Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bahkan orang yang ada penawar racun tak berani hendak minum racun
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 11 jam, 1 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: kahwin muda..apa pendapat anda???


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» kahwin muda..apa pendapat anda???

Please Mendaftar To Post


Oleh kahwin muda..apa pendapat anda???

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 07:19


sememangnya fitrah lelaki menyukai perempuan..dan sebaik2 wanita ialah wanita solehah iaitu wanita yang taat pada agamanya..so,,inilah tips2 nak mengenalpasti wanita yang solehah...mungkin ada banyak lagi yang tidak diseneraikan dan minta sahabat2 lain tolong tambah...

perempuan suka berkongsi masalah dengan lelaki??adakalanya dia suka,adakalanya perempuan tidak suka...bergantung kepada jenis masalah..bergantung kepada peribadi seseorang...dan banyak lagi faktornya..benda ni terlalu subjektif..
tapi kalau perempuan yang punya keimanan tinggi..dia takkan sekali2 berkongsi masalahnya dengan lelaki yang bukan muhrimnya...even se'soleh' mana pun lelaki tersebut..kerana ia tahu itu adalah salah satu pintu kepada zina..benda ini sangat jelas bagi wanita solehah itu...dia takut kepada ALLAH..wanita solehah tidak akan berhubung dengan laki yang bukan muhrimnya tanpa ada keperluan..wanita solehah tahu dirinya adalah fitnah dan anak panah syaitan..so,apakah perlu dia berkongsi masalah dengan lelaki yang bukan muhrimnya even hanya dengan berbalas sms atau email???dia tahu itu hanyalah bujukan syaitan dan hawa nafsu semata...mungkin wanita-wanita lain biasa berkongsi masalah dengan laki lain yang bukan muhrimnya..tetapi tidak untuk wanita solehah...wanita solehah tahu kebiasaan masyarakat bukannya kayu ukur maksiat atau tidak sesuatu perbuatan itu tetapi kayu ukur kepada sesuatu perbuatan adalah al-quran dan as-sunnah..baik pada allah dan rasulNya,baik jugalah untuk wanita solehah..buruk pada allah dan rasulNya,buruk jugalah pada wanita solehah walaupun masyarakat memandang baik perbuatan tersebut...wanita solehah sedar bahawa tiada istilah ber'sahabat' dengan lelaki yang bukan muhrim selagi belum menikahi lelaki itu...wanita solehah faham bahwa tiada dalam islam ber'kawan' dengan lelaki bukan muhrim sebelum menikahinya even hanya dengan ber'sms',ber'email' atau ber'chatting' tanpa berjumpa face to face..wanita solehah sedar bersms,beremail dan berchatting dengan lelaki bukan muhrimnya tanpa ada keperluan samalah juga seperti berdating...dan wanita solehah tahu jika dia berbuat perkara seperti ini bermakna dia telah merendahkan maruahnya sebagai wanita islam..dan bermaksiat kepada allah....wanita solehah juga sedar yang dia takkan bermesyuarat begitu lama dalam tugasan assignment di universitinya bersama ahli kumpulan yang terdiri dari laki2..dia bermesyuarat tetapi straightforward speaking,tegas,tidak memanjakan suara,bergelak ketawa,bertepuk-tepuk mahupun memegang-megang badan lelaki,tidak bercakap hal2 yang tiada kena mengena dengan tugasan,terus balik apabila habis mesyuarat..bukannya bersidai bersama laki2 tadi..wanita solehah sedar yang dia punya izzah yang perlu dijaga...dirinya hanya untuk bakal suaminya sahaja...wanita solehah sedar bahawa kemana sahaja dia pergi,dia perlu berteman,bukannya berseorangan..berteman dengan wanita lain atau muhrimnya..wanita solehah sedar bahawa tiada istilah bermain cinta sebelum kahwin kerana ia adalah haram..cinta suci wanita solehah hanya untuk suami yang telah dinikahinya...wanita solehah sangat maklum bahawa bergambar dengan lelaki yang bukan muhrimnya boleh menimbulkan fitnah walau se'soleh' mana pun lelaki itu..boleh menimbulkan syahwat..maka wanita solehah tidak akan bergambar dengan lelaki yang bukan muhrimnya..wanita solehah tidak akan melayan lelaki yang menyatakan keinginan bersahabat dengannya..meminta no telepon,alamat email dan sebagainya walau sesoleh manapun lelaki itu kerana wanita solehah sedar ia juga adalah pintu kepada zina..so bagaimana nak kahwin begini???
wanita solehah sedar bahawa gurunya atau ustazahnya atau ibubapanya boleh mencarikan jodoh untuk nya..wanita solehah sangat berkeyakinan dengan pilihan ibubapa atau ustazahnya itu..
tapi tak kan terus kahwin saja tanpa mengetahui background lelaki itu??islam telah menggariskan caranya..
wanita solehah akan bertaaruf dengan lelaki tadi dengan ditemani oleh muhrimnya atau rakan wanitanya..lelaki dibenarkan melihat tapak tangan dan muka wanita solehah itu..tetapi adab berta'aruf perlu dijaga..wanita solehah tidak memanjakan suaranya,bernada tegas dan straightforward..selepas selesai bertaaruf dan setuju untuk bernikah..wanita solehah tidak akan berhubung dengan lelaki tersebut kecuali ada keperluan mendesak seperti penetapan tarikh akad nikah dan sebagainya..itupun bukannya call lelaki tersebut sebaliknya melalui medium yang kurang penimbulan nafsu syahwat seperti sms atau email...indahnya saat menikah untuk wanita solehah tidak dapat digambarkan...menikah itu tersangatlah indah hanya apabila islam itu diamalkan sepenunya..indahnya pernikahan islami...
so kepada muslimim dan muslimat di luar sana..jom nikah cepat!!!
sebelum expired date...

