Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Activity gets you busy. But productivity gets you results. Activity consumes time. Productivity frees it.

-- ummimq

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 42 hari yang lalu


Lintas Langsung Semasa
Topik: bencana semakin hari semakin jelas kelihatan...


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Lintas Langsung Semasa
    »» bencana semakin hari semakin jelas kelihatan...

Please Mendaftar To Post


Oleh bencana semakin hari semakin jelas kelihatan...

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 20:14


assalamualaikum...

semakin hari,semakin banyak bencana alam yang menimpa kita... antara yang terbesar adalah gempa bumi yang melanda yogyakarta.. yang digambarkan dan disebut oleh setengah pihak sebagai tsunami2.. kerana menelan korban jiwa yang agak ramai hampir ribuan....

beberapa hari kemudian digemaprkan pula dinegara kita dikawasan kuala lumpur.. dimana berlakunya tanah runtuh yang mengakibatkan 4 orang sekeluarga meninggal dunia... yang sampai kini masih diperbahaskan atas kesilapan siapa ianya boleh berlaku....

dari dua perkara diatas.. semakin nyata bahawa usia bumi ini telah terlalu uzur.. dan tanda-tanda kiamat semakin menghampiri kita semakin nyata... walaupun sesetengah pihak berpandangan ianya hanyalah fenomena alam semata2 dan tidak melambangkan pembalasan ALLAH atas perbuatan manusia atau pun tanda semakin hampirnya kiamat... namun ianya jelas bagi orang2 yang berfikir... bahawa perkara yang tersirat dari bencana alam yang berlaku adalah... peringatan dari ALLAH kepada manusia yang semakin hari semakin jauh dari landasan syariat yang diperintahkan oleh ALLAH serta ditunjukkan oleh RASULULLAH S.A.W...

maka benarlah kalam2 RASULULLAH menerusi hadis2 beliu.. yang sebahagiannya bermaksud "TIDAK AKAN BERLAKU KIAMAT MELAINKAN BANYAKNYA BERLAKU GEMPA BUMI DIMUKA BUMI"... serta berbagai hadis lainnya yang sebahagiannye telah terzahir dimasa sekarang ini..

renungkanlah wahai sahabat... adakah persediaan atau bekalan kita untuk meneruskan perjalanan di alam barzakh kelak telah dipenuhi?? ataupun masih sedikit bekalan yang tak termampu untuk dibawa ke pengadilan ALLAH kelak..

salam perjuangan dan ukhwah dari saya...

wassalam...


-----------------
bangunlah bersama islam,kerana islam akan tetap tertegak walau tanpa kita bangunkan.rgilah mereka yang tidak ambil bahagian dalam membangunkan islam
[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 20-12-06 23:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 22:07


Ya Allah...janganlah Engkau palingkan hatiku dari terus mengingatiMu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 23:22


salam...

sungguh memang tak dapat dinafikan kebelakangan ini memang banyak terjadi bencana2 alam yang meragut nyawa manusia...sebelum ini negara kita agak terselamat daripada bencana sebegini tapi dengan terjadinya tsunami dan tanah runtuh baru-baru ini sepatutnya membuka mata kita yang dah sedia tercelik sebagai peringatan bahawa akan tibanya hari pembalasan...

biarlah mereka2 yang lain mengandaikan bahwa apa yang terjadi fenomena alam semata2 dan semoga kita yang sedar apa yang disebaliknya dapat mengambil iktibar dan sama-sama menyediakan diri...

Wallahu A'lam...


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-06-06 00:57


assalamualaikum...

yang amat merisaukan saya adalah mereka2 yang sudah nyata lagi jelas namun masih tidak sedar bahawa semakin hari semakin usia meningkat dan semakin dekat kita dengan ajal kita...

doakanlah agar mereka turut sama terbuka pintu hatinya untuk kembali kepada jalan ALLAH sebelum matahari terbit dari barat.. ketika mana pintu taubat telah tertutup... tatkala itu sudah tidak berguna tangisan berdarah kerana tempoh taubat yang ALLAH buka telah tamat.. sebelum terlambat,baiklah kita mengorak langkah untuk berubah dan bertaubat kepada ALLAH..

