Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita hidup biar macam biskut Oreo, hitam di luar tak mengapa asal putih kat dalam, manis pula tu..
-- SHAMR (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 49
Ahli: 0
Jumlah: 49




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: nak buat program Islamic IPTA/IPTS semakin susah.....


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» nak buat program Islamic IPTA/IPTS semakin susah.....

Please Mendaftar To Post


Oleh nak buat program Islamic IPTA/IPTS semakin susah.....

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-07-06 02:57


Assalamualaikum....

IPTA/IPTS sekarang ni nak buat program islamic semakin susah..pihak HEP bermacam-macam alasan untuk mehalang program ni...sampaikan PMI UTM di Skudai dibubarkan kerana alasan pihak HEP persatuan ini pro-pembangkang pada masa dulu.....

ana nak minta pandangan antum,apakah langkah yang terbaik nak hidup campus di IPT ni dengan suasan islamic dengan program Islamic dihalang oleh pihak U...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-07-06 03:06


Biasalah......... bukan utm sahaja..., banyak ipta2 lain pun sama.
         Admin sensitif jikalau diselit2 dengan pmbangkang.

        SENANG saja..... Pndangan ana jangan buat gempak2lah...
        Buat majlis yang sederhana, then aktiviti melalui prsatuan2 yang
        mereka tak tidak meragui contoh usrah, jksk(kat utm) ke....
        kalau PMI tu memang susah.... mereka snsitif dengan PMI.
        Trmaklumlah asam garam kmpus. Syor saja....... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-07-06 07:22


memang susah sekarang ni ..pihak HEP selalu saja tak luluskan.
ok jugak cadangan siswa tu.


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 01-07-06 10:44


saya lebih suka kalau nama program tak islamic tapi pengisian islamic...

kadang-kadang HEP tengok pada nama saja... tapi program depa tak kisah....

sebagai contoh buat kursus kepimpinan untuk pelajar baru... dalam tu kita terapkan kehidupan dalam jemaah dan sebagainya...
dalam tu juga kita buat usrah dan pastikan semua fasi dalam tu semua yang fikrah...

tu just cadangan.....

bagi saya tak da apa dengan nama....

yang penting pengisian....

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-07-06 21:54


tapi jika kita tengok...mahasiswa sekarang ni agar susah nak hadir program islamic..lebih-lebih lagi dengan program macam ni pihak HEP pun susah nak luluskan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

abusuffian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 403
Posting: 134
Dari: Segamat

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-07-06 22:45


ana setuju dengan islamicboy. kita ni kekadang terlalu sensitif dengan nama. Kalau prog pers agama saja mesti nama dia pun perlu diIslamkan. Pesertanya pun mesti yang baik2.

Cuba sahabat2 tengok persatuan Agama Islam di Singapura. contohnya Perdaus. mereka buat kelas fardhu ain tapi tak ada nama Islam digunakan untuk menamakan prog tu. Peserta pun yang datang tak pakai tudung dan ada yang berseluar pendek.

Bukan ana mempromosikan tidak menutup aurat tapi yang penting isinya sampai. Kan lebih baik prog fardhu ain disampaikan kepada orang yang tak faham agama (tak menutup aurat) daripada disampaikan kepada yang dah faham agama (menutup aurat) tapi tak salah kalau sekadar peringatan. Manusia kan selalu lupa dan alpa.

Ana rasa tak susah nak buat prog kalau kita kreatif. Cuba fikirkan... kita mahukan prog kita bernama islamik dan dihadiri oleh orang berkopiah dan bertudung labuh tetapi gagal diadakan kerana halangan HEP

atau

kita tinggalkan nama prog yang islamik dan jangan mengharapkan hanya yang berkopiah dan bertudung litup sahaja yang hadir dan prog ni berjaya...

wallahua'lam..

sekadar ide... mungkin ana tak mampu nak buat tapi insyaAllah ada yang mampu lakukan.. tak semestinya yang hanya pandai bercakap tapi tak buat itu NATO (No Action Talk Only) kekadang banyak halangan yang ada. so cukuplah sekadar sumbangan ide atau kritikan yang dapat menyedarkan mereka yang leka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For abusuffianProfil   Hantar PM kepada abusuffian   Pergi ke abusuffian's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-07-06 03:36


sokong2... :-)


biar nama xislamic, tapi pengisiannya islamic. :-)


