Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
If we don't succeed, we run the risk of failure
-- Dan Quayle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 8 hari yang lalu
muslimiman: 13 hari yang lalu
tornado: 33 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: :: HaRi BaPa :: pedulikah anda denganya?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» :: HaRi BaPa :: pedulikah anda denganya?

Please Mendaftar To Post


Oleh :: HaRi BaPa :: pedulikah anda denganya?

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 09:31


assalamualaikum...

minggu ni kita menyaksikan perayaan hari bapa yang telah diisutiharkan beberapa tahun lali...sebelum ni tak ada..just hari ibu dan hari kanak2 untuk anak2..untuk bapaknye pula tak ada...

tapi sekarag ni dah ada hari untuk bapak..Kenapa sekarang baru nak di peruntukkan hari untuk mereka? apa anak2 zaman dulu tak hargai bapak mereka..?

tengok pula suasana..tak la meriah sangat...Kenapa ye..masih dianak tirikan lagi ke bapak2 tu sampai tak ada pun terasa kesuasanaanya?

kalian pula ada sambut tak hari bapak? bagaimana sambut?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 09:33


agaknya bapak2 sekarang mula rasa sensitif agaknya...kami adik beradik tak la sambut sangat.....bapak kami pun sibuk sikit...kerja sana sini...tapi boleh peluang ada...kami makan sama-sama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 09:55


hari ibu tak sambut, hari bapa tak sambut....
harijadi pun tak sambut jugak....my family jenis yang tak kisah dengan benda-benda macam ni...
tapi tak salah kalau nak sambut......

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 15:10


eh hari ni la hari bapa...tapi bukan 18/6 ka?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 15:19


hari bapa? eh, mesti la bapa-bapa kisah kalau tak sambut... hari tu kan, ana sambut hari ibu dengan ibu angkat, siap beli kek besar lagi....lepas tu zauj ibu angkat ana tu cakap dalam nada bergurau yang dia nak jugak kek yang lagik besar....

makna nya....kaum bapa juga nak diri nya disambut macam jugak kita sambut dengan ibu....tu pendapat ana....



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-06-06 15:47


bagi ana, paling best hari kanak2 sedunia... :-di


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 15:59


hari bapa?kadang-kadang sambut kadang-kadang tak...ayah saya selalu sibuk..outstation..tu pun nasib baik dia ada masa juga untuk kami sekeluarga..
apa2pun hargailah ibu bapa kita selagi mereka ada..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 16:00


ayah...
ayah pernah berkata...
jika mahu dikecimpung ayah membawa ke Mekah sekalipun...
jasa ayah takkan dapat dibalas....
...........
Mata bening ayah..suara hati ayah
tak siapa yang tahu...
meskipun anak2nya...menjauhkan diri...
menghilangkan diri...
jauh di sanubarinya...
Kenapa pengorbanan ku begini jadinya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 16:30


betul qudwah mardihah...jasa ayah kita amtla besar...

mungkin ada benarnya kata al-aniesah..bapak2 sekarang dah mula rasa sensitif... tapi jagan pula akan datang mereka yang bertaraf atok nenek pun nak diiktiraf juga..he..he..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 16:36


!!! QUOTE !!!

tapi jagan pula akan datang mereka yang bertaraf atok nenek pun nak diiktiraf juga..he..he..


apa salah nya nak diiktiraf jugak pun....mereka pun nak dihargai jugak....walau pun tak diiktiraf untuk mengingati mereka, kita kena sentiasa berbakti pada atuk& nenek....sekalipun tiada hari khusus untuk mereka.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

aiz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 273
Posting: 275
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 17:30


Assalamualaikum....family biasernya sambut hari bapa...buat makan-makan dan bagi hadiah saja la...ini tanda kami hargai abah....saya abh

Bookmark and Share

    


  Member Information For aizProfil   Hantar PM kepada aiz   Pergi ke aiz's Website   Quote dan BalasQuote

m_husna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22606
Posting: 85
Dari: kepong

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-06-06 12:55


tak salah nak sambut pun.
tapi sebenarnya setiap hari adalah hari ibu dan bapa.
so,kita kena la belajar bsgguh sampai berjaya.dan jadi anak yang soleh.
begini lah cara sebenar nak tunjuk yang kita mghargai ibu bapa kita.
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For m_husnaProfil   Hantar PM kepada m_husna   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-06-06 13:06


Bukan kerana hari bapa...

Minggu ini adalah hari bapa. Dalam tv pun banyak rancangan yang berkaitan dengan bapa. Secara jujur, saya tidak pernah meraikan ayah pada hari bapa. Tapi itu tidak bermakna saya tidak menghargainya dalam hidup saya.

Ayah amat istimewa dalam hidup saya. Tidak keterlaluan jika saya katakan bahawa saya lebih rapat dengan ayah berbanding emak. Segala masalah saya banyak berkongsi dengan ayah. Ini kerana saya merasakan ayah lebih rasional berbanding emak yang agak emosional.

