Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tak dapat menjadi paus gagah di lautan, jadilah keli lincah di sungai

-- Dari Buku Revolusi Mental

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 86
Ahli: 0
Jumlah: 86




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 7 hari yang lalu
Daeng_Jati: 14 hari yang lalu
skater: 16 hari yang lalu
HIKAL: 35 hari yang lalu


Kelab Ukhwah
Topik: anak-anak JAWA.....(MAI AH.. MERENE...)


Carian Forum

Moderator: Prof_Muslim, Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelab Ukhwah
    »» anak-anak JAWA.....(MAI AH.. MERENE...)

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh anak-anak JAWA.....(MAI AH.. MERENE...)

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 09:43


kabare wak...
wong jowo akeh anda neng portal ukhwah ki?
reti ngomong jowo rak?
anda wes jadi jowo murtad....
kepeye lah...wong jowo orak reti ngomong jowo....isin...

wong jowo ki akeh neng SABAK BERNAM, KUALA SELANGOR, KLANG, SEPANG, KUALA LANGAT, MUAR, BATU PAHAT, PONTIAN, KLUANG, SEGAMAT, JB, KOTA TINGGI, BAGAN DATOK...

kuwe wong neng di???....
aku wong KL....

Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

Shuhada_nha155
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16080
Posting: 121
Dari: Bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 15-06-06 09:53


Adusss..pening kepala...

Bukan anak jawa boleh join tak ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shuhada_nha155Profil   Hantar PM kepada Shuhada_nha155   Quote dan BalasQuote

husna_nasiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22138
Posting: 233
Dari: UPM

Perak  


posticon Posting pada: 15-06-06 11:41


Hmm..ada darah jawa tapi cakapnya nggak tau..Kalau tempe..memang favourite..

Bookmark and Share

    


  Member Information For husna_nasihaProfil   Hantar PM kepada husna_nasiha   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 11:46


ngomong sitik2 reti la...
akeh, orak iso....

aku wong muar......

siaki manggon nemg sg merab....akeh wong jowo jugak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

mataharimalam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22729
Posting: 29
Dari: sereabalaijo

malaysia  


posticon Posting pada: 15-06-06 13:19


kita jawa juga..kuala selangor..kalau cakap jawa sure kena gelak..tempe sedap huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For mataharimalamProfil   Hantar PM kepada mataharimalam   Quote dan BalasQuote

adeque
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.10.2004
Ahli No: 11832
Posting: 45
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 15-06-06 15:28


saya jawa celup...huhu...memang sah2 tak reti cakap jawa...stakt waras tu tau la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adequeProfil   Hantar PM kepada adeque   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 15:35


siapa nak belajar bahasa jawa boleh tanya saya...hehe

saya orang KL tapi reti cakap jawa, pelik benar orang keturunan jawa yang dok kmpg tapi tak tau cakap jawa....

rugi tau...Kalau tau banyak bahasa ni banyak manfaat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 16:22


Wes eneng topik iki, Wak...
Gole'e topik seng asal, sambung terus.

Maruz jowo ngenthi yo?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 17:08


waras.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 19:06


hehehe...moyang saya asal dari surabaya tapi datuk saudara cakap ada keturunan jawa jugak,tapi dah celup dah...surabaya+cina+siam+melayu=melayu celup :lol: boleh join tak?


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

andi
Warga Rasmi
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24831
Posting: 2
Dari: kedaton

micronesia  


posticon Posting pada: 15-06-06 22:27


alahmdulilah ternyata ada orang juga, mas or mba' panjenengan seko ndi? kulo kin eneng neng bandar lampung. untuk orang malaysia jangan takut survei terbaru tentang populasi suku yang hidup didunia ternyata suku jawa merupakan suku dengan populasi terbanyak didunia

Bookmark and Share

    


  Member Information For andiProfil   Hantar PM kepada andi   Quote dan BalasQuote

ana_anua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16461
Posting: 151
Dari: SARAWAK

Perak  


posticon Posting pada: 16-06-06 00:32


waras....
kalau tak silap saya dalam satu artikel yang saya baca, perkataan JAWI diambil dari perkataan JAWA.berbanggalah jadi orang jawa, walaupun saya bukan jawa.

wes mangan?
:lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_anuaProfil   Hantar PM kepada ana_anua   Quote dan BalasQuote

mardhoti
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17396
Posting: 201
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 01:24


saya pun ada darah jawa jugak agaknya :) abah orang jawa tapi ummi orang klantan...tapi tak pandai sangat la cakap jowo....sikit-sikit saja.....yup!tempe memang best!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhotiProfil   Hantar PM kepada mardhoti   Pergi ke mardhoti's Website   Quote dan BalasQuote

andi
Warga Rasmi
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24831
Posting: 2
Dari: kedaton

micronesia  


posticon Posting pada: 16-06-06 02:09


saya pun ada darah jawa jugak agaknya abah orang jawa tapi ummi orang klantan...tapi tak pandai sangat la cakap jowo....sikit-sikit saja.....yup!tempe memang best!!!!!!
tempe iku opo mba'yu, nak neng jowo tempe sing the best "tempe mendoan" panjenengan ngerti ora mba'

Bookmark and Share

    


  Member Information For andiProfil   Hantar PM kepada andi   Quote dan BalasQuote

nabilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11595
Posting: 85
Dari: UiTM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-07-06 09:42


saya orang jawa batu pahat

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabillaProfil   Hantar PM kepada nabilla   Pergi ke nabilla's Website   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-07-06 10:42


saya jawa juga. mak ayah jawa sabak bernam.
tapi malang.. orak iso ngomong jowo..huhuhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 31-07-06 10:45