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-06 23:20


pada pandangan ana, sepanjang pengalaman mengharungi dunia mmbuat program islamik memang payah. banyak halangan dan dugaan.banyak air mata dan keringat yang tumpah. cuma darah saja belum lagi... macam-macam perkara yang tak puas hati dan menyakitkan...
tapi.... ana ubati diri sendiri... bukan kah jalan dakwah itu sukar? ingat kembali sirah2 nabi, doa2 nabi... akhirnya trasa kemanisan dalam kpahitan...

salam perjuangan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

faislamy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11229
Posting: 93

saudiarabia  


posticon Posting pada: 03-07-06 23:28


bagi ana kat sebagai perancang program kena pandai dalam mengikut arus keadaan sms.
Mksdnya kena berhikmah biar sampai hep tak dapat hidu ini adalah program islamik yang mana dapat banyak halangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faislamyProfil   Hantar PM kepada faislamy   Pergi ke faislamy's Website   Quote dan BalasQuote

razman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.05.2004
Ahli No: 9196
Posting: 81
Dari: Universiti Utara Malaysia, Sintok

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-07-06 23:36


Assalamualaikum
betul kata abusuffian kumpulan Perdaus di singapore diaorang ni lagi lah susah. Diaorang ni dikira golongan minoriti tetapi kreatif dalam menyesuaikan program dengan masyarakat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For razmanProfil   Hantar PM kepada razman   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 03-07-06 23:52


buat imthiyaz ... memang susah nak buat program islamic... tapi bak kata sahabat2 lain kita kena kretif....

saya pernah buat dan alhamdulillah pihak pentadbiran tak boleh hidu..

lagi dugaan sebab pihak hep kami memang tak islamic... memang banyak dugaan....

sedangkan nabi dulu dugaan terlalu banyak sampai kena baling najis, apatah lagi kita ni manusia yang serba kurang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-07-06 03:35


betul jugak kan..kita kena banyak bersabar..


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 03:17


Brsabarlah....... akhir2 zaman macam ni ramai yang menentang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 05:18


:-) Assalamualaikum.....


     Nak buat benda yang baik memang memerlukan kesabaran dan kekuatan jiwa.....pernah terlibat dalam satu program anak angkat masa kat kolej dulu...tapi program tu kami buat kat Kelantan(kolej kat negeri lain).....salah satu pengisian dalam program itu adalah memberi motivasi untuk pelajar2 sekolah agama di sana,dan melawat salah sebuah sekolah agama ....semasa dalam perjalanan menuju kesana....dapat panggilan dari pihak HEP kolej menyuruh kami membatalkan acara tersebut....kelam kabut dibuatnya.....alasannya..Kelantan negeri pembangkang.....

    Sayang sekali acara sebegitu baik tak dapat dilaksanakan....sedangkan kami berhempas pulas mencari sumber kewangan untuk menjayakan program tersebut,kerana pihak kolej lansung tidak memberi sumbangan apa-apa....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......
[ Telah diedit oleh: alexander pada 07-07-06 05:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 06:37


assalamualaikum...

erm... memang agak payah sekarang ini untuk melaksanakan progaram2 yang berbentuk islamic di mana-mana pusat pengajian tinggi baik swasta mahupun kerajaan.. ada sahaja yang mendapat tentangan dan tidak diluluskan oleh hep..

saya tiada cadanagn yang bernas untuk itu.. tapi saya sokong pendapat dari abu suffian.. dan sahabat2 yang lain..

salam ukhwah dna perjuangan..

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 06:52


ana ada cadangan.. tapi tak bolehlah publicize kat sini.. nanti HEP tahu, habislah :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1921

usa   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 09:01


Adakah maknanya, susah atau dipersusahkan atau tidak dibenarkan oleh orang Islam, membuat program Islam di negara Islam sendiri?

Bagaimana pula kalau bukan berunsur Islam? Adakah dengan mudah dibenarkan?

Bagaimana pula dengan persatuan agama lain? Atau kebudayaan agama lain?

Benarkan negara kita sedang menuju Turki?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 09:14


Pada 01-07-06 02:57 , jubah_hijau posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum....

