Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda taknak bekerja, carilah duit sebanyak-banyaknya; nanti anda tak perlu bekerja
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 23 jam, 17 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: pas..hamas malaysia???


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» pas..hamas malaysia???

Please Mendaftar To Post


Oleh pas..hamas malaysia???

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 11:18


sebagai penyokong pas...saya tertarik tentang gembar-gembur yang mengatakan pas adalah hamas malaysia..
betul ke pernyataan ini???
cuba kita kaji sejarah,karakter,dan sumbangan hamas dan pas dalam perjuangan mereka...
bila melihat balik realiti kini...sukar untuk saya bersetuju pas adalah hamas malaysia...
huraiannya...
1. akhlak kebanyakan orang2 dalam pas(tak semua)
-senang-senang mengkafirkan orang lain secara terang-terang..Rasulullah sendiri tak pernah mengkafirkan Abdullah bin ubai bin salul walaupun kemunafikannya sangat tersohor..hamas pun tidak pernah mengkafirkan fatah walaupun fatah adalah pengkhianat bangsa palestina itu sendiri dan membunuh orang2 hamas
- menghina,mencemuh,mengutuk orang lain secara terbuka dalam ceramah2 pas....hamas tidak pernah mengutuk2,menghina mencemuh fatah secara terbuka dalam ceramah2 mereka kepada masyarakat umum...mungkin kritikan mereka terhadap fatah hanya disampaikan dalam usrah2 mereka sahaja bukannya dalam ceramah2 umum...

2. mentaliti materialistik
- kebanyakan(tak semua) pemimpin dalam pas punya rumah dan kereta yang mewah..punya astro,tv canggih di rumah,bilik tidur yang besar,makan sedap2 tiap2 hari ...nak dibandingkan dengan pemimpin hamas..kehidupan orang hamas amatlah sederhana,rumahnya sempit,makan sekadar perlu,selalu berpuasa..as-syahid syeikh ahmad yasin..walaupun beliau adalah pemimpin tertingi hamas dan boleh hidup senang dan mewah disebabkan kedudukannya tersebut,namun kehidupan beliau sangatlah sederhana..begitu juga as-syahid ar-rantisi.seorang doktor yang mana kalau beliau mahu sekejap saja dah jadi kaya..tetapi beliau memilih kehidupan akhirat dari kehidupan dunia..berapa percent orang dalam pas berperibadi seperti ini??80%??90%?? 95%??sungguh amat sikit bilangannya...bagaimana nak berkat perjuangan pas kalau mentaliti materialistik begini..memang wajarlah pas masih tak menang walaupun dah lama ditubuhkan..tengok hamas..ditubuhkan hanya pada tahun 1988..sayap politiknya pulak baru ditubuhkan menjelang pilihanraya 2006 hari tu...tup2 menang..fikirkanlah??

mungkin banyak lagi perkara2 yang ahli2 pas boleh fikirkan untuk mengembalikan semula maruah islam di malaysia...yang penting pas tidak usahlah mendabik dada yang mereka adalah hamas malaysia...
saya rasa hamas dan pas hampir tidak ada persamaan langsung..yang sama mungkin hanya ideologi islam yang dibawa..bab-bab lain???pas sangat jauh ketinggalan..contohnya bab berakhlak kepada musuh politik,bab kecintaan kepada dunia,bab turun padang dalam membantu rakyat dan sebagainya..

sepatutnya,untuk menarik perhatian rakyat dalam mengundi pas pada pilihan raya..pas tak perlulah memburuk2kan kerajaan,mengugut rakyat dengan mengatakan masuk neraka kalau undi umno..isu-isu ini tak perlu..memang tak perlu..ini hanya menunjukkan pas tiada kekuatannya sendiri..tengok hamas..ada ke mereka memburukkan fatah dalam pilihan raya?ada ke mereka menggunakan isu masuk syurga/neraka???hamas yakin dengan kekuatan mereka..pas???hamas tahu tanpa perlu memburukkan kerajaan fatah mereka boleh menang sebab hamas memang dekat kepada rakyat palestin..selalu tolong rakyat..bawa akhlak yang baik..hamas menang pilihan raya walaupun mereka tak menguasai media2 cetak dan elektronik..sudah tentulah fatah peralatkan semua media yang ada untuk menang pilihan raya..tapi mereka tetap kalah..pas??..asyik2 merungut kerana mereka tak boleh bersuara dalam media dan hal ini pulak dijadikannya isu..hamas tak jadikan ini sebagai isu pun...fikir2 kanlah

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 11:30


mungkin ada yang nak membangkang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 11:46


mungkin ada penyokong pas yang marah...minta maafla..kepahitan perlu ditelan dalam penegakan kebenaran

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 11:58


Boleh tak encik/cik Jumaat senaraikan:

10 Kebaikan HAMAS
10 Keburukan HAMAS

Dan juga terangkan kepada kami yang tidak tahu ini, mengapa HAMAS macam dikaitkan dengan keburukan dan seperti dimomok-momokkan. Amerika dan Israel anti HAMAS. Mengapa? Mengapa pula Amerika, Israel, Malaysia menyokong Al-Fatah yang menyebabkan krisis Palestin itu berlanjutan berpuluh tahun? Apa silapnya HAMAS. Itu kami nak tahu sebab kami memang tak tahu.

