Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Help Ever, Hurt Never
-- Tulisan di belakang lori

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 5 hari yang lalu
Muslim1987: 12 hari yang lalu


Dendang Perantau
Topik: PULAU PINANG...macam-macam ada...??


Carian Forum

Moderator: Administrator, sadiqah
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Dendang Perantau
    »» PULAU PINANG...macam-macam ada...??

Please Mendaftar To Post


Oleh PULAU PINANG...macam-macam ada...??

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 03-07-06 16:04


penang yang menggamit memori....
saya tinggal di penang selama 3 tahun...
terlalu banyak kenangan istimewa di pulau ini...
sukar dilupakan sampai bila-bila....

petang-petang, lepak tengok pemandangan jambatan penang yang asyik 'jam' memanjang....atau
riadah dengan panjat bukit jambul, jogging kat minden hill, tasik bukit jambul, tasik aman...hehe....
hari minggu pergi panjat bukit bendera dengan tracking dari botanical garden..
nak cari barang murah pergi lorong kulit kat stadium bandaraya...
shopping kat bukit jambul Shopping Mall, atau pergi Prangin Mall, Gurney Plaza, Komtar....
lepak hypermarket kat TESCO gelugor, GIANT bayan lepas or MAKRO sg.dua....
cari vcd/dvd kat bkt.jambul..lah mana lagi....kalau barang komputer kat bukit jambul or kat PC Depot kat e-gate....

pesta penang kat tapak pesta sg.nibung...
kalau balik kampung, naik bus kat terminal bus ekspress sg.nibung...
kalau flight...apa lagi penang international airport (PIA) bayan lepas lah...
pergi PC fair, Jomheboh or apa-apa karnival kat PISA....

cari buah pala, jeruk kat chowrasta...
lepak hirup udara laut kat gurney drive, padang kota lama...
main air laut kat batu feringgi/teluk bahang...

jungle tracking, camping, mancing kat taman negara pulau pinang (pantai keracut, muka head, sg.tukun) atau kat hutan lipur teluk bahang...
makan buah sedap-sedap/ makan laksa janggus kat balik pulau...

makan ikan bakar, lepak malam-malam sambil makan kat pantai jerejak (seagate)...
kalau nak makan sedap...pergi car wash..hehe....
boring guna jambatan, pergi naik feri sambil nikmati udara laut...

makan sarapan pagi hujung minggu kat bazar taman tun sardong,
minum soya nasir or makan ABC kat gelugor...
waktu malam Kalau boring pergi lepak minum-minum kat Subaidah, Pelita, Khalel, Kayu...sambil tengok bola/wrestling...

kalau sakit/lawat orang sakit or derma darah pergi kat Hospital P.Pinang...(sebelah istana gabenor dan penjara penang tu lah)....

waktu terluang dengar ceramah kat masjid sungai gelugor, masjid taman tun sardong, masjid negeri, masjid al-malik khalid, masjid datuk keramat.....

nak cari ketenangan, pergi iktikaf kat masjid negeri yang mendamaikan....(masjid negeri p.pinang memang mendamaikan tapi sejuk sebab air-cond....)

boring kat pulau pergi lepak seberang perai....ada macam-macam kat seberang perai.....
makan cendol kat pekan darat...lepak petang-petang kat penaga...
lunch ikan bakar sedap kat kepala batas...makan cendol pulut kat butterworth...shopping kat megamall..pergi karnival kat butterworth sebelah BKE...
lepak tepi pantai kat kuala muda...
tak pun jalan-jalan pergi masuk kedah/perak..pergi lepak/riadah kat tanjung dawai, kota kuala muda, lubuk tupah, bukit hijau, sg sedim or jalan-jalan kat sg.petani, kulim, parit buntar....

best nya kenangan di penang....

