Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bulan tak jatuh ke riba, sebaliknya manusia menjatuhkan diri ke atas bulan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 16 jam, 26 minit yang lalu


Cerpen
Topik: Mengapa Najah Nurinsyirah muram?


Carian Forum

Moderator: Administrator, NaZa_FirmaN
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cerpen
    »» Mengapa Najah Nurinsyirah muram?

Please Mendaftar To Post


Oleh Mengapa Najah Nurinsyirah muram?

kojez_sensei83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21570
Posting: 163
Dari: Kolej MARA Banting

malaysia  


posticon Posting pada: 02-07-06 13:27


Dia muram sekali.Kelihatan resah dan bagai terbuku sesuatu pada fikirannya.Dia seperti mahu meluahkan pada teman-temannya.Tetapi seolah-olah lidahnya kelu untuk meluahkan rahsia kemuramannya itu.Tambahan pula tentunya Radhiah,Aqilah,Suriana tak akan memahami perasaanya ketika itu.Najah Nurinsyirah kadang-kadang seperti ingin mendekati sekumpulan pelajar lelaki di kelasnya bagi melepaskan keresahan yang bersarang dalam fikirannya itu.Suatu rasa ketidakpuasan hati menyerbu fikiran dan hatinya sedari pagi tadi.

Najah Nurinsyirah,gadis pendiam bertubuh kecil,berkulit cerah dan bermata jernih serta redup.Sebenarnya kalau diperhatikan matanya seperti mata orang yang mahu menangis,dan berkaca-kaca.Namun dia bukan seorang yang mudah menangis.Dan Najah Nurinsyirah ini gadis pemalu tentunya.Selain itu dia juga ikon kelasnya.Ikon sekolah.Dan dia menjadi ikon kerana keayuannya,kerana keindahan tutur katanya,dan kerana kecerdikan serta kepintarannya.Maka pantas sekali dia dinobatkan sebagai pelajar terbaik dalam percubaan Sijil Pelajaran Malaysia di sekolahnya itu.

Itu cerita lain.Berbalik kita pada persoalan pokok tadi,"Mengapa Najah Nurinsyirah muram?"
Sebenarnya setiap orang di dalam kelas 5 Abu Bakar itu hairan dengan perubahan sikap mendadak Najah Nurinsyirah hari itu.Namun mereka yakin,ada sesuatu daripada dalam surat khabar yang asyik ditatapnya sedari tadi telah mengusik jiwa halus gadis idaman se-Malaya itu.

Muhd Salman,orang yang asyik memerhati perubahan gadis pujaanya itu.Riak wajahnya,seri keriangan yang pudar pada wajahnya itu jelas mengusik perhatian Mohd Salman juga.Dan tanpa disedari riak wajah Muhd Salman juga ikut muram.Dan Muhd Salman adalah orang pertama daripada kalangan kaum Adam di dalam kelasnya itu yang perasan akan perubahan riak wajah Najah Nurinsyirah pagi itu.Mengapa Najah Nurinsyirah muram?

Setelah begitu banyak suara-suara dari belakang yang memintanya merisik-risik Najah Nurinsyirah tentang apa yang dimuramkannya itu,maka Suriana pun melangkah mendekati temannya yang asyik menatap surat khabar hari itu.Tempat duduk Najah Nurinsyirah di hadapan sekali dan terkapuk di tepi tingkap yang menghala ke arah tapak perhimpunan sekolah.