Ayah memiliki seraut wajah yang garang. Tapi bagi mereka yang mengenalinya dengan rapat akan mendapati ayah seorang yang baik dan mudah diajak berbual. Ayah sentiasa memastikan kami sekeluarga mempunyai hubungan yang baik dan rapat. Kami adik-beradik diajar menghormati antara satu sama lain. Saya masih ingat lagi suatu peristiwa dimana berlakunya perselisihan faham antara saya dan emak. Walaupun ayah jelas akan kesilapan emak, tetapi ayah mengingatkan saya jangan sekali-kali melawan cakap emak kerana ia boleh menyinggung perasaan emak dan menjurus ke arah derhaka. Dia akan pastikan kami sekeluarga makan bersama-sama. Ayah juga amat tegas dalam didikan agama. Dia akan pastikan kami sekeluarga solat jemaah bersama-sama bagi solat maghrib dan isyak.

Banyak keistimewaan ayah di mata saya. Ayah begitu mengambil berat kebajikan saya. Walaupun kami duduk jauh (kerana saya belajar), ayah pasti akan menelefon saya tiap-tiap hari.

Ayah akan menelefon banyak kali dalam sehari. Biarpun satu panggilan yang dibuat tidak sampai satu minit lamanya. Saya tahu ayah lakukan ini untuk menunjukkan yang dia ambil berat tentang saya biarpun saya jauh di matanya Biasanya panggilan pertama yang dibuatnya adalah waktu Subuh untuk mengingatkan saya tentang solat. Bukan kerana dia tidak percayakan saya, tetapi ini semua dia lakukan atas dasar tanggungjawab seorang ayah kepada anak perempuannya. Ini kerana dia ingin memastikan saya melaksanakan perintah Allah seawal yang mungkin.

Saya ingat lagi ayah pernah berkata kepada saya bahawa ayah tidak mahu di akhirat nanti disoal mengenai tanggungjawabnya. Bagi saya, kata-kata ayah cukup terkesan dalam hati. Cukup untuk menjadi panduan buat saya mengingatkan diri ini.

Ayah...thanks for your love, guidance, attention and everything the best in you that you gave me. Above all...thanks for being a wonderful ayah to me...May ALLAH bless you always..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-06-06 18:27


:-) Assalamualaikum....


     Pada saya tiap2 hari adalah hari ibu dan bapa....abah...seorang yang tegas..tetapi penyayang..sentiasa mengambil berat pasal anak2nya...i love my father very much......

    Abah...insyaALLAH...anakmu akan realisasikan impian kita bersama...nasihatmu dan arwah mak akan ku sematkan dalam hati...doakan kejayaan diriku...aku amat menyayangi dirimu....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

miz_sheikh
Warga Rasmi
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23025
Posting: 4
Dari: Australia

Johor  


posticon Posting pada: 17-06-06 19:39


salam..sebut pasal hari ayah ni..sedih dan pilu terasa..masih segar dalam ingatan..semua kenangan bersama ayah tersayang..setiap belaian kasih sayangnya..nasihat dan teguran..walaupun ayah pergi terlalu cepat, disaat diri ini masih ketandusan kasih sayang dan bimbingan, diharap ayah bahagia di sana..pada kawan2 yang masih mempunyai ayah, hargailah mereka..tunjukkanlah kasih sayang anda pada mereka..jangan bazirkan waktu yang ada..jadikanla Hari Ayah ni peluang terbaik untuk anda menunjukkan kasih sayang anda!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For miz_sheikhProfil   Hantar PM kepada miz_sheikh   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 17-06-06 19:47


bapa harus diraikan pada setiap hari..bukan masa hari bapa saja nak kenangkan jasa bapa....apa la..tak ada paedah pun sambut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

era
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15229
Posting: 129
Dari: b.baru bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-06-06 23:45


masa ana dan adik-beradik di sek ren dan men selalu sambut...
tapi bila masing-masing dah sambung belajar jauh-jauh susah sikit nak sambut....
sekadar ucapan 'selamat hari bapa'
walaupun cara sambutan dah lain,tapi kasih dan sayang ana tehadap abah masih lagi sama...
sayang abah...abah hanya satu di muka bumi ni....tak kan dapat dicari ganti....
sayangilah ayah anda dan hargailah pengorbanan mereka....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eraProfil   Hantar PM kepada era   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-06-06 01:02


Pada 16-06-06 09:31 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!



tengok pula suasana..tak la meriah sangat...Kenapa ye..masih dianak tirikan lagi ke bapak2 tu sampai tak ada pun terasa kesuasanaanya?



bagi saya, kemeriahan tak penting...apa yang utama, ingatan kita pada jasa & pengorbanan insan yang bergelar "ayah"...

tunjukkan rasa kasih...hormat...pada beliau...selagi kita & mereka masih bernyawa, nikmatilh anugerah ALLAH yang "istimewa" ni... :-)


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 09:55


abah...selamat hari bapa untukmu dari anakmu dan adik2 ku...i love u so much...walaupun kami adik beradik baru kena marah smalam pasal....mana boleh bagitau...he...he..he...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

nurhaida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8493
Posting: 173
Dari: Sungai Petani,KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 10:47


Selamat Hari Bapa untuk abah tersayang...terima kasih atas jasa dan pengorbanan abah selama ini untuk kakak dan adik-adik... semalam saya ada telefon ucap "Selamat Hari Bapa" dengan abah... xsangka abah begitu terharu... berkali2 abah ucap terima kasih... Terima Kasih Abah..semoga keikhlasan dari setiap pengorbananmu itu akan diberi ganjaran oleh Allah s.w.t kelak. :-)


-----------------
Tidak ada yang bermakna dalam hidup... selain kita berbuat baik sesama insan.(",)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaidaProfil   Hantar PM kepada nurhaida   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114985 saat. Lajunya....