Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal; air juga yang menenggelamkan kapal
-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 72
Ahli: 0
Jumlah: 72




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: kini ku boring dengan ukhwah.com kerana...


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» kini ku boring dengan ukhwah.com kerana...

Please Mendaftar To Post


Oleh kini ku boring dengan ukhwah.com kerana...

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 12:02


assalamualaikum...

jangan marah la dengan topik ni... bukan nak timbulkan kontroversi... :lol:

just nak menyatakan ukhwah.com ni tak se'hot' masa memula ada dulu...hampir tetiap hari banyak posting masuk...ramai online...

bila posting saja...sure dah dapat comment...kira masing-masing bersemangat la bagi idea dan hujah...rasanya slama ni tak dela yang over sangat...boleh call sebagai mujadalah yang baik...selagi berlandas ilmu dan iman...

betul kan?

tapi kini...macam dah tak meriah lagi... lambat saja nak tunggu feedback pada sesuatu isu...tengok ahli pun dah tak ramai lagi..yag lama entah kemana...majoriti namapaknya ahli baru...

so..apa kata kalian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 12:17


entah la..memang dah boring..tak meriah seperti dulu-dulu di awal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 12:18


sekarang ni kan tengah cuti semester,ramai yang balik kampung.tak semua orang ada kemudahan internet kat rumah.majoriti ahli ukhwah ni terdiri dari student ipt,ramai yang log in ukhwah menggunakan pc kat ipt masing-masing (internet free..)..

!!! QUOTE !!!


just nak menyatakan ukhwah.com ni tak se'hot' masa memula ada dulu...hampir tetiap hari banyak posting masuk...ramai online...

bila posting saja...sure dah dapat comment...kira masing-masing bersemangat la bagi idea dan hujah...rasanya slama ni tak dela yang over sangat...boleh call sebagai mujadalah yang baik...selagi berlandas ilmu dan iman...

banyak posting pun tak berapa bagus kalau banyak sembang2 kosong.lebih baik posting yang sedikit tetapi penuh ilmiah.
topik baru banyak yang masuk tapi sebahagiannya topik berulang.kadang-kadang pelik juga dengan ahli ukhwah ni,tak reti nak baca peraturan ukhwah agaknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 12:19


pada pendapat ana.... best nya sesuatu persatuan tu bukan kerana persatuan tu.. tapi kerana ahlinye yang buat ia jadi best. sebab tu nak berjuang kan ada jemaah dan perjuangan bukan perkara mudah. harap syemarly tak putus asa dengan ukhwah. dan yang paling penting, jangan tinggalkan ukhwah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 12:22


agaknya mereka dah buat portal sendiri..ngueh ngueh...tak mengapa slow pun macam ni,yang penting terus jalan...:)

p/s: yang penting ikhlas nak buat sesuatu kerja

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 12:38


Ini ayat penyata atau perspektif anda sendiri Encik syemarly? Takkan bila posting anda tak ada yang beri feedback dikatakan seluruh Ukhwah.com dah boring? Mana belajar perspektif begini?

OOO.. kerana itulah saya perhatikan agak pelik -- setiap posting anda, pasti anda akan jawab sendiri selepas itu.

Sebelum anda merungut posting anda lambat feedback, semak dulu, tanya pada diri sendiri, "Layakkah posting saya mendapat balasan?" Kalau posting lain banyak dan segera mendapat balasan, mengapa posting anda sendiri kurang atau tidak mendapat balasan? Ukhwah.com yang boring atau posting anda yang boring?

Tak ramai yang online? Buka mata luas-luas tengok di atas tu:
661 Ahli dan Tetamu berkunjung semalam, 339 sehingga saat ini, dan sekarang 23 Ahli dan Tetamu sedang online

600 lebih ahli dan tetamu online setiap hari kira tak ramai ke? Dulu cuma lingkungan 400 -- 500. Nak berapa? 6,000 ke?

OKlah... kalau betul kata anda (menurut persepsi anda sendiri), apa pula tindakan anda? Takkan cakap kosong saja.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

Ketotoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23510
Posting: 90
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 12:47


setiap orang ada persepsi tersendiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For KetotoiProfil   Hantar PM kepada Ketotoi   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 14:08


assalamualaikum,
mungkin mengambil masa yang lama melayari ukhwah ni membuatkan seseorang jadi boring kut, tambahan kadang-kadang topik yang dibincangkan berlainan dengan citarasa kita, tetapi perlu diingat pepatah melayu rambut sama hitam hati lain-lain.

kalau kita tidur terlalu lama pun jadi bosan, kerja terlalu lama pun bosan, makan terlalu lama pun bosan, naik kenderaan terlalu lama pun bosan, bercinta terlalu lama pun bosan banyaklah pekara yang membuat seseorang bosan, jadi sekiranya berasa bosan atau boring ada baiknya kita tumpukan kerja lain dulu kemudian sambung balik insyaAllah pasti tak boring....macam mengerjakan solat, ada jarak setiap waktu, jarak jarak itulah yang perlu kita belajar dalam membuang dilema boring pada sesuatu kerja.

Wallahualam...
harap maaf kiranya pandangan ini tak berapa bernas.

Bookmark and Share

    


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 14:27


Pada 09-06-06 14:08 , airah77 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum,
mungkin mengambil masa yang lama melayari ukhwah ni membuatkan seseorang jadi boring kut, tambahan kadang-kadang topik yang dibincangkan berlainan dengan citarasa kita, tetapi perlu diingat pepatah melayu rambut sama hitam hati lain-lain.

kalau kita tidur terlalu lama pun jadi bosan, kerja terlalu lama pun bosan, makan terlalu lama pun bosan, naik kenderaan terlalu lama pun bosan, bercinta terlalu lama pun bosan banyaklah pekara yang membuat seseorang bosan, jadi sekiranya berasa bosan atau boring ada baiknya kita tumpukan kerja lain dulu kemudian sambung balik insyaAllah pasti tak boring....macam mengerjakan solat, ada jarak setiap waktu, jarak jarak itulah yang perlu kita belajar dalam membuang dilema boring pada sesuatu kerja.

Wallahualam...
harap maaf kiranya pandangan ini tak berapa bernas.


Wow! Jawapan paling tepat dari airah77 mengenai isu boring atau posting sendiri yang boring. Walaupun airah77 ahli baru tetapi sangat bernas. Ahli silih berganti. Ahli lama ramai yang lesap (tetapi pasti akan kembali walau sesekali), mungkin juga kerana boring, jadi ahli baru seperti airah77 ini diperlukan.