Ana orang Islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

nurhikari
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25260
Posting: 53
Dari: Earth

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-06 22:18


hidop jawo....
kita wong jawo pontian..mak ayah jawo..tapi anaknya tok iso ngomong jawo...ngomang indon bisa lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhikariProfil   Hantar PM kepada nurhikari   Quote dan BalasQuote

akim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5146
Posting: 113
Dari: sungai besar

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 01:30


jawa pun jawalah ..janji rock>>>

Bookmark and Share

    


  Member Information For akimProfil   Hantar PM kepada akim   Quote dan BalasQuote

fizanaiy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13439
Posting: 160
Dari: Damansara Damainya....

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 01:42


ana jawa muar.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizanaiyProfil   Hantar PM kepada fizanaiy   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 10:39


ana ibarat ikan masin...
walau dok ditengah lautan
bila diamsak isinye tak termasin...
orang yang makna pun tak lah darah tinggi kerana kemasinannya...
bgtulah analoginye..
bila ana dok ditengah2 suasana jawa
sedikit pun ana tak terkesan
melainkan hanya semakin gemar makan tempe..
nak omong sikit-sikit pun orak reti sangat...
overall memang nyata sangat lah dapat dikenal
yang kita ni bukan jowo bila dok dengan member2 kg...
he..he...kg mana? kampung bukit changgang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

suzieeryani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.07.2006
Ahli No: 25540
Posting: 28
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 12:56


Assalamu'alaikum...Kabare semua?...

ana wong jowo, tapi orak ngerti ngomong jowo sepenuhnya...sitik waie...:) atok ana asal jawa indonesia-nenek ana jawa johor..macam tu lah cerita nya...Pat I/C ana pun race Javanese...jadi jawa lah :)... Tempe memang BEST!


-----------------
يجب أن تبتسم عندما تبكي


Bookmark and Share

    


  Member Information For suzieeryaniProfil   Hantar PM kepada suzieeryani   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 13:37


jowo kluang. bahasa jawa ni pun ada jawa halus. bahasa jawa halus ni saya langsung tak tau. mak abah saja yang kadang-kadang guna. biasanya kalau nak cakap yang kitorang tak boleh tau lah. hehhe.. jawa yang biasa tu... insyaAllah boleh lagi. lama2 bahasa ni boleh hilang kalau tak guna kan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-08-06 21:07


ana pun anak jawa juga (sabak bernam)..dari kecil menetap di kl tak ada suasana jawa...tak tau cakap jawa& tak faham pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

qutb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.11.2004
Ahli No: 12610
Posting: 133
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-08-06 00:33


ana pun orang jawa jugak....orak reti ngomong jowo..tapi fahamlah sikit-sikit kalau nenek ana cakap.abah ana yang orang jawa.biasanya abah yang jadi translater untuk ana dan adik2 ana...hehe:-)


-----------------
~Tiada cinta yang abadi melainkan cinta kepadaNya...~
[ Telah diedit oleh: qutb pada 10-08-06 00:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For qutbProfil   Hantar PM kepada qutb   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 10-08-06 00:48


waras......

aku wong jowo, ngomong reti sitik2, tapi keneng lah!
mbah ku seko pulau jowo, tapi kok ngomonge koyo wong sumatera....

aku jowo muar,

salam kejawaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

fiqh
Warga Rasmi
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25611
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-08-06 01:40


ASSALAMUALAIKUM..
aku wong baru nang web kiye.......
arek join kenek opo ora..........
aku anak wong jowo jugak........ :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiqhProfil   Hantar PM kepada fiqh   Quote dan BalasQuote

nurin_adiela
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.07.2006
Ahli No: 25072
Posting: 34
Dari: Universiti Malaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 13:22


huh maruz...
berabuk cakap jawa...hehehe
ana pun wong jowo juga
tapi sikit-sikit saja reti ngomong jowo
kepreye ek..wong kowo kok ora reti ngomong jowo...
tapi...best sbnrnyer bahasa jawa ni
kadang-kadang cuba juga nak berbual dengan mak ayah cakap jawa
tapi lambat sikitla
lepas itu bukan semua betul pun
kena gelak saja adalah
ana jowo johor
mak ae wong bp,bapak ae wong muar
ana lahir kat bp..m'besar kat kluang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurin_adielaProfil   Hantar PM kepada nurin_adiela   Quote dan BalasQuote

hidayahnur
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3940
Posting: 18
Dari: Perak bumi bertuah

Perak  


posticon Posting pada: 11-08-06 15:10


Assalamualaikum anak2 JAWA
angetku wes orak eneng wong nom seng iso ngomong jowo....Alhamdulillah...ejek eneng seng iso ngomong jowo. wong nom bahasa jowo kie ojo di tinggalke....anak2e di warai ngomong walau pun [email protected] emak uduk wong jowo. nak orak ngesok2 pupus bahasa ini kito kie seko bumi Allah. saeiki wong seberang seng mareng Malaysia pun wes orak ngomong jowo. Deme bodoh ngom Melayu wae.....TAK JAWA HILANG DI BUMI ALLAH -Gadis JAWA Teluk Intan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayahnurProfil   Hantar PM kepada hidayahnur   Quote dan BalasQuote

Raidenz-
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.07.2004
Ahli No: 10272
Posting: 47
Dari: Kota Tinggi Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-06 10:30


hehehehe...aku orak terpikir ono topik iki...terguyu aku boco ayat eaa..
apa pun memang suko ono kawan-kawan sejowo...
aku dari kota tinggi....ngomong jowo sitik2 waie ..bahasa jawa memang unix
Apa pun T.Q bebanyak lah sopo yang bukak topik iki ....

