Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua masalah boleh diselesaikan dengan cemerlang, asalkan kita menumpukan pada penyelesaian, bukan pada masalah. Allah SWT menyertakan penyelesaian untuk setiap masalah.
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 72
Ahli: 0
Jumlah: 72




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: inilah rutin ORANG PEREMPUAN...?


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» inilah rutin ORANG PEREMPUAN...?

Please Mendaftar To Post


Oleh inilah rutin ORANG PEREMPUAN...?

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-07-06 14:17


""Ujar lelaki, wanita itu lemah
Ujar wanita, mereka adalah lembut


Antara lemah dan lembut.....besar perbezaannya
Namun ada yang tidak rela mengakuinya

Telah ditakdirkan ...kerana lembut wanita
Tidak gemar perbalahan..kecuali jika terpaksa


Lalu wanita pun diam
Diam seolah-olah menerima...

Dalam diam, wanita gigih melaksanakan kewajipan
Dalam diam ,wanita terus terusan bekerja

Di pejabat sebagai kerani...di rumah sebagai suri
Dari sebelum tercalit garis putih di subuh hari
Hingga jarum jam tegak bertindih jari

Lelaki yang mengaku kuat ...celik mata sarapan
sudah terhidang
Apabila pulang dari pejabat...di kerusi malas
longlai terlentang

Isteri dikatakan lemah...bergelut di dapur memasak
Suami yang mengaku gagah...bersantai di
hadapan tv tidak bergerak

Selesai memasak wanita menguruskan anak-anak
Menyapu sampah,mengemas rumah yang
berselerak

Lelaki keletihan kerana memandu di jalan sesak
Berehat,menonton tv sambil tergelak

Dalam diam wanita dianggap lemah...terus
berlumba dengan masa
Memandikan anak, melipat pakaian dan
membasuh baju

Kakitangan semua digerakkan dengan laju
Menyiram pohon-pohon bunga yang mulai layu

Sebelum solat Magrib untuk sujud... menyembah
yang Satu
Makanan dihidang selepas solat

Selesai kerja rumah,anak-anak diajar mengaji
Sedang suami tersadar semula seperti tadi

Sebagai isteri kesetiaan wanita sentiasa diuji
Dalam diam semua tugas rumah segera dibereskan

Lelaki terpelajar celik hati... ingin menghapuskan
diskriminasi
Lantang membela nasib wanita....

memberi kesedaran supaya segera bangkit
Meminta lelaki jangan lagi memperlakukan wanita
mengikut adab tradisi

Hukum agama telah terpapar
Tugas suami mengemas rumah,menjaga anak

Membasuh pakaian,menyediakan makanan
Jika isteri tidak terdaya melakukannya

Seorang pembantu wajar disediakan
Lelaki yang hanyut dalam keasyikan

Tidak mampu menerima perubahan
Rela bertahan bagaimana jua

Asalkan cara hidup tradisi terus dinikmati
Dalam diam.........

Wanita yang sering dianggap lemah
Meneruskan hidup dalam segala kekuatan"
[ Telah diedit oleh: nuraini pada 12-07-06 16:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

comel21
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22777
Posting: 90

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-07-06 14:19


so lelaki sila fikirkan......

Bookmark and Share

    


  Member Information For comel21Profil   Hantar PM kepada comel21   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-06 14:29


wanita......pengorbananmu terlalu besar....

lelaki....hargailah pengorbanan mereka....

ucapan terima kasih buat yang memahami wanita....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-07-06 15:03


wanita...nama mu megah di persada...tanpa mu lelaki tak kan berjaya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

al-umari
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4229
Posting: 381
Dari: ...:::JELAPANG PADI + PULAU MUTIARA:::
Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-07-06 15:11


ku tidak memahaminya...


!!! QUOTE !!!

Hukum agama telah terpapar
Tugas suami mengemas rumah,menjaga anak

Membasuh pakaian,menyediakan makanan
Jika suami tidak terdaya melakukannya

Seorang pembantu wajar disediakan


saudari silap agaknya....suami buat semua tu....then kalau tak mampu suami juga pergi cari maid...then perempuan buat apa pulak...? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-umariProfil   Hantar PM kepada al-umari   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-07-06 15:15


wanita..hamba ALLAH yang sangat lemah..tetapi mempunyai seribu satu kekuatan...SubhanAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

syahadah_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16078
Posting: 106
Dari: kualakangsar

Perak  


posticon Posting pada: 12-07-06 16:11


:)


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahadah_muslimah pada 12-07-06 16:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadah_muslimahProfil   Hantar PM kepada syahadah_muslimah   Pergi ke syahadah_muslimah's Website   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-07-06 16:39


Pada 12-07-06 15:11 , al-umari posting:

!!! QUOTE !!!

ku tidak memahaminya...


!!! QUOTE !!!

Hukum agama telah terpapar
Tugas suami mengemas rumah,menjaga anak

Membasuh pakaian,menyediakan makanan
Jika suami tidak terdaya melakukannya

Seorang pembantu wajar disediakan


saudari silap agaknya....suami buat semua tu....then kalau tak mampu suami juga pergi cari maid...then perempuan buat apa pulak...? :-?




******************************************************


Maksud di sini, suami kena tolong isteri..termasuklah kemas rumah, memasak dan sebagainya………..
sekiranya, anak dah 10, sudah tentulah isteri tak larat nak buat semua kojer tu……..kalau yang jenis bukan surirumah sepenuh masa tu, balik kojer, mana sempat nak kemas rumah….masak………nak layan karenah anak lagi…….tambah2 yang masih baby..