'kempen kesedaran nikah cepat' anjuran saya dan
'kempen kesedaran lindungilah wanita anjuran mastika'
jom sokong kempen ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

jejakaislam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8875
Posting: 167
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 18-06-06 07:22


sokong kempen ke nak promote laki...hahahah

Bookmark and Share

    


  Member Information For jejakaislamProfil   Hantar PM kepada jejakaislam   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 07:28


kahwin muda tak semudah yang kita fikirkan....perlu persediaan dan pertimbangkan semua perkara

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 07:30


kalau dapat kahwin muda lagi elok daripada berkawan, bersahabat atau berkapel antara lelaki dan wanita.....

tapi kalau yang menuntut di universiti ni payah sikit.....mesti family mereka suruh tunggu habis belajar dan dah bekerja....

mesti ramai dah mengalami masalah ni...betul tak?

sesiapa kat sini dah alami masalah ni? nak kahwin tapi family larang. suruh tunggu habis belajar dan kerja dulu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 07:30


kalau dapat kahwin muda lagi elok daripada berkawan, bersahabat atau berkapel antara lelaki dan wanita.....

tapi kalau yang menuntut di universiti ni payah sikit.....mesti family mereka suruh tunggu habis belajar dan dah bekerja....

mesti ramai dah mengalami masalah ni...betul tak?

sesiapa kat sini dah alami masalah ni? nak kahwin tapi family larang. suruh tunggu habis belajar dan kerja dulu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 07:30


kalau dapat kahwin muda lagi elok daripada berkawan, bersahabat atau berkapel antara lelaki dan wanita.....

tapi kalau yang menuntut di universiti ni payah sikit.....mesti family mereka suruh tunggu habis belajar dan dah bekerja....

mesti ramai dah mengalami masalah ni...betul tak?

