikatakan kritikan yang membina.bukannya terus-menerus bercakap keburukan orang dengan sesuka hati..


ya... apa kata saudara pula yang memberi pengajaran dan tindakan yang patut dibuat.... maklum sahaja forum ini bukannya nak mencari sapa paling pandai berhujah...setengahnya memang tahu bersetuju dan mencari / highlight keburukan atau kebaikan tapi jalan penyelesaian tak dinyatakan. dengan harapan ada ahli lain yang membuka bicara. apa kata saudara yang memulakan. ini jugalah yang berlaku dalam dunia sekarang.... israel serang palestin dah sekian lama... tapi masyarakat dunia hanya bersidang-bersidang dan bersidang. walaupun masih tak ada penyelesaian,.. adakah kita patut menghentikan persidangan dan tak perlu berbuat apa-apa?

kalau saudara nak membaca dengan emosi hingga menimbulkan salah faham.... harapnya saya bukan orang yang akan dipersalahkan. :) bagusla kalau positive thingking macam saudara ni :)
[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 25-07-06 21:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 22:28


dah namanya iklan. tak perlu lah nak bahaskan lagi. tunjuk rambut pun dia boleh buat, inikan pula pegang tangan. kita kena sedar, itulah hakikat dunia sekarang. jangan tak percaya pulak

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 25-07-06 22:32


memang pun. apa da iklan syampu tnjuk prempuan Islam memakai tudung. lagipun rambut wanita memang da aurat. nak cakap apa lagi. takkan nak iklan pakai rmbut laki. takkan pelik saja... haha.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-07-06 23:10


haah penerbit iklan tu xdek sensitiviti lngsng!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-07-06 09:00


!!! QUOTE !!!


kalau saudara nak membaca dengan emosi hingga menimbulkan salah faham.... harapnya saya bukan orang yang akan dipersalahkan.

saudari,saya cakap tak salah baca dengan penuh emosi,tak timbul pun isu salah faham dan saya rasa saya faham posting saudari.tujuan forum ni untuk berkongsi idea (walaupun dah jadi tempat mengumpat).

!!! QUOTE !!!


bagusla kalau positive thingking macam saudara ni

saya tak boleh mengatakan diri saya positif thinker sebab orang lain yang menilai diri saya tapi saya suka mengajak semua orang berfikiran positif,luaskan minda,menilai melalui idea dan bukan melihat hanya pada tindakan..

!!! QUOTE !!!


Kenapa? kerana bidang lakonan, iklan dan hiburan yang melibatkan wanita memang terdedah kepa FITNAH!. bukan tak kasi wanita bekerja...carilah kerja yang tak mempersembahkan kecantikan, lenggok badan, suara mengasyikkan. sekian lama wanita menjadi objek melariskan barang. -pengeksploitasian wanita dalam iklan

pertama sekali saya nak nyatakan saya meletakkan diri saya sebagai penonton,bukan penerbit iklan dan saya yakin semua warga ukhwah adalah penonton (atau penerbit iklan tu adalah warga ukhwah?)kalau saya sebagai penerbit iklan,saya setuju dengan saudari melalui statement saudari yang saya quote di atas,saya pun tak setuju perempuan jadi pelakon.
tapi sekarang ni kita sebagai penonton.isu utama di sini ialah apabila ada segelintir di antara kita terus memaki (sesuai ke perkataan ni?)pasangan suami isteri yang berlakon dalam iklan tu sedangkan mereka tak tau pun pasangan tu adalah suami isteri yang sah!adakah disebabkan kita tidak tau,kita boleh bercakap sesuka hati?
ok lah,kalaupun pasangan itu bukan suami isteri,adakah kita dibenarkan untuk menceritakan keburukan pelakon2 iklan tu?apa tujuan kita?untuk berkongsi keburukan pelakon iklan tu dengan orang lain?supaya semua orang tau keburukan pelakon iklan tu?salah ke saya nyatakan hal2 ini boleh menyebabkan mengumpat?
SAYA TAK PANDAI.KALAU SAYA SALAH,MINTA TOLONG yang LEBIH ARIF BETULKAN SAYA.SAYA SEDIA MENERIMA SEGALA KRITIKAN dengan TERBUKA

