Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang-orang yang suka memuji dan mengampu bukan kawan sejati, kerana merosakkan hati kawannya.
-- -- Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 43 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Salah ke dengar lagu....


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Salah ke dengar lagu....

Please Mendaftar To Post


Oleh Salah ke dengar lagu....

nick_sieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24044
Posting: 94

Kedah  


posticon Posting pada: 14-06-06 12:23


mari dengar cerita budak-budak zmn sekarang,
ada pakai jubah,ada yang sparuh telanjang,
ada macam-macam kulit putih tukar hitam,
ikut suka hati apa peduli halal haram,
masa kecik-kecik cita2 jadi doktor,
bila besar jadi lupa, jadi player jadi gengster,
apa kejadahnya?ayah kelu tak bkata,
mak garu kpala,masa depan huru hara,
orang bcinta dia pun gatal nak ikut,
bila maruah dah tergadai baru dada rasa semput,
ini kisah anak dara belum yang pemuda,
macam-macam ada,sampai tak tahu bagaimana nak mula,
sekolah belum habis dah lagak macam dewasa,
Islam hanya pada nama semua dia nak cuba,
boleh main cuba2,boleh main raba2.
main sama-sama bila kena sama rasa
tepuk dada tanya slera tanya iman tanya diri
tanya kaki sapa bagi sampai kita boleh diri
aku cuma cerita apa yang aku nampak
terpulanglah kat anda nak terima ataupun tak


budak zaman sekarang perangai pelik
orang kata buruk dia pandang semua cantik
tak serik, mana pergi rasa segan
kalau tak kat orang kurang-kurang pun kat tuhan
kuat manusia bergantung pada ilmu
setakat tunjuk otai tak ada orang respect kat lu
memang begitu,dunia untuk orang bijak
pandai-pandai hidup kalau tak nak kena pijak


cuba-cuba usha tengok-tengok sekeliling
bukan tengok dinding tapi minah senget mata juling
dia bukan buta,cuma buat-buat tak nampak
dia rasa seronok jadi budak rosak akhlak
harga diri murah jual badan kat lelaki
macam balak dia confirm ambil dia buat bini
sedarlah diri,sedarlah dari mimpi-mimpi
apa hari-hari kau memang gelap tak ada pagi?
konon pakai seksi sebab lelaki suka tengok
kalau lawa takpa cuma lawa sikit dari momok
pusingkan pandangan tengok pulak benda baru
budak jadi playa walau belum tumbuh bulu
apa benda tu? khatan pun belum kering lagi
dah pandai pulak cerita main sana main sini
tukar perempuan hari-hari, bukan ke kau tu muslim?
Nabi tak ajar kita tukar perempuan macam musim
macam main game, boleh buat sesuka hati
cuba fikir balik kemana kita lepas mati
tak payah kerek-kerek kita semua bukan hebat
ingat atas sana ada kuasa lagi kuat


jom tengok-tengok budak-budak dekat sini
perangai pelik mereka tambah sikit dengan peragai
gedik
dengan jersey besar,rantai pulak nak cecah lantai
topi kasi senget lepas itu carut tunjuk otai
pakai seluar besar padang, badan macam lidi
tepi angkat sikit kasi tayang bulu kaki,
tayang itu ini tunjuk semua perangai buruk
memang teruk bila orang mula lagak beruk
buat apa sibuk-sibuk dengan trend masa kini
sanggup pakai mahal walau gadai itu ini
berhabis duit cuma sebab nak perhatian
semua atas sebab nak diri diperhatikan
inilah hakikat,kita pentingkan luaran
anugerah tuhan lebih sekadar ucapan



Nak tanya semua... salh ke kalau dengar lagu yang hip hop sikit... tapi lirik dia memang bagus la, macam kat atas....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nick_sieqProfil   Hantar PM kepada nick_sieq   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-06-06 12:42


Masa baca tadi rasa macam pernah dengar ayat-ayat tu.. Bila habis baca baru sah yang ayat dari lagu... saya pun ada dengar lagu-lagu jenis ini...senikatanya walaupun direct tapi memang kenyataan.

Sesekali dengar juga lagu-lagu yang JUJUR macam ini.

HIDUP INI MEMANG BERRISIKO
MENAFIKAN KENYATAAN HIDUP HANYA
MENIPU DIRI SENDIRI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-06-06 12:42


Masa baca tadi rasa macam pernah dengar ayat-ayat tu.. Bila habis baca baru sah yang ayat dari lagu... saya pun ada dengar lagu-lagu jenis ini...senikatanya walaupun direct tapi memang kenyataan.

Sesekali dengar juga lagu-lagu yang JUJUR macam ini.