PULAU PINANG, pulau yang menggamit seribu memori indah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

Qayum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15906
Posting: 84
Dari: Pulo Pine

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-07-06 16:36


Pulau Pinang best, tapi Melayu kat sana makin terhakis. Ramai dah 'lari' ke Kulim dan Sg Petani. Yang makin banyak kat sana kaum 'cha'.
Umno Pulau Pinang pun jadi 'tongkoi'. Tak buat apa untuk orang Melayu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayumProfil   Hantar PM kepada Qayum   Quote dan BalasQuote

Qayum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15906
Posting: 84
Dari: Pulo Pine

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-07-06 16:38


Umno hanya angguk2 dan kipas2 saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayumProfil   Hantar PM kepada Qayum   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 03-07-06 16:53


ana memang sedar benda tu...3 tahun kat penang macam tinggal kat singapore or hong kong...
tapi nak buat macam mana orang melayu penang juga yang tak sedar diri...
ana tengok walaupun orang melayu penang ditindas begitu teruk oleh kerajaan BN negeri tapi orang melayu penang tetap sokong UMNO...
walaupun dihalau dari negeri sendiri.....

orang penang macam orang johor terlalu taksub dengan umno....
entah lah...orang melayu p.pinang sendiri yang menggadaikan negeri mereka....

Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

ana_anua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16461
Posting: 151
Dari: SARAWAK

Perak  


posticon Posting pada: 03-07-06 18:04


!!! QUOTE !!!

Umno hanya angguk2 dan kipas2 saja...

!!! QUOTE !!!

ana memang sedar benda tu...3 tahun kat penang macam tinggal kat singapore or hong kong...
tapi nak buat macam mana orang melayu penang juga yang tak sedar diri...
ana tengok walaupun orang melayu penang ditindas begitu teruk oleh kerajaan BN negeri tapi orang melayu penang tetap sokong UMNO...
walaupun dihalau dari negeri sendiri.....

orang penang macam orang johor terlalu taksub dengan umno....
entah lah...orang melayu p.pinang sendiri yang menggadaikan negeri mereka....

baca tulisan maruz dah best dah, ngapa pula dicampur aduk dengan isu politik. topik untuk politik dah banyak dibincangkan dan dah dipostingkan banyak kali...
tengah sedap2 makan laksa kat balik pulau, jumpa lalat pula kat dalam nya. kacau daun betullah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_anuaProfil   Hantar PM kepada ana_anua   Quote dan BalasQuote

Qayum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15906
Posting: 84
Dari: Pulo Pine

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 08:55


Takkan lah sambil makan tak boleh sembang pasal politik ...
Sebenarnya kita dah lama dilalaikan oleh umno dan puak yang bersekutu dengannya. Kononnya agama tak boleh dicampur dengan politik.
Yang herannya mereka senang-senang 'merogol' benda yang mereka tegah. Malah buat mesyuarat umno di sekolah lagi....


-----------------
Hidup biar berjasa...
[ Telah diedit oleh: Qayum pada 04-07-06 08:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For QayumProfil   Hantar PM kepada Qayum   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 10:00


Assalamualaikum....

ana sokong Qayum..kerana di p.pinang cahaya Islam semakin purdar akibat mojoriti orang cina...masyarakat Islam sana pun minoriti...takut2 masyarakat Islam sana terpengaruh masyarakat cina disana....terutama anak-anak muda yang dibesarkan disana,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-07-06 10:10


ala...jangan lah campur kan politik dalam forum ni.....sebab saya pun dok penang juga.....semua tempat yang maruz tulis tu, saya dah pernah pergi, seronok tau......saya dok sana 5 tahun....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 04-07-06 11:30


kita kena terima hakikat bahawa umat isla kat penang memang dah ter hakis,tapi bukan umno yang patut dipersalahkan,umno hany satu badan politik...ia tak bernyawa...salah kan diri sendiri...kita yang tak buat kerja dakwah kat penang..umat islam penang tak amal kan sunnah,umat islam penang tak amal akhlaq Rasulullah,..ALLAh telah cabut keistimewaan orang islam kerana orang islam itu sendiri.....bersama kita perjuangkan agama islam,umno bukan musuh kita mereka juga orang islam...musuh kita adalah syaitan yang selalu buat tipu daya melaga-laga kan orang islam di negara kita...
-bersama menegakkan syiar islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 11:39


Memang macam-macam ada kat penang ni..
Anak mami pun ada....
Sapa yang tak pernah mai penang ni..
Sesekali mai lah bejalan...
Memang tak rugi apa..... :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

ieda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4797
Posting: 226
Dari: pontian

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 14:19


memang seronok duduk kat penang..cek dulu tak pernah mai penang..dengaq pasai penang pun macam tak best...alhamdulillah..dapat sambung master kat usm penang...dok lah sana setahun..macam-macam ada...lah ini dok rindu kat penang..macam nak dok sana lagi..banyak kenangan manis kat sana

Bookmark and Share

    


  Member Information For iedaProfil   Hantar PM kepada ieda   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 04-07-06 14:27


saya pun dok kat penang...kat seberang..bukan kat pulau..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

ana_anua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16461
Posting: 151
Dari: SARAWAK

Perak  


posticon Posting pada: 04-07-06 22:01


!!! QUOTE !!!