Jowo Worldddddd.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Raidenz-Profil   Hantar PM kepada Raidenz-   Pergi ke Raidenz-'s Website   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-06 11:08


:)
saya jawa tg karang...
ayah jawa, mak bugis..
tak fluent jawa, sikit-sikit saja boleh. translate no problem..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 09:21


Assalamualaikum...
kabare?..wares...nyong ngerti ngomong jowo..nyong understand.heheh..100%..eso ngomong sitik2...wae'...nyong asal dari Muo..hehehe....salam ukhwah...hidup orang jawa...wong jowo sopan dan santun..hehee..tempe...siapa tak suka tempe bukan wong jowo....
salam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

mawardah23
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2006
Ahli No: 26067
Posting: 312
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-06 10:49


wah speaking jawa ni.. dasyat2 cayalah... heehhehe wong jawa iki, tapi faham sikit-sikit lah, mak banjar, abah jawa. tapi anak2nya xreti cakap jawa dan banjar.. rasa rugi sangat... hehehe.... jawa world...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah23Profil   Hantar PM kepada mawardah23   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 17:00


im proud to be javanese dan johorean...


bersyukurlah dikurniakan nikmat iman & islam
[ Telah diedit oleh: arebie pada 04-05-07 17:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

zainina_syafiqah
Warga Rasmi
Menyertai: 05.01.2008
Ahli No: 32207
Posting: 20
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 05-01-08 13:06


assalamualaikum, eneng jugak yo kelab jowo neng kena,
yok lah rame2 ngomong jowo, sopo2 seng orak iso banget, kenenglah improve sitik2, rugi orak iso ngomong jowo, orip wong jowo!! :-D lali lah pulak, nina wong jowo sekok sungai besar


-----------------
jaga diri hiasi peribadi


Bookmark and Share

    


  Member Information For zainina_syafiqahProfil   Hantar PM kepada zainina_syafiqah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-01-08 15:10


Assalamualaikum
saya orang jawa.... :welcome:
tapi, sayang....satu pun saya tak pandai...kecuali..madang.... :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-01-08 20:28


Pada 05-01-08 15:10 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
saya orang jawa.... :welcome:
tapi, sayang....satu pun saya tak pandai...kecuali..madang.... :sopan:




akhi, kalau madang tau..mesti ngorok pun tau kan..hehe :sopan: :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-01-08 20:30


Pada 05-01-08 15:10 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
saya orang jawa.... :welcome:
tapi, sayang....satu pun saya tak pandai...kecuali..madang.... :sopan:



saya pun org jawa..sama lah kita..langsung tak cakap jawa..certain2 word tu boleh lah..hehe..maklumlah jawa campur klate

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 20:46


Al HamduliLlah waras... :-)


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-01-08 12:11


Assalamualaikum
orak penak.... :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 12:17


ojo kelalen . . . .

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-01-08 12:29


assalamualaikum.
sya budak kat perkgan jawa sekarang, jadi boleh lah join from ni. he9

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 13:21


saya tau perkataan turu :)
tapi saya bukan org jawa
best bahse jawa :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

ainarieyani
Warga Rasmi
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29696
Posting: 15
Dari: sintok

Perak  


posticon Posting pada: 07-01-08 14:21


Pada 15-06-06 09:43 , maruz posting:

!!! QUOTE !!!

kabare wak...
wong jowo akeh anda neng portal ukhwah ki?
reti ngomong jowo rak?
anda wes jadi jowo murtad....
kepeye lah...wong jowo orak reti ngomong jowo....isin...

wong jowo ki akeh neng SABAK BERNAM, KUALA SELANGOR, KLANG, SEPANG, KUALA LANGAT, MUAR, BATU PAHAT, PONTIAN, KLUANG, SEGAMAT, JB, KOTA TINGGI, BAGAN DATOK...

kuwe wong neng di???....
aku wong KL....


Assalamualaikum

sopo ngomong.....nang teluk intan,sg manik, hutan mlintang, dan afew part of perak pun akeh wong jowo yo....


-----------------
wHat GoEs 2 your Life Is coRrespondinG 2 WhaT gOes oUt oF your lIfE...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainarieyaniProfil   Hantar PM kepada ainarieyani   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 15:10


Pada 07-01-08 13:21 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

saya tau perkataan turu :)
tapi saya bukan org jawa
best bahse jawa :)


Hehehe.. turu! turu! turu!


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 15:17


OOHH, Jawa.. , ada sesiapa di sini Bawean / Boyan? hiihhi!!! (saja-saja nak sibuk pula...). Ibu dan papa saya berketurunan Boyan, dan kami masih tidak mempunyai darah Melayu Malaysia. Datuk dan nenek saya datang ke Tanah Malaya ini dengan menaiki perahu (orang Boyan cakap oreng paraoh-orang perahu, kadang-kadang hai-hong). Kiikkii!! Serius. Tapi mesti anda semua tak pernah dengar bangsa niieeh..
begini bahasa dia, Perianna bulee atemmo paraben, celen katiriian, Gege moana obuk na lanceng, Senten anakna senten. (Lagu nniieehh..)
Terjemahan : Semalam daku bertemu dengan seorang gadis, jalan keseorangan, Cantik mukanya, rambutnya panjang, Siapa anaknya siapa.... (Lagu pop Yeh2 niee, serius.)