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 14-06-06 01:03


~Wahai Tuhanku, Perbaikilah untukku agamaku,yang Menjadi Pedoman hidupku dan Perbaikilah untukku duniaku, yang padanya aku beroleh kehidupan dan Perbaikilah akhiratku, yang padanya tempat kembaliku dan Jadikanlah kehidupan ini sebagai tempat bertambahnya segala kebajikanku dan Jadikanlah matiku sebagai tempat istirehatku dari segala kejahatan~. amin....


-----------------
"Terimalah tanpa membuta-tuli; tolaklah tanpa kesombongan"
[ Telah diedit oleh: Vitamin_Hati pada 14-06-06 01:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

miz_sheikh
Warga Rasmi
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23025
Posting: 4
Dari: Australia

Johor  


posticon Posting pada: 14-06-06 02:39


"Katakanlah, hai hamba-hambaKu, yang melampaui batas dalam mencelakakan dirinya sendiri-yang berlebih-lebihan dalam melakukan kemaksiatan, janganlah engkau semua berputus asa dari rahmat Allah- yakni dr pengampunanNya, sesungguhnya Allah itu dapat mengampuni segala macam dosa, sesungguhnye DIA ADALAH MAHA PENGAMPUN LAGI PENYAYANG"
                                                                                 (Surah Az Zumar:53)

Semoga kita semua sempat bertaubat dari segala dosa sebelum terlambat. Amin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For miz_sheikhProfil   Hantar PM kepada miz_sheikh   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-06-06 11:38


Pada 14-06-06 01:03 , Vitamin_Hati posting:

!!! QUOTE !!!

~Wahai Tuhanku, Perbaikilah untukku agamaku,yang Menjadi Pedoman hidupku dan Perbaikilah untukku duniaku, yang padanya aku beroleh kehidupan dan Perbaikilah akhiratku, yang padanya tempat kembaliku dan Jadikanlah kehidupan ini sebagai tempat bertambahnya segala kebajikanku dan Jadikanlah matiku sebagai tempat istirehatku dari segala kejahatan~. amin....



:) amin ya rabbal alamin.... :)


-----------------
bangunlah bersama islam,kerana islam akan tetap tertegak walau tanpa kita bangunkan.rgilah mereka yang tidak ambil bahagian dalam membangunkan islam


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-06-06 12:18


bencana terjadi akibat perbuatan manusia itu sendiri...........Kenapa?sama2la fikirkannya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-06-06 12:58


Pada 14-06-06 12:18 , fadzlyz posting:

!!! QUOTE !!!

bencana terjadi akibat perbuatan manusia itu sendiri...........Kenapa?sama2la fikirkannya.....


setuju dengan pandangan sahabat fadzlyz.. :)


-----------------
bangunlah bersama islam,kerana islam akan tetap tertegak walau tanpa kita bangunkan.rgilah mereka yang tidak ambil bahagian dalam membangunkan islam


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1384
Posting: 165
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 10:02


Assalamualaikum....

" Dan jagalah diri kamu daripada (berlakunya) dosa (yang m'bawa bala' bercana) yang bukan sahaja akan menimpa orang-orang yang zalim di ant kamu secara khusus (tetapi akan menimpa kamu secara umum). Dan ketauilah bahawa Allah Maha berat azab seksaNya " (surah Al Anfaal, ayat:25)

Wahai sahabat2ku,
marilah kita sama-sama berdoa semoga kita sentiasa mendapat lindungan daripada Allah yang Maha Besar...

Insaflah selalu.... Hidup ini hanya sementara...
Jihat yang paling besar adalah melawan nafsu daripada terjerumus diri kepada maksiaat...
.::iqra',usjud,iqtarib::.


-----------------
http://mujahidah1505.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For solehahProfil   Hantar PM kepada solehah   Pergi ke solehah's Website   Quote dan BalasQuote

ilahnurani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2005
Ahli No: 21425
Posting: 164
Dari: Kuantan,Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 10:14


Pada 19-06-06 10:02 , solehah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum....