!!! QUOTE !!!


ya... apa kata saudara pula yang memberi pengajaran dan tindakan yang patut dibuat.... maklum sahaja forum ini bukannya nak mencari sapa paling pandai berhujah...setengahnya memang tahu bersetuju dan mencari / highlight keburukan atau kebaikan tapi jalan penyelesaian tak dinyatakan. dengan harapan ada ahli lain yang membuka bicara. apa kata saudara yang memulakan.

saya cuba mengajak tapi tak semestinya saya tau.saya mengajak anda semua berkongsi idea,bukan nak ajak mengumpat.saya mengajak semua orang fikirkan idea/cara untuk atasi masalah pada iklan tu,tak perlula kita terus-menerus bercerita keburukan iklan tersebut.

!!! QUOTE !!!


ini jugalah yang berlaku dalam dunia sekarang.... israel serang palestin dah sekian lama... tapi masyarakat dunia hanya bersidang-bersidang dan bersidang. walaupun masih tak ada penyelesaian,.. adakah kita patut menghentikan persidangan dan tak perlu berbuat apa-apa?

pandangan saya,penyelesaian yang dibuat biarlah pada kemampuan.kalau Malaysia mempunyai angkatan tentera yang kuat,bolehla Malaysia halang serangan yahudi kepada palestin (saya kurang suka menyebut israel serang palestin).saya berpegang kepada,"ALLAH tak tanya sama ada kita berjaya atau tidak menghalang serangan yahudi kepada palestin,tapi ALLAH akan tanya apa usaha kita dalam membantu palestin?"
p/s:bila menaip ni,memang susah nak bagi orang faham apa yang kita maksudkan,lebih senang dengan bercakap.kadang-kadang tak faham tu lagi baik daripada salah faham..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-07-06 10:05


nila padahnya bila ustazh2 tv pandai ajr fesyen bertudung

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 26-07-06 10:24


sebaik-baiknya berbincang untuk cari jalan penyelesaian..dan kita jangan terlalu terburu-buru menuduh yang bukan-bukan.selidiki dan yakini dulu sebelum kata itu ini.rujuk surah al-hujurat : 6...wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-07-06 11:01


Pada 14-07-06 12:02 , ismi_safiza posting:

!!! QUOTE !!!

geram tengok iklan tu!!!!


tau tak apa...entah apa-apa entah! :-|

apa mereka ingat dah pakai tudung dah cukup? "batas"2 lain di permainkn... :-(


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

Marziana_
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20064
Posting: 96
Dari: Bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-07-06 14:37


Assalamualaikum..
saya geram dan menyampah tengok iklan tu..
tak bermoral langsung..
mempermainkan agama..
iklan sekarang makin teruk,geram rasanya...


-----------------
Benarlah tiada IMAN tanpa ISLAM,dan benarlah tiada ISLAM tanpa IMAN.

Membangun bersama ISLAM.
Takbir! ALLAHUAKBAR..
[ Telah diedit oleh: Marziana_ pada 26-07-06 14:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Marziana_Profil   Hantar PM kepada Marziana_   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-07-06 14:42


Pada 26-07-06 09:00 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!



saudari,saya cakap tak salah baca dengan penuh emosi,tak timbul pun isu salah faham dan saya rasa saya faham posting saudari.tujuan forum ni untuk berkongsi idea (walaupun dah jadi tempat mengumpat).

saya pun tak kata awak salah faham. tak ada niat pun. cuma berpesan. posting saya bukan untuk awak seorang.