Dari feedback: sekali mereka pernah menatap skrin hijau Ukhwah.com, pasti mereka akan menatap kembali suatu hari nanti.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 14:49


Pada 09-06-06 14:27 , Kang posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-06-06 14:08 , airah77 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum,
mungkin mengambil masa yang lama melayari ukhwah ni membuatkan seseorang jadi boring kut, tambahan kadang-kadang topik yang dibincangkan berlainan dengan citarasa kita, tetapi perlu diingat pepatah melayu rambut sama hitam hati lain-lain.

kalau kita tidur terlalu lama pun jadi bosan, kerja terlalu lama pun bosan, makan terlalu lama pun bosan, naik kenderaan terlalu lama pun bosan, bercinta terlalu lama pun bosan banyaklah pekara yang membuat seseorang bosan, jadi sekiranya berasa bosan atau boring ada baiknya kita tumpukan kerja lain dulu kemudian sambung balik insyaAllah pasti tak boring....macam mengerjakan solat, ada jarak setiap waktu, jarak jarak itulah yang perlu kita belajar dalam membuang dilema boring pada sesuatu kerja.

Wallahualam...
harap maaf kiranya pandangan ini tak berapa bernas.


Wow! Jawapan paling tepat dari airah77 mengenai isu boring atau posting sendiri yang boring. Walaupun airah77 ahli baru tetapi sangat bernas. Ahli silih berganti. Ahli lama ramai yang lesap (tetapi pasti akan kembali walau sesekali), mungkin juga kerana boring, jadi ahli baru seperti airah77 ini diperlukan.

Dari feedback: sekali mereka pernah menatap skrin hijau Ukhwah.com, pasti mereka akan menatap kembali suatu hari nanti.



setuju.... da sebagai tambahan...ana pun ahli lama juga, terkadang disebabkan saya bukan lagi bergelar mahasiswa dan kemudahan internet pun kurang maka, tak dapat nak buka selalu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

rajanazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2006
Ahli No: 24728
Posting: 123
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 09-06-06 15:35


ANA fikir IA TAK BERMAKSUD NAK CONDEM UKHWAH.COM NI...MAYBE dia rasa PELIK apa fasal DAH TAK RAMAI ONLINE..

dan JAWAPANNYA TELAH TERJAWAB SALAH SATUNYA...MAJORITI yang ONLINE TU ADALAH STUDENT IPT...SO..bila CUTI SEM tak DAPAT LA POSTING..

TAPI,SURE LA BILA DAH BUKAK SEM PASTI UKHWAH.COM NI MERIAH SEMULA...BETUL TAK..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rajanazriProfil   Hantar PM kepada rajanazri   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 15:42


Pada 09-06-06 12:38 , Kang posting:

!!! QUOTE !!!

Ini ayat penyata atau perspektif anda sendiri Encik syemarly? Takkan bila posting anda tak ada yang beri feedback dikatakan seluruh Ukhwah.com dah boring? Mana belajar perspektif begini?

OOO.. kerana itulah saya perhatikan agak pelik -- setiap posting anda, pasti anda akan jawab sendiri selepas itu.

Sebelum anda merungut posting anda lambat feedback, semak dulu, tanya pada diri sendiri, "Layakkah posting saya mendapat balasan?" Kalau posting lain banyak dan segera mendapat balasan, mengapa posting anda sendiri kurang atau tidak mendapat balasan? Ukhwah.com yang boring atau posting anda yang boring?

Tak ramai yang online? Buka mata luas-luas tengok di atas tu:
661 Ahli dan Tetamu berkunjung semalam, 339 sehingga saat ini, dan sekarang 23 Ahli dan Tetamu sedang online

600 lebih ahli dan tetamu online setiap hari kira tak ramai ke? Dulu cuma lingkungan 400 -- 500. Nak berapa? 6,000 ke?

OKlah... kalau betul kata anda (menurut persepsi anda sendiri), apa pula tindakan anda? Takkan cakap kosong saja.



huhu....syemarly tak niat apa-apa agaknya....saja dia nak lontarkan idea @ pandangan dia.....ana pun bersetuju bahawa sekarang tengah cuti...so, ramai yang tak online sebab ahli ukhwah ramai juga daripada bebudak U.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

xehar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16318
Posting: 81
Dari: Bumi

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 15:51


no komen....

Bookmark and Share

    


  Member Information For xeharProfil   Hantar PM kepada xehar   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 16:01


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah semoga anak-anak semua merasai nikmat kasih sayang dari Allah SWT. Ukhwah = pertalian berasaskan kasih sayang. Jadi tak mungkin menghasilkan 'boring'. Sebab banyak topik boleh dipilih. Siapa minat nasyid pilih topik nasyid, siapa cari ilmu buka topik yang menambah ilmu dan seterusnya.

'Boring' ni hanya digunakan oleh mereka yang jiwanya tidak dapat mensyukuri nikmat Allah yang begitu banyak terhadap makhluknya termasuk kita di sini. Maafkan umi sekiranya ada yang terasa tetapi penting umi jelaskan agar elak dari guna perkataan 'boring'.

Ia adalah satu perkataan negatif yang boleh memberi impak lemah, lesu dan layu kepada orang tersebut dan yang disekelilingnya. Cuba elak ya anak-anak.

Bila ingin menyebut 'boring' tukarlah kepada 'bertuah' insyaAllah malaikat yang disekeliling kita akan ameenkan. Allahumma Ameen!