" Dan jagalah diri kamu daripada (berlakunya) dosa (yang m'bawa bala' bercana) yang bukan sahaja akan menimpa orang-orang yang zalim di ant kamu secara khusus (tetapi akan menimpa kamu secara umum). Dan ketauilah bahawa Allah Maha berat azab seksaNya " (surah Al Anfaal, ayat:25)




Subhanallah....sesungguhnya Allah tidak pernah memungkiri janji-janjiNya....


-----------------
Love GOD Care for Others....:-)

Latahzan_ilahnurani.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilahnuraniProfil   Hantar PM kepada ilahnurani   Quote dan BalasQuote

nzawaty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22474
Posting: 124
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 17:16


cermin diri masing-masing

Bookmark and Share

    


  Member Information For nzawatyProfil   Hantar PM kepada nzawaty   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 22:36


semua yang berlaku adalah berpunca dari tangan manusia sendiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 16:13


???

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 02:14


assalamualaikum...

terkadang terpikir sendiri juga... Kenapa begitu banyak bencana yang melanda umat manusa sekarang... bila dipikirkan dan dihalusi.. sebenarnya sekarang ini telah ramai uat islam yang jauh dari agama islam... banyak yang melakukan kemaksiatan secara berani dan terbuka sekarang ini... sebagai hukuman atas tindakan mereka ini maka ALLAH turunkanlah beberapa bencana kepada mereka agar menjadi pengajaran bagi muslimin yang lain...

dunia semakin hari semakin tua... hari kiamat semakin hari semakin dekat rasanya.... ibadat kita semakin hari semakin..... ??? renngkanlah sejenak wahai sahabat sekalian...

perjalanan kita bukan habis ketika kita mati kelak.. masih ada 2 alam lagi yang harus kita tempuhi... ALAM BARZAKH (alam kubur) dan ALAM AKHIRAT (hari pembalasan)..

sudah cukup ke bekalan yang akan kita bawa.. kerana perjalanan ini hanya sehala tidak boleh berpatah balik untuk mencari bekalan....

salam perjuangan dan ukhwah....

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 03:15


Ya Allah janganlah anda siksa atas segala kesilapan kami, kau ampunilah segala kesilapan kami.

Bookmark and Share

    


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

sahabat83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15922
Posting: 151
Dari: skpc(1)-sesma-ikip3-upm-cosmopoinkb

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 17:14


moga kita terus istiqamah di jalan-Nya.....amin!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat83Profil   Hantar PM kepada sahabat83   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 17:23


Ingat2 bahaya ada dimana saja...dan bencana pula sukar diramal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

sahabat83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15922
Posting: 151
Dari: skpc(1)-sesma-ikip3-upm-cosmopoinkb

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 17:35


ambillah iktibar disebalik yang terjadi....maybe ada hikmat yang tersembunyi yang Allah S.W.T nak tunjuk kepada kita di atas kelalaian kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat83Profil   Hantar PM kepada sahabat83   Quote dan BalasQuote

ahlifikir
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2005
Ahli No: 17015
Posting: 45
Dari: kl

japan   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 21:30


YA ALLAH jangan lah ENGKAU duga kami dengan dugaan yang tidak termampu kami hadapi..
YA ALLAH YA RABBUL ALAMIN aku memohon jauhkanlah aku dari fitnah dunia


YA ALLAH YA TUHANKU TUHAN RABBUL ALAMIN TUHAN SEKALIAN ALAM INI...
selamatkan aku dan semua UMAT ISLAM DI DUNIA ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahlifikirProfil   Hantar PM kepada ahlifikir   Pergi ke ahlifikir's Website   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 22:00


tanda akhir zaman... antaranya, sekarang ni, planet marikh dah berputar ke BELAKANG... dulu dia berenti, tapi lah ni dah bergerak semule, tapi ke arah belkg...

