Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-03-2023  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Raja yang setia pada dayang2 yang hanya inginkan kerusi empuk di singgahsana bukan sahaja akan meruntuhkan seluruh istana bahkan seluruh takluk jajahannya...
-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48
  Yang Masuk Ke Sini
aye: 40 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Pandangan Sister in Islam tentang aurat..


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Pandangan Sister in Islam tentang aurat..

Please Mendaftar To Post


Oleh Pandangan Sister in Islam tentang aurat..

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 12:19


Pakaian dan Wanita Islam

Masalah pakaian wanita memang selalu merupakan perkara yang penting dalam perlaksanaan Syari'ah Islam, baik di negara ini mahupun di luar negeri. Malah ada pihak-pihak tertentu secara berlebih-lebihan menganggap cara berpakaian tertentu itu mencerminkan iman seseorang.

Salah satu kesan obsesi yang demikian itu adalah banyaknya usaha yang dilakukan bagi menguatkuasakan keimanan melalui cara-cara kuku besi. Paksaan bercanggah dengan semangat al-Qur'an yang menyatakan bahawa tidak terdapat paksaan di dalam agama (Surah al-Baqarah, 2:256; Surah Yunus, 10:99-100; Surah al-Ghashiyah, 88:22).

Kaum wanita telah diberitahu bahawa suatu cara berpakaian yang tertentu akan melindungi mereka dari kejahatan. Namun hakikat sosial menunjukkan bahawa cara berpakaian tidaklah mampu melindungi kaum wanita dari keganasan nafsu lelaki.

Sebenarnya bagi perlindungan kemuliaan kaum wanita, al-Qur'an (Surah an-Nur, 24:30-31) terlebih dahulu memerintah kaum lelaki, jika mereka beriman, supaya merendahkan pandangan mereka, demi menjaga kesopanan diri sendiri. Namun sejumlah kaum lelaki tidak mengendahkan tanggungjawab ini, dan sebaliknya memaksa kaum wanita supaya memakai berbagai bentuk pakaian yang menyelubungi tubuh mereka - dari hujung rambut hingga ke hujung kaki- dan pelbagai bentuk pengasingan dan pingitan. Kepada wanita telah diberikan tangggungjawab membendung nafsu kaum lelaki dan segala kemungkinan tidak upayanya pihak lelaki mengawal nafsu masing-masing.

Oleh yang demikian, kenyataan-kenyataan vang dikeluarkan oleh kerajaan Kelantan telah memindahkan tanggungjawab menjaga kesopanan akhlak dari kaum lelaki. Sebaliknya, yang lebih diberatkan adalah jumlah kain yang perlu untuk menutup tubuh wanita, sama ada mereka beragama Islam atau tidak, supaya dapat meneruskan aturan akhlak yang menurut mereka telah ditentukan oleh Islam.

Al- Qur'an dan Sunnah menyeru supaya wanita diberi layanan yang mulia dan penuh kehormatan. Layanan sebegitu harus dipraktikkan terlebih dulu oleh lelaki yang beriman, yang menjadi sasaran ayat-ayat yang telah disebutkan di atas. Namun demikian, perintah ini diabaikan bukan berasaskan tujuan al-Qu'ran dan Sunnah, tetapi kerana kaum lelaki yang berkuasa. Kerana enggan mematuhi tanggungjawab sendiri untuk merendahkan pandangan dan melindungi kesopanan sendiri, sebahagian kaum lelaki mahukan semua wanita berselubung setiap kali meninggalkan rumah.

Dalam kebanyakan masyarakat Islam, kaum lelaki menguasai kaum wanita, baik dari segi politik mahupun sosial, dan penguasaan ini telah disalah tanggap sebagai kuasa yang halal.

Institusi-institusi telah dibentuk bagi menyokong dan mengukuhkan lagi prasangka-prasangka kaum lelaki tersebut. Ini membolehkan mereka mengelakkan tanggungjawab mereka sendiri terhadap Allah swt dan terhadap umat manusia amnya.