Soooo, Jadiiii………..sekiranya sang suami MAMPU…..apalah salahnya, pergi cari pembantu rumah(yang tua2 sikit ke……) , dengan niat nak RINGANKAN beban isteri..itulah maksudnya………….
Kalaulah gaji suami kecik saja…….anak pula ramai.memanglah tak mampu nak cari Pembantu rumah ……….jadi…….kenalah faham dan tolong-menolong dengan isteri…….
[ Telah diedit oleh: nuraini pada 12-07-06 16:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-07-06 16:45


50/50 Baru Adil.Apa saja kerja perempuan lelaki boleh buat...bukan semua!begitu juga perempuan...boleh basuh kereta...bila suami nya sakit...heheh yang lelaki ni boleh memasak...bila isterinya jaga bayi.
[ Telah diedit oleh: KIKO pada 13-07-06 13:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 12-07-06 16:46


Lelaki yang mengaku kuat ...celik mata sarapan
sudah terhidang
Apabila pulang dari pejabat...di kerusi malas
longlai terlentang

ermmm... yang ni memang selalu sangat berlaku... ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

al-umari
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4229
Posting: 381
Dari: ...:::JELAPANG PADI + PULAU MUTIARA:::
Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-07-06 17:40


Saudari nuraini...

ana masih tidak faham.....

Kenapa anti kata lelaki perlu buat semua tu, then kalau tak boleh buat kenalah cari maid....

cuba anti baca balik statement tu baik2....


!!! QUOTE !!!

Hukum agama telah terpapar
Tugas suami mengemas rumah,menjaga anak

Membasuh pakaian,menyediakan makanan
Jika isteri tidak terdaya melakukannya

Seorang pembantu wajar disediakan


Jika anti tulis macam ni, mungkin ana faham dan boleh terima...

!!! QUOTE !!!

Hukum agama telah terpapar
Tugas ISTERI mengemas rumah,menjaga anak

Membasuh pakaian,menyediakan makanan
Jika isteri tidak terdaya melakukannya

Seorang pembantu wajar disediakan OLEH SUAMI
[ Telah diedit oleh: al-umari pada 12-07-06 17:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For al-umariProfil   Hantar PM kepada al-umari   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-06 18:05


memang wanita ni banyak bebanan & tanggungjawabnye...wahnan a'lah wahnin...berat bertambah berat,susah bertambah susah..tapi anti tak boleh kata lelaki berdasarkan statement anti,memang lelaki ketua atau pemimpin sesuatu organisasi..masing-masing ada kesusahan dan bebanan masing-masing..mungkin anti kata lelaki hanya rilek terlentok kat rumah,tapi mungkin diluar rumah atau dipejabat,lelaki mempunyai masalah yang tersendiri...itu sebab pentingnya toleransi,tolak ansur,faham memahami...jangan kita nafi fitrah yang telah Allah tetapkan pasti akan jadi asbab perpecahan...yaqen Allah 100%++ insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-06 18:09


ana memang cukup kagum dengan kehebatan kaum wanita dalam mengharungi cabaran dan menanggung bebanan..so ana harap topik ni tak jadi asbab perbalahan antara umat...kita ambil yang baik sebab yang baik itu dari Allah...renung kembali fitrah penciptaan manusia,Allah maha kuasa,tidak ternafi segala ciptaannya...jazakallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-07-06 19:16


itulah wanita...tangan yang menggoncang botol susu mampu menggoncang dunia.....hargailah wanita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 12-07-06 19:58


terima kasih buat yang bergelar WANITA..hargailah jua kaum yang bergelar SUAMI..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-07-06 00:50


Pada 12-07-06 17:40 , al-umari posting:

!!! QUOTE !!!

Saudari nuraini...

ana masih tidak faham.....

Kenapa anti kata lelaki perlu buat semua tu, then kalau tak boleh buat kenalah cari maid....

cuba anti baca balik statement tu baik2....


!!! QUOTE !!!

Hukum agama telah terpapar
Tugas suami mengemas rumah,menjaga anak

Membasuh pakaian,menyediakan makanan
Jika isteri tidak terdaya melakukannya

Seorang pembantu wajar disediakan


Jika anti tulis macam ni, mungkin ana faham dan boleh terima...

!!! QUOTE !!!

Hukum agama telah terpapar
Tugas ISTERI mengemas rumah,menjaga anak

Membasuh pakaian,menyediakan makanan
Jika isteri tidak terdaya melakukannya

Seorang pembantu wajar disediakan OLEH SUAMI



maaf ye..nak menyibuk kejap!bukankah ada satu kisah pasal seorang khalifah (ye ke..tak ingat lah) di mana dia sendiri turut membantu isterinya di rumah. lagipun isteri ni tugasnya melayan suami...wallahu'alam!


-----------------
Menangkanlah Kaum Muslimin,
Hancurkanlah Kaum Musyrikin!


Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-07-06 14:24


:oops: Perempuan yang menghayun buaian mampu untuk menggoncangkan dunia......Ingat tuu....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 13-07-06 15:15


ye lah tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-07-06 15:17


Pada 12-07-06 16:46 , Putri_Cahaya posting:

!!! QUOTE !!!

Lelaki yang mengaku kuat ...celik mata sarapan
sudah terhidang
Apabila pulang dari pejabat...di kerusi malas
longlai terlentang

ermmm... yang ni memang selalu sangat berlaku... ;)


kata² yang pedas...... :-di ;-)


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-07-06 15:18


Pada 12-07-06 14:29 , wafa_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

wanita......pengorbananmu terlalu besar....

lelaki....hargailah pengorbanan mereka....

ucapan terima kasih buat yang memahami wanita....