Dari posting Encik/Cik Jumaat, HAMAS itu seolah-olah suatu pertubuhan yang digeruni, dan perlu dihindari. Kami TAK tahu sebabnya, jadi minta keterangan lebih lanjut dari yang tahu seperti anda.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 12:34


amerika dan isreal anti hamas.mengapa?
sebabnya hamas bawa islam dengan sebenar2nya..
saya tak faham maksud kang akan pernyataan di bawah ini....
'Dari posting Encik/Cik Jumaat,HAMAS itu seolah-olah suatu pertubuhan yang digeruni, dan perlu dihindari'

apa maksudnya ni..??
hamas adalah pertubuhan yang disenangi oleh rakyat palestin dan bukannya perlu dihindari..hamas dekat kepada rakyat dan rakyat senang kepada hamas..jadi Kenapa nak menggeruni dan menghindari hamas???tak faham la apa encik kang maksudkan..
mereka digeruni dan dihindari oleh orang yang bencikan islam seperti yahudi,amerika..orang2 yang cintakan islam menyayangi hamas

'mengapa HAMAS macam dikaitkan dengan keburukan dan seperti dimomok-momokkan.'
jawapannya:Hamas membela islam dan tidak iktiraf israel...amerika sebagai suatu kuasa besar dunia sekutu kepada israel..so disebabkan 'kesalahan' hamas ini,hamas sengaja dikaitkan dengan keburukan dan seperti dimomokkan oleh semua media antarabangsa yang dikuasai oleh amerika..
kalau nak tahu lebih terperinci tentang hamas..boleh baca artikel tulisan maszlee malik di majalah i keluaran feb,mac,april..
boleh tengok www.infopalestina.com,www.palestinkini.info
-wassalam-

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 14:09


Jawapan yang masih kurang memuaskan. Boleh jelaskan tak, Kenapa kerajaan Malaysia seperti tak iktiraf HAMAS?

1. Bila masa PAS mengkafirkan manusia lain? Perlukan bukti kukuh, bukan dari media.

2. Rumah menteri besar Kelantan kategori mewah dibandingkan dengan rumah menteri besar UMNO? Saya kurang pasti. Minta penjelasan.

3. Siapa, bila, di mana yang mengatakan undi PAS masuk syurga? Dari mulut siapa atau dari media kerajaan? Tuduhan yang berat dan perlu bukti kukuh. Jangan hanya main dengar-dengar.

4. Buktikan dengan sebenar-benarnya kata-kata anda yang mengatakan pemimpin PAS materialistik. Cakap kosong tak guna, melainkan dengan bukti nyata. Satu tuduhan yang serius dan berat.

Kami yang tak tahu ini tak suka cakap-cakap kosong melainkan dengan bukti dari anda yang serba tahu tentang PAS.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

tulipsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10336
Posting: 223
Dari: Bumi Johore

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 14:59


Jawapan yang masih kurang memuaskan. Boleh jelaskan tak, Kenapa kerajaan Malaysia seperti tak iktiraf HAMAS?

1. Bila masa PAS mengkafirkan manusia lain? Perlukan bukti kukuh, bukan dari media.

2. Rumah menteri besar Kelantan kategori mewah dibandingkan dengan rumah menteri besar UMNO? Saya kurang pasti. Minta penjelasan.

3. Siapa, bila, di mana yang mengatakan undi PAS masuk syurga? Dari mulut siapa atau dari media kerajaan? Tuduhan yang berat dan perlu bukti kukuh. Jangan hanya main dengar-dengar.

4. Buktikan dengan sebenar-benarnya kata-kata anda yang mengatakan pemimpin PAS materialistik. Cakap kosong tak guna, melainkan dengan bukti nyata. Satu tuduhan yang serius dan berat.

Kami yang tak tahu ini tak suka cakap-cakap kosong melainkan dengan bukti dari anda yang serba tahu tentang PAS.

emmm..saya pun nak tahu jugak dari encik/cik jumaat..saya tak tahu ni..mana awak dapat ni..emmm?satu tuduhan yang amat berat!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipsolehahProfil   Hantar PM kepada tulipsolehah   Quote dan BalasQuote

nurazyyati_83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17466
Posting: 125
Dari: dunia yang fana

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 15:10


jumaat....cakap biar berdasarkan bukti,bukan sesuka @ sesedap hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurazyyati_83Profil   Hantar PM kepada nurazyyati_83   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 16:56


assalamualaikum.

sesungguhnya kami Pas, hamas, Ikhwanul muslim, jamaat islami dan pelbagai lagi gerakan islam didunia adalah mata2 rantai gerakan da'wah yang matlamatnya adalah keredhaan Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 17:09


dari harakahdaily...

Pimpinan Hamas turut ikuti siaran langsung Muktamar PAS ke 52    
Thu | Jun 08, 06 | 10:11:54 AM
Oleh Saidatul Amani ALOR STAR, 8 Jun (Hrkh) - Pemimpin kerajaan Palestin (Hamas) yang telah mengikuti siaran langsung Muktamar Tahunan PAS kali ke-52 dari webtv telah menyampaikan salam dan ucapan selamat bermuktamar kepada seluruh ahli perwakilan.

Pesanan salam itu disampaikan kepada Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa melalui panggilan telefon pada jam 8.30 pagi tadi.

Beliau yang mengumumkan mesej tersebut dalam muktamar hari ini berkata, panggilan itu dari pimpinan tertinggi Hamas, Dr Mahmod Zahar, Khalid Mashaal dan Ismail Haniyeh.

"Mereka juga mengucapkan terima kasih di atas sumbangan kita dan sebahagian daripada sumbangan itu kita sudah serahkan kepada Dr Mahmood Zahar sebanyak RM500,000. InsyAllah Dr Mahmood Zahar akan kembali ke Malaysia untuk bersama PAS dalam tempoh terdekat," katanya.

Beliau turut melancarkan kutipan jihad bagi meneruskan sumbangan kepada kerajaan Hamas dan rakyat Palestin yang sedang menderita akibat tekanan ekonomi dan politik daripada Amerika Syarikat dan Israel./wann

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

Individu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2006
Ahli No: 24670
Posting: 244
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 18:00


Setiap sesuatu ada kebaikan dan keburukan,
jangan buat tak tahu tentang apa yang kita/umum ketahui.

jangan dakwa seseorang itu penipu(atau bercakap sesuka hati) selagi kita tak tahu apa yang benar dan betul serta kita berani keluarkan dan betulkan yang mana salah.




setiap individu mempunyai hak dan kebebasan
tapi kebasan perlulah di sertai dengan tanggungjawab.