"Assalamualaikum."Suriana melabuhkan punggung pada kerusi di sebelah Najah Nurinsyirah.
"Waalaikumsalam,"Najah Nurinsyirah membalas salam Suriana tadi.Bibirnya digerakkan sedikit bagi menunjukkan senyuman sedang berlari mekar pada bibirnya itu.
"Saya menyibuk sikit boleh?Mengapa Najah muram saja sejak tadi?Ada yang Najah risaukan?"Suriana meneruskan kata dengan gaya berseloroh.
"Eh,bukan apa-apa.Tak perlu Suriana risau.Saya cuma kecewa sedikit pagi ini,"Najah Nurinsyirah menjelaskan.
"Kecewa?Najah bercintakah?"Suriana meneka.
"Eh,tidaklah.Ke situ pulak Suriana ni."Wajah manis Najah Nurinsyirah kemerahan dituduh sedemikian oleh Suriana.Dia tersenyum.
"Kalau tidak,apa yang Najah kecewa sangat sampai ramai yang bercakap tentang Najah?"Suriana mengerutkan dahi sedikit.
"Eh,iyakah?"anak mata Najah menyelongkar tiap wajah di dalam kelasnya itu.Memang benar agak ramai yang asyik memerhatikannya.Terutama pemuda yang duduk di belakang sekali itu.Pemuda yang nakal tetapi cerdik sekali,Muhd Salman.
"Jadi apa yang mengecewakan cik Najah kita ini?"Suriana meneruskan soalan yang tak berjawab tadi.
"Ini."Suratkhabar yang ditangannya itu disuakan bagi tatapan Suriana.

BRAZIL TEWAS 0-1 KEPADA PERANCIS HASIL JARINGAN THIERRY HENRY

Suriana memandang tepat ke wajah Najah Nurinsyirah.Kemudian memandang kepada teman-teman di kelasnya.Masing-masing beriak wajah ingin tahu.

Suriana mematikan pandangannya kepada Najah semula.Dan kedua-dua mereka ketawa kecil menambahkan lagi kemusykilan teman-teman mereka di kelas 5 Abu Bakar itu.

( Dinukilkan sempena kekalahan Brazil kepada Perancis pada Piala Dunia 2006 Jerman-:( )

Bookmark and Share

    


  Member Information For kojez_sensei83Profil   Hantar PM kepada kojez_sensei83   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-07-06 14:31


hehehe suspen cerpen ini... :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-07-06 16:20


hehehe cerita yang sungguh suspen...tahniah penulis yang berbakat.....

p/s: ana pun sedih Brazil kalah..tak tahu nak sokong apa pula huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 02-07-06 17:09


adoihhh...apa punya cerpen laa..
em..entahnya brazil..bagaimana lah boleh kalah..
but france deserve to win..brazil agak kelu mlm tadi..
huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

kojez_sensei83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21570
Posting: 163
Dari: Kolej MARA Banting

malaysia  


posticon Posting pada: 02-07-06 17:45


walaupun saya fan Arsenal,tapi geram kat Thierry Henry sebab score malam tadi.Ronaldo malas kejar bola.Robinho dengan Adriano masuk lambat..Ronaldinho pun kurang menyerlah.Cuma Roberto Carlos macam biasa rajin kejar bola..tak ada rezeki lah tahun ini..isk2

Bookmark and Share

    


  Member Information For kojez_sensei83Profil   Hantar PM kepada kojez_sensei83   Quote dan BalasQuote

ana_anua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16461
Posting: 151
Dari: SARAWAK

Perak  


posticon Posting pada: 02-07-06 22:11


patut posting kat sukanni....
pa pun saya tak sedih brazil kalah
sory ek najah nurinsyirah....saya sokong Jerman!
:-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_anuaProfil   Hantar PM kepada ana_anua   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 02-07-06 22:20


ermmm... suspen betul... kreatif betul penulis cerpen ni.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-07-06 23:37


Assalamualaikum...

hemm suspen ya, macam 'betis teman saya'... :-di :-di :-di

anda memang penulis berbakat...keep going...

wassalam...


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

kojez_sensei83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21570
Posting: 163
Dari: Kolej MARA Banting

malaysia  


posticon Posting pada: 03-07-06 12:37


Tak abeh cedeh lagik ini..waa...Brazil..kenapa anda kalah..Waaa...Cedehnye...cedeh...WAAAA!!!:(

Bookmark and Share

    


  Member Information For kojez_sensei83Profil   Hantar PM kepada kojez_sensei83   Quote dan BalasQuote

comel21
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22777
Posting: 90

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-07-06 16:19


budak SMAKL ke saudari penulis ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For comel21Profil   Hantar PM kepada comel21   Quote dan BalasQuote

syadia
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.06.2006
Ahli No: 24691
Posting: 23
Dari: di mana-mana saja

