Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau hanya memikirkan "Apa kata orang..." bila pula masa nak mengenengahkan, "Apa kata saya..."

-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 45
Ahli: 0
Jumlah: 45




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: assalamualaikum???


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» assalamualaikum???

Please Mendaftar To Post


Oleh assalamualaikum???

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-07-06 09:57


Assalamualaikum wbt..

Perkataan 'assalamualaikum' adalah gelaran untuk orang2
Yahudi untuk orang2 bukan yahudi yang
bermaksud ' BINATANG' dalam
bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U
Mazzalot'
yang bermaksud ' HAMBA2 BINATANG DAN
ORANG2 SESAT'..

Pada zaman dahulu, orang2 Pagan menyembelih
binatang untuk bintang yang dianggap tuhan.

Orang2 Yahudi menggelarkan binatang itu assalamualaikum
sehingga nama itu lekat pula
kepada orang2 bukan Yahudi kerana mereka
dianggap seperti binatang dalam
ajaran mereka.Adalah lebih baik jika kita
menggantikan perkataan
assalamualaikum tu kepada "salam=peace" dalam bahasa arab..

Namun adalah lebih afdal jika kita
menggunakan"Assalamualaikum w.b.t"
secara keseluruhan... Jika anda sayangkan umat
Islam,adalah lebih baik
anda sebarkan kepada kawan-kawan yang lain..

wallahua'alam

p/s:Jika kita lihat senario hari ini..kita sebenarnya
lebih mudah menulis perkataan 'assalamualaikum'
daripada 'Assalamualaikum w.b.t ' semasa menulis
sms(of course lah sebab pendek sikit tetapi...).. saya harap
selepas ini tabiat itu dapat dikikis dan seterusnya
dihapuskan...
peace to all...=)
:-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-07-06 09:59


ops!silap keluar pula...yang dimaksudkan...perkataan salam yang kita taip secara ringkas semasa taip sms (A.k.u.m)harap maklum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-07-06 10:00


kesilapan teknikal amat dikesalkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-07-06 10:47


:-o sunggoh anda ini guelderose.....dari mana dapat berita ini,ada bukti ke.....??

:roll: konpius ini.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-07-06 10:56


biar betul??

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-07-06 08:23


walau pa pun...bagilah salam dalam penuh...sebab tu kan doa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-06 09:14


jauhi perasaan syak...insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-06 09:14


kita ikut sunnah nabi S.A.W...

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-07-06 09:18


Pada 12-07-06 09:14 , Ustadz posting:

!!! QUOTE !!!

jauhi perasaan syak...insyaAllah

erm..pa maksud ustadz?

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-07-06 09:24


Pada 11-07-06 10:47 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!

:-o sunggoh anda ini guelderose.....dari mana dapat berita ini,ada bukti ke.....??

:roll: konpius ini.....



salam yang saya maksudkan adalah "A_K_U_M"(yang dirapatkan perkataan ni) yang kita sering taip scra ringkas dalam sms...bukannya perkataan "assalamualaikum" yang dieja penuh...harap maklum pada sahabat yang konpius....maaf lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

iLah_ganu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22814
Posting: 26
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-07-06 10:01


saya pun ada juga dapat email tentang ni..sebab tu lebih baik kita tulis 'salam' ataupun 'assalamualaikum' dengan penuh diawal sms....
tapi tak tau lah sejauh mana kebenarannya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For iLah_ganuProfil   Hantar PM kepada iLah_ganu   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-07-06 12:21


Pada 12-07-06 10:01 , iLah_ganu posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun ada juga dapat email tentang ni..sebab tu lebih baik kita tulis 'salam' ataupun 'assalamualaikum' dengan penuh diawal sms....
tapi tak tau lah sejauh mana kebenarannya..

betul tu... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

al-umari
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4229
Posting: 381
Dari: ...:::JELAPANG PADI + PULAU MUTIARA:::
Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-07-06 14:57


tetapi cuba fikirkan.....biar apa pun tulisan atau ejaan yang pentingnya penerimaan. Sebelum adanya tulisan tak pernah pun terfikir masalah untuk cara penulisan itu salah atau betul, baik atau buruk, tetapi bila dah ada penulisan baru timbulnya salah dan betul...maksud ana dalam kes inilah...cuba fikirkan jika perkataan salam itu tidak ditulis seperti assalamualaikum. maka orang kita akan sedia maklum itu adalah assalamualaikum. Tetapi yang salahnya adalah yang menerimanya, jika tidak disebut assalamualaikum maka itu adalah salah, jika Assalamualaikum itu disebut selain Assalamualaikum oleh penerimanya maka itu adalah salah. tetapi jika penerimanya memahami bahawa Assalamualaikum itu adalah assalamualaikum, maka ia tidak menjadi masalah. seperti singkatan etc @ dll, semua maklum maksudnya, kita tidak akan sebut singkatanya, tetapi kita akan sebut yang penuhnya. jika disebut singkatannya maka itu adalah salah dari segi bacaannya @ percakapan. Apapun dalam hidup ini yang penting adalah kefahaman, biar tinggi pelajarannya tetapi tiada kefahaman, maka tidak guna ilmunya, biar tinggi ilmunya tetapi tidak digunakan maka sia-sia ilmu itu, biar hebatnya ilmu itu jika tiada Islamnya hanya sia-sia sahaja.
[ Telah diedit oleh: al-umari pada 12-07-06 14:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For al-umariProfil   Hantar PM kepada al-umari   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.103191 saat. Lajunya....