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - If u want to say a subject is boring just change to 'the subject is not of my interest'. ok kan :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 16:15


ASTAGHFIRULLAH...

terima kasih atas komen kalian...dan ana minta maaf la atas perkataan dan kenyataan yang dipostingkan tadi..ana betul-betul kesal dengan keadaan ini...

walaupun ana rasa ia tidak la bersifat mengkritik tapi..u know la..hati orang lelain...so, ana sekali lagi mohon maaf la...lagi2 pada KANG dan UMMIMQ...

now,sedikit sebanyak ana dapatlah tau Kenapa tak ramai ahli yang online...

whatever pun..ana doakan ukhwah.com ni terus bertahan sampai bebila...syukran alaikum...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

jejakaislam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8875
Posting: 167
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 09-06-06 16:23


ukhwah tak ada nak perbaharui pertal ni ke...
dari dulu begini saja...
setahun sekali ubah laaaa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jejakaislamProfil   Hantar PM kepada jejakaislam   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 09-06-06 16:24


kadang-kadang nak jawab posting bukan boleh main jawap saja...setiap perkataan perlu dinilai agar posting kita tidak mengguris mana-mana pihak...nak jawap semu posting memang tak ada masalah..tapi nak jawap dengan penuh berhikmah memang ambil masa...harap saudara faham...ukhwah bukan cakap kosong atau sembang kedai kopi...kita bercakap pasal agama dan kadangkala berlandaskan Al_Quran dan Hadis..jadi sudah tentu bukan suatu isu yang boleh dimain2kan dan perlu di'hot' kan !!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 16:29


dalam memberikan pendapat kita tak boleh main cakap saja... eh silap, main taip saja... kena fikir dulu... kadang-kadang tak berani nak jawab sebab takut jawapan salah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 16:53


Pada 09-06-06 16:23 , jejakaislam posting:

!!! QUOTE !!!

ukhwah tak ada nak perbaharui pertal ni ke...
dari dulu begini saja...
setahun sekali ubah laaaa....


Ini lagi pelik....
Apa kata Utamakan Yang UTAMA. Cadangkan cara nak kumpulkan DANA bagi menampung keperluan sekarang dan akan datang.

Cadangan mengumpulkan dana memang TAK PELIK lebih-lebih lagi kalau disertai dengan pertandingan sebagaimana yang dicadangkan.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 17:03


jadi gaduh pulak...apa ni..tak best la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 09-06-06 17:06


Pada 09-06-06 16:29 , kamalhisyam posting:

!!! QUOTE !!!

dalam memberikan pendapat kita tak boleh main cakap saja... eh silap, main taip saja... kena fikir dulu... kadang-kadang tak berani nak jawab sebab takut jawapan salah..


Betul. Tak semua manusia pakar dalam semua bidang. Kalau ada yang pakar dalam semua perkara, kata hukama', hanya mereka yang gila.

Ana tidak suka membalas dalam subjek yang ana tak tahu,seperti pengetahuan agama dan IT yang bukan bidang ana. Tapi, ana langsung tidak keberatan untuk membaca posting berkaitan untuk menambah pengetahuan.

Ana suka bila ada perbezaan pendapat di sini. Walau rambut sama hitam, idea dan perspektif kita tidak sama. Juga,walau tidur sebantal, mimpi berbeza.

Budaya, persekitaran, geografi, socioekonomi pelbagai membuka minda kita.

Ana di sini, kekadang sengaja memberi pandangan yang agak provokatif dan sentiasa "menyerang" pandangan yang pada ana tidak patut. Ana secara jujur,sangat kontra dengan tajuk dari jenis, "Mana lebih baik, lelaki atau perempuan, engineer atau doktor,etc. Pada ana, kita semua punya peranan penting, bagai organ dalam tubuh kita.
Jika anda kata lelaki sangat teruk dan perempuan lebih baik, bayangkan bila anda tidak punya kaki yang anda anggap teruk dan hanya pentingkan kepala yang lebih baik.

Juga, ana tidak dapat terima posting fanatik yang menyokong sesuatu parti politik membabi buta. Pelik bila mendengar, "Bertudung labuh tapi sokong UMNO."
Bagai mendengar menutup aurat tapi bersiar-siar di tepi pantai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 09-06-06 17:22


Tepat sekali jawapan anda saudara mohdnurhakimi...hope tuan punya posting paham la ye Kenapa tak ramai orang nak jawab posting2 yang hebat2 tu!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-06-06 18:26


Pada 09-06-06 12:18 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!


banyak posting pun tak berapa bagus kalau banyak sembang2 kosong.lebih baik posting yang sedikit tetapi penuh ilmiah.
topik baru banyak yang masuk tapi sebahagiannya topik berulang..


a'ah.. :roll:


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNyaů


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-06-06 18:33


Pada 09-06-06 16:29 , kamalhisyam posting:

!!! QUOTE !!!

dalam memberikan pendapat kita tak boleh main cakap saja... eh silap, main taip saja... kena fikir dulu... kadang-kadang tak berani nak jawab sebab takut jawapan salah..


saya setuju..

nak tambah sikit...takut jawapan salah kerana rasa kurangnya ilmu kita..so, kalau tak jawab pun, kita boleh baca pendapat orang lain, nilai then ambik pengajaran...
:roll:


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNyaů


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 10-06-06 12:31


dulu rasa tak boring sebab banyak perkara yang dibualkan..begitu juga sahabat2 yang aktif dulu sekarang ni mendiamkan diri.....contohnya joshuaisfahan,firdaus azimi, al-farsis,aidilshah,lidah_penghunus,salafian,prof muslim...kini semuanya entah kemamna..dulu team ni la yang berikan respon terbaik dalam segala hal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-06-06 12:43


Boring?? tapi yang hairannya makin ramai pula yang online tiap-tiap hari.. :)

Bila difikirkan balik. kadang-kadang boring juga, sebab ahli dulu rajin datang JK berbanding ahli sekarang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 10-06-06 13:36


macam 2 pulak

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-06-06 16:39


Assalamualaikum.

ana rasa jawapan dari ummi dah cukup bagi kita, kita kembali balik kepada niat asal kita join ukhwah ni. jadi kepada syemarly jangan la kita patah semangat, adatla lebih2 lagi dalam menyampai risalah islam ataupun membuka persoalan yang berat2 ni. tak ramai yang minat. satu lagi lihat balik posting kita tu, mungkin ianya berulang dah pun ada dahulu. jadi sebelum utarakan suatu isu, chek dulu benda tu dah ada ke belum kat enjin carian. apapun teruskan istiqamah


-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar


Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 11-06-06 03:34


kasihan pulak kat syemarly.. bukan la nak sokong dia ke apa ke..saya rasa dia pun remaja yang masih belajar.. tak berapa kena la pangkah dia begitu sekali.. ana rasa dia cuma nak kongsikan apa yang dia rasa saja.. harap saudara┬▓ yang cukup dewasa lebih bersabar dengan adik┬▓ yang masih tercari┬▓ arah hidup... jangan kita lupa asal usul dan perjalanan hidup kita..berapa banyak kita buat silap dan orang maafkan tanpa menyakiti hati kita,,

hanya sekadar pandangan... maaf kalau buat sesiapa tersinggung.. sekali lagi maaf.... ;-) ...
[ Telah diedit oleh: tasbih_30 pada 11-06-06 03:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-06-06 10:53


mungkin ahli dah semakin sibuk dengan kehidupan masing-masing....sya pun kadang-kadang saja masuk...tu pun bila dah kerja siap....time lunch..cuti sabtu ahad...jarang dah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-06-06 11:24


Pada 09-06-06 12:38 , Kang posting:

!!! QUOTE !!!