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

syamhero
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31979
Posting: 25
Dari: PERAK

Perak  


posticon Posting pada: 07-01-08 15:19


lawala...akeh wong jowo. . tapi sing iso ngomong jowo kok sitik temen..hahahah
nyong mak ea wong jowa...bapak banjar...
tapi kadak bisa' bersurah..hahahajha

Bookmark and Share

    


  Member Information For syamheroProfil   Hantar PM kepada syamhero   Quote dan BalasQuote

El-ittihadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.02.2006
Ahli No: 22625
Posting: 308
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 15:45


saya pun ada jalur jawa juga tapi belah ayah d johor...emak dari ganu...dan saya pula belajar kat kedah...sekarang ni dok kat sgor..

Bookmark and Share

    


  Member Information For El-ittihadiProfil   Hantar PM kepada El-ittihadi   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-01-08 16:36


Assalamualaikum
aku wong meru....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 17:39


saya pun nak jadi wong jowo juga!
wpon ayah orang acheh
emak melayu jawa johor..
tapi dibesokan oleh nenek dengan hidup jawa..
huhu.. orak pandai ngomong
sitik2 boleh lah..

few verbs i knew:
mangan= makan
turu, ngorok, merem= tidur, nak tidur, ngantuk
endog=telor
iwak=ikang
kemol=selimot
meri=cemburu
coro=lipas
tekan=sampai
wes=dah
urong=belom
pilek=seleseme
semprot=spray huhuhu
podo2=sama-sama
bojo=isteri
kang=abang
dewe'an=sorng2
bocai=budak
endok/wedokbudak perempuan
lanang=lelaki
arep=nak, mahu
endi=mana
jalok=minta
ambok=cium

huhu.. tu saja yang teringat.. kalau korng tau tambah-tambah ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-01-08 17:44


Assalamualaikum
sesiapa ada vocab jawa lagi...tolong sampaikan..saya ingin belajar..(nak jadi orang jawa sejati..uhuk...)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 17:47


Pada 07-01-08 17:44 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
sesiapa ada vocab jawa lagi...tolong sampaikan..saya ingin belajar..(nak jadi orang jawa sejati..uhuk...)



sayatetapsaya wong jowo juga ke?
hehehe.. kalau mbah saya pandai main
internet grenti semua verb dia boleh bagi..
:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-01-08 18:05


Assalamualaikum
nama kawan saya ambok nani..maknanya...??? :berfikir:
cium nani kah???? :-o
aku wong jowo..nang meru... betul ke...??? uhuk...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 18:10


Pada 07-01-08 18:05 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
nama kawan saya ambok nani..maknanya...??? :berfikir:
cium nani kah???? :-o
aku wong jowo..nang meru... betul ke...??? uhuk...



hehe
mungkin juga..
dia jowo juga ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-01-08 18:23


Assalamualaikum
ye..orang jawa...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 19:49


Pada 07-01-08 15:10 , Kang posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-01-08 13:21 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

saya tau perkataan turu :)
tapi saya bukan org jawa
best bahse jawa :)


Hehehe.. turu! turu! turu!



siapa yang selalu kata dengan bb turu ?? :sopan: :sopan:


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 07-01-08 21:34


Pada 07-01-08 17:39 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun nak jadi wong jowo juga!
wpon ayah orang acheh
emak melayu jawa johor..
tapi dibesokan oleh nenek dengan hidup jawa..
huhu.. orak pandai ngomong
sitik2 boleh lah..

few verbs i knew:
mangan= makan
turu, ngorok, merem= tidur, nak tidur, ngantuk
endog=telor
iwak=ikang
kemol=selimot
meri=cemburu
coro=lipas
tekan=sampai
wes=dah
urong=belom
pilek=seleseme
semprot=spray huhuhu
podo2=sama-sama
bojo=isteri
kang=abang
dewe'an=sorng2
bocai=budak
endok/wedokbudak perempuan
lanang=lelaki
arep=nak, mahu
endi=mana
jalok=minta
ambok=cium

huhu.. tu saja yang teringat.. kalau korng tau tambah-tambah ye


hehe..bagus jugak ni..tambah lagi vocab :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

ainarieyani
Warga Rasmi
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29696
Posting: 15
Dari: sintok

Perak  


posticon Posting pada: 08-01-08 15:41


Pada 07-01-08 18:05 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
nama kawan saya ambok nani..maknanya...??? :berfikir:
cium nani kah???? :-o
aku wong jowo..nang meru... betul ke...??? uhuk...



sbnrny cium dalam bahasa jawa 'ambong' bukan ambok...