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-07-06 19:34


ada ke patut?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syadiaProfil   Hantar PM kepada syadia   Quote dan BalasQuote

eNira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2005
Ahli No: 17047
Posting: 102
Dari: somewhere in Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-06 23:16


hhahaha...boleh pula diambil sempena world cup..ingatkan dia muram sebb lain...rupanya peminat bola sepak..tak sangka....tapi cerita best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eNiraProfil   Hantar PM kepada eNira   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-07-06 23:50


hehehehe....uat suspen saja...tapi ok lah itu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

muslimah_87
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.01.2004
Ahli No: 6527
Posting: 221
Dari: UM

Johor  


posticon Posting pada: 12-07-06 10:52


ceh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_87Profil   Hantar PM kepada muslimah_87   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-09-06 11:04


Assalamualaikum...
Huh...sungguh meyakinkan :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 11:13


salam~
senyum seorang-seorang saja baca cerita ini..
hehe..macam-macam...
wasalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-06 10:43


pasal bola rupanya...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 15-10-06 17:36


buat saspen lah.
haha
kalau smbug pjg2 lagi best.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-10-06 18:46


suspen tol....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrawi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 33
Posting: 307
Dari: pulau mutiara

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-10-06 04:11


penulis cerita ni, suka sangat-sangat buat cerita yang suspen.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrawiProfil   Hantar PM kepada azzahrawi   Quote dan BalasQuote

kojez_sensei83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21570
Posting: 163
Dari: Kolej MARA Banting

malaysia  


posticon Posting pada: 12-05-07 02:26


saspen..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kojez_sensei83Profil   Hantar PM kepada kojez_sensei83   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-05-07 02:30


kenela suspen azzahwari..
kalau tak, org tak nak baca
hehe~
apa pun, menarik!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

kojez_sensei83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21570
Posting: 163
Dari: Kolej MARA Banting

malaysia  


posticon Posting pada: 20-06-07 20:45


Buat penulis yang gundah..daun yang gugur pun sentiasa indah..:)


-----------------
"Semoga sedikit kataku ini,ada menyembah sekuntum bakti.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For kojez_sensei83Profil   Hantar PM kepada kojez_sensei83   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 20:53


emmm...hehe..ingat apa..pandai betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 22:19


ana suka brasil kalah...
muahaha....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

kojez_sensei83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21570
Posting: 163
Dari: Kolej MARA Banting

malaysia  


posticon Posting pada: 29-06-07 12:53


nanti nak buat cerpen Arsenal pulak lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kojez_sensei83Profil   Hantar PM kepada kojez_sensei83   Quote dan BalasQuote

Arayan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34662
Posting: 30
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 15:14


kojez_sensei sdr ni selalu ke buat cerita tergantung???

Bookmark and Share

    


  Member Information For ArayanProfil   Hantar PM kepada Arayan   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 21:37


huhu....teringin saja baca bila cerpen ni nama lebih kurang saya...huhu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 12:45


Pada 12-09-08 21:37 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

huhu....teringin saja baca bila cerpen ni nama lebih kurang saya...huhu....


... Najah Musla bermaksud Kejayaan Yang Terbaik...
Indah namanya... Membawa pengertian yang baik juga...

:-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

basyir_muslimah
Warga Rasmi
Menyertai: 30.08.2008
Ahli No: 34718
Posting: 7
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 14:12


lorrrrrrrrr
buat suspen saja cerita ni
ingatkan ada apa-apa
apapun teruskanlah berkarya yerrr
maassalamah

Bookmark and Share

    


  Member Information For basyir_muslimahProfil   Hantar PM kepada basyir_muslimah   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 14:40


lah...ingatkan cerita pasal apa..tajuk dah ok lah tu...buat tetarik untuk membaca. alih-alih bila dah cerita bola pulak..haru--haru-- congras lah ye..selamat maju jaya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 14:48


hehehe suspension (suspen + tension) betul...

teringat masa kat smka....laki perempuan sama "naik" nakalnya


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.112255 saat. Lajunya....