Ini ayat penyata atau perspektif anda sendiri Encik syemarly? Takkan bila posting anda tak ada yang beri feedback dikatakan seluruh Ukhwah.com dah boring? Mana belajar perspektif begini?

OOO.. kerana itulah saya perhatikan agak pelik -- setiap posting anda, pasti anda akan jawab sendiri selepas itu.

Sebelum anda merungut posting anda lambat feedback, semak dulu, tanya pada diri sendiri, "Layakkah posting saya mendapat balasan?" Kalau posting lain banyak dan segera mendapat balasan, mengapa posting anda sendiri kurang atau tidak mendapat balasan? Ukhwah.com yang boring atau posting anda yang boring?

Tak ramai yang online? Buka mata luas-luas tengok di atas tu:
661 Ahli dan Tetamu berkunjung semalam, 339 sehingga saat ini, dan sekarang 23 Ahli dan Tetamu sedang online

600 lebih ahli dan tetamu online setiap hari kira tak ramai ke? Dulu cuma lingkungan 400 -- 500. Nak berapa? 6,000 ke?

OKlah... kalau betul kata anda (menurut persepsi anda sendiri), apa pula tindakan anda? Takkan cakap kosong saja.



Maaaf... anta adalah pengasas kepada porta ini...cara anda membalas kritikan macam ahli parlimen..tapi kita bukan brsidang anta... ana nasihatkan..sebagai pengasas...jawablah kritikan dengan hikmah. Ana akui fakta yang anta bagi adalah tepat dan menjurusus kepada persoalan...tapi kena faham..ayat yang anta bagi menyebabkan hati pembaca membuat persfektif negatif pada diri anta...

Anta kelihatan seperti sukar menerima kritikan...bagi ana ia kritikan yang membina...Ukhwah.com perlu segera membuat plan tindakan untuk memantapkan portal ini.... ana harap kita matang dalam menangani sesuatu masalah dan perlu berhikmah dalam membalas kritikan... maaflah..anggaplah ia juga teguran dari Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 11-06-06 11:51


Pada 11-06-06 11:24 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!




Maaaf... anta adalah pengasas kepada porta ini...cara anda membalas kritikan macam ahli parlimen..tapi kita bukan brsidang anta... ana nasihatkan..sebagai pengasas...jawablah kritikan dengan hikmah. Ana akui fakta yang anta bagi adalah tepat dan menjurusus kepada persoalan...tapi kena faham..ayat yang anta bagi menyebabkan hati pembaca membuat persfektif negatif pada diri anta...

Anta kelihatan seperti sukar menerima kritikan...bagi ana ia kritikan yang membina...Ukhwah.com perlu segera membuat plan tindakan untuk memantapkan portal ini.... ana harap kita matang dalam menangani sesuatu masalah dan perlu berhikmah dalam membalas kritikan... maaflah..anggaplah ia juga teguran dari Allah


Wow! Terima kasih atas NASIHAT bernas anda. Lebih-lebih lagi ayat-ayat ini:

1. Cara membalas seperti ahli parlimen. Betulkah begini cara ahli parlimen menjawab? BN atau Pembangkang? Lim Kit Siang atau Nazri Aziz? Kalau menjawab seperti ahli parlimen Kenapa? Tunjukkan saya apa kesalahan menjawab seperti ahli parlimen?

2. Menjawab dengan hikmah? Pengasas mesti menjawab dengan hikmah dan orang lain terkecuali? Saya tak pandai. Tolong ajar saya cara menjawab dengan hikmah. Anda seperti lebih arif jadi saya minta tolong dari anda sebagai guru. Boleh?

3. Membuat pembaca membuat persepsi negatif kepada saya. Kenapa pulak? Nak negatif atau positif adalah hak individu. Saya tak pernah kisah pun diberi persepsi negatif atau positif, atau tak payah persepsi apa-apa pun.

4. Saya sukar menerima kritikan. Memang saya sukar menerima kritikan yang TIDAK disertai dengan penyelesaian. Kritik tanpa penyelesaian adalah akal budak Tadika. Orang yang pro, mengkritik mesti disertakan dengan penyelesaian dan cadangan. Apa penyelesaian nak memantapkan Ukhwah.com? Jangan hanya pandai kritik sahaja TANPA penyelesaian dan cadangan.

5. Ukhwah.com perlu segera membuat plan tindakan untuk memantapkan portal ini. Ini pendapat anda sendiri atau umum? Ayat mengikut persepsi anda sendiri atau umum? Maknanya Ukhwah.com belum mantap. Bahagian mana yang belum mantap dan bahagian mana yang sudah mantap? Memang belum mantap dan takkan mantap sampai bila-bila kerana TIDAK ADA SESUATU PUN YANG SEMPURNA DI MUKA BUMI INI!

6. Anggaplah ia juga teguran dari Allah..... Wow, MasyaAllah... Ini yang membuat saya terkedu, mungkin berlarutan hingga beberapa minggu!

Sekian Yang DiPertua Dewan yang mulia ini (ala-ala di Parlimen.)


-----------------

[ Telah diedit oleh: Kang pada 11-06-06 11:54 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 11-06-06 17:37


hehehe .. ganaz gark kang ni erk... jaga┬▓ ...

segala usaha mu perlukan kau bersabar dan terus bersabar....
[ Telah diedit oleh: tasbih_30 pada 11-06-06 17:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 11-06-06 17:43


emm...mungkin mereka sibuk agaknya...emm...tak apa..tak apa..saya ada lagi dan setia dengan portal ini..insyaAllah...