-----------------
wHat GoEs 2 your Life Is coRrespondinG 2 WhaT gOes oUt oF your lIfE...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainarieyaniProfil   Hantar PM kepada ainarieyani   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 17:09


Pada 08-01-08 15:41 , ainarieyani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-01-08 18:05 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
nama kawan saya ambok nani..maknanya...??? :berfikir:
cium nani kah???? :-o
aku wong jowo..nang meru... betul ke...??? uhuk...



sbnrny cium dalam bahasa jawa 'ambong' bukan ambok...



oyeker
hehehe.. tesilap...
masih btoikan.. :malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 17:11


nak tambah lagi.. baru teringt balik
hehe

lombok rawit=cili padi
kelon=menidorkan
ngompol=kincing malam huhhuu
geseng=hangus

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

sahrun
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20744
Posting: 30

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 17:21


weiii bocah2 sekalian , aku wong jowo jugak , asale nang muar wes netep nang pahang......

njaluk ngapuro .....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahrunProfil   Hantar PM kepada sahrun   Quote dan BalasQuote

sahrun
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20744
Posting: 30

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 17:25


sambungan meneh.... kerjo nang terengganu saiki........

kabare waras , ora iso ngomong langsung tapi tolis pande lah sitik2...

sopo seng jalok ambong..... ora isin naee......

ndewe islam wajib dijogo adape......

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahrunProfil   Hantar PM kepada sahrun   Quote dan BalasQuote

ainarieyani
Warga Rasmi
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29696
Posting: 15
Dari: sintok

Perak  


posticon Posting pada: 09-01-08 15:16


Pada 08-01-08 17:25 , sahrun posting:

!!! QUOTE !!!

sambungan meneh.... kerjo nang terengganu saiki........

kabare waras , ora iso ngomong langsung tapi tolis pande lah sitik2...

sopo seng jalok ambong..... ora isin naee......

ndewe islam wajib dijogo adape......


kepiye to....rak iso ngomong tapi kok iso nolis....
sopo seng mbelajari..... :berfikir:


-----------------
wHat GoEs 2 your Life Is coRrespondinG 2 WhaT gOes oUt oF your lIfE...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainarieyaniProfil   Hantar PM kepada ainarieyani   Quote dan BalasQuote

sahrun
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20744
Posting: 30

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 11:00


nang rumah mak karo bapak ngomong jowo.... tapi ndewe jawape melayu...
ainarieyani,, kuwe saja skolh yo??? nang di saiki?? asale ???

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahrunProfil   Hantar PM kepada sahrun   Quote dan BalasQuote

puteriaina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13247
Posting: 37
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 14:40


assalamua'laikum...org jawa jugak..tapi orak iso ngomong jowo..huhu..tau sitik2 word saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriainaProfil   Hantar PM kepada puteriaina   Quote dan BalasQuote

ainarieyani
Warga Rasmi
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29696
Posting: 15
Dari: sintok

Perak  


posticon Posting pada: 12-01-08 15:13


Pada 10-01-08 11:00 , sahrun posting:

!!! QUOTE !!!

nang rumah mak karo bapak ngomong jowo.... tapi ndewe jawape melayu...
ainarieyani,, kuwe saja skolh yo??? nang di saiki?? asale ???


nyong ejek belajar nang kedah...
nag smpdn siem....nang sintok...
akeh macan nag kena....


-----------------
wHat GoEs 2 your Life Is coRrespondinG 2 WhaT gOes oUt oF your lIfE...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainarieyaniProfil   Hantar PM kepada ainarieyani   Quote dan BalasQuote

Aneeqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11976
Posting: 151
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 20:10


ada keturunan jowo..aku orak iso ngomong jowo akeh2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AneeqahProfil   Hantar PM kepada Aneeqah   Pergi ke Aneeqah's Website   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 20:18


salam.
aku org mix boleh join tak?
mak org jawa, ayah org minang. Aku kedua-dua bahasa tu xmahir..faham sikit-sikit saja tapi still amalkan amalan jawa lah.
kalau kenduri buat nasi ambang, buat berkat.
jawa klang, kat kg sementa, siapa tahu?
:sopan:


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

ainarieyani
Warga Rasmi
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29696
Posting: 15
Dari: sintok

Perak  


posticon Posting pada: 16-01-08 09:44


Pada 13-01-08 20:18 , nurulislamiafiqah posting:

!!! QUOTE !!!

salam.
aku org mix boleh join tak?
mak org jawa, ayah org minang. Aku kedua-dua bahasa tu xmahir..faham sikit-sikit saja tapi still amalkan amalan jawa lah.
kalau kenduri buat nasi ambang, buat berkat.
jawa klang, kat kg sementa, siapa tahu?
:sopan:


rugi lah kalau begitu ek...
kalau tak dah boleh cakap banyak bhasa


-----------------
wHat GoEs 2 your Life Is coRrespondinG 2 WhaT gOes oUt oF your lIfE...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainarieyaniProfil   Hantar PM kepada ainarieyani   Quote dan BalasQuote

zainina_syafiqah
Warga Rasmi
Menyertai: 05.01.2008
Ahli No: 32207
Posting: 20
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 16-01-08 10:51


Pada 07-01-08 12:29 , Ninja85 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum.
sya budak kat perkgan jawa sekarang, jadi boleh lah join from ni. he9


boleh lah cakap jawa ek.. hehe :-D


-----------------
jaga diri hiasi peribadi


Bookmark and Share

    


  Member Information For zainina_syafiqahProfil   Hantar PM kepada zainina_syafiqah   Quote dan BalasQuote

everjihad
Warga Rasmi
Menyertai: 20.01.2008
Ahli No: 32385
Posting: 2
Dari: Selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 20-01-08 21:40


huhu...jowo..kulo ada belajar dengan yai..
erm, jawa biasa, dengan jawa halus,
tapi sebutan dia susah sikit...
hehe..kat sini boleh lah tau perkataan baru.tapi care nak nyebut yang betul tu wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For everjihadProfil   Hantar PM kepada everjihad   Pergi ke everjihad's Website   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 20-01-08 22:21


saya org jawa....mak jawa + cina...ayah org minang.....huhu..

nak cakap tak pandai sangat...tapi kalau dengar itu paham lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

musafirsepi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17831
Posting: 110
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-01-08 12:03


Assalamualaikum...