Sungguhnya, prasangka-prasangka ini telah diajukan seolah-olah seperti perintah dari Allah swt sendiri.

Dalam gerakan kebangkitan semula Islam, isu pakaian wanita telah diberi keutamaan, mengatasi isu-isu sosial yang lain. Kesopanan dan keimanan wanita Islam itu kononnya dapat dikenali semata-mata berasaskan panjang kain yang membaluti tubuhnya.

Meskipun pakaian merupakan sebahagian dari identiti dan lambang kebudayaan, namun hak seseorang wanita untuk menentukan sendiri bentuk pakaiannya langsung tidak dihormati.

Sungguhpun Islam bertujuan mencapai taraf akhlak yang tertentu (antara lain termasuklah soal pakaian), namun gerakan kebangkitan Islam mengenepikan segala yang lain itu, dalam keghairahan mereka terhadap tubuh wanita dan kedudukan sosial mereka sendiri.
Jika wanita digalakkan memahami sepenuhnya ayat-ayat al-Qur'an dan hadith-hadith mengenai persoalan pakaian dan isu-isu kesopanan yang berkenaan, seperti zinat (perhiasan) dan tabarraj (menunjukkan kecantikan dan perhiasan), maka mereka tentulah akan mampu membuat pilihan sendiri berdasarkan keimanan mereka sendiri, dan bukan kerana paksaan politik atau institusi.

Wanita-wanita Islam harus memilih pakaian mereka berasaskan iman. Pilihan yang dipaksakan tidaklah suatu tindakan yang berasas moral. Sebenarnya, pemaksaan yang sedemikian bercanggah dengan semangat kebebasan dalam Islam, yang berasaskan akal fikiran dan kebebasan sebagai asas pegangan akhlak manusia.

Memaksakan satu pilihan terhadap kaum muslimat - yakni pilihan kaum lelaki - sehingga mereka tidak langsung mempunyai pilihan sendiri, bererti mencabul perkembangan iman mereka yang lahir dari kesedaran sendiri.

Paksaan menafikan keperibadian diri kaum wanita, hak mereka untuk penyertaan sosial sepenuhnya, malah kewujudan mereka sebagai sebahagian daripada ciptaan Allah swt, sebagai individu yang dicipta dengan hak-hak istimewa yang tidak boleh dipisahkan, sebagai manusia yang mampu berfikir dan membuat perhitungan sendiri.

Sisters in Islam
Kuala Lumpur
11 November 1991

Surat ini telah diterbitkan dalam Utusan Malaysia dan The New Straits Times.

Sumber : http://www.sistersinislam.orang.my/SIS%20Malay%20web2/letterstoeditors/Malay/11111991.htm


Ni la bila Islam ambil yang boleh saja.. Satu ayat Quran cukup menerangkan segalanya. Apekah mereka tak sedar atau dah ras diri kuat nak tanggung neraka Allah?

Firman Allah Swt di dalam Surah Annur ayat 31 yang bermaksud : Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka dan memelihara kehormatan mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka atau bapa mereka, atau bapa mertua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara yang lelaki atau anakbagi saudara-saudara yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan danjangan mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apayang tersembunyi dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah supa kamuberjaya.

Penerangan Ayat tadi maka jelaslah kepada kita semua anggota wanita wajib ditutup, dikira sebagai aurat kecuali kedua pergelangan tangan hingga ke jari dan muka. Pakaian ketat dan jarang sehingga menampakkan bentuk tubuh juga dikira seperti mereka tidak berpakaian dan hukumnya berdosa.


-----------------

Koleksi Busana    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 12:23


la dah tahu sister in islam tu sesat Kenapa paparkan pandangan sesat dia di sini...
nak sesatkan orang lain ke???

SISTER IN ISLAM adalah sesat
dan hampir GELINCIR AQIDAHNYA

Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 12:31


sister tu mengarut!!!!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 14:33


!!! QUOTE !!!

