Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-05-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Courage is like love; it must have hope for nourishment."
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
Abdullah: 22 hari yang lalu
muslimin23: 25 hari yang lalu
MTMKi: 38 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 51 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: macam mana nak PUJUk orang merajuk


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» macam mana nak PUJUk orang merajuk

Please Mendaftar To Post


Oleh macam mana nak PUJUk orang merajuk

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 16:53


macam mana la nak pujuk orang ye....tambah2 lawan jantina.....macam susah saja.....huhuhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

ayesha1511
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24823
Posting: 34

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 17:22


haha..lawak nya soalan..
bab2 macam ni..cuba tanya ayah..
ayah2..bagaimana ayah pujuk mak kalau mak merajuk? :lol:
[ Telah diedit oleh: ayesha1511 pada 16-06-06 17:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayesha1511Profil   Hantar PM kepada ayesha1511   Quote dan BalasQuote

Masyira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.10.2005
Ahli No: 20190
Posting: 66
Dari: IIUM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-06-06 17:25


entahlah...mcana ek cara nak pujuk orang yang merajuk...ada sesiapa taw cara nak pujuk ke??kalau orang itu lagi dipujuk lagi dia merajuk bagaimana??heheh...sebab saya ini orang yang xreti nak pujuk orang merajuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MasyiraProfil   Hantar PM kepada Masyira   Quote dan BalasQuote

jejakaislam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8875
Posting: 167
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 16-06-06 21:31


satu saja...
orang merajuk biasa...
pujuk orang merajuk buang masa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jejakaislamProfil   Hantar PM kepada jejakaislam   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 21:37


saya memang tak pandai pujuk orang merajuk....biasanya kalau ada orang merajuk, saya buat tak tau saja....lma2 ok lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 16-06-06 21:41


tak payah lah pujok orang merajuk ni...lama2 dia cool sendri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

annynatasha88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17875
Posting: 177
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 22:24


saya pun digolong dalam gologn orang yang cept merjuk tapi cepat cool..sebelom kawan-kawan tegor saya,saya dah tegor mereka dulu,jadi saya memang beralah dr rajuk saya...hehehe

satu saja,nak pesan...bila orang tu merajuk,memang betul kena tunggu dia cool dulu,tapi jangan lambat sangat..mungkin perbuatan kita yang buat dia merajuk...so,tunjukkan sikap mengambil berat dan rajin bertanya dengan dia...

pada saya la...kalau saya merajuk....kalau kawan2 buat tak tahu saja,saya rasa saya macam bukan kawan mereka lagi..saya tidak minta dipujuk tapi cukup sekadar berkata sepatah,sekurang2 nya,mereka ingin berbual...

bila orang yang merajuk diam,kawan2 pun diam,akibatnya,semakin berlarutanlah rajuk dia itu........

tapi...tak baik merajuk2 tau!hehehe.......merajuk main2 saja boleh..ehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For annynatasha88Profil   Hantar PM kepada annynatasha88   Quote dan BalasQuote

annynatasha88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17875
Posting: 177
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 22:25


bila sudah meningkat dewasa,fikiran pun dah matang,hindarkan lah dari sifat merajuk itu...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For annynatasha88Profil   Hantar PM kepada annynatasha88   Quote dan BalasQuote

nmz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5323
Posting: 226
Dari: shah alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 23:24


ana akan tinggalkan saja orang merajuk tu seorang-seorang...buat tak tahu saja;-);-)

2-3jam lepas itu, pergila pujuk...kalau still merajuk...

hmm...MALAS NAK LAYAN...dah tua2 pun, nak merajuk lagi ke?:-):-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nmzProfil   Hantar PM kepada nmz   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-06-06 00:34


Pada 16-06-06 17:22 , ayesha1511 posting:

!!! QUOTE !!!

haha..lawak nya soalan..
bab2 macam ni..cuba tanya ayah..
ayah2..bagaimana ayah pujuk mak kalau mak merajuk? :lol:



:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-06-06 00:35


Pada 16-06-06 21:41 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

tak payah lah pujok orang merajuk ni...lama2 dia cool sendri...



setuju! :roll: :-)


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-06-06 03:07


:-) Assalamualaikum....