Alhamdulillah..saya org Islam..tapi,berketurunan jawa..jawa Sabak Bernam,Sungai Besar...
Sekak cilik ngomong jowo. Embah seng kon ngomomg jowo. Ki wes gedi, kenekla ngomong jowo..angger ngomomg jowo ki, koyo kito nyambung lah opo embah2,buyut seng wes rak enek(ninggal).Angger rak,rak reti ngomong, mengko jowo mana hilang koyo ngunu waey..
Actually, meneruskan tradisi...ia kelebihan..so bersyukurlah..tau bahasa lain selain english and melayu..
k..maat tawfiq wan najah in your life to all of u..Allahuakbar!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafirsepiProfil   Hantar PM kepada musafirsepi   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 22-01-08 12:36


mak jawa tapi dah banyak keturunan lah kat Malaysia ini. nenek pun tak reti cakap jawa tapi suka jadi keturunan jawa ini. sebab orang-orang jawa ini pada pandangan ana bestlah... menghormati tetamu dan org lebih tua. ayah org minang. cakap minang selalu lah dengar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

ainarieyani
Warga Rasmi
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29696
Posting: 15
Dari: sintok

Perak  


posticon Posting pada: 07-02-08 09:12


Pada 20-01-08 21:40 , everjihad posting:

!!! QUOTE !!!

huhu...jowo..kulo ada belajar dengan yai..
erm, jawa biasa, dengan jawa halus,
tapi sebutan dia susah sikit...
hehe..kat sini boleh lah tau perkataan baru.tapi care nak nyebut yang betul tu wallahu'alam..


jawa hlus 2 susah sangat nak ingat sbtn dia....
jw biasa boleh lah


-----------------
wHat GoEs 2 your Life Is coRrespondinG 2 WhaT gOes oUt oF your lIfE...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainarieyaniProfil   Hantar PM kepada ainarieyani   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 07-02-08 09:24


Pada 15-06-06 09:43 , maruz posting:

!!! QUOTE !!!

kabare wak...
wong jowo akeh anda neng portal ukhwah ki?
reti ngomong jowo rak?
anda wes jadi jowo murtad....
kepeye lah...wong jowo orak reti ngomong jowo....isin...

wong jowo ki akeh neng SABAK BERNAM, KUALA SELANGOR, KLANG, SEPANG, KUALA LANGAT, MUAR, BATU PAHAT, PONTIAN, KLUANG, SEGAMAT, JB, KOTA TINGGI, BAGAN DATOK...

kuwe wong neng di???....
aku wong KL....


Whaaaa.....tebal sungguh SEMANGAT JAWA anda ni....belum lagi ditambah dengan 1 juta yang datang ke MALAYSIA NI...


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 07-02-08 10:24


Pada 07-02-08 09:24 , dmz posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-06-06 09:43 , maruz posting:

!!! QUOTE !!!

kabare wak...
wong jowo akeh anda neng portal ukhwah ki?
reti ngomong jowo rak?
anda wes jadi jowo murtad....
kepeye lah...wong jowo orak reti ngomong jowo....isin...

wong jowo ki akeh neng SABAK BERNAM, KUALA SELANGOR, KLANG, SEPANG, KUALA LANGAT, MUAR, BATU PAHAT, PONTIAN, KLUANG, SEGAMAT, JB, KOTA TINGGI, BAGAN DATOK...

kuwe wong neng di???....
aku wong KL....


Whaaaa.....tebal sungguh SEMANGAT JAWA anda ni....belum lagi ditambah dengan 1 juta yang datang ke MALAYSIA NI...



Maaf nak cakap ye. Kami Jawa di Malaysia tidak ada kena-mengena dengan pendatang haram dari Jawa, Indonesia sekarang ini. Kebanyakan dari kami adakan generari keempat, kelima, keenam. Datuk atau moyang kami dari sana.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 07-02-08 12:40


sj2 nak menjenguk kat sini, nak tengok ahli2nya..
hehe tumpang lalu..ni anak bugis..

p/s: uiyoo specialnya gambar kang...jelezzz2 :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

mas_kara
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.12.2007
Ahli No: 32112
Posting: 85
Dari: Bumi ISLAM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-08-08 20:29


nyong wong jowo muar.iso ngomong jowo sitik2.kabeh2 ora iso.jaluk ngapuro.