!!! QUOTE !!!



saya tak boleh mengatakan diri saya positif thinker sebab orang lain yang menilai diri saya tapi saya suka mengajak semua orang berfikiran positif,luaskan minda,menilai melalui idea dan bukan melihat hanya pada tindakan..

saya tak kata awak mengatakan diri awak sendiri sebagai positive thinker. dan saya tak minta awak mengatakannya pun. saya hanya bagi pandangan peribadi terhadap peribadi saudara. dan tak ada niat lain terselindung. tapi kalau tak suka tak pa... abaikan sahaja. dan...maaflah ye.

!!! QUOTE !!!


ok lah,kalaupun pasangan itu bukan suami isteri,adakah kita dibenarkan untuk menceritakan keburukan pelakon2 iklan tu?apa tujuan kita?untuk berkongsi keburukan pelakon iklan tu dengan orang lain?supaya semua orang tau keburukan pelakon iklan tu?salah ke saya nyatakan hal2 ini boleh menyebabkan mengumpat?
SAYA TAK PANDAI.KALAU SAYA SALAH,MINTA TOLONG yang LEBIH ARIF BETULKAN SAYA.SAYA SEDIA MENERIMA SEGALA KRITIKAN dengan TERBUKA


saya tak arif juga.... tapi kalau memang niat nak memburukkan pelakon saya pun rasa ia tak boleh. sebagai peribadi saya posting untuk merujuk perbuatan yang tak sepatutnya. cuma ada posting2 dalam ni tak cukup syarat dengan jalan penyelesaian jadi ia nampak tak lebih dari serangan peribadi. adakah dikira mengumpat? saya tidak pertikaikan saudara, saya juga nak tahu jawapannya

!!! QUOTE !!!


p/s:bila menaip ni,memang susah nak bagi orang faham apa yang kita maksudkan,lebih senang dengan bercakap.kadang-kadang tak faham tu lagi baik daripada salah faham..
rasanya awak dah faham dan ini lah yang saya maksudkan 'cara membaca mempengaruhi emosi dan emosi mempengaruhi cara membaca' sekali lagi... saya tak kata saudara salah faham. ia bersifat umum dan sekadar pesanan sahaja. :)
[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 26-07-06 14:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-07-06 14:55


oh ya... saya pun tak berniat nak menyokong andai ada ahli yang sengaja nak memburukkan pelakon. saya hanya bersetuju kalau ada yang membenci perbuatan tersebut. kalau dapat diberi penyelesaian lagi bagus.

cadangan penyelesaian dari saya:
pada saya rasa kebencian terhadap kemungkaran dalam setiap ahli ukhwah juga satu usaha dakwah (dengan cara berposting ni lah tapi dengan syarat kena bagi penyelesaian). bukan suruh benci pelakon tu. tapi seharusnya setiap orang tahu apa yang boleh atau tak. sebelum jadi pelakon mesti sendiri mahu ingat lah. jadi... baru dapat mengelak diri, adik, kakak, makcik, dari jadi pelakon wanita... (dengan nasihat)

lagi satu... boleh tulis di surat khabar...komen yang kita tak suka lakonan imej wanita bertudung bersentuhan atau berpakaian tak syariah supaya orang ramai faham perkara tu tak boleh dalam islam dan harap-harap syarikat tu baca. atau terus tulis pada syarikat tu. tapi sapa nak buat?... cakap saja?
[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 26-07-06 15:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

yamina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2004
Ahli No: 9515
Posting: 61
Dari: bumi sementara

Pahang  


posticon Posting pada: 26-07-06 15:44


he he... setelah baca pendapat-pendapat kalian... bermacam-macam pendapat...

ada yang salahkan pelakon...

ada yang salahkan orang buat iklan...

dan macam-macam....

huh! aspek bertudung hari ini, perkara biasa dan hanya jadi fesyen dan trend... bukan untuk penuhi tuntutan syaro' semata-mata...

apa boleh buat...

anyway... oleh sebab itu...apa kata kalau kali ini, kita salahkan diri sendiri pula...
yang kita dok pergi tengok tv tu Kenapa?....
kan kita dah sedia maklum, kat tv tu banyak unsur-unsur jahiliah, dan banyak perkara yang tidak syarak juga yang melalaikan.... so toksah layan tv....