:-) 8-)


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

Aneeqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11976
Posting: 151
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-07-06 17:24


huhu~~

Bookmark and Share

    


  Member Information For AneeqahProfil   Hantar PM kepada Aneeqah   Pergi ke Aneeqah's Website   Quote dan BalasQuote

fi_shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24949
Posting: 163
Dari: Bumi Allah

croatia  


posticon Posting pada: 16-07-06 05:33


:) :) :) : ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_shattirProfil   Hantar PM kepada fi_shattir   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-07-06 10:18


Kesimpulannya:tolong menolong amalan mulia...lebih romantis dan harmonis begitu,dr ambil maid :-di


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

oliver_twist
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20817
Posting: 84
Dari: perak

uk  


posticon Posting pada: 16-07-06 10:37


haha..Kenapa lah nak kata perempuan saja yang rajin..laki pun rajin juga lah...kalau perempuan sibuk kat rumah,laki pula sibuk nak kemas halaman rumah,contoh bunga2, dan lanskap kat halaman rumah...tak boleh lah kata laki dok saja...ha.. kalau yang ada kebun tu siapa yang kan uruskan,laki juga kan?heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For oliver_twistProfil   Hantar PM kepada oliver_twist   Quote dan BalasQuote

Lubnaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 14:13


Perempuan lagi elok buat kerja rumah,tak perlu maid, tapi sang suami juga harus faham dan tolong menolong bagi meringankan beban si isteri.. penat tu buat kerja rumah seorang-seorang...lebih2 lagi kalau anak2 masih kecil ,serabut kepala dibuatnya...tapi saya respect kat ibu/isteri2 yang boleh buat semua tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For LubnaaProfil   Hantar PM kepada Lubnaa   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 14:16


samudra respek sesangat kat kucing bela anak kembar enam tanpa bantuan suami atau sesiapa

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

mujahid_85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.07.2005
Ahli No: 17280
Posting: 22
Dari: petaling jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-07-06 13:01


thanks to all women.... but thanks also to all men....
kesimpulannya.... thanks to all..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid_85Profil   Hantar PM kepada mujahid_85   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-07-06 12:27


Pada 16-07-06 14:16 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

samudra respek sesangat kat kucing bela anak kembar enam tanpa bantuan suami atau sesiapa
:lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

kama_klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18331
Posting: 181
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 06:26


Pada 12-07-06 19:16 , nur_namia posting:

!!! QUOTE !!!

itulah wanita...tangan yang menggoncang botol susu mampu menggoncang dunia.....hargailah wanita.....


ok itu memang betul...saya pun sokong wanita....

tapi yang tak tahun sekarang wanita banyak yang dah bersifat macam lelaki......

kalau macam tu berlaku hilanglah sifat kewanitaan anti.......

walau apapun saya tetapi respect wanita sebab mak saya pun wanita.... ok

so sama-sama lah saling menghormati tak payah lah nak tunjuk siapa hebat dan siapa lemah......masing-masing tau sendiri...


-----------------

saya ANAK KELANTAN



Bookmark and Share

    


  Member Information For kama_klateProfil   Hantar PM kepada kama_klate   Pergi ke kama_klate's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8493
Posting: 173
Dari: Sungai Petani,KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 09:48


:-) :-) :-)


-----------------
Tidak ada yang bermakna dalam hidup... selain kita berbuat baik sesama insan.(",)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaidaProfil   Hantar PM kepada nurhaida   Quote dan BalasQuote

seri_utama
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2006
Ahli No: 25293
Posting: 69
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 09:52


mmm...bersyukurlah bagi sesiapa yang dikurniakan isteri yang rajin, balik dr kerja penat tak hilang lagi dah kedapur memasak pula lepas itu kemas rumah lagi..nak layan anak lagi..dan macam-macam lagi. Laki bila balik saja makanan dah terhidang tinggal suap kat mulut saja....Oleh itu..khas buat suami,hargailah pengorbanan isteri anda..jangan pasang angan2 nak kawin lain yerr!! :-|

Bookmark and Share

    


  Member Information For seri_utamaProfil   Hantar PM kepada seri_utama   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 11:27


Pada 12-07-06 15:11 , al-umari posting:

!!! QUOTE !!!

ku tidak memahaminya...


!!! QUOTE !!!

Hukum agama telah terpapar
Tugas suami mengemas rumah,menjaga anak

Membasuh pakaian,menyediakan makanan
Jika suami tidak terdaya melakukannya

Seorang pembantu wajar disediakan


saudari silap agaknya....suami buat semua tu....then kalau tak mampu suami juga pergi cari maid...then perempuan buat apa pulak...? :-?


kerja isteri hanya melayan suami sahaja...
tapi, jika suami tak mampu isteri kena consider lah...


-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

abadaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.11.2005
Ahli No: 20370
Posting: 126
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 12:13


Bismillahirrahmanirrahim...
alangkah bahagia dan beruntung seorang isteri yang dikurnia kesabaran dan keutuhan macam tu..
alangkah bahagia juga jika ramai lelaki yang membaca artikel ni dan memahaminya..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For abadaaProfil   Hantar PM kepada abadaa   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-07-06 11:47


Pada 16-07-06 10:37 , oliver_twist posting:

!!! QUOTE !!!

haha..Kenapa lah nak kata perempuan saja yang rajin..laki pun rajin juga lah...kalau perempuan sibuk kat rumah,laki pula sibuk nak kemas halaman rumah,contoh bunga2, dan lanskap kat halaman rumah...tak boleh lah kata laki dok saja...ha.. kalau yang ada kebun tu siapa yang kan uruskan,laki juga kan?heheh


em...untungnya kalau dapat zaujun macam tu...tapi yang terbukti,banyak ke begitu? :roll: :-P