sesiapa kat sini dah alami masalah ni? nak kahwin tapi family larang. suruh tunggu habis belajar dan kerja dulu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

nuzra_awatif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14676
Posting: 99
Dari: Bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 18-06-06 07:47


kawin muda ni memang la bagus.dapat elak maksiat.tapi kalau bagi yang mampu senang ar cerita.kalau yang tengah study tu susah ar sikit
[ Telah diedit oleh: nuzra_awatif pada 18-06-06 07:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuzra_awatifProfil   Hantar PM kepada nuzra_awatif   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 07:55


kempen..jangan tak kempen...:-di
thanks for the article..walaupun banyak dah article begini..tapi yelah manusia mudah lupa kan...semoga kita semua diredhaiNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

syauqahaziqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18509
Posting: 259
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-06-06 11:42


antara tanda2 keberkatan seorang wanita ialah
cepat jodohnya dan rendah maharnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For syauqahaziqahProfil   Hantar PM kepada syauqahaziqah   Quote dan BalasQuote

azirislamiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14746
Posting: 52
Dari: DARUL NAIM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 12:31


andai itu lebih diberkati mengapa tidak diteruskan....
tapi perlu bersiap sedia dari semua segi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azirislamiahProfil   Hantar PM kepada azirislamiah   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 12:55


secara peribadinya ana bersetuju dengan posting jumaat ni. cuma apa yang ana nak cuba betulkan atau komen sedikit ialah : wlupun wanita/ lelaki itu pilihan keluarga, ustaz, ustazah, ana lebih setuju untuk buat solaat istikharh dulu. dalam semua perkara, kita tak boleh mmbelakangi tuhan. lagi pun, hanya tuhan lebih mengetahui consequences sesuatu itu. ana harap jumaat tak marah dengan komen ana.

setiap ilmu itu adalah untuk dikongsikan... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

era
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15229
Posting: 129
Dari: b.baru bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 16:02


ana pun setuju...
mungkin dengan cara ni kita boleh elak maksiat2 seperti yang dinyatakan oleh saudara jumaat...bercinta dan bercouple yang sememangnya besar dosanya...
tapi apa yang penting persediaan kedua-dua belah pihak dari semua segi....lakukan istikhoroh untuk mendapatkan petunjuk yang terbaik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eraProfil   Hantar PM kepada era   Quote dan BalasQuote

nurul_iman87
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12486
Posting: 39
Dari: KeLaNTaN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 19:10


saya turut setuju...

..dengan berkahwin, kita jga dapat mengawal nafsu kita.. esp bagi kaum lelaki. pmakaian orang perempuan kat IPTA mana-mana dah dahsyat dah sekarang, astaghfirullah.. dengan berkahwin, ia sedikit sbnyk dapat mmudahkn untuk ork laki mrndahkn pandangan, moreover control his nafsu... and at the same time rezeki lebih murah...

apa-apa pun.. restu mak ayah is important. jangan ingat, 'oh, nak juga nafsu, jom kawin esok!'.. oh tak ada.. persediaan, of course perlu ambil kira dr semua segi, like saudari era mention di atas. istikhoroh, memang penting untuk dapat ptunjuk.... istikhoroh pun, after dah musyawaroh dengan kluarga dan sbgnya...

insyaALLAH, if kawin cepat krnaNYA... sgala2nya akan dimudahkn jlnnya...

wallahu'alam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_iman87Profil   Hantar PM kepada nurul_iman87   Quote dan BalasQuote

nurul_iman87
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12486
Posting: 39
Dari: KeLaNTaN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 19:11


...oops, lupa mention... kat atas tu, kira dalam situasi 'pelajar' la... :o)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_iman87Profil   Hantar PM kepada nurul_iman87   Quote dan BalasQuote

nurul_iman87
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12486
Posting: 39
Dari: KeLaNTaN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 20:46


ai, tersalah kat atas tu...

!!! QUOTE !!!