Memang macam-macam ada kat penang ni..
Anak mami pun ada....
Sapa yang tak pernah mai penang ni..
Sesekali mai lah bejalan...
Memang tak rugi apa.....


niq yanq buaq taq sabaq nak piq penaq niq
oranq penaq, tungguq
akuq naq mai niq
:-P :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_anuaProfil   Hantar PM kepada ana_anua   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 22:09


macam best saja..macam-macam ada??...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 05-07-06 00:39


Penang?? boleh dengar ceramah dan bacaan kitab oleh Yang Berbahagia Ustz Shamsuri Haji Ahmad..best !!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

aniq_1703
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.03.2007
Ahli No: 29220
Posting: 28
Dari: PULAU PINANG

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-05-07 22:23


salam ukhwah untuk semua...
terdetik dan seronok pula tengok ada forum untuk penang ni kan...
ana juga org penang...memang lahir kat penang,tapi ana org dari seberang perai utara...kawasan tasek gelugor..ada yang tau tak??
ana org kampung saja,jadi suasana kampung tu masih terasa lagi....
sesiapa yang nak merasa makanan buah-buahan tempatan bolehlah jemput datang ke rumah..hehehehehe...tapi buat masa sekarang ni ana tak ada kat rumah....
ana sekarang merantau mncri ilmu di bumi barakah...tak tahu bla nak balik.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniq_1703Profil   Hantar PM kepada aniq_1703   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-05-07 00:24


!!! QUOTE !!!

penang yang menggamit memori....
saya tinggal di penang selama 3 tahun...
terlalu banyak kenangan istimewa di pulau ini...
sukar dilupakan sampai bila-bila....

petang-petang, lepak tengok pemandangan jambatan penang yang asyik 'jam' memanjang....atau
riadah dengan panjat bukit jambul, jogging kat minden hill, tasik bukit jambul, tasik aman...hehe....
hari minggu pergi panjat bukit bendera dengan tracking dari botanical garden..
nak cari barang murah pergi lorong kulit kat stadium bandaraya...
shopping kat bukit jambul Shopping Mall, atau pergi Prangin Mall, Gurney Plaza, Komtar....
lepak hypermarket kat TESCO gelugor, GIANT bayan lepas or MAKRO sg.dua....
cari vcd/dvd kat bkt.jambul..lah mana lagi....kalau barang komputer kat bukit jambul or kat PC Depot kat e-gate....

pesta penang kat tapak pesta sg.nibung...
kalau balik kampung, naik bus kat terminal bus ekspress sg.nibung...
kalau flight...apa lagi penang international airport (PIA) bayan lepas lah...
pergi PC fair, Jomheboh or apa-apa karnival kat PISA....

cari buah pala, jeruk kat chowrasta...
lepak hirup udara laut kat gurney drive, padang kota lama...
main air laut kat batu feringgi/teluk bahang...

jungle tracking, camping, mancing kat taman negara pulau pinang (pantai keracut, muka head, sg.tukun) atau kat hutan lipur teluk bahang...
makan buah sedap-sedap/ makan laksa janggus kat balik pulau...

makan ikan bakar, lepak malam-malam sambil makan kat pantai jerejak (seagate)...
kalau nak makan sedap...pergi car wash..hehe....
boring guna jambatan, pergi naik feri sambil nikmati udara laut...

makan sarapan pagi hujung minggu kat bazar taman tun sardong,
minum soya nasir or makan ABC kat gelugor...
waktu malam Kalau boring pergi lepak minum-minum kat Subaidah, Pelita, Khalel, Kayu...sambil tengok bola/wrestling...

kalau sakit/lawat orang sakit or derma darah pergi kat Hospital P.Pinang...(sebelah istana gabenor dan penjara penang tu lah)....