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 28-07-06 13:12


apabila seorang lelaki bergelar suami dan seorang perempuan bergelar isteri...tanggungjawabnya balance if both think likewise...ia kan jadi kepenatan bagi salah seorang jika yang seorang lagi seolah-olah mengabaikan tanggungjwab, sebab tu lah dalam lirik lagu inteam telah tercoret, seblm kawin ilmu rumahtangga tu perlu diperlajari dan diFAHAMI dahulu dengan sebaiknya agar kedua-duanya fahm degan sebaik-baiknya tuugas masing-masing..kalau dah rezeki tuhan bagi dapat pasangan yang memahami tugasnya jadi tak perlu maid pun tak mengapa kan...masak untuk famili pun dah terasa kenikmatannya ini kan pulak untuk suami sendiri...suami pun apa slahnya rerajin kan tangan dan tulang tolong isteri kat dapur, bersihkan rumah in fact buat semuanya bersama2 kan lebih manis. kdgkala setiap pasangan perlu memahami tugas pasangan, why? hanya because kita human ni takkan tahu jerih pedih orang lain melainkan kita melalui nya sendiri..it's just my theory lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

umairah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23270
Posting: 158
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-08-06 16:07


Assalamualaikum..

Wanita...
Engkau insan istimewa...
Bersyukurlah kepada Yang Maha Esa...
Dengan nikmat yang dikurnia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah86Profil   Hantar PM kepada umairah86   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7131
Posting: 115
Dari: Jepun

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-08-06 16:26


Pada 12-07-06 17:40 , al-umari posting:

!!! QUOTE !!!

Saudari nuraini...

ana masih tidak faham.....

Kenapa anti kata lelaki perlu buat semua tu, then kalau tak boleh buat kenalah cari maid....

cuba anti baca balik statement tu baik2....


!!! QUOTE !!!

Hukum agama telah terpapar
Tugas suami mengemas rumah,menjaga anak

Membasuh pakaian,menyediakan makanan
Jika isteri tidak terdaya melakukannya

Seorang pembantu wajar disediakan


Jika anti tulis macam ni, mungkin ana faham dan boleh terima...

!!! QUOTE !!!

Hukum agama telah terpapar
Tugas ISTERI mengemas rumah,menjaga anak

Membasuh pakaian,menyediakan makanan
Jika isteri tidak terdaya melakukannya

Seorang pembantu wajar disediakan OLEH SUAMI


Saya pun confuse disini... bukan confuse dengan statement al-Umar atau Saudari Nuraini... tapi kebanyakkan buku yang saya baca, tulis tugas isteri seperti membersih rumah, menjaga anak.

tapi, kebanyakkan ceramah agama yang saya dengar secara direct, tugas membasuh, masak itu hanya bonus. yang wajib hanya melayan suami dan few lagi yang xsebut disini. kalau isteri ingin melakukan sudah dinamakan satu bonus besar bagi suami.

saya pun kadang-kadang pelik, pernah sekali mak nak masak, tapi ayah saya tak bagi mak masak. saya tanya, dia kata ni tugas lelaki... huhuhu... kadang-kadang saya sendiri jadi malu sebab ayah lah yang beriya nak masak... tapi tersenyum sendiri. (P.s. ayah masak sedap...)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-08-06 17:00


apa nak bising sangat...
Dah memang dua jenis saja Tuhan ciptakan....lelaki dan perempuan....jangan nak banyak soal...sbgmn firmanNya...لا تسال عما يفعل وهم يسالون...kekurangan disokong dengan kelebihan,kelebihan menyokong kekurangan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 28-08-06 17:48


Pada 28-08-06 17:00 , Atif_Haziq posting:

!!! QUOTE !!!

apa nak bising sangat...
Dah memang dua jenis saja Tuhan ciptakan....lelaki dan perempuan....jangan nak banyak soal...sbgmn firmanNya...لا تسال عما يفعل وهم يسالون...kekurangan disokong dengan kelebihan,kelebihan menyokong kekurangan.....


bernas sekali
respeklah kita sesamer kita
ok..
tok usah dok gaduh2 tentang siapa lebih banyak berkorban, lebih banyak menyumbang
Kalau dah ikhlas tu...apa pun tak apa
hormonikan rumah tangga dengan bantu membantu
ok

p/s: pandai cakap saja ni...kawin pun belum
:-di :-P :lol:


-----------------
berjihad kerana Allah swt


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 00:15


betapa pentingnya sikap saling memahami dan tolong-menolong dalam hubungan rumahtangga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 00:25


Pada 12-07-06 14:17 , nuraini posting:

!!! QUOTE !!!

""Ujar lelaki, wanita itu lemah
Ujar wanita, mereka adalah lembut


Antara lemah dan lembut.....besar perbezaannya
Namun ada yang tidak rela mengakuinya

Telah ditakdirkan ...kerana lembut wanita
Tidak gemar perbalahan..kecuali jika terpaksa


Lalu wanita pun diam
Diam seolah-olah menerima...