IPTA/IPTS sekarang ni nak buat program islamic semakin susah..pihak HEP bermacam-macam alasan untuk mehalang program ni...sampaikan PMI UTM di Skudai dibubarkan kerana alasan pihak HEP persatuan ini pro-pembangkang pada masa dulu.....

ana nak minta pandangan antum,apakah langkah yang terbaik nak hidup campus di IPT ni dengan suasan islamic dengan program Islamic dihalang oleh pihak U...?



nak buat program islamic yang macam mana?
buat kat kampus ke luar kampus?
kalau dalam kampus susah sikit sebab kena pantau dek HEP, tapi kalau buat kat luar kampus ok lah...
kita bagi contoh modul lain, tapi kita buat yang lain....
terpaksalah buat macam tu sebab nak dapatkan bugdet, kita student mana ada duit....

pernah buat majlis bacaan yaasin kat surau tapi kena pantau oleh pihak pengurusan, katanya nanti kami menyebarkan dakyah pembangkang lepas majlis tu....alah, biasalah bila lepas baca yaasin mesti ada tazkirah sikit untuk makanan rohani....(macam inilah kalau islam tidak dihati)


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 09:27


assalamualaikum
menjawab persoalan saudara Kang tu, dari pengalaman ana yang lepas2 semasa berada di kampus dulu, memang betul.. kebanyakan program2 islamic memang susah untuk diluluskan.. apatah lagi kalau program2 tu dianjurkan oleh persatuan pelajar islam/ persatuan mahasiswa islam. kalau diluluskan pun.. tahap nak capai kelulusan tu sangat susah dan ada saja masalah.. kalau nak minta dana untuk perbelanjaan program mengambil masa yang lama.. kekadang sampai hampir setahun. kadang-kadang tak dapat peruntukan pun atas alasan, banyak program lain memerlukan dana juga...
yang peliknya program2 yang dapat dana/ peruntukan/ bantuan HEP tu selalaunya program sosial dan berhibur.. konsert tu konsert ni.. pesta tu pesta ni.. semua program2 maksiat, membazir dan merendahkan IQ dan keintelektualan seorang mahasiswa ( pesta karaoke, konsert artis2 terkenal, konsert band, annual grand dinner yang dipenuhi dnegan pakaian pelajar perempuan yang mnjolok mata dan persembahan2 maksiat.). dan banyak lagilah.

dunia dah terbalik. program2 agama/ilmiah dan bina insan pula dianak tirikan dan dinafikan haknya. agaknya mereka nak pelajar2 universiti ni pandai 3 perkara saja..pandai dalam belajar tapi(kosong ilmu agama ) dan satu lagi pandai berhibur dan pandai juga buat maksiat.

HEP ada juga buat program ilmiah dan agama (ikut corak mereka).. tapi seimbang lah kan.. program maksiat ada, program mengingati akhirat pun ada :P

hehe.. geram ni

tu belum kira dari segi hal2 lain seperti permohonan untuk pengangkutan, peruntukan sijil2... tempat nak buat program dan banyak lagilah. tak larat nak cerita kat sini. pernah ada satu program yang dibuat di kampus ana dulu, permohonan untuk menggunakan bas kampus ke tempat program tak diluluskan. jadi terpaksalah kami mengangkut sikit demi sikit ke tempat program dengan pengangkutan sendiri.
betapa tak adilnya.. walhal duit peruntukan dan dana2 tu semua hasil dari bayaran yuran pelajar. dan selalunya sesiapa yang attend program2 ilmu ni akan dicop pembangkang. dan sebab tulah ramai mahasiswa (terutamanya pelajar tahun 1) sangat takut untuk datang program2 agama dan program yang dianjurkan permasatuan mahasiswa islam

itulah namanya ghuraba'.....

dan inilah juga yang dikatakan amal baik dan berpahala sangat mahal harganya dan susah dicari..
itulah nilaiannya... untuk mendapatkan mardhatillah dan syurgaNya di akhirat kelak.. sangatlah susah kerana terlalu mahal.

sabda Raulullah s.a.w: Islam datang dalam keadaan gharib dan akan kembali gharib seperti mana pada permulaannya maka beruntunglah golongan yang ghuraba'. hadith riwayat Muslim

p/s: jangan pula lepas ni ana ditangkap HEP :di


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 07-07-06 09:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 11:26


kena cari jalan untuk menyelesaikan masalah ni..................