     Sama-sama merajuk...kan senang.. :-P


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 17-06-06 10:41


Assalammualaikum...

menarik topik ini..tapi sayang saya sendiri tak pernah rasa kena pujuk macam mana jadi memang tak reti nak pujuk orang..pernah sekali saya pujuk lagi teruk pula dia merajuk alih2 biarlah dia pujuk hati dia sendiri...

sedih juga kan tak pernah rasa kena pujuk..sometime rasa macam kita tak ada perasaan saja sebab orang boleh buat saja apa yang mereka suka kat kita..padahal dalam hati luka berdarah...
apapun..waktu merajuk atau terasa hati itu seharusnya kita jdkan landasan untuk muhasabah diri...

orang pujuk teruk2pun nanti makin panjang pula rajuk tu lagi masalah...
so bila dia merajuk kita biarkan sajalah agaknya... :-?


-----------------
hidup ini jihad menuju ilahi


Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-06-06 12:45


Pada 17-06-06 03:07 , alexander posting:

!!! QUOTE !!!

:-) Assalamualaikum....


     Sama-sama merajuk...kan senang.. :-P




:-di senang? heheh lagi parah itu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-06-06 14:21


Pada 16-06-06 16:53 , nabilpoyo posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana la nak pujuk orang ye....tambah2 lawan jantina.....macam susah saja.....huhuhuhu



ehem2..kenapalah macam pelik saja bunyinya ye nabilpoyo..

nak pujuk adik perempuan ke??

/


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129
[ Telah diedit oleh: fizah_862000 pada 18-06-06 06:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-06-06 17:09


Pada 16-06-06 21:37 , qudwah posting:

!!! QUOTE !!!

saya memang tak pandai pujuk orang merajuk....biasanya kalau ada orang merajuk, saya buat tak tau saja....lma2 ok lah....


Kes ni samalah macam saya...hehe.


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-06-06 19:18


hantar orang merajuk ke ISA..hahaha..biar dia rasa,betapa ruginya sikap merajuk....

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

era
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15229
Posting: 129
Dari: b.baru bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-06-06 22:41


hmm ana pulak,kalau kawan ana atau sesiapa saja mengajuk sebab ana,ana akan minta maaf...
tapi kalau memang dah salah ana la...
sebab ana ni dikategorikan as tak suka mengalah....hehe
tapi kalau dah minta maaf dan dia tetap merajuk juga,ana biarkan dia dulu...
bia dia cool dulu.... :-) :-) :-)
[ Telah diedit oleh: era pada 17-06-06 22:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For eraProfil   Hantar PM kepada era   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 17-06-06 22:49


Kalau orang perempuan merajuk, ajak saja keluar shopping:-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-06-06 00:31


Pada 17-06-06 22:49 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau orang perempuan merajuk, ajak saja keluar shopping:-di



em...bestnya! :-di :-P


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 18-06-06 00:37


Pada 17-06-06 22:49 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau orang perempuan merajuk, ajak saja keluar shopping:-di



tak best saja...keluar shoping dengan mood merajuk..:lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 01:11


kalau bagi suami isteri, apabila isteri merajuk.. suami boleh tiba-tiba tolong isteri kat dapur.. bila isteri buat kerja, suami ikut buat sama. bila isteri buat kerja lain, suami pun tolong jugak.. lama-lama sejuk la hati isteri tu...

antara kawan-kawan pulak, biar dia cool kejap (especially lelaki). lepas tu kita pun minta maaf lah. tak pun buat-buat tak tahu. tegur sapa saja macam biasa.. or tanya2 dia soalan ke.. lama-lama ok lah.. huhu...

kekadang lelaki yang kuat merajuk mengalahkan perempuan... aiii pening saya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-06-06 22:42


Pada 18-06-06 00:37 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-06-06 22:49 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau orang perempuan merajuk, ajak saja keluar shopping:-di



tak best saja...keluar shoping dengan mood merajuk..:lol:



merajuk tu boleh hilang kalau orang blaje... :-P :lol: :-di


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 23:12


bagi coklat! ada oarng pernah bagi coklat kat saya :-di

ahli2 ukhwah ramai yang dah matang dan dewasa, tapi bab memujuk ni kalah dengan budak2 :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-06-06 23:15


Pada 18-06-06 23:12 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

bagi coklat! ada oarng pernah bagi coklat kat saya :-di

ahli2 ukhwah ramai yang dah matang dan dewasa, tapi bab memujuk ni kalah dengan budak2 :lol:



ice cream pun best! :-P :-di


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 23:59


Pada 16-06-06 21:41 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

tak payah lah pujok orang merajuk ni...lama2 dia cool sendri...


sama la...malas nak pujuk...hehe


-----------------
dulu, kini, dan selamanya......


Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

karungga
Warga Rasmi
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24894
Posting: 1
Dari: perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-06-06 13:04


kalau saling mengenali,senangla nak pujuk...tmbah lagi bila dah lma kenal,tntu tau benda yang seseorang 2 suka&tak suka....

Bookmark and Share

    


  Member Information For karunggaProfil   Hantar PM kepada karungga   Quote dan BalasQuote

alawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24416
Posting: 122
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 20-06-06 14:35


buat tidak tahu saja..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For alawiyahProfil   Hantar PM kepada alawiyah   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-06-06 14:38


makin pujuk biasenya orang makin mengada-ngada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

Individu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2006
Ahli No: 24670
Posting: 244
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 23:31


Pada 20-06-06 14:38 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

makin pujuk biasenya orang makin mengada-ngada...



memang benar lagi tepat, macam tau saja

hmm, memang , kalau orang ni merajuk, susah nak pujuk,
kalau saya memang sorilah nak pujuk, salah tempat dia nak merajuk, kena dengan saya yang jenis perikemanusiaan dan perasaan saya yang fleksibel ()maksudnya, ada time yang perlu saya tak berperikmanusiaan, ada time perlu ada, and sama jugak dengan perasaan, ada time perlu berperasaan, ada time tak perlu berperasaan.



Bookmark and Share

    


  Member Information For IndividuProfil   Hantar PM kepada Individu   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 22:42


Pada 16-06-06 17:22 , ayesha1511 posting:

!!! QUOTE !!!

haha..lawak nya soalan..
bab2 macam ni..cuba tanya ayah..
ayah2..bagaimana ayah pujuk mak kalau mak merajuk? :lol:




kalau ayah yang merajuk pulak kena tya sapa pulak....hihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 02:04


kalau biasa ana pujuk adik bagi gula2 saja.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

eikien
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22751
Posting: 22
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 14:57


selalunya kalau saya merajuk, saya kena pujuk diri saya sendiri sebab orang yang buat kita merajuk kadang-kadang tak faham pun.so, conclusionnye tak payah la merajuk seksa diri sendiri saja!hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eikienProfil   Hantar PM kepada eikien   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-07-06 01:02


sikit sikit merajuk......hihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

fi_shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24949
Posting: 163
Dari: Bumi Allah

croatia  


posticon Posting pada: 13-07-06 04:55


Pada 13-07-06 01:02 , nabilpoyo posting:

!!! QUOTE !!!

sikit sikit merajuk......hihihi



:-di :-di


-----------------
Impianku menjadi lelaki acuan Al-Quran..
Doa-doakanlah ek..
Hidup dan matiku kerana ilahi..


Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_shattirProfil   Hantar PM kepada fi_shattir   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 13-07-06 06:13


kalau lelaki yang merajuk - biarkan dia tenangkan fikiran dulu, nampak cool baru lah pujuk..sebabnya lelaki tak suka diganggu kalau fikiran crowded.
kalau perempuan yang merajuk - jangan tunggu lama-lama.sebab perempuan merajuk adalah kerana untuk dipujuk.jadi, perempuan merajuk, pujuk serta merta dengan ayat bunga2..hehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-07-06 08:46


Pada 13-07-06 06:13 , ibn_wanza posting:

!!! QUOTE !!!

kalau lelaki yang merajuk - biarkan dia tenangkan fikiran dulu, nampak cool baru lah pujuk..sebabnya lelaki tak suka diganggu kalau fikiran crowded.
kalau perempuan yang merajuk - jangan tunggu lama-lama.sebab perempuan merajuk adalah kerana untuk dipujuk.jadi, perempuan merajuk, pujuk serta merta dengan ayat bunga2..hehe.


ana setuju dengan ibn_wanza,sifat memendam rasa wanita menyebabkan kita tak boleh delay memujuk mereka...apa pun halnya kalau antum lengah boleh menjadi melarat


-----------------
*** YAQEN ALLAH 100%++ ***


Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 13-07-06 10:17


Pada 13-07-06 08:46 , Ustadz posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-07-06 06:13 , ibn_wanza posting:

!!! QUOTE !!!

kalau lelaki yang merajuk - biarkan dia tenangkan fikiran dulu, nampak cool baru lah pujuk..sebabnya lelaki tak suka diganggu kalau fikiran crowded.
kalau perempuan yang merajuk - jangan tunggu lama-lama.sebab perempuan merajuk adalah kerana untuk dipujuk.jadi, perempuan merajuk, pujuk serta merta dengan ayat bunga2..hehe.


ana setuju dengan ibn_wanza,sifat memendam rasa wanita menyebabkan kita tak boleh delay memujuk mereka...apa pun halnya kalau antum lengah boleh menjadi melarat



SOKONG

Bookmark and Share

    


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

jahil_tukir
Warga Rasmi
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23353
Posting: 17
Dari: hujung dunia

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-07-06 11:12


bagi saja duit seposen suruh beli gual-gula.....setel terus

Bookmark and Share

    


  Member Information For jahil_tukirProfil   Hantar PM kepada jahil_tukir   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-07-06 11:22


Bagi saja hadiah mesti hilang merajuknya tu...!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-07-06 12:47


kasi hadis dan ayat al-quran.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-08-06 13:20


bagi hadiah lah kan

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-08-06 13:42


belanja aiskrim...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

qutb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.11.2004
Ahli No: 12610
Posting: 133
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-08-06 14:34


ana sokong ibn_wanza...;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qutbProfil   Hantar PM kepada qutb   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-08-06 14:43


alaa.....tak payah pujuk....biarkan dia merajuk seorang-seorang...ngada-ngada saja nak merajuk.....

biarkan dia merajuk....bairkan dia seksa dirinya sendiri...hahaha....setuju dengan eikien

Pada 23-06-06 14:57 , eikien posting:

!!! QUOTE !!!

selalunya kalau saya merajuk, saya kena pujuk diri saya sendiri sebab orang yang buat kita merajuk kadang-kadang tak faham pun.so, conclusionnye tak payah lah merajuk seksa diri sendiri saja!hehe...


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

nurcinta
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25829
Posting: 84
Dari: australia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 08:34


menariknya soalan...saya ni kategori kuat merajuk agaknya hehe...dulu kecik2 Kalau saya tak dapat something saya tak dapat benda yang saya nak saya merajuk lepas itu semua orang akan bagi apa yang saya nak...brula saya ok (spoilednyer saya dulu).
terbawa2 pula sampai ke besar...lepas itu Kalau saya merajuk lah kawan-kawan saya biasanya akan cepat-cepat tanya kenapa dan minta maaf sebab saya selalu merajuk sebab tersinggung...kdang2 ada kawan yang bagi note kecik2 dan buat note yang comel2 supaya saya senyum balik

tapi saya juga cepat cool ...
ada seorang saja agaknya yang saya rapat tapi dia memang takkan pujuk saya sebab dia tahu rajuk saya tak lama...Kalau rajuk saya lama sikit terukla saya sebab lepas itu dia pula merajuk kat saya...pernah sekali sampai 3bulan dia tak bertegur dengan saya sebab saya merajuk somethin dengan dia awlnya...hmm susah juga lepas itu penat saya said sorry bagi kad lah after 3months tu baru dia bertegur semula dengan saya...

hurmmm =(

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurcintaProfil   Hantar PM kepada nurcinta   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 09:07


selalu pujuk diri sendiri :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 09:42


haha..lawak nya soalan..
bab2 macam ni..cuba tanya ayah..
ayah2..bagaimana ayah pujuk mak kalau mak merajuk?

satu saja...
orang merajuk biasa...
pujuk orang merajuk buang masa...

setuju dengan pendapat di atas:di

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-08-06 10:49


nyanyi lagu relaku pujuk...spider...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

nique_hanna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5934
Posting: 141
Dari: darul takzim.

