Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-05-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Usah merungut bila gelap; pasang lampu teranglah ia
-- Peribahasa Jawa

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
Abdullah: 22 hari yang lalu
muslimin23: 25 hari yang lalu
MTMKi: 38 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 51 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: beri wang kepada ibu bapa adalah nafkah bukan sedekah


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» beri wang kepada ibu bapa adalah nafkah bukan sedekah

Please Mendaftar To Post


Oleh beri wang kepada ibu bapa adalah nafkah bukan sedekah

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 00:44


--- In [email protected], "Abu Iman" wrote:
>
> Mohon takhrij hadis di bawah
>
> Rasullullah s.a.w bersabda
> "Sedekah kepada orang miskin adalah satu sedekah, tetapi sedekah kepada kaum keluarga adalah dua kebaikan, iaitu sedekah dan memperhubungkan tali kerabat"

~~~~~~~~~~~~~~~~reply

Ia dikeluarkan oleh Imam Muslim (dalam sahihnya) melalui isterinya Zaynab ra.

>
> Adakah ini bermakna memberi wang kepada Ibu Bapa di anggap sebagai sedekah?

~~~~~~~~~~~reply

wang kepada ibubapa adalah nafkah bukan sedeqah.
dalil: AQ 2:215 (katakanlah: apa jua harta yang kamu belanjakan, maka BERIkanlah kepada kedua ibubapa)
Nafkah maksudnya anak2 kena menanggung kos sarahidup ibubapanya bila mereka sudah tua dan tidak berupaya.
sekian

s2s


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 07:32


syukran ummi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 07:32


syukran ummi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

nur_2110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18853
Posting: 187
Dari: infront of my 2313NLCi

Melaka  


posticon Posting pada: 07-07-06 17:38


terima kasih...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_2110Profil   Hantar PM kepada nur_2110   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-07-06 06:47


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah afwan dan terima kasih diterima. Semoga anak-anak di sini usahlah mencari kelemahan ibu bapa tetapi carilah kebaikan dan keberkatan mereka dalam hidup antum.

Semoga anak-anak semua menjadi anak yang soleh dan solehah. Ameen Ya Rabbal Alameen.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Ingatlah pesanan Rasulullah saw - ibu, ibu, ibu, bapa ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-07-06 09:21


tak terbalas jasa ibu bapa kepada kita...
semoga dapat jadi anak yang soleh dan solehah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

jejakaislam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8875
Posting: 167
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 08-07-06 13:29


insyallah ummi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jejakaislamProfil   Hantar PM kepada jejakaislam   Quote dan BalasQuote

ummuazzahra
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.07.2006
Ahli No: 25096
Posting: 31
Dari: utara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-07-06 20:40


syukran ummi...insyaAllah...
Bersyukur kepada Allah s.w.t di atas anugerah yang tidak terhingga..sesungguhnya tiada penganti keduanya.....
[ Telah diedit oleh: ummuazzahra pada 08-07-06 20:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuazzahraProfil   Hantar PM kepada ummuazzahra   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-07-06 08:02


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah sekiranya sungguh anak-anak ingin menjadi anak yang soleh dan solehah maka pastikan setiap sen pemberian ayah dan bonda tidak digunakan untuk :-

1. beli rokok
2. menelefon atau sms dengan lelaki / wanita bukan mahram tanpa sebab yang munasabah melainkan sebab pelajaran atau mint pertolongan
3. beli hadiah kepada yang bukan hak maksudnya beli hadiah untuk bukan mahram kecuali dengan izin
4. tidak digunakan untuk perkara yang lagha - contoh tengok wayang, pergi karaoke, disko, lepak-lepak tanpa tujuan yang sihat
5. buat apa saja tanpa pengetahuan ayahbonda.

fikir-fikirkanlah ya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - tanpa ayahbonda siapalah kita kan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-07-06 13:29


Insyaallah Ummi..ana akan cuba tunaikan..dan sekarang ni ana memang tiap2 bulan hantar duit kat orang tua kat kampung...sekarang ni ana mmpuyai ibu mrngkap bapa..Pngobnan ibu tak dapat ana nak balas..hanya Allah yang dapat mmblasnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-07-06 19:36


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah soleh anakanda bi-klate ni. Semoga pemberian ikhlas untuk menyara ibu merangkap bapa ni mendapat ganjaran sebaik-baiknya dari Allah SWT. Hendaklah diteruskan tanpa mengungkit dan juga bercerita kepada orang lain agar amalan kita mendapat redha Allah SWT.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - sayang sayang ibu, sayang sayang ayah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_islam85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24606
Posting: 24
Dari: malaysia

morocco  


posticon Posting pada: 09-07-06 21:42


ermm...moga kita semua menjadi seorang anak yang soleh dan solehah....syukraan ummi...:-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_islam85Profil   Hantar PM kepada mujahidah_islam85   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-07-06 03:11


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum buat wbt

Alhamdulillah. Afwan ya anakanda mujahidah_islam85. Ramai hari ini yang sering mengabaikan tanggungjawab terhadap ibu bapa. Sekiranya anak-anak rasa ibu bapa mereka kurang ilmu maka permudahkanlah agar mereka dapat menimba ilmu Islam sama ada melalui radio, tv, kaset, vcd, cd dan sebagainya. Belikan mereka perkara-perkara seumpama itu demi membantu mereka yang mungkin masa muda mereka tidak berpeluang menimba ilmu kerana sibuk mencari nafkah untuk anak-anak. Barulah anak-anak sebegini dianggap anak yang soleh dan solehah. Allahumma Ameen!

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - pernah lihat satu almari penuh kain batik pemberian dari anak-anaknya ...namun tidak kesempatan untuk dipakai semuanya .... Allah dah panggil pulang ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 04-09-06 18:13


dan memberi wang kepada anak2 yang sudah baligh adalah sedekah bukannya nafkah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 04-09-06 18:29


berilah wang pada kedua ibu bapa..

mereka tak mengharapkan wang kita
tapi just nak tau kita sentiasa ingat dekat mereka atau tidak

oleh itu bagila selalu

tak semestinya kena bagi banyak2

kalau ada banyak bagi lah banyak
tapi kalau kena musim pokai

bagi sikit pun dah memadai

janji ingat mereka!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-09-06 18:52


Pada 08-07-06 09:21 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

tak terbalas jasa ibu bapa kepada kita...
semoga dapat jadi anak yang soleh dan solehah..

~ amin ALLAHuma amin ~

sesungguh nya redha kedua-dua ibu dan bapa adalah
redha ALLAH Subhana wa Ta'ala juga....

ALLAHualam.
Syurkan jazilan ummimq :-)


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 04-09-06 20:41


bila dah kerja nanti..insya Allah...nak bagi kat ma dan abah
Kalau tak sikit pun, banyak lah :-P

walau mereka tak minta, tak harap pun, tapi sebagai anak...nak mereka hidup senang sikit...setelah mereka bersusah payah besarkan saya

abang2 dan kakak pun selalu bantu ma dan abah tanggung kami yang masih sekolah ni.... :-) ..tak terucap terima kasih ni...

sekarang apa yang boleh saya lakukan ialah gunakan dengan bermanfaat dan hadiah mereka dengan result yang baik setiap kali exam....dan SELALU DOAKAN kesejagteraan mereka... :-)

terima kasih ma dan abah
love dan miss ya alwaiz....!!


-----------------
berjihad kerana Allah swt


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.110615 saat. Lajunya....