~Thinkin' Out The Box~ insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 11-06-06 18:10


sabar.....

sabar ye Kang....

nanti tak pasal2 ukhwah.com jadi dewan parlimen pulak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 11-06-06 23:13


assalamulaikum
pertama nya kerana ambik masa yang lama untuk log in.kadang-kadang tak boleh masuk dalam forum ni menyebabkan malas nak online.
kedua,sebab sem break sebab tulah tak ramai online.budak-budak U cuti.
rasanya saya malas nak online sebabnya kadang-kadang kita minta pendapat,orang bls dengan kata-kata menyakitkan hati,menyebabkan jadi marah.daripada menambah dosa baik tak payah online.jwpan pun entah2 apa-apa tah,menyakitkan hati.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 11-06-06 23:27


macam┬▓.. marilah sama┬▓ kita bersabar.. kita ni kadang┬▓ lupa ...alpa kita lupa kita saling bergantungan... kalau asyik fire saja... susah la.. bukan sikit usaha mereka┬▓ yang btangguung jawab untuk bangunkan portal ni... terima kasih...dan tanpa ahli ianya takkan bermakna jua... marilah sama┬▓ kita terus berforum.. assalamualaikum w.b.t

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-06-06 23:56


hmmm saya antara ahli lama yang dah lama tak layari ukhwah.com apatah lagi memberi posting dalam forum.. emm teringat zaman aktif dulu. ukhwah.com memang best..

kalau antum semua kata ukhwah.com kurang dapat sambutan sebab sekarang tengah cuti semester di IPT menyebabkan orang tak online dan login ukhwah, saya pulak terbalik. time semester la saya terlalu sibuk sampai tak sempat nak masuk ukhwah.com, dan time cuti sem ni lah saya ada masa lapang untuk layari ukhwah.com.. itu pun masih jarang kerana aktiviti2 lain..

lagi satu, saya rasa ramai yang dah tak berapa masuk ukhwah.com sebab ukhwah.com pernah beberapa kali berlaku 'system failure'. mungkin mereka pun dah jumpai 'source' yang lain selain ukhwah.com sebagai pengganti sewaktu 'ketiadaan' ukhwah.com.. mana tahu kan.

saya juga akui ukhwah.com dah kurang mendapat sambutan berbanding dahulu. mana entah pergi semua 'kawan2 lama' ukhwah.com.. huhuh.. sekarang banyak ahli baru yang saya tak kenal pulak.. emm..

dulu-dulu memang best..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-06-06 00:52


Pada 11-06-06 23:13 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!


rasanya saya malas nak online sebabnya kadang-kadang kita minta pendapat,orang bls dengan kata-kata menyakitkan hati,menyebabkan jadi marah.daripada menambah dosa baik tak payah online.jwpan pun entah2 apa-apa tah,menyakitkan hati.



bersabarlah...husnuzzon... :-)


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNyaů


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 08:35


Pada 11-06-06 23:56 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm saya antara ahli lama yang dah lama tak layari ukhwah.com apatah lagi memberi posting dalam forum.. emm teringat zaman aktif dulu. ukhwah.com memang best..

kalau antum semua kata ukhwah.com kurang dapat sambutan sebab sekarang tengah cuti semester di IPT menyebabkan orang tak online dan login ukhwah, saya pulak terbalik. time semester la saya terlalu sibuk sampai tak sempat nak masuk ukhwah.com, dan time cuti sem ni lah saya ada masa lapang untuk layari ukhwah.com.. itu pun masih jarang kerana aktiviti2 lain..

lagi satu, saya rasa ramai yang dah tak berapa masuk ukhwah.com sebab ukhwah.com pernah beberapa kali berlaku 'system failure'. mungkin mereka pun dah jumpai 'source' yang lain selain ukhwah.com sebagai pengganti sewaktu 'ketiadaan' ukhwah.com.. mana tahu kan.

saya juga akui ukhwah.com dah kurang mendapat sambutan berbanding dahulu. mana entah pergi semua 'kawan2 lama' ukhwah.com.. huhuh.. sekarang banyak ahli baru yang saya tak kenal pulak.. emm..

dulu-dulu memang best..


mungkin juga... dan saya pun baru dalam tempoh sebulan ni kembali dalam forum... selepas tamat belajar di UM, kurang berkesempatan untuk surf internet... apatah lagi sibuk mencari pekerjaan.. dan bila dah bekerja perlu selesaikan kerja yang perlu disegerakan... dalam proses untuk masukkan internet di rumah...

dan agak terasa kehilangan juga sekarang ni... maksudnya kehilangan ahli2 lama, ye la... bila ana dapat PM kebanyakannya yang hantar adalah student ipt... dan ana dah melepasi zaman tu... terasa sedih juga meninggalkan zaman kesibukan di IPT

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

nnn
Warga Rasmi
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14648
Posting: 2
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-06-06 09:44


memang boring pun

Bookmark and Share

    


  Member Information For nnnProfil   Hantar PM kepada nnn   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 10:01


Pada 11-06-06 18:10 , AsFaRiNa posting:

!!! QUOTE !!!

sabar.....

sabar ye Kang....

nanti tak pasal2 ukhwah.com jadi dewan parlimen pulak....

apa salahnya ukhwah.com ni jadi dewan parlimen?malah lagi bagus kalau jadi lebih hebat dari dewan parlimen.
sesiapa yang ada idea yang bernas,boleh lontarkan dalam ukhwah ni.ia lagi baik dari jadikan ukhwah ni meja kopi untuk sembang2 kosong..


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 11:14


assalamualaikum...

nampaknya ada yang pro dan kontra dengan topik ni...namun ianya lebih kepada pandangan peribadi....so...Kalau ada pandangan yang kontra tu rasanya tak mengapa,kan?takdekah demokrasi disini?adakah ianya bersifat terlampau?

malahan..ia memeriahkan lagi ukhwah.com ni...Kalau semua sama dan sekata...boring la pula...

biarlah ukhwah.com ni berwarna-warni dengan pelbagai lontaran idea dan komentar yang boleh mengukuhkan lagi kehangatannya dalam bersidang...he..he..he...

maaf...Kalau ada silapnye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 11:33


Assalamualaikum,

Maaf menganggu lagi,

Untuk menjernihkan keadaan, saya rasa warga ukhwah perlu sepakat dalam membentuk satu forum yang lebih menarik, kalau diikutkan dari sesetengah pendapat mengatakan cuti semester menyebabkan keadaan suram ini menunjukan warga ukhwah terdiri dari pelajar sahaja maka pengalaman belum cukup untuk menjadikan sesuatu perbincangan itu menarik dan bernas, maka timbul lah sesetengah pendapat yang sekadar batuk di tepi tangga atau yang lebih kepada perbincangan yang ringan, tetapi perlulah fikir cara positif, anggap ini adalah resepi portal ini untuk menjadi lebih sedap supaya semua orang boleh rasa, tanpa mengikut pangkat dan darjat, bijak atau lemah, muda atau tua, yang pasti rasa itu serasi. kalau hanya asyik nak berbincang sesama kenalan yang sudah kita kenal atau sependapat ada baiknya kita bina portal sendiri.