TOGETHER WE MAKE A BETTER WORLD

Bookmark and Share

    


  Member Information For IndividuProfil   Hantar PM kepada Individu   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 18:22


!!! QUOTE !!!

sebagai penyokong pas...saya tertarik tentang gembar-gembur yang mengatakan pas adalah hamas malaysia..
betul ke pernyataan ini???
cuba kita kaji sejarah,karakter,dan sumbangan hamas dan pas dalam perjuangan mereka...
bila melihat balik realiti kini...sukar untuk saya bersetuju pas adalah hamas malaysia...
huraiannya...
beginikah cara penyokong Pas berfikir? biar betul anda ni, betul ke masa pilihanraya anda pangkah Pas? :-?

macam mana pula dengan kesalahan2 umno, taknak sebut kat sini ke? tinggalkan hukum hakam Islam, lepas itu bila dinasihatkan ingkar pula, tak besar ke kesalahan tu? mengingkari perintah2 Allah dan Rasul yang terkandung dalam Al-Quran dan Sunnah Rasulullah s.a.w.

apa yang anda sebut2kan tu saya tak pasti berlaku ke tak dalam Pas, tapi yang pasti ia memang berlaku dalam umno, dalam surat khabar hari ni saja Dr. M baru cakap bahawa dasar2 yang dibawa oleh Pas bertentangan dengan ajaran Islam, pandai pula ye dia bercakap pasal Islam :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 08-06-06 18:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

kasturi_19
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.10.2004
Ahli No: 11562
Posting: 60
Dari: KOE - IIUM

Selangor  


posticon Posting pada: 08-06-06 19:35


dalam satu ceramah di sebuah ipta di pj, penceramah ada menyebut soal perjuangan...
basically perjuangan pas dan hamas mungkin agak same... iaitu menjuruskn kepada Islam...
umno pula boleh dismekn dengan fatah kerana memperjuangkn nasionalisme...
penceramah juga ada menyebut, apa-apa jemaah skalipun yang memperjuangkn nasionalisma pasti akan jatuh juga akhirny... maka tertegaklah jemaah yang mempurjuangkn agama Allah walaupun penuh dengan cabaran seperti apa yang berlaku pada hamas la ni..
semoga Allah memberi pertolongan pada depa....
hidup dan matiku bersamamu palestin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasturi_19Profil   Hantar PM kepada kasturi_19   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 22:48


assalamualaikum

ana rasa desas desus yang menggembar gemburkan pas hamas malaysia ni hanya seorang saja iaitu ustaz maszlee malik melalui artikel yang pernah ditulisnya dalam harakahdaily yahoogroups. sampai setakat tu saja.. lepas itu tak ada pulak heboh2 kata pas ni hamas malaysia.

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 08-06-06 22:51


Pada 08-06-06 18:22 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

sebagai penyokong pas...saya tertarik tentang gembar-gembur yang mengatakan pas adalah hamas malaysia..
betul ke pernyataan ini???
cuba kita kaji sejarah,karakter,dan sumbangan hamas dan pas dalam perjuangan mereka...
bila melihat balik realiti kini...sukar untuk saya bersetuju pas adalah hamas malaysia...
huraiannya...
beginikah cara penyokong Pas berfikir? biar betul anda ni, betul ke masa pilihanraya anda pangkah Pas? :-?

macam mana pula dengan kesalahan2 umno, taknak sebut kat sini ke? tinggalkan hukum hakam Islam, lepas itu bila dinasihatkan ingkar pula, tak besar ke kesalahan tu? mengingkari perintah2 Allah dan Rasul yang terkandung dalam Al-Quran dan Sunnah Rasulullah s.a.w.

apa yang anda sebut2kan tu saya tak pasti berlaku ke tak dalam Pas, tapi yang pasti ia memang berlaku dalam umno, dalam surat khabar hari ni saja Dr. M baru cakap bahawa dasar2 yang dibawa oleh Pas bertentangan dengan ajaran Islam, pandai pula ye dia bercakap pasal Islam :lol:




Ibnu Musa,mengundi itu rahsia.... :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 23:17


jawapan kepada kang..
kerajaan malaysia seperti tak iktiraf hamas kerana kerajaan malaysia yang diterajui umno anggap hamas adalah terroris..dan kita semua tahhu hamas bukannya terroris
1. Bila masa PAS mengkafirkan manusia lain? Perlukan bukti kukuh, bukan dari media.
jawapannya:tengok siri ceramah pas yang banyak terdapat dalam vcd2.....
2. Rumah menteri besar Kelantan kategori mewah dibandingkan dengan rumah menteri besar UMNO? Saya kurang pasti. Minta penjelasan.
jawapan 1: inilah yang saya katakan hanya segelintir saja orang dalam pas hidup sederhana(Tuan guru).yang lain??boleh beri statistik yang mana hidup SANGAT sederhana.(perlu bukti yang jelas)
jawapan 2: yang pergi bandingkan kehidupan orang umno dengan pas buat apa??umno jelas2 lebih materialistik dibandingkan dengan pas dan umno jelas2 menegakkan islam tu bukan teras perjuangan mereka..so..memang kita boleh expect lah umno pentingkan materialistik..yang pas ni pulak..bawa islam..tidak wajarlah mereka hidup mewah..yang saya nak bandingkan adalah hamas dengan pas..sebab pas mengaku yang mereka hamas malaysia!!

3. Siapa, bila, di mana yang mengatakan undi PAS masuk syurga? Dari mulut siapa atau dari media kerajaan? Tuduhan yang berat dan perlu bukti kukuh. Jangan hanya main dengar-dengar.
jawapannya: boleh tengok vcd2 ceramah dan kempen pas menjelang pilihan raya...boleh tanya orang2 yang pernah dengar kempen dan ceramah pas..tanya mereka sendiri..

