Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak semua yang kita mahu boleh didapat. Jika Allah tidak memberi sekarang, ia akan ditunda atau diganti yang lebih baik.
-- Dari Drama Kiamat Sudah Dekat

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 3 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: chemical engineering


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» chemical engineering

Please Mendaftar To Post


Oleh chemical engineering

alburtuqol
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.06.2006
Ahli No: 24988
Posting: 69
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 04-07-06 20:58


anda rasa chemical engineering susah tak atau anda rasa best??maybe best sebab kaitkan engineering dengan chemical. :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For alburtuqolProfil   Hantar PM kepada alburtuqol   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 22:51


entahlah....saya pun tengah plan nak ambil chemical engg juga ini...perlukan nasihat dari yang pakar :)


-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::


Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 04-07-06 22:59


ada member saya ambil ni..memang bukan sesuatu yang senang..tapi boleh saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

nieyNa_syauQah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.12.2005
Ahli No: 21356
Posting: 9
Dari: ?????????????

blank  


posticon Posting pada: 08-07-06 03:32


sesuatu yang memerlukan hati yang kental untuk mengharunginye.. :-di


-----------------
"Lestarikan Wadi Kalbuku Tuhanku
Leraikan Aku Dari Pautan Nafsu
Biar pun Sukar Bagiku Melamar RedhaMU
Namun Masihku Mengharap Ampuna


Bookmark and Share

    


  Member Information For nieyNa_syauQahProfil   Hantar PM kepada nieyNa_syauQah   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 08-07-06 07:49


kalau kat um lepasan matrik kena dapat 4 flat baru boleh masuk.....chem eng ni persaingan kuat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-07-06 23:41


kena ingat...chemical eng. ni bukannya kaji sangat bab2 molukel2 bahan kimia...yang kaji bab2 ni ialah chemist bukannya chemical engineer...
chemical engineer banyak mengira...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

aku_eus85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13619
Posting: 86
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-07-06 00:30


salam... cuba tengok material engineering... ni nak promote bidang ni.. banyak peluang kerja... subjek yang diajar menarik..

anda berminat dalam fabrikasi semiconductor untuk packaging? bahagian metallurgy??? biomaterial seperti buat tulang, gigi palsu? atau anda berminat dalam bahagian polimer? atau nak buat kaca ? atau yang paling best, antum minat bahagian seramik traditional dan advanced ceramic??? antum boleh apply course ni.. insyaallah.. subjek nya sangat-sangat menarik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_eus85Profil   Hantar PM kepada aku_eus85   Quote dan BalasQuote

nieha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.11.2004
Ahli No: 12531
Posting: 61
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 15-07-06 01:08


sangat memerlukan ketekunan,subjek2nya agak tough.

Bookmark and Share

    


  Member Information For niehaProfil   Hantar PM kepada nieha   Pergi ke nieha's Website   Quote dan BalasQuote

faizbukharyy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 15
Posting: 179
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 17:56


assalamualaikum...

:).salam ukhwah
saya ambik course diploma chemical engineering ..subjek2 nya memang tough .. tapi insya allah pengalaman kerja di bidang ini banyak membantu pengajian yang tengah saya duduki sekarang ni .
anyway ...setiap sesuatu kesukaran pasti berserta kesenangan . yakin lah insya allah.Good luck
:)

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizbukharyyProfil   Hantar PM kepada faizbukharyy   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 18:13


Kalau taknak belajar susah, mari sambung ke bidang mechanical engineering....

lecturer subject differential equation saya cakap...."senang saja, saya nak A. saya mesti boleh"

banyak lah dia punya senang, hehe :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 18:13


Kalau taknak belajar susah, mari sambung ke bidang mechanical engineering....

lecturer subject differential equation saya cakap...."senang saja, saya nak A. saya mesti boleh"

banyak lah dia punya senang, hehe :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 20:04


susahhhhhh!
sebab tu ana ambil microb..hehe.. :-di


-----------------
Dengan mata hati pandangan menjadi luas..


Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 10-11-06 11:10


saya sendiri tengah buat degree untuk chemical engineering (petroleum dan teknologi gas)...peluang kijer sangat cerah sebab anda akan blj semua cabang engineering(electric,mechanical dan civil)...pndek kata,kalau anda pergi interview kat 1 company mechanical,ada 2 candidate(chemical dan mechanical),chemical akan lebih dipilih sebab anda blj apa yang mereka blj..tapi mereka xblj apa yang anda blj..tu sebab chemical engineering ni susah..

kalau dalam major petroleum dan gas,tangga gaji yang cukup besar menanti anda..lebih-lebih lagi kalau anda pergi offshore...saya pilih bidang ni pun sebab dapat pandangan dr ayah saya yang jugak bekerja di salah sebuah petroleum dan gas company...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-11-06 02:31


sahabat saya yang sedang menuntut dalam bidang chemical engineering MELARANG ambil chemical engineering. dan juga MELARANG bakal2 anak2 saya ambil chemical engineering. namanya kinobaik. pergi cari dia kat ukhwah.com ni.. huhu

ini taraf chemical engineering di UM lah.. dengar cerita amat susah. ni member 4 flat masa matrik ni.. hehe.

banyak aplikasikan ilmu fizik yang pastinya.

lecturer saya sewaktu di matrik cakap chemical engineering tak sesuai untuk perempuan.

chemical ada electric, mechanical, dan civil ya? well, as for my course, which is biomedical engineering, ada electrical, mechanical, dan medicine.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sabak_kayu
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.02.2005
Ahli No: 14266
Posting: 48
Dari: Hulu

Selangor  


posticon Posting pada: 19-11-06 03:39


Salam,

Saya sedang mengikuti ijazah sarjana muda kejuruteraan kimia dalam pengkhususan teknologi gas.

Antara subjek yang mencabar dalam kejuruteraan kimia adalah subjek termodinamik, senior-senior kata 'killer subject' (saya akan ambil sem depan huhu). Kena tahu baca graf-graf, banyak pengiraan dan sebagainya.

Setiap kursus ada cabaran tersendiri. Bagi saya aliran sastera lebih sukar, sebab kena kuat dan banyak berfikir. Sebab tu saya ambil aliran sains =)

Tapi insyaAllah jika ada minat yang mendalam dan ketekunan, apa-apa halangan pasti lebih mudah ditempuh.

Selamat maju jaya....


-----------------
ALLaH bLesS...
[ Telah diedit oleh: sabak_kayu pada 19-11-06 03:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sabak_kayuProfil   Hantar PM kepada sabak_kayu   Pergi ke sabak_kayu's Website   Quote dan BalasQuote

char-bulb
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24909
Posting: 22

brunei  


posticon Posting pada: 23-11-06 04:38


Pada 19-11-06 03:39 , sabak_kayu posting:

!!! QUOTE !!!

Salam,


Antara subjek yang mencabar dalam kejuruteraan kimia adalah subjek termodinamik, senior-senior kata 'killer subject' (saya akan ambil sem depan huhu). Kena tahu baca graf-graf, banyak pengiraan dan sebagainya.





sabak_kayu,sebenarnya termodinamik tu asas chem eng.tak ada susahnye...lagipun cuba fikirkan,sesusah mana pun subjek tu.kita harus tempuhi jua...so bersedia for banyak lagi subjek yang mencbar.....hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For char-bulbProfil   Hantar PM kepada char-bulb   Quote dan BalasQuote

sabak_kayu
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.02.2005
Ahli No: 14266
Posting: 48
Dari: Hulu

Selangor  


posticon Posting pada: 23-11-06 08:09


terima kasih
insyaAllah saya akan cuba... em kawan saya yang ambil kejuruteraan mekanikal pun kena ambil subjek termodinamik ni....



:-)


-----------------
ALLaH bLesS...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sabak_kayuProfil   Hantar PM kepada sabak_kayu   Pergi ke sabak_kayu's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 16:25


Pada 10-11-06 11:10 , farina_haikal posting:

!!! QUOTE !!!



pndek kata,kalau anda pergi interview kat 1 company mechanical,ada 2 candidate(chemical dan mechanical),chemical akan lebih dipilih sebab anda blj apa yang mereka blj..




tu tak semestinya .. bergantung pada keperluan syarikat tersebut dan juga kemampuan dan pengalaman calon ... kalau syarikat tu nak cari engineer air-cond atau engineer automobile macam mana ??? budak chemical ada belajar air-cond ?? atau kalau syarikat nak cari org yang pandai guna software design untuk jadi mechanical designer .. belum tentu dia pilih mechanical ... maybe budak manufacturing yang dapat ...