HIDUP INI MEMANG BERRISIKO
MENAFIKAN KENYATAAN HIDUP HANYA
MENIPU DIRI SENDIRI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-06-06 13:15


lagu apa tu???

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

syuk
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.12.2003
Ahli No: 6091
Posting: 53
Dari: ~~Mahligai Kasih~~

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-06-06 14:26


Pada 14-06-06 13:15 , fadzlyz posting:

!!! QUOTE !!!

lagu apa tu???


Lagu ni tajuk Ushahidu dari kumpulan 5forty2 :grin:



Bookmark and Share

    


  Member Information For syukProfil   Hantar PM kepada syuk   Pergi ke syuk's Website   Quote dan BalasQuote

nurilham7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20317
Posting: 241
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-06-06 14:30


ermm..saya pernah dengar lagu ini..tapi tak pernah tau siapa yang nyanyi lagu ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilham7Profil   Hantar PM kepada nurilham7   Quote dan BalasQuote

nick_sieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24044
Posting: 94

Kedah  


posticon Posting pada: 14-06-06 14:52


Pada 14-06-06 14:26 , syuk posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-06-06 13:15 , fadzlyz posting:

!!! QUOTE !!!

lagu apa tu???


Lagu ni tajuk Ushahidu dari kumpulan 5forty2 :grin:



Eh, anta pun minat dengar ke lagu ini syuk.....

sebenarnya, ada orang bagitau kat ana yang lagu ini tak boleh dengar sebab rentak dia yang ala hip hop.. tiru budaya barat... tu la ana tanya dalam forum ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nick_sieqProfil   Hantar PM kepada nick_sieq   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-06-06 15:28


kumpulan Rabbani dah guna rentak rock, Hijjaz, In-Team dan Unic ala2 pop, album terbaru Unic pun dah ada satu lagu berentak rap, mestica ada masukkan irama dikir barat, rentak spanyol (macam lagu rosalinda) dan sebagainya.

yang penting message yang dibawa bukan irama atau rentak, kalau irama padang pasir pun tapi asyik memuja-muji wanita tak boleh dengar juga :-di

bagi saya lagu Alhamdulillah nyanyian toophat, yasin dan ahli fikir pun ok apa, kawan saya yang ambil jurusan akidah kata lagu ni ada unsur2 tauhid dalam liriknya.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-06-06 16:19


saya suka dengar lgu ni sebab senikatanya memang best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-06-06 17:20


!!! QUOTE !!!

kumpulan Rabbani dah guna rentak rock, Hijjaz, In-Team dan Unic ala2 pop, album terbaru Unic pun dah ada satu lagu berentak rap, mestica ada masukkan irama dikir barat, rentak spanyol (macam lagu rosalinda) dan sebagainya.

yang penting message yang dibawa bukan irama atau rentak, kalau irama padang pasir pun tapi asyik memuja-muji wanita tak boleh dengar juga :-di

bagi saya lagu Alhamdulillah nyanyian toophat, yasin dan ahli fikir pun ok apa, kawan saya yang ambil jurusan akidah kata lagu ni ada unsur2 tauhid dalam liriknya.



salam...
maaf bertanya, macam mana kalau dikatakan kumpulan nasyid tetapi menggunakan irama rap, rock dsbnya...irama dikir barat mungkin juga boleh diterima...sebagaimana yang kita tahu irama rock dan rap adalah agak keras dan realitinya kalau kita dengar nasyid yang berirama sebegini irama itu sendiri lebih menonjol walaupun berbanding message yang disampaikan...

mungkin segelintir orang dapat menilai antara message dan irama tetapi kebanyakannya lebih mengagungkan irama lagu itu sendiri walaupun kadang-kadang message yang terkandung tidak seberapa...

berkenaan lagu Alhamdulillah, lirik lagunya memang tersirat dan mendalam dan bagi yang menghayatinya saja yang dapat memahami message yang hendak disampaikan...tapi sayang message lagu itu agak tenggelam disebabkan iramanya yang lebih menonjol...

dan bagi pandangan peribadi saya, lebih menyenangi nasyid yang melodinya halus dan lembut disertakan dengan message yang mampu menyentuh hati tapi jarang sekarang kita dapat mendengar nasyid sebegitu...

Wallahu A'lam...

p/s:maaf pandangan lebih berat ke arah irama nasyid...

wassalam...


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 13:43


ok. nak gelak pun ada juga. seribu kali lebih baik dari nasyid yang memuji2 nama wanita, rindu..cinta..kasih.. huhuhhu..
kalau macam lagu Sumaiyah tu tak apa.. ni lagu2 puji kekasih hati dia..
buat nasyid :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.096778 saat. Lajunya....