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-06 21:28


Pada 19-08-06 09:07 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

selalu pujuk diri sendiri :di


sama lah macam saya... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nique_hannaProfil   Hantar PM kepada nique_hanna   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-08-06 21:58


biarkan dia bersendiri dulu...
kalau dah sejuk sikit, barulah pujuk...
tak kisah dengan cara yang macam mana...
tapi jangan lupa untuk minta maaf sekali...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-08-06 22:05


biarkan dia bersendiri dulu...
kalau dah sejuk sikit, barulah pujuk...
tak kisah dengan cara yang macam mana...
tapi jangan lupa untuk minta maaf sekali...


sokong!!!:P

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-08-06 01:10


************************************************

tumpang lalu jugak...:di
merajuk ni banyak jenis...
ada yang betul-betul merajuk dan ada jugak yang buat-buat menrajuk(pendek kata nak bermanja2lah)...biasanya orang perempuan lah kuat merajuk...(kaumku jugak..:di)...
pendek kata Kalau orang disana betul-betul merajuk disebabkan oleh sebab2 yang musabah..orang disini kena lah pujuk jugak betul-betul..minta maaf..buat apa yang orang disana suka..nanti sejuk lah hati tu....tapi..Kalau buat-buat merajuk...punnn kena layannnnnnnnnnn jugak..hehehe sebab orang perempuan memang macam tu...konon-konon merajuk lah sebab suka dipujuk....ahakss...

p/s bukan senang nak pujuk orang yang dah tuo merajuk ni..uhuhu..:((
     saya senang saja nak dipujuk....belikan timung susu 2
     bijik..gerenti senyum lebar..hahaha:di


***************************************************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-08-06 10:54


saya pun xdek skill2 nak memujuk ni..so,kalau mereka ada tnda2 nak merajuk tu..bagitahu awal2 yang saya ni memang xpandai memujuk. so, kalau tak payah nak merajuk2.kalau nak merajuk gk..pujuk lah dari snd..hehe ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

amira_najihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2006
Ahli No: 22568
Posting: 107
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-08-06 11:00


payah juga 2...bia lah cool dewan sendiri...takkan lm punya.try lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_najihahProfil   Hantar PM kepada amira_najihah   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-08-06 12:36


TAK PAYAH PUJUK.........Kalau DIPUJUK MAKIN MENJADI-JADI MERAJUKNYA!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

gerimissenja
Warga Rasmi
Menyertai: 22.08.2006
Ahli No: 25987
Posting: 13
Dari: udm kampus kusza

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-08-06 22:51


ermmm..
soalan yang menarik jugak.
saya ada lah pengalaman dipujuk dan memujuk..tapi lebih terasa kalau kita dipujuk bukan memujuk....bila dipujuk terasa diri disayangi dan dihargai....kalau dah orang merajuk,saya kena lah pujuk....kasihan pulak tengok!!!
bukan susah sangat nak pujuk ni,
kalau budak kecik,bagi saja aiskrim kat dia,kalau dah besar,cakap lah kat dia,tak payah lah merajuk banyak2,cuba tengok muka kat cermin tu,comelnyeeee...senyumla sikit....
tapi kalau mak ayah kita yang merajuk,nak buat macam mana?lagi susah kalau kita yang membuatkan mereka merajuk....pening jugak kepala ini.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For gerimissenjaProfil   Hantar PM kepada gerimissenja   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-08-06 23:17


hihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 13:38


tak payah pujuk...habis cerita

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 12-11-06 13:57


Pada 22-08-06 12:36 , fadzlyz posting:

!!! QUOTE !!!

TAK PAYAH PUJUK.........Kalau DIPUJUK MAKIN MENJADI-JADI MERAJUKNYA!


amboiii...


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama…


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 15:10


Pada 18-06-06 23:12 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

bagi coklat! ada oarng pernah bagi coklat kat saya :-di




bestnya...nak merajuk juga lah... :lol: :lol: :lol:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

suepolaris
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21713
Posting: 46
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 12-11-06 15:17


Pada 12-11-06 15:10 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-06-06 23:12 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

bagi coklat! ada oarng pernah bagi coklat kat saya :-di




bestnya...nak merajuk juga lah... :lol: :lol: :lol:



:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For suepolarisProfil   Hantar PM kepada suepolaris   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 13-11-06 11:02


ala..tak payah pujuk lme2 ada bosan tetiba jadi baik blek dengan kita..tak percaya cuba...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 13-11-06 12:06


senang saja tu.. :-)
Buat apa yang dia suka,tinggal apa yang dia benci..dont repeat same mistakes..give anything that can make she or he happy.. ;-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-11-06 12:08


kalau memang dah salah kita..minta maaf adalah ubat yang paling mujarab..kalau dia buat bolayan jugak padahal kita dah minta maaf dan kes tu kecik saja..mungkin dia sajae2 nak main2kn kita..so,cara seterusnya..biarkn dia sejuk dulu..dah ok nanti mungkin dia yang akak contact dan tegur kita dulu..cubala...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 13-11-06 13:42


pelempang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-11-06 13:44


Pada 13-11-06 13:42 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

pelempang.