Apa yang silap sepatutnya warga ukhwah yang senior atau yang bekerjaya perlu membantu portal ini dalam segala hal, bagi memantapkan lagi setiap isi forum yang dikeutarakan. Pasti warga senior mempunyai sahsiah yang baik bersama pengalaman yang boleh dikongsi, pendapatan lumayan yang boleh membantu pihak pengurusan, dan memberi inspirasi kepada warga junior, memandangkan taraf pendidikan yang rata-rata berkelulusan IPT dan dari sekolah-sekolah pintar dalam membantu memperkembangkan portal ini,bukan menghilangkan diri, dan jangan salahkan warga yang baru kerana merekalah yang memeriahkan portal ini dan bertahan hingga ke hari ini.

saya harap selepas ini panggil lah semua warga ukhwah yang senior untuk bersama-sama meningkatkan taraf portal ini menjadi lebih mantap kerana hanya warga ukhwah yang setia dapat meningkatkan martabat portal bukan hanya bergantung pada pihak pengurusan.
Kerana mereka hanya menyediakan satu hamparan yang besar bersama perencah yang mereka tetapkan tetapi hidangan bergantung kepada kita apa yang hendak disajikan,

Sekadar memberi pendapat,

Wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 15:00


posting tak posting..itu hak masing-masing...tapi jangan lupakan hak kita sebagai ahli ukhwah..bagi sokongan dan dorongan yang trmampu dan sedaya..contohya yang utama bila ada jk,jomlah pakat ramai-ramai turun tanda sokongan yang padu..

*yang menjadi peliknyer..bila setiap kali ukhwah buat JK ,semakin tidak ramai yang datang..konon nya alasan yang sering diterima,xingat,lupa tarikh,sibuk dan sebagai nya lah..
*tapi yang brtambah pelik nya..Kenapa bila setiap kali program JK,hanya balik2 muka yang sama saja yang turun beri komidmen..so disini kami dah pahamlah...ragam sebenar nya kebanyakan ahli ukhwah disini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 12-06-06 15:03


Pendapat yang bernas dan tepat airah77..sokong terutama memanggil balik ahli senior untuk memperkasakan ukhwah..takut2 kebanyakan ahli senior dah hilang entah kemana dek kesibukan bekerja dan sebagainya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Ketotoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23510
Posting: 90
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 15:19


Boring ni sebenarnya terlalu subjektif untuk dihuraikan..hee

Bookmark and Share

    


  Member Information For KetotoiProfil   Hantar PM kepada Ketotoi   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 17:15


mungkin ramai sahabat2 yang dah bertambah tanggungjawab
ada yang dah masuk universiti
ada yang dah kahwin
ada yang berhijrah luar negara
jadi mari kita raikan sahabat2 yang baru menyertai
portal ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 17:17


betul!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 18:17


Salah satu sebabnya sikap kang yang panas baran.

tak boleh nak comment langsung, kritikan tu yang buat sesuatu tu canggih.

Kang, tanpa ahli siapalah anda. Ingat tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 18:22


makin panas agaknya topik ni..kita kena faham tujuan kita bukanlah nak menyerang keperibadian seseorang...kadang-kadang kita tak pernah berjumpa dengan ahli lain..janganlah kita cuba buat andaian yang melulu terhadap seseorang..tak elok tu....apa-apa pun teruskan berforum...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 18:40


Yeker Muslimin, kang ni baik rupanya kalau jumpa face to face.

Maafkan saya. Cuma tu yang saya nampak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 12-06-06 19:00


lebih baik berbaik sangka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Ketotoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23510
Posting: 90
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 19:07


Mereka yang di atas kena berlapang dada dengan teguran di bawah. Di bawah pula kena berusaha menyumbang idea dan menyokong yang di atas. Rasanya teguran smyrly tak ada la keterlaluan, tapi kang nampak macam tak berpuas hati saja.. rilek :) saya ni user baru kat sini, nanti kalau ada jk habaq la awal2 saya mai ye kak firman...hee

Bookmark and Share

    


  Member Information For KetotoiProfil   Hantar PM kepada Ketotoi   Quote dan BalasQuote

spaghetigoreng
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22680
Posting: 134
Dari: bumi Allah

uk  


posticon Posting pada: 12-06-06 19:24


mungkin benar ukhwah.com dah semakin lesu. tajuk forum pun selalu berulang, tapi tak boleh nak salahkan orang yang start forum tu..kalau dia jarang masuk dan termiss tajuk forum itu macam mana dia nak tau topik tu dah ada.

memang bosan juga kadang-kadang, sebab ada sesetengah yang memangla postingnya banyak..tapi banyak bukan sebab bagi posting bernas, tapi buat forum tu macam tempat bersembang. saya tak tahula kalau itu satu cara nak beramah mesra, tapi kalau dah forum tu memang untuk satu-satu topik khas tak payahlah nak berbalas mesej untuk orang tertentu sahaja di ruang forum itu. penat saya nak membaca dari page one ke page last just to see mesej sebaris yang tak mengembangkan hujah. kalau ramai sangat yang berminat nak bermesej personal macam ni at real time, patut ukhwah buat ruangan chat. tak mengganggu perjalanan forum agaknya.

pandangan peribadi smyrly mungkin juga mewakili pandangan ahli-ahli ukhwah yang lain, tapi cuma smyrly saja yang suarakan. at least dia suarakan.



p/s: encik pengasas memang nampak macam tak boleh menerima kritikan. atau saya yang tersalah nampak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For spaghetigorengProfil   Hantar PM kepada spaghetigoreng   Pergi ke spaghetigoreng's Website   Quote dan BalasQuote

nazran7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5731
Posting: 83
Dari: B B Bestari

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 20:16


BUAT BAIK BERPADA2 BUAT JAHAT JANGAN SEKALI..

Kenapa boleh boring.. Adakah hidup sebagai hamba ALLAH sesuatu yang memboringkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazran7Profil   Hantar PM kepada nazran7   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 20:40


Memang saya dah duga memang inilah perangai segelintir ahli Ukhwah.com. Topik-topik macam ni memang disukai kerana ada peluang menghentam. Tambah-tambah ada yang tukang memanaskan. Pelik betullah.