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 22:01


bencana alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 22-07-06 04:18


assalamualaikum..

terbaru yang ana dapat tau.. bahawa telah berlaku sekali lagi tsunami di indonesia.. namun kali ini bukan di acheh tapi di kepulauan jawa.. antara perkara yang diperkatakan oleh salah seorang penduduk dan pemilik galeri dikawasan yang ditimpa bencana tersebut..mengatakan bahawa memang disitu adalah sarang pelacuran dan kegiatan pelacuran seolah-olah menjadi satu kelaziman disitu.sebab itulah ALLAH turunkan bencana agar ianya menjadi iktibar kepada yang lainnya..

sungguh malang sekali,walaupun sudah dihantar tsunami yang menjadikan acheh padang jarak padang terkukur,kemudian gempa yang melanda yogyakarta... masih ramai lagi yang tidak mengendahkan peringatan ALLAH tersebut.malah seolah-olah mencabar kekuasaan ALLAH kerana tidak menghentikan kegiatan2 maksiat malah semakin hebat dikala ini.. adakah kita menunggu sehingga bencana betul-betul terkena keatas kita baru hendak berfikir dengan benar..???? sama-sama lah kita fikirkan...

kes murtad pula dimalaysia semakin hari semakin kuat kedengaran dan semakin ramai saudara seislam kita yang ditarik keluar dari islam... apakah tindakan kita?

semoga kita diberi kekuatan untuk terus membela agama islam.

salam ukhwah dan perjuangan..

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 29-07-06 19:53


kebanyakan umat islam hari ini leka dengan kebahagiaan dunia.. umat islam lupa pada hari terakhir mereka... ada juga yang buat-buat lupa... dunia hanya persinggahan...
tragedi di palestin-lubnan yang meragut nyawa umat islam.. umat islam semakin berkurang kini...
hanya doa dan istiqamah saki baki umat islam yang ada sahaja yang mampu menyelamatkan islam...
maruah islam perlu di pelihara..

bersama memartabatkan islam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-07-06 23:32


dunia dah nak kiamat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

maisarah_anisah
Warga Rasmi
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25702
Posting: 16
Dari: putrajaya

Selangor  


posticon Posting pada: 10-08-06 23:42


assalammualaikum..

apabila direnungkan pelbagai bencana yang berlaku.. gerun rasa dikalbu..
pilu bergayut ditangkai hati melihat manusia hari ini yang asyik mengejar dunia.. sesungguhnya dunia ini telah terlalu tua untuk dikejar..
gunung telah goyah pasaknya..
laut sentiasa bergolak hatinya..
sungai terlalu lesu alirnya..
mentari sudah letih menyinarkan sinarnya..

sedarlah telah banyak tanda-tanda akhir zaman di depan mata.. Kenapa dunia juga yang dicinta.. sedang akhirat yang kekal selamanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarah_anisahProfil   Hantar PM kepada maisarah_anisah   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 10-08-06 23:52


waalaikumussalam...

bila rasa cinta pada dunia menebal,

bencana depan mata juga tetap di abai,

panggilan malaikat maut jika boleh hendak ditawar,

agar dilewatkan sebentar,

bencana disebelah negara di anggap tiada apa-apa,

yang penting diri semakin kaya...

sibuk mengumpul harta dunia,

bila mati menjadi rebutan anak sahaja,

bukan harta yang dinilai di padang mahsyar sana,

tetapi amal ibadan dan sedekah jariahlah menjadi pembela,

dunia semakintua namun ramai yang leka,

mudah2an kita tidak turut sama,

lihat dan insafilah ianya,

sebelum terlambat dan tertutupnya pintu taubat,

dan bencana terkena atas kepala.....

salam ukhwah dan perjuangan...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

Minur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24249
Posting: 100
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 09:32


semoga bencana yang berlaku menjadi iktibar kepada diri kita untuk menilai diri masing-masing... strive for mardhatillah..insya-Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For MinurProfil   Hantar PM kepada Minur   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 09:44


c0pY & pAstE...

dunIa sEmakin tUa.....
......maNusIA sErIng beRSeNgkEtA.......
keBEsArAn ALLAH diLupA...
......keEgOaN jAdi pEgaNgan...

kEmuSnAhAn dI dEpAn mAtA...
......taNgiSaN mEnagiH sImpAti...
bAlA meNimPa,UntUk diInSAfi...
......kERnA iMan sEriNg diUji........

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

qutb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.11.2004
Ahli No: 12610
Posting: 133
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 10:10


assalamu'alaikum...