Dalam diam, wanita gigih melaksanakan kewajipan
Dalam diam ,wanita terus terusan bekerja

Di pejabat sebagai kerani...di rumah sebagai suri
Dari sebelum tercalit garis putih di subuh hari
Hingga jarum jam tegak bertindih jari

Lelaki yang mengaku kuat ...celik mata sarapan
sudah terhidang
Apabila pulang dari pejabat...di kerusi malas
longlai terlentang

Isteri dikatakan lemah...bergelut di dapur memasak
Suami yang mengaku gagah...bersantai di
hadapan tv tidak bergerak

Selesai memasak wanita menguruskan anak-anak
Menyapu sampah,mengemas rumah yang
berselerak

Lelaki keletihan kerana memandu di jalan sesak
Berehat,menonton tv sambil tergelak

Dalam diam wanita dianggap lemah...terus
berlumba dengan masa
Memandikan anak, melipat pakaian dan
membasuh baju

Kakitangan semua digerakkan dengan laju
Menyiram pohon-pohon bunga yang mulai layu

Sebelum solat Magrib untuk sujud... menyembah
yang Satu
Makanan dihidang selepas solat

Selesai kerja rumah,anak-anak diajar mengaji
Sedang suami tersadar semula seperti tadi

Sebagai isteri kesetiaan wanita sentiasa diuji
Dalam diam semua tugas rumah segera dibereskan

Lelaki terpelajar celik hati... ingin menghapuskan
diskriminasi
Lantang membela nasib wanita....

memberi kesedaran supaya segera bangkit
Meminta lelaki jangan lagi memperlakukan wanita
mengikut adab tradisi

Hukum agama telah terpapar
Tugas suami mengemas rumah,menjaga anak

Membasuh pakaian,menyediakan makanan
Jika isteri tidak terdaya melakukannya

Seorang pembantu wajar disediakan
Lelaki yang hanyut dalam keasyikan

Tidak mampu menerima perubahan
Rela bertahan bagaimana jua

Asalkan cara hidup tradisi terus dinikmati
Dalam diam.........

Wanita yang sering dianggap lemah
Meneruskan hidup dalam segala kekuatan"




rutin orang laki2 apa pula....hihiihih

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

nique_hanna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5934
Posting: 141
Dari: darul takzim.

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 00:30


Pada 28-08-06 17:00 , Atif_Haziq posting:

!!! QUOTE !!!

apa nak bising sangat...
Dah memang dua jenis saja Tuhan ciptakan....lelaki dan perempuan....jangan nak banyak soal...sbgmn firmanNya...لا تسال عما يفعل وهم يسالون...kekurangan disokong dengan kelebihan,kelebihan menyokong kekurangan.....


betul itu...sebab itu kalau salah seorang daripadanya kurang membantu & beri sokongan...kacau bilau & berserabut lah suasana dalam rumah itu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nique_hannaProfil   Hantar PM kepada nique_hanna   Quote dan BalasQuote

fauz_siddiq
Warga Rasmi
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3660
Posting: 18
Dari: sg petani

Kedah  


posticon Posting pada: 31-08-06 05:12


ini bukan rutin orang perempuan tapi... sepatutnya rutin seorang perempuan..
manakala yang dituliskan tentang sikap lelaki diatas bukanlah sikap lelaki tetapi dicatatkan oleh penulis supaya jangan jadi begitu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauz_siddiqProfil   Hantar PM kepada fauz_siddiq   Pergi ke fauz_siddiq's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 13:27


nak senang, ikut saja contoh rasulullah... tak perlu cakap lelaki / perempuan yang lebih hebat.. seagung manusia bergelar rasulullah pun turun kedapur membantu isteri....

lelaki yang membantu isteri didapur, bukan jatuh darjatnye, bahkan disanjung tinggi isteri dan bertambah2 rasa cinta terhadap suami...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 13:33


so,lelaki-lelaki semua hayatilah ia sedalam-dalamnya...jangan ingat wanita ni lemah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

sabrina_elZehra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8793
Posting: 105
Dari: t.malim,perak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 17:16


Pada 16-07-06 14:13 , Lubnaa posting:

!!! QUOTE !!!

Perempuan lagi elok buat kerja rumah,tak perlu maid, tapi sang suami juga harus faham dan tolong menolong bagi meringankan beban si isteri.. penat tu buat kerja rumah seorang-seorang...lebih2 lagi kalau anak2 masih kecil ,serabut kepala dibuatnya...tapi saya respect kat ibu/isteri2 yang boleh buat semua tu...


em......sebenarnya, ada hikmahnya bahawa isteri yang buat semua kerja rumah dan masak.....
sebab ini merupakan antara asbab untuk mengikat kasih sayang dengan suami dan anak2....
try fikir, kalau maid yang buat semua kerja rumah?mungkin kisah sayang beralih pada maid?
huhu...
tu pasal ramai anak2 yang kata masakan ibu mereka adalah paling sedap.....hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabrina_elZehraProfil   Hantar PM kepada sabrina_elZehra   Pergi ke sabrina_elZehra's Website   Quote dan BalasQuote

umaira_sutera
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25832
Posting: 62
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 18:23


BETUL TU.ISTERI yang SOLEHAH BERADA DI DALAM RUMAHNYA.SEBAHAGIAN BESAR DARI MASANYA DIHABISKAN dengan TUGAS-TUGAS DI RUMAH.PENGLIBATANNYA DI DALAM TUGAS RUMAHTANGGA DAN KHIDMATNYA yang SETIA DAN KENYATAAN CINTANYA yang SEJATI TERHADAP SUAMINYA AKAN MENJAMINKAN PAHALA yang BESAR,PAHALA yang SAMA dengan yang DIPEROLEHI OLEH ORANG-ORANG LELAKI DI DALAM JIHAD.INILAH RAMUAN-RAMUAN YANG ADA DI DALAM KONSEP ISLAM TERHADAP WANITA.
SEORANG ISTERI yang KUAT MENUNAIKAN IBADAT FARDHUNYA DAN BERUSAHA KUAT UNTUK MEMBAHAGIAKAN SUAMINYA MELALAUI PERBUATAN,KHIDMAT DAN SIKAPNYA ADALAH MARATUS SOLEHAH yang DISANJUNGI OLEH ISLAM.
MUDAH-MUDAHN KITA DAPAT MENJADI ISTERI DAN IBU yang SOLEHAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For umaira_suteraProfil   Hantar PM kepada umaira_sutera   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 19:16


Pada 31-08-06 18:23 , umaira_sutera posting:

!!! QUOTE !!!