Kalau topik perbincangan agama Kenapa lesu saja? Kalau bab-bab menghentam muncullah hero-hero hindustan untuk menghentam. Yang peliknya kalau Ukhwah.com dah boring Kenapa saya yang dihentam? Bukankah ahlinya yang bertanggungjawab supaya menjadikan tidak boring yang patut dihentam.

Apa sebenarnya yang boring? Kalau posting sendiri boring Kenapa nak salahkan orang lain? Salahkan diri sendiri sebab buat posting boring. Hentam diri sendiri lagi bagus.

Ada pulak yang sudah setahun mendaftar, baru 2 posting tiba-tiba ada topik begini, terus masuk dan mengatakan "Memang boring pun.."

Kalaulah hari itu atau sebelumnya, bila masalah server Ukhwah.com begini punya sambutan untuk membantu alangkah hebatnya. Memang dah diduga, kalau minta bantuan memang sangat lesu, tapi kalau bab-bab menghentam, peluang untuk muncul sebagai hero Hindustan, bukan main hebat lagi.... 3 tahun menguruskan Ukhwah.com memang faham benar.

Kepada: Syamerly pemula topik, sila jelaskan dengan tepat apa sebenarnya yang boring? Adakah ini pendapat anda sendiri atau ayat umum Ukhwah.com boring? Atau hanya posting anda yang boring. Atau bahagian mana dalam Ukhwah.com yang boring dan yang tak boring. Apa perbandingan yang anda buat? Sudah buat perbandingan dengan komuniti lain yang tak boring? Kalau betul, apa tindakan anda supaya menjadikan tak boring?

Adakah posting anda sebenarnya ditujukan kepada pihak pengurusan? Kalau betul begitu mengapa ditujukan kepada pihak pengurusan? Adakah pihak pengurusan yang menyebabkan boring?

Kepada Amrizal: Memang saya dah duga kamu akan muncul sebagai hero Hindustan kalau berpeluang menghentam. Semak balik posting kamu, kalau ada peluang menghentam Admin mesti kamulah paling hebat menghentam. Beginikah sikap kamu?
Di mana akal kamu bila mengatakan, "Salah satu sebabnya ialah kerana sikap Kang panas baran." Apa kena mengena panas baran saya dengan Portal Ukhwah.com kalau dah boring? Di mana akal kamu semasa membuat tuduhan yang kurang ajar itu terhadap saya. Apa hak kamu membuat tuduhan berat yang saya ini panas baran?

Tolong jelaskan apa maksud kamu, "Kang, tanpa ahli siapalah anda"? Gambarannya seperti saya mendapat faedah besar dari Ukhwah.com ini. Tolong senaraikan 5 faedah yang saya dapat berdasarkan kata-kata kamu itu.

Saya tahu lepas ini kamu mesti minta maaf. Itu memang perangai kamu. Hentam, minta maaf, hentam balik, minta maaf balik, seolah-olah maaf itu main-main saja. Kamu tak perlu minta maaf lagi dari saya sebab saya dah tahu perangai kamu yang pelik dan sentiasa menghentam.

Kepada Ketotoi: pastikan dulu, kepada siapa teguran pemula topik. Kepada saya atau kepada ahli Ukhwah.com yang lain terutama kepada anda atau kepada dirinya sendiri. Kalau dah boring, jangan menambahkan boring lagi. Apa tindakan anda untuk tidak boring?

Kepada Spaghetigoreng: Saya boleh terima kritikan kalau disertai dengan penyelesaian. Kalau setakat kritik tanpa penyelesaian, budak Tadika pun pandai. Kenapa saya yang mesti dikritik kalau Ukhwah.com dah boring?

Mereka yang berakal akan menghalakan perbincangan ini mencari jalan supaya menjadikan Ukhwah.com tak boring (kalau ia boring) seperti airah77.

Tapi saya masih lagi mencari-cari bahagian mana yang boring dan lesu sebenarnya? Saya sangat berharap kepada pemula topik dan penyokong, penghentam, supaya menyenaraikan 10 yang boring dan 10 yang tidak boring. Dan yang penting sertakan sekali penyelesaiannya.

Dengan cepatnya posting seperti ini telah dilbaca melebihi 1,000 kali. Wow! Tang mana yang dikatakan boring tu? Kalau boring tentulah tak ada yang nak baca


-----------------

[ Telah diedit oleh: Kang pada 12-06-06 20:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 21:47


assalamualaikum...

masa baca tajuk post ni tadi.. saya dapat agak pasti akan panas perbincangannya...

bersabarlah kang.. saya pun tak paham apa tujuan post ini dimulekan.. pada pandangan saya.. ianya mungkin bertujuan...

1) meluahkan hasrat dihati... iaitu mungkin akhi syemerly merasakan boring sebab sahabat2 lama tidak lagi ramai yang online.. dan mungkin post2 kurang ok tajuk perbahasannya... mungkin juga sebab post2 yang ada kebanyakannya berulang...

2) kemungkinan kerana terlalu boring maka saja buat isu ini untuk mengahngatkan kembali ukhwah.sebab bila ada tajuk2 sebegini pasti akan ramai yang post dan bagi pandangan baik pro mahupun kontra...

3) bertujuan agar pihak ukhwah memperbaiki mutu ukhwah agar ianya tidak boring dan lesu lagi... seperti mana ada sahabat2 yang komen.. server nak masuk agak lambat.. kekadang tak boleh nak masuk..