4. Buktikan dengan sebenar-benarnya kata-kata anda yang mengatakan pemimpin PAS materialistik. Cakap kosong tak guna, melainkan dengan bukti nyata. Satu tuduhan yang serius dan berat.

jawapannya:bolehla tengok sendiri rumah dr.hasan ali,rumah harun din,rumah nasharudin mat isa...boleh tanya ahli2 pas dimana rumah2 mereka ni...adakah seperti rumahnya as-syahid syeikh ahmad yasin(rumah yang sempit..makan ala kadar..tidur atas tikar..banyak berpuasa..tidak bermewah2..kereta tak adalah kereta mewah2)

*semoga teguran ini dapat diterima dan menjadi pencetus kepada usaha memperkasakan lagi perjuangan pas di masa hadapan

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 08-06-06 23:26


dr hasan ali masuk pas sejak bila? dr harun din masuk pas sejak bila? dah tu AKRAB tu pas punya ke siapa punya? Darul Syifa tu tertubuh lepas join pas ke? AKRAB tu tertubuh lepas join pas ke?

cakap merapu....
siapa makan cili dia terasa pedas...kalau rasa diri bukan kafir so kenalah jadi orang ISLAM. masuk kedalam ISLAM keseluruhan. kalau tak kena batang idung sendiri tak ada yang melenting tak tentu pasai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 23:36


"dr hasan ali masuk pas sejak bila? dr harun din masuk pas sejak bila? dah tu AKRAB tu pas punya ke siapa punya? Darul Syifa tu tertubuh lepas join pas ke? AKRAB tu tertubuh lepas join pas ke?

cakap merapu....
siapa makan cili dia terasa pedas...kalau rasa diri bukan kafir so kenalah jadi orang ISLAM. masuk kedalam ISLAM keseluruhan. kalau tak kena batang idung sendiri tak ada yang melenting tak tentu pasai..."

dah la tu martyr...
sikap emosional tak kan membantu kemenangan pas sampai bila2...
yang penting fikir sama-sama bagaimana nak mengatasi kelemahan2 pas supaya efficiency dakwah pas lebih tinggi selepas ini...
barulah boleh kalahkan umno..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 08-06-06 23:42


kasihan En Jumaat...sabar la ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 08-06-06 23:45


ini bukan emosional, ini fakta. kamu jawab dulu soalan saya tu. then baru kamu layak keluarkan statement tentang dr hasan ali dan dr harun din.

Di mana mereka dapat semua itu, sejak sertai PAS, atau sebelum mereka menyertai PAS?

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 00:00


assalamualaikum

ana nampak di sini, lebih kepada tuduhan dan serangan peribadi. berbincanglah secara ilmiah..
saudara jumaat, enta samakan waqi' di mana pas berada dan waqi' di mana hamas berada. waqi palestin sangat berbeza dengan waqi' malaysia.
dan satu saja ana musykil.. bila masa pula pas mengaku hamas malaysia? ana tak pernah dengar pun. mungkin seorang dua saja kata begitu.. bukan keseluruhan ahli pas...jadi tak bolehlah nak kata pas mengaku hamas malaysia. pas berbeza dengan hamas.. method yang mereka bawa pada asalnya ialah jihad senjata... pas pula bertanding dalam pilihanraya. hamas mengubah method menawan palestin baru-baru ini dengan cara bertanding dalam pilihanraya. mengapa ana kata hamas dan pas berbeza? hamas dah biasa dengan keadaan perang.. mereka biasa hidup dalam keadaan susah sebab itu cara hidup mereka sangat sederhana. mereka ini seolah-olah telah dilatih Allah untuk jadi kuat dengan cara kesusahan, kepayahan, keperitan berperang.. orang2 di palestin adalah orang yang sangat bertuah.. mereka dipilih Allah untuk jadi ketua kepada seluruh muslim di dunia. mereka seolah-olah seperti pemimpin yang membangkitkan dan menyemarakkan semangat berjuang dalam hati orang2 yang cintakan islam.

walau pas dan hams berbeza, namun ada persamaan di antara pas dan hamas memang ada.. iaitu sama-sama nak menegakkan kalimatul haq. enta kena tahu, orang2 hamas adalah orang2 yang mendapat tarbiyah secara direct dr ikhwanul muslimin. pimpinan2 hamas juga adalah ahli ikhwanul muslimin... dan orang2 ikhwanul muslimin juga bukan sebarangan/ calang2 orang.

one more thing, mengapa tak wajar ahli pas hidup mewah? takkan bila masuk pas kita perlu tinggalkan semua kekayaaan untuk hidup zuhud seperti mana hamas. sekali lagi diingatkan.. jangan samakan waqi' di mana hamas berada dengan waqi' di mana pas berada. kekayaan itu perlu.. agar boleh diinfaqkan ke jalan islam. kalau semua pimpinan dan ahli pas hidup susah/biasa/sederhana, siapa nak infaqkan sumbangan wang, sumbangan harta benda untuk gerak kerja islam? hamas hidup sederhana kerana mereka berjuang melalui jihad senjata ( pada awalnya).

ana sendiri.. berazam nak tingkatkan ekonomi..nak cari kerja yang lebih baik dan bergaji besar, dan berhasrat nak buka bisnes.. sebab ana melihat pada jangka masa panjang.. yang ana akan terus dapat bantu gerak kerja islam dr segi kewangan, masa dan tenaga. ni harapan ana. moga-moga Allah kabulkan .ameen..

wallahua'lam


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 00:15


nak buat macam-macam program.. program2 tarbiyah dan dakwah, belanja untuk persediaan pilihanraya juga .. bukan pakai daun..bukan pakai air liur. perlaksanaannya memerlukan duit beribu-ribu. itu semua memerlukan komitmen dan pengorbanan. kalau bukan kita yang nak buat siapa lagi?


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 09-06-06 00:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 00:27


nak tiru 100% mana boleh, buat demo kat KLCC hari tu pun dah kena belasah cukup2, belum buat pengeboman berani mati lagi tu :lol:

suasana yang jauh berbeza, asal matlamat perjuangan sama, itu asas yang paling penting.

orang-orang Pas bukan semuanya perfect, jangan terlalu mengharap, tidak boleh lari mesti ada juga yang buat perangai sikit-sikit, kalau betul nak compare kita bandingkan antara pemimpin2 tertinggi barulah adil, atau lebih tepat kalau bandingkan apakah dasar perjuangan parti.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sahrun
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20744
Posting: 30

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 01:12


buang masa saja layan soalan ni.... melemahkan semangat lagi ada....

Ayuh tinggalkan mereka yang tak mendapat hidayah Allah, teruskan usaha uth memenangkan Islam...