'oh! nak juga nafsu, jom kawin esok!'.


jaga ... bukan juga

jauh beza tu.. :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_iman87Profil   Hantar PM kepada nurul_iman87   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-06-06 22:58


pendapat saya yang cetek ilmu+pengalaman ni...

usia bukan halangan, asal "bersedia" dalam erti kata sepenuhnya, why not...tak kisahlh muda ke..tua ke..

lagi 1, "muda" bagi setiap individu adalah perkara subjektif...

wallahua'lam...
:roll:


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 05:45


Pada 18-06-06 22:58 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

pendapat saya yang cetek ilmu+pengalaman ni...

usia bukan halangan, asal "bersedia" dalam erti kata sepenuhnya, why not...tak kisahlh muda ke..tua ke..

lagi 1, "muda" bagi setiap individu adalah perkara subjektif...

wallahua'lam...
:roll:



betul tu hudahasnan -muda" bagi setiap individu adalah perkara subjektif... bagi lelaki, umur 40 pun rasa masih muda...


-----------------
Hidup di sini untuk balik ke tempat asal


Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

machok
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24645
Posting: 31
Dari: Batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 19-06-06 07:07


tak kisah pun kawin awal..kalau dah ada jodoh awal..nak buat bagaimana..mungkin dia dah membuat persiapn awal sblom kawin ke...mana tahu..boleh saja kawin awal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For machokProfil   Hantar PM kepada machok   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 10:19


boleh kawin muda, asalkan bersedia dalam semua aspek. tapi kalau kawin umur 17,18, kerja tak ada, sembahyang pun tak tau, apa cerita? macam mana nak bagi nafkah? nak didik anak isteri?

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-06-06 10:24


terpulang kepada individu....kalau rasa dah boleh tanggung famili dia, its ok....apapun kena fikir jangka panjang......

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

alawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24416
Posting: 122
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 19-06-06 10:29


dah jodoh sampai awal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alawiyahProfil   Hantar PM kepada alawiyah   Quote dan BalasQuote

nurussyifa
Warga Rasmi
Menyertai: 18.06.2006
Ahli No: 24866
Posting: 15
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 10:32


orang kata kalau kahwin masa study dapat anak genius....tapi kalau tak mampu jangan kahwin...besar dugaan kalau kahwin masa study..


-----------------
www.bio-asli.com/?id=annsyifa


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurussyifaProfil   Hantar PM kepada nurussyifa   Pergi ke nurussyifa's Website   Quote dan BalasQuote

haslindacr_8318
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.03.2005
Ahli No: 15318
Posting: 26
Dari: Kuala Lumpur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 12:32


Assalamua'laikum...
Saya ingin memberikan pandangan dan pendapat tentang isu ni, tapi andai tersalah silalah tegur dan maafkan saya...
Kahwin muda... -Muda dalam erti kata umur atau kematangan?

Alam adalah alam yang terlalu banyak dugaan dan tanggungjawab... Alhamdulillah, saya sendiri telah bergelar seorang isteri pada usia yang belum pun mencecah 24 tahun... Baru bergelar seorang isteri... Isu kahwin muda,ada kebaikannya dan kelemahannya... lebih2 lagi andai kita tak [email protected] gagal untuk kawal diri....
Perkahwinan adalah satu amanah... Tanggungjawab amat besar, namun andai kita terimanya sebagai amanah dari Allah dan ia adalah salah satu amalan kita buat bekalan diAkhirat kelak, InsyaAllah....

Perkahwinan, tidak kira samaada muda atau sebaliknya adalah tuntutan kerana ia dapat menghindarkan kita dari maksiat dan godaan syaitan... sebab itulah dalam hukum syarak sekalipun terbahagi kepada Wajib, Sunat, Haram, Makruh dan Harusnya seseorang itu berkahwin...

Jadi, dimanakah kita berada??? tanya diri sendiri... Andai kita rasa, kita mampu menjalankan kewajipan dan memberikan hak yang sepatutnya, adil maka... buatlah keputusan yang setepatnya...tanya diri, adakah kita mampu menjalankan kewajipan terhadap ibu bapa & keluarga dalam masa yang sama kepada pasangan dan keluarga pasangan...

