Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-05-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 154
Ahli: 0
Jumlah: 154




  Yang Masuk Ke Sini
nasiruddin: 24 hari yang lalu
Kang: 42 hari yang lalu
lidah-penghunus: 45 hari yang lalu
muslimin23: 53 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: ...Alahai... anak emak!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» ...Alahai... anak emak!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh ...Alahai... anak emak!!!

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 12:54


assalamualaikum...

PEPATAH Melayu ada menyebut, kasih ibu membawa ke syurga. Kasih dan sayang ibu memang tidak ternilai ertinya. Namun, ada juga sesetengah orang yang memandang sinis apabila anak lelaki yang sudah besar panjang masih lagi sibuk ‘mengendeng’ manja dengan ibu tersayang.

Itu belum lagi meminta percaturan ibu dalam segala hal - pakaian, kewangan, pendapat sehinggalah kepada penentuan calon teman hidup yang sesuai kerana sifat manja yang dicop sesetengah orang sebagai ‘ANAK EMAK’.

Anak emak? Kenapa pula dengan anak emak? Apakah mereka ini anak yang paling disayangi oleh emak? bagaimana gelaran itu boleh timbul? adakah ia satu perkara negatif? atau positifkah bersikap sebegitu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 12:57


ana pernah jumpa la seorang member yang memang manja dengan mak dia...bukan kerana dia tu anak last atau anak emas...tapi dah apa'el dia suka sangat mengendeng dengan maknye...padahal dia bukan seorang anak lelaki dalam familynye...tapi dia ni boleh la kata baik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

rajanazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2006
Ahli No: 24728
Posting: 123
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-06-06 14:13


syemerly saya adalah anak yang paling rapat dengan bapa saya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rajanazriProfil   Hantar PM kepada rajanazri   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 14:19


tuanku..tu namanya anak bapak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

kdinx
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2006
Ahli No: 21823
Posting: 69
Dari: Moscow

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-06-06 14:31


tak ada la...mak kata apa-apa, selagi tak bertentangan dengan Islam kena la buat...nanti jadi anak derhaka pula

Bookmark and Share

    


  Member Information For kdinxProfil   Hantar PM kepada kdinx   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-06-06 15:19


anak emak ni kadang-kadang selalu bercerita dan berkongsi masalah dengan emaknye.....tak semestinya dia dok mengendeng dengan mak dia....cukup mak dia tahu segala tentang dia...
saya sendiri mengaku anak emak sebab segala rahsia segala masalah mak saya akan tahu....semuanya sata cerita dekat mak....sampaikan dengan siapa saya berkawan dengan siapa saya keluar mak saya tahu....walaupun saya berada di KL dan mak saya di kelantan....pendek kata aktiviti harian saya ada dalam tangan mak saya la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 16:27


saya pun anak mak jugak...sebab mak yang lahirkan saya..hihih

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 16:45


semua anak mak dan ayah.apa nak peliknya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 09:06


memang la..tapi sekarang perbincangannya berkaitan dengan istilah 'anak emak'....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

azirislamiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14746
Posting: 52
Dari: DARUL NAIM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 10:06


anak emak mesti yang manja dan share banyak benda dengan maknya kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azirislamiahProfil   Hantar PM kepada azirislamiah   Quote dan BalasQuote

solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1384
Posting: 165
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 10:07


Assalamualaikum....
Ana mengaku ana pun boleh dikatakan "anak mak"...
Ana lebih suka kongsi masalah dengan mak ana... maklumlah.. mak yang lahirkan kita, so.. perasaan kita pun dia memang memahami....

Alhamdulillah....ANA UHIBBU UMMI....... :-) ;-) :lol:
Syukurlah... So, jangan derhaka mak kita tau.. Nanti hidup tak berkat!!! :-) :-)


-----------------
http://mujahidah1505.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For solehahProfil   Hantar PM kepada solehah   Pergi ke solehah's Website   Quote dan BalasQuote

rajanazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2006
Ahli No: 24728
Posting: 123
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-06-06 11:07


sama la kita solehah

Bookmark and Share

    


