Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Betapa banyak lukisan tiruan Mona Lisa, tetapi orang ramai masih lagi berusaha nak melihat lukisan Mona Lisa yang asli.
-- Louis Amstrong

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 23 jam, 22 minit yang lalu


Kelakar
Topik: petua tercekik tulang


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelakar
    »» petua tercekik tulang

Please Mendaftar To Post


Oleh petua tercekik tulang

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-07-06 04:52


Bagus ni boleh lah cuba.......

Aku datang dari keluarga yang besar...16 adik beradik, bila sesekali
berkumpul, dah tentu mak aku akan buat majlis makan besar-besar dan
best-best!!!
Dalam ramai-ramai adik beradik, bukan semua yang suka stail aku, apabila
aku bawa gaya hidup "gaya pulang ke pangkal jalan'"...maka adalah yang tak
kena sana sini...oh..
Masa makan. Aku pun duduk lah cara Nabi..(rujuk ustaz)
lalu ada yang sound:
"apahal duduk macam nak berlari saja...."
"tak baik lutut tinggi pada makanan.."
" ni duduk ke nak berak ini..?"
Oleh sebab aku lelaki beriman, maka aku buat muka seposen...aku pun
basuh tangan,
Nota untuk mua'alaf: sebelum makan sunnah Nabi adalah basuh kedua2
tangan dan berkumur, insyaAllah jika anda amal ini, sebelum anda mati
Allah akan mempermudahkan segala urusan hutang piutang anda. -Hutang
kereta/rumah/kahwin/ study/along bla bla bla!!!
Sambung balik. Aku pun berpikir...ada baiknya juga Nabi tak makan
pakai sudu @ garfu, kalau Nabi makan pakai sudu, susah pulak orang miskin
macam aku nak ikut sunnah Nabi, nak pakai sudu material apa? stainless
steel ke inconnel 601? nak pakai colour bagaimana? matelic ke cooper?kan susah
tu!!! tu belum lagi jika Nabi makan pakai kerusi dan meja..bentuk bulat ke
bentuk heksagon?, oktagon?, nanagon? nak kena pergi Kedai perabot buat
ansuran mudah! jimat ! hanya RM 1 dan tunggu 30 hari, kunjungilah kedai
perabot terbesar di Malaysia, bla bla bla!!! Oh..
Biasa anda belajar doa makan macam ini:
"Allahummabariklana (hingga akhir)
Tapi tu sebenarnya doa tengok makanan, doa makan mudah saja:
"Bismillah, barkatillah"
Lepas tu makan lah, dengan tiga jari(sunnah Nabi)
kemudian, ada pulak suara2 yang sound: "Eh, kenyang ke makan dengan
tiga jari? "
aku kata: "huh, anak cina makan dengan dua kayu elok-elok habis nasi
satu pinggang!!! "
Tapi oleh kerana aku seorang saja yang makan dengan tiga jari, orang lain
makan dengan lima jari, maka aku lihat kadar flow of suapan dan kadar
quantity of lauk-pauk mereka lebih laju dan maju, maka aku menukar jariku
dari 3 kepada 5...oh..tepuk dada tanya iman..
Kemudian aku minum dari tangan kanan yang tidak berbasuh...
mereka tegur: "essh..pengotor betullah"
Aku kata: "Apa pulak kotor. Aku makan nasi, buka tahik!!!"(tapi aku
kata dalam hati sebab aku lelaki beriman)
"ini, apahal jilat2 jari ini? lucah betul!!"-tanya mereka pada
aku..
"Makan ayam sedap sampai ke kaki....makan sate sedap sampai ke lidi
he he heh"-kataku...
Banyak pulak mereka komplen cara aku makan..err maksud aku cara
Nabi makan... aku tahu tak berguna berdebat dengan mereka lalau aku ubah
topik dengan bertanya :
Tahukkah anda Kenapa lembu makan rumput dan kambing makan daun?
Abang aku kata: sebab tengkuk lembu berat...bla bla bla..
Aku kata: "salah!!! lembu makan rumput dan kambing makan daun sebab
mereka lapar!!!(tak lawak) ha ha ha!!!"
aku menyambung: "Penting makan cara Nabi sebab kita hari2 makan,
tapi bila tak ikut sunnah, maka jadi macam lembu dan kambing makan saja,
namun bila anda makan macam Nabi saw makan, maka di kira ibadat..
Masa nak makan, niatlah makan kerana perintah Allah, namun kena
nafikan makanan yang bagi kenyang..hakikatnya kenyang datang dari kudrat
Allah. "
tiba-tiba mak aku tercekik tulang ikan..
(bayangkan seorang mak cik sedang tercekik tulang)
Kemudian, Mak aku mendapat nasihat secara berperingkat, ada yang
sarankan agar makan pisang, minum air dengan capat, makan nasi kepal dan
lain2, tapi masih tak berjaya..
kasihan mak aku...
"Huh! Hamka, Takkan kau tak tahu cara sunnah Nabi nak buang tulang
tercekik bagaimana?..cakap hebat.."(kata abang aku)
Aku kata: "senang saja...Mak angkat kedua-dua tangan ke atas.. "
Mak akupun buat..tapi masih tak jadi..
Aku kata: "lurus Mak, tangan mak dua-dua kena lurus... !!!"
(bayangkan seorang makcik yang sedang duduk bersila sambil kedua-dua
tangan diluruskan ke atas, tangan kanan masih terdapat sisa2 nasi,
manakala di lengan dan tengkuk di penuhi dengan rantai emas..)
Aku kata:
"Sekarang sebut: SUPERMAN RETURN!!!!!! "
HA HA HA..
(semua orang ketawa)-nasi berhembur-hembur di sana sini.
Mak aku juga ketawa..sehingga tulang yang tercekik itu
terkeluar..semuanya dari Allah!!!
he he he...selamat mencuba, ni bukan hadith,,just pengalaman.
PS: sekiranya rakan anda menjadi mayat(over ketawa sehingga tulang
mencucuk tengkuk) sesungguhnya penulis tidak bertanggung jawab!!!
(supermanpun akan jadi mayat)