:bye:


-----------------
Hidup merana tanpa IMAN,Hidup bahagia dengan ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_karaProfil   Hantar PM kepada mas_kara   Quote dan BalasQuote

nor_2118
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22238
Posting: 66
Dari: seberang perai

Pahang  


posticon Posting pada: 02-08-08 00:39


salam...
ngomong2 ramai wong jowo yo nang kena.
ak jugak wong jowo..
hem tapi ora iso ngomong akeh.
sitik2 wae..hehe
bapak mareng nang muar + embok mareng pontian..
nang omah yo ngomong tapi saiki pande translet wae.
arek ngomong seng payah2 yo ora iso..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nor_2118Profil   Hantar PM kepada nor_2118   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 02-08-08 01:11


Assalamualaikum...saya ada darah jawa tapi tak pandai cakap...ayah saya jawa tapi umi org penang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-08-08 08:56


hamba org melayu ganu tapi bakal zaujah org jawa johor....best itu lain adat dan budaya...luas pandangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

mas_kara
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.12.2007
Ahli No: 32112
Posting: 85
Dari: Bumi ISLAM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-08-08 10:43


Pada 02-08-08 08:56 , pejuang_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

hamba org melayu ganu tapi bakal zaujah org jawa johor....best itu lain adat dan budaya...luas pandangan


bertuahnya pejuang_terakhir dapat bakal zaujah wong jowo sebab wanita-wanita jawa ni lemah-lembut,cantik dan bersopan santun.Nanti bolehlah selalu makan begedil,tempe,nasi ambeng dan macam-macam sebab wong jowo ni rajin dan iso masak macem2. :lol:


-----------------
Hidup merana tanpa IMAN,Hidup bahagia dengan ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_karaProfil   Hantar PM kepada mas_kara   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-08-08 11:23


betul tu,hamba setuju sangat-sangat dengan mas_kara.hamba rasa bahagie sangat-sangat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 09-08-08 00:34


wong mersing. bapakke dari batu pahat. mak mersing.
ampun, tapi aku jowo murtad.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

ashraf
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.12.2003
Ahli No: 5427
Posting: 89
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 09-08-08 03:04


kalau minang + jawa...macam mana pula?
boleh join ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ashrafProfil   Hantar PM kepada ashraf   Pergi ke ashraf's Website   Quote dan BalasQuote

aquazia1702
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2008
Ahli No: 35288
Posting: 16
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 10:10


Pada 02-08-08 10:43 , mas_kara posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-08-08 08:56 , pejuang_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

hamba org melayu ganu tapi bakal zaujah org jawa johor....best itu lain adat dan budaya...luas pandangan


bertuahnya pejuang_terakhir dapat bakal zaujah wong jowo sebab wanita-wanita jawa ni lemah-lembut,cantik dan bersopan santun.Nanti bolehlah selalu makan begedil,tempe,nasi ambeng dan macam-macam sebab wong jowo ni rajin dan iso masak macem2. :lol:



wong jowo memang rajin masak..enak2 kabeh... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For aquazia1702Profil   Hantar PM kepada aquazia1702   Quote dan BalasQuote

aquazia1702
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2008
Ahli No: 35288
Posting: 16
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 10:18


Pada 07-01-08 15:19 , syamhero posting:

!!! QUOTE !!!

lawala...akeh wong jowo. . tapi sing iso ngomong jowo kok sitik temen..hahahah
nyong mak ea wong jowa...bapak banjar...
tapi kadak bisa' bersurah..hahahajha


Assalamualaikum
akeh jugak seng iso ngomong jowo..gur ora patek laju waer..anda diguyu wong nek ora iso ngomong,,mbok pak 'e jowo kok.nek ora iso yo rugi tho...wong jowo buat pht..sopo2 neng kena wong jowo buat pht?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aquazia1702Profil   Hantar PM kepada aquazia1702   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 10:18


Pada 15-06-06 09:43 , maruz posting:

!!! QUOTE !!!

kabare wak...
wong jowo akeh anda neng portal ukhwah ki?
reti ngomong jowo rak?
anda wes jadi jowo murtad....
kepeye lah...wong jowo orak reti ngomong jowo....isin...

wong jowo ki akeh neng SABAK BERNAM, KUALA SELANGOR, KLANG, SEPANG, KUALA LANGAT, MUAR, BATU PAHAT, PONTIAN, KLUANG, SEGAMAT, JB, KOTA TINGGI, BAGAN DATOK...

kuwe wong neng di???....
aku wong KL....


wah2....ngomong jowo sih...

saya org jawa...tapi tak reti sangat ngomongnya...faham tapi tak reti cakap... :kelip:

anyway...bangga jadi anak jawa...

no plat kereta ayah JJJ 4242...ayah kata:
"JAWA JATI JOHOR" :-D


-----------------
Dalam Kerendahan Diri, Ada Ketinggian Budi,
Dalam Kemiskinan Harta, Ada Kekayaan Jiwa,
Dalam Kesempitan Hidup, Ada Keluasan Ilmu....


Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

kaizers
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32494
Posting: 50
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 02:20


salam,

saya berketurunan jawa juga.. cumenye cakap jawenye dah hilang, dulu kecil-kecil masa duduk kampung dengan embah.. pandeile cakap, sekarang ni kalau balik ke kampung tu bolehlah nak refresh sikit vocab2 jawa...supaya tak terus lupa dr ingatan..

tapi ada satu pantun jawa ni embah saya ajar, masih saya ingat sampai sekarang... tak taulah kalau ada sesiapa kat sini pernah dengar pantun ni..