waktu terluang dengar ceramah kat masjid sungai gelugor, masjid taman tun sardong, masjid negeri, masjid al-malik khalid, masjid datuk keramat.....

nak cari ketenangan, pergi iktikaf kat masjid negeri yang mendamaikan....(masjid negeri p.pinang memang mendamaikan tapi sejuk sebab air-cond....)

boring kat pulau pergi lepak seberang perai....ada macam-macam kat seberang perai.....
makan cendol kat pekan darat...lepak petang-petang kat penaga...
lunch ikan bakar sedap kat kepala batas...makan cendol pulut kat butterworth...shopping kat megamall..pergi karnival kat butterworth sebelah BKE...
lepak tepi pantai kat kuala muda...
tak pun jalan-jalan pergi masuk kedah/perak..pergi lepak/riadah kat tanjung dawai, kota kuala muda, lubuk tupah, bukit hijau, sg sedim or jalan-jalan kat sg.petani, kulim, parit buntar....

best nya kenangan di penang....

PULAU PINANG, pulau yang menggamit seribu memori indah....

I LOVE PENANG!!! :lol: :lol: :lol: :-D :-D :-D :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 26-12-07 09:17


:: rindunya nak balik png :cry:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-12-07 09:24


Pada 07-05-07 22:23 , aniq_1703 posting:

!!! QUOTE !!!

salam ukhwah untuk semua...
terdetik dan seronok pula tengok ada forum untuk penang ni kan...
ana juga org penang...memang lahir kat penang,tapi ana org dari seberang perai utara...kawasan tasek gelugor..ada yang tau tak??
ana org kampung saja,jadi suasana kampung tu masih terasa lagi....
sesiapa yang nak merasa makanan buah-buahan tempatan bolehlah jemput datang ke rumah..hehehehehe...tapi buat masa sekarang ni ana tak ada kat rumah....
ana sekarang merantau mncri ilmu di bumi barakah...tak tahu bla nak balik.....


suasana kampung memang best..
saya kalau nak merasa suasana kampung, memang akan pergi rumah mak tam kat tasek gelugor...
depan rumah, ada sawah padi luas terbentang...
lembu dan kambing berkeliaran...
ada juga dusun buah-buahan..tapi orang punya
pajak pokok saja..


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-12-07 11:14


History

Main article: History of Penang

Penang, originally part of the Malay Sultanate of Kedah, was given to the British East India Company in 1786 by the Sultan of Kedah, in exchange for military protection from Siamese and Burmese armies who were threatening Kedah. On 11 August 1786, Captain Francis Light, known as the founder of Penang, landed in Penang and renamed it Prince of Wales Island in honour of the heir to the British throne.

Unbeknownst to the Sultan, Light had acted without the approval of the East India Company when he promised military protection. When the Company failed to aid Kedah when it was attacked by Siam, the Sultan tried to retake the island in 1790. The attempt was unsuccessful, and the Sultan was forced to cede the island to the Company for an honorarium of 6,000 Spanish dollars apa annum. This was later increased to 10,000 dollars, with Province Wellesley (Seberang Prai) being added to Penang in 1800. An annual honorarium of 10,000 ringgits continues to this day to be paid by the Malaysian Federal Government to the state of Kedah.

In 1826, Penang, along with Malacca and Singapore, became part of the Straits Settlements under the British administration in India, moving to direct British colonial rule in 1867. In 1946 it became part of the Malayan Union, before becoming in 1948 a state of the Federation of Malaya, which gained independence in 1957 and became Malaysia in 1963.

The island was a free port until 1969. Despite the loss of the island's free-port status, from the 1970s to the late 1990s the state built up one of the largest electronics manufacturing bases in Asia, in the Free Trade Zone around the airport in the south of the island.

Incorporated into Date
Straits Settlements 1826
Crown Colony 1867
Japanese occupation 19 December 1945
Malayan Union 1 April 1946
Federation of Malaya 1 February 1948
Independence 31 August 1957
Malaysia 16 September 1963

sumber dari Wikipedia Pulau Pinang

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 15:07


hu2...mlm esok nak pergi penang.....xsbr2 nak jumpa kawan kat usm....hu2...becuti sakanlah kali ini...nak pergi bkt bendera,buat feringghi....uuuuiii.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.108556 saat. Lajunya....