Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Akan sentiasa ada yang memperbodohkan selagi masih ada yang rela diperbodohkan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 355
Ahli: 0
Jumlah: 355




  Yang Masuk Ke Sini
Rashdin: 1 hari, 16 jam, 42 minit yang lalu
khalifah: 6 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 24 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: MELAYU zaman sekarang?!


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» MELAYU zaman sekarang?!

Please Mendaftar To Post


Oleh MELAYU zaman sekarang?!

nurkasih87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3434
Posting: 133
Dari: Kemaman!..

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-06-06 13:27


Assalamualaikum..
ini sekadar berkongsi info dari kawan3 saya..

“Takkan MELAYU hilang didunia….” ~Panglima Hang tuah


Tapi aku cakap “tak mustahil MELAYU hilang dari Malaysia”…rumah yang kita sewa sekarang siapa punya???? Kalau kita nak cari sayur & ikan, cari kat sapa???? Kalau kita nak buat rumah dan masjid, kita cari sapa???? Kedai² siapa concurred???? Sampaikan yang jual sejadah dan telekung pun bukan orang MELAYU????? Nama saja anak MELAYU, duduk di atas tanah kepunyaan MELAYU …tapi hakikatnya??? fikir²kan lah…
“Orang lain sibuk mencari kekayaan, Orang kita sibuk mencari alas an” ~ Dato’ Haji Fadhilah kamsah.

MELAYU mudah lupa!!!! Suka sangat cari benda yang senang saja!!! lompat bisnes sana…lompat bisness sini…ada benda yang lebih senang, lari ke syarikat lain…,boleh buat pendapatan sikit lupa diri kemudian lompat lagi.... Mana ada benda senang dalam dunia ni???? orang nak jadi jutawan pun memakan masa bertahun², berpuluh tahun² sampaikan tak sempat jadi jutawan nyawa dah kena ambik....but at least dia dah mencuba cuma belum berjaya....itu bukan namanya gagal tapi proses² untuk berjaya..selepas dia meninggal anaknya pula meneruskan perjuangan yang belum selesai!!! Tapi, MELAYU sampai bila nak lompat???? Penat!!! Last² yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran!!! Mati katak...Ataupun masih belum berjumpa dengan syarikat yang betul² kukuh dan boleh menjamin pendapatan yang infinity??????

MELAYU masih dalam “confort zone” @ selesa dengan pendapatan makan gaji!
Minta maaf, bukan nak condemkan orang makan gaji tapi kita kena cari alternative kedua selain makan gaji... “sediakan payung sebelum hujan” sebab pada tahun 2007..macam² akan terjadi!!! Tunggulah kemunculannya!!! Kukuhkah syarikat dimana kakak² dan abang² bekerja sekarang??? Kalau abang² & kakak² kata syarikat sekarang tersangat lah kukuh… , insyaAllah takdak apa² yang akan berlaku….tapi ingat, KUKUHKAH KAKAK² DAN ABANG² DI SYARIKAT SEKARANG???? Time is critical!!! No security for your family nowadays!!! Do something to change your economy from eco”nomoney” to eco”gotmoney”.

Dulu MELAYU dikatakan “katak dibawah tempurung” – tidak mahu ambil tahu keadaan sekeliling. “Lantaklah orang lain jadi kaya dan jutawan, dah memang nasib aku ditakdirkan miskin” sekarang melayu dah maju sikit mahu keluar dari belenggu kemiskinan tapi jadi seperti “katak di dalam gelas” pula..nampak kemajuan orang disekeliling…jeolus dengan kekayaan bangsa lain…tumpang gembira tengok orang pakai kereta besar, rumah besar, bini besar, dll…tapi sekadar tengok saja lah….tak nak cari alternatif untuk mengubah cara hidup….come on lah brother² dan akak²..mari kita sama² pecahkan gelas dan buat something yang boleh selesaikan hutang-piutang kita dan menjamin keluarga kita pada masa akan datang…kita pun mampu la.. jadi jutawan setanding bangsa lain!!!!! Tapi, MELAYU MALAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MELAYU LAYU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


-----------------
SElembut Bayu..
Hembusan KASturi..
SEindah Cerianya..
SURia pagi..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkasih87Profil   Hantar PM kepada nurkasih87   Pergi ke nurkasih87's Website   Quote dan BalasQuote

Shuhada_nha155
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16080
Posting: 121
Dari: Bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 27-06-06 13:57


Melayu takkan hilang...yang hilang anak bangsa melayu....

InsyaAllah..jika kita berpegang pada suruhan Allah.. pasti gelas tu pecah...

Chayooo....nurkasih87 :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shuhada_nha155Profil   Hantar PM kepada Shuhada_nha155   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-06-06 14:34


Pada 27-06-06 13:57 , Shuhada_nha155 posting:

!!! QUOTE !!!

Melayu takkan hilang...yang hilang anak bangsa melayu....

InsyaAllah..jika kita berpegang pada suruhan Allah.. pasti gelas tu pecah...

Chayooo....nurkasih87 :)


berpegang pada suruhan ALLAh di samping berusaha untuk mengubah nasib kita....Allah tak suruh kita duduk berdoa semata-mata......

DOA DAN USAHA YANG BERSUNGGUH-SUNGGUH.....
KITA PASTI BERJAYA!!


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 14:38


susah nak cakap orang melayu zaman sekarang !!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 18:04


Melayu????? Sendri mahu ingatlah.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 18:52


ini soal melayu ke islam?whatever..

insyaallah..Allah akan tunjukkan jalan pada mereka yang berusaha!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3086
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 19:04


kalau nak bangge dengan bangsa..orang Arab patut bangga sebab nabi akhir zaman berbangsa arab....begitu juga dengan bangsa yahudi...kalau mereka nak bangga..mereka patut bangga..sebab ramai nabi berketurunan yahudi....kita orang melayu ni nak bangge apa?????hang tuah??????dalam dunia ni ada 2 hang saja...hang tanya..hang bodoh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 19:17


melayu dulu dan sekarang...hurmm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 20:06


saya berbangga pasal saya bangsa melayu yang berketurunan salahsilah daripada Nabi Adam dan alhamdulillah saya seorang beragama Islam."Dua nikmat terbesar ialah nikmat Islam dan Iman"

tak bangga ke?

:roll:


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 27-06-06 20:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 27-06-06 22:06


dunia kian tua....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119184 saat. Lajunya....