Ni la bila Islam ambil yang boleh saja.. Satu ayat Quran cukup menerangkan segalanya. Apekah mereka tak sedar atau dah ras diri kuat nak tanggung neraka Allah?
satu ayat yang mereka pegang tu pun tak menyokong langsung pandangan mereka, yang dikatakan tiada paksaan dalam beragama adalah tiada paksaan untuk orang kafir menganut agama Islam, sedangkan sesiapa sahaja yang sudah beragama Islam ditaklifkan untuk mengikut segala ajaran2 Islam yang terkandung dalam Al-Quran dan Sunnah Rasulullah s.a.w.

hujah mereka kata orang lelaki yang kena tundukkan pandangan, bukan orang perempuan yang kena tutup badan. sedangkan Allah suruh kedua2 belah pihak mainkan peranan masing-masing, kedua-duanya kena buat bukan satu pihak saja yang bertanggungjawab.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 16-06-06 14:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 14:36


Susah nak kata...bila di ditegur semua akan mengata.."habis yang pakai tudung pun buat kerja tak elok"...sekarang ni apa yang penting yang pakai tudung tu kutlah suruhan Allah dengan betul.Kebnykannya, bukan anak nak mengata macam sebagai pandangan..orang kita sekarang ni, sesetangah pakai tudung bukan kerana srhan agama tapi fesyen. kalau nawaitu kerana fesyen dan bukannya kerana agama, tu yang jadi berita tentang yang pakai tudung pun buat tak snnoh juga. So yang pakai tudung tu jangan malukn kaum muslimah yang lain...kalau nak buat lebih baik jangan pakai tudung..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 16:29


Pada 16-06-06 14:36 , Bi-klate posting:

!!! QUOTE !!!

nawaitu kerana fesyen dan bukannya kerana agama, tu yang jadi berita tentang yang pakai tudung pun buat tak snnoh juga. So yang pakai tudung tu jangan malukn kaum muslimah yang lain...kalau nak buat lebih baik jangan pakai tudung..


salah tu bi-klate, yang wajib tu tetap wajib...
Allah dah perintahkan supaya menutup aurat. siapa kita ni nak larang orang"lebih baik jangan pakai tudung"?


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 16-06-06 16:53


pening la macam-macam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 19:00


Dah la perangai hodoh, lepas itu tak tutup aurat lagi.. tak pakai tudung .. huh lagi la hodoh.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

lehgeo
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.05.2006
Ahli No: 24473
Posting: 27
Dari: Kelate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 22:16


sisters in islam memang karut....karutttt

Bookmark and Share

    


  Member Information For lehgeoProfil   Hantar PM kepada lehgeo   Quote dan BalasQuote

lehgeo
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.05.2006
Ahli No: 24473
Posting: 27
Dari: Kelate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 22:17


wahai perempuan ...tutuplah aurat dengan elok2...merayu sangat2....xtakut kan Allah ke

Bookmark and Share

    


  Member Information For lehgeoProfil   Hantar PM kepada lehgeo   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-06-06 23:06


Pada 16-06-06 12:23 , maruz posting:

!!! QUOTE !!!

la dah tahu sister in islam tu sesat Kenapa paparkan pandangan sesat dia di sini...
nak sesatkan orang lain ke???

SISTER IN ISLAM adalah sesat
dan hampir GELINCIR AQIDAHNYA


husnuzzon...

rasanya mr. amrizal paparkn article ni sebagai pengajaran kita bersama...

wallahua'lam... :roll:


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 09:40


Mungkin dia tak baca habis ... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 10:46


Kenapa agaknya sisters in islam masih wujud sehingga hari ini? semua orang tau s.i.s tu tak betul.. Kenapa tiada tindakan dibuat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

snawan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.05.2006
Ahli No: 24573
Posting: 152
Dari: kiri ke kanan

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 11:15


SISTERS IN ISLAM NI LA YANG PATUT DIKENAKAN
ISA........

Bookmark and Share

    


  Member Information For snawanProfil   Hantar PM kepada snawan   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.113991 saat. Lajunya....