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 11:48


ehm..kalau nak buat program islamic memang kena pantau!nak berdakwah sekarang ni dah macam dakwah masa zaman rasulullah dulu..secara sembunyi!ana rasa kita kena buat underground...

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 14:54


Ana sendiri pun tak fhmla..ana dulu pernah tubuhkan PMI di kolej tempat ana belajar..last sekali ana tukar kepada API (Angkatan Pembangunan Insan) kerana didakwa mnghasut pelajar lain mnntang krjaan, punyalah takutnya pada perkataan Islam dan dikatakan pro krjaan..kita sebagai pljar IPT dah matang, boleh fikir yang mana betul dan yang mana salah..macam ni cdngan ana pasal perkara ni..mana-mana IPT yang nak buat tu..teruskan..macam ana nak kita buat pmntauan dari masa ke semasa..dan sebelum tu bawa lah brbincang dengan HEP masing-masing dan pemulaan buatlah kegiatan usrah dari bilik ke bilik..itulah ana buat dulu..lama kelamaan prtmbhn ahli semakin ramai dan senang kita buat aktiviti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 15:32


..kami pun mahu buat itu program islamik,tapi yang sedih TNC kata tak boleh,kena buat sem 2,alasan mereka takut program yang pentadbiran buat tidak mendapat sambutan dari pelajar kerana ada program islamik yang kami buat..tapi yang aku hairan kenapa pulak program konsert,pesta,senag saja dapat kelulusan biarpun dijalankan pada sem 1...

dulu mahu buat program..diluluskan,tapi tak di bagi bantuan

ada ustaz nak minta duit dari pntadbiran,dia minta lah 400 rggit..apa pntadbiran kata sama uztas tu??

dia kata 'ini terlalu banyak,kalau penceramah ada gred,kalau gred macam yang uztaz nak panggil ni gred rendah..kita bagi sikit saja lah"...
uztaz tu tanya balik sama mereka.."kalau nak panggil siti tu gred apa?sampai kena bayar beribu ringgit untuk satu orang??

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 21:12


assalamualaikum...

dunia akhir zaman... islam semakin susah untuk dilaksanakan...

semoga kita sama-sama tabah dalam menghadapi rintangan dan dugaan yang melanda usaha untuk kita sebarkan dakwah...

teruskan usahamu wahai sahabat2 ku sekalian.. kerana setiap peluh dan lelah mu insya ALLAH akan diberikan ganjaran yang besar insya ALLAH oleh ALLAH kelak.. dan apabila dihadapan ALLAH kelak lidah mu akan lancar untuk menjawab segala pertanyaan ALLAH atas tugasan yang diberikan kepada mu...

salam perjuangan dan ukhwah..

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

husna_nasiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22138
Posting: 233
Dari: UPM

Perak  


posticon Posting pada: 07-07-06 21:50


:roll: Hmm..betul-betul..sepanjang menempuhi dunia IPTA, ramai kawan-kawan ana yang diblacklist oleh HEP,di'spy',macam-macam lagi...Islam ni,permulaannya dipandang pelik(dakwah Nabi Muhammad),akhirnya pun dipandang pelik oleh masyarakat (macam yang berlaku sekarang)..

Tapi bagi ana,kalau hati dah terpat pada dakwah,sukar nak dogoyahkan bila memikirkan ia adalah tanggungjawab insan yang beragama Islam..

HIDUP MULIA, MATI SYAHID!Ameen..


-----------------
Pernikahan menginsafkan kita..
Perlunya iman dan taqwa meniti sabar dan redha..
Bila masa senang syukuri nikmat Tuhan..
Susah mendatang tempuh


Bookmark and Share

    


  Member Information For husna_nasihaProfil   Hantar PM kepada husna_nasiha   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 21:52


Pada 07-07-06 09:01 , Kang posting:

!!! QUOTE !!!

Adakah maknanya, susah atau dipersusahkan atau tidak dibenarkan oleh orang Islam, membuat program Islam di negara Islam sendiri?

Bagaimana pula kalau bukan berunsur Islam? Adakah dengan mudah dibenarkan?

Bagaimana pula dengan persatuan agama lain? Atau kebudayaan agama lain?