BETUL TU.ISTERI yang SOLEHAH BERADA DI DALAM RUMAHNYA.SEBAHAGIAN BESAR DARI MASANYA DIHABISKAN dengan TUGAS-TUGAS DI RUMAH.PENGLIBATANNYA DI DALAM TUGAS RUMAHTANGGA DAN KHIDMATNYA yang SETIA DAN KENYATAAN CINTANYA yang SEJATI TERHADAP SUAMINYA AKAN MENJAMINKAN PAHALA yang BESAR,PAHALA yang SAMA dengan yang DIPEROLEHI OLEH ORANG-ORANG LELAKI DI DALAM JIHAD.INILAH RAMUAN-RAMUAN YANG ADA DI DALAM KONSEP ISLAM TERHADAP WANITA.
SEORANG ISTERI yang KUAT MENUNAIKAN IBADAT FARDHUNYA DAN BERUSAHA KUAT UNTUK MEMBAHAGIAKAN SUAMINYA MELALAUI PERBUATAN,KHIDMAT DAN SIKAPNYA ADALAH MARATUS SOLEHAH yang DISANJUNGI OLEH ISLAM.
MUDAH-MUDAHN KITA DAPAT MENJADI ISTERI DAN IBU yang SOLEHAH.


amin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1384
Posting: 165
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 20:59


Assalamualaikum....
Marilah kita sama-sama jaga maruah kita agar kita tidak dipandang rendah....
Selembut-lembut kita, tapi kita tegas dalam membela agama agar diri sentiasa mendapat lindungan daripada Allah...
Wahai mulimah semua, jadilah muslimah sejati... Insya-Allah... di mana ada kemahuan di situ ada jalan.... Berusahalah untuk menjadi hamba yang taat dan jangan mudah terpedaya dengan dunia yang penuh cabaran.... :-)


-----------------
http://mujahidah1505.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For solehahProfil   Hantar PM kepada solehah   Pergi ke solehah's Website   Quote dan BalasQuote

ainur_armaniz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26187
Posting: 24
Dari: [email protected]

Kedah  


posticon Posting pada: 05-09-06 17:37


pengorbanan wanita memang banyak. tapi sayang ramai wanita sekarang yang dah tak macam tu.. dunia dah terbalik kan... tak semua tapi tak kurang yang tak menghayati keindahan ciptaan dirinya sebagai wanita. bila lelaki membantu, ada yang naik lemak. bila suami malas pun sengsara juga. sesungguhnya Allah yang lebih mengetahui segalanya. Indahnya dunia jika wanita masih sekuat dulu hasil keimanan dan ketaqwaan yang tak berbelah bahagi pada Penciptanya... wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainur_armanizProfil   Hantar PM kepada ainur_armaniz   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 05-09-06 20:05


berkorbanlah kerana ALLAH moga bahagia dunia akhirat
insya-Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

umairah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23270
Posting: 158
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-10-06 14:16


Assalamualaikum...

Jadilah muslimah yang taat pada perintah Allah dan suami..
Wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah86Profil   Hantar PM kepada umairah86   Quote dan BalasQuote

eja84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23277
Posting: 50
Dari: perak

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-10-06 14:29


so...hargailah kaum wanita....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eja84Profil   Hantar PM kepada eja84   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 01-10-06 16:14


tumpang lalu...........

apa pun seorang suami harus tahu tanggungjawab sebenar.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-10-06 17:53


hargailah wanita...syurga dibawah tapak kaki ibu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-10-06 20:35


zaman dah berubah, tak hairanlah sekarang ini sudah ada lelaki yang menjadi suri rumah...rasanya posting ini sudah tidak berapa releven untuk menggambarkan zaman ini. Walaubagaimanapun, posting ni baik jika dilihat dari sudut mereka yang masih tidak menghargai jasa-jasa dan kelembutan seorang wanita.


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

atiqahsyahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.11.2005
Ahli No: 20514
Posting: 79
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-06 02:13


kejadian wanita adalah unik...walaupun berfizikal lemah..tapi mempunyai semangat hidup yang kuat...walaupun rutin wanita padat...tetapi..matlamatnya hanya satu...mencapai keredhaan Allah..hanya wanita muslimah yang memahaminya...Allahuakbar!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiqahsyahidahProfil   Hantar PM kepada atiqahsyahidah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-06 08:40


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah untungnya jadi wanita Muslimah ialah lelaki Muslim Mukmin melindunginya. Wanita Muslimah dijamin syurga dengan menjaga empat perkara iaitu Solat, Puasa, Menjaga Maruah Suami dan Menjaga antara dua peha (mafhum hadis).

Jadi sekiranya untuk mendapat syurga seorang wanita Muslimah hendaklah berilmu agar empat perkara dapat dilaksanakan dengan betul iaitu menurut Al Quran dan As Sunnah.

Maka rutin wanita Muslimah menjadi mudah dan setiap apa saja amalan yang dilakukan adalah dengan redha Allah dan juga redha suami atau redha ibu bapa bagi yang belum walimah.