  Member Information For rajanazriProfil   Hantar PM kepada rajanazri   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-06-06 11:15


tapi hati-hati bagi yang perempuan......bila dah kawin, kadang-kadang sesetengah suami tak suka kalau si isteri asyik mengadu dekat mak segala jenis masalah termasuk masalah rumah tangga.....
inilah salah satu punca perceraian....hati-hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 11:20


Kalau lelaki pun same...asyik ngendeng mak..last2 segala yang mak cakap diturutkan, lama2 isteri pun.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 13:18


ala ngendeng dengan mak tu mesti nak bodek!!!
ana tak rapat dengan mak..:( dari form 1 dok hostel,so , tak rapat pula!tak selalu balik!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-06-06 14:32


Pada 20-06-06 11:20 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau lelaki pun same...asyik ngendeng mak..last2 segala yang mak cakap diturutkan, lama2 isteri pun.........

tapi lelaki kena dengar cakap mak dulu baru isteri kan....cuma pandai-pandai la....


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-06-06 15:10


Pada 19-06-06 14:31 , kdinx posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada la...mak kata apa-apa, selagi tak bertentangan dengan Islam kena la buat...nanti jadi anak derhaka pula


:-)


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-06-06 15:14


ramai cakap saya anak mak sebab muka macam mak... :-) :-di 8-)


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 23:37


Pada 20-06-06 13:18 , musafir_lara posting:

!!! QUOTE !!!

ala ngendeng dengan mak tu mesti nak bodek!!!
ana tak rapat dengan mak..:( dari form 1 dok hostel,so , tak rapat pula!tak selalu balik!!


sama la kita...banyak buat hal sendiri saja...tak rapat bukan bermakna tak sayang :-di :-di :-di


-----------------
dulu, kini, dan selamanya......


Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

mujahidah_islam85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24606
Posting: 24
Dari: malaysia

morocco  


posticon Posting pada: 21-06-06 02:57


ermm...ana ni memang anak mak nga ayah tapi kalau sya ada masalah saya akan ceritakan masalah pada ummi saya....ummi lah tempat saya bermanja dan berkongsi segala masalah...:-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_islam85Profil   Hantar PM kepada mujahidah_islam85   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-06-06 16:43


Pada 20-06-06 23:37 , lara posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-06-06 13:18 , musafir_lara posting:

!!! QUOTE !!!

ala ngendeng dengan mak tu mesti nak bodek!!!
ana tak rapat dengan mak..:( dari form 1 dok hostel,so , tak rapat pula!tak selalu balik!!


sama la kita...banyak buat hal sendiri saja...tak rapat bukan bermakna tak sayang :-di :-di :-di



em..nasiaht buat diri sdr & rakan2..carilah masa untuk rapat& bermesra dengan mak, ayah...tu salah 1 nikmat yang tak ternilai...percayalah...insyaAllah... :-)


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-06-06 16:48


cara nak rapatkan hubungan dengan mak dan ayah.....
tiap hari send la SMS....cukup sekadar 'ayah buat apa hari ni'sekurang-kurangnya kita tahu mereka dalam keadaan baik dan mereka pun tahu kita pun ok....
saya sekarang lagi best...tiap hari hantar sms kat ayah bincang pasal worldcup.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 23:21


Pada 21-06-06 16:43 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-06-06 23:37 , lara posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-06-06 13:18 , musafir_lara posting:

!!! QUOTE !!!

ala ngendeng dengan mak tu mesti nak bodek!!!
ana tak rapat dengan mak..:( dari form 1 dok hostel,so , tak rapat pula!tak selalu balik!!


sama la kita...banyak buat hal sendiri saja...tak rapat bukan bermakna tak sayang :-di :-di :-di



em..nasiaht buat diri sdr & rakan2..carilah masa untuk rapat& bermesra dengan mak, ayah...tu salah 1 nikmat yang tak ternilai...percayalah...insyaAllah... :-)



bukan tak mahu tapi tak tau Kenapa saya tak boleh nak rapat...jarang saya nak becerita apa-apa masalah dengan parents saya..


-----------------
dulu, kini, dan selamanya......


Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 16:21


;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 23-06-06 17:54


saya juga anak emak,

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 00:42


ana anak abah...

anak abah vs anak emak...

siapa lagi manja?

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 04:08


Muka saya macam ikut bapa saya......

Bookmark and Share

    


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.132126 saat. Lajunya....