em...tak ke tu kasar sangat? wallahua'lam... :roll:


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 13:44


tak payah pujuk.. buat bodoh saja.. lama-lama okla tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 13-11-06 14:10


buat sesuatu yang menenangkannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 15:27


biarkan keadaan tenang dahulu...
barulah dipujuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

suepolaris
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21713
Posting: 46
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 13-11-06 20:22


Bergantung pada keadaan...
kalau memang salah kita... pandai2 lah nak pujuk... tapi biarlah dia cool dulu...
kalau tiba-tiba dia nak merajuk... buat tak tahu saja... lama-lama penat lah dia nak merajuk tu... hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For suepolarisProfil   Hantar PM kepada suepolaris   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 22:03


biarkan saja.....lma2 nanti oklah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 22:03


biarkan saja.....lma2 nanti oklah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 14-11-06 00:26


Pada 13-11-06 13:44 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-06 13:42 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

pelempang.


em...tak ke tu kasar sangat? wallahua'lam... :roll:



Mungkin.
Tapi ia pengalaman betul yang diceritakan pada ana oleh seseorang.
Katanya, anak-anaknya tidak pernah merengek meminta sesuatu atau menangis kuat-kuat sebagai sebagai publisiti murahan kerana setiap kali anaknya membuat perangai, itulah jawapannya, secara tunai.
Sebagaimana jawapan Zidane pada Materazzi semasa final Piala Dunia tempoh hari.

Wallahua'lam.

Walauapapun, ana setuju kita kena tengok terlebih dahulu siapa yang merajuk, dan Kenapa dia merajuk.

Sudah tentu yang merajuk kerana inginkan apam balik tidak sama dengan yang merajuk kerana kalah main game Need for Speed Carbon.
Yang merajuk kerana dipermainkan oleh kekasih juga tidak sama dengan yang merajuk kerana tertinggal bas untuk lawatan sambil belajar ke taman rama-rama.

Kadang-kadang, coklat, ais potong, kacang kuda, biskut prince, karipap, sardin cap ayam, vcd ultraman, atau kawasan-kawasan sewaktu dengannya mungkin berkesan pada sesetengah orang.

Ada yang perlu ditinggalkan seorang melayan blues, dan ada pula yang perlu dibelai (geli :-o !), dan ada yang kita perlu datang mengadap, etc.

Terserah pada kebijaksanaan anda.
Cuma, pada yang sedar, Kenapa perlu merajuk?
Hidup hanya sekali, bergembiralah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-11-06 00:37


Pada 14-11-06 00:26 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-06 13:44 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-06 13:42 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

pelempang.


em...tak ke tu kasar sangat? wallahua'lam... :roll:



Mungkin.
Tapi ia pengalaman betul yang diceritakan pada ana oleh seseorang.
Katanya, anak-anaknya tidak pernah merengek meminta sesuatu atau menangis kuat-kuat sebagai sebagai publisiti murahan kerana setiap kali anaknya membuat perangai, itulah jawapannya, secara tunai.
Sebagaimana jawapan Zidane pada Materazzi semasa final Piala Dunia tempoh hari.

Wallahua'lam.

Walauapapun, ana setuju kita kena tengok terlebih dahulu siapa yang merajuk, dan Kenapa dia merajuk.

Sudah tentu yang merajuk kerana inginkan apam balik tidak sama dengan yang merajuk kerana kalah main game Need for Speed Carbon.
Yang merajuk kerana dipermainkan oleh kekasih juga tidak sama dengan yang merajuk kerana tertinggal bas untuk lawatan sambil belajar ke taman rama-rama.

Kadang-kadang, coklat, ais potong, kacang kuda, biskut prince, karipap, sardin cap ayam, vcd ultraman, atau kawasan-kawasan sewaktu dengannya mungkin berkesan pada sesetengah orang.

Ada yang perlu ditinggalkan seorang melayan blues, dan ada pula yang perlu dibelai (geli :-o !), dan ada yang kita perlu datang mengadap, etc.