Benarkan negara kita sedang menuju Turki?



Kang tanya macam dah paham2 apa jawapannya... emmmm

saya pun dah pernah rasa program islamik tak diluluskan oleh HEP ni. lagi sakit hati kalau HEP batalkan di saat2 akhir...... siapa tak geram + sedih ?? memang sakit hati.

entah.. bincang banyak mana pun dok tang tu lah jugak HEP ini!! apa yang boleh kita buat pun?

saya rasa, nak atasi masalah ni.. kena pandai 'tackle'. dalam program tu, nak tak nak.. kena lah selitkan unsur-unsur hiburan sikit. bukan nak kata kita galakkan hedonisme, bukan. tapi, pandai2 lah jadi kreatif sikit... tak ada lah nampak terang-terang program tu islamic sangat. bila tak islamic sangat, ramai orang berani datang... ni boleh tambahkan crowd mad'u kita. buat benda-benda yang mereka minat. then baru lah kita selitkan unsur2 islam yang kita nak terapkan dalam diri mereka...

nak buat ceramah, sambil2 ada game ke. atau panggil penceramah yang kelakar2. yang public figure yang disegani. penulis novel yang diminati ramai ke.. sambil2 ada performance nasyid ke.. atau letak lah program tu sebagai charity work ke.. panggil anak2 yatim datang (program gini mudah lulus).

apa-apa lah yang penting kreatif dan tak nampak islamic sangat..

sekian cadangan saya.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-07-06 01:21


buat modul macam fitrah perkasa sdn bhd...
mukmin profesional..adjust2lah sikit kalau nama program tu kalau islamik sangat.....contohnya-prog wawasan pelajar ,seminar ke arah wawasan 2020 dan macam-macam lagi nama yang relevan...yang penting dakwah jalan...
tapi kalau tak dapat kebenaran pihak atasan,takkan nak berhentikan dakwah pulak,ye tak??
so,buatlah prog2 secara undergound walau sesukar manapun...sebab dakwah mesti kena jalan jugak...dakwah ni ibarat bussiness...bussiness tak jalan,semakin tak lakulah islam,maka semakin rugilah islam......

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

nieyNa_syauQah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.12.2005
Ahli No: 21356
Posting: 9
Dari: ?????????????

blank  


posticon Posting pada: 08-07-06 03:53


betul lah..tak dapat disangkal lagi prog yang berbentuk islamic susah HEP nak luluskan..budget susah nak dapat..macam-macam lagi lah..
moga kita sabar menghadapi ujianNya...


-----------------
"Lestarikan Wadi Kalbuku Tuhanku
Leraikan Aku Dari Pautan Nafsu
Biar pun Sukar Bagiku Melamar RedhaMU
Namun Masihku Mengharap Ampuna


Bookmark and Share

    


  Member Information For nieyNa_syauQahProfil   Hantar PM kepada nieyNa_syauQah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 20-07-06 00:42


em.. betul juga tajuk yang tertera di atas tu..
memang agak susah nak buat program islamik.

tapi..bagi ana.. ianya bergantung pada pihak atasan itu sendiri.. kalau yang memang suka berbentuk pengisian ROHAni.. berunsurkan ISLAm.. memang senang saja pihak itu MEnsiGNkn.. paper work..

tapi.. Kalau dapat yang memang susah nak approve paper work yang berunsurkan seperti di atas..jangan haraplaa nak dapat maklum balas yang berbunyi YA..
:roll: :roll:

semester lepas.. alhamdulillah.. ana tengok bumi sintok..
banyak pengisian rohani senang diAPPROVEkan..
semua kolej berlumbe nak buat CERAMAH...
sampaikan satu hari 3-4 ceramah..
tak tau mana satu nak pergi..heheh..

tak tau lah semester ni.. arus ISLAMik itu masih
berpanjangan...atau... sekejap..sekejap saja..

mahasiswa zaman kini.. yang penuh dengan Hedonisme perlu diSUMbat dengan pemantapan akidah+roHani..

em..em.. ntahlaa.. moga ALLAH beri hidayah pada umat MAnusia yang kini.. di akhir ZAMAn...

ALLAHU akhbar.. wallahualam'...

:roll: :roll: :roll:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..
[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 20-07-06 00:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.154127 saat. Lajunya....