sumber : email


-----------------
bangunlah bersama islam,kerana islam akan tetap tertegak walau tanpa kita bangunkan.rgilah mereka yang tidak ambil bahagian dalam membangunkan islam


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-07-06 09:33


erm...sebenarnya..yang artikel kelaka ni saya pun baca...dalam blog Bro Hamka...sesiapa yang berminat boleh lah layari blog Bro ni...best sangat-sangat...kadang-kadang masa kita tengah serius baca blog dia..lastly,tergelak sampai sakit perut...Bro Hamka memang best sangat-sangat...sesiapa yang berminat boleh lah layari blog Bro Hamka...banyak ilmu dan cerita yang boleh kita tau....tak rugi walau sesen...ehehe...

http://www.keretamayat.blogspot.com :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 11-07-06 09:38


bagus ni.......

:lol: :lol: :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-07-06 10:57


;-) ingat apa tadi....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-07-06 11:05


ha ha

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

mellisaleez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16270
Posting: 210

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-07-06 11:51


hehehe....hmmmm.....alahai... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mellisaleezProfil   Hantar PM kepada mellisaleez   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-07-06 21:12


salam

mula-mula baca ingatkan betul-betul petua.. tapi bila dah sampai akhir.. tergelak seorang jadinya.. hehe :) :di :) :di sebab tu nak kongsi dengan kawan-kawan semua....

salam ukhwah dan perjuangan...
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-07-06 22:00


hehehehe lawak~

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-07-06 22:10


simple, menarik & kelakar...ada pengajaran disebaliknya.. ;-)
[ Telah diedit oleh: amira_aqilah pada 11-07-06 22:10 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-07-06 16:55


:-) Assalamualaikum......


     :lol: :lol: :lol: ..ni ilmu baru ni.... :-P


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

ahda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.04.2004
Ahli No: 8665
Posting: 73
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-07-06 15:53


:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahdaProfil   Hantar PM kepada ahda   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-07-06 16:26


Mula2 serius kemain sambil baca..lepas tu tak tahan gelak seorang-seorang


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 16:38


Salam. Hehehe memang kelakar cerita ni. Tapi mesej yang tersirat, bukan senang nak betul-betul amalkan sunnah Rasulullah s.a.w terutamanya di zaman sekarang. Jiwa dan pemikiran kita masih lagi dijajah!


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-07-06 10:40


pekebendenyeelah...!!!!!!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-07-06 22:16


:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-07-06 10:05


lucu lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

azri86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.07.2005
Ahli No: 17683
Posting: 50
Dari: Tumpat kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-07-06 11:56


haha...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azri86Profil   Hantar PM kepada azri86   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.099813 saat. Lajunya....