hmmm kat tv, bukan setakat iklan shjlah... ada laki-laki yang soleh, siang malam bila berhadapan dengan wanita usaha nak jaga pandangan. tiba-tiba sampai rumah, bukak tv, tertengok aurat wanita dalam tv... terus tercemar....

kalau dah terlanjur beli tv tu, terpaksalah kita jadikan ia sebagai perhiasan... ok juga kan....

kalau antum semua boleh buat, antum memang hebat, sebab pengaruh tv ni punyalah berkesan dan terkesan dihati, memerlukan mujahadah yang kuat untuk mengorbankannya.... ana pun belum boleh tinggalkan tv sepenuhnya... tengah dalam usaha ini!

sama-sama kita cuba say good bye pada tv. dan hentikan rasa sayang kat jahiliah...

wallahualam

lagi satu pada artist yang berkenaan(kalau ada lah artis yang ikut forum kat sini) hentikanlah kerja melalaikan orang...
in fact jadi dunia hiburan/ artis/ pelakon dan penyanyi memang tak berapa elok dan tak dapat nak dipuji realitynya. susah benor nak cari artis yang punya akhlak terpuji. mungkin ada yang baik hati, tapi dr segi sosialnya mostly hancus.... depan kamera semuanya wangi.... belakang kamera... hanya orang yang terlibat dalam industri yang berkaitan saja yang tahu bagaimana teruknya...
jadi jangan lah salahkan orang, kalau ramai orang pandang hina pada golongan2 ini. anda yang mencemarkan diri anda sendiri.

wallahualam bissowab

Bookmark and Share

    


  Member Information For yaminaProfil   Hantar PM kepada yamina   Pergi ke yamina's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-07-06 16:07


Allah, sesungguhnya setiap perbuatan itu dengan niat, tak perlu berburuk sangka antara satu sama lain.

Bagi saya, tak salah kita berpesan antara satu sama lain tentang kemaksiatan yang berlaku didepan kita supaya kita dapat kesedaran. Semoga kita ni dapat berbincang perkara begini dan secara tak lansung menambah ilmu pengetahuan.

Kenapa forum2 macam AF atau perbincangan pasal cinta tak ada orang nak bantah2 pun?

Hayati hadith ini :
Hadis Abu Hurairah lah.a katanya:
Rasulullah s.a.w bersabda: Sesiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Kiamat, maka hendaklah dia bercakap hanya perkara yang baik atau diam dan sesiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Kiamat, maka hendaklah dia memuliakan jiran tetangganya. Begitu juga sesiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Kiamat, maka hendaklah dia memuliakan para tetamunya

Nombor Hadis Dalam Sahih Muslim : 67

Hadis Abu Syuraih Al-Khuza'iy lah.a:
Nabi s.a.w bersabda: Sesiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah dia berbuat baik kepada jiran tetangganya. Sesiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah dia memuliakan para tetamunya. Sesiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah dia bercakap hanya perkara yang baik atau diam

Nombor Hadis Dalam Sahih Muslim : 69



-----------------

Koleksi Busana



    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

yamina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2004
Ahli No: 9515
Posting: 61
Dari: bumi sementara

Pahang  


posticon Posting pada: 27-07-06 14:50


buatlah buka topik satu... ada agaknya orang nak bantah

Bookmark and Share

    


  Member Information For yaminaProfil   Hantar PM kepada yamina   Pergi ke yamina's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-07-06 15:16


setuju dengan pendapat kak yamina.. boikot tv.. boikot panggung wayang.. boikot teater.. tak rugi Kalau tak tengok tv.. Kalau nak berita terkini.. boleh tengok kat internet saja.. kat internet.. macam-macam ada.. pilihan di tangan sendiri.. iman dan akal berpandukan al-quran dan as-sunnah menjadi bimbingan..