Alhamdulillah , baru-baru ini kutipan derma untuk hamas yang diadakan di kota baru memperolehi lebih RM 1 juta dari anak2 syarikat kerajaan negeri kelantan dan orang perseorangan....

kita??? doakan islam terus berjaya dimasa akan datang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahrunProfil   Hantar PM kepada sahrun   Quote dan BalasQuote

jejakaislam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8875
Posting: 167
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 09-06-06 01:18


laa...mr jumaat oi...
awat buat hal tak tentu pasal...
macam buat taik lepas itu tak pandai nak kutip balik niii...

kalau anda seorang islam yang sebenar...bukan itu persoalannya...
ana tau ...anta nak tegur...tapi bagai meletakkan satu ketidakpastian anta dalam pegangan anta sendiri...

anta kata anta penyokong pas...(ana percaya)
tak tau la kalau anta saja nak mengaku...
tapi anda menyalahkan menggunakan point orang umno yang nak menjatuhkan kami...jawapan anta memang kami tak terima seratus peratus...

bila anta buka pasal pemimpin metarialistik....anta kata kena ada izzah sederhana...tapi bila sederhana..umno kata kami tak ada duit...hujah tu pulak yang mereka guna...ini politik islam bukan politik umno...
dan saya tak kata umno tu kafir....

dan ana tak kata undi pas masuk syurga...
ok buka pandangan jumaat sikit....
guna wang rakyat untuk kepentingan ....jadi pulak MB...
bandingkan dengan pemimpin yang nak membawa islam...cukup sifat kepimpinan yang sebenar...
pilih la....dan allah meletakkan kewajipan kita untuk memilih...islam atau sebalik nya...pilih islam insyallha syurga...anta nak pilih lain...ok pilih la...
tapi pikirkan natijah nya....ohh lupa penyokong pas yeee...

ana penyokong umno....hahahaha
malu la mengaku penyokong pas....tapi tak tahu pegangan pas...
jumaat ...siasat dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jejakaislamProfil   Hantar PM kepada jejakaislam   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 01:25


:-) Assalamualaikum....



     Ingin terus menyokong perjuangan ISLAM walau di mana pun....sehingga tertegaknya ISLAM dimuka bumi..
Perjuangan mempertahankan yang haq itu penuh dengan onak dan duri,ancaman dan fitnah....manakala untuk mempertahankan yang batil itu dikelilingi dengan segala macam keindahan...namun ingatlah...kebenaran akan menewaskan kebohongan..hanya masa yang akan menentukannya...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 02:41


Ana rasa pimpinan atasan PAS tidak ada yang mengiktiraf PAS sebagai HAMAS Malaysia. Cuma mungkin pengikut bawahan PAS yang kurang mengerti akan hal ini.

Ana tidak dapat menafikan kemungkinan wujudnya hal sebegini kerana ana hidup dalam masyarakat yang ada segelintir daripada mereka yang sedikit ta'asub dengan pemimpin PAS dan PAS itu sendiri. Bukan apa, PAS di kawasan ana masih baru lagi dan hanya minoriti yang amat sangat. Hanya baru-baru ini sahaja ianya semakin kukuh. Dan kuliyah dapat dilaksanakan. AlhamduliLlah natijah daripada kuliyah-kuliyah tersebut semakin menampakkan hasil. Mereka telah boleh menerima kekurangan yang ada dalam PAS dan diri mereka, dan mereka semakin cuba memperbaiki diri dan kefahaman terhadap perjuangan Islam. AlhamduliLlah..

Kita bukanlah menolak atau menafikan kelemahan-kelemahan yang ada dalam sesebuah jamaah, sebaliknya itu yang kita cari untuk kita baiki. Tetapi jikalau kelemahan atau kesalahan itu tidak berfakta melainkan hanya rekaan semata, maka tiadalah perlu untuk diambil peduli.


Apa yang penting, hidup dan mati kita hanyalah untuk Allah yang Esa. "wa amitha 'ala shahadati fi sabilik"


waLlahu ta'ala a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 06:14


assalamualaikum...

mungkin sahabat jumaat terbaca atau tedengar pasal kebelakangan ini banyak pemimpin pas sebut pasal hamas agaknya.. memang agak kerap mereka sebut pasla hamas tapi yang saya dengar hatta di muktamar pun,mereka cerita tentang tidak adilnye pelayanan kerajaan malaysia terhadap wakil hamas semasa mesyuarat NAM lepas... masa tu kerajaan tidak mengiktiraf wakil dari hamas malah sebaliknya pihak kerajaan menjadikan wakil fatah sebagai wakil untuk ucapan bagi pihak palestin...

masalah ada pemimpin pas yang kaya dan hidup mewah.. saya rasa tidak salah.. abdul rahman bin auf juga termasuk sahabat yang kaya.. namun beliau menggunakan hartanya untuk perjuangan islam.. kan itu lebih baik memanfaatkan harta untuk perjuangan.. kerajaan bawah pentadbiran pas tidak dapat bantuan dari kerajaan kalau dapat pun ciput sangat.. macam mana nak membangunkan kerajaan.. bila tak membangunkan negeri yang ditadbirkan nanti dicanangnye pula keseluruh negara pas itu miskin.. tak mampu nak membawa kepada kemajuan pada negeri yang ditadbirnya.. haa... kan kita balik yang kena.. macam mana tu?? nak kena pikirkan juga tu....

kalau hujah pasal kalau undi pas masuk syurga.. KALAU BETUL LAH... saya sokong.. dah memang janji ALLAH siapa siapa yang tegakkan kebenaran dan tegah kemungkaran baginya syurga.. betul tak??? pasal mengkafirkan itu saya tidak pasti.. namun kalau mengikut ilmu aqidah dan feqh mereka yang menolak hukum2
ALLAH boleh menjadi kafir... kalau tidak menerima tak apa.. tapi kalau diatidak terima kemudian dia kutuk balik benda tu dengan kata-kata tak releven dan jumd serta kuno... dia cakap tu hukum siapa yang bikin ek??? pas ke yang buat hukum tu?? jadi kalau dah hukum yang ALLAH buat tu,dipermainkan tak jatuh ke hukum kafir?? sekdar pandangan saya kalau salah jangan salahkan pihak lain.. tapi saya sendiri....

sekdar tu sahaja.. bagi saya idealogi dan cara kerja hamas adalah sama cuma pelaksanaan sahaja yang mungkin agak berbeza... kedua2nya ingin mendaulat kan sebuah negara yang patuh dan dasarnya adalah AL QUR'AN DAN SUNNAH SERTA SUMBER PERUNDANGAN ISLAM YANG LAIN...

sekadar pandnagan saya yang lemah ni.. kalau ada salah silap sila tegur saya.. bukan nak salahkan sesiapa atas pernyataan saya ni... ini pernyataan saya sendiri bukan sebagai wakil mana-mana pehak...

salam perjuangan dan ukhwah baut sahabat sekalian..