Terserah pada kebijaksanaan anda.
Cuma, pada yang sedar, Kenapa perlu merajuk?
Hidup hanya sekali, bergembiralah!


penjelasan yang bernas...contoh yang jelas...terima kasih :-)


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 01:10


erm... nanti anak2 hakimin semua kena pelempang saja.... isteri bagaimana pula, pelempang juga? hehe gurau saja....

ada orang kuat merajuk. ada yang tak sensitif sangat so tak mudah naik merajuk. ada yang merajuk lama2 dan tinggi betul ego dia.. susah dipujuk.

ada yang sensitif dan mudah merajuknya tapi cepat melupakan dan memaafkan, rendah ego nya. dan itulah saya.. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nina_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10542
Posting: 104
Dari: di mana bumi dipijak..

Selangor  


posticon Posting pada: 14-11-06 01:37


Pada 13-11-06 13:44 , ad-din posting:

!!! QUOTE !!!

tak payah pujuk.. buat bodoh saja.. lama-lama okla tu..


tak setuju!


-----------------
~jangan biarkan aku tanpa cinta-MU~


Bookmark and Share

    


  Member Information For nina_nurProfil   Hantar PM kepada nina_nur   Quote dan BalasQuote

Ad-deen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 15199
Posting: 75
Dari: Wara' Syabrawi

egypt   avatar


posticon Posting pada: 14-11-06 06:18


Kenapa merajuk?

Seringkali orang merajuk kerana dia kecil hati orang lain tidak mengindahkannya. Sama ada orang tidak memuliakannya dengan memberikannya satu kedudukan atau tempat yang istimewa, atau tidak menerima pandangannya, atau tidak menunaikan permintaannya.

Siapa yang kena penyakit merajuk?

Penyakit merajuk ini boleh kena pada siapa-siapa sahaja. Tidak kira lelaki atau perempuan. Tidak kira tua atau pun muda. Orang yang besar atau pun kecil. Anak boleh merajuk dengan emak, emak boleh merajuk dengan anak.

Punca merajuk

Merajuk ini berpunca dari hati yang kurang ada rasa kehambaan. Bila tidak rasa diri hamba, dia akan merasakan yang dirinya itu tuan. Sebagai ?tuan?, dia perlulah dimuliakan. Kata-katanya perlu didengar dan dikotakan.

Sebenarnya, hatinya marah kerana tidak diberi perhatian. Tetapi mungkin kerana malu atau tidak ada kuasa, ataupun mungkin kerana beranggapan yang marah-marah itu satu sikap yang lebih tidak baik, marahnya pun tidak dilepaskan. Sebaliknya, dia mengalihkan marahnya kepada merajuk. Dengan merajuk, orang akan faham yang dia sebenarnya marah walaupun dia sekadar mendiamkan diri sahaja.

Apakah merajuk lebih baik dari marah?

Kedua-duanya adalah sifat terkeji yang mesti diungkai. Kedua-duanya timbul dari rasa diri mulia yang mesti dihormati. Lebih ditakuti lagi kalau orang yang merajuk itu menyangka yang sikapnya itu tidak salah atau dirinya itu lebih baik daripada orang yang marah-marah. Dia sebenarnya sudah tertipu. Dan kalau dia tidak bertaubat atas dosanya ini, dia akan dihukum di akhirat kelak.

Bagaimana mengubati sikap merajuk?

Untuk mengubati sikap merajuk, kita perlulah tanamkan sifat berTuhan dan sifat kehambaan. Sifat berTuhan ialah merasakan yang Tuhan itu Maha Berkuasa. Dia boleh timpakan apa sahaja ke atas kita sama ada perkara yang kita suka ataupun tidak. Kalau kita membantah sama ada dengan cara marah-marah atau merajuk, kita bukan sahaja marah atau merajuk kepada orang yang ?menyakiti hati? kita itu, tetapi kita juga sebenarnya menentang takdir Tuhan ke atas diri kita. Kalau Tuhan tidak izinkan perkara itu berlaku ke atas kita, tentu ia tidak akan berlaku. Berlakunya ia ke atas kita ialah kerana Tuhan memang hendakkan perkara itu berlaku.

Sifat kehambaan pula ialah merasakan yang kita ini hamba yang lemah dan tidak berkuasa. Siapalah kita yang hendak menolak takdir Tuhan. Kita harus terima apa sahaja yang Tuhan timpakan ke atas kita. Kalau orang tidak muliakan kita, memang kita pun tidak layak untuk dimuliakan.