erm.. tapi, Kalau kat tv, teater, dan panggungwayang dapat menyajikan kita pelakon yang menutup aurat dan penyampaian jalan cerita yang berunsur dakwah/islah.. (contoh: syukur21) silakan.. :)

tidakkah kita terfikir.. dengan menonton mereka sebenarnya kita menyumbang supaya mereka terus bergiat dalam maksiat?

saya suka sentiasa mengingatkan diri sendiri.. dari saya sentiasa mencari salah orang lain tanpa membuat sesuatu.. alangkah indahnya saya terus diberi kekuatan untuk mencegah segala kemungkaran yang berpunca dari diri saya.. keluarga.. rakan-rakan dan mereka yang disekeliling.. (bukankah dakwah itu bermula dari insitusi keluarga? sudahkah kita perbaiki keluarga dan teman akrab sebelum kita melihat yang jauh tak terjangkau?)

samer2la kita mengkaji al-quran dan as-sunnah.. kemudian sebar2kan semampu yang boleh.. :)

p/s: maafkan saya Kalau terasa ia satu sindiran.. ia hanyalah luahan rasa kecewa sebagai seorang muslim.. :)

wallahualam..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 27-07-06 15:36 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-07-06 15:38


Maksud saya forum2 selain ukhwah.com :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-07-06 16:23


rasanya benda ni dah dibincangkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-07-06 16:23


rasanya benda ni dah dibincangkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-08-06 14:40


perasan tak... sekarang..iklan tu dah potong babak dimana lelaki yang melutut tu memegang tangan si wanita... di akhir ceita tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

lukmanulhakim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.12.2005
Ahli No: 21214
Posting: 62
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-08-06 15:39


Assalamualaikum...
Ana baru 1st time posting reply dalam portal Ukhwah ni.Selama ni asyik baca tulisan sahabat2 saja,terpanggil ana bila tengok tajuk kali ni.
Bagusla ramai yang bertindak balas bila tengok perkara mungkar macam ni berlaku.
Maybe orang lain yang tengok iklan ni tak rasa apa yang kita rasa... Seharusnya kita yang peka dan tau serba sedikit tentang hukum ni perlu sedarkan mereka...
Maybe sekadar diskusi dengan sahabat atau famili yang tengok iklan ni sama-sama pun dah memadai.siapa yang boleh buat lebih dari tu lagi bagus. Pendek kata,kita perlu bertindak.Bukan sekadar hanya melepaskan geram semata-mata...Ok.Sekadar perkongsian pendapat dengan sahabat-sahabat sekelian. Salam Ukhwah :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukmanulhakimProfil   Hantar PM kepada lukmanulhakim   Quote dan BalasQuote

Labanon
Warga Rasmi
Menyertai: 04.06.2006
Ahli No: 24686
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-08-06 23:05


Kita harus membenci jika iklan begitu jika tidak kita akan disoal bila diakhirat nanti :p.. betul tak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For LabanonProfil   Hantar PM kepada Labanon   Quote dan BalasQuote

yusra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3482
Posting: 103
Dari: Kajang,Selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 05-08-06 23:08


perasan..mereka dah cut side lelaki itu melutut sambil pegang tangan si perempuan itu...entah apa-apa entah

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusraProfil   Hantar PM kepada yusra   Pergi ke yusra's Website   Quote dan BalasQuote

ayang2roses
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17405
Posting: 258
Dari: :: dari Kedah ke N9 ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-08-06 12:13


selalu juga tengok iklan tu....
memang tak best pun iklan sunslik.....lebih2 lagi guna wanita perempuan bertudung then ada aksi yang tak sesuai......langsung tak sesuaiiiiii

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayang2rosesProfil   Hantar PM kepada ayang2roses   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-08-06 10:14


******************
scene iklan sunsilk yang
pegang tangan tu dah dipotong..
tgk2 dah tak ada scene tu...
apa-apa pun Kalau betul-betul ikut islam..
tidak perlu nak tayang isteri depan umum..(iklan satu lagi)
apatah lagi mereka lebih dari mampu..
so apa niat mereka?
glamour?
tak tahu lah...