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 07:16


jawapan kepada martyr...
memang betul la dr hasan ali dan harun din kaya sebelum menyertai pas lagi..saya tak kata mereka ni kaya disebabkan mereka masuk pas.
saya hanya pick up beberapa contoh saja...ok kalau tak nak hasan ali dan haru din...kita boleh gugurkan mereka sebab mereka kaya sebelum masuk pas...ok tak mengapa..ambil contoh lain...contohnya profesional2 muda dalam pas..yang jadi doktor,jurutera berapa ramai yang hidup SANGAT sederhana??boleh check sendiri kediaman mereka,cara hidup mereka macam mana...apakah mereka ni seperti as-syahid rantisi dan ramai lagi ahli hamas yang lain..sungguh sangat sikit..

jawapan kepada imtihan_insyirah dan khalifah_85..
*disini kita perlu faham dan perlu bezakan antara kaya dan CARA HIDUP mewah..
*mentaliti orang malaysia-'kalau dah kaya mesti kena hidup mewah'...inilah satu mentaliti yang sangat salah..
*tak salah kalau nak kaya..saidina abu bakar,abdurrahman bin auf,saidina uthman bin affan-mereka semua kaya..tapi apakah CARA HIDUP mereka mewah??tidak!!!
*kalau nak diikutkan..ramai ahli hamas dan ikhwanul muslimun yang kaya...sebab ramai ahli mereka yang jadi lecturer,engineer,doktor..tapi apakah CARA HIDUP mereka mewah..walaupun mereka jurutera dan bergaji besar tapi CARA HIDUP mereka amatlah sederhana(rumah sempit,makan ala kadar,selalu berpuasa,tak ada perabot2 mewah dalam rumah mereka,tidur atas tilam nipis atau tikar,tak ada kenderaan yang mewah2...boleh tanya sendiri kepada orang yang dekat dengan mereka)
*tapi mereka ni kaya tak??uish..kaya!dari lecturer2,bussinesmen2,doctor2 ni lah hamas dan ikhwanul muslimin dapat tabungan,dana untuk membiayai perjuangan mereka..mereka KAYA tapi CARA HIDUP mereka MISKIN....orang pas??KAYA dan CARA HIDUP orang pas(tak semua) KAYA jugak..sepatutnya hidup ni kita just ambil sebagai keperluan sahaja..bukannya kehendak..orang KAYA tidak perlu CARA HIDUP kaya...jadilah seperti saidina abu bakar as-siddiq...beliau adalah hartawan,billionaire,tokoh ekonomi,pakar perniagaan islam di zaman rasulullah..beliau KAYA tapi CARA HIDUP beliau miskin..orang2 pas???perlulah jugak ikut apa yang dicontohkan oleh sahabat2 rasulullah(generasi sahabat-generasi terbaik!!)
*kita sebagai orang islam sangat perlu menjadi kaya dan menguasai ekonomi kerana dengan kekayaan itulah kita dapat gunakan untuk jalan islam.nak buat macam-macam program.. program2 tarbiyah dan dakwah, belanja untuk persediaan pilihanraya juga .. bukan pakai daun..bukan pakai air liur. perlaksanaannya memerlukan duit beribu-ribu.(memetik apa yang ditulis oleh imtihan_insyirah).jadi memang perlu kita semua orang islam jadi billionaire,hartawan...tapi apakah CARA HIDUP kita seperti hartawan2 lain yang tiada fikrah islam..tidak!sekali2 tidak!kita hidup kerana keperluan bukanya kehendak..kita hartawan tapi rumah kita sempit,tiada perabot mewah..makan kita ala kadar sahaja walaupun kita boleh beli makanan yang lebih sedap dan mewah..kenderaan kita biasa saja..CARA HIDUP kita amatlah sederhana..tapi kita miskin tak???tak..kita kaya cuma CARA HIDUP kita miskin..sebabnya..sebahagian harta kita perlu diinfakkan ke jalan allah..CARA HIDUP kita miskin kerana dunia kita ambil sekadar keperluan sahaja
-wassalam-

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 08:30


assalamualaikum

tentang mengundi pas masuk syurga tu.. selami ayat tu betul-betul. Allah menjanjikan ganjaran bagi hamba2nya yang ikhlas memperjuangkan agamanya.. mengundi pemimpin yang nak tegakkan Islam adalah salah satu usaha untuk mengangkat dasar dan nama islam di muka bumi. tapi, bagi mereka yang ,mengundi UMN0... boleh jadi habuan dosa dan neraka yang akan dapat. sebab apa? UMNO dah jelas mencampur aduk maksiat dan perkara2 batil dalam pemerintahan. dasar perjuangan PAS ialah untuk menegakkan kalimah islam di malaysia. dah jelas..UMNO memperjuangkan nasionalisme. sekularisme akan berganding bersama nasionalisme..itulah kembar yang tak boleh dipisahkan. kalau dasar yang nak dibawa adalah bukan Islam sebagai terasnya, maka kehancuran saja yang akan menunggu.

sedar tak, mereka2 yang anti islam sedang mencari jalan agar Islam dihapuskan sebagai agama rasmi di negara kita. itulah yang sedang dilakukan IFC. mereka akan cuba apa saja jalan untuk cari kesalahan islam.. dan harapan mereka agar islam di mansuhkan di malaysia ni. sahabat2 tak risaukah??? mereka dahpun mendakwa negara kita adalah negara sekular.. bukan negara islam..kerana mereka dakwa, perlaksanaan pemerintahan islam di malaysia ni tak sungguh dibuat.