' wong jowo mangan jengkol,
wong melayu kuat ngompol'

masa embah saya ajar pantun ni.. katanya untuk melawak saja... sesiapa org melayu kat sini jangan ambil hati pula ye... hehehe, sebab ikutkn saya pun bukanlah pure jawanye sebab belah mak ada campuran banjar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaizersProfil   Hantar PM kepada kaizers   Pergi ke kaizers's Website   Quote dan BalasQuote

nur_muslimin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36366
Posting: 49
Dari: matahari terbit

slovenia   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 10:25


reporte wong garap sawah,
solate sak wayah-wayah,
opo maneh wayahe tandur
solate diundur-undur..

kabare wong jowo


-----------------
د سيني برمولا سڬالاڽ


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_musliminProfil   Hantar PM kepada nur_muslimin   Quote dan BalasQuote

Syairadhan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.02.2009
Ahli No: 37067
Posting: 39
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 07-02-09 14:35


Assalamualaikum. Ayah Saya orang Jawa Johor. Jadi saya anak jawalah. Tetapi tak pandai bahasa jawa. Setakat tahu ngompol dan ketil.(ada pengalaman kena)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyairadhanProfil   Hantar PM kepada Syairadhan   Quote dan BalasQuote

ilham_muslim
Warga Rasmi
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10683
Posting: 5
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-09 12:30


Assalamualaikum.

Salam Aidilfitri semua..Pantun raya jawa sekadar hiburan semua ;)

" Nyimpan jenang neng jero tin,
arek di gowo mareng suruh,
keluputan ku lo, lahir batin,
salah silap njalok dingapuro.

Bocah cilik mangan sego,
sego dipangan karo gulo,
wes suwi orak ngomong jowo,
dino rayo njalok ngapuro.

Godok ketupat nang ngisor ondo,
godong palas di gawe atap,
salah silapku njalok ngapuro,
ketemu meneng nang taun ngarep.

Buko poso lawuh' ewak gereh,
njegor sunge dicaplok boyo,
keluputanku sing akeh-akeh,
kiro kabeh 0-0 lah yo.

;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_muslimProfil   Hantar PM kepada ilham_muslim   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-09 19:55


salam ,kabare batirku nang portal ukhwah ....nyong jowo pegelan sabak bernam,isola sitik2 ngomong hehehehe, peluputane seng okeh2 yo,,,salah silapku...
nek orak keberatan yok lah mampir nang sabak bernam hehehe nang kena ok wong jowo....

arek belajar main alon2 ......mengko wes sui isola ngomong jowo...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

Izzahalhafizah1412h
Warga Rasmi
Menyertai: 13.08.2010
Ahli No: 40163
Posting: 8
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-08-10 11:24


salam...
embah ku jowo. nang sabak bernam, selangor.
kalau arek ngomong jowo...
iso sitik2 waye lah...
heheh.. nek kerungu ngeri.
tapi arek ngomong... isin lah pulak. hihi :D
piye to?


-----------------
Create your own banner at mybannermaker.com!



Bookmark and Share

    


  Member Information For Izzahalhafizah1412hProfil   Hantar PM kepada Izzahalhafizah1412h   Pergi ke Izzahalhafizah1412h's Website   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 14-08-10 18:05


saya anak jawa campur bugis.... kasihan kat saya tak tau berbahasa jawa tapi ok juga sebab saya tau siji loro telu papat limo nanam pitu wolu songo sapuloh dan masa kecik-kecik saya suka tengok cerita wali songo saya tau wali tu ada 9 orang hihihi.....


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-08-10 21:44


Pada 14-08-10 11:24 , Izzahalhafizah1412h posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
embah ku jowo. nang sabak bernam, selangor.
kalau arek ngomong jowo...
iso sitik2 waye lah...
heheh.. nek kerungu ngeri.
tapi arek ngomong... isin lah pulak. hihi :D
piye to?



arek ngomong jowo yo ngomong wae lah bik...
ojo isin2...
angger salah yo rak popo...
belajar....alon2 :lol:
pak kiai mana ramai kok nang kena..
kae..KANG kae...
hiihihi :-D
aku jowo batu belah,klang...


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

Izzahalhafizah1412h
Warga Rasmi
Menyertai: 13.08.2010
Ahli No: 40163
Posting: 8
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-08-10 00:06


Pada 14-08-10 21:44 , jojoi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-08-10 11:24 , Izzahalhafizah1412h posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
embah ku jowo. nang sabak bernam, selangor.
kalau arek ngomong jowo...
iso sitik2 waye lah...
heheh.. nek kerungu ngeri.
tapi arek ngomong... isin lah pulak. hihi :D
piye to?



arek ngomong jowo yo ngomong wae lah bik...
ojo isin2...
angger salah yo rak popo...
belajar....alon2 :lol:
pak kiai mana ramai kok nang kena..
kae..KANG kae...
hiihihi :-D
aku jowo batu belah,klang...



yolah...
lagipun. Aku orak patek fasih banget jowone...
kuwi seng isin...
arek ngomong wae, 'tergeliat lidah'... hahaha:sopan:
nek indon iso lah...heheh...


-----------------
Create your own banner at mybannermaker.com!



Bookmark and Share

    


  Member Information For Izzahalhafizah1412hProfil   Hantar PM kepada Izzahalhafizah1412h   Pergi ke Izzahalhafizah1412h's Website   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-08-10 22:40


kue orak pati'o pande pun munine wes enak kok...
numbang lah:)


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

isa777_musa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2008
Ahli No: 33185
Posting: 129
Dari: Klang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-08-10 10:35


saya org jawa juga... huhuhu... cuba buka video ni. ada kaitan dengan jawa2 juga lah. perkongsian maklumat buat orang-orang jawa...

http://www.youtube.com/watch?v=Qu_e33L-XXc


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For isa777_musaProfil   Hantar PM kepada isa777_musa   Pergi ke isa777_musa's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Prof_Muslim, Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelab Ukhwah
    »» anak-anak JAWA.....(MAI AH.. MERENE...)

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.189017 saat. Lajunya....