*********************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

Minur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24249
Posting: 100
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 18:08


ni namanya bangang tahap cipan...
mungkin bertudung tu cuma fesyen saja bagi perempuan tu..
yang lain-lain hukum... dia tinggalakn...
bikin panas saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For MinurProfil   Hantar PM kepada Minur   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 19:24


geli....geli,,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 26-08-06 21:22


tah lah..nampaknya wanita bertudung juga di eksploitasi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

ibnusina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 10405
Posting: 146
Dari: bumi ciptaan-NYA

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 22:10


mengaji tinggi..tapi bodoh juga...nak dikira aurat bukan takat tudung saja,baju yang awek tu pakai pun macam sarung nangka juga...budak melayu...asal duit jadi...hai...pikirla bagaimana nak majukan islam sikit..sensitif sikit...hai entahlah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnusinaProfil   Hantar PM kepada ibnusina   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 27-08-06 00:15


huhuhu...bestnya kalau bab2 mengutuk orang lain ye....
entah-entah mereka tu husband dan wife....tak pun adik beradik....mungkin juga bapa saudara dengan anak saudaranya ataupun sebaliknya....tak tahu, jangan duduk pandai cakap saja....
walaupun mesej yang nak disampaikan tu bercanggah dengan apa yang kita fahami....tapi cuba positive kan mindset tu....macam manala kita nak majukan diri dan Islam....masing-masing melemparkan ludah pada saudara sendiri apabila nampak kurap dan kejelekan, bukannya mahu merawatinya....

sedih dengan sikap sesetengah orang2 kita....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

Cda_Ibtihal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26225
Posting: 87
Dari: Sungai Besar,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 00:42


first ana tengok iklan tu pun ana dah terkejut!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cda_IbtihalProfil   Hantar PM kepada Cda_Ibtihal   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 08:48


Pada 05-08-06 23:08 , yusra posting:

!!! QUOTE !!!

perasan..mereka dah cut side lelaki itu melutut sambil pegang tangan si perempuan itu...entah apa-apa entah


assalamualaikum wbt..yup mereka dah potong selepas terima emel bantahan dr rakan saya. alhamdulillah, mereka yang buat iklan ni bukan islam, cuma pelakon nya yang islam..bersyukurlah sebab mereka yang terlibat dalam iklan ni bila dapat emel kawan saya, terus dipoting babak tersebut. lepas ni kalau muncul apa-apa iklan yang seumpama emel sahaja sykt tersebut.

wasalam wbt

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

quick
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19880
Posting: 65

blank  


posticon Posting pada: 13-09-06 10:09


Pada 14-07-06 14:16 , khazinatulsyouqoh posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-07-06 09:41 , rimbabara posting:

!!! QUOTE !!!

banyak iklan sekarang yang memaparkan wanita bertudung..terutam iklan shampoo...itu bagus sebab wanita bertudung perlu shampoo yang dapat menjaga rambut mereka walau bertudung..
Apa yang dikesalkan ialah cara iklan itu dimainkan..
baru-baru ni iklan sunsilk memaparkan wanita bertudung yang berkelumumur tak nak join dengan aktiviti member dan teater sebab malu berkelumumur...selepas member dia bagi shampoo sunsilk dan dia dah tak ada kelumumur..dia join teater dan benarkan lelaki memegang tanganya yang memakai baju lengan panjang lagi...... dan dia gembira..
diakhir iklan...ada dkatakan
"jangan biarkan kelumumur menjadi penghalang...."
penghalang apa tu...???!!!!
FIKIR2 KAN....
:roll:



well you should know already "some people just don't learn"
you get it what i'm trying to say here.



oo i don't understand what are u trying to say..check first your grammar and words before u jot down sister..



Bookmark and Share

    


  Member Information For quickProfil   Hantar PM kepada quick   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 13-09-06 13:40


Kalau mufti kata haram mesti ramai yang melenting... Terutame pemimpin- pemimpin UMNO... Tak percaya tengoklah nanti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.21229 saat. Lajunya....