4)mengatakan yang ahli2 sekarang ni memboringkan sebab tak banyak post2 yang menarik diutara kan...

maaf.. jangan salah sangka dulu.. saya tidka menyatakan pemula topik itu salah.. ini hanya pada pandangan saya sahaja.. minta maaf kepada sahabat2 yang lain.. adalah lebih baik kepada pemula tajuk menjawab persoalan2 yang diajukan oleh kang untuk pihak pentadbir boleh tahu adakah ianya berkenaan pengendalian ukhwah atau sebaliknya...kerana ianya penting untuk kebaikan kita bersama...

saya sebenarnya amat bermnat untuk bersama2 ahli2 ukhwah dan jawatan kuasa tadbir untuk sama-sama berhimpun dalam ghatering.. namun apakan daya.. segelintir ahli ukhwah berada di luar negara yang sedang belajar... jadi memang ramai yang berminat nak sertai namun ianya agak mustahil... tapi insya ALLAH tak mustahil kalau sahabat2 di luar negara jua boleh buat jk atas nama ukhwah.untuk merapatkan ukhwah dikalangan mereka.. kalau boleh lah.. saya pun tak berapa arif...

saya juga bersetuju dengan cadanagn dari sahabar airah77.. agar kita himpun atau keep in touch dengan ahli2 lama atau senior kita.. sekurang2nya tidak lah terputus ukhwah kita... kan matalamat ukhwah dibina untuk menjalinkan ukhwah dikalangan kita..jadi ianya pasti akan meriah lagi kerana abang2 dan akak2 lama pasti banyak cerita dan pengalaman dan pandagan yang lebih bernas lagi untuk dikongsi bersama... selain itu boleh juga membantu dalam urusan tajaan ukhwah.. yang baru pun tak lari sama dalam tanggung jawab untuk membantu ukhwah.. kerana kita semua telah menjadi sebahagian dari ukhwah...

ini pandangan peribadi saya... saya tak pernah merasa boring dengan ukhwah sebab setiap hari dalam satu2 tajuk utamanya.contohnya karya,isu semasa dan sebagainya pasti ada tajuk2 baru yang boleh untuk dibaca dan diambil maklumat darinya... kalau saya tak nak post dalam tajuk tu. saya tetap ikuti untuk tau apakah perbahasannya.. sekurag2nya dapat jua tambahan info buat saya...

sekadar pandangan dan pendapat saya... kalau ada yang salah sila perbetulkan.. kalau ada yang membuatkan sahabat2 sekalian berasa hati dan marah.. maaf dipohon.. semoga ukhwah diantara kita berkekalan... insya ALLAH...

salam perjuangan dan ukhwah dari saya untuk sahabat sekalian...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 21:48


Assalamualaikum

Alangkah baiknya jika membincangkan apa yang boleh kita lakukan untuk memeriahkan dan memajukan lagi Portal Ukhwah ini. Jika semua ahli Ukhwah memainkan peranan, tak akan timbul isu begini. Berhentilah tuding menuding ke sana sini. Sama2lah kita saling memberi manfaat sesama kita. Jika ada manfaat dari Portal Ukhwah yang telah anda dapat, apa salahnya memberi manfaat kepada Portal Ukhwah juga. Saya juga sudah boring dengan perangai segelintir ahli yang suka menimbulkan kontroversi. Jika tiada rasa tanggungjawab untuk bersama2 memajukan Portal Ukhwah yang telah anda manfaatkan walaupun dikata boring dan sebagainya, lebih baiklah berdiam diri dari menimbulkan suasana begini dan mengganggu ketengangan ahli-ahli yang tidak bosan dengan Portal Ukhwah.

Bagi saya,bosan terjadi bila niat ke Ukhwah hanya untuk mendapatkan manfaat dari portal. Jika anda ahli yang hendak memberi manfaat kepada orang lain pasti anda akan gunakan setiap ruang di Portal Ukhwah dengan niat untuk memberi manfaat kepada orang lain dan tidak akan timbul isu bosan.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 22:03


Beginilah.....

Dari ramai-ramai yang posting di sini dan membaca topik ini yang secara tidak langsung melambangkan 'keprihatinan' anda. Apa kata anda bentuk ajk bagi team-team ini dan majukan:

a) Team IT - MT Ukhwah tidak mempunyai masa untuk mengupdate dan melayani setiap kehendak ahli yang pelbagai. Termasuk update banner, info dan sbgnya. Tapi pastikan dahulu anda memang boleh memuaskan hati 24 ribu ahli Portal ukhwah

b)Team Dana - Dari bunyi2 gempita2, apa kata anda gunakannya untuk dapatkan sumbangan dana, pelbagaikan jualan portal dan sebagainya. Malangnya, lebih ramai yang suka iklan free di forum walaupun dilarang dari menggunakan ruang supermarket yang mengenakan kadar komisyen yang begitu rendah. Mungkin dah biasa semua free.

c)Team Event - Bolehlah bertanya dengan kak istisafa, Naza, prof dan lain2 ajk event betapa susahnya nak anjurkan jk dari segi pengumpulan ahli, dan mendapatkan sumbangan. So, bagi ahli2 yang bijak bestari lebih baik manfaatkan kebijaksanaan anda supaya Portal Ukhwah tidak bosan di online/offline. Namun, hanya jika anda sanggup mengorbankan masa emas anda.

di) lain-lain selain dari menjadi NATO mengikut kepandaian anda yang saya tak mampu nak jangka yang tak akan mengundang bosan walau sesaat.

Apapun, ana juga nak mengucapkan terima kasih pada ahli-ahli yang sentiasa prihatin, sentiasa bersusah payah menghantar wang pos untuk mendapatkan barangan portal. Terima kasih berbanyak2 atas jasa kalian.


-----------------



Hargai semasa ada....
[ Telah diedit oleh: Hanan pada 12-06-06 22:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

keyrail
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.05.2005
Ahli No: 16731
Posting: 24

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 22:07


!!! QUOTE !!!

a) Team IT - MT Ukhwah tidak mempunyai masa untuk mengupdate dan melayani setiap kehendak ahli yang pelbagai. Termasuk update banner, info dan sbgnya.


nak join Team IT boleh ???

Bookmark and Share

    


  Member Information For keyrailProfil   Hantar PM kepada keyrail   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 22:16


emmm
suatu usaha yang bagus..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 13-06-06 03:45


dari saya form3 sampai sekarang saya still posting dan kadang-kadang posting yang memang just 4 fun,merapu...tak pernah rasa boring pun...

kalau anda nak salahkan uncle kang sebab rasa portal ni boring itu tak adil laa...penat dia develope portal ni...jatuh bangun portal ni dia yang rasa...kita just tengok and taip...

tapi buat uncle KANg terus saya cakap...kadang-kadang saya rasakan anda seolah-olah nak tunjuk kuasa...maaf..tapi itu yang saya rasa...dan saya tau memang uncle berhak bersikap macamtu...siapalah kami tanpa KANG...ini bukan nak hentam..just luahan hati...apa pun ukhwah.com tetap best....

tentang ahli2 lama...rindula laa kat Jacky_Uniten7...posting anda memang best....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.168878 saat. Lajunya....