Ya,ALLAH...Ampunilah dosa2 kami dan berilah pengampunan dan terimalah taubat kami (hambaMu yang lemah ini)...amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qutbProfil   Hantar PM kepada qutb   Quote dan BalasQuote

Cda_Ibtihal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26225
Posting: 87
Dari: Sungai Besar,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 23:26


ya Allah jauhkanlah aku dari perkara yang kau mungkari.... :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cda_IbtihalProfil   Hantar PM kepada Cda_Ibtihal   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-09-06 23:39


pokok takkan bergoyang kalau xdek angin yang tiup

fikir fikir kan lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 11-09-06 05:08


begitu banyak peringatan dr Allah swt...tapi manusia masih alpa
masih lagha dan sayik dengan kehidupan duniawi

penyakit umat akhir zaman...cinta dunia dan takut mati semakin menjadi2

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 10:21


Pada 14-06-06 01:03 , Vitamin_Hati posting:

!!! QUOTE !!!

~Wahai Tuhanku, Perbaikilah untukku agamaku,yang Menjadi Pedoman hidupku dan Perbaikilah untukku duniaku, yang padanya aku beroleh kehidupan dan Perbaikilah akhiratku, yang padanya tempat kembaliku dan Jadikanlah kehidupan ini sebagai tempat bertambahnya segala kebajikanku dan Jadikanlah matiku sebagai tempat istirehatku dari segala kejahatan~. amin....

~ AMIN ya RABB ~


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

warissatulsina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26808
Posting: 34

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 00:22


semoga kita semua kaum muhammad tergolong didalam golongan yang dilindungi allah dan mendapat syafat dari Nya.....amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For warissatulsinaProfil   Hantar PM kepada warissatulsina   Quote dan BalasQuote

Minur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24249
Posting: 100
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 29-10-06 15:14


kita semua asyik memikirkan bila akan berlakunya kiamat, dah bersediakah kita menghadapnya

tetapi

amat jarang dan sedikit sekali di antara kita yang memikirkan bila kita akan mati....

renungkanlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MinurProfil   Hantar PM kepada Minur   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 29-10-06 16:01


Ya Allah tetapkanlah iman kami ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-10-06 22:21


Ya..allah jangan kau bolak balikkan hati-hati kami amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-10-06 22:32


semua ni berlaku atas kesilapan manusia sendiri....juga salah satu tanda-tanda kiamat...selain tu sebagai peringatan kepada kita semua supaya sentiasa mengingati Allah dan sentiasa menambah amal ibadat kepadaNya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 29-10-06 23:44


ya-Allah jauhkan kami dari bala dariMU YA-Allah....semoga kami sentiasa berada dalam golongan yang beriman pada MU.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 09:57


memang benar.....bencana semakin hari semakin jelas.
bagi org yang sedar, mereka sudah bersedia untuk semua itu.iaitu menambah amalan2 yang baik dan mulia.
insyaALLAH sama-samalah kita muhasabah diri ini yang kadang-kadang leka dan lalai dengan dunia yang fana ini.
"tuhan janganlah engkau bebankan kami dengan bebanan yang berat seperti yang engkau berikan kepada umat yang terdahulu dari kami....tuhan usah pikulkan kami, yang tidak kami terdaya....maafkan salah dan kesilapan....ampunkan dosa2...rahmatilah kami".....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 10:03


memang betul..cuma kita saja yang tidak mnyedarinya..sudah banyak bencana dan tanda-tanda....aisberg di antartika juga sudah mencair...pemanasan global juga berlaku,,,makinlama makin menhakis.. bumi.....
Ya Allh,jauhkanlh kami.. dr kmurkaan Mu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-12-06 11:20


Pada 13-06-06 20:14 , khalifah_85 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

semakin hari,semakin banyak bencana alam yang menimpa kita... antara yang terbesar adalah gempa bumi yang melanda yogyakarta.. yang digambarkan dan disebut oleh setengah pihak sebagai tsunami2.. kerana menelan korban jiwa yang agak ramai hampir ribuan....

beberapa hari kemudian digemaprkan pula dinegara kita dikawasan kuala lumpur.. dimana berlakunya tanah runtuh yang mengakibatkan 4 orang sekeluarga meninggal dunia... yang sampai kini masih diperbahaskan atas kesilapan siapa ianya boleh berlaku....