sedih, pemimpin kita pemimpin islam.. tapi tiada kesungguhan dalam mempertahankan islam. mereka sendiri yang menjual agama mereka. mereka yang memberi muka pada pihak yang anti islam. kita mahu jadi seperti singapurakah?? nak dengar azan cukup susah.. apatah lagi nak laksanakan pemerintahan islam.

sahabat2.. sayangilah Islam kita. Islam kita sekarang tarafnya berada di kaki pihak musuh2 islam, pihak kuffar. sedih..kerana orang islam sendiri yang bekerjasama dan bersekongkol dengan kuffar laknatullah. jangan kata ana memfitnah. memang betul pun. biarlah ana guna alasan yang sama. buka mata..bukalah fikiran. buka matahati luas2. kuffar dah lama mencucukkan jarum jahiliyyah dan dakyah sesatnya dalam masyarakat malaysia. kita memandang saudara2 kita di tempat lain itulah yang sedang berperang, berjuang bermati-matian mempertahankan islam dan negara dengan kuffar laknatullah walhal kita ini.. sedanbg berperang juga.sama ada kita sedar atau tidak.. periksalah matahati.

siapa yang izinkan penjualan arak secara bebas dan berleluasa? sampaikan di mana-mana saja boleh jumpa arak.. dan tiada larangan pula bagi sesiapa orang islam yang nak beli. siapa yang izinkan orang2 islam murtad secara beramai-ramai? siapa yang buat undang2 urusan mahkamah sivil berkuasa ke atas keputusan urusan mahkamah syariah?? siapa yang benarkan konsert2 maksiat hidup di sana sini. siapa yang benarkan budaya hedonisme menggila?? natijahnya apa? seks bebas, minum arak, buang bayi, homoseks, murtad, lesbian, pelacuran, judi, kasino..masya Allah. pemimpin akan dipertanggungjawabkan di atas setiap yang berlaku pada rakyat bawahan kerana pemimpin yang mencorakkan pemerintahannya sama ada baik atau tidak. mereka yang berada di atas, memegang tampuk pemerintahan, mempunyai kuasa memerintah, sewajarnya kuasa yang dimiliki itu digunakan untuk mencegah2 perkara2 mungkar..

memang betul UMN0 ada buat perkara2 baik, majlis ilmu,.. tapi apa gunalah buat benda-benada baik, dalam masa yang sama meruntuhkan saham pahala dengan menganjurkan perkara2 batil? ana setuju sangatlah kerajaan buat rancangan2 dan program agama seperti ehwal islam, tilawah quran dsb. tapi yang menyedihkan.. dalam sibuk2 cari pahala dan buat amar ma'ruf, mereka sibuk juga menganjurkan program TAQRABU ZINA..antaranya malam sambutan tahun baru dan hari kebangsaan yang membuktikan beratus-ratusnya anak remaja dan belia kita tumbang kerana maksiat.

pihak kuffar sedang tersenyum lebar menyaksikan kejatuhan islam di kaki mereka. bangkitlah!! belalah Islam kita. walauapepun yang terjadi..tegakkan islam di muka bumi ini walau dengan apa cara sekalipun. pilihkan pemimpin yang nak mahu menegakkan islam. by hook or by crook.. Islam is the first, Islam is the first, Islam is the first!!!

jihad sabiluna, syahid ghoyatuna. ameen


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 09-06-06 08:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 08:52


JOM...sama-sama renungkan....

.........Perbezaan pendapat hanya akan kekal sebagai 'rahmah' selama masih disemangati rasa ukhwah tetapi akan menjadi musibah apabila telah melarat kepada perpecahan hingga mempertaruhkan 'survival' ummah.

.......
'manusia yang mendokong perjuangan Islam sewajarnya mengikat dirinya kepada Allah kerana penglibatan itu akan melahirkan dalam dirinya jiwa mahu berkorban,rasa dedikasi dan kesanggupan membantu pihak lain'-Ayatullah Morteza Motahher

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 10:50


Pada 09-06-06 08:52 , qardhawi_jr posting:

!!! QUOTE !!!

JOM...sama-sama renungkan....

.........Perbezaan pendapat hanya akan kekal sebagai 'rahmah' selama masih disemangati rasa ukhwah tetapi akan menjadi musibah apabila telah melarat kepada perpecahan hingga mempertaruhkan 'survival' ummah.

.......
'manusia yang mendokong perjuangan Islam sewajarnya mengikat dirinya kepada Allah kerana penglibatan itu akan melahirkan dalam dirinya jiwa mahu berkorban,rasa dedikasi dan kesanggupan membantu pihak lain'-Ayatullah Morteza Motahher


assalamualaikum...

saya setuju dengan pandangan saudara qardawi.. erm... sekarang ni hendak lah kita menilainye sendiri dengan mata hati kita,mana yang benar dan mana yang salah,mana yang baik dan mana yang tidka baik untuk kita.. pilih lah jalan yang kita rasakan ianya benar dan tidak bercanggah dengan syariat ALLAH...

perbezaan pendapat tidak bererti kita sampai berbalah.. tak mengapa,masing-masing ada hujah tersendiri.. jadi teruskanlah perjuangan kita dengan jalan masing-masing.. namun terus memperjuangkan islam... tak kira cara apa pun yang kita pilih.pastikan ianya tetap bertujuan agar kita laksanakn tgs kat sebagai khlifah ALLAH...

wassalam...