Mudah-mudahan kita berada dalam golongan yang mendapat keredhaan-Nya...
Amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For haslindacr_8318Profil   Hantar PM kepada haslindacr_8318   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 14:21


ana setuju sekiranya layak dan mampu......

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

nazran7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5731
Posting: 83
Dari: B B Bestari

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 14:34


ana setuju.. kawin awal.. selesai sebahgian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazran7Profil   Hantar PM kepada nazran7   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 16:33


ana pun setuju..tapi tak ada calon lagi..hihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-06-06 00:19


Pada 19-06-06 05:45 , imthiyaz posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-06-06 22:58 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

pendapat saya yang cetek ilmu+pengalaman ni...

usia bukan halangan, asal "bersedia" dalam erti kata sepenuhnya, why not...tak kisahlh muda ke..tua ke..

lagi 1, "muda" bagi setiap individu adalah perkara subjektif...

wallahua'lam...
:roll:



betul tu hudahasnan -muda" bagi setiap individu adalah perkara subjektif... bagi lelaki, umur 40 pun rasa masih muda...



bagi lelaki : "life begins at 40.."

:-P :-di


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-06-06 00:20


Pada 19-06-06 10:32 , nurussyifa posting:

!!! QUOTE !!!

orang kata kalau kahwin masa study dapat anak genius....



iyakah?

:-di


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

naini
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.02.2004
Ahli No: 7235
Posting: 74
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-06 03:08


ana sangat setuju dengan topik ni...
sama-sama lah istiqamah untuk jadi wanita solehah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nainiProfil   Hantar PM kepada naini   Quote dan BalasQuote

abu_syubaity
Warga Rasmi
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 3334
Posting: 3
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 07-10-06 03:34


kalau dah sedia zahir dan batin, kahwinlah...

dok tgk2 remaja remaji lah ni pelik sikit, kalau sembang bab nak kahwin muda, depa kata gatai...tapi kalau sembang pasai awek dan balak, selamber jaa.tak pulak gatai..kenapa lah..yang nak ikut syariat dikata gatal, yang tamau ikt palak ok saja...haru....

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_syubaityProfil   Hantar PM kepada abu_syubaity   Pergi ke abu_syubaity's Website   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 07-10-06 05:15


Pada 18-06-06 07:30 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dapat kahwin muda lagi elok daripada berkawan, bersahabat atau berkapel antara lelaki dan wanita.....

tapi kalau yang menuntut di universiti ni payah sikit.....mesti family mereka suruh tunggu habis belajar dan dah bekerja....

mesti ramai dah mengalami masalah ni...betul tak?

sesiapa kat sini dah alami masalah ni? nak kahwin tapi family larang. suruh tunggu habis belajar dan kerja dulu


assalammualaikum..
khawin muda memang bagus..tapi betul juga kata ridwan_daie ini sebab kadang-kadang family suruh habis study dulu..dan banyak pkr kena get ready sebab bila khawin tanggungjawab banyak so memang kena fikir banyak kali dan kena yakin betul-betul boleh handle semua pkr..bukan apa ramai juga studen yang terkandas pelajarannya bila dah berumah tangga sebab tak mampu nak bahagikan masa sebaiknya..dan yang sangat penting adalah ekonomi..tambah2 yang kat luar negara.

apapun pada jumaat thank you atas risalah ini mengingatkan saya pada teguran seorang sahabat ketika bermuamalat dengannya..so semua nya terjawab..

Islam itu indah bila kita yakin dengan apa yang Allah tetapkan tapi sometime org sekeliling kita pula yang tak yakin so tu yang macam-macam boleh jadi...puas saya fikir benda ini dan tak dapat jalan keluar walaupun penyelesaiannya tetap dengan cari ini..entahlah..

wa Allah hu a'lam..apa yang terbuku dihati...


-----------------
hidup ini jihad menuju ilahi


Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.124532 saat. Lajunya....