dari dua perkara diatas.. semakin nyata bahawa usia bumi ini telah terlalu uzur.. dan tanda-tanda kiamat semakin menghampiri kita semakin nyata... walaupun sesetengah pihak berpandangan ianya hanyalah fenomena alam semata2 dan tidak melambangkan pembalasan ALLAH atas perbuatan manusia atau pun tanda semakin hampirnya kiamat... namun ianya jelas bagi orang2 yang berfikir... bahawa perkara yang tersirat dari bencana alam yang berlaku adalah... peringatan dari ALLAH kepada manusia yang semakin hari semakin jauh dari landasan syariat yang diperintahkan oleh ALLAH serta ditunjukkan oleh RASULULLAH S.A.W...

maka benarlah kalam2 RASULULLAH menerusi hadis2 beliu.. yang sebahagiannya bermaksud "TIDAK AKAN BERLAKU KIAMAT MELAINKAN BANYAKNYA BERLAKU GEMPA BUMI DIMUKA BUMI"... serta berbagai hadis lainnya yang sebahagiannye telah terzahir dimasa sekarang ini..

renungkanlah wahai sahabat... adakah persediaan atau bekalan kita untuk meneruskan perjalanan di alam barzakh kelak telah dipenuhi?? ataupun masih sedikit bekalan yang tak termampu untuk dibawa ke pengadilan ALLAH kelak..

salam perjuangan dan ukhwah dari saya...

wassalam...



salam..
Ahaa....betul itu...semakin hari semakin bencana yang kita dapat lihat...jadi takut rasa....
tapi masih ada lagi manusia yang dalam kelalai...
kasihan buat mereka...kita doa2kan agar mereka menyedari semua nya niee...sebelum terlambat...


-----------------
kembara mencariNYA


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-12-06 11:22


Pada 13-06-06 20:14 , khalifah_85 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

semakin hari,semakin banyak bencana alam yang menimpa kita... antara yang terbesar adalah gempa bumi yang melanda yogyakarta.. yang digambarkan dan disebut oleh setengah pihak sebagai tsunami2.. kerana menelan korban jiwa yang agak ramai hampir ribuan....

beberapa hari kemudian digemaprkan pula dinegara kita dikawasan kuala lumpur.. dimana berlakunya tanah runtuh yang mengakibatkan 4 orang sekeluarga meninggal dunia... yang sampai kini masih diperbahaskan atas kesilapan siapa ianya boleh berlaku....

dari dua perkara diatas.. semakin nyata bahawa usia bumi ini telah terlalu uzur.. dan tanda-tanda kiamat semakin menghampiri kita semakin nyata... walaupun sesetengah pihak berpandangan ianya hanyalah fenomena alam semata2 dan tidak melambangkan pembalasan ALLAH atas perbuatan manusia atau pun tanda semakin hampirnya kiamat... namun ianya jelas bagi orang2 yang berfikir... bahawa perkara yang tersirat dari bencana alam yang berlaku adalah... peringatan dari ALLAH kepada manusia yang semakin hari semakin jauh dari landasan syariat yang diperintahkan oleh ALLAH serta ditunjukkan oleh RASULULLAH S.A.W...

maka benarlah kalam2 RASULULLAH menerusi hadis2 beliu.. yang sebahagiannya bermaksud "TIDAK AKAN BERLAKU KIAMAT MELAINKAN BANYAKNYA BERLAKU GEMPA BUMI DIMUKA BUMI"... serta berbagai hadis lainnya yang sebahagiannye telah terzahir dimasa sekarang ini..

renungkanlah wahai sahabat... adakah persediaan atau bekalan kita untuk meneruskan perjalanan di alam barzakh kelak telah dipenuhi?? ataupun masih sedikit bekalan yang tak termampu untuk dibawa ke pengadilan ALLAH kelak..

salam perjuangan dan ukhwah dari saya...

wassalam...



salam..
Ahaa....betul itu...semakin hari semakin bencana yang kita dapat lihat...jadi takut rasa....
tapi masih ada lagi manusia yang dalam kelalai...
kasihan buat mereka...kita doa2kan agar mereka menyedari semua nya niee...sebelum terlambat...