tapi tak dinafikan memang ada cbg-2 mechanical tertentu yang boleh diceburi oleh student chemical seperti kilang atau pun fluid mechanics ...

untuk student-2 semua masih banyak lagi cabaran dalam bidang pekerjaan .. tanyalah mereka yang dah berpengalaman ...

dan kalau boleh lah ... untuk adik-2 engineering sekalian belajar tu biarlah DAHULUKAN NIAT untuk DAPATKAN ILMU ... tentang gaji besar tu jangan difikirkan sangat ... dalam keadaan sekarang degree anda belum tentu menjamin pekerjaan dengan gaji dan kehidupan mewah dan lumayan .... persaingan adalah sengit ... dalam Malaysia ni pun dah banyak universiti tawarkan kursus kejuruteraan ... belum lagi student-2 oversea ... student UTP lagi ... kalau anda semua ditaja dengan biasiswa Petronas misalnya Alhamdulillah lah .. mungkin sudah disediakan tempat untuk anda di syarikat berkenaan ... atau mungkin anda ada punya saluran-2 yang boleh membantu untuk dapatkan pekerjaan tu pun kira rezeki juga ...

tapi jangan risau .. kalau ada rezeki InsyaAllah ... bnykkan doa dan solat hajat ... cuma apa yang saya nak sampaikan ialah DAHULU KAN ILMU JANGAN TERLALU FIKIRKAN KEMEWAHAN YANG DIJANJIKAN DAN BELUM TENTU PULA KITA AKAN DAPAT ... ini lah penyakit yang sering menular student-2 melayu kita hatta ketika baru peringkat matriks lagi ...

p/s : ini pendapat umum ditujukan semua sahabat-2 yang masih lagi belajar tak kira dari bidang apa pun ... :-D
[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 23-11-06 16:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

kinobaik
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16191
Posting: 377
Dari: Rumah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-12-06 22:30


Pada 19-11-06 02:31 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

sahabat saya yang sedang menuntut dalam bidang chemical engineering MELARANG ambil chemical engineering. dan juga MELARANG bakal2 anak2 saya ambil chemical engineering. namanya kinobaik. pergi cari dia kat ukhwah.com ni.. huhu

ini taraf chemical engineering di UM lah.. dengar cerita amat susah. ni member 4 flat masa matrik ni.. hehe.

banyak aplikasikan ilmu fizik yang pastinya.

lecturer saya sewaktu di matrik cakap chemical engineering tak sesuai untuk perempuan.

chemical ada electric, mechanical, dan civil ya? well, as for my course, which is biomedical engineering, ada electrical, mechanical, dan medicine.


:-D sayalah kinobaik 8-)
berilmu utntuk beramal =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kinobaikProfil   Hantar PM kepada kinobaik   Pergi ke kinobaik's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-12-06 22:41


Pada 13-12-06 22:30 , kinobaik posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-11-06 02:31 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

sahabat saya yang sedang menuntut dalam bidang chemical engineering MELARANG ambil chemical engineering. dan juga MELARANG bakal2 anak2 saya ambil chemical engineering. namanya kinobaik. pergi cari dia kat ukhwah.com ni.. huhu

ini taraf chemical engineering di UM lah.. dengar cerita amat susah. ni member 4 flat masa matrik ni.. hehe.

banyak aplikasikan ilmu fizik yang pastinya.

lecturer saya sewaktu di matrik cakap chemical engineering tak sesuai untuk perempuan.

chemical ada electric, mechanical, dan civil ya? well, as for my course, which is biomedical engineering, ada electrical, mechanical, dan medicine.


:-D sayalah kinobaik 8-)
berilmu utntuk beramal =)


oooo ni ke kinobaik... macam kenal.. :-D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 02-01-07 21:27


Pada 23-11-06 08:09 , sabak_kayu posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih
insyaAllah saya akan cuba... em kawan saya yang ambil kejuruteraan mekanikal pun kena ambil subjek termodinamik ni....



:-)



Termodinamik ni pasal apa ek?Pasal haba ke?Boleh ceritakan tak?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 02-01-07 22:14


bab2 termo ni teman suka..masa preksa siap lukih lagi gamborajah walaupun tak minta lukih....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.102548 saat. Lajunya....