-----------------
bangunlah bersama islam,kerana islam akan tetap tertegak walau tanpa kita bangunkan.rgilah mereka yang tidak ambil bahagian dalam membangunkan islam


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 12:19


sesungguhnya jika kita tidak bersungguh2 dalam melakukan kerja2 islam ni,maka allah akan pilih generasi lain untuk menggantikan kita yang mana generasi ni lebih berkualiti dari kita(iman,komitmen,pengorbanan,ibadah mereka lebih hebat dan lebih berkualiti)...apakah kita sekarang ini generasi yang digantikan atau menggantikan...sama-sama lah kita berdoa supaya kita berada dalam generasi yang menggantikan..generasi yang mana mereka ini telah menjual harta dan diri mereka hanya pada jalan allah,generasi yang mana diwaktu tengah malamnya hidup..penuh dengan ibadah..generasi yang mana mereka ini menyeru pada jalan allah tak kira tempat,tak kira waktu..satu generasi rabbani..mengajarkan islam,al-quran dan sunnah kepada orang lain secara berterusan sambil diri mereka sendiri terus belajar islam,quran dan sunnah..mereka ini melakukan perbaikan terhadap dirinya sendiri secara berterusan sambil melakukan perbaikan terhadap orang lain pula juga secara berterusan..golongan inilah yang dicintai oleh rasulullah s.a.w sehingga para sahabat cemburu terhadap golongan ini..golongan ini tak pernah melihat rasulullah tetapi golongan ini amat mencintai rasululah dan rasululah juga amat mencintai mereka..apakah kita termasuk didalam golongan ini???apakah kita termasuk???menangislah wahai diriku dan sahabat2 kerana lemahnya kita..dan teruskan perjuangan untuk menjadi golongan seperti ini....-saya hanya insan fakir-

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 09-06-06 12:29


Pada 09-06-06 12:19 , jumaat posting:

!!! QUOTE !!!

sesungguhnya jika kita tidak bersungguh2 dalam melakukan kerja2 islam ni,maka allah akan pilih generasi lain untuk menggantikan kita yang mana generasi ni lebih berkualiti dari kita(iman,komitmen,pengorbanan,ibadah mereka lebih hebat dan lebih berkualiti)...apakah kita sekarang ini generasi yang digantikan atau menggantikan...sama-sama lah kita berdoa supaya kita berada dalam generasi yang menggantikan..generasi yang mana mereka ini telah menjual harta dan diri mereka hanya pada jalan allah,generasi yang mana diwaktu tengah malamnya hidup..penuh dengan ibadah..generasi yang mana mereka ini menyeru pada jalan allah tak kira tempat,tak kira waktu..satu generasi rabbani..mengajarkan islam,al-quran dan sunnah kepada orang lain secara berterusan sambil diri mereka sendiri terus belajar islam,quran dan sunnah..mereka ini melakukan perbaikan terhadap dirinya sendiri secara berterusan sambil melakukan perbaikan terhadap orang lain pula juga secara berterusan..golongan inilah yang dicintai oleh rasulullah s.a.w sehingga para sahabat cemburu terhadap golongan ini..golongan ini tak pernah melihat rasulullah tetapi golongan ini amat mencintai rasululah dan rasululah juga amat mencintai mereka..apakah kita termasuk didalam golongan ini???apakah kita termasuk???menangislah wahai diriku dan sahabat2 kerana lemahnya kita..dan teruskan perjuangan untuk menjadi golongan seperti ini....-saya hanya insan fakir-



senang-senang hang pila jadi presiden... :-P nak bergaduh apa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 17:20


Assalamualaikum.

     sdr jumaat pandang kepada kekayaan dan kemewahan mereka sahaja, tapi anda tak pernah tanya pulak berapa yang mereka telah keluarkan untuk jalan Allah. seperti kata sahabiah kita insyirah tentang waqi' yang berbeza, sebenarnya bukan sahaja dalam konteks malaysia dan palestin sahaja, malahan ianya juga berbeza dalam konteks negara kita, misalnya kawasan kelana jaya dengan kawasan baling atau pasir mas sudah tentulah cara hidup mereka berbeza. di kawasan kelana jaya misalnya, dikawasan2 elit macam cawangan USJ, cawangan subang jaya dan kelana jaya sudah tentulah pas perlukan mereka yang stabil ekonomi mereka, agar orang tak pandang orang pas yang membawa islam ni lekeh, kita perlukan juga golongan2 hartawan malahan jutawan agar golongan non muslim akan nampak bahawa islam ni berdaya maju. perlu juga kita ingat bahawa zuhud tak bermakna miskin, tapi orang tu mengawal kekayaannya bukan kekayaan atau harta mengawalnya. alhamdulillah pimpinan kawasan kelana jaya ni ramai yang bukan calang2 orang, ada bisnessman, ceo pun ada, tapi mereka memang waraq, tawadhuk, banyak sumbangan mereka dalam bentuk kewangan kepada gerakan islam. saya percaya dalam hamas juga ada golongan sebegini yang menjadi 'banker' kepada hamas.


-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar
[ Telah diedit oleh: lidah-penghunus pada 09-06-06 17:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 09-06-06 22:10


Em setelah mendalami isi hati sdr jumaat rasanya saya paham maksd anda. jangan la sedih saudara jumaat, sebernarnya kita tak tahu pun kekayaan mereka itu mereka salurkan kepada Islam tak...Apa kata golongan2 profesional itu masih menyalurkan harta mereka kepada jalan ALLAH wpon nampak secara zahirnya CARA HIDUP mereka macam orang-orang kaya. tapi kita yang 'condem' ini apa sumbangan kita??Takkan sumbangan 'condem' mereka saja agaknya???Kita perlukan orang-orang kaya golongan2 profesional untuk buka mata kepada orang bukan Islam yang Islam xpenah kata masuk Islam jadi miskin,pakai lebai saja...Sesekali kita perlu jugak orang-orang macam ini...tengok strategi Nabi nak bawak masuk Islam bagaimana???ingat main redah saja ke??ingat Nabi nak pilih yang lembik2 dulu ke??Saidina Abu Bakar,Saidatina Khadijah semua orang-orang kaya...orang-orang hebat..kuat2...sahabat2 juga kaya...sebab itu bila mereka masuk Islam...orang-orang Quraisy jadi takut sebab orang kaya masuk Islam orang hebat masuk Islam...inilah strategi...bukannya main redah saja...pasal CARA HIDUP mewah yang anda mksdkan tu...jangan lekas membuat andaian...anda tau strategi mereka apa??kalau tau tak apa...kalau tak tahu..apa kata tanya mereka dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 22:36


kita tak berhak nak menilai niat mereka sebegitu rupa, setahu saya kebanyakan orang yang disebut2 tu adalah golongan yang baik2, dan kemungkinan besar lebih baik daripada yang tengah komplen