Sebagai hamba, kita juga merasakan yang diri kita banyak berdosa. Justeru itu, layak sangatlah kalau hati kita disakiti, moga-moga dengan kita bersabar, Tuhan akan hapuskan dosa-dosa kita. Kita juga mungkin sudah lebih banyak menyakiti hati orang lain. Lantaran itu, kita patutlah bersabar bila hati kita sedikit sebanyak disakitkan pula.

Sekian.

(ops!! ter'copy' lalu ter'paste' pulak kat sini dengan sengajanya) :-P

~"Sekadar nak bagi ilmu, bukan nak tunjuk ilmu"~
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ad-deenProfil   Hantar PM kepada Ad-deen   Pergi ke Ad-deen's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 02-12-06 00:17


Pada 13-07-06 06:13 , ibn_wanza posting:

!!! QUOTE !!!

kalau lelaki yang merajuk - biarkan dia tenangkan fikiran dulu, nampak cool baru lah pujuk..sebabnya lelaki tak suka diganggu kalau fikiran crowded.
kalau perempuan yang merajuk - jangan tunggu lama-lama.sebab perempuan merajuk adalah kerana untuk dipujuk.jadi, perempuan merajuk, pujuk serta merta dengan ayat bunga2..hehe.



em smtimes true smtimes not...saya sendiri mengaku sangat-sangat lah sensitif nya..kadang-kadang tu tau kawan saja-saja melawak pun boleh terasa...tapi saya tau kelemahan saya tak reti pujuk orang so saya pun tak suka org pujuk saya..its true sebab saya tau kalau org pujok saya lagi tingi lah ego saya nanti silap2 mahu tak becakap terus dengan org tu...
so 4 me,jangan pujok saya tau :)


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-12-06 04:45


nak pujuk org merajuk?...hmm..

Setiap orang lain 'anginnya'..
So,kepada sesiapa yang buat seseorang itu merajuk,kena tahu lah macam mana angin seseorang yang merajuk tu.. kalau dah ok, pujuk lah dia...kalau belum,biar dia sejuk dulu..

Lelaki mahupun wanita...
Masing-masing punya 'rajukan' tersendiri..hehe..
Tapi biasanya lelaki kurang agaknya merajuknya..=p


-----------------
http://azymechanical.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-12-06 10:12


lagi merajuk...lagi seronok sakat...

ehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-12-06 12:42


macam mana nak PUJUk orang merajuk


bagi coklat cadbury... :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 04-12-06 09:34


Pada 02-12-06 12:42 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana nak PUJUk orang merajuk


bagi coklat cadbury... :-D :-D



berkesanlah kalau buat kat saya macam itu :-P...saya ini jenis yang tak suka merajuk...merajuk main-main ada lah...:D

buat apa merajuk kan?:-? Kita nak happy pun tak boleh...

HAPPY GO LUCKY :-P


-----------------
Photobucket - Video and Image Hosting


Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

abah-we-ma
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26484
Posting: 108
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-12-06 21:28


entahlah saya pun tak tahula...sebab saya jarang pujuk org...org yang pujuk saya......hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For abah-we-maProfil   Hantar PM kepada abah-we-ma   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-12-06 21:36


Pada 04-12-06 09:34 , Shahida09 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-12-06 12:42 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana nak PUJUk orang merajuk


bagi coklat cadbury... :-D :-D



berkesanlah kalau buat kat saya macam itu :-P...saya ini jenis yang tak suka merajuk...merajuk main-main ada lah...:D

buat apa merajuk kan?:-? Kita nak happy pun tak boleh...

HAPPY GO LUCKY :-P



cubalah InsyaAllaH mujarab hehehe :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 04-12-06 23:42


kalau sahabat saya merajuk.. saya susah hati betul...

saya pujuk lah dengan buat baik2.. belanja ke.. apa ke...

saya tak pandai memujuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 00:47


merajuk? asal orang merajuk saja aku pujuk...
tapi bila aku merajuk tak ada siapa nak pujuk...huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 05-12-06 04:28


tak payah pujuk...tak ada sebab nak pujuk org yang merajuk...fed up betul bila berdepan dengan orang merajuk..not my taste laaa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-12-06 12:44


belanja KFC agaknya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.169493 saat. Lajunya....