-----------------
kembara mencariNYA


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-12-06 11:22


Pada 13-06-06 20:14 , khalifah_85 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

semakin hari,semakin banyak bencana alam yang menimpa kita... antara yang terbesar adalah gempa bumi yang melanda yogyakarta.. yang digambarkan dan disebut oleh setengah pihak sebagai tsunami2.. kerana menelan korban jiwa yang agak ramai hampir ribuan....

beberapa hari kemudian digemaprkan pula dinegara kita dikawasan kuala lumpur.. dimana berlakunya tanah runtuh yang mengakibatkan 4 orang sekeluarga meninggal dunia... yang sampai kini masih diperbahaskan atas kesilapan siapa ianya boleh berlaku....

dari dua perkara diatas.. semakin nyata bahawa usia bumi ini telah terlalu uzur.. dan tanda-tanda kiamat semakin menghampiri kita semakin nyata... walaupun sesetengah pihak berpandangan ianya hanyalah fenomena alam semata2 dan tidak melambangkan pembalasan ALLAH atas perbuatan manusia atau pun tanda semakin hampirnya kiamat... namun ianya jelas bagi orang2 yang berfikir... bahawa perkara yang tersirat dari bencana alam yang berlaku adalah... peringatan dari ALLAH kepada manusia yang semakin hari semakin jauh dari landasan syariat yang diperintahkan oleh ALLAH serta ditunjukkan oleh RASULULLAH S.A.W...

maka benarlah kalam2 RASULULLAH menerusi hadis2 beliu.. yang sebahagiannya bermaksud "TIDAK AKAN BERLAKU KIAMAT MELAINKAN BANYAKNYA BERLAKU GEMPA BUMI DIMUKA BUMI"... serta berbagai hadis lainnya yang sebahagiannye telah terzahir dimasa sekarang ini..

renungkanlah wahai sahabat... adakah persediaan atau bekalan kita untuk meneruskan perjalanan di alam barzakh kelak telah dipenuhi?? ataupun masih sedikit bekalan yang tak termampu untuk dibawa ke pengadilan ALLAH kelak..

salam perjuangan dan ukhwah dari saya...

wassalam...



salam..
Ahaa....betul itu...semakin hari semakin bencana yang kita dapat lihat...jadi takut rasa....
tapi masih ada lagi manusia yang dalam kelalai...
kasihan buat mereka...kita doa2kan agar mereka menyedari semua nya niee...sebelum terlambat...


-----------------
kembara mencariNYA


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 21-12-06 01:46


Johor banjir teruk...kesiannyer saudara mara kat sana

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 21-12-06 13:58


ANA duduk BATU PAHAT.ada TEMPAT yang BANJIR.ALHAMDULILLAH RUMAH ANa tak KENA.Tapi sekolah ana teruk agaknya kat, segamat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 21-12-06 15:02


rumah atok ana kat kg.kat tangkak.air naik sampai paras dada dalam rumah tu..ana sedih.tapi pasrah..

harta, wang ringgit tak kekal..hanya Allah yang kekal abadi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 02:28


assalamualaikum...

baru semalam saya hubungi keluarga yang tinggal dijohor... ALHAMDULILLAH semuanya berada dalam keadaan sihat serta rumah saya di sana tidak terjejas mana kerana terletak dikawasan agak tinggi... namun ada juga rumah saudara-mara yang lain.. turut ditenggelami oleh banjir yang agak besar kali ini...

beberapa hari yang lepas terbaca berita tentang bajir yang emlanda negeri johor,kemudian ada sahabat yang hantar mesej suruh call keluarga ditanah air... lepas call baru hati tenang...

teringat firman ALLAH dalam surah al-anqabut : " adakah kamu sudah mengatakan diri kamu itu beriman??? sedangkan kamu belum diuji sebagaimana umat-umat yang sebelum kamu.... "

renung2kan lah...

salam ukhwah dan perjuangan...

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 22-12-06 08:42


kat melaka hujan tak berhenti.
tapi tak lebat.
jalan ana hndak ke kolej banjir.
kena ikut jalan lain.
kawasam ana batu berendam..
harini ana tak dapat makan nasi lemak seperti biasa sebab rumah tukang buat nasi lemak banjir..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.130293 saat. Lajunya....