Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-05-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal, air juga yang menenggelamkan kapal
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 101
Ahli: 0
Jumlah: 101
  Yang Masuk Ke Sini
nasiruddin: 27 hari yang lalu
Kang: 46 hari yang lalu
lidah-penghunus: 48 hari yang lalu
muslimin23: 56 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: ASRISME (SALAFI) PENYELAMAT AQIDAH UMAT ISLAM !!!


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» ASRISME (SALAFI) PENYELAMAT AQIDAH UMAT ISLAM !!!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh ASRISME (SALAFI) PENYELAMAT AQIDAH UMAT ISLAM !!!

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 05-07-06 11:47


Oleh: Maszlee Malik

Pada penghujung tahun 2005, Uthman el-Muhammady telah mengejutkan rakyat Malaysia dengan kenyataan akhbarnya berkaitan gejala "Wahabi". Fahaman yang dianggap oleh beliau sebagai bersalahan dengan faham Ahli Sunnah Wal Jamaah, telah merebak di seluruh IPT dan juga di kalangan para profesional (Lihat: Utusan Minggu, 27 November 2005). Ada sudut kebenaran dan ada sudut kesalahan di dalam kenyataannya. Cuma yang menarik perhatian ialah sudut kebenaran dari kenyataannya ialah mengenai tersebarnya fahaman ini di kalangan para pelajar IPT dan juga para profesional.Persoalannya, mengapa? Mengapa ianya tidak pula menjadi begitu popular di kalangan golongan yang berpendidikan rendah dan juga di kalangan orang-orang kebanyakan? Hakikat yang tidak boleh dinafikan oleh sesiapapun yang mengikuti isu ini, hatta oleh Uthman el-Muhammady sendiri pun, ialah fahaman ini boleh diterima oleh golongan yang berfikir. Hanya mereka yang berfikir dan mengkaji sahaja, seperti para pelajar IPT dan profesional mampu menerima fahaman ini, adapun mereka yang malas berfikir dan hanya sekadar suka untuk mengikut secara membuta tuli tidak akan dapat menerima fahaman tersebut.
Sudut yang menarik juga dari kenyataan tersebut ialah mengenai para pelajar IPT yang menerima fahaman ini. Mungkin kerana beliau dihantui oleh fahaman ini, maka analisisnya mengenai "trend" mahasiswa Islam ini agak tidak terlalu tepat. Adakah benar faham "Wahabi" yang diikuti oleh para mahasiswa Islam di IPT-IPT ataupun ianya hanya salah satu trend yang ada di IPT di antara banyak trend-trend yang lain? Atau, adakah benar yang dikatakan faham "Wahabi" itu tersebar?

Asrisme

Di sebalik mendung yang melanda gerakan siswa Islam di IPT yang bertunjangkan idealisme haraki, muncul fenomena baru. Revolusi internet dan juga dunia globalisasi telah menjadikan para islamis dan pecinta Islam semakin maju di dalam bidang pemikiran. Jika dahulu, kebanyakan para Islamis hanya cenderung dengan retorik dan juga ceramah yang berapi-api, kini kebanyakan mereka menjadi semakin matang. Begitu juga halnya di dalam persoalan mengamalkan Islam. Persoalan ilmiah, hanya mengambil Islam dari sumber yang sahih serta pengamalan Islam yang benar serta terbuka telah menjadi satu metod baru di kalangan pecinta Islam. Para pecinta Islam di kalangan siswa IPT, sama ada di dalam dan luar negara menjadi lebih kritis, lebih ilmiah dan juga lebih bijak. Tidak seperti para Islamis terdahulu yang lebih berkiblatkan pondok-pondok dan juga penganggungan para Tok guru seraya bertaklid dengan mereka secara membuta tuli. Para Islamis milleneum baru lebih bijak di dalam beragama.

Kesedaran dan juga trend sebegini telah mengundang fahaman "Salafiyyah" yang juga digelar sebagai Wahabi oleh mereka yang anti terhadap fahaman tersebut. Fahaman yang menyeru agar umat Islam kembali kepada ajaran Islam yang sebenar bersumberkan al-Quran dan sunnah serta suci dari sebarang bid'ah dan khurafat. Faham ini juga amat mementingkan keaslian sumber terutamanya di dalam bidang aqidah dan ibadat. Konsep ilmiah seperti ini telah berjaya menambat hati para cerdik pandai semestinya.Hadis-hadis yang palsu dan dulunya sentiasa berlegar di bibir masyarakat telah berjaya dibongkarkan. Cerita-cerita Israeliyyat yang menjadi jampi pelaris para penceramah selebriti dan dijadikan candu kepada masyarakat yang jahil telah berjaya dikenal pasti oleh pendokong fahaman ini. Segala amalan bid'ah dan khurafat yang bukan dari ajaran Islam yang murni tetapi diamalkan secara meluas oleh masyarakat telah berjaya dibuktikan kesalahannya oleh fahaman ini. Tidak hairanlah mengapa para cerdik pandai serta para pelajar IPT lebih berminat dengan ajaran ini. Setiap perkara perlu ada dalilnya, setiap dalil perlulah sahih, setiap kesahihan perlu ada buktinya. Bukankah itu saintifik dan lebih ilmiah.

Sewaktu inilah muncul seorang anak muda graduan Jordan. Dengan membawa fahaman Salafiyyah ala Dr Yusuf al-Qaradawi yang serba moderat dan juga metod muhaddithin ala al-Albani, Dr Asri Zainal Abidin telah berjaya memikat pemikiran para pelajar IPT selain daripada para profesional. Literatur-literatur aliran Salafiyyah yang mula membanjiri pasaran hasil tulisan ustaz Abdullah al-Qari, ustaz Rasul Dahri, Hafiz Firdaus dan buku-buku terjemahan serta usaha orang-orang terdahulu telah memberikan satu momentum kepada anak-anak muda di IPT-IPT tempatan dan luar negara untuk bersetuju dengan pendekatan yang dibawa oleh Dr Asri. Kepetahan beliau berhujah, pengguasaannya terhadap ilmu hadis ala al-Albani, dan juga kesederhanaan di dalam persoalan hukum ala-Qaradawi telah menjadi modal untuk Dr Asri disetujui oleh kebanyakan siswa-siswa dan siswi-siswi di IPT-IPT. Keupayaan beliau untuk menonjolkan kebatilan dakwah Astora lewat dua debatnya bersama penulis yang amat tidak disukai oleh para Islamis dan pecinta dakwah itu telah melonjakkan lagi pemikiran beliau. Kini apa sahaja seminar dan juga seminar, pasti nama Dr Asri akan menjadi penyerinya. Kuliah-kuliah beliau di Lembah Klang dan juga Pulau Pinang menjadi buruan pecinta ilmu dan pendokong aliran Salafiyyah. Kaset-kaset ceramah dan kelas-kelas pengajian beliau, CD, VCD dan juga buku-buku tulisannya menjadi rujukan para Islamis di IPT. Asrisme merupakan fenomena gerakan pelajar Islam di IPT pasca refomasi.

Asrisme agak berbeza dengan fenomena-fenomena sebelum ini. Seperti juga Amr Khalid di kalangan warga Arab, Dr Asri bukanlah berdakwah untuk kepentingan politik, dia juga tidak membawa agenda kepartian dan kejamaahan. Dia hanya ingin membawa masyarakat agar menghayati Islam yang sebenar dan juga bersifat ilmiah di dalam mengamalkan Islam. Terbukti, kebanyakan pelajar-pelajar IPT yang mengikuti arus Asrisme bersikap kritis dan mengkaji. Bayangkan, antara anak-anak murid penulis yang mengambil jurusan perubatan, Kejuruteraan, Ekonomi dan juga bidang-bidang bukan agama, telah mengenali darjat-darjat hadis, mengenali para sahabat, para ulama dan para perawi hadis serta kitab-kitab rujukan yang silam. Ini semua hasil positif Asrisme. Sayangnya, Asrisme ini dicemburui dan juga dimusuhi oleh sesetengah golongan yang tidak bersetuju sama ada dengan faham Salafiyyah mahupun dengan individu Dr Asri itu sendiri. Mungkin juga peranan pengkagum Asrisme yang terlalu agresif dan tidak menghormati pendapat orang lain telah menyumbang kepada perkara seumpama itu. Yang pentingnya, Asrisme merupakan satu fenomena di IPT-IPT sekarang ini!

p/s: INI ADALAH PETIKAN DARIPADA ARTIKEL BERTAJUK

Asrisme dan Hizbut Tahrir: Fenomena dakwah IPT
Oleh: Maszlee Malik

dari lawan web al-ahkam.com.my

p/s:melalui penulisan ini menjelaskan bahawa WAHABI/SALAFI tak salah malah ia adalah AHLI SUNNAH WAL JAMAAH !!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 05-07-06 11:52


'Fahaman Wahabi Berasaskan Pemikiran Ibnu Taimiyyah'
Oleh: Ghafani Awang Teh (JAKIM)

Gerakan Wahabi diasaskan oleh Imam Muhammad bin Abdul Wahhab At-Tamimi (1703 – 1791 M) lahir di Uyaynah utara Riyadh di daerah Nejad Arab Saudi. Bapanya adalah seorang qadhi di Nejad yang berpegang kepada akidah Ahli Sunnah wal-Jamaah. Selain berguru dengan bapanya beliau juga berguru dengan ulama-ulama Ahlu Sunnah Wal-Jamaah di Mekah dan Madinah. Gurunya yang terkenal di Madinah ialah Syeikh Muhammad Hayat yang menulis kitab Al-Hashiyah ‘Ala Sahih al-Bukhari.Imam Muhammad bin Abdul Wahhab merupakan seorang ulama’ yang banyak dipengaruhi Mazhab Hanbali tetapi pegangan tauhidnya berasaskan fikrah Ibnu Taimiyyah dan Ibnu Qayyim yang juga bermazhab Hanbali. Beliau tertarik dengan pemikiran dua pemikir dan cuba menghidupkan kemabli konsep pemikiran Ibnu Taimiyyah dan Ibnu Qayyim.Ibnu Taimiyyah ( 1263 – 1328 M) adalah seorang pemikir besar umat Islam. Pemikiran Ibnu Taimiyyah menimbulkan bantahan beberapa ulama berfahaman akidah Ahli Sunnah Wal-Jamaah yang sedang menguasai pemikiran akidah pada masa itu sehingga ia di penjara, dilarang menulis dalam penjara dan akhirnya meninggal dunia dalam penjara di Damshik Syiria. Ibnu Qayyim (1292 – 1350 M) adalah juga murid kepada Ibnmu Taimiyyah.Secara umumnya Syeikh Mohammad bin Abdul Wahab muncul ketika pengaruh Mazhab Hanbali sedang merosot dan umat Islam pada masa itu banyak melakukan pencemaran akidah seperti khurafat, bid’ah dan wakil gabenor Turki pula terlibat dengan rasuah. Beliau telah melancarkan reformasi dan pembaharuan di semenanjung Arab dalam usaha membersihkan mengembalikan umat Islam kepada ajaran sebenar al-Quran dan Hadis Sahih Rasulullah s.a.w. Usahanya mendapat sokongan beberapa pemimpin kabilah Arab di Nejad.Berasaskan gerakan reformasi inilah maka ia beruasaha menghapuskan rasuah, segala macam bid’ah, khurafat dan pelbagai perbuatan yang membawa kepada syirik. Penegak-penegak fahaman Wahabi ini juga menamakan fahaman mereka sebagai kumpulan Salafi iaitu kumpulan yang tidak terikat dengan mana-mana mazhab seperti mana yang berlaku di zaman Rasulullah dan kepimpinan sahabat-sahabat selepasnya.Bagaimana pun terdapat juga penganalisis politik Arab bahawa gerakan Wahabi ini lahir sebagai usaha untuk membebaskan bangsa Arab dari pemerintahan Kerajaan Uthmaniah Turki yang menguasai negara Arab pada masa itu. Muhammad bin Saud (pengasas pemerintah Kerajaan Arab Saudi sekarang) telah memimpin kabilah Arab dan mendapat sokongan British berjaya memerintah Arab Saudi. Muhammad bin Saud dan pengasas fahaman Wahabi itu telah bersatu dalam usaha mengukuhkan kepentingan masing-masing dan usaha mereka berjaya. Kerajaan Uthmaniah Turki gagal mengawal kebangkitan Muhammad bin Saud dan perkembangan gerakan Wahabi kerana sibuk memnperkukuhkan penyebaran Islam di Eropah.Menurut sumber sejarah ulama Mekah dan Madinah pada awalnya menentang fahaman Wahabi di mana berlaku isu kafir mengkafir yang hebat di antara ulama Ahli Sunnah Wal-Jamaah dengan ulama Wahabi. Bagaimana pun gerakan Wahabi berjaya menawan dua tempat suci itu maka bermulalah fahaman itu bertapak kukuh.Pada prinsipnya fahaman Wahabi ini membuat terjemahan serta tafsiran al-Quran dan hadis sebulat-bulatnya mengikut fahaman pemimpin mereka serta ditegaskan dengan pendirian keras pergerakan itu. Mereka juga dikatakan menolak fahaman 4 Mazhab utama serta pegangan Ahli Sunnah Wal-Jamaah.Menurut K.H Sirajudin Abbas seorang ulama besar Indonesia dalam buku 40 Soal-Jawab Agama menyatakan konsep moden fahaman Wahabi antaranya adalah seperti berikut:


. Dalam mempelajari ilmu Usuludin hendaklah berpegang kepada fahaman yang diasaskan oleh Ibnu Taimiyyah.

. Di dalam amalan fiqh pula tidak berpegang kepada mana-mana mazhab malah boleh menampal antara satu sama lain (Talfiq).

. Berpegang kepada sumber al-Quran dan hadis sahih sahaja tanpa berpegang kepada Ijmak dan Qias.

. Melarang keras umat Islam berdoa melalui tawassul (perantaraan).

. Melarang ziarah kubur walaupun maqam Rasulullah s.a.w. Kerajaan Arab Saudi membenarkan Jemaah Haji dan Umrah menziarah Maqam Rasulullah itu adalah atas dasar menziarahi Masjid Nabawi.

. Menghancurkan tugu-tugu peringatan kerana semua itu menjadikan umat Islam syirik.

. Melarang membaca qasidah dan berzanji yang memuji Rasulullah s.a.w. tahlil dan seumpamanya.

. Melarang umat Islam mengadakan sambutan hari-hari kebesaran Islam seperti Maulid Nabi, Isra’ Mikraj dan lain-lain.

Melarang umat Islam belajar sifat 20 dan seumpamanya.

. Fahaman Asa’hari iaitu fahaman Ahlu Sunnah Wal-Jamaah dibuang jauh-jauh.

. Imam dilarang membaca Bismillah pada permulaan Fatihah.

. Tidak boleh membaca wirid-wirid yang memuji Rasulullah.

. Tidak boleh melagu-lagukan lafaz al-Quran dan laungan azan tetapi boleh baca dengan lurus sahaja.

. Menghadakan majlis zikir secara berjemaah dilarang.

. Amalan tariqah dilarang sama sekali.

. Amalan berwirid selepas solat berjemaah dilarang keras.


Fahaman Wahabi menjadi pegangan Kerajaan Arab Saudi yang menguasai Masjidil Haram Mekah dam Masjid Nabawi Madinah. Berdasarkan penguasaan dua tempat suci ini maka fahaman Wahabi terus bertapak kukuh. Malah Kerajaan Arab Saudi menjadi negara Islam paling banyak menyumbangkan dana-dana untuk perkembangan dakwah dan syiar Islam di seluruh dunia.Di negara kita Kerajaan Perlis Indera Kayangan satu-satunya negeri yang tidak berpegang kepada mana-mana mazhab. Mereka mendakwa berpegang kepada al-Quran dan hadis sahih sepenuhnya seperti mana yang diamalkan di Arab Saudi. Terdapat kalangan pelajar Malaysia yang belajar di Arab Saudi dan mahir dalam selok belok hukum tertarik dengan fahaman Wahabi dan mengembangkannya di Malaysia.Penerapan fahaman Wahabi di kalangan umat Islam di negara ini yang sejak berkurun lama berakar umbi dengan Akidah Ahli Sunnah Wal-Jamaah telah menimbulkan salah faham di kalangan umat Islam. Manakala bagi orang awam yang kurang mahir dalam selok belok mazhab maka lebih baik bertaqlid dengan pegangan mazhab sedia ada.Hakikatnya fahaman Wahabi tidak membawa pemikiran baru tentang akidah. Mereka hanya mengamalkan apa yang telah dikemukakan oleh Ibnu Taimiyyah dalam bentuk yang lebih keras berbanding apa yang diamalkan oleh Ibnu Taimiyyah sendiri. Perkembangan fahaman Wahabi dan penerapan mazhab lain dalam masyarakat Islam di negara ini tidak dapat dielakan kerana kesan pengglobalan ilmu di dunia hari ini.Malah dalam penghayatan muamalah dan sisitem perbankan Islam di negara ini dan di dunia sekarang banyak menggunakan kaedah yang terdapat dalam Mazhab Hanafi.Kesimpulannya dari segi tauhid fahaman Wahabi bukan ajaran baru dan juga tidak termasuk antara 73 cabang ajaran sesat seperti mana yang dijelaskan ulama berdasarkan huraian hadis penjelasan 73 ajaran sesat itu.


Tarikh : 23 Disember 2006
Sumber : Pengarah Bahagian ILIM
Editor : PRO JAKIM
Hits : 1120
www.jakim.gov.my

p/s:JAKIM sendiri mengatakan WAHABI adalah sama aqidah dengan kita dan mereka adalah AHLI SUNNAH WAL JAMAAH....

dakwaan anda semua yang anti WAHABI yang mengatakan aqidah wahabi adalah SALAH dan mereka BUKAN AHLI SUNNAH WAL JAMAAH adalah SALAH dan TIDAK TEPAT...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

jundul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2005
Ahli No: 21365
Posting: 81
Dari: unima kl

Selangor  


posticon Posting pada: 05-07-06 14:21


kalau baca tahlil tak boleh...

baca wirid lepas sembahyang tak boleh...

baca berzanji tak boleh..

atau baca apa sahaja yang boleh membawa kebaikan tak boleh...

bagaimana pula orang yang duduk kat simpang melepak...tak sembahyang...mengorat anak dara orang... etc pada malam yang dibacakan tahlil atau berzanji atau baca zikir lepas solat jemaah...?

bukankah dalam tahlil, berzanji itu adalah ayat-ayat quran,puji-pujian nabi dan doa-doa matsur dalam doa yang di baca lepas solat?

ada hadis shahih ke yang mengharamkan melakukan perkara-perkara tersebut? kalau sekadar hadis dhaif, marfu dan sebagainya ianya tidak boleh dijadikan hujjah untuk menentukan satu hukum.

saya kurang minat dengan ustaz. asri walaupun beliau dikatakan pakar hadis. dalam satu masa beliau boleh setuju kepada dua kumpulan yang berlainan fahaman walaupun fahaman itu jelas menyimpang dari ajaran islam.

perlu disedari dalam perkara yang nabi tak buat tidak semestinya semuanya sesat. bid'ah ada yang sesat dan ada yang baik.

saya sedar, ramai rakan-rakan dalam ukhwah ini yang join dengan beliau kerana tertarik dengan kepakarannya mengolah hadis-hadis...

namun jangan kita terlalu taksub dan menganggap semuanya benar belaka tanpa ada sedikit kekurangan dengan hanya kerana beliau bijak bermain hadis....! wallaualam..


-----------------
laaaa ilaaha illallaahu wahdahuu laasyariikalah. lahulmulku walahul hamdu yuhyii wayumiitu wahuwa 'alaa kulli syai ing qadir.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jundulProfil   Hantar PM kepada jundul   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 05-07-06 14:34


suka hati anda kalau anda mahu bust perkara bida'ah

ingat:

WALAU IKHLAS KAMU BERIBADAT, KALAU DAH SALAH DAN TIDAK BETUL, TETAP TERTOLAK....

hal yang isu masyarakat itu adalah isu lain....
itu kita bincang bab lain
sekarang kita bincang bab ibadat.....bida'ah.....

isu masyarakt kita bincang isu masyarakt...
jangan dicampur adukan.....

cuba bayangkan jika seorang ustaz cuba menyelamatkan anak muridnya dari sesat dalam beribadat...tiba-tiba kita kata...'tu tak boleh, ni tak boleh, Kenapa tak pergi tengok orang yang melepak tu?'
persoalanya:
apa kaitan orang melepak dengan orang salah ibadat?
orang yang melepak kita nak betulkan...orang salah ibadat pun kita nak betulkan.....bukan biarkan orang salah beribadat terus salah beribadat....

kalau macam tu biarkan sahaja lah arqam/rufaqa; berleluasa...sebab mereka mengubat penyakit sosial...
tapi kita tetap bertindak sebab mereka salah aqidah....

so jangan campur aduk k

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 15:18


-hmmmm...kalau macam tu membukukan Al-Quran pun bida'ah lah?...tak ada pada zaman Rasulullah pun

-solat tarawih 20rakaat di zaman khlifah rumah Al-Khatab pun bida'ah lah...?

kasih2006 tolong jawab..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 15:25


Perkara macam ini kan dah bnyak kali dibincang dalam portal ini Kenapa nak dibangkit2 kan lagi emmm....

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 15:28


ana sebenarnya tak nak bangitkan lagi isu ni....

kasih2006 cuba bangkit hal ni.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 05-07-06 15:45


!!! QUOTE !!!


-hmmmm...kalau macam tu membukukan Al-Quran pun bida'ah lah?...tak ada pada zaman Rasulullah pun

-solat tarawih 20rakaat di zaman khlifah rumah Al-Khatab pun bida'ah lah...?

kasih2006 tolong jawab..?


Hang ni nampak sangat JAHIL agama.....
kalau dah tahu JAHIL pergi belajar....

Membuku kan al-quran bukan ibadat...ia adalah urusan dunia umat...
yang ditentang oleh salafi/wahabi ialah Bida'ah ibadat....bukan nya urusan dunia umat......
kalau membukukan al-quran salah, Kenapa KERAJAAN ARAB SAUDI yang berfahaman WAHABI yang paling banyak mencetak al-quran.....
kena bezakan antara ibadat dan urusan dunia FAHAM....

(inilah alasan dangkal penentang wahabi/salafi. wahabi/salafi berkata solal ibadat mereka pergi pusing soal dunia pulak)(bincang lain, cakap lain...ni lah orang tak ada modal...tahu nak menentang sahaja...ni lah orang JAHIL)

solat tarawikh 20 rakaat memang dilakukan oleh rasulullah...ada hadis sahih yang menyatakan bahawa rasulullah pernah membuat tarawikh 8 rakaat dan 20 rakaat.....
kalau 20 rakaat tu salah, Kenapa KERAJAAN ARAB SAUDI yang melaksanakan solat tarawikh 20 rakaat sedangkan mereka adalah WAHABI....
padahal yang sibuk buat tarawikh 8 rakaat ialah orang islam nusantara bukan ARAB SAUDI....

JANGAN TUNJUK SANGAT HANG TU JAHIL....
BUAT MALU saja.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 16:19


Wa'alaikumussalam wbt...

Hidup ini sememangnya senantiasa tertakluk kepada hukum.

Seringkali golongan ini mengakui apa yang mereka lakukan adalah bertepatan sptmana yang dibawa Nabi SAW namun malangnya satu benda sahaja yang sebahagian besar mereka2 ini tak ikut Nabi SAW ya'ni, cara penyampaian da'wah secara berhikmah.

Malang sekali benda yang ingin disampaikan sudah pasti benar namun cara penyampaian menyebabkan orang yang dok baca, dengar naik menyampah, akhirnya membawa fitnah berupa kebencian terhadap isi yang disampaikan.

So sapa nak tanggung itu...??

Pandai2 lah nak susun ayat beri orang boleh terima da'wah kita itu...

p/s: jangan suka main terjah....


-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...
Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-07-06 16:20


Assalamualaikum wrwb...

izinkan ana mengulas dan menjawab artikel ini...

!!! QUOTE !!!

Oleh: Maszlee Malik

Pada penghujung tahun 2005, Uthman el-Muhammady telah mengejutkan rakyat Malaysia dengan kenyataan akhbarnya berkaitan gejala "Wahabi". Fahaman yang dianggap oleh beliau sebagai bersalahan dengan faham Ahli Sunnah Wal Jamaah, telah merebak di seluruh IPT dan juga di kalangan para profesional (Lihat: Utusan Minggu, 27 November 2005). Ada sudut kebenaran dan ada sudut kesalahan di dalam kenyataannya. Cuma yang menarik perhatian ialah sudut kebenaran dari kenyataannya ialah mengenai tersebarnya fahaman ini di kalangan para pelajar IPT dan juga para profesional.


ana rasa maszlee malik bukan cuba mengulas, malah cuba menyerang semula Dr. Uthman al-Muhammady.

sebenarnya pelajar IPT dan profesional ini mencari kebenaran tetapi tersilap guru.

!!! QUOTE !!!

Persoalannya, mengapa? Mengapa ianya tidak pula menjadi begitu popular di kalangan golongan yang berpendidikan rendah dan juga di kalangan orang-orang kebanyakan? Hakikat yang tidak boleh dinafikan oleh sesiapapun yang mengikuti isu ini, hatta oleh Uthman el-Muhammady sendiri pun, ialah fahaman ini boleh diterima oleh golongan yang berfikir. Hanya mereka yang berfikir dan mengkaji sahaja, seperti para pelajar IPT dan profesional mampu menerima fahaman ini, adapun mereka yang malas berfikir dan hanya sekadar suka untuk mengikut secara membuta tuli tidak akan dapat menerima fahaman tersebut.
Sudut yang menarik juga dari kenyataan tersebut ialah mengenai para pelajar IPT yang menerima fahaman ini. Mungkin kerana beliau dihantui oleh fahaman ini, maka analisisnya mengenai "trend" mahasiswa Islam ini agak tidak terlalu tepat. Adakah benar faham "Wahabi" yang diikuti oleh para mahasiswa Islam di IPT-IPT ataupun ianya hanya salah satu trend yang ada di IPT di antara banyak trend-trend yang lain? Atau, adakah benar yang dikatakan faham "Wahabi" itu tersebar?


apakah massyarakat awam itu semuanya tak ada pemikiran dan rata-rata malas berfikir?...sebenarnya pelajar-pelajar IPT diperangkap dengan taktik 'wahabi' yang mengajak ke arah membebaskan diri dati taqlid kononnya tapi akhirnya taqlid ke arah wahabi atau asrisme.ini terbukti dengan penerangan lanjut maszlee dalam artikel ni.

!!! QUOTE !!!

Asrisme

Di sebalik mendung yang melanda gerakan siswa Islam di IPT yang bertunjangkan idealisme haraki, muncul fenomena baru. Revolusi internet dan juga dunia globalisasi telah menjadikan para islamis dan pecinta Islam semakin maju di dalam bidang pemikiran. Jika dahulu, kebanyakan para Islamis hanya cenderung dengan retorik dan juga ceramah yang berapi-api, kini kebanyakan mereka menjadi semakin matang. Begitu juga halnya di dalam persoalan mengamalkan Islam. Persoalan ilmiah, hanya mengambil Islam dari sumber yang sahih serta pengamalan Islam yang benar serta terbuka telah menjadi satu metod baru di kalangan pecinta Islam. Para pecinta Islam di kalangan siswa IPT, sama ada di dalam dan luar negara menjadi lebih kritis, lebih ilmiah dan juga lebih bijak. Tidak seperti para Islamis terdahulu yang lebih berkiblatkan pondok-pondok dan juga penganggungan para Tok guru seraya bertaklid dengan mereka secara membuta tuli. Para Islamis milleneum baru lebih bijak di dalam beragama.


fenomena ini bukan baru, malah telah timbul sejak zaman ana di sekolah menengah agama lagi pada tahun 1980-an. pelajar-pelajar IPT memang dah terdedah pada fenomena ini, cuma yang berbeza ialah pada zaman kini, banyak portal-portal islamik yang cenderung ke arah Wahabi menyebabkannya tersebar dengan lebih cepat.

ana ingin bertanya pada maszlee, adakah islamis alaf baru yang cenderung pada asrisme lebih bijak beragama?...adakah dengan melabelkan sesat orang2 yang berbuat kebaikan dengan bertahlil,keduri arwah,berzanji marhaban dan sebagainya itu dikira lebih bijak beragama?...adakah dengan tidak bermazhab itu lebih bijak beragama?....adakah dengan sesat-menyesatkan orang yang tak sealiran dengan kita itu dikira lebih bijak beragama?...