InsyaAllah bila perspektif jelas dan berasaskan Al Quran dan As Sunnah maka mudahlah untuk menjalani kehidupan dan mengatasi segala ujian.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - "A wise person is one who keeps a watch over his bodily desires and passions, and checks himself from that which is harmful and strives for that which will benefit him after death; and a foolish person is one who subordinates himself to his cravings and desires and expects from God the fulfillments of his futile desires"

'The above quotation was said by Prophet Muhammad (Peace be upon him) Al-Tirmidhi Hadith 66 Narrated by AbuYa'lah ibn Shaddad ibn Aws

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

naini
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.02.2004
Ahli No: 7235
Posting: 74
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-10-06 15:18


hargailah wanita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nainiProfil   Hantar PM kepada naini   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-08-08 09:52


salam...apa yang penting di sini ialah toleransi. saling tolong menolong. setiap perbuatan ada ganjaran..lakukan ikhlas kerana Allah, kerja susah jadi mudah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

ZuLLgp
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2008
Ahli No: 33592
Posting: 45
Dari: B.M

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-08-08 10:01


aduh...cedey dengar...adakah lelaki xpenting...dan boleh kh hidup tanpa laki.

allah jadikan berpasangan..
masing-masing ada tngungjawad..

pengorbanan lelaki juga ad..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuLLgpProfil   Hantar PM kepada ZuLLgp   Quote dan BalasQuote

kelantanz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34447
Posting: 91

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-08-08 10:28


memang betul untuk jadi seorang wanita bukannya senang dengan tanggungjawap yang perlu dihadapi. memang lah lelaki pun banyak tanggungjawap juga. Ingatlah seseorang hendaklah mentaati ibunya lebih daripada ayahnya 3 kali berbanding dengan 1 kali. Apa-apa pun, kalau yang bergelar isteri, ibu atau anak jadilah yang terbaik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kelantanzProfil   Hantar PM kepada kelantanz   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 14-08-08 10:44


Pada 12-07-06 16:46 , Putri_Cahaya posting:

!!! QUOTE !!!

Lelaki yang mengaku kuat ...celik mata sarapan
sudah terhidang
Apabila pulang dari pejabat...di kerusi malas
longlai terlentang

... yang ni memang selalu sangat berlaku... ;)


betul-betul...
ada 2 siap komplain lagi makanan tak sedap..
banyak lah dia songeh...
kalau nak tolong tak apa juga..
ini kang duduk depan tibi..
goyang kaki...
aadddeesss..


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

ladylolida_aina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2008
Ahli No: 34562
Posting: 162
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 15-09-08 14:58


penat jadi wanita ni.. lebih-lebih lagi yang bekerja dan menyandang title isteri dan ibu. saya baru menyandang title isteri tapi dapat merasakan betapa beratnya tanggungjawab seorang isteri tu. kalau dulu solo nak masuk ke tak ikut kita punya suka.. nak keluar ke mana-mana pun bebas saja..(atas izin ibu bapalah) bila dah bersuami..kebajikan suami yang kena diuruskan dulu.. dapat suami yang memahami Alhamdulillah..kalau dapat yang sebaliknya..Masya Allah. masa mula-mula kawin duluselalu juga merungut jugak penat (berdosanya saya)..yelah sebelum kerja nak kena siapkan suami dulu.lepas itu balik kerja nak uruskan rumah lagi.mana nak masak. mengemas, membasuh dan macam-macam lagi lah. nak tak hendak kena buat jugak lah kan.. tapi RELA DALAM PAKSA... ni belum ada anak lagi nanti ada nak lagi sibuk lah jawabyer kan. Apa2hal pun saya bersyukur sangat sebab dapat seorang suami yang betul-betul memahami. Alhamdulillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladylolida_ainaProfil   Hantar PM kepada ladylolida_aina   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 15:08


lelaki dan wanita harus saling lengkap-melengkapi..so hargailah pengorbanan kedua-duanya.. :sopan:


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 10:29


Pada 28-08-06 16:26 , fatinah_huda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-07-06 17:40 , al-umari posting:

!!! QUOTE !!!

Saudari nuraini...

ana masih tidak faham.....

Kenapa anti kata lelaki perlu buat semua tu, then kalau tak boleh buat kenalah cari maid....

cuba anti baca balik statement tu baik-baik....


!!! QUOTE !!!

Hukum agama telah terpapar
Tugas suami mengemas rumah,menjaga anak

Membasuh pakaian,menyediakan makanan
Jika isteri tidak terdaya melakukannya

Seorang pembantu wajar disediakan


Jika anti tulis macam ni, mungkin ana faham dan boleh terima...

!!! QUOTE !!!

Hukum agama telah terpapar
Tugas ISTERI mengemas rumah,menjaga anak

Membasuh pakaian,menyediakan makanan
Jika isteri tidak terdaya melakukannya

Seorang pembantu wajar disediakan OLEH SUAMI


Saya pun confuse disini... bukan confuse dengan statement al-Umar atau Saudari Nuraini... tapi kebanyakkan buku yang saya baca, tulis tugas isteri seperti membersih rumah, menjaga anak.

tapi, kebanyakkan ceramah agama yang saya dengar secara direct, tugas membasuh, masak itu hanya bonus. yang wajib hanya melayan suami dan few lagi yang xsebut disini. kalau isteri ingin melakukan sudah dinamakan satu bonus besar bagi suami.

saya pun kadang-kadang pelik, pernah sekali mak nak masak, tapi ayah saya tak bagi mak masak. saya tanya, dia kata ni tugas lelaki... huhuhu... kadang-kadang saya sendiri jadi malu sebab ayah lah yang beriya nak masak... tapi tersenyum sendiri. (P.s. ayah masak sedap...)




Saya minta maaf tak dapat upload ceramah ni untuk semua sebab saya tak pernah mencuba meminta kebenaran ustaz mahupun penerbit cd ini.

lebih kurang begini bunyinya
"Dalam satu kitab fiqah yang saya sebutkan di masjid Al-Kaf, nama kitab tu Al-Muhimmah. Dalam kitab itu mengatakan bahawasanya tugas cuci kain bukan tugas isteri, tugas masak bukan tugas isteri, tugas pergi pasar bukan tugas isteri, tugas sapu rumah bukan tugas isteri, ini semua tugas suami. Apa makna tugas suami? Suami hendaklah mengadakan seorang tukang gaji waktu kerja"


Walaubagaimanapun, saya percaya bahawa isteri membuat kerja rumah tu dikira membantu suami. Tapi kalau golongan lelaki sedar sebenarnya tanggungjawab dia tentulah lain cara menilai kerja tersebut dan sedar tentang apa yang patut dilaksanakan. Wallahua'lam. Maafkan saya di atas segala kesilapan dan kekeliruan.

p/s: maaflah panjang lebar dan penuh quote, supaya tak salah faham dan saya pun bukan selalu post sekarang. Sorry.

rujuk juga http://ukhwah.com/viewtopic.php?forum=15&topic=29230&start=0#f563088 untuk perbincangan hampir serupa.



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 22-09-08 14:34


Wanita bagaikan permata yang lama terkubur di lembah kejahilan. Kehidupannya kembali mewangi ibarat sekuntum bunga yang mekar setelah disinari cahaya oleh insan yang berbudi luhur. Rasulullah telah mengangkat darjat wanita ke tahap yang paling tinggi, sehingga pengorbanan wanita selalu dikenang oleh setiap insan, kelembutannya menyejukkan hati bila memandang.

Tiada seorang wanita pun yang ingin diseksa dengan penuh kehinaan lantaran dosa yang dikerjakan. Namun ramai wanita yang suka mendedahkan aurat, melakukan dosa-dosa lain yang menyebabkan ia menjadi penghuni neraka. Hanya wanita yang memahami hakikat kewanitaannya akan menghargai dirinya sendiri dan membimbing dirinya ke jalan yang diredhai Allah.

Semoga menjadi pedoman wanita yang ingin menjadi remaja cemerlang, isteri solehah, dan ibu yang penyayang, insya Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

haryana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36356
Posting: 74
Dari: Jaybee

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-12-08 09:39


ya.. betul tu..
lelaki susah betul nak menghargai pengorbanan seorang isteri, yang dia tahu tugas isteri memang wajib layan suami, tetapi jika tersilap membuat sesuatu yang diinginkan, si isteri dimarahi kerana tidak pandai menjaga hati suami, padahal isteri pun ada tugasan lain dan tangan pun cuma ada dua saja. Tangan itulah yang membantu suami mecari nafkah dia pejabat, menjaga anak-anak, mengemas rumah dll..
Bila dia sakit, si isteri lah yang menjaga siang mlm, bila dah sikhat dia lah berkuasa sgl2nya..
Kenapa lelaki tidak pernah terfikir??..
Adakah sifat semulajadi ego mereka??:jangan:
yang pastinya ada hikmah di sebalik penat lelah isteri.......hanya Allah yang dapat membalasnya.. :bunga:    :kelip:


-----------------
~~winter cool~~
@@permulaan sabar pahit tapi manis akhirnya~~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For haryanaProfil   Hantar PM kepada haryana   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-12-08 10:48


Pada 27-12-08 09:39 , haryana posting:

!!! QUOTE !!!

ya.. betul tu..
lelaki susah betul nak menghargai pengorbanan seorang isteri, yang dia tahu tugas isteri memang wajib layan suami, tetapi jika tersilap membuat sesuatu yang diinginkan, si isteri dimarahi kerana tidak pandai menjaga hati suami, padahal isteri pun ada tugasan lain dan tangan pun cuma ada dua saja. Tangan itulah yang membantu suami mecari nafkah dia pejabat, menjaga anak-anak, mengemas rumah dll..
Bila dia sakit, si isteri lah yang menjaga siang mlm, bila dah sikhat dia lah berkuasa sgl2nya..
Kenapa lelaki tidak pernah terfikir??..
Adakah sifat semulajadi ego mereka??:jangan:
yang pastinya ada hikmah di sebalik penat lelah isteri.......hanya Allah yang dapat membalasnya.. :bunga:    :kelip:



Memang ramai suami yang biasa-biasa masih begitu sifatnya. Jarang yang mahu menunjukkna perghargaan kepada isteri. Zaman dulu-dulu lebih lagi. Itu sifat ketua yang biasa kita temui. Ini bukan sahaja berlaku kepada lelaki, wanita pun berlaku. Di kalangan para ibu, kalau anak buat salah cepat sahaja kritikan dan kemarahan diluahkan. Bila anak buat baik, susah pula pujian mahu keluar dari mulut ibu. Dalam banyak hal lelaki dan wanita adalah serupa dalam sudut yang sedikit berbeza.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-12-08 10:50


Pada 12-07-06 15:15 , wan_andmawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

wanita..hamba ALLAH yang sangat lemah..tetapi mempunyai seribu satu kekuatan...SubhanAllah...


Tepat sekali. Di mana lelaki lemah, disitulah wanita kuat. Allahuakbar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-12-08 10:51


Pada 12-07-06 15:15 , wan_andmawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

wanita..hamba ALLAH yang sangat lemah..tetapi mempunyai seribu satu kekuatan...SubhanAllah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-12-08 10:52


Hargailah isteri, nanti isteri akan menghormati suami.
Hormatilah suami, nanti suami akan menyerlahkan penghargaan dan menyayangi isteri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-12-08 12:06


tangan yang menghayun buaian mampu mengegarkan dunia

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.160007 saat. Lajunya....