!!! QUOTE !!!

Kesedaran dan juga trend sebegini telah mengundang fahaman "Salafiyyah" yang juga digelar sebagai Wahabi oleh mereka yang anti terhadap fahaman tersebut. Fahaman yang menyeru agar umat Islam kembali kepada ajaran Islam yang sebenar bersumberkan al-Quran dan sunnah serta suci dari sebarang bid'ah dan khurafat. Faham ini juga amat mementingkan keaslian sumber terutamanya di dalam bidang aqidah dan ibadat. Konsep ilmiah seperti ini telah berjaya menambat hati para cerdik pandai semestinya.Hadis-hadis yang palsu dan dulunya sentiasa berlegar di bibir masyarakat telah berjaya dibongkarkan. Cerita-cerita Israeliyyat yang menjadi jampi pelaris para penceramah selebriti dan dijadikan candu kepada masyarakat yang jahil telah berjaya dikenal pasti oleh pendokong fahaman ini. Segala amalan bid'ah dan khurafat yang bukan dari ajaran Islam yang murni tetapi diamalkan secara meluas oleh masyarakat telah berjaya dibuktikan kesalahannya oleh fahaman ini. Tidak hairanlah mengapa para cerdik pandai serta para pelajar IPT lebih berminat dengan ajaran ini. Setiap perkara perlu ada dalilnya, setiap dalil perlulah sahih, setiap kesahihan perlu ada buktinya. Bukankah itu saintifik dan lebih ilmiah.

memang dalam pengajian Islam, sumber kita titik beratkan tetapi apakah sampai menafikan sumbangan para 'ulama silam yang bertungkus-lumus menyampaikan ilmu kepada masyarakat?...

saya nak tanya maszlee apakah amalan yang bid'ah dan khurafat yang diamalkan oleh masyarakat Islam yang bukan dari ajaran Islam?...apakah ia merujuk kepada bacaan Quran kepada si mati,wirid dan doa selepas solat,berzanji dan marhaban,kenduri arwah dan lain-lain amalan kebaikan?...

boleh tak maszlee berikan alternatif kepada semua amalan2 ni?...jangan kita menghukum saja tapi tak mampu memberi alternatif....ana pernah berbincang dengan pengiikut aliran seperti ini dan mereka taksub dengan amalan mereka hingga sanggup mencabar mufti!

!!! QUOTE !!!

Sewaktu inilah muncul seorang anak muda graduan Jordan. Dengan membawa fahaman Salafiyyah ala Dr Yusuf al-Qaradawi yang serba moderat dan juga metod muhaddithin ala al-Albani, Dr Asri Zainal Abidin telah berjaya memikat pemikiran para pelajar IPT selain daripada para profesional. Literatur-literatur aliran Salafiyyah yang mula membanjiri pasaran hasil tulisan ustaz Abdullah al-Qari, ustaz Rasul Dahri, Hafiz Firdaus dan buku-buku terjemahan serta usaha orang-orang terdahulu telah memberikan satu momentum kepada anak-anak muda di IPT-IPT tempatan dan luar negara untuk bersetuju dengan pendekatan yang dibawa oleh Dr Asri. Kepetahan beliau berhujah, pengguasaannya terhadap ilmu hadis ala al-Albani, dan juga kesederhanaan di dalam persoalan hukum ala-Qaradawi telah menjadi modal untuk Dr Asri disetujui oleh kebanyakan siswa-siswa dan siswi-siswi di IPT-IPT. Keupayaan beliau untuk menonjolkan kebatilan dakwah Astora lewat dua debatnya bersama penulis yang amat tidak disukai oleh para Islamis dan pecinta dakwah itu telah melonjakkan lagi pemikiran beliau. Kini apa sahaja seminar dan juga seminar, pasti nama Dr Asri akan menjadi penyerinya. Kuliah-kuliah beliau di Lembah Klang dan juga Pulau Pinang menjadi buruan pecinta ilmu dan pendokong aliran Salafiyyah. Kaset-kaset ceramah dan kelas-kelas pengajian beliau, CD, VCD dan juga buku-buku tulisannya menjadi rujukan para Islamis di IPT. Asrisme merupakan fenomena gerakan pelajar Islam di IPT pasca refomasi.


sebagai seorang yang sangat-sangat mengenali dr asri ni, ana mengajak semua supaya jangan lagi menerima dan memakai dr asri serta rakan-rakannya seperti maszlee ni kerana mereka inilah FITNAH AKHIR ZAMAN!mereka sanggup berlawan dengan orang bodoh seperti astora jabat untuk mem'benar'kan kebatilan mereka.malah mereka sanggup menuduh sheikh hassan saqqaf seorang 'ulama Jordan berketurunan Nabi sebagai Syi'ah. alangkah buruknya perangai mereka. sesiapa yang kenal ustaz zamihan ghazali boleh dapatkan penjelasan dari beliau tentang siapa dia s. hassan saqqaf.sheikh hassan saqqaf dah tentu akan dapat syafa'at dari Nabi s.a.w kerana anak-cucu baginda tapi kita yang menuduh beliau bukan2 ni apa nasib kita nanti?...takut langsung dihalau oleh nabi nanti...

!!! QUOTE !!!

Asrisme agak berbeza dengan fenomena-fenomena sebelum ini. Seperti juga Amr Khalid di kalangan warga Arab, Dr Asri bukanlah berdakwah untuk kepentingan politik, dia juga tidak membawa agenda kepartian dan kejamaahan. Dia hanya ingin membawa masyarakat agar menghayati Islam yang sebenar dan juga bersifat ilmiah di dalam mengamalkan Islam. Terbukti, kebanyakan pelajar-pelajar IPT yang mengikuti arus Asrisme bersikap kritis dan mengkaji. Bayangkan, antara anak-anak murid penulis yang mengambil jurusan perubatan, Kejuruteraan, Ekonomi dan juga bidang-bidang bukan agama, telah mengenali darjat-darjat hadis, mengenali para sahabat, para ulama dan para perawi hadis serta kitab-kitab rujukan yang silam. Ini semua hasil positif Asrisme. Sayangnya, Asrisme ini dicemburui dan juga dimusuhi oleh sesetengah golongan yang tidak bersetuju sama ada dengan faham Salafiyyah mahupun dengan individu Dr Asri itu sendiri. Mungkin juga peranan pengkagum Asrisme yang terlalu agresif dan tidak menghormati pendapat orang lain telah menyumbang kepada perkara seumpama itu. Yang pentingnya, Asrisme merupakan satu fenomena di IPT-IPT sekarang ini!


sayangnya, anak-anak murid maszlee ni tersalah guru, malah mereka sepatutnya belajar dari 'ulama2 yang ada disiplin ilmu yang belajar secara talaqqi dari sheikh2 macam sheikh fuad kamarudddin ar-rembawi dan lain-lain tokoh 'ulama muda.mereka belajar dari dr asri yang hanya belajar dari buku semata2. takut2 apa yang nabi s.a.w. sebut dalam hadith Dhollu Wa Adhollu berlaku pada dr asri. sudahlah dr asri sesat malah menyesatkan orang lain.wal 'iyadzu billah.

!!! QUOTE !!!

p/s: INI ADALAH PETIKAN DARIPADA ARTIKEL BERTAJUK

Asrisme dan Hizbut Tahrir: Fenomena dakwah IPT
Oleh: Maszlee Malik

dari lawan web al-ahkam.com.my

p/s:melalui penulisan ini menjelaskan bahawa WAHABI/SALAFI tak salah malah ia adalah AHLI SUNNAH WAL JAMAAH !!!

WAHABI/SALAFI adalah jelas terkeluar dari AHLI SUNNAH WAL JAMAAH! sila rujuk buku PERBEZAAN AQIDAH WAHABI DENGAN AHLI SUNNAH WAL JAMAAH susunan sheikh fuad kamaruddin ar-rembawi.
[ Telah diedit oleh: ABg_IMaM pada 05-07-06 16:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 05-07-06 16:32


!!! QUOTE !!!


WAHABI/SALAFI adalah jelas terkeluar dari AHLI SUNNAH WAL JAMAAH! sila rujuk buku PERBEZAAN AQIDAH WAHABI DENGAN AHLI SUNNAH WAL JAMAAH susunan sheikh fuad kamaruddin ar-rembawi.


hai berani lawan JAKIM ?
Agung-agungkan ustaz JAKIM tapi tiba-tiba kata laindari JAKIM kata...
JAKIM sendiri dah kata WAHABI adalah AHLI SUNNAH WAL JAMAAH !!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 17:35


Assalamualaikum wbt,

Pada pandangan saya, kebanyakkan orang tersepit antara fahaman Wahhabi/Salafi ni disebabkan faktor ilmu dan usia.

Faktor ilmu, yang saya nampak kebanyakkan orang yang belajar tasauf/pengajian pondok yang kebanyakkan bertunjangkan tareqat amat2 menolak fahaman wahhabi/salafi ni. kenapa? Kerana amalan yang mereka amalkan dan agung2kan selama ni sebenarnya sia-sia pada pandangan golongan Wahhabi. Persoalannya, adakah kita yakin yang amalan kita ni betul-betul bagus sekalipun kita belajar dari guru2 yang kita rasa hebat? adakah kita kaji apa yang kita belajar tu berlandaskan Quran dan Hadith ataupun hanyalah pandangan guru2 tersebut?

Manakala golongan pelajar/muda yang kurang terdedah dengan ilmu tasauf ni dan kebanyakkan hati mereka masih boleh membezakan yang baik buruk mudah menerima wahhabi. Ini adalah kerana Wahhabi berlandaskan Quran dan Hadith dalam setiap ulasan dan kata-kata dalam soal Islam sedangkan ceramah2 yang bukan wahhabi hanyalah cerita2 yang kadang-kadang taktau kebenarannya tanpa bernaskan Quran dan Hadith.

saya pun selalu dengar ceramah agama, sebelum saya mengenali tentang Wahhabi ni, bermacam2 persoalan timbul dalam hidup ini mengenai Islam kadang-kadang saya keliru dengan apa yang ditimbulkan dengan penceramah. Atas sebab apa? Ceramah yang tak berlandaskan Quran dan Hadith dan hanya hujah akal sahaja.

Kita yang menentukan masa depan kita, pastikan kita tergolong dalam golongan Ahli Sunnah wal Jamaah, kerana Rasulullah pernah berpesan :


Pesanan Rasulullah,

“ Akan datang kepada umatku perkara seperti yang pernah menimpa kaum bani Israel , selangkah demi selangkah sehingga akan berlaku dikalangan mereka yang berzina dengan ibunya secara terang-terangan. Sehingga ada umatku akan melakukan sedemikian. Sesungguhnya umat bani Israel berpecah kepada 72 golongan dan akan berpecah umatku kepada 73 golongan dan kesemuanya di neraka kecuali satu golongan.

Maka bertanyalah para sahabat ra kepada baginda akan siapakah golongan yang satu itu wahai rasulullah ? Maka jawab baginda “ Golongan yang aku berada di dalamnya dan para sahabatku .” (Hadith Hasan, riwayat Tirmidzi no.26 Jilid 5, Hakim no.218 Jilid 1).


“ Barangsiapa yang mengada-adakan sesuatu urusan baru dalam agama kami sedang ia bukan dari kami maka sesungguhnya ianya ditolak.” (Hadith sahih disepakati Bukhari 156 Jilid 8 & Muslim no.4467) .“ Aku berpesan kepada kamu supaya bertaqwalah kamu kepada Allah, dan dengar serta patuhlah kepada pemimpin walaupun dia diangkat dari hamba habsyi. Sesungguhnya sesiapa yang hidup selepas aku pasti akan melihat perselisihan yang banyak. Maka berpeganglah kamu pada Sunnah aku dan sunnah khulafa Ar-Rasyidin yang diberi pertunjuk selepas aku . Peganglah ia (sunnah) sesungguh-sungguhnya sehingga kalau pun kamu terpaksa mengigitnya dengan gigi geraham kamu. Dan berhati-hatilah kamu dengan perkara baru !!! Sesungguhnya setiap perkara baru (dalam agama) ialah bid’ah !!! dan setiap bid’ah itu sesat !!! (Hadith Sahih , riwayat Tirmidzi (no.2676) , Abu Daud (no. 4607) dan Ahmad (no.12561).


Inikah bidaah yang kita agung2kan? Sedarlah wahai Insan. Berpegang teguhlah dengan Sunnah Rasulullah.

Pesanan untuk diriku juga dan janganlah kita jadi orang yang jahil/bodoh sesuai dengan firman Allah :

“Dan janganlah kamu mengikut sesuatu yang kamu tidak ketahui kerana Sesungguhnya pendengaran kamu, penglihatan kamu dan hati kamu semuanya akan ditanya dan dipersoalkan." (Surah Al-Isra : 36).


--------------------------------------------------------------------------

Pada 05-07-06 16:20 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wrwb...

izinkan ana mengulas dan menjawab artikel ini...

!!! QUOTE !!!

Oleh: Maszlee Malik

Pada penghujung tahun 2005, Uthman el-Muhammady telah mengejutkan rakyat Malaysia dengan kenyataan akhbarnya berkaitan gejala "Wahabi". Fahaman yang dianggap oleh beliau sebagai bersalahan dengan faham Ahli Sunnah Wal Jamaah, telah merebak di seluruh IPT dan juga di kalangan para profesional (Lihat: Utusan Minggu, 27 November 2005). Ada sudut kebenaran dan ada sudut kesalahan di dalam kenyataannya. Cuma yang menarik perhatian ialah sudut kebenaran dari kenyataannya ialah mengenai tersebarnya fahaman ini di kalangan para pelajar IPT dan juga para profesional.


ana rasa maszlee malik bukan cuba mengulas, malah cuba menyerang semula Dr. Uthman al-Muhammady.

sebenarnya pelajar IPT dan profesional ini mencari kebenaran tetapi tersilap guru.

!!! QUOTE !!!

Persoalannya, mengapa? Mengapa ianya tidak pula menjadi begitu popular di kalangan golongan yang berpendidikan rendah dan juga di kalangan orang-orang kebanyakan? Hakikat yang tidak boleh dinafikan oleh sesiapapun yang mengikuti isu ini, hatta oleh Uthman el-Muhammady sendiri pun, ialah fahaman ini boleh diterima oleh golongan yang berfikir. Hanya mereka yang berfikir dan mengkaji sahaja, seperti para pelajar IPT dan profesional mampu menerima fahaman ini, adapun mereka yang malas berfikir dan hanya sekadar suka untuk mengikut secara membuta tuli tidak akan dapat menerima fahaman tersebut.
Sudut yang menarik juga dari kenyataan tersebut ialah mengenai para pelajar IPT yang menerima fahaman ini. Mungkin kerana beliau dihantui oleh fahaman ini, maka analisisnya mengenai "trend" mahasiswa Islam ini agak tidak terlalu tepat. Adakah benar faham "Wahabi" yang diikuti oleh para mahasiswa Islam di IPT-IPT ataupun ianya hanya salah satu trend yang ada di IPT di antara banyak trend-trend yang lain? Atau, adakah benar yang dikatakan faham "Wahabi" itu tersebar?


apakah massyarakat awam itu semuanya tak ada pemikiran dan rata-rata malas berfikir?...sebenarnya pelajar-pelajar IPT diperangkap dengan taktik 'wahabi' yang mengajak ke arah membebaskan diri dati taqlid kononnya tapi akhirnya taqlid ke arah wahabi atau asrisme.ini terbukti dengan penerangan lanjut maszlee dalam artikel ni.

!!! QUOTE !!!

Asrisme

Di sebalik mendung yang melanda gerakan siswa Islam di IPT yang bertunjangkan idealisme haraki, muncul fenomena baru. Revolusi internet dan juga dunia globalisasi telah menjadikan para islamis dan pecinta Islam semakin maju di dalam bidang pemikiran. Jika dahulu, kebanyakan para Islamis hanya cenderung dengan retorik dan juga ceramah yang berapi-api, kini kebanyakan mereka menjadi semakin matang. Begitu juga halnya di dalam persoalan mengamalkan Islam. Persoalan ilmiah, hanya mengambil Islam dari sumber yang sahih serta pengamalan Islam yang benar serta terbuka telah menjadi satu metod baru di kalangan pecinta Islam. Para pecinta Islam di kalangan siswa IPT, sama ada di dalam dan luar negara menjadi lebih kritis, lebih ilmiah dan juga lebih bijak. Tidak seperti para Islamis terdahulu yang lebih berkiblatkan pondok-pondok dan juga penganggungan para Tok guru seraya bertaklid dengan mereka secara membuta tuli. Para Islamis milleneum baru lebih bijak di dalam beragama.


fenomena ini bukan baru, malah telah timbul sejak zaman ana di sekolah menengah agama lagi pada tahun 1980-an. pelajar-pelajar IPT memang dah terdedah pada fenomena ini, cuma yang berbeza ialah pada zaman kini, banyak portal-portal islamik yang cenderung ke arah Wahabi menyebabkannya tersebar dengan lebih cepat.

ana ingin bertanya pada maszlee, adakah islamis alaf baru yang cenderung pada asrisme lebih bijak beragama?...adakah dengan melabelkan sesat orang2 yang berbuat kebaikan dengan bertahlil,keduri arwah,berzanji marhaban dan sebagainya itu dikira lebih bijak beragama?...adakah dengan tidak bermazhab itu lebih bijak beragama?....adakah dengan sesat-menyesatkan orang yang tak sealiran dengan kita itu dikira lebih bijak beragama?...

!!! QUOTE !!!

Kesedaran dan juga trend sebegini telah mengundang fahaman "Salafiyyah" yang juga digelar sebagai Wahabi oleh mereka yang anti terhadap fahaman tersebut. Fahaman yang menyeru agar umat Islam kembali kepada ajaran Islam yang sebenar bersumberkan al-Quran dan sunnah serta suci dari sebarang bid'ah dan khurafat. Faham ini juga amat mementingkan keaslian sumber terutamanya di dalam bidang aqidah dan ibadat. Konsep ilmiah seperti ini telah berjaya menambat hati para cerdik pandai semestinya.Hadis-hadis yang palsu dan dulunya sentiasa berlegar di bibir masyarakat telah berjaya dibongkarkan. Cerita-cerita Israeliyyat yang menjadi jampi pelaris para penceramah selebriti dan dijadikan candu kepada masyarakat yang jahil telah berjaya dikenal pasti oleh pendokong fahaman ini. Segala amalan bid'ah dan khurafat yang bukan dari ajaran Islam yang murni tetapi diamalkan secara meluas oleh masyarakat telah berjaya dibuktikan kesalahannya oleh fahaman ini. Tidak hairanlah mengapa para cerdik pandai serta para pelajar IPT lebih berminat dengan ajaran ini. Setiap perkara perlu ada dalilnya, setiap dalil perlulah sahih, setiap kesahihan perlu ada buktinya. Bukankah itu saintifik dan lebih ilmiah.

memang dalam pengajian Islam, sumber kita titik beratkan tetapi apakah sampai menafikan sumbangan para 'ulama silam yang bertungkus-lumus menyampaikan ilmu kepada masyarakat?...

saya nak tanya maszlee apakah amalan yang bid'ah dan khurafat yang diamalkan oleh masyarakat Islam yang bukan dari ajaran Islam?...apakah ia merujuk kepada bacaan Quran kepada si mati,wirid dan doa selepas solat,berzanji dan marhaban,kenduri arwah dan lain-lain amalan kebaikan?...

boleh tak maszlee berikan alternatif kepada semua amalan2 ni?...jangan kita menghukum saja tapi tak mampu memberi alternatif....ana pernah berbincang dengan pengiikut aliran seperti ini dan mereka taksub dengan amalan mereka hingga sanggup mencabar mufti!

!!! QUOTE !!!

Sewaktu inilah muncul seorang anak muda graduan Jordan. Dengan membawa fahaman Salafiyyah ala Dr Yusuf al-Qaradawi yang serba moderat dan juga metod muhaddithin ala al-Albani, Dr Asri Zainal Abidin telah berjaya memikat pemikiran para pelajar IPT selain daripada para profesional. Literatur-literatur aliran Salafiyyah yang mula membanjiri pasaran hasil tulisan ustaz Abdullah al-Qari, ustaz Rasul Dahri, Hafiz Firdaus dan buku-buku terjemahan serta usaha orang-orang terdahulu telah memberikan satu momentum kepada anak-anak muda di IPT-IPT tempatan dan luar negara untuk bersetuju dengan pendekatan yang dibawa oleh Dr Asri. Kepetahan beliau berhujah, pengguasaannya terhadap ilmu hadis ala al-Albani, dan juga kesederhanaan di dalam persoalan hukum ala-Qaradawi telah menjadi modal untuk Dr Asri disetujui oleh kebanyakan siswa-siswa dan siswi-siswi di IPT-IPT. Keupayaan beliau untuk menonjolkan kebatilan dakwah Astora lewat dua debatnya bersama penulis yang amat tidak disukai oleh para Islamis dan pecinta dakwah itu telah melonjakkan lagi pemikiran beliau. Kini apa sahaja seminar dan juga seminar, pasti nama Dr Asri akan menjadi penyerinya. Kuliah-kuliah beliau di Lembah Klang dan juga Pulau Pinang menjadi buruan pecinta ilmu dan pendokong aliran Salafiyyah. Kaset-kaset ceramah dan kelas-kelas pengajian beliau, CD, VCD dan juga buku-buku tulisannya menjadi rujukan para Islamis di IPT. Asrisme merupakan fenomena gerakan pelajar Islam di IPT pasca refomasi.


sebagai seorang yang sangat-sangat mengenali dr asri ni, ana mengajak semua supaya jangan lagi menerima dan memakai dr asri serta rakan-rakannya seperti maszlee ni kerana mereka inilah FITNAH AKHIR ZAMAN!mereka sanggup berlawan dengan orang bodoh seperti astora jabat untuk mem'benar'kan kebatilan mereka.malah mereka sanggup menuduh sheikh hassan saqqaf seorang 'ulama Jordan berketurunan Nabi sebagai Syi'ah. alangkah buruknya perangai mereka. sesiapa yang kenal ustaz zamihan ghazali boleh dapatkan penjelasan dari beliau tentang siapa dia s. hassan saqqaf.sheikh hassan saqqaf dah tentu akan dapat syafa'at dari Nabi s.a.w kerana anak-cucu baginda tapi kita yang menuduh beliau bukan2 ni apa nasib kita nanti?...takut langsung dihalau oleh nabi nanti...

!!! QUOTE !!!

Asrisme agak berbeza dengan fenomena-fenomena sebelum ini. Seperti juga Amr Khalid di kalangan warga Arab, Dr Asri bukanlah berdakwah untuk kepentingan politik, dia juga tidak membawa agenda kepartian dan kejamaahan. Dia hanya ingin membawa masyarakat agar menghayati Islam yang sebenar dan juga bersifat ilmiah di dalam mengamalkan Islam. Terbukti, kebanyakan pelajar-pelajar IPT yang mengikuti arus Asrisme bersikap kritis dan mengkaji. Bayangkan, antara anak-anak murid penulis yang mengambil jurusan perubatan, Kejuruteraan, Ekonomi dan juga bidang-bidang bukan agama, telah mengenali darjat-darjat hadis, mengenali para sahabat, para ulama dan para perawi hadis serta kitab-kitab rujukan yang silam. Ini semua hasil positif Asrisme. Sayangnya, Asrisme ini dicemburui dan juga dimusuhi oleh sesetengah golongan yang tidak bersetuju sama ada dengan faham Salafiyyah mahupun dengan individu Dr Asri itu sendiri. Mungkin juga peranan pengkagum Asrisme yang terlalu agresif dan tidak menghormati pendapat orang lain telah menyumbang kepada perkara seumpama itu. Yang pentingnya, Asrisme merupakan satu fenomena di IPT-IPT sekarang ini!


sayangnya, anak-anak murid maszlee ni tersalah guru, malah mereka sepatutnya belajar dari 'ulama2 yang ada disiplin ilmu yang belajar secara talaqqi dari sheikh2 macam sheikh fuad kamarudddin ar-rembawi dan lain-lain tokoh 'ulama muda.mereka belajar dari dr asri yang hanya belajar dari buku semata2. takut2 apa yang nabi s.a.w. sebut dalam hadith Dhollu Wa Adhollu berlaku pada dr asri. sudahlah dr asri sesat malah menyesatkan orang lain.wal 'iyadzu billah.

!!! QUOTE !!!

p/s: INI ADALAH PETIKAN DARIPADA ARTIKEL BERTAJUK

Asrisme dan Hizbut Tahrir: Fenomena dakwah IPT
Oleh: Maszlee Malik

dari lawan web al-ahkam.com.my

p/s:melalui penulisan ini menjelaskan bahawa WAHABI/SALAFI tak salah malah ia adalah AHLI SUNNAH WAL JAMAAH !!!

WAHABI/SALAFI adalah jelas terkeluar dari AHLI SUNNAH WAL JAMAAH! sila rujuk buku PERBEZAAN AQIDAH WAHABI DENGAN AHLI SUNNAH WAL JAMAAH susunan sheikh fuad kamaruddin ar-rembawi.-----------------

Koleksi Busana    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 17:47


abg_imam, cuba baca buku Syeikh Yusuf al-Qaradhawi tajuknya "As-Shohwah Al-Islamiyyah; Bayna Al-Ikhtilaf Al-Mashru' Wa At-Tafarruq Al-Madzmum" untuk lebih memahami fiqh ikhtilaf

ana cuma nak betulkan beberapa fakta stereotype tentang golongan yang digelar 'wahabi'

1. Syeikh Muhammad bin Abdul Wahhab lah.h. (SMAW) bermazhab Hanbali. Beliau berusaha keras untuk memurnikan aqidah masyarakat arab yang pada masa itu sangat asyik dengan perkara2 khurafat , syirik & bid'ah. Dr segi aqidahnya, SMAW berpegang kepada aqidah golongan salaf & 4 imam mazhab (bukannya aqidah Ibn Taimiyyah lah.h.)........ seperti kata ustaz. Ismail Kamus, SMAW membawa pembaharuan dalam mazhab Hanbali, bukannya menciptakan mazhab yang baru. SMAW juga banyak terpengaruh dengan corak pemikiran Syeikh Ibn Taimiyyah kerana berhadapan dengan situasi masyarakat yang sama pada zamannya

2. Imam Ibn Taimiyyah lah.h. adalah ulama' yang bermanhaj salaf. semasa hidupnya Imam Ibn Taimiyyah tidak disenangi oleh segelintir ulama' yang terlalu ta'sub kepada mazhab masing-masing, sdgkan Ibn Taimiyyah menyeru umat Islam pada waktu itu untuk melepaskan diri daripada sikap taqlid buta kepada satu2 mazhab sahaja. kebanyakan ulama' yang tidak menyenangi pandangan Ibn Taimiyyah mempunyai hubungan rapat dengan pihak pemerintah & berjaya mempengaruhi pemerintah pada waktu itu untuk memenjarakan beliau. Ibn Taimiyyah telah dipenjarakan beberapa kali spjg hayatnya & menghembuskan nafas yang terakhir juga sewaktu berada di dalam penjara

3. majoriti ulama' & penduduk Saudi Arabia (KSA) yang digelar wahabi itu bermazhab Hanbali, & sebahagian lagi bermazhab Maliki dll. tetapi mereka tidak terikat dengan satu2 pendapat mazhab saja, mereka lebih cenderung memilih pendapat yang rajih & menghampiri kebenaran

4. golongan 'wahabi' tidak sama sekali menolak ijma' & qiyas. mereka juga tidak pernah menolak imam2 mazhab seperti yang selalu didakwa. seperti yang ana sebutkan dalam point 3, mereka lebih cenderung memilih pendapat yang rajih tanpa terikat kepada mana-mana mazhab. kadangkala mereka dinisbahkan/ menisbahkan diri sebagai aliran ahli hadith. justeru tuduhan 'wahabi' membuat terjemahan serta tafsiran al-Quran dan hadith sebulat-bulatnya mengikut fahaman pemimpin mereka & menolak fahaman 4 Mazhab utama serta pegangan ASWJ adalah fitnah jahat ke atas golongan ini

5. tidak dinafikan ada juga segelintir yang agak ekstreme hingga timbul isu takfir (which is normal dalam mana-mana jemaah sekalipun), namun adalah tidak adil untuk menghukum keseluruhan kelompok ini berdasarkan sikap ekstreme segelintir pendokongnya saja

6. buku2 yang ditulis oleh musuh2 'wahabi' seperti KH Sirajuddin Abbas, Syeikh Zaini Dahlan, Zamihan al-Ghari, Uthman el-Muhammady, Mahfuz Mohamed dll. tidak boleh dijadikan hujah/ sumber rujukan untuk menentang 'wahabi'. antum kena rujuk tulisan asal golongan 'wahabi' untuk menilai sendiri benar atau tidak setiap tuduhan & fitnah yang dilemparkan kepada mereka

7. tuduhan bahawa 'wahabi' hanya menumpukan kepada isu-isu qunut, tahlil, yasinan dll. adalah tidak benar. mereka juga memerangi penyelewengan aqidah seperti fahaman liberal, anti hadith, syiah, sufi yang menyeleweng dll, golongan yang melampau & mencipta2 ibadat yang tidak ada dalam syariat, golongan pemalsu hadith dll

kesimpulannya, sekali lagi ditegaskan, golongan yang digelar 'wahabi' sebenarnya adalah golongan yang berpegang kepada manhaj salaf ie. tidak menakwilkan ayat2 mutasyabihat. mereka cenderung kepada aqidah golongan salaf & 4 imam mazhab, maka mereka sama sekali tidak terkeluar dr kelompok ASWJ seperti tuduhan beberapa pihak yang memusuhi 'wahabi'

'wahabi' merupakan aliran yang lebih menumpukan kepada pemurnian aqidah, amat mementingkan keshahihan sumber (terutamanya hadith2 Rasulullah SAW) yang dijadikan hujah dalam beragama & tidak terikat kepada satu2 mahab saja (namun pada masa yang sama mereka sama sekali tidak menolak keempat2 imam mazhab)

'wahabi' lebih mementingkan hujah tanpa terikat kepada mana-mana golongan, maka janganlah hairan jika ada masanya antum lihat mereka berpihak pada pemerintah & adakalanya bersama dengan barisan pembangkang, kerana yang lebih dipentingkan adalah untuk bersama2 dengan kebenaran walaupun kebenaran itu ada kalanya datang daripada pihak yang bertentangan

setahu ana dalam dunia ni tak ada lagi majlis fatwa kat mana-mana negara yang menyatakan 'wahabi' terkeluar daripada ASWJ. bahkan dalam JAKIM sendiri ada tokoh2 yang bermanhaj salaf seperti Dr. Johari Mat & Dr. Abdulfattah Haron, & dalam jemaah PAS sendiri ada tokoh2 yang cenderung dengan aliran 'wahabi' seperti ustaz. Harun Taib, ustaz. Ibrahim Mat Raja dll.

"Dan janganlah berpendirian di dalam suatu perkara yang kamu tiada mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan & hati akan dipersoalkan.." (QS17:36)

wallahu a'lam


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 05-07-06 18:10 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

mamat_umkl
Warga Rasmi
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23559
Posting: 14
Dari: um

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-07-06 19:03


oooo.... kasih2006 ni rupanya orang kuat wahabi dalam pas ye...

tapi kenyataan awak ni memang mengelirukan.

kejap sokong sana....kejap sokong sini...

kejap hentam sana...kejap hentam sini...

bukankah wahabi itu bermuka-muka...?

kekadang saya hairan juga untuk apa beliau berbuat demikian..?

di mana pendirian awak ye...

harap jelaskan kalau saya salah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mamat_umklProfil   Hantar PM kepada mamat_umkl   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 21:26


assalamualaikum...

sekadar pandangan...

setiap insan boleh memegang atau menggunakan mana-mana mazhab namun mereka harus tau dari mana hukum itu diambil.. bukan main ikut sahaja... contohnya seperti yang dilakukan oleh jemaah haji malaysia yang ketika mana ia bertawaf berniatkan mengikut mazhab hanafi yang mana bersentuhan kulit lelaki dan wanita tidka membatalkan wudu'... nasnya dari hadis yang diriwayatkan oleh saidatina aisyah yang mengatakan rasulullah keluar bersembahyang tanpa berwudu' selepas bergurau senda dengannya"

kalau kita lihat... imam malik yang sudah sampai tahap mujtahid ataupun boleh berijtihad.. masih mengikut mazhab imam syafie... Kenapa kita kata kita semua boleh ikut mana-mana mazhab yang kita hendak... boleh nak ikut tapi kena tau Kenapa sesuatu mazhab itu membolehkan atau menolak sesuatu... kerana kalau kita tak tau itulah namanya taqlid dna bukan i'tiqad...

walaupun ulama' terdahulu terpecah dalam beberapa mazhab namun sumber dan rujukan mereka tetap sama.. AL QUR'AN DAN HADIS.. yang membuat mereka berbeza pandnagan adalah dari menta'wil hadis ataupun mentafsir alqur'an.. namun sumber tetap sama...

ada juga perkara yang dalam hadis rasulullah benarkan namun bagi salafi/atau wahabi menolaknya... antaranya menziarah kekubur... saya tak ingat hadisya.. namun dlama kitab yang saya pelajari ada menyatakan bahawa semasa di awal islam rasulullah menegah umat islam kekubur untuk ziarah..kerana suasana masa itu.. keluarga simati akan meraung2 dan meratapi simati.. sebab itu ditegah dari menziarah ke kubur.. namun apabila umat islam sudah kuat iman dan banyak tegahan dari rasulullah untuk meraung dan meratapi orang yang mati... maka rasulullah telah membenarkan untuk umat islam menziarah kubur... Kenapa orang2 salafi/wahabi masih menegahnya dan mengatakannya haram???

adakah menziarah makam rasulullah juga haram hukumnya??

jika dikatakan semua perkara yang tidak dilakukan oleh rasulullah dizamannya adalah bid'ah ya'ni dalam bentuk ibadah sahaja... semasa kewafatan rasulullah.. telah ramai yang murtad dan ada segolongan yang tidka mahu membayar zakat... lantas saidina abu bakar yang memegan ta'lifan sebagai khalifah pada masa itu.. memerintahkan memerangi orang2 yang tidka membaayar zakat... para sahabat lainnya agak ragu2 kerana mereka katakan zaman rasulullah tidka berbuat demikian.. lalu diternagkan oleh abu bakar.. aku takut sekiranya ianya dibiarkan maka umat islam lain akan mengatakan zakat itu tidak wajib selepas kematian rasulullah dan enggan untuk melaksanakan rukun islam tersebut...

teringat dalam satu hadis yang sahih mengatakan... para sahabat umpama bintang dilangit,barang siapa yang mengikutinya (para sahabat) maka mereka tidak akan tersesat...

sekadar apa yang saya ketahui dan dalam ilmu saya yang serba kurang.. jika ada yang rasa perlu diperbaiki insya ALLAH boleh diperbincangkan...

salam ukhwah dan perjuangan..

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 21:41


!!! QUOTE !!!

kalau kita lihat... imam malik yang sudah sampai tahap mujtahid ataupun boleh berijtihad.. masih mengikut mazhab imam syafie... Kenapa kita kata kita semua boleh ikut mana-mana mazhab yang kita hendak... boleh nak ikut tapi kena tau Kenapa sesuatu mazhab itu membolehkan atau menolak sesuatu... kerana kalau kita tak tau itulah namanya taqlid dna bukan i'tiqad...

ni kata-kata yang sangat pelik, enta sandarkan daripada mana? antara Imam Malik & Imam Syafi'e, siapa yang lahir dulu? siapa yang jadi guru kepada siapa?

!!! QUOTE !!!

ada juga perkara yang dalam hadis rasulullah benarkan namun bagi salafi/atau wahabi menolaknya... antaranya menziarah kekubur... saya tak ingat hadisya.. namun dlama kitab yang saya pelajari ada menyatakan bahawa semasa di awal islam rasulullah menegah umat islam kekubur untuk ziarah..kerana suasana masa itu.. keluarga simati akan meraung2 dan meratapi simati.. sebab itu ditegah dari menziarah ke kubur.. namun apabila umat islam sudah kuat iman dan banyak tegahan dari rasulullah untuk meraung dan meratapi orang yang mati... maka rasulullah telah membenarkan untuk umat islam menziarah kubur... Kenapa orang2 salafi/wahabi masih menegahnya dan mengatakannya haram???

yang ni pun, bacalah sejarah waktu tu, bagaimana masyarakat arab hidup dalam keadaan penuh syirik, khurafat & bid'ah. mereka mengharamkan menziarah kuburan kerana tabiat masyarakat arab yang meminta kepada orang-orang yang dalam kubur (ie. orang yang telah mati). bukankah itu syirik? bahkan hingga hari ini pun tabiat tersebut masih diteruskan di sesetengah tempat. setiap tahun dengan jumlah umat Islam begitu ramai datang ke KSA, tentu tak terkawal seorang-seorang, maka tindakan mengharamkan ziarah kubur adalah sebagai langkah pencegahan untuk mengelakkan umat Islam terus menerus berada dalam kesyirikan

!!! QUOTE !!!

jika dikatakan semua perkara yang tidak dilakukan oleh rasulullah dizamannya adalah bid'ah ya'ni dalam bentuk ibadah sahaja... semasa kewafatan rasulullah.. telah ramai yang murtad dan ada segolongan yang tidka mahu membayar zakat... lantas saidina abu bakar yang memegan ta'lifan sebagai khalifah pada masa itu.. memerintahkan memerangi orang2 yang tidka membaayar zakat... para sahabat lainnya agak ragu2 kerana mereka katakan zaman rasulullah tidka berbuat demikian.. lalu diternagkan oleh abu bakar.. aku takut sekiranya ianya dibiarkan maka umat islam lain akan mengatakan zakat itu tidak wajib selepas kematian rasulullah dan enggan untuk melaksanakan rukun islam tersebut...

perbuatan ini sebab mereka terang-terangan ingkar pada perintah Allah, mengingkari hukum wajibnya zakat samalah seperti mengingkari hukum wajibnya solat, ie. kufur kepada Allah. maka tindakan Saidina Abu Bakar pada waktu tersebut adalah tindakan yang benar, jika RAsulullah SAW masih hidup Baginda juga akan membenarkannya

ia tak boleh dijadikan hujah untuk membenarkan rekaan2 ibadat baru atau i'tiqad2 baru dalam masyarakat

wallahu a'lam


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-07-06 22:03


!!! QUOTE !!!

kalau kita lihat... imam malik yang sudah sampai tahap mujtahid ataupun boleh berijtihad.. masih mengikut mazhab imam syafie... Kenapa kita kata kita semua boleh ikut mana-mana mazhab yang kita hendak... boleh nak ikut tapi kena tau Kenapa sesuatu mazhab itu membolehkan atau menolak sesuatu... kerana kalau kita tak tau itulah namanya taqlid dna bukan i'tiqad...setahu saya imam malik rh adalah guru imam syafie..Kenapa pula dia ikut mazhab syafie??

!!! QUOTE !!!

ada juga perkara yang dalam hadis rasulullah benarkan namun bagi salafi/atau wahabi menolaknya... antaranya menziarah kekubur... saya tak ingat hadisya.. namun dlama kitab yang saya pelajari ada menyatakan bahawa semasa di awal islam rasulullah menegah umat islam kekubur untuk ziarah..kerana suasana masa itu.. keluarga simati akan meraung2 dan meratapi simati.. sebab itu ditegah dari menziarah ke kubur.. namun apabila umat islam sudah kuat iman dan banyak tegahan dari rasulullah untuk meraung dan meratapi orang yang mati... maka rasulullah telah membenarkan untuk umat islam menziarah kubur... Kenapa orang2 salafi/wahabi masih menegahnya dan mengatakannya haram???

adakah menziarah makam rasulullah juga haram hukumnya??


rasanya tak ada golongan salafi yang haramkan ziarah kubur..cuma amalan yang dilakukan semasa ziarah itu ditentang. sama seperti Rasulullah larang ziarah kubur pada awalnya kerana amalan yang salah ketika menziarahi kubur

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 00:20


Pada 05-07-06 22:03 , ubaidillah posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

kalau kita lihat... imam malik yang sudah sampai tahap mujtahid ataupun boleh berijtihad.. masih mengikut mazhab imam syafie... Kenapa kita kata kita semua boleh ikut mana-mana mazhab yang kita hendak... boleh nak ikut tapi kena tau Kenapa sesuatu mazhab itu membolehkan atau menolak sesuatu... kerana kalau kita tak tau itulah namanya taqlid dna bukan i'tiqad...setahu saya imam malik rh adalah guru imam syafie..Kenapa pula dia ikut mazhab syafie??


ana minta maaf.. tersalah sebut.. maksud ana imam nawawi... maaf sekali lagi.. tanpa sengaja...

erm.. saudara fathurrahman... kan ana cakap tadi memang pernah diharamkan tetapi.. kan sudah dibenarkan.. yang saya dengar ada yang terlalu ta'sub sehingga mengatakan ziarah makam adalah haram.. bukan amalannya... semua sekali dikata kan bid'ah.. malah pernah satu ketika ada seorang yang berfahaman salafi/wahabi mengatakan orang yang berpuasa dibulan rejab adalah berdosa besar dan wajib bertaubat... saya bukan kata ikut suka tetapi memang pernah berlaku pada saya sendiri...

saya rasa amalan orang yang menziarah kubur boleh membawa kuirafat dan syirik tidka semua kan yang buat macam tu.. ada juga yang emnziarah semata2 untuk melawat dan mendoakan si mati yang mungkin ahli keluarganya... bukankah dikatakan amalan yang tidka terputus termasuk juga doa anak yang soleh???

betul tak??


-----------------
bangunlah bersama islam,kerana islam akan tetap tertegak walau tanpa kita bangunkan.rgilah mereka yang tidak ambil bahagian dalam membangunkan islam


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 00:26


!!! QUOTE !!!


perbuatan ini sebab mereka terang-terangan ingkar pada perintah Allah, mengingkari hukum wajibnya zakat samalah seperti mengingkari hukum wajibnya solat, ie. kufur kepada Allah. maka tindakan Saidina Abu Bakar pada waktu tersebut adalah tindakan yang benar, jika RAsulullah SAW masih hidup Baginda juga akan membenarkannya

ia tak boleh dijadikan hujah untuk membenarkan rekaan2 ibadat baru atau i'tiqad2 baru dalam masyarakat

wallahu a'lamsaudara.. amalan membaca yasin itu kan.. membawa pahala kerana membaca ayat alquran,tahlil pula dalmanye zikir mengingat ALLAH.. adakah ianya adalah direka2???

berselawat semasa maulidur rasul kan berselawat kepada rasulullah... rasulullah bersabda " barang siapa yang berselawat kepada aku,maka ALLAH akna berselawat kepadanya" selain itu " orang yang bakhil adalah orang yang berat lidahnya untuk berselawat kepada ku ketika mendengar nama ku disebut"

adakah semua itu rekaan semata2... bukankah semua itu adalah benda yang disunannatkan kepad akita malah mendapat pahala kalau kita berselawat,berzikir dan membaca ayat AL-QUR'AN... atas dasar apa pula dikatakan rekaaan???


-----------------
bangunlah bersama islam,kerana islam akan tetap tertegak walau tanpa kita bangunkan.rgilah mereka yang tidak ambil bahagian dalam membangunkan islam


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 01:01


assalamualaikum..

ana rasa perbahasan ini telah banyak dibincangkan dalma topik yang terdahulu.. kalau betul-betul mahu berbincang masuk lah kat topik itu...

wahabi bagaimana kah ianya menular???

dalma anjung agama... jadi tidka perlu bukak pada perbincangan lainnya.. kebanyakan isi yang di paste kan kat sini pun dari pada situ.. jadi kalau kita bincangkan kat sini ianya hanya akan mencuri ruanmg sahaja..

salam ukwhah dan perjuangan

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 01:28


disebabkan topik ni tajuk pun kerkaitan aliran salafi, mungkin tak salah sentuh sedikit prkra2 tersebut (walaubagaimanapun, silalah ke topik wahabi..bagaimana menular untuk yang detail)

ana tak nafikan memang ada yang ghuluw dalam aliran ni, sama juga dengan aliran2 & jemaah lain. ada yang kononnya tak hendak taqlid pada mazhab tapi mereka tak sedar mereka sendiri pun sebenarnya bertaqlid pada pendapat Syeikh Albani (rh) atau ulama' tertentu saja. memang ada golongan yang macam ni

& ada juga segelintir yang mungkin baru kenal aliran salafiyyah, sebab tu semangat berkobar2 dalam nak menghukum orang. sdgkan mereka lupa, perjuangan Rasulullah SAW & para Sahabat adalah untuk membawa manusia kepada Allah & memperoleh Syurga-Nya, bukan menghumbankan manusia ke dalam neraka dengan membid'ahkan, menyesatkan atau mengkufurkan golongan lain walaupun atas kesilapan yang amat kecil (seperti contoh yang enta berikan)

amalan ziarah kubur seperti biasa tu tak apa, asalkan tak disertakan dengan amalan2 khurafat atau bid'ah di kuburan. dulu-dulu diharamkan ziarah kubur sebab ramai yang sanggup bermusafir daripada jauh semata2 nak pergi ke kuburan para wali untuk berdoa, bernazar & memohon pertolongan daripada roh2 yang telah meninggal dunia. sekarang masyarakat dah lebih cerdik, tapi masih juga ada beberapa kerat yang masih tak celik2

amalan2 yasinan, tahlilan dll, ana dah explain dalam topik wahabi menular, silalah baca di sana

wallahu a'lam


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 08:35


!!! QUOTE !!!


oooo.... kasih2006 ni rupanya orang kuat wahabi dalam pas ye...

tapi kenyataan awak ni memang mengelirukan.

kejap sokong sana....kejap sokong sini...

kejap hentam sana...kejap hentam sini...

bukankah wahabi itu bermuka-muka...?

kekadang saya hairan juga untuk apa beliau berbuat demikian..?

di mana pendirian awak ye...

harap jelaskan kalau saya salah....


kan ana dah bagi tahu yang ana ni AHLI UMNO tetapi telah berubah angin dan sokong PAS sekarang...tapi ana belum keluar UMNO secara rasmi kerana yuran keahlian orang lain yang bayar...

ana menyokong mana yang betul dan mana yang salah....
ana mengikut aliran salafi kerana ia menentang bida'ah dan rekaan dalam beragama...

setahu ana PAS tidak pernah menentang aliran salafi.....
setahua ana yang menentang aliran salafi ialah orang UMNO khususnya orang UMNO di JOHOR, MELAKA, dan.S, SELANGOR (kecuali orang Kedah/Perlis kerana mereka kebanyakan berpegang kepada aliran salafi)

sudah jelas??

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 08:54


tak salah orang2 berfikrah salafi untuk join PAS. malah, lagi bagus.. sama-sama dapat bantu tegakkan Islam.

cuma ada kekeliruan sikit.. setakat yang ana jumpa, orang berfikrah salafi/ wahabi tak suka pembentukan jamaah2 ni.....dan mereka tak sehaluan dengan ikhwanul muslimin. pernah juga ana terjumpa ayat2 mereka yang mengutuk ikhwanul muslimin, PAS dan jamaah lain2.

betul ke?

jawab jangan tak jawab.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 09:00


!!! QUOTE !!!sebagai seorang yang sangat-sangat mengenali dr asri ni, ana mengajak semua supaya jangan lagi menerima dan memakai dr asri serta rakan-rakannya seperti maszlee ni kerana mereka inilah FITNAH AKHIR ZAMAN!mereka sanggup berlawan dengan orang bodoh seperti astora jabat untuk mem'benar'kan kebatilan mereka.


Kenapa orang yang sanggup membetulkan aqidah umat islam dengan memberikan penjelasan mengenai islam liberal ditentang dan dituduh cuba membenarkan kebatilan??
adakah dengan memberikan penerangan mengenai islam tulen adalah batil??
betapa taksubnya abg_imam hingga menuduh orang yang cuba membersihkan aqidah umat islam adalah batil....
sedangkan usaha mereka sangat murni demi menyelamatkan aqidah umat islam.....
kerana terlalu taksub abg_imam membuat tuduhan membabi buta....

!!! QUOTE !!!ustaz zamihan ghazali


abg_imam terlalu taksub dengan pandangan salah ustaz Zamihan yang menuduh wahabi sesat...dan menuduh kononya ustaz.asri batil dan membenarkan kebatilan bila menentang astro jabat....
persoalannya;
1.Di mana ustaz-ustaz JAKIM ketika kumpulan islam liberal semakin berani memutarbelitkan aqidah islam??
2.Apa yang ustaz-ustaz JAKIM buat demi membetulkan aqidah umat islam yang terkeliru dengan islam liberal?
3.Mengapa JAKIM membenarkan penulis-penulis Islam liberal terus bermaharajalela menghentam HUKUM ALLAH seperti Astora Jabat, Zainah Anwar (SIS), Fathis Aris Omar dlln???
4.Kenapa ustaz Zamihan Ghazali sibuk mencari kesalahan WAHABI dan menuduh WAHABI sesat sedangkan ustaz Zamihan LANGSUNG tidak berusaha membersihkan aqidah UMAT ISLAM dari fahaman ISLAM LIBERAL dan ajaran sesat? dimana ustaz ZAmihan? adakah beliau bersekongkol dengan ISLAM LIBERAL????atau terlalu empuk duduk di kerusi pejabat JAKIM yang mahal di Bandar PUTRAJAYA yang mewah itu???
5.Kenapa ajaran sesat terus dibiarkan berleluasa seperti RUFAQA', QADIYANI, ISLAM LIBERAL? Dimana Amanah Kerja JAKIM dalam menangani masalah aqidah umat islam?
6.TATKALA ustaz ASRI dan Kumpulannya sibuk menerangkan kepada umat islam tentang bahaya islam liberal dan menjawab semua tuduhan palsu ISLAM LIBERAL, tiba-tiba mereka JAKIM tuduh mereka sesat...tapi mana JAKIM dalam membetulkan aqidah umat ISLAM? adakah ustaz Zamihan bersekongkol dengan islam liberal dan sister in islam untuk menentang kumpulan yang cuba menyelamatkan aqidah umat islam??
sebab dengan menuduh kumpulan ustaz asri sesat maka ustaz Zamihan telah berjaya membenarkan golongan islam liberal....
7.adakah JAKIM bersekongkol dengan SIS sebab anakanda PM (Norin) adalah orang kuat SIS???
8.Ketika kumpulan anti IFC dituduh BODOH oleh Nazri aziz, mana JAKIM untuk pertahankan mereka??kerana mereka berjihad cuba menyelamatkan umat islam??
9.Konvensyen Ulama Malaysia anjuran mufti Perak...di mana JAKIM???Kenapa keputusan ulama semalaysia JAKIM tidak sokong???

JELAS LAH ustaz-ustaz di JAKIM (bukan semua) telah bersubahat dengan kumpulan ISLAM LIBERAL dan menentang kumpulan-kumpulan Islam dalam menyelamatkan aqidah dari fahaman sesat...

p/s: sehingga kini JAKIM belum pernah memberikan penjelasan kepada rakyat tentang tuduhan islam liberal....JAKIM belum pernah berusaha secara serius (hanya segelintir) menyelamatkan aqidah umat islam dari fahaman islam liberal....JAKIM terus membenarkan penulis-penulis islam liberal memburuk-burukkan islam di dalam majalah AL-ISLAM dan paper UTUSAN, BH, NSTP dan THE STAR...

JAWAB ABG_IMAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 09:28


Assalamualaikum...

Kalau kita tengok imam syafie kata bahawa bida'ah terbahagi kepada dua iaitu bidaah baik dan bidaah buruk...

Kita kena paham bahawa masyarakat malaysia rata-rata ikut imam syafie...

mufti perak dalam majalah I keluaran jun:'masyarakat yang memegang wahabi jangan menganggu masyarakat islam yang memegang imam syafie'

sekadar kongsi ilme....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 09:56


!!! QUOTE !!!


Kalau kita tengok imam syafie kata bahawa bida'ah terbahagi kepada dua iaitu bidaah baik dan bidaah buruk...

Kita kena paham bahawa masyarakat malaysia rata-rata ikut imam syafie...

mufti perak dalam majalah I keluaran jun:'masyarakat yang memegang wahabi jangan menganggu masyarakat islam yang memegang imam syafie'

sekadar kongsi ilme....


aliran salafi tidak pernah kata mazhab syafie salah....
tu salah faham tu....

yang berlaku di malaysia sekarang ialah ada kegiatan ibadat umat islam di malaysia adalah bida'ah dan mereka kata ia perbuatan mazhab syafie...dan pada pandangan mereka ia adalah bida'ah hassannah tetapi sebenarnya bukan....
malah imam syafie sendiri tak pernah buat amalan tu...
masyarakat islam OMAN, YEMEN, IRAQ dan HIJJAZ ramai yang bermazhab SYAFIE tetapi mereka pun tak amalkan ibadat tu....
contoh ialah: sambutan nisfu sya'ban....

so tuduhan wahabi ganggu orang syafie salah....
mungkin ada yang begitu sebab terlalu taqsub....biasala dalam jamaah memang ada...dalam pas ada, abim ada, jim ada, dan mana-mana pun ada yang taksub ni....

pandangan mufti perak adalah untuk mereka yang terlalu agresif tu....

NAK JELASKAN....
WAHABI BUKAN MAZHAB...
ia hanya FAHAMAN....dari segi MAZHAB...
ada WAHABI yang bermazhab HAMBALI dan ada yang SYAFIE
tetapi WAHABI tidak terlalu terikat sangat dengan MAZHAB..
kalau ada nas yang lebih sahih pasal sesuatu hukum maka Wahabi akan ikut nas tu....
CONTOH:
1.Nas mengatakan bersentuh lelaki perempuan secara tidak sengaja tidak batal air sembahyang lebih kuat dari yang kata batal...
maka wahabi akan ikut nas yang lebih kuat...
ana bermazhab syafie, syafie kata batal tetapi nas yang lebih kuat kata tak batal (mazhab hambali kata tak batal)..so ana ikut nas yang lebih kuat (seperti mazhab hambali) walaupun ana syafie...

p/s: imam syafie ada berwasiat...jangan taksub ikut mazhab dia sahaja...jika berjumpa dengan nas yang lebih kuat/baik maka ikut nas itu walaupun ia tidak selari dengan pandangan beliau....
(maksud disini berpegang pada Al-quran dan as-sunnah bukan berpegang pada as-syafie semata)....

so jangan salah faham ok

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 10:15


kasih2006 ni nak perjuang apa...?

-tentang bidaah amalan masyarakat malaysia ke..?
-nak bawa fahaman wahabi kat masyarakat malaysia ke..?

cuba jelaskan secara terperinci,apa perjuang yang kasih2006 nak sampaikan...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 10:16


kasih2006....tukar2la bendera england tu, ada lambang salib tu. Kalau pun nak berbangga sb duduk kat UK, bubuh lah bendera yang tak ada lambang salib.....sedaaappp sikit mata saya ni memandang

Bukan apa.....awak berposting cakap agama bagai nak rak, tapi benda begini awak tak sensitif.....harap fikirk2kanlah ye ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 10:16


kasih2006....tukar2la bendera england tu, ada lambang salib tu. Kalau pun nak berbangga sb duduk kat UK, bubuh lah bendera yang tak ada lambang salib.....sedaaappp sikit mata saya ni memandang

Bukan apa.....awak berposting cakap agama bagai nak rak, tapi benda begini awak tak sensitif.....harap fikirk2kanlah ye ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 10:16


kasih2006....tukar2la bendera england tu, ada lambang salib tu. Kalau pun nak berbangga sb duduk kat UK, bubuh lah bendera yang tak ada lambang salib.....sedaaappp sikit mata saya ni memandang

Bukan apa.....awak berposting cakap agama bagai nak rak, tapi benda begini awak tak sensitif.....harap fikirk2kanlah ye ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 10:18


Kalau nak kata orang Malaysia ni tak 'Wahhabi' tak boleh jugak. Orang Malaysia ni betul ke syafie?

Contohnya dalam pembayaran zakat fitrah, kalau ikut mazhab syafie kena bayar guna makanan kan, contohnya beras atau gandum. Tapi kat Malaysia ni guna duit ikut mazhab siapa? Kenapa kita terlalu dungu sehingga kita salu persalahkan orang lain tanpa mengkajinya.

Tentang amalan yasin, memang itu amalan yang baik tapi sedarkah kita sekiranya amalan yang diketegorikan bidaah ini tidak dibendung apakah yang terjadi kepada umat Islam? Dizaman sekarang, umat Islam lebih mengutamakan yang tak dilakukan oleh Rasulullah lebih dari sunnah Rasulullah sehinggakan anak2 muda/kecil tak tau bezakan yang mana yang sunnah yang mana tidak.

Amalan yang tidak bersandarkan sunnah akan memberi kesan bila ianya timbul bermacam amalan yang baru kononnya amalan tersebut baik sedangkan ianya hanyalah rekaan semata2. Mungkin niatnya bagus untuk beribadah tetapi adakah amalan tersebut diterima?


-----------------

Koleksi Busana    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 10:20


SYEIKH jubah_hujau.....

ana cuma nak menjelaskan salah faham tentang WAHABI tu sahaja....
dah nama pun forum kan...
bila ana baca penulisan yang mengatakan wahabi sesat oleh saudara ibnu_musa dalam topik ANTARA PAS,UMNO,TABLIG,ARQAM,WAHABI ETC....
maka ana cuba menjelaskan......
OK...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 10:23


ibnu_musa tak pernah kata wahabi tu sesat...cuba kasih2006 quote dari post oleh ibnu_musa bahawa wahabi tu sesat...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 10:25


saya selalu dengar forum, ceramah dan kuliah ustaz ikim tu, apa nama dia...lupa pula. Pendapat2 dan pandangan2 ahli ukhwah yang berada di pihak salafi dan wahabi ni betul-betul bertentangan dengan mereka.

Boleh saya tau tuan2 semua ni yang di pihak salafi / wahabi ni menuntut di mana? Belajar ilmu quran dan hadith ke?

Just nak tau saja....kalau boleh tolong bagtau....baru saya senang nak terima pandangan tuan2. Kalau tak....saya hanya dengar sajalah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 10:25


saya selalu dengar forum, ceramah dan kuliah ustaz ikim tu, apa nama dia...lupa pula. Pendapat2 dan pandangan2 ahli ukhwah yang berada di pihak salafi dan wahabi ni betul-betul bertentangan dengan mereka.

Boleh saya tau tuan2 semua ni yang di pihak salafi / wahabi ni menuntut di mana? Belajar ilmu quran dan hadith ke?

Just nak tau saja....kalau boleh tolong bagtau....baru saya senang nak terima pandangan tuan2. Kalau tak....saya hanya dengar sajalah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 10:29


!!! QUOTE !!!


kasih2006....tukar2la bendera england tu, ada lambang salib tu. Kalau pun nak berbangga sb duduk kat UK, bubuh lah bendera yang tak ada lambang salib.....sedaaappp sikit mata saya ni memandang

Bukan apa.....awak berposting cakap agama bagai nak rak, tapi benda begini awak tak sensitif.....harap fikirk2kanlah ye


syeikh...ana letak bendara UK sebab nak bagi tau sekarang ana kat UK (saja lawat sahabat kat sini)...bukan pasal apa...insya allah hujung ni or awal bulan depan ana balik Malaysia.....

lagipun setahu ana bendera UK bukan berlambang salib...yang kecoh pro islam hari tu bukan bendera UK tapi bendera england...
kalau ana tak silap lah...
sebab di UK, masyarakat UK cuba sedaya upaya tidak mengkibarkan bendera ENGLAND untuk menjaga sensitiviti umat islam UK so mereka kibarkan bendara UK ganti bendera england sebab bendera UK bukan bendera yang melambangkan agama kristian....
tapi tak sangka ana tengok kat MALAYSIA iklan bendera ENGLAND sempena world cup berlambak sedangkan di UK mereka amat berhati-hati dalam mengkibarkan bendera ENGLAND untuk jaga senstitiviti umat islam UK...

ye lah ana tukar, apa pun thank's....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 10:33


ibnu_musa tak pernah kata wahabi tu sesat...cuba kasih2006 quote dari post oleh ibnu_musa bahawa wahabi tu sesat...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 10:40


!!! QUOTE !!!Arqam dan Wahabi bertentangan dengan ASWJ so kita tak boleh ikut.Ni dia penulisan Ibn_musa...
dia mengatakan Wahabi bertentangan dengan Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWJ)....
padahal WAHABI adalah ASWJ....kebanyakkan bermazhab HAmbali dan Syafie....

apa-apa jamaah yang bertentangan dengan ASWJ adalah sesat...
so bila Ibn_musa kata wabahi bertentangan dengan ASWJ...
maka Ibn_musa menuduh WAHABI SESAT....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 10:45


kasih2006..

akidah wahabi yang sama akidah ASWJ..tapi dari segi melaksanaan ibadat ada berlainan...


boleh terang secara detail latar belakang wahabi..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 10:51


WAHABI SECARA RINGKAS....

Gerakan Wahabi diasaskan oleh Imam Muhammad bin Abdul Wahhab At-Tamimi (1703 – 1791 M) lahir di Uyaynah utara Riyadh di daerah Nejad Arab Saudi. Bapanya adalah seorang qadhi di Nejad yang berpegang kepada akidah Ahli Sunnah wal-Jamaah. Selain berguru dengan bapanya beliau juga berguru dengan ulama-ulama Ahlu Sunnah Wal-Jamaah di Mekah dan Madinah. Gurunya yang terkenal di Madinah ialah Syeikh Muhammad Hayat yang menulis kitab Al-Hashiyah ‘Ala Sahih al-Bukhari.

Imam Muhammad bin Abdul Wahhab merupakan seorang ulama’ yang banyak dipengaruhi Mazhab Hanbali tetapi pegangan tauhidnya berasaskan fikrah Ibnu Taimiyyah dan Ibnu Qayyim yang juga bermazhab Hanbali. Beliau tertarik dengan pemikiran dua pemikir dan cuba menghidupkan kemabli konsep pemikiran Ibnu Taimiyyah dan Ibnu Qayyim.

Ibnu Taimiyyah ( 1263 – 1328 M) adalah seorang pemikir besar umat Islam. Pemikiran Ibnu Taimiyyah menimbulkan bantahan beberapa ulama berfahaman akidah Ahli Sunnah Wal-Jamaah yang sedang menguasai pemikiran akidah pada masa itu sehingga ia di penjara, dilarang menulis dalam penjara dan akhirnya meninggal dunia dalam penjara di Damshik Syiria. Ibnu Qayyim (1292 – 1350 M) adalah juga murid kepada Ibnmu Taimiyyah.

Secara umumnya Syeikh Mohammad bin Abdul Wahab muncul ketika pengaruh Mazhab Hanbali sedang merosot dan umat Islam pada masa itu banyak melakukan pencemaran akidah seperti khurafat, bid’ah dan wakil gabenor Turki pula terlibat dengan rasuah. Beliau telah melancarkan reformasi dan pembaharuan di semenanjung Arab dalam usaha membersihkan mengembalikan umat Islam kepada ajaran sebenar al-Quran dan Hadis Sahih Rasulullah s.a.w. Usahanya mendapat sokongan beberapa pemimpin kabilah Arab di Nejad.

Berasaskan gerakan reformasi inilah maka ia beruasaha menghapuskan rasuah, segala macam bid’ah, khurafat dan pelbagai perbuatan yang membawa kepada syirik. Penegak-penegak fahaman Wahabi ini juga menamakan fahaman mereka sebagai kumpulan Salafi iaitu kumpulan yang tidak terikat dengan mana-mana mazhab seperti mana yang berlaku di zaman Rasulullah dan kepimpinan sahabat-sahabat selepasnya.

Pada prinsipnya fahaman Wahabi ini membuat terjemahan serta tafsiran al-Quran dan hadis sebulat-bulatnya mengikut fahaman pemimpin mereka serta ditegaskan dengan pendirian keras pergerakan itu. Mereka juga dikatakan menolak fahaman 4 Mazhab utama serta pegangan Ahli Sunnah Wal-Jamaah.

Syeikh...wahabi tak beza ibadat dengan ASWJ...sama sahaja dengan ASWJ....
cuma wahabi tidak buat amalan yang Bida'ah (yang nabi tak pernah buat)
tu sahaja...

cuba saudara bagi tahu apa yang ibadat WAHABI/SALAFI berbeza dengan ASWJ???

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 10:57


Secara umumnya Syiekh Mohammad bin Abdul Wahhab merupakan seorang ulama' yang bermazhab Hanbali yang banyak dipengaruhi dengan fikrah Ibn Taimiyah, bangun ditengah-tengah masyarakat yang pada masa itu melakukan perkara-perkara yang kurafat. Kitab beliau yang masyhur ialah Kitaab al-Tawheed yang mengajak umat Islam kembali kepada Al-Quran dan Sunnah Nabi saw. Beliau juga masyhur dikalangan masyarakat baik dulu dan sekaran! pergi sebagai penentang kepada amalan bid'ah. Sinonim perjuangan beliau ini yang menyebabkan ustaz-ustaz yang menyeru kembali kepada Al-Quran dan Sunnah Nabi saw di cop sebagai Wahabi. Beliau cuba membawa masyarakat Islam kearah ajaran Islam pada zaman salaf.

Kaedah keras atau tidak, kesemuanya bergantung kepada pendekatan dan hikmah yang dibawa oleh pendakwah itu sendiri. Begitu juga dengan corak pemahaman atau background pendakwah tersebut. Terdapat dikalangan ulama'-ulama' didalam pentafsiran hadith, ada dikalangan mereka yang agak rigid. Maknanya pemahaman sesuatu hadith berdasarkan kepada harfiah. Akan tetapi, terdapat juga dikalangan ulama' yang berpegang kuat dengan Al-Quran dan Sunnah Nabi saw juga, mengamalkan pendekatan yang agak global. Mereka mengarapkan beberapa pertimbangan dan realiti kehidupan didalam memahami sesuatu hadith. Apa yang terjadi pada masa kini ialah, tidak kiralah sama ada pendakwah itu pro-wahabi atau pun tidak, kaedah dakwah yang diambil janganlah terlalu inginkan cepat untuk mencapai natijahnya sehingga mengabaikan realiti yang ada. Ia mesti realistik! Apa yang perlu diwujudkan ialah kefahaman yang jitu dikalangan audiencenya dan bukannya memaksa mereka menelan apa sahaja yang mereka katakan.

Secara akademik, pemikiran dan karya Ibn Taimiyah dan Sheikh Abdul Wahhab memang agak terserlah juga dinegara kita Malaysia terutamanya di pusat-pusat pengajian tinggi. Malahan, dinegeri Perlis, mereka menerima pemikiran ulama bermazhab Hanbali ini dengan baik. Karangan ulama'-ulama' ini yang paling banyak diterjemahkan didalam Bahasa Indonesia, lantas menjadikan negara Nusantara yang paling banyak menterjemah bahan bahasa melayu yang aliran fikrah sebegini.

Kesimpulannya, mereka yang mencontohi manhaj Syeikh Mohammad bin Abdul Wahab bukanlah satu fahaman baru, cuma ia merupakan perjuangan untuk menegakkan Al-Quran dan Sunnah Nabi saw, sebagaimana yang perjuangkan oleh Syiekh Muhammad bin Abd Wahab keatas masyarakat yang sezaman dengan beliau. Sedar atau tidak sedar, beliau juga menjadi serangan dan sasaran puak-puak orientalis, Nasrani dan Yahudi. Syiekh Dr Yusuf Al-Qaradhawi juga memberi penjelasan bahawa pihak orientalis, Nasrani dan Yahudi sentiasa melabel-label golongan-golongan Islam dengan pelbagai-bagai panggilan, contohnya Islam pertengahan, Salafi Haraki, Salafi Wahabi, Islam Sunni, Islam Sufisme dan sebagainya, agar dapat melaga-lagakan umat Islam, lantas dapat melemahkan mereka.

Natijah yang wujud kini ialah umat Islam telah mula mencemuh diantara satu pemikiran dengan satu pemikiran yang lain. Ada yang menkafirkan yang lain, ada yang menbid'ahkan diantara satu sama lain, sehinggakan perkara khilaf dan furu' dianggap sebagai satu jurang pemisah yang besar diantara mereka . Hasilnya, umat Islam berpecah. Hasil, lahirlah umat-umat Islam yang kurang ajar dan biadap terhadap ulama'. Senang-senang sahaja ulama' yang banyak berjasa terhadap umat diperlekehkan. Siapalah kita jika hendak dibanding! kan dengan ulama'-ulama' seperti Imam Syafie rh, Imam Hanafi rh, Imam Malik rh, Imam Hanbal, Ibn Taimiyah, Ibn Qayyim dan lain-lain. Membicarakan fatwa-fatwa mereka bukan bererti mengkritik dan mengutuk mereka, malah kita memperkayakan khazanah fiqh Islam yang amat tinggi nilainya.

Apa yang perlu kita ambil ialah sikap yang terbuka didalam menilai sesuatu pemikiran. Biarlah kita fikir secara rasional, menilai kembali dengan Al-Quran dan Sunnah Nabi saw, dan melihat dari sudut kacamata manhaj ahl sunnah wa al-jamaah. Label Wahabi, Salafi, Fundamentalist, Kaum-Muda dan sebagainya tidak penting, apa yang penting ialah isi kandungan ajarannya sama ada ia bersesuaian dengan Al-Quran dan Sunnah, dan tidak mengada-adakan sesuatu yang baru didalam Islam.

Sebagai penutup, disini kami cuba memetik fatwa yang dikeluarkan oleh Syiekh Ibn Jibrin mengenai Wahabi.

"Orang Islam wajib menerima ajaran-ajaran Islam, dan mengamalkannya. Apabila mendengar perkataan atau amalan yang disertakan dengan dalil dari Al-Quran atau Sunnah, maka ia wajib menerima kenyataan tersebut dan memberi prioriti(keutamaan) keatasnya mengatasi segala perkara yang lain. Ia hendaklah merujuk apa yang orang lain kata dengan kenyataan bukti dari syariah, dan hanya menerima pandangan yang berdasarkan kepada dalil. Telah maklum bahawa Shiekh Muhammad bin Abdul Wahhab rh telah mengajak masyarakat kepada Tauhid dan telah menulis buku yang sangat termasyur iaitu Kitaab al-Tauhiid. Didalam buku ini beliau menghadkan dirinya hanya memetik bukti-bukti yang jelas dari ayat-ayat al-Quran dan hadith-hadith Nabi saw yang sahih. Komentar buku ini telah ditulis oleh cucu beliau Abdul Rahman bin Hasan dan lain-lain sarjana. Malah tiada seorangpun penentang beliau menafikan buku ini atau mendakwa kenyataannya palsu. Mereka telah mengada-adakan pembohongan ! dan kepercayaan yang palsu terhadapnya, agar orang percaya bahawa beliau telah menyeleweng. Mereka memberi label yang sama kepada ulama Islam yang lain seperti Syiekh Ibn Baaz, Syiekh Ibn Utsaimin dan Syiekh Al-Albani. Adalah maklum bahawa Syiekh-syiekh yang kami sebut tadi tidak menyeleweng dari pendapat yang benar baik dari segi aqidah dan amalan; mereka mengikuti contoh dari jalan yang sama dengan Sahaabah dan Taabi'een, empat-empat Imam, pengarang-pengarang kepada Kitab Hadith yang Enam (al-Kutub Al-Sittah) dan lain-lainya. Mereka yang tidak menghargai mereka sama ada secara jahil atau tidak, mengikut yang lain secara membuta, cemburu, degil atau mengikut keinginan dan kehendak masing-masing, atau patut kepada tradisi, bid'ah atau perbuatan buruk yang melanggar bukti-bukti syariah. Ulama dahulu dan sekarang membuktikan bahawa mereka-mereka ini salah. Maka kita hendaklah mematuhi bukti-bukti dan melebihkannya dari semua pandangan orang" - tamat petikan fatwa Ibn Jibrin. WA.

petikan dari http://macam2ada.tblog.com/

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-07-06 11:04


Assalamualaikum wrwb...

!!! QUOTE !!!

1.Di mana ustaz-ustaz JAKIM ketika kumpulan islam liberal semakin berani memutarbelitkan aqidah islam??


di mana?...kan ustaz-ustaz JAKIM tu (kecuali ustaz Zamihan dan 2 3 yag lain) rata-rata berpegang dengan fahaman Wahabi,kan?...cuba tengok artikel dari JAKIM tentang fahaman Wahabi.

sebenarnya golongan Wahabi bermuka-muka, di satu pihak nak lawan Islam Liberal konon,di satu pihak nak benteras amalan masyarakat Islam Malaysia. itulah kebatilan Wahabi.

!!! QUOTE !!!

2.Apa yang ustaz-ustaz JAKIM buat demi membetulkan aqidah umat islam yang terkeliru dengan islam liberal?


itu kena tanya dengan mereka, jangan tanya ana. ana bukan dari JAKIM, ana dari JHEAINS.

!!! QUOTE !!!

3.Mengapa JAKIM membenarkan penulis-penulis Islam liberal terus bermaharajalela menghentam HUKUM ALLAH seperti Astora Jabat, Zainah Anwar (SIS), Fathis Aris Omar dlln???


setau ana itu bukan dalam bidang kuasa JAKIM.itu dalam bidang kuasa Kementerian Dalam Negeri(KDN). pergilah tanya PM kalau berani.

!!! QUOTE !!!

4.Kenapa ustaz Zamihan Ghazali sibuk mencari kesalahan WAHABI dan menuduh WAHABI sesat sedangkan ustaz Zamihan LANGSUNG tidak berusaha membersihkan aqidah UMAT ISLAM dari fahaman ISLAM LIBERAL dan ajaran sesat? dimana ustaz ZAmihan? adakah beliau bersekongkol dengan ISLAM LIBERAL????atau terlalu empuk duduk di kerusi pejabat JAKIM yang mahal di Bandar PUTRAJAYA yang mewah itu???


itu tuduhan yang sangat keterlaluan, sheikh. ustaz zamihan menentang Wahabi dengan hujah2...anda membantai beliau tak ada hujah.

nampak sangat enta sokong Wahabi seperti yang lain2 dengan emosi dan bukan ilmiah, malah enta taksub dengan Asri(kami panggil dia Asri Bros).

!!! QUOTE !!!

5.Kenapa ajaran sesat terus dibiarkan berleluasa seperti RUFAQA', QADIYANI, ISLAM LIBERAL? Dimana Amanah Kerja JAKIM dalam menangani masalah aqidah umat islam?


enta tanyelah mereka, kalau enta betul-betul ada kekuatan.

sebenarnya urusan agama dalam negeri-negeri di Malaysia adalah dalam tangan Jabatan Agama negeri-negeri. jadi di NS kami berusaha menerangkan kepada masyarakat tentang bahaya ajaran2 sesat.

nak tanya enta, apa bukti RUFAQA' menyampaikan ajaran sesat?..apekah kerana ajak masyarakat cintakan Allah dan bukan cintakan Wahabi maka enta label mereka sesat?...

!!! QUOTE !!!

6.TATKALA ustaz ASRI dan Kumpulannya sibuk menerangkan kepada umat islam tentang bahaya islam liberal dan menjawab semua tuduhan palsu ISLAM LIBERAL, tiba-tiba mereka JAKIM tuduh mereka sesat...tapi mana JAKIM dalam membetulkan aqidah umat ISLAM? adakah ustaz Zamihan bersekongkol dengan islam liberal dan sister in islam untuk menentang kumpulan yang cuba menyelamatkan aqidah umat islam??
sebab dengan menuduh kumpulan ustaz asri sesat maka ustaz Zamihan telah berjaya membenarkan golongan islam liberal....


itu perbahasan yang tak kena dengan persoalannya. masalahnya ustaz zamihan berhujah bahawa mereka sesat, dan bukan JAKIM. enta baca balik artikel JAKIM tentang Wahabi.

sekarang ini orang yang menuduh itu akan terkena balik tuduhan itu kepada dia. maknanya entalah yang bersekongkol dengan SIS dan Islam Liberal.

sebenarnya WAHABI memang bersekongkol secara tak langsung dengan Islam Liberal nak merosakkan Islam dari dalam.

!!! QUOTE !!!

7.adakah JAKIM bersekongkol dengan SIS sebab anakanda PM (Norin) adalah orang kuat SIS???


enta cubalah bertanye terus kepada JAKIM, jangan bising2 kat sini.

!!! QUOTE !!!

8.Ketika kumpulan anti IFC dituduh BODOH oleh Nazri aziz, mana JAKIM untuk pertahankan mereka??kerana mereka berjihad cuba menyelamatkan umat islam??


jawapan ana sama macam soalan no 7 tadi.

!!! QUOTE !!!

9.Konvensyen Ulama Malaysia anjuran mufti Perak...di mana JAKIM???Kenapa keputusan ulama semalaysia JAKIM tidak sokong???


di mana pulak dr asri dan ustaz2 Wahabi dalam konvesyen ulama Malaysia itu?...sah mereka bermuka-muka, konon-konon tak nak berjama'ah.

pada ana Dr .Asri adalah syaitan bertopengkan manusia. bagitau kat dia. katakan ana kenal dia sejak dari KIK lagi dan dia memang suka buat kontroversi untuk glamourkan diri dia. ingat kami respek dia....pirahhh!!!! :-|
[ Telah diedit oleh: ABg_IMaM pada 06-07-06 11:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-07-06 11:06


ulama-ulama Wahabi adalah setaraf dengan Syi'ah iaitu mendakwa amalan mereka sahaja yang betul yang lain2nya salah.

Wahabi = Syi'ah = Sesat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-07-06 11:08


enta tau tak Kenapa Saudi tukar nama Najd kepada Riyadh?...

kerana ada Hadith Nabi s.a.w. menerangkan bahawa fitnah akhir zaman iaitu Wahabi akan timbul dari Najd iaitu Riyadh.

kesimpulannya Sheikh Muhammad Abdul Wahab adalah FITNAH akhir zaman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 11:14


HAHA....
ABG_IMAM...hang buat tuduhan melulu....
cuba hang semak betul-betul...

Dr.MOHD ASRI ZAINAL ABIDIN bersama kumpulannya
telah bekerjasama dengan
PERSATUAN ULAMA' MALAYSIA CAWANGAN PULAU PINANG yang diketuai oleh Dr.wan Mohd Salim...serta Jabatan mufti Perak dan NGO Islam lain telah bersama-sama menggerakkan aktiviti menentang ISLAM LIBERAL......
cuba lah call PUMPP.....
pihak umat islam P.Pinang semua tahu hal ni...malah pemikiran bernas Dr.asri yang banyak dirujuk (bersama-sama ulama lain) dalam gerakan menentang islam liberal

JHEAINS apa buat??????????????
dok diam saja?????

tiba-tiba hang kata dr.asri bersekongkol dengan SIS, yang dok berlawan dengan SIS siapa??

hang tu ustaz...apa hang buat?????...cakap pun tak berADAB...
hang lah USTAZ yang nabi cakap ulama syaitan....
MAKAN GAJI dari PEMERINTAH dan berkata YES BOSS.....
tak buat apa-apa...
Ni lah ULAMA SYAITAN...macam Abg_imam lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-07-06 11:37


Assalamualaikum...

masya-Allah...

enta ni memang tak berhimah langsung...enta ni nak jadi JI ke?...

apa yang kami lakukan bukan kerana gila publisiti macam Asri buat...kami lagi suka buat secara low-profile tapi berkesan daripada bising2 macam asri tapi sebenarnya bersekongkol dengan SIS...

sheikh...jangan ingat group asri bersama PUM tu betul-betul ikhlas nak lawan Islam Liberal...

mereka ni talam dua muka...nak lawan Islam Liberal konon dan dalam masa sama nak hancurkan Islam dari dalam....

enta ni patut guna nick talam_dua bukan kasih...enta langsung tak nak ajak masyarakat ke arah kasihkan Islam tapi ajak masyarakat nak berperang dan berbunuh-bunuhan sesama Islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 11:48


sumber: copy paste dari..

http://hembusan.blogspot.com/2005/12/wahabbi-4-laman-web-bahaya-sikap-suka.html#c115208914114429767

Saya rasa ada baiknya juga jika saya menyenaraikan beberapa laman-laman web Wahabbi yang harus kita elakkan. Saya akan kemaskini dari masa ke semasa. Sila beritahu saya jika anda tahu laman-laman web lain yang mesti dielakkan - sama ada untuk mengelakkan salah faham atau kerana laman tersebut begitu mudah menyesatkan sesuatu golongan. Buat masa ini, saya tidak tahu (atau mungkin terlepas pandang) laman-laman web Malaysia yang memiliki fahaman Wahabbi yang agak keras.

1) Fatwa-Online
2) Allaahuakbar.Net
3) SalafiTalk
4) Laman Sheikh Al-Albani
5) Laman Sheikh Bin Baz
6) Laman Sheikh Ibnu Utyahmeen
7) Laman Bilal Philips

Tujuan saya menyenaraikan adalah supaya anda tidak terpengaruh dengan dakyah mereka yang begitu mudah mengelaskan saudara seIslam mereka sebagai sesat atau deviant. Kebanyakkan orang Malaysia yang berjinak-jinak dengan fahaman Wahabbi tidak begitu tahu betapa 'teruknya' fahaman ini. Jika anda duduk di luar negara atau cuba untuk mengetahui perkembangan Islam secara global, maka anda akan tahu mengapa saya mewujudkan topik ini.

Macam-macam perkara nak dilabelkan sebagai bida'ah dan wajib dihapuskan. Buka majlis dengan surah Al-Fatihah pun ditegur bida'ah. Berzikir guna biji tasbih pun bida'ah juga. Membaca qasidah yang memuji-muji Nabi SAW juga bida'ah. Duduk berzikir dan berdoa selepas solat juga dikatakan bida'ah oleh sesetengah Wahabbi .

Tentang menuduh orang sebagai sesat, ini lagi satu perkara yang haru-biru. Kita sendiri tidak menuduh mereka sebagai sesat. Saya tidak kisah jika mereka menuduh mana-mana kumpulan/fahaman sebagai sesat jika ia menjadi ijmak para ulama sedunia. Oleh itu, saya sertakan beberapa contoh golongan/fahaman yang mereka tuduh sesat.

1) Jemaah Tabligh
- Ulasan dari Allaahuakbar.Net
- Ulasan dari Fatwa-Online

Kumpulan jemaah tabligh yang banyak berjasa kepada umat Islam di Malaysia dan seluruh dunia ini mereka katakan sesat? Walaupun saya tidak berapa ' ngam dan masuk' dengan jemaah tabligh ini, tetapi mengatakan mereka sesat adalah tidak sama sekali.

2) Sufi
- Ulasan dari Allaahuakbar.Net

Di Allaahuakbar. Net, mereka turut menyatakan bahawa Sheikh Hamza Yusuf dan Sheikh Nuh Ha Mim Keller sebagai The Modern Deviated Sufi!!! Maka akhirnya saya menjadi tidak hairan apabila Bilal Philips menuduh secara terbuka bahawa Sheikh Nuh Ha Mim Keller sebagai melakukan syirik. Dr Said Ramadan Al-Buti pun dilabelkan sesat juga. Na'uzubillah... Nampaknya, Hassan Al-Banna pun sesat jugalah jika mengikut kayu ukur fahaman Wahabbi. Jadi saya rasa bagi Wahabbi tegar, mungkin tak mahu baca langsung tulisan saya ini kerana saya banyak menggunakan pendapat-pendapat Sheikh Hamza Yusuf, Sheikh Nuh Ha Mim Keller, dan ulama-ulama tradisional yang lain.

Kenapakah Wahabbi ini membenci ajaran Sufi dan Tasawwuf yang menekankan pembersihan dan penyucian hati ini? Jawapan umum mereka mudah sahaja: "Kerana ia bukan dari Rasulullah saw, ajaran Islam dah sempurna dan tak perlu sufi. Ini semua bida'ah."

Tapi apakah mereka lupa bahawa ramai ulama-ulama agung yang memiliki pengetahuan mendalam tentang ilmu tasawwuf atau kesufian ini? Contohnya, Imam Nawawi, Taqiyuddin Al-Subki, dan Imam Suyuti. Wahabbi bilang, sufi dan tasawwuf ini sesat. Jadi apakah Imam Nawawi itu sesat? Saya berani bilang, andai Imam Nawawi masih hidup pada hari ini, tiada seorang ulama pun yang ada pada zaman ini yang mampu menandingi beliau dari segi keilmuan, kewarakan, kezuhudan, dan segala macam sifat lagi.

Dan lupakah mereka bahawa Hasan Al-Basri, salah seorang tokoh terkenal Islam, dilahirkan pada kurun Salaf, juga adalah seorang ahli sufi?

Semestinya, saya tidak menafikan wujud sufi yang terpesong dan terlampau. InsyaAllah, ia akan turut menjadi fokus saya di akan datang.

3) Gerakan Ikhwanul Muslimin
- Ulasan dari Allaahuakbar.Net

Saya rasa ramai umat Islam di Malaysia yang tertarik dengan fahaman Wahabbi, TIDAK TAHU bahawa Wahabbi ini juga menuduh Gerakan Ikhwanul Muslimin yang digagaskan oleh As-Syahid Hassan Al-Banna, yang juga merupakan seorang ahli Sufi, sebagai sesat. Fikirkan semula wahai umat Islam di Malaysia kalau anda ini sangat terpengaruh dengan doktrin Wahhabi ini yang suka sangat menuduh orang sebagai pembuat bida'ah yang sesat.

Adalah sesuatu yang kelakar kalau anda ini menjadikan Hassan Al-Banna sebagai tokoh yang anda kagumi, tetapi pada masa yang sama, terpengaruh pula dengan fahaman Wahabbi.

4) Asha'hari dan Maturidi
Secara ringkas, mazhab Hanafi, Hambali, Shafie dan Maliki mengambil doktrin akidah Asha'hari dan Maturidi. Saya tidak mahu menceritakan panjang lebar di sini tentang doktrin tersebut buat masa ini. Cuma anda perlu tahu bahawa Asha'hari dan Maturidi adalah doktrin akidah yang digunapakai dalam Ahli Sunnah Wal Jamaah. Perbezaan dua doktrin ini adalah pada perkara minor sahaja. Anda boleh baca lebih lanjut jika mahu tentang doktrin tersebut di sini.

Tetapi, mengapakah puak-puak Wahabbi dalam laman web Allaahuakbar.Net itu meletakkan Asha'hari dan Maturidi di bahagian Guard Your Faith??

-------------------------
Terima kasih buat Abadi kerana memberitahu tentang laman Allaahuakbar.Net. Sekarang kita boleh semakin nampak fitnah fahaman Wahabbi ini. Moga kita dielakkan.

Saya fikir selepas ini saya mungkin patut menumpukan lebih perhatian dalam memberi penjelasan tentang Islam Tradisional berbanding aspek Fitnah Wahabbi. Penjelasan tersebut akan turut dimuatkan pada

nak dapatkan jawapan atas tuduhan salafiy terhadap ikhwan,sila dapatkan di

www.pks-anz.orang/modules.php?op=modload& name=News&file=article&sid=53&mode=thread&orde

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 11:51


enta yang tak berhikmah enta tuduh ana......

siapa yang nak berpecah??
bila masa geng dr.asri suruh berpecah...

group enta yang tak pasal-pasal berperang dengan salafi Kenapa???

padahal salafi dah lama kat malaysia khusunya di PERLIS dan juga KEDAH/PENANG....

hang duduk NS memanglah taksub sangat dengan fahaman enta tu....
ana asal utara...orang utara tak pernah pun bergaduh bab-bab ni...
yang cari pasal pun orang perantau dari negeri lain yang dok tuduh salafi sesat dan berperang dengan salafi....

kat utara dah biasa kalau ada ustaz tak baca qunut..sebab kami berlapang dada dalam perbezaan mazhab....tapi kat selatan sampai bergaduh...contoh kat UIAM...sampai nak minta mazhab yang tak baca qunut tak boleh jadi imam..
apa ni????

yang saya nak jelaskan SALAFi atau anda panggil WAHABI ialah ahli sunnah wal jammah...bukan aliran lain......
cuma beza dari segi feqah saja....

tiba-tiba kata orang salafi sesat bila tak baca talkin, tak sambut nisfu sya'ban, tak ada tahlil arwah (pergi lah Perlis, orang perlis amalkan perkara ni)....

rasanya kalau hang kena hantar ke PERLIS, PEngsan TOK SEDAR DIRI lah jawabnya.....dok taqsub menggila fahaman dia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 11:54


ni fatwa ulama salafiy terhadap ikhwanul muslimin..

Fatwa-Fatwa Ulama Besar Tentang Ikhwanul Muslimin
Senin, 16 Januari 2006 - 11:48 PM, Penulis: Al-Ustadz Qomar ZA, Lc

Asy-Syaikh Abdul Aziz bin Abdullah bin Baz t
Beliau ditanya: “Semoga Allah memberikan kebaikan kepadamu. Hadits Nabi dan dalam hal perpecahan umat: ‘…Akan berpecah umatku menjadi 73 golongan. Semua di neraka kecuali satu… dan seterusnya.’ Apakah Jamaah Tabligh dengan kesyirikan dan bid’ah yang mereka miliki, juga jamaah Ikhwanul Muslimin dengan kekelompokan mereka dan ketidaktaatan kepada penguasa… Apakah dua kelompok ini masuk ke dalam kelompok-kelompok yang binasa?”

Jawab: “Masuk ke dalam kelompok yang 72 (tujuhpuluh dua). Dan siapa saja yang menyelisihi aqidah Ahlus Sunnah wal Jamaah maka masuk yang 72 kelompok. Yang dimaksud dengan kata ‘umatku’ adalah umat ijabah, yakni umat yang menyambut seruan Allah k dan menampakkan diri bahwa mereka mengikuti Nabi dan. Mereka ada 73 golongan. Yang selamat adalah yang mengikuti beliau dan dan istiqamah di atas agamanya. Sedangkan yang 72 golongan, di antara mereka ada yang kafir, ada yang ahli maksiat, ada yang ahli bid’ah, bermacam-macam.”
Penanya: “Yakni, dua kelompok ini termasuk dari 72 golongan itu?”
Jawab: “Ya, termasuk dari 72 golongan itu.”
(diambil dari salah satu rekaman pelajaran Al-Muntaqa di kota Tha‘if, 2 tahun
sebelum wafat beliau)
Asy-Syaikh Muhammad Nashiruddin Al-Albani t
Beliau t berkata: “Tidak benar bila dikatakan bahwa Ikhwanul Muslimin termasuk Ahlus Sunnah, karena mereka memerangi As-Sunnah.” (diambil dari kaset Fatwa Para Ulama seputar Jamaah Tabligh dan Ikhwanul Muslimin, studio Minhajus Sunnah, Riyadh)

Asy-Syaikh Muhammad bin Shalih Al-’Utsaimin t
Beliau ditanya: “Apakah ada nash-nash dari Al-Qur`an dan Sunnah Nabi dan yang memperbolehkan berbilangnya kelompok-kelompok atau ikhwan?
Jawab: “Dalam Al-Qur`an maupun As-Sunnah tidak ada sesuatu yang membolehkan berbilangnya kelompok-kelompok dan jamaah-jamaah. Bahkan yang ada, Al-Qur`an maupun As-Sunnah mencela hal itu. Allah k berfirman:

إِنَّ الَّذِيْنَ فَرَّقُوا دِيْنَهُمْ وَكَانُوا شِيَعًا لَسْتَ مِنْهُمْ فِي شَيْءٍ إِنَّمَا أَمْرُهُمْ إِلَى اللهِ ثُمَّ يُنَبِّئُهُمْ بِمَا كَانُوا يَفْعَلُوْنَ

“Sesungguhnya orang-orang yang memecah belah agamanya dan mereka (terpecah) menjadi beberapa golongan, tidak ada sedikitpun tanggung jawabmu terhadap mereka. Sesungguhnya urusan mereka hanyalah (terserah) kepada Allah, kemudian Allah akan memberitahukan kepada mereka apa yang telah mereka perbuat.” (Al-An’am: 159)
Dan Allah k berfirman:

كُلُّ حِزْبٍ بِمَا لَدَيْهِمْ فَرِحُوْنَ

“Tiap-tiap golongan merasa bangga dengan apa yang ada pada golongan mereka.” (Ar-Rum: 32)
Tidak diragukan bahwa kelompok-kelompok ini bertolak belakang dengan apa yang Allah perintahkan, bahkan apa yang Allah anjurkan dalam firman-Nya:

وَإِنَّ هَذِهِ أُمَّتُكُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَأَنَا رَبُّكُمْ فَاتَّقُوْنِ

“Sesungguhnya (agama tauhid) ini adalah agama kamu semua, agama yang satu dan Aku adalah Rabbmu, maka bertakwalah kepada-Ku.” (Al-Mu`minun: 52)
Adapun ucapan sebagian orang bahwa tidak mungkin dakwah akan kuat kecuali jika berada di bawah kelompok/ organisasi, maka kami katakan: Ini tidak benar. Bahkan dakwah akan semakin kuat setiap kali seseorang semakin bernaung di bawah Al-Qur‘an dan Sunnah Nabi dan serta mengikuti jejak Nabi dan para Al-Khulafa‘ Ar-Rasyidin.” (diambil dari kitab Jama’atun Wahidah lah Jama’at, karya Asy-Syaikh Rabi’)

Asy-Syaikh Shalih bin Fauzan Al-Fauzan hafizhahullah
Beliau ditanya: “Apakah jamaah-jamaah yang ada masuk dalam 72 golongan yang binasa?”
Jawab: “Ya, semua yang menyelisihi Ahlus Sunnah wal Jamaah berupa kelompok-kelompok yang mengatasnamakan Islam, (menyelisihi) dalam hal dakwah atau dalam hal aqidah, atau sesuatu dari pokok-pokok iman, maka ia masuk ke dalam 72 kelompok. Dan ia masuk dalam ancaman dan terkena celaan serta hukuman sesuai kadar penyelewengannya.”
Beliau juga ditanya: “Apa hukum keberadaan kelompok-kelompok seperti Jamaah Tabligh, Ikhwanul Muslimin, Hizbut Tahrir dan lain-lain di negeri muslimin secara umum?”
Jawab: “Jamaah-jamaah pendatang ini wajib untuk tidak kita terima, Karena mereka ingin menyelewengkan kita dan memecah-belah kita. Menjadikan yang ini ikut jamaah Tabligh, yang ini ikut Ikhwanul Muslimin, yang ini begini… Kenapa berpecah seperti ini? Ini termasuk kufur terhadap nikmat Allah k. Kita berada di atas satu jamaah dan agama kita jelas. Kenapa kita menjadikan yang rendah sebagai ganti yang baik?” (diambil dari buku Al-Ajwibah Al-Mufidah)

Asy-Syaikh Shalih Al-Luhaidan hafizhahullah
Beliau berkata: “Ikhwanul Muslimin dan Jamaah Tabligh bukan termasuk orang-orang yang berada di atas manhaj yang benar. Sesungguhnya seluruh jamaah dengan penamaan-penamaannya semacam itu tidak punya sandaran pada pendahulu umat ini.” (Diambil dari rekaman kaset Fatwa Para Ulama tentang Jamaah-jamaah dan Pengaruhnya di Negeri Al-Haramain, Studio Minhajus Sunnah, Riyadh)

sumber: (http://www.asysyariah.com/print.php?id_online=306)

p/s: maknanya...jemaah dakwah yang bersumberkan ikhwanul muslimin seperti abim,jim di malaysia...parti refah di turki...hamas di palestin pun sesat jugaklah??? biar betul salafiy ni???

manhaj salafi BETUL, tetapi tindakan mereka menyesatkan jemaah ikhwan dan tabligh perlu dipersoalkan......

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 11:56


Abang Imam, anta berhujah seperti orang tak berilmiah, inikah yang dikatakan abang Imam yang penuh sifat riak, takabbur dan sombong?

Anta membawa imej Islam tapi dimana adab anta? Baik anta tukar nickname anta supaya orang tak salah anggap tentang imam negeri Sembilan ni. saya pun negeri Sembilan jugak dan saya sangat tak suka Imam yang berlagak macam anta. saya agak sedih tengok imam2 kat negeri Sembilan yang kebanyakkan baca Khutbah ikut teks kerajaan negeri sedangkan tak relate langsung dengan isu semasa. Inikah yang dibanggakan kerajaan negeri Sembilan?

Anta fitnah orang, anta kutuk orang, Imam apakah saudara ni? Mungkin sebab mufti Negeri Sembilan bukan wahhabi anta ikut membabi buta?

Ana tau anta tinggi dipandangan masyarakat disana tapi tak bererti anta tinggi disisi Allah

Maafkan saya atas kekasaran bahasa, biasalah darah muda.

Assalamualaikum wbt

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 11:57


assalamualaikum
dicopy dari hembusan.blogspot.com
suara hati kamii...
(kekadang pening dan keliru)

BANTU KAMI KENAL ALLAH

Wahai Protaz (dan juga ustaz) yang berada di luar sana, bantulah kami ini supaya kami lebih mengenali Allah. Kalau kami tak kenal Allah, maka amatlah sukar bagi kami memiliki sifat takwa kepada-Nya. Tak kenal maka tak cinta. Dan kalau tak kenal juga maka tak takut.

Khusyuk solat kami bukan semata-mata terletak kepada ada atau tidak doa qunut, gerak jari atau tidak ketika tasyahud, dan sebagainya. Tetapi khusyuk solat itu terletak kepada sejauh mana kami takutkan Allah. Berfikirlah, dan kemudian ajar kami mengapa solat umat Islam zaman salaf al-soleh itu begitu berkualiti dan bermutu? Mengapakah Saidina Ali apabila tiba waktu solat, mukanya jadi pucat lesi seperti mayat? Adakah ini semua kerana perkara-perkara teknikal dalam hukum-hakam fiqh, atau pun kerana umat Islam zaman salaf al-Soleh ini mengenali Allah dengan kenal yang sebenar-benarnya?

Malangnya kami hari ini, nak dapat khusyuk dalam solat pun sudah payah. Bila mendengar azan, muka kami tidak pernah sekali pun bertukar pucat. Ya kami akui, memang pernah ada masa kami menangis meraung-raung apabila mendengar azan berkumandang, tetapi itu bukan disebabkan kami takut kepada Allah. Sebaliknya kerana melihatkan penyanyi pujaan hati disingkirkan dari Akademi Fantasia. Kadang-kadang juga, kami nak buat solat sunat pun rasa berat hati. Kekadang itu pula sering dilewat-lewatkan waktunya. Bantulah kami dalam hal ini wahai encik-encik protaz dan ustaz. Kami ingin keluar dari belenggu ini.

Tetapi, janganlah bawa kami lagi ke dalam arena perdebatan yang tidak bermakna. Perdebatan sesama umat Islam pada perkara yang tidak signifikan hanya akan meruntuhkan lagi ikatan ukhwah sesama kami. Malah, hati kami juga bisa rosak dari perdebatan itu. Kalau hati kami sudah rosak, maka mampukah hati ini berasa takut apabila mendengar nama Allah? Dalam al-Quran, dikatakan bahawa orang-orang yang beriman itu apabila disebutkan kalimah Allah kepadanya, maka akan bergetarlah hatinya.

Sepanjang kami beriman kepada Allah, tak pernah sekali pun hati kami ini bergetar apabila mendengar nama-Nya disebut. Dan fenomena hari ini pula, kalimah Allah itu juga sudah jarang disebut di sana-sini. Generasi muda hari ini (malah yang dah menunggu hari untuk masuk ke kubur) lebih banyak sebut nama-nama artis Akademi Fantasia berbanding asma'ul husna. Akibatnya, hati muda-mudi Islam kita lebih mudah bergetar apabila mendengar kalimah Asmawi Ani dan Nor Salima Habibi. Anak-anak kecil juga lebih kenal mereka berbanding para sahabat Nabi yang mulia.

Kami semakin kehilangan jatidiri sebagai umat Islam. Bantulah kami mencarinya semula. Bantu kami memperkuatkan iman - kerana iman yang lemah tidak akan dapat membawa anjakan ketamadunan kepada umat yang sedang dipijak-pijak ini. Kami tidak begitu memerlukan encik-encik protaz dan ustaz untuk terus-menerus mengasak otak kami dengan ilmu itu dan ini sehingga buat kami pening dan keliru. Tapi ajar kami ilmu yang benar-benar bermanfaat kepada diri kami dan umat ini.

Kami ingin mencari ilmu untuk beramal dan sebagai panduan ibadah seharian kami - mudah-mudahan kami akan lebih kenal Pencipta. Tapi janganlah ajar kami ilmu untuk berdebat dalam hal-hal agama yang khilaf dan ranting. Iman kami begitu lemah dan rapuh. Janganlah buat kami makin keliru pada perkara-perkara yang dah lama settle. Ijmak dan jumhur ulama, tak payah sentuh lagi. Pada perkara khilaf dan ranting, berlapang dadalah. Inilah cara para ulama salaf al-soleh dan umat Islam yang baik.

Contohilah pendekatan para ulama dan pedagang Arab berbangsa Yaman yang datang ke tanah Melayu, dan kemudian berjaya mengIslamkan hampir keseluruhan Tanah Melayu dan wilayah Nusantara yang lain. Hari ini, negara yang ramai penduduk Islam bukannya di tanah Arab, tetapi di Indonesia. Mengapa kita tidak mahu mengambil teladan dan contoh dari pendekatan dakwah yang mereka lakukan? Kalau encik-encik Protaz dan ustaz percaya bahawa cara encik-encik semua adalah yang paling baik, maka silalah tunjukkan hasilnya. Kami tidak mahu hasil teori, tetapi hasil yang lebih bersifat praktikal.

Apa kata encik-encik semua pergi berdakwah di Pulau Bali, iaitu satu wilayah di Indonesia yang mana penduduknya lebih 90% beragama Hindu. Gunakan pendekatan dakwah yang encik perjuangkan itu. Tanya dalam hati encik, sejauh manakah pendekatan dakwah encik itu mampu mengIslamkan keseluruhan Pulau Bali? Bagi kami, kita sudah pun ada contoh yang ditunjukkan oleh para pedagang dari tanah Yaman itu. Kalau lah bukan kerana jasa dan pendekatan dakwah mereka yang penuh adab dan berhikmah ini, encik-encik dan kami semua mungkin masih beriman kepada kitab-kitab Rigveda, Samaveda, Yajurveda, dan Atharvaveda. Na'uzubillah..moga-moga dijauhkan!!

PENUTUP
Saya sudahi artikel ini dengan memohon maaf kepada semua andai tulisan saya ini begitu pedas untuk diterima. Tetapi saya mesti berbuat demikian supaya umat Islam ini tidak semakin syok sendiri dalam usaha dakwah mereka. Saya tidak mahu peribahasa Melayu 'Anak di rumah kehausan, kera di hutan disusukan', menimpa umat ini.

Muhasabah diri. Pandang timur, barat, utara, dan selatan anda. Kemudian berdakwahlah mengikut maslahat semasa. Episod terakhir akan saya persembahkan artikel terjemahan bertajuk Meminta Dalil - Ia Bukti Kejahilan Anda! Sebelum saya sudahi tulisan berkaitan Protaz ini, ingin saya menukilkan kata-kata Imam al-Dahlawi di dalam kitabnya al-Inshaaf:

“Sesungguhnya umat Islam telah sepakat bahawa madzhab empat yang telah dibukukan secara berwibawa, boleh diikuti sampai sekarang. Dalam mengikuti madzhab-madzhab tersebut, jelas ada maslahatnya, lebih-lebih pada masa sekarang ini kerana kemampuan sudah semakin lemah dan hawa nafsu sudah mencampuri jiwa seseorang serta masing-masing sudah berasa kagum dan bangga dengan pendapatnya.”
Saya menukilkan kata-katanya bukan untuk memperbincangkan perkara berkaitan mazhab, tetapi untuk menyedarkan diri kita semua supaya lebih berhati-hati dalam mengeluarkan hukum-hakam, terutamanya bagi golongan orang awam seperti kita. Lidah jangan terlalu lancang mengeluarkan fatwa. Kalau rasa ingin berfatwa, maka silalah belajar dengan kaedah yang ditunjukkan oleh para ulama silam. Kepada protaz dan bakal protaz di luar sana, berdakwahlah mengikut keadaan semasa dan fahamilah apa maslahat umat ini.


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 06-07-06 12:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 12:01


KITA MAHU KETAMADUNAN
Manusia itu sifatnya inginkan kemajuan dan ketamadunan, dan Islam sebagai satu agama yang memenuhi fitrah manusia sememangnya membawa umatnya ke arah kemajuan. Oleh itu, jangan salahkan individu yang cenderung ke arah liberal kalau kita sendiri sibuk berdebat dan berbahas pada perkara-perkara khilaf yang tidak menguntungkan umat Islam dari segala aspek.

Beritahu saya: Bagaimana umat Islam boleh maju jika kita tak habis-habis berbahas tentang bida'ah atau tidak membaca doa qunut ketika solat Subuh? Ini perkara khilaf, dan perkara khilaf janganlah kita jatuhkan hukum bida'ah! Apa pernah kamu dengar Imam Abu Hanifah, atau para ulama Hanafiyyah lain yang mengatakan ijtihad Imam Shafi'i tentang sunatnya membaca doa qunut ketika solat Subuh itu bida'ah? Kalau begini gayanya, sampai kiamatlah umat Islam jadi lembik dan tak maju (melainkan kalau kamu berpendapat dengan mengikut ijtihad Imam Abu Hanifah iaitu tiada doa qunut ketika solat Subuh, maka umat Islam dapat menjimatkan masa 2 minit sehari, kalau sebulan 60 minit, dan kalau setahun 720 minit = 12 jam, dan masa yang dijimatkan ini boleh digunakan oleh umat Islam untuk sesuatu yang lebih produktif). Akan tetapi, wujud protaz yang membawa isu dibaca atau tidak doa qunut ketika solat Subuh. Alahai...

Beritahu saya: Apa signifikannya perbincangan ada atau tidak pada satu lagi perkara khilaf iaitu hukum menggerak-gerakkan jari ketika duduk tasyahud? Ada seorang hamba Allah yang membawa isu ini, dan kemudian mengatakan bahawa kaedah dalam mazhab Hanafi dan Shafi'i yang tidak menggerak-gerakkan jari adalah tertolak kerana ia tidak disandarkan kepada dalil. Amboi, hebat sungguh. Sudah belajar dan khatam sampai habiskah kitab fiqh Hanafi dan Shafi'i? Baiklah, saya tidak mahu membawa isu pendapat mana yang lebih kuat atau rajih. Apa yang ingin saya tekankan, kalau pun si dia ini betul, jadi apa signifikannya kepada kepentingan umat Islam hari ini? Apakah dengan tidak menggerakkan jari, maka solat seseorang itu tidak sah? Dan apakah dengan menggerakkan jari itu maka umat Islam akan jadi lebih kuat sehingga mampu menghancurkan tentera zionis di Israel? (melainkan anda ingin kata dengan menggerak-gerakkan jari ketika tasyahud akan membuatkan umat Islam lebih gagah kerana mendapat lebih exercise, maklumlah banyak bersenam badan jadi kuat). Aduhai...

Beritahu saya: Apa faedahnya seorang ustaz di Malaysia yang membawa isu Ada atau Tidak Air Musta'mal dalam Islam, dan kemudian mengatakan bahawa sebenarnya air musta'mal itu tidak wujud dan fiqh Shafi'i telah silap! (Dan saya berkata dalam hati: 'Excuse me, kamu mahu kata para ulama dalam mazhab Shafi'i telah silap lebih 1000 tahun ke dalam perkara ini?') Padahal ini satu lagi perkara khilaf, dan ini pasti akan membawa kecelaruan fiqh kepada masyarakat awam di Malaysia yang sudah lama sebati dengan fiqh Shafi'i. Ustaz ini belajar atau tidak bagaimana Imam Shafi'i berijtihad tentang adanya air musta'mal? Apakah tiada isu besar lain yang boleh ditulis oleh ustaz yang mana tulisan dan gagasan ideanya dikatakan memberi impak yang kuat kepada pelajar IPT tanahair? (Saya fikir tulisan ustaz ini mungkin relevan apabila Kesan Rumah Hijau mula menyeringaikan taringnya, yang mana waktu itu Malaysia menjadi seperti Sudan dan negara-negara Afrika lain yang mengalami krisis air yang sangat kritikal). Ish...apa yang sedihnya, ada juga seorang protaz lain yang turut sama membawa isu ini.

FAHAMILAH ERTI PRIORITI
Inilah akibatnya bila seseorang protaz dan juga ustaz tidak tahu prioriti ummah ini. Yang patut mereka tulis, yang patut mereka perbincangkan bukan perkara-perkara khilaf. Jangan bawa isu ada atau tidak doa qunut, gerak jari atau tidak ketika tasyahud. Tetapi bawalah isu yang benar-benar kritikal seperti fenomena ramai umat Islam yang tidak bersolat. Kes lebih 51,000 murid sekolah yang tidak tahu solat di Terengganu itu antara keutamaan yang patut diberikan. Ini baru di Terengganu. Negeri lain kita tidak tahu lagi.

Apakah kewajiban mendirikan solat ini bukan satu perkara sunnah? Malah ini sunnah yang paling besar dalam Islam dan memang sah tiada khilaf dalam perkara ini! Siapa nak jawab di hadapan Allah nanti kalau kita sibuk berkokok dan bertempik hal-hal khilaf, tetapi hal yang wajib, yang lebih utama, kita buat acuh tak acuh? Siapa mahu jawab?

Saya, anda, ustaz, protaz, atau pun bebudak sekolah itu?

www.hembusan.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-07-06 12:05


artikel imtihan_insyirah elok ditujukan kepada kasih dan semua pendokong wahabi dalam portal ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 12:05


Tentang kesesatan rufaqa' saya sendiri akui pasal saya dulu anak jemaah Arqam. Bapak saya Arqam tapi dah tak join dah.

Kalau abang Imam nak tengok kesesatan dia abang boleh bukak website ni, mungkin abang Imam tak sedap hati dengan link website ni tapi berlapang dadalah dalam mencari Ilmu :
http://al-ahkam.net/home/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=14918
http://al-ahkam.net/home/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=14874
http://al-ahkam.net/home/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=14875

Maafkan saya sekali lagi sekiranya ada salah dan silap. Moga Allah masukkan kita dalam golongan yang berjaya dunia dan akhirat.

Wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-07-06 12:07


assalamualaikum....

saudara amrizal....

di mana sifat2 ana yang enta katakan tu?...di mana buktinya?...

enta seolah-olah mencabar Dato' Mufti kita....enta tak ikut apa yang al-Quran sebut taat pada ulul amri...enta nak jadi apa sebenarnya?...

enta nak jadi macam Shahidan Kassim MB Perlis yang halau sesiapa saja yang tak nak ikut Wahabi keluar dari Perlis?....

kami imam-imam JHEAINS akan pertahankan Dato' Mufti dan akan serang Wahabi hingga Wahabi terkubur dari dunia ni kerana Wahabi adalah FTINAH akhir zaman!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 12:11


Abg_Imam:
hang kata RUFAQA' tak sesat???
hang ni tak ikut perkembangan semasa ke???
hang nak sesatkan orang lain dengan kata rufaqa' tak sesat???

hang pergi lawat laman web ni...baca sendiri....

http://rufaqa-sesat.blogspot.com/

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-07-06 12:13


web itu dicipta oleh pendokong wahabi....ana tau tu...

ana bercampur dengan orang2 rufaqa...tak ada masalah pun...

sebenarnya taksub ni mana-mana ada....orang wahabi pun taksub...tengok sajelah maszlee taksub dengan asri...

:lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 12:14


Pandangan saya tentang artikel imtihan_insyirah tu ada kebenaranya tetapi artikel tu sesuai ditujukan kepada orang Islam yang mahu belajar Islam diperingkat awal. Sebab dalam berdakwah ada step-step yang perlu kita ikuti.

Tapi bila seseorang itu dah tau tentang Islam dah kenal halal dan haram dan tau semua tu maka timbulah persoalan fiqh ini. Tak ingatkah kita tentang dakwah Rasulullah s.a.w ketika berada di Mekah dan Madinah? Di Mekah Rasulullah s.a.w hanya menumpukan bab akidah kerana nak mengajak orang Islam masuk Islam dan memudahkan Islam diterima, dan apabila umat Islam makin kuat setelah berhijrah ke Madinah ajaran Rasulullah lebih bertumpu kepada hukum dan ibadah yang lain.

Persoalan sekarang ialah sekiranya kita berada dalam kolompok mana? Jahil atau sudah tau tentang hukum? adakah kita ingin jahil selama2nya?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 12:15


sudah2lah tu....

orang palestin sekarang ni sedang disiksa dan dizalimi kuffar jahannam sedasyatnya... mereka mengharap belas ihsan kita. mereka merayu kita mendoakan kemenangan mereka di sana.

kita kat sini pulak sibuk nak pertahankan siapa betul siapa salah.

betapa ramai muda-mudi kat luar sana yang dah tak kenal Allah. kuffar laknatullah sedang syok mentertawakan kita
ayuhlah kita bersatu..demi mengembalikan kegemilangan Islam...

bila kita tahu priority kita, kita akan sedar bahawa tanggungjawab kita lebih banyak dari masa yang kita ada- as-syahid imam hassan al banna

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 12:16


hang ni....
orang rufaqa' rupanya...

nak tanya ceramah yang mengatakan ashaari tu boleh tangguh orang mati yang disiarkan oleh TV3 tu siapa???

tu kan ceramah Rufaqa'....

rufaqa' memang sesat...mereka masih macam al-arqam dulu

kalau hang kata tu wahabi yang buat...

buktikan...jangan main tuduh saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 12:17


masalahnya.. yang dah faham Islam dah lama.. dah lama berpegang pada mazhab ahli sunnah wal jamaah pun boleh jadi keliru dan ragu ,contohnya macam ana ni.

kalau orang yang faham syariat pun boleh pening, yang baru nak mendekati islam lagilah pening...


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 06-07-06 12:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-07-06 12:20


itu boleh jadi ceramah 'Rufaqa' yang direka oleh bekas2 Arqam macam ayah enta,pahrol m juoi,zabidi yang bermusuh dengan Ustaz Ashaari...

sheikh....sekarang ini pembohongan boleh dibuat...

orang wahabi takut dengan pengaruh Rufaqa sampai sanggup buat perkara2 macam ni...

yerlah wahabi tak percaya dengan kekuatan dalaman...memang berani nak rosakkan Islam dari dalam...

HIDUP HIDUP HIDUP AHLI SUNNAH WAL JAMAAH!!!

HANCUR HANCUR HANCUR WAHABI!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 12:22


!!! QUOTE !!!sudah2lah tu....

orang palestin sekarang ni sedang disiksa dan dizalimi kuffar jahannam sedasyatnya... mereka mengharap belas ihsan kita. mereka merayu kita mendoakan kemenangan mereka di sana.

kita kat sini pulak sibuk nak pertahankan siapa betul siapa salah.

betapa ramai muda-mudi kat luar sana yang dah tak kenal Allah. kuffar laknatullah sedang syok mentertawakan kita
ayuhlah kita bersatu..demi mengembalikan kegemilangan Islam...

bila kita tahu priority kita, kita akan sedar bahawa tanggungjawab kita lebih banyak dari masa yang kita ada- as-syahid imam hassan al bannasalafi tak bergaduh dengan siapa-siapa...
kami yang dimusuhi oleh mereka....

masalah yang akak im kata tu dah lama dah...sebab masyarakat di pimpin oleh ustaz yang taksub mahzab...tak buat apa-apa pun...
sebab tu sekarang muncul aliran salafi secara agresif terutama di negeri-negeri utara untuk selamatkan umat islam...

tapi sayang...mereka ditntang oleh ulama' pondok (BUKAN SEMUA) ni......sedangkan mereka dah lama kat malaysia ni...tapi apa mereka buat??? dok terperuk kat pondok saja ke??? (BUKAN SEMUA)

insya allah aliran salafi akan berusaha memurnikan semula umat islam...Salafi baru mula bertapak......
doakan aliran salafi menyelamatkan umat islam malaysia.....

jangan jadi seperti indonesia, dimana sekolah pondok (BUKAN SEMUA) telah merosakkan islam di sana....sebb mereka tak berbuat apa-apa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 12:23


Betul marilah kita bersatu without border and land, without rasicsm and nationalisme but in one religion, ISLAM.

Sepatutnya kita kena buat liga2 Islam dan membentuk semua negara Islam menjadi satu negara. Supaya Islam itu kuat dan bersatu dan saling membantu sesama yang lain.

Tentang bidaah, Allah tak akan menghukum orang yang tak tahu perkara tersebut bidaah sehinggalah orang itu tahu yang bidaah tu adalah salah tapi nak buat jugak atas dasar sombong.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 12:24


Pada 06-07-06 12:20 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

itu boleh jadi ceramah 'Rufaqa' yang direka oleh bekas2 Arqam macam ayah enta,pahrol m juoi,zabidi yang bermusuh dengan Ustaz Ashaari...

sheikh....sekarang ini pembohongan boleh dibuat...

orang wahabi takut dengan pengaruh Rufaqa sampai sanggup buat perkara2 macam ni...

yerlah wahabi tak percaya dengan kekuatan dalaman...memang berani nak rosakkan Islam dari dalam...

HIDUP HIDUP HIDUP AHLI SUNNAH WAL JAMAAH!!!

HANCUR HANCUR HANCUR WAHABI!!!


Oklah abang Imam mari kita sama-sama interview ustaz Asyaari. Bila kita nak p jumpa??


-----------------

Koleksi Busana    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 12:26


ABG_IMAM:

buat apa rekaan.....kalau abg_imam kata macam tu...
ana pun boleh kata macam tu juga....

selama ini, wahabi telah difitnah oleh orang seperti abg_imam
dan kata mereka wahabi...sedangkan mereka adalah orang puak abg_imam...

so yang kena musuh wahabi/salafi....

bacalah penulisan yang kata rufaqa' tu sesat dengan teliti dan ilmiah dan berlapang dada.......

JELAS RUFAQA' SESAT !!!!

kalau abang imam orang rufaqa'
maknanya ABG_IMAM orang SESAT...sebab percaya aqidah salah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-07-06 12:31


SALAFI/WAHABI adalah FITNAH AKHIR ZAMAN!!!

bayangkan Kenapa negeri2 di utara terkena tsunami? salah satu sebabnya ialah kerana mereka setgh2nya berpegang dengan WAHABI!

bayangkan Kenapa N9 tak kena tsunami walaupun dekat juga dengan Acheh malah lebih dekat ke Sumatera dari Kedah,Perlis dan Penang?...kerana Mufti kami berpegang dengan Ahli Sunnah Wal Jama'ah dan menentang Wahabi!!!

kalau satu Malaysia ikut dr asri, nescaya Malaysia akan ditimpa bala lebih besar lagi!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 12:40


Pada 06-07-06 10:20 , kasih2006 posting:

!!! QUOTE !!!

SYEIKH jubah_hujau.....

ana cuma nak menjelaskan salah faham tentang WAHABI tu sahaja....
dah nama pun forum kan...
bila ana baca penulisan yang mengatakan wahabi sesat oleh saudara ibnu_musa dalam topik ANTARA PAS,UMNO,TABLIG,ARQAM,WAHABI ETC....
maka ana cuba menjelaskan......
OK...

anta ni suka fitnah orang ye, saya tak pernah sebut pun sesiapa sesat.

macam ni ke nak jadi pendakwah, penuh dengan kata-kata kesat, JAHIL AGAMA, TAKSUB, KAFIR dan sebagainya... tak tahulah nak kata macam man tengok sahabat kita seorang ni.

kat sini siapa yang lebih taasub sebenarnya?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 12:41


BILA PULAK PERLIS KENA TSUNAMI ???????

tiada sorangpun orang perlis yang mati...
tiada satu kampung pun kat perlis yang rosak...
yang kena KEDAH, PENANG dan PERAK....

ALLAH MAHA BESAR...

hang ni terselah kebodohan hang tu....

ACHEH bukan negeri salafi tapi penuh dengan pondok macam kelantan...
Aheh negeri SUFI...
tapi
ACHEH yang kena tsunami.......

kalau abg_imam dakwa macam tu.....
so maknanya abang-sufi pun boleh dakwa macam ni lah:

fahaman PONDOK/SUFI tu yang salah...
sebab tu ALLAH sapu negeri Acheh, acheh negeri SUFI....
kawasan yang kena tsunami kat KEDAH tu pun kawasan ORANG PAS (kota kuala Muda) so fahaman PAS salah lah...

Abg_imam mana boleh dakwa macam tu...
SALAH kalau dakwa macam tu....

hang bercakap secara emosi....
hang ni nampak BODOH lah..nama saja USTAZ...

NS tak kena tsunami sebab kedudukan geografinya yang terlindung.....
SINGAPORE tak kena Tsunami, Kenapa tak cakap SINGAPORE negeri diberkati ALLAH???
HANG NI TULI

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 12:46


MAAF SAYA GUNA BAHASA KASAR PADA ABG_IMAM

SEBAB ABG_IMAM GUNA BAHASA KASAR...

SAYA PUN BALAS SECARA KASAR lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

AzmilMustapha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 24880
Posting: 238
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 12:51


abang Imam tak boleh taksub begitu...

Semuanya ada kebenaran masing-masing....

Apa yang lebih besar bagi kita sekarang, masalah kerosakan aqidah dan moral masyarakat ataupun terus untuk berbalah soal aliran, fahaman yang tak sama....

Salafi sudah sembahyang, Sufi pun sudah sembahyang, Kenapa kita tak berbalah tentang 80% masyarakat diluar sana yang tak sembahyang, 250 ribu orang murtad...

Usahkan nak memahami apa itu Salafi, apa itu Wahabi, apa itu Sufi.....Islam pun mereka tak kenal. Berlapang dadalah sesama kita...

Sapa nak ikut Salafi, ikutlah, sapa nak ikut aliran pondok, ikutlah.....tak payahlah kita nak memenangkan golongan masing-masing...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzmilMustaphaProfil   Hantar PM kepada AzmilMustapha   Pergi ke AzmilMustapha's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 13:06


AzmilMustapha, anta ada ciri2 seorang pendakwah. :)

Terima kasih kerana jernihkan keadaan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-07-06 13:14


sebenarnya kasih lah yang tuli kerana guna bahasa kasar...

cuba tengok posting2 saya....ada maki hamun...

kasih ni ikut darah muda...orang2 wahabi memang suka maki hamun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 13:15


kita sebenarnya dah ada topik tentang ini, lebih baik kita teruskan di topik yang dahulu: wahabi bagaimana terus menular?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 13:15


PEMIKIRAN SALAFI
Yang dimaksud dengan “Pemikiran Salafi” di sini ialah kerangka berpikir (manhaj fikri) yang tercermin dalam pemahaman generasi terbaik dari ummat ini. Yakni para Sahabat dan orang-orang yang mengikuti mereka dengan setia, dengan mempedomani hidayah Al-Qur’an dan tuntunan Nabi SAW.
Kriteria Manhaj Salafi yang Benar
Adalah suatu manhaj yang secara global berpijak pada prinsip berikut :
1.    Berpegang pada nash-nash yang ma’shum (suci), bukan kepada pendapat para ahli atau tokoh.
2.    Mengembalikan masalah-masalah “mutasyabihat” (yang kurang jelas) kepada masalah “muhkamat” (yang pasti dan tegas). Dan mengembalikan masalah yang zhanni kepada yang qath’i.
3.    Memahami kes-kes furu’ (kecil) dan hanya’i (tidak prinsipil), dalam kerangka prinsip dan masalah fundamental.
4.    Menyerukan “Ijtihad” dan pembaharuan. Memerangi “Taqlid” dan kejumudan.
5.    Mengajak untuk ber-iltizam (memegang teguh) akhlak Islamiah, bukan meniru trend.
6.    Dalam masalah fiqh, berorientasi pada “kemudahan” bukan “mempersulit”.
7.    Dalam hal bimbingan dan penyuluhan, lebih memberikan motivasi, bukan menakut-nakuti.
8.    Dalam bidang aqidah, lebih menekankan penanaman keyakinan, bukan dengan perdebatan.
9.    Dalam masalah Ibadah, lebih mementingkan jiwa ibadah, bukan formalitinya.
10.    Menekankan sikap “ittiba’” (mengikuti) dalam masalah agama. Dan menanamkan semangat “ikhtira’” (kreativiti dan daya cipta) dalam masalah kehidupan duniawi.
Inilah inti “manhaj salafi” yang merupakan khas mereka. Dengan manhaj inilah dibinanya generasi Islam terbaik, dari segi teori dan praktek. Sehingga mereka mendapat pujian langsung dari Allah di dalam Al-Qur’an dan Hadits-Hadits Nabi serta dibuktikan kebenarannya oleh sejarah. Merekalah yang telah berhasil mentransfer Al-Qur’an kepada generasi sesudah mereka. Menghafal Sunnah. Mempelopori berbagai kemenangan (futuh). Menyebarluaskan keadilan dan keluhuran (ihsan). Mendirikan “negara ilmu dan Iman”. Membangun peradaban robbani yang manusiawi, bermoral dan mendunia. Sampai sekarang masih tercatat dalam sejarah.
Citra “Salafiah” Dirosak oleh Pihak yang Pro dan Kontra
Istilah “Salafiah” telah dirosak citranya oleh kalangan yang pro dan kontra terhadap “salafiah”. Orang-orang yang pro-salafiah - baik yang sementara ini dianggap orang dan menamakan dirinya demikian, atau yang sebagian besar mereka benar-benar salafiyah - telah membatasinya dalam skop formaliti dan kontroversial saja, seperti masalah-masalah tertentu dalam Ilmu Kalam, Ilmu Fiqh atau Ilmu Tasawuf. Mereka sangat keras dan garang terhadap orang lain yang berbeda pendapat dengan mereka dalam masalah-masalah kecil dan tidak prinsipil ini. Sehingga memberi kesan bagi sementara orang bahwa manhaj Salaf adalah cara “debat” dan “polemik”, bukan manhaj konstruktif dan praktikal. Dan juga mengesankan bahwa yang dimaksud dengan “Salafiah” ialah mempersoalkan yang kecil-kecil dengan mengorbankan hal-hal yang prinsipil. Mempermasalahkan khilafiah dengan mengabaikan masalah-masalah yang disepakati. Mementingkan formaliti dan kulit dengan melupakan inti dan jiwa.
Sedangkan pihak yang kontra-salafiah menuduh faham ini “mundur”, senantiasa menoleh ke belakang, tidak pernah memandang ke depan. Fahaman Salafiah, menurut mereka, tidak menaruh perhatian terhadap masa kini dan masa depan. Sangat fanatik terhadap pendapat sendiri, tidak mahu mendengar suara orang lain. Salafiah sinonim dengan anti pembaharuan, mematikan kreativiti dan daya cipta. Serta tidak mengenal moderate dan pertengahan.
Sebenarnya tuduhan-tuduhan ini merosakkan citra salafiah yang hakiki dan penyeru-penyerunya yang asli. Barangkali tokoh yang paling menonjol dalam mendakwahkan “salafiah” dan membelanya mati-matian pda masa lampau ialah Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah beserta muridnya Imam Ibnul-Qoyyim. Mereka inilah orang yang paling patut mewakili gerakan”pembaruan Islam” pada masa mereka. Kerana pembaharuan yang mereka lakukan benar-benar mencakup seluruh disiplin ilmu Islam.
Mereka telah menumpaskan fahaman “taqlid”, “fanatisme madzhab” fiqh dan ilmu kalam yang sempat mendominasi dan mengekang pemikiran Islam selama beberapa abad. Namun, di samping kegarangan mereka dalam membasmi “ashobiyah madzhabiyah” ini, mereka tetap menghargai para Imam Madzhab dan memberikan hak-hak mereka untuk dihormati. Hal itu jelas terlihat dalam risalah “Raf’l - malaam ‘anil - A’immatil A’lam” karya Ibnu Taimiyah.
Demikian kuatnya serangan mereka terhadap “tasawuf” karena penyimpangan-penyimpangan pemikiran dan aqidah yang tersebar di dalamnya. Khususnya di tangan pengasas madzhab “Al-Hulul Wal-Ittihad” (penyatuan). Dan penyelewengan perilaku yang dilakukan para orang jahil dan yang menyalahgunakan “tasawuf” untuk kepentingan pribadinya. Namun, mereka menyadari tasawuf yang benar (shahih). Mereka memuji para pemuka tasawuf yang ikhlas dan robbani. Bahkan dalam bidang ini, mereka meninggalkan warisan yang sangat berharga, yang tertuang dalam dua jilid dari “Majmu’ Fatawa” karya besar Imam Ibnu Taimiyah. Demikian pula dalam beberapa karangan Ibnu-Qoyyim. Yang termasyhur ialah “Madarijus Salikin syarah Manazil As-Sairin ila Maqomaat Iyyaka Na’budu wa Iyyaka Nasta’in”, dalam tiga jilid.
Mengikut Manhaj Salaf Bukan Sekadar Ucapan Mereka
Yang perlu saya tekankan di sini, mengikut manhaj salaf, tidaklah berarti sekadar ucapan-ucapan mereka dalam masalah-masalah kecil tertentu. Adalah suatu hal yang mungkin terjadi, anda mengambil pendapat-pendapat salaf dalam masalah yang hanya’i (kecil), namun pada hakikatnya anda meninggalkan manhaj mereka yang universal, integral dan seimbang. Sebagaimana juga mungkin, anda memegang teguh manhaj mereka yang kulli (universal), jiwa dan tujuan-tujuannya, walaupun anda menyalahi sebagian pendapat dan ijtihad mereka.
Inilah sikap saya pribadi terhadap kedua Imam tersebut, yakni Imam Ibnu Taimiyah dan Ibnul-Qoyyim. Saya sangat menghargai manhaj mereka secara global dan memahaminya. Namun, ini tidak berarti bahwa saya harus mengambil semua pendapat mereka. Jika saya melakukan hal itu berarti saya telah terperangkap dalam “taqlid” yang baru. Dan bererti telah melanggar manhaj yang mereka pegang dan perjuangkan sehingga mereka disiksa karenanya. iaitu manhaj “nalar” dan “mengikuti dalil”. Melihat setiap pendapat secara objektif, bukan memandang orangnya. Apa ertinya anda protes orang lain mengikut (taqlid) Imam Abu Hanifah atau Imam Malik, jika anda sendiri taqlid kepada Ibnu Taimiyah atau Ibnul-Qoyyim
Juga termasuk menzalimi kedua Imam tersebut, hanya menyebutkan sisi ilmiah dan pemikiran dari hidup mereka dan mengabaikan segi-segi lain yang tidak kurang penting dengan sisi pertama. Sering terlupakan sisi Robbani dari kehidupan Ibnu Taimiyah yang pernah menuturkan kata-kata: “Aku melewati hari-hari dalam hidupku dimana suara hatiku berkata, kalaulah yang dinikmati ahli syurga itu seperti apa yang kurasakan, pastilah mereka dalam kehidupan yang bahagia”.
Di dalam sel penjara dan penyiksaannya, beliau pernah mengatakan: “Apa yang hendak dilakukan musuh terhadapku? Kehidupan di dalam penjara bagiku merupakan khalwat (mengasingkan diri dari kebisingan dunia), pengasingan bagiku merupakan rekreasi, dan jika aku dibunuh adalah mati syahid”.
Beliau adalah seorang laki-laki robbani yang amat berperasaan. Demikian pula muridnya Ibnul-Qoyyim. Ini dapat dirasakan oleh semua orang yang membaca kitab-kitabnya dengan hati yang terbuka.
Namun, orang seringkali melupakan, sisi “dakwah” dan “jihad” dalam kehidupan dua Imam tersebut. Imam Ibnu Taimiyah terlibat langsung dalam beberapa medan pertempuran dan sebagai penggerak. Kehidupan dua tokoh itu penuh diwarnai perjuangan dalam memperbarui Islam. Dijebloskan ke dalam penjara beberapa kali. Akhirnya Syaikhul Islam mengakhiri hidupnya di dalam penjara, pada tahun 728 H. Inilah makna “Salafiah” yang sesungguhnya.
Bila kita alihkan pandangan ke zaman sekarang, kita temukan tokoh yang paling menonjol mendakwahkan “salafiah”, dan paling gigih mempertahankannya lewat artikel, kitab karangan dan majalah pembawa missi “salafiah”, ialah Imam Muhammad Rasyid Ridha. Pem-red majalah “Al-Manar’ yang selama kurun waktu tiga puluh tahun lebih membawa “bendera” salafiah ini, menulis Tafsir “Al-Manar” dan dimuat dalam majalah yang sama, yang telah menyebar ke seluruh pelosok dunia.
Rasyid Ridha adalah seorang “pembaharu” (mujaddid) Islam pada masanya. Barangsiapa membaca “tafsir”nya, seperti : “Al-Wahyu Al-Muhammadi”, “Yusrul-Islam”, “Nida’ Lil-Jins Al-Lathief”, “Al-Khilafah”, “Muhawarat Al-Mushlih wal-Muqollid” dan sejumlah kitab dan makalah-makalahnya, akan melihat bahwa pemikiran tokoh yang satu ini benar-benar merupakan “Manar” (menara) yang memberi petunjuk dalam perjalanan Islam di masa modern. Kehidupan amalinya merupakan bukti bagi pemikiran “salafiah”nya.
Beliaulah yang merumuskan sebuah kaidah “emas” yang terkenal dan belakangan dilanjutkan Imam Hasan Al-Banna. Yaitu kaidah :
“Mari kita saling bekerja sama dalam hal-hal yang kita sepakati. Dan mari kita saling memaafkan dalam masalah-masalah yang kita berbeda pendapat.”
Betapa indahnya kaidah ini jika dipahami dan diterapkan oleh mereka yang meng-klaim dirinya sebagai “pengikut Salaf”.
________________________________________
(disalin dari buku “Aulawiyaat Al Harokah Al Islamiyah fil Marhalah Al Qodimah” karya Dr.Yusuf Al Qordhowi, edisi terjemahan Penerbit Usamah Press)

www.dakwah.info

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 13:21


betul cakap AzmilMustapha....Kenapa TAK BERBALAH UMAT ISLAM 80% TAK SOLAT....250RIBU MURTAD!!!!....

ana cuba jernih kan keadaan..kasih2006 degil,masing nak berhujah......

nama pun portal ukhwah.com.....tapi kalangan kita semakin terhakis ukhwah...maaf lah cakap kasar sikit

seorang kata jemaah ni sesat,jemaah ni betul...
seorang kata sebaliknya!!!....

MUSUH ISLAM kat LUAR SANA TEPUK TANGAN BILA UMAT ISLAM BERGADUH SEMASA SENDIRI....

maaf lah cakap kasar sikit......

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

AzmilMustapha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 24880
Posting: 238
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 13:21


KISAH SELUAR

”Eh, Mid. Seluar engkau tu tak sesuai. Warnanya tak masuk dengan warna baju engkau. Tukarlah seluar lain. Pakai yang gelap sedikit”, Edi menunding jari ke arah Hamid yang wajahnya masam mencuka.

“Mid, engkau nak keluar macam tu? Tak malu ke? Orang zaman sekarang ni sudah tidak pakai seluar begitu. Carilah yang up-to-date sikit”, Zamri pula mencelah, turut sama memberi komen kepada Hamid yang baru sahaja menukar seluarnya.

“lah Ilaha Illallah. Itukah seluar terbaik engkau? Malu aku nak berjalan dengan kamu, Mid. Seluar macam itu, orang sekarang buat kain pengelap lantai sahaja, kau tahu tak?”, kata Azlan yang tidak berpuas hati dengan penampilan rakan serumahnya, Hamid.

Pipi Hamid sudah merah. Wajahnya sudah masam mencuka. Rupanya seperti bom yang mahu meletup. Pakai yang ini salah, pakai yang itu salah, habis yang mana satu?

”Yelah yelah, susah sangat. Aku keluar rumah bertelanjang lagi senang”, akhirnya Hamid keluar dari biliknya bertelanjang. Ia menjadi insiden yang amat mengaibkan. Tidak tergamak untuk ditulis di sini.

Ya, akibat keliru dan diasak dengan pelbagai pendapat, akhirnya Hamid mengambil keputusan paling drastik iaitu bertelanjang.

Kisah di atas mungkin sekadar bayangan saya. Namun saya menulisnya sebagai gambaran tentang kekeliruan yang berlaku di kalangan masyarakat kita dengan kepelbagaian pendapat yang menyerang. Bila dibuat begini, dikatakan Bid’ah. Bila dibuat begitu, diserang pula dengan tohmahan sebagai Wahabi. Akhirnya golongan ini terkeliru dan mereka membuat keputusan yang paling popular masa kini, iaitu bertelanjang. Mereka menelanjangkan diri dari agama, kerana agama itu sungguh mengelirukan.

Siapakah yang mengelirukan masyarakat tentang agama? Tidak lain dan tidak bukan, iaitulah golongan agama sendiri. Sama ada yang berkelulusan agama dari Alif sampai Ya, mahu pun yang Alifnya rumi, dan di tengah-tengah jalan, Lamnya menjadi jawi dan Arabi.

REALITI YANG DILUPAKAN

Ya, dalam keasyikan melayan pelbagai pandangan dan aliran, kita sering terlupa bahawa majoriti telah memilih untuk bertelanjang. Mereka menanggalkan agama dari diri kerana agama sungguh menyerabutkan. Pandangan ini saya kutip daripada pelbagai siri pertemuan, terutamanya apabila mengendalikan kursus wajib yang disediakan oleh pihak Universiti dan Kolej. Saya bertemu dengan ramai pelajar yang pelbagai dan nyata sekali di hari pertama kursus, kebanyakannya hadir dengan paksa rela.

Ia berbeza dengan kuliah di masjid. Masjid hanya dihadiri oleh mereka yang berjiwa masjid. Maka kita bertemu dengan insan yang hampir sama corak fikir dan gelombang frekuensinya. Ia juga tidak sama dengan program terbuka yang iklan di papan kenyataan hanya dipedulikan oleh mereka yang peduli. Akan tetapi, ketika saya berprogram melalui Fitrah Perkasa, saya bertemu dengan manusia yang sungguh pelbagai. Saya tidak berhasrat untuk mengulas dalam skala yang terlalu besar, maka untuk kali ini saya hanya ingin mengajak pembaca menumpukan perhatian kepada kekeliruan yang menimpa golongan muda, khususnya pelajar sekolah, kolej dan universiti.

Saya masih ingat, semasa di Belfast, saya menghadapi masalah yang sama. Soalan saya semasa itu mudah sahaja. Aku SALAFI, ANAK (MURID)KU BAGAIMANA?

Bagaimanakah sepatutnya saya mengajar anak-anak murid yang pelbagai itu? Jika saya mengajar solat Fajar tanpa qunut, ia menghairankan anak murid saya yang beribu bapakan seorang Melayu yang tidak pernah meninggalkan qunut, bahkan menggantikan qunut yang tertinggal dengan sujud sahwi. Seandainya saya mengajar solat Fajar dengan qunut, ia membingungkan anak murid saya yang berketurunan Pakistan dan Turki yang hairan mengapa mereka diajar qunut sedangkan ibu bapa mereka terus sujud selepas bangun dari rukuk di rakaat kedua.

Saya harus akur bahawa pelajar di sekolah saya terdiri daripada anak-anak yang datang dari lebih 25 negara. Pakistan, India, Bangladesh, Kashmir, Turki, Bosnia, Adzerbaijan, Mesir, Jordan, Syria, Arab Saudi, Maghribi, Algeria, Libya, Tunisia, Lubnan, Iraq, malah Iran dan tidak lupa Malaysia, serta yang sudah pastinya British, English, Irish, dan Scottish. Semua itu terhimpun dalam sebuah sekolah kecil bernama Belfast Islamic School yang berpengetuakan saya, seorang budak Melayu yang baru berusia 26 tahun ketika itu.

Itu baru satu isu.

KEBENARAN ISLAM VS KRISTIAN

Masalah seperti ini juga membabitkan isu kebenaran Islam dan Kristian. Saya tidak boleh secara mudah menyebut, “agama yang benar adalah Islam, manakala Kristian itu batil dan sesat, tempatnya di neraka!”. Mengapa tidak? Sebabnya mudah. Hampir 20 orang daripada anak murid saya yang ibu mereka Kristian manakala bapa mereka Muslim. Dengan menggunakan peruntukan perkahwinan bersama ahli Kitab, jumlah penduduk di Belfast yang mengahwini perempuan Kristian tempatan agak signifikan.

“Imam, saya rasa emak saya yang Kristian lebih baik akhlaknya berbanding ayah saya yang Muslim. Takkanlah mak saya masuk neraka!”, kata salah seorang anak murid saya.

Habis, apakah jawapan yang dapat saya berikan? Hakikatnya memang begitu.

Saya pernah dihubungi oleh pihak polis yang meminta agar saya hadir ke sebuah funeral house. Saya dijemput dengan sebuah limosin hitam, bagi menghadiri upacara menyembahyangkan jenazah seorang kanak-kanak perempuan berusia 4 tahun yang meninggal dunia semasa tidur. Ibunya Kristian bermazhab Katolik dan ayahnya seorang Muslim Arab dari Algeria.

Semasa tiba di majlis tersebut, saya bertemu dengan si ayah. Bertindik, rambut kerinting cantik berdandan. Si ayah bersalam acuh tidak acuh dengan saya. Tiada sepatah pun kalimah dari mulutnya, salam saya juga tidak berjawab.

Saya dibawa bertemu dengan si ibu, wanita Irish dalam usia akhir 20’an. Wajahnya sugul sekali dan ketika melihat saya, dia datang sambil melemparkan senyuman yang dipaksa.

“Terima kasih, Imam. Saya amat menghargai kedatangan Imam. Maafkan saya kerana meminta bantuan polis untuk mencari Imam sebab saya tidak tahu lokasi masjid di Belfast.”, katanya.

“Tak apa, puan. Malah saya amat berterima kasih di atas kesungguhan puan menghubungi kami. Apa yang terjadi puan? Bagaimana puteri puan meninggal dunia?”, saya bertanya.

“Tuan Imam, anak saya tuan Imam. Itulah satu-satunya anak kami. Kami amat sayangkan dia. Tetapi pagi Isnin baru-baru ini, kami bangun pagi dan dapati Mary sudah tidak bernyawa. Wajahnya biru dan tubuhnya sejuk membeku.”, jawab wanita tersebut dengan tangisan air mata.

“Inna Lillah wa Inna Ilayhi Rajioon. Takziah dari saya, semoga Allah memberi kekuatan kepada puan dan suami”, saya cuba mententeramkannya.

“Maafkan suami saya Imam, dia memang begitu. Agak kurang peramah.”, kata perempuan tersebut sambil merenung suaminya yang sedang menghembuskan asap rokok ke tingkap koridor.

Saya dan rombongan masjid dibawa ke dewan. Kami meminta supaya di arah kiblat, tiada sebarang tanda salib atau patung. Semasa menjenguk ke keranda, berderai air mata saya melihat si anak kecil yang dihias cantik, dengan gaun putih dan rambut yang disikat kemas.

“Allah telah menyelamatkan dirimu wahai anakku, Maryam. Pulanglah engkau ke syurga-Nya.”, saya berbisik sendirian ke arah sekujur jenazah yang mati penuh misteri.

Saya susunkan saf menjadi tiga. Seterusnya saya imamkan solat jenazah di pagi yang hening itu, sambil diperhatikan oleh puluhan anggota keluarga ibu si Mary. Ayahnya enggan bersolat bersama kami.

Selesai mengerjakan solat, saya diminta berucap di hadapan orang ramai, sebagaimana adat yang diamalkan oleh penganut Kristian Katholik.

SAYA BERTALQIN?

“Tuan-tuan dan puan-puan, khususnya Puan Catriona sekeluarga. Sesungguhnya kematian ini adalah sesuatu yang pasti. Kita merancang pelbagai perkara yang entahkan sempat atau tidak kita melakukannya. Tetapi janganlah kita lupa merancang untuk hidup selepas mati.

Ajaran agama kami iaitu Islam, menyatakan bahawa setiap bayi yang lahir, adalah suci dan bersih. Suci dan bersihnya mereka menyebabkan setiap mata yang melihat wajah kanak-kanak akan terhibur, kerana pada diri mereka tiada dosa. Di antara kanak-kanak yang suci itu adalah Mary Daly yang akan berpisah dengan kita buat selama-lamanya hari ini. Mary lahir dengan penuh kesucian, seperti kanak-kanak yang lain, seperti Mary ibu kepada Isa. Dan apabila dia pulang kepada Tuhan seawal usia ini, dia pulang dengan suci, dan pastinya Tuhan menyambut kepulangan Mary dengan penuh restu.

Walaupun sedih, namun bergembiralah Puan Catriona dan suami, serta sekalian yang mengasihinya kerana Mary pulang ke syurga. Tempat yang selayaknya untuk insan-insan yang suci sepertinya. Semoga Allah menerima Mary dengan sebaiknya, dan memberikan kekuatan kepada ibu dan ayahnya, Amen.”, saya mengakhiri ucapan pagi itu dengan sekalung doa.

Entahlah, apakah perbuatan saya itu menjadi talqin yang dibid’ahkan oleh sesetengah orang? Namun ia adalah peluang dakwah yang amat besar kerana hanya dengan Islam sahaja, kematian Mary boleh dilihat positif, sedangkan ramai yang hadir gusar kerana Mary belum disucikan daripada original sin sebab belum sempat dibaptiskan paderi.

PENTINGKAH ILMU PEDAGOGI?

Pengalaman di atas sungguh unik, namun saya tetap melihatkan sebagai suatu cabaran yang mengelirukan, apabila ia dibawa ke institusi pendidikan. Di Belfast Islamic School, saya harus serius memikirkan kaedah pendidikan yang tersendiri lantaran keadaan anak-anak murid saya yang sungguh unik lagi tersendiri.

Pada masa itu ilmu dan pengalaman saya amat cetek. Saya terpanggil untuk berusaha meningkatkan diri dengan memohon menyertai program Master di bidang Sosiologi Agama di The Queen’s University of Belfast. Tetapi semasa hari pendaftaran saya membatalkan hasrat itu kerana tidak mempunyai bekalan wang yang mencukupi.

Pada tahun yang berikutnya saya telah mengambil keputusan untuk melanjutkan pelajaran di peringkat sarjana di bidang Pendidikan (Curriculum Studies) bersama The Open University, UK. Tujuan saya memilih bidang ini adalah kerana cabaran saya di Belfast Islamic School. Saya harus serius membangunkan kurikulum yang tepat bagi sekolah itu bahkan sekolah-sekolah lain di UK dan Ireland.

Tidak mungkin generasi anak-anak ini dididik dengan sistem pendidikan yang dilalui oleh ibu bapa mereka. Anak-anak ini menerima pendedahan terhadap Islam dalam bentuk yang berbeza. Soal mazhab, perkahwinan campur dan banyak lagi isu, harus ditangani dengan teliti.

Saya tidak boleh mengambil pendekatan bebal. Ahh, manhaj aku adalah yang paling tepat dengan al-Quran dan al-Sunnah. Maka dunia harus berputar mengikut putaranku. Soal mereka ikut atau tidak, itu tidak penting. Yang mengikut tandanya dapat hidayah. Manakala yang menolak, terserahlah nasib mereka untuk ditentukan Allah! Wah, mampukah saya berkata demikian? Jika anak orang lain mungkin sedap mulut kita menyebutnya. Tetapi apabila terkena anak sendiri, mahu dibiarkan sahajakah dia terhumban ke lembah yang terpesong dari jalan ke syurga itu?

Guru-guru yang mengajar anak murid tanpa mengambil kira kesan pengajarannya, adalah sungguh tidak mempedulikan Sunnah. Kita mengajar untuk express atau impress? Kita berceramah untuk memandaikan orang atau untuk tunjuk pandai di hadapan orang?

Kerana itu, saya tenggelamkan diri saya dalam himpunan buku pedagogi. Alhamdulillah, rakan-rakan sekuliah amat pelbagai. Ada cikgu sekolah di Jepun, ada guru penjara di Hawaii, dan ramai lagi rakan forum saya dalam subjek semester pertama kami. The Open University of UK mempunyai Fakulti Pendidikan yang terbesar di Eropah, dengan jumlah pelajar yang mencecah 16 ribu orang semuanya.

Malang sekali, di tahun pertama pengajian, saya ditimpa penyakit dan terlantar selama berbulan-bulan di rumah. Saya tidak boleh keluar rumah kerana kulit saya menjadi foto sensitif. Berbahang apabila terkena matahari. Saya mengundurkan diri dari pengajian di tahun itu.

Manakala di tahun berikutnya, saya menyambung kembali pengajian, tetapi malang sekali lagi, kami terpaksa pulang ke Malaysia kerana isteri saya dipanggil pulang berkhidmat di tanah air.

Walaupun MEd. saya terbengkalai, namun saya masih sensitif dengan metodologi pengajaran. Pada saya, ilmu mengajar adalah sama pentingnya dengan ilmu yang hendak diajar.

DAKWAH ANTARA MASJID DAN KLCC

Kerana itu, pada bulan Mac 2005, semasa pulang dari pejabat, saya telah singgah di Suria KLCC selama setengah jam, semata-mata untuk bermuhasabah. Saya pulang selepas lebih 10 tahun saya tenang beribadah menurut pendirian saya, ketika di luar negara. Tetapi apabila saya pulang ke Malaysia, saya tercabar oleh pelbagai fenomena. Usahkan hendak mempertahankan al-Fatihah tanpa Basmalah yang jahriah, atau Solat Fajar berqunut atau tidak, nak mengajak kepada kewajipan solat pun saya rasa kaget, ketika merenung orang ramai dari tingkat tiga Suria KLCC petang itu. Berapakah jarak manusia di situ dari Kuliah Maghrib kita di masjid. Usahlah masjid yang jauh-jauh. Cukup sekadar Surau KLCC di tingkat 4 atau Masjid al-Syakirin itu, apakah relevan dakwah dan pendekatan kita selama ini dengan manusia yang berpusu-pusu ke kiri dan kanan Suria KLCC berkenaan? Saya memikirkannya dengan serius, dan fikiran yang tercabar.

Saya berasa keliru di antara gembira dan kecewa. Saya gembira kerana kesedaran masyarakat untuk kembali meneliti usul pegangan agama mereka sudah bangkit. Hadith-hadith diteliti kesahihannya, pendakwah-pendakwah yang bercakap sedap mulut semakin tersisih dari pentas ceramah. Tetapi dalam masa yang sama, saya berasa sedih dengan gejala yang menimpa kesedaran ini, dan gejala itu banyak berkait dengan SIKAP.

PERANG DI KOLEJ

Banyak kolej yang saya hadir, pelajar yang mahu kepada Islam asyik berbalah tentang baca Yasin tu syar’ie atau tidak, tetapi mereka ‘syok sendiri’. Mereka terlupa bahawa pelajar yang Khamis malam Jumaatnya penuh dengan clubbing adalah lebih ramai dari yang mempertahankan Yasin Khamis malam Jumaat tersebut.

Apabila timbul di internet, atau majalah, isu-isu yang berkaitan dengan MANHAJ, maka kita selalu menemui ulasan bahawa isu ini semakin hangat dibicarakan di kampus! Walhal yang membincangkannya hanya 20% sahaja, sedangkan yang 80% langsung tidak ambil tahu dan lebih berminat untuk bertelanjang. Maksud saya, menelanjangkan diri dari agama, kerana agama amat mengelirukan dalam sehari dua ini.

Kita bincang secara terbuka isu-isu khusus yang hanya layak disertai oleh mereka yang sudah ada asas usrah, kuliah, dan tamrin. Kita sangkakan isu itu besar dan bertaraf nasional. Antaranya adalah isu UMMAH CENTRIC dan JAMAAH CENTRIC. Sedangkan 80% pembaca, pemerhati, dan mereka yang berada di sekitar kampus, tidak tahu hujung dan pangkal perbincangan.

Di manakah relevannya masyarakat pelajar seperti ini diajak kepada perbincangan tentang mazhab, salaf dan khalaf, ketika mana mereka sendiri tidak pasti sejauh manakah mereka perlukan Tuhan dalam hidup ini?

Sukar untuk saya mengungkaikan soalan tersebut, tetapi saya cuba menyuluhnya dari sudut yang biasa saya gunakan iaitu isu SIKAP.

Ya, guru-guru sama ada yang bermanhaj salaf atau khalaf ramai yang ghairah mengajar fakta tetapi lupa mengajar SIKAP. Akhirnya pendirian salaf dan khalaf tercemar oleh SIKAP yang menjelekkan sama ada oleh guru mahu pun anak muridnya.

Ramai yang bermati-matian mempertahankan hukum Isbal, memakai pakaian di atas buku lali dengan penuh kekasaran dan kesombongan. Mereka terlupa yang kesombongan mereka itu sama seperti golongan bangsawan Arab yang melabuhkan pakaian untuk menonjolkan kekasaran dan kesombongan yang sama. Manhaj bertukar, sikap masih sama.

Manakala di satu sudut yang lain, golongan yang bertentangan pula bermati-matian mempertahankan CARA BELAJAR tetapi tidak mempedulikan HASIL BELAJAR. Kitabnya kena begini, duduknya kena begini, tradisinya kena begini, hasilnya mereka tidak peduli. Malah ada yang belajar zikir khas untuk mempertahankan diri dari Wahabi! Aduh, apakah Wahabi ini sihir dan santau? Saya mengeleng sampai terpeleng.

WARGA SURAU MEMERANGAI USTAZ ‘LAN’

Saya berasa simpati dengan ustaz-ustaz muda yang membimbing Mata Pelajaran LAN di kolej-kolej, khususnya kolej swasta, yang disanggah oleh anak-anak muridnya yang memandang rendah kepada ustaz berkenaan kerana solat Subuhnya berqunut. Saya tidak menokok tambah komentar saya terhadap isu ini tetapi ia adalah hasil pertemuan saya dengan ramai tenaga pengajar kolej yang memohon perkongsian idea bagi menyelesaikan masalah pelajar mereka.

Ketika ustaz-ustaz ini berpenat lelah mencari formula menjinakkan anak murid mereka yang jauh dari agama, mereka terpaksa pula bertempur dengan warga surau yang sangat keras mempertahankan kaedah-kaedah solat yang baru mereka pelajari. Mereka sekali lagi terlupa bahawa 80% pelajar memilih untuk bertelanjang. Menelanjangkan diri mereka dari agama, kerana agama dalam sehari dua ini amat mengelirukan. Siapakah yang mengelirukan 80% pelajar ini? Tidak lain dan tidak bukan, kita sendiri. Orang yang belajar agama tetapi tidak belajar cara beragama.

Suatu ketika, saya amat skeptik dengan istilah “BELAJAR KENA BERGURU” sebab pada masa itu, pelajar yang belajar di universiti disanggah oleh pejuang aliran tradisional bahawa kononnya mereka ini banyak baca sendiri dan tidak berguru. Tetapi saya mahu meminjam kembali istilah berkenaan untuk ditujukan kepada anak-anak muda di kolej dan universiti hari ini yang gurunya adalah buku, internet, majalah dan vcd. Belajar biarlah berguru!

Buku mengajar kita ilmu, tetapi buku tidak mengajar kita cara membawa ilmu. Kita berilmu, tetapi horizon kita di dalam membudayakan ilmu itu ke persekitaran, amat sempit.

TEMPIAS AKHLAK GURU

Saya masih ingat, semasa Sheikh Solah Abd al-Fattah al-Khalidi, seorang tokoh tafsir, ditanya oleh anak muridnya tentang satu masalah di dalam Hadith, beliau menerangkannya dengan panjang lebar, tetapi kemudiannya mencadangkan agar soalan itu diajukan kepada rakannya, Sheikh Hammam Saeed yang lebih pakar tentang Hadith. Apabila soalan tentang Tafsir ditanya kepada Sheikh Hammam Saeed oleh anak muridnya, beliau menjawab dengan jawapan yang seluas-luasnya tetapi kemudiannya mencadangkan kepada anak muridnya supaya bertanya kepada Sheikh Solah al-Khalidi yang lebih pakar di dalam Tafsir. Ya, sikap saling hormat menghormati sesama Tuan Guru ini tersimbah kepada saya yang menumpang belajar sedikit sebanyak.

Sheikh Solah juga pernah menegur golongan yang berkeras untuk membanteras ‘solat Qabliah Jumaat’. Antara yang saya masih ingat, beliau bertanya, apakah pada hari Jumaat kita digalakkan membanyakkan solat Sunat? Jika ya, maka ketika ‘orang lain’ itu bersolat Qabliah Jumaat, dirikan sahaja solat Sunat secara mutlak, demi dakwah. Tidak perlu menonjolkan ‘kelainan kita’ jika hanya mengundang kemudaratan kepada dakwah.

Semasa saya bertugas di Belfast, jemaah di masjid saya berbalah tentang penyelesaian solat Isyak di musim panas. Pada musim panas, kami menghadapi masalah kerana Isyak yang masuk terlalu lewat, sekitar jam 11:50 malam, manakala solat Fajar pula masuk jam 2:15 pagi. Dalam masa yang sama ada pula beberapa ketika solat Isyak langsung tidak wujud kerana kemerahan cahaya matahari tidak hilang sampai pagi. Saya mengikut fatwa Majlis Fatwa Eropah yang dipimpin oleh Sheikh Yusof al-Qaradawi agar masjid menjamakkan Solat Maghrib dan Isyak. Tetapi ada sekumpulan jemaah di masjid yang menentangnya.

Ketika itu saya berpeluang untuk ke Jordan dan saya mengambil kesempatan untuk mengajukan soalan ini kepada beberapa orang pakar rujuk Fiqh di University of Jordan. Jawapan mereka sungguh mengagumkan saya.

Mereka berkata bahawa setelah Sheikh Yusof al-Qaradawi memberikan fatwa tentang hal ini, maka mereka tidak mempunyai sebarang hak untuk memberikan pandangan. Apatah lagi Sheikh Yusof al-Qaradawi berada di Eropah dan mengetahui suasana sebenar di sana. Mereka mengingatkan saya supaya menasihati ahli jemaah di masjid saya agar menghormati fatwa Sheikh Yusof al-Qaradawi dan memelihara kesatuan umat Islam di sana.

Ya, akhlak ini tidak mungkin tersentuh dan terserap ke jiwa saya jika saya membina manhaj hanya dengan membaca buku, majalah dan vcd. Keberkatan terhadap proses menuntut ilmu, tersimbah pada yang hadir di majlis ilmu, maka kalau mahu menjadi mukmin profesional, protaz, uspro, ustat (ustaz photostat), tazpro atau apa sahaja, maka biarlah melalui susur proses yang sejahtera.

Dan guru-guru pula jangan sibuk melambakkan fakta semata-mata. Sebaliknya didiklah dan bentuklah sikap anak murid agar bijak ‘membawa agama’. Ketika mengajar, pandaikan orang, jangan hanya tunjuk pandai depan orang.

Jangan lupa, 80% remaja kita mengambil keputusan untuk bertelanjang. Mereka menelanjangkan diri dari agama, kerana agama dalam sehari dua ini sungguh mengelirukan.

Moga Allah mengurniakan tsabat kepada kita di jalan Ghurabaa’!

DIPETIK DARI :
ABU SAIF @ http://www.saifulislam.com/

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzmilMustaphaProfil   Hantar PM kepada AzmilMustapha   Pergi ke AzmilMustapha's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 13:26


syukran azmilmustapha. banyak pengajaran yang boleh diambil. yang masih berdegil tu... cek lah balik niat anda. kerana ego atau kerana Allah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 13:26


syukran azmilmustapha. banyak pengajaran yang boleh diambil. yang masih berdegil tu... cek lah balik niat anda. kerana ego atau kerana Allah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 13:29


Alhamdulilah jernih juga keadaan....:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 13:56


JUMAAT:
hang bagi web yang menjelaskan fahaman wahabi....
Kenapa tak bagi yang sufi/sha'hari??
boleh ana nak baca yang sufi/sha'hari...

p/s: TERIMA KASIH JUMAAT sebab dedahkan web wahabi...
sebab ada web yang hang tulis tu ana pun tak tau ia wujud...
disamping tu secara tidak sengaja enta telah sebarkan fahaman wahabi sebab
dedahkan web wahabi...
so ramai lah yang akan try buka web tu dan baca...
dan pasti akan ada yang terpengaruh dengan fahaman wahabi....

thank you....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 14:15


bagus...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 15:08


berbalik kepada tajuk: ASRISME (SALAFI) PENYELAMAT AQIDAH UMAT ISLAM !!!

1- mengapa guna istilah Asrisme pula? mengapa mesti disandarkan kepada Asri? adakah ia juga sama kosepnya dengan penggunaan istilah baru "Islam Hadhari" oleh Umno?

2- Kenapa pula Asrisme dikatakan sebagai penyelamat akidah umat Islam, bukan ASWJ? adakah akidah ASWJ tak lengkap tanpa pembetulan dari Asrisme?

3- adakah akidah ASWJ (mazhab 4) sudah tidak selamat?

4- di mananya letaknya Asrisme ini di dalam ASWJ? mazhab mana, atau kalau tidak mengikut mazhab, mujtahid mutlakkah mereka?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 15:29


!!! QUOTE !!!


berbalik kepada tajuk: ASRISME (SALAFI) PENYELAMAT AQIDAH UMAT ISLAM !!!

1- mengapa guna istilah Asrisme pula? mengapa mesti disandarkan kepada Asri? adakah ia juga sama kosepnya dengan penggunaan istilah baru "Islam Hadhari" oleh Umno?


ASRISME ditulis oleh ustaz Mazlee Malik...ia bukan macam islam hadhari...dan ia bukan istilah yang dicipta oleh pendokong salafi atau anak murid ustaz mohd asri...ia hanya fenomena (menurut uts.mazlee malik) yang melanda masyarakat kampus sekarang di mana masyarakat kampus sekarang menerima dan bersetuju dengan pandangan Dr.Mohd Asri dalam banyak hal...

!!! QUOTE !!!


2- Kenapa pula Asrisme dikatakan sebagai penyelamat akidah umat Islam, bukan ASWJ? adakah akidah ASWJ tak lengkap tanpa pembetulan dari Asrisme?


Asrisme adalah ASWJ....ia bukan aliran baru...dan tulisan ini bukan mengatakan ASWJ tak lengkap...maksud disini ialah dengan fenomena pengaruh Dr.Mohd asri dan kumpulannya sekarang, mereka cuba membersihkan fahaman salah seperti islam liberal..mereka berjuang kuat dalam membersihkan fahaman salah ini. dan pengaruh ini telah menyebabkan masyarakat kampus sekarang lebih peka tentang islam dan mula mahir tentang islam...sila rujuk semula tulisan ustaz.mazlee malik...

!!! QUOTE !!!


3- adakah akidah ASWJ (mazhab 4) sudah tidak selamat?


Aqidah ASWJ adalah yang paling selamat....
Asrisme ini bukan mazhab baru...ia cuma faham salafi...
anda kena faham apa fahaman salafi ini dengan betul...
Asrisme/salafi ini adalah ASWJ dan berpegang pada 4 mazhab itu...
tetapi mereka tidak terikat pada satu mazhab sahaja....
contoh:
1.orang melayu hanya ikut mazhab syafie dan tidak ikut mazhab lain...tetapi asrisme kalau dia seorang syafie...dia tidak 100% ikut syafie..maksudnya begini: Abu ialah salafi mazhab syafie...dia ikut feqah mazhab syafie...tetapi apabila ada nas yang lebih baik/kukuh dari feqah nas syafie contohnya nas hambali lebih kukuh..maka ia akan ikut feqah hambali...dia tidak ikut feqah syafie....walaupun dia syafie....
Asrisme/salafi mengikut mazhab 4 itu tetapi tidak terikat terus/taksub....

!!! QUOTE !!!


4- di mananya letaknya Asrisme ini di dalam ASWJ? mazhab mana, atau kalau tidak mengikut mazhab, mujtahid mutlakkah mereka?


seperti jawapan saya dalam 3- asrisme bukan mazhab baru ia adalah pengikut mazhab 4 cuma kebanyakkan bermazhab hambali namun ada yang mazhab syafie...CUMA mereka tidak terikat dengan satu mazhab..mereka menerima semua 4 mazhab...tidak seperti orang melayu yang hanya menerima syafie tetapi tidak menerima hambali/maliki/hanafi...
Asrisme tidak pernah mendakwa mereka mujtahid mutlak...

sekian...
wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 15:43


siapa pula kata kat Malaysia kita hanya ikut satu mazhab saja? para mufti kita dalam berfatwa, mereka memang mengikut qaul mazhab syafii`, tapi dalam keadaan tertentu mereka juga ambil pendapat mazhab yang tiga lagi (hanafi, hanbali & maliki).

kalau tidak, tak sahlah jual beli unjuk mengunjuk yang kita amalkan sehari2 (bay` mu`atoh) dan juga cara kita membayar zakat fitrah, sebab kita tak beri makanan kepada fakir miskin.

masa saya belajar dulu pun, kami ambil juga pendapat dari Ibn Hazm al-Zhahiri jika pendapat mazhab 4 tidak sesuai, dan ada juga ulama' yang terima pakai pendapat syiah zaydiyyah. adakah kedua2 mazhab tersebut juga sesat???

jangan kata orang Malaysia hanya bertaklid kepada satu mazhab sahaja.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 15:54


peninglah baca topik ni, semalam elok saja

kasih2006 - enta kena belajar kawal emosi. jangan lyn sangat provokasi abg_imam tu, posting dia yang dulu-dulu pun ulang perkara yang sama saja

abg_imam - ana simpati pada enta. ketaasuban enta untuk memerangi 'wahabi' membuatkan hati enta buta untuk menilai kebenaran, sampaikan fahaman menyeleweng ashaari pun enta kata tak sesat. pelik betul, sdgkan ustaz. Nuruddin al-Banjari pun bersungguh2 memerangi penyelewengan ashaari dalam kuliahnya, ditambah dengan mufti2 seluruh Malaysia mengeluarkan fatwa bahawa aurad muhammadiah pegangan ashaari & pengikut2 nya bertentangan dengan aqidah & syariat Islam

ibnu_musa - asrisme tu hanya satu fenomena, macam juga fenomena 'tsumawi' satu ketika dulu. no more than that

memang tak ada manusia kat dunia ni yang pegang 100% pada satu2 mazhab saja. jadi Kenapa nak bising2 jika 'wahabi' tak hendak ikut pendapat mazhab syafie dalam hal2 tertentu kerana rasakan pendapat imam lain lebih rajih, Kenapa ada masih sibuk pertahankan wajib pegang pada satu mazhab saja ye?


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 06-07-06 15:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 15:54


!!! QUOTE !!!jangan kata orang Malaysia hanya bertaklid kepada satu mazhab sahaja.


kalau macam tu alhamdulilah...
tetapi kalau benar mereka tidak bertaklid dengan satu mazhab sahaja...

Kenapa timbul isu imam tak baca doa qunut di masjid UIAM yang pernah kecoh di akhbar dahulu sehingga mereka nak kerajaan halang mazhab lain daripada menjadi imam di masjid berkenaan?
Kenapa juga ada isu timbul apabila ada imam bukan mazhab syafie tidak membaca basmallah??Kenapa perlu jadi isu??
begitu juga apabila ada imam yang tidak membaca doa.wirid beramai-ramai selepas solat??Kenapa timbul juga isu sampai tuduh imam ni wahabi?

padahal itu adalah cara mazhab lain..sila ke mesir atau syria mereka tidak wirid beramai-ramai seperti orang malaysia...

Ulama' kita memang tidak terlalu taqsub dengan satu mazhab tetapi masyarakat kita...tetapi orang salafi tidak begitu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 16:00


!!! QUOTE !!!


peninglah baca topik ni, semalam elok saja

kasih2006 - enta kena belajar kawal emosi. jangan lyn sangat provokasi abg_imam tu, posting dia yang dulu-dulu pun ulang perkara yang sama saja


terima kasih teguran anda...insya allah saya sedang belajar kawal emosi saya...biasala orang muda...
lepas ni saya cuba tulis dengan lembut...

cuma saya geram betul dengan penulisan abg_imam, tulisan dia macam tulisan budak-budak...kalau ikut kan hati nak saya cubit-cubit dia....

!!! QUOTE !!!


abg_imam - ana simpati pada enta. kereta'suban enta untuk memerangi 'wahabi' membuatkan hati enta buta untuk menilai kebenaran, sampaikan fahaman menyeleweng ashaari pun enta kata tak sesat. pelik betul, sdgkan ustaz. Nuruddin al-Banjari pun bersungguh2 memerangi penyelewengan ashaari dalam kuliahnya, ditambah dengan mufti2 seluruh Malaysia mengeluarkan fatwa bahawa aurad muhammadiah pegangan ashaari & pengikut2 nya bertentangan dengan aqidah & syariat Islam

ibnu_musa - asrisme tu hanya satu fenomena, macam juga fenomena 'tsumawi' satu ketika dulu. no more than that


saya pun simpati dengan dia...dia tak tahu rufaqa' sesat sedangkan dia pegawai agama...tu yang muskil tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 16:07


kasih2006 simpati dengan abg_imam, saya pula bersimpati dengan kasih2006.

macam mana nak jadi seorang da`i kalau cara nak sampaikan pun begitu kasar, sampai kutuk mengutuk, saya ingat anda dah insaf selepas pernah tuduh seorang ahli ukhwah sudah tergelincir akidahnya dalam satu posting, tapi nampaknya tak insaf2.

boleh ke kita terima pandangan dan dakwah dari seorang yang suka mengutuk orang lain? fikir sendiri, cuba buat perubahan terhadap diri sendiri terlebih dahulu.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 16:12


menjawab persoalan jumaat tentang ulama' wahabi yang menyesatkan IM, tak dinafikan ada dr kalangan pendokong aliran salafi yang kadangkala agak keterlaluan dalam menjatuhkan hukuman. bagi mereka semua orang yang tak ikut pandangan mereka dihukumkan sesat, termasuklah individu2 seperti Imam Hasan al-Banna, Sayyid Quthb, Dr. Yusuf al-Qaradhawi dll, juga termasuk jemaah2 seperti tabligh, IM dll. contohnya artikel yang enta petik dr lmn Allahuakbar.net tu

pada ana (& ini juga pendapat tokoh2 pendokong dakwah salafiyyah di Malaysia), mereka ini adalah dr kalangan kelompok yang ghuluw (yang akan wujud dalam mana-mana jemaah sekalipun), so tak payah ikutlah. dakwah kita nak meramaikan orang masuk syurga, bukan nak menghumbankan manusia beramai2 ke dalam neraka

fatwa dr ulama' Saudi yang mengharamkan IM pula, ana nak enta kaji & fahami bagaimana sistem politik di sana. fatwa pengharaman IM hanya valid untuk masyarakat Saudi saja

p/s: ana jawab sekadar yang termampu. jika masih tak berpuas hati dengan jawapan tu sila rujuk jawapan2 daripada al-ahkam.net ataupun yahoogroups alfikrah


wallahu a'lam


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 06-07-06 16:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 16:39


syukran...fathurrahman.....diharapkan salafiy di malaysia dan jemaah2 lain tidak ghuluw...
makna kata fatwa tu hanya valid di saudi sahaja lah ye....
macam tu legalah...
barulah terlerai segala kekusutan yang selama ni terpendam...
ingatkan fatwa tu apply kat seluruh dunia......
pehh..baru settle benda ni..selama ni dok baca fatwa tu,timbul pandangan negatif thdp hassan al-banna,al-buti,syed qutb...
lepas baca fatwa tu,timbul pulak rasa keliru dan ragu2 dengan jim dan abim...dan hamas...
memang effect besar gilerlah apabila baca fatwa tu...
then rasa ragu2 lah pulak dengan tabligh..
semuanya berpunca dari fatwa ulama2 salafiy tadilah....
mula dah sangka baik dah dengan semua jemaah termasuk jim,abim,tabligh....tiba-tiba..buka website salafiy,then baca fatwa2 tu..saya dah pandang buruk dengan hassan al-banna,tabligh,buku2 tulisan penulis ikhwan....memang jadi keliru pulak...keliru!bahaya betul lah benda-benda macam ni...dah elok bersangka baik,boleh tukar berburuk sangka pulak

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 23:58


Pada 06-07-06 16:12 , fathurrahman posting:

!!! QUOTE !!!

menjawab persoalan jumaat tentang ulama' wahabi yang menyesatkan IM, tak dinafikan ada dr kalangan pendokong aliran salafi yang kadangkala agak keterlaluan dalam menjatuhkan hukuman. bagi mereka semua orang yang tak ikut pandangan mereka dihukumkan sesat, termasuklah individu2 seperti Imam Hasan al-Banna, Sayyid Quthb, Dr. Yusuf al-Qaradhawi dll, juga termasuk jemaah2 seperti tabligh, IM dll. contohnya artikel yang enta petik dr lmn Allahuakbar.net tu

pada ana (& ini juga pendapat tokoh2 pendokong dakwah salafiyyah di Malaysia), mereka ini adalah dr kalangan kelompok yang ghuluw (yang akan wujud dalam mana-mana jemaah sekalipun), so tak payah ikutlah. dakwah kita nak meramaikan orang masuk syurga, bukan nak menghumbankan manusia beramai2 ke dalam neraka

fatwa dr ulama' Saudi yang mengharamkan IM pula, ana nak enta kaji & fahami bagaimana sistem politik di sana. fatwa pengharaman IM hanya valid untuk masyarakat Saudi saja

p/s: ana jawab sekadar yang termampu. jika masih tak berpuas hati dengan jawapan tu sila rujuk jawapan2 daripada al-ahkam.net ataupun yahoogroups alfikrah


wallahu a'lam


saya setuju dengan saudara fathurrahman, ada di kalangan mereka yang terlalu syadid sampai mengkafirkan pengikut aliran lain, dan ada yang terlalu suka membid`ahkan puak lain, dan ada juga yang bercanggah dengan ASWJ dalam masalah usuliyyah sekali pun, banyak dibongkarkan dalam tajuk wahabi.

ada pun kalau pihak salafi di Malaysia secara umumnya bagi saya mereka ni tak pure wahabi, masih lagi dekat dengan ASWJ, tak termasuk yang ghuluw tu. contohnya Dr. Asri, saya tak pasti dia ni salafi ke tidak, tapi dari segi hujah dan keilmuannya dia ni memang dari kalangan ASWJ cuma dia lebih berhati-hati dalam menerima hadith.

yang penting jangan terlalu syadid, kita kenalah terima khilaf dalam masalah2 furu`iyyah, yang tak boleh diterima adalah dalam masalah usuliyyah. dan jangan terlalu suka membid`ahkan orang lain, khilaf itu rahmat, jangan jadikannya punca perpecahan sesama kita.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 07-07-06 00:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 07-07-06 00:09


Pada 06-07-06 16:39 , jumaat posting:

!!! QUOTE !!!

syukran...fathurrahman.....diharapkan salafiy di malaysia dan jemaah2 lain tidak ghuluw...
makna kata fatwa tu hanya valid di saudi sahaja lah ye....
macam tu legalah...
barulah terlerai segala kekusutan yang selama ni terpendam...
ingatkan fatwa tu apply kat seluruh dunia......
pehh..baru settle benda ni..selama ni dok baca fatwa tu,timbul pandangan negatif thdp hassan al-banna,al-buti,syed qutb...
lepas baca fatwa tu,timbul pulak rasa keliru dan ragu2 dengan jim dan abim...dan hamas...
memang effect besar gilerlah apabila baca fatwa tu...
then rasa ragu2 lah pulak dengan tabligh..
semuanya berpunca dari fatwa ulama2 salafiy tadilah....
mula dah sangka baik dah dengan semua jemaah termasuk jim,abim,tabligh....tiba-tiba..buka website salafiy,then baca fatwa2 tu..saya dah pandang buruk dengan hassan al-banna,tabligh,buku2 tulisan penulis ikhwan....memang jadi keliru pulak...keliru!bahaya betul lah benda-benda macam ni...dah elok bersangka baik,boleh tukar berburuk sangka pulak


Teruslah bersangka baik. yang penting membawa kepada kebaikan, dan menuju ke syurga..kalau dah dok kata orang ini salah, orang tu salah ... banned jemaah ini, banned jemaah tu ..periksa lah dulu..sabit kesalahan pada Al-Quran dan Hadis baru lah jatuhkan hukuman..ini main balun suka saja...apa pulak cerita kan?
[ Telah diedit oleh: hafeezzul pada 07-07-06 00:10 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 00:53


Kalau betul ada.. Kita2 di al-ahkam.net inilah yang akan menjadi penentang utama wahabi yang membunuh orang atas alasan tidak sebulu dengannya. (petikan)

http://www.al-ahkam.net/home/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=14923&mode=thread&order=0&thold=0

Sebelum Dr. Ali Jumaah memulakan pengajian di Masjid Sultan Hasan itu, tiba-tiba bangun seorang pelampau Wahabi lalu cuba menumbuk beliau tetapi sekalian hadirin menenangkan serta menghalau lelaki terbabit keluar dari masjid. Begitulah kisahnya..

Hujah kebudak2an..! Apakah boleh, bila kita nak tahu benar atau salahnya satu-satu aliran dengan hanya menilai kelakuan buruk peribadi ahli aliran berkenaan.

Kalau kita guna kaedah penilaian ini, susah juga. Saya bawa contoh...

Seorang cina non Muslim mahu menilai kebenaran Islam melalui para penganutnya. Dia berkata: "Islam itu agama yang paling teruk!"

Bila di tanya: "Mengapa?"

Jawabnya: "Lihat orang2 Islam.. Paling ramai yang hisap dadah. Rogol anak sendiri. Malas berkerja. Miskin. Ramai yang tak berpelajaran. Bla.. Bla.. Blaa..."

Apa kita nak kata?

Samalah contoh orang nak menilai perjuangan PAS dengan menilai segelintir perangai ahli2nya yang buruk..

Saya yakin, gang2 salafi sendiri adalah orang yang paling tidak bersetuju dengan tindakan orang yang entah siapa, tak kiralah siapa dia, salafi ataupun bukan yang mahu menumbuk Dr Ali Jumaah.


Saya menganggap ia bukanlah perkara baru bagi Wahabi kerana sejarah Wahabi telah membuktikan mereka pernah membunuh dan merampas harta orang mukmin lain. Lihat bagaimana sejarah mereka memasuki kota Mekah di zaman Muhammad Abdul Wahab yang kononnya digelar al-Imam dan Syeikhul Islam oleh pengikutnya. Tidakkah mereka telah menyerang penduduk Islam di Thaif serta membunuh sekalian wanita,orang tua dan kanak-kanak..! Kerana apa?? Hanya kerana mereka bertawasul dengan Rasulullah dan menziarahi makam Baginda. Lalu Wahabi telah menghukum sesiapa myang bertawasul itu mereka syirik dan kafir. Oleh sebab itu darah dan harta milik mereka halal.

Sejarah? Kalau sejarah berkenaan ditulis oleh mereka yang cemburu, dengki dan bimbang kepentingannya terjejas oleh dakwah syeikh muhamad bin Abdul wahab, maka memanglah seperti di atas itu yang ditulisnya. Mengandungi fitnah dan ia telahpun dijawab oleh syeikh sendiri.

Mudahnya beginilah...

Mursyidul Am kita Datok TG Nik Aziz (TGNA)... Apa Astora tulis tttg beliau?
Begitu juga dengan dato' seri presiden kita (TGHA).. Apa yang Utusan/akhbar dan Tv negara kita dah laporkan?

Semuanya ada perasaan dengki dan dendam kepada mereka berdua ini. Mereka ada kepentingan untuk menjaga tuan-tuan mereka dari kalangan orang2 politik. Tokoh ulama kita ini mengancam kedudukan politik tuan2 mereka. Perut perlu diisi. Poket perlu dipenuhkan. Mereka laporlah apa yang buruk berkenaan TGNA dan TGHA.

Semuanya itu tercatat kemas dalam helaian2 akhbar dan pita rakaman. Ia menjadi bahan sejarah.

Di pihak lain juga ada mencatatkan perkara yang benar tentang mereka berdua.

Bayangkan 50 tahun akan datang. 100 tahun. 200 tahun akan datang... Genarasi waktu itu menyemak sejarah perkembangan Islam di Malaysia.

Mereka akan meneliti laporan akhbar dan tv mengenai mereka. Jadi, yang mereka dapat adalah keburukan dan fitnah sahaja.

Bagi mereka yang beku otak dan akal fikirannya akan hanya berpegang kepada sumber itu sahaja. Sumber dari musuh TGNA dan TGHA. Kesimpulannya, mereka berdua ini sesat. Penghasut rakyat. Pemecah belah umat Islam pada zamannya.

Bagi mereka yang terbuka otak dan akalnya, akan mencari sumber lain yang sahih. Mereka bandingkan. Mereka cuba memahami situasi yang berlaku ketika itu.

Mereka akan membuat kesimpulan, TGNA dan TGHA adalah tokoh sejati pejuang Islam, bukanlah tokoh penyesat dan pemecah belah. Sumber2 yang memburuk2kannya hanya fitnah yang ditabur oleh orang yang ada kepentingan.

Bagaimana mereka ingin menafikan sejarah yang sudah terpahat dalam setiap jiwa umat Islam? Mampukah mereka nafikan sejarah sebagimana yang disiarkan dalam www.al-ahkam.net yang jelas cuba menghias dengan make up kembali setelah ia terpalit dengan tahi.

Sekali lagi al-ahkam.net!!


Memang benar kata Syeikh Fuad Kamaludin bahawa jika Wahabi totok atau ekstremis mereka sanggup ke tahap membunuh dan menghalalkan darah muslim yang tidak sebulu dengan mereka.

Setakat sekarang ini.. Wahabi yang ada sekarang ini, tidak kira sama ada yang ada di Malaysia, Indon, negara2 arab atau di mana sahaja.. Bolehkah pihak yang mendakwa memberi angka manusia yang telah dibunuh oleh wahabi kerana tidak sebulu dengannya?

Kalau betul ada.. Kita2 di al-ahkam.net inilah yang akan menjadi penentang utama wahabi yang membunuh orang atas alasan tidak sebulu dengannya.

Wah! hati-hati dengan haji kamin.. Dia wahabi. Nanti anda dibunuhnya!

Semua ini adalah mengarut sahaja.

Sekian

_________________
zain yang.s
Allahu Akbar!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 05:39


Wahabi: Tingkap Yg Disangka Pintu
Paksi Islam: Syahksiah Atau Hujah?
Isu Bid'ah: Siaran Ulangan
Katakan Tidak Pd Wahabi
Kita Tdk Menghukum, Tetapi Menyatakan Kaedah


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 07-07-06 05:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 09:08


hebat betul topik ni....
kasih2006 please kawal emosi...
risau orang nanti keadaan nanti bertambah buruk...
abg_imam, berhujah lah secara ilmiah kerana anda orang aliran agama...
jangan emosi dan menyebabkan orang bersangka buruk dengan pegawai agama kerajaan...

saya nak mencelah sedikit...
saya bekas anak murid dr.mohd asri zainal abidin masa di USM dulu...

sebenarnya dr.mohd asri BUKAN wahabi...
beliau adalah seorang ustaz ahli sunnah wal jamaah...
namun beliau amat berhati-hati dalam menerima hadis..
sebb beliau bagi tahu, banyak sangat hadis palsu dan dhoif yang ada di alam melayu sekarang...

yang beliau tentang ialah amalan bida'ah yang jelas salah...
beliau menentang penggunaan hadis palsu dan dhoif sebagai hujjah dalam ceramah/aktiviti agama (tetapi tidak menentang jika ada siapa yang nak amalkan hadis dhoif cuma jangan dijadikan hujjah dalam bab halal/haram atau hukum)..dan beliau cuba menjelaskan salah faham dalam pemahaman ibadat dan salah faham tentang penulisan imam syafie...
beliau tidak pernah memfitnah mana-mana imam yang 4..tuduhan seperti itu tidak benar...

beliau juga TIDAK PERNAH menghukum seperti mana halaman web wahabi yang tunjukkan oleh saudara jumaat..
kerana beliau BUKAN WAHABI...

dr.mohd asri seperti kita semua..beliau ASWJ..
kalau saudara/i semua pernah mendengar kuliah beliau di USM baru saudara/i semua kenal siapa dr.mohd asri...

SEDIH saya apabila beliau difitnah di dalam laman web ni dan beberapa lagi yang menuduh beliau WAHABI...
beliau ambil apa yang benar dan menolak apa yang salah....
kalau hujjah wahabi benar beliau ambil, kalau ulama' lain benar beliau akan ambil juga...kalau hujjah wahabi salah beliau akan tolak, begitu juga kalau hujah ulama' lain salah beliau akan tolak juga...

"takkan kerana ada sesetengah hujjah beliau yang cenderung seperti wahabi maka beliau di cop wahabi sedangkan sebahagian lagi hujjah beliau yang bertentangan dengan wahabi orang tidak pula nampak?? dan tak pulak nak kata beliau ASWJ?"

nasihat saya, bacalah penulisan beliau di dalam majala i dan di dalam al-qayim.net. fahami dulu penulisan beliau...

saya kenal benar dr.mohd asri dan pernah bekerja bersama dalam menjalankan aktiviti penentangan terhadap islam liberal di pulau pinang dan kedah...beliau sangat tinggi ilmunya dan bernas buah fikirannya...
walaupun saya adalah ahli jamaah (beroreantasikan IM) beliau tidak pernah pun berhujjah kepada saya yang jamaah beroreantasikan IM adalah sesat..malah beliau bekerjasama dengn jamaah beroreantasikan IM di pulau pinang seperti ABIM, PKPIM, WADAH, JIM, PAS dan PUM cawangan Pulau Pinang (PUMPP)..

saya minta HENTIKAN FITNAH terhadap beliau...
berdosa kita kalau menuduh yang bukan-bukan tanpa bukti yang sahih...

wallahua'lam...
[ Telah diedit oleh: maruz pada 07-07-06 09:37 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 09:17


YANG SAYA KENAL DR.MOHD ASRI...

beliau sentiasa menjadikan Dr. Yusof Al-Qardhawi sebagai rujukan
dan tak keterlaluan saya katakan Dr.Yusof al-Qardhawi ialah idola beliau

cubala lawati laman web ni:

http://www.al-qayyim.net/home/index.php
[ Telah diedit oleh: maruz pada 07-07-06 09:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 11:12


!!! QUOTE !!!


Keadaan manusia ini berbagai-bagai, ada di kalangan mereka yang membuat kesalahan kerana terlupa, atau jahil atau terdesak. Kita hendaklah memahami latarbelakang yang berbagai ini sebelum menghukum. Sikap ini telah ditunjukkan oleh Nabi s.a.w dalam tindakan-tindakan baginda, antaranya, daripada ‘Ali bin Abi Talib, katanya: “Rasulullah telah mengutuskan aku, Abu Marthad dan al-Zubair-kami semua adalah penunggang kuda- baginda bersabda: Pergilah kamu semua sehingga sampai ke Raudah Khakh, sesungguhnya di sana ada seorang perempuan dari kalangan Musyrikin, bersamanya surat dari Hatib bin Abi Balta`ah kepada Musyrikin”. Maka kami pun mendapatinya, dia menaiki unta sepertimana yang dikatakan oleh Rasulullah s.a.w. Kami berkata kepadanya: “Surat!”. Dia menjawab: “Tidak ada bersama kami sebarang surat”. Maka kami pun menduduk dan memeriksanya. Namum kami tidak dapati sebarang surat pun. Kami berkata: “Rasulullah tidak pernah berdusta, sama ada engkau keluarkan surat tersebut atau kami akan telanjangkan engkau!”. Apabila dia melihat kesungguhan kami maka dia pun terus mendapatkan simpulan kainnya. Dia pun mengeluarkan surat tersebut, lalu kami terus membawa surat itu kepada Rasulullah s.a.w. Kata `Umar: “Wahai Rasulullah!, sesungguhnya dia (Hatib bin Abi Balta`ah) telah mengkhianati Allah, RasulNya dan orang-orang Mukminin, biarkan aku pancung kepalanya!”. Baginda bersabda (kepada Hatib): “Apa yang mendorong tindakanmu?”. Kata Hatib: “Demi Allah! Bukan aku tidak beriman kepada Allah dan RasulNya s.a.w. tetapi aku ingin mendapat bantuan di sisi kaum (Quraish) yang dengannya Allah akan menyelamatkan keluargaku dan hartaku. Tidak ada seorang pun di kalangan sahabatmu melainkan baginya di sana kaum kerabat yang mana dengannya Allah selamatkan keluarga dan hartanya”. Sabda baginda: “Dia benar! Janganlah kamu berkata kepadanya melainkan yang baik”. `Umar berkata: “Sesungguhnya dia telah mengkhianati Allah, RasulNya dan orang-orang mukminin, biarkan aku pancung kepalanya”. Baginda bersabda: “Tidakkah dia di kalangan anggota Perang Badar?”. Sabdanya lagi: “Mudah-mudahan Allah melihat kepada ahli Perang Badar dan berfirman “ buatlah apa yang kamu suka sesungguhnya telah pasti untuk kamu syurga atau Aku telah ampuni kamu semua”. Maka menangislah ‘Umar seraya berkata Allah dan RasulNya lebih mengetahui . (Riwayat al-Bukhari)

            Lihat bagaimana baginda meraikan keadaan terdesak yang dihadapi oleh Hatib. Baginda tidak terus menghukumnya sebelum mengetahui keadaannya. Demikian juga kita lihat sikap baginda dalam kes-kes yang lain. Maka kita dalam banyak hal dituntut agar cuba memahami keadaan orang yang kita dakwah. Kita mesti membezakan antara kaedah dan hukuman.


Saya cukup suka statement ni daripada Dr Asri.

Cumanya saya harap orang yang menyampaikan janganlah hendaknya statement yang dibuat tu asalnya berniat untuk menyampaikan kaedah kelihatan seperti menjatuhkan hukum pula. Kita ini adakalanya membaca tulisan orang lain dengan nada dan intonasi yang berbeza lalu membawa maksud yang lain. So pandai2 lah ek...

Jangan sampai kena jilat balik ludah sendirik...

Berjaga2lah, setan memang bijak dalam menyesatkan manusia, termasuklah yang berilmu...

p/s: bersederhana dalam menghukum, jangan terlalu menghukum, nanti diri sendiri terhukum... Allahua'lam...


-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...


[ Telah diedit oleh: MeowHidayah pada 07-07-06 12:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 14:52


okay, saya nak tanya satu lagi soalan:

orang2 salafi di Malaysia contohnya di Perlis, adakah mereka wahabi seperti juga wahabi di Tanah Arab? satu aliran ke dengan Bin Baz dan seangkatan dengannya? ataupun adakah berbeza antara wahabi & salafi ni?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

jundul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2005
Ahli No: 21365
Posting: 81
Dari: unima kl

Selangor  


posticon Posting pada: 07-07-06 15:34


pendukung wahabi...

saya nak tanya 2 soalan:

1. apakah orang-orang yang menyambut majlis tahlil, baca yasin, berzanji/marhaban,sambutan maulidurrasul, kenduri arwah dan sebagainya dikira amalan sesat sehingga orang yang terlibat dalam program tersebut juga dikira sesat?

2. Bagaimana pendirian wahabi dengan perjuangan PAS dan UMNO? Kenapa apabila berada dalam PAS wahabi sokonh PAS dan apabila berada dalam UMNO wahabi pun sokong?


-----------------
laaaa ilaaha illallaahu wahdahuu laasyariikalah. lahulmulku walahul hamdu yuhyii wayumiitu wahuwa 'alaa kulli syai ing qadir.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jundulProfil   Hantar PM kepada jundul   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» ASRISME (SALAFI) PENYELAMAT AQIDAH UMAT ISLAM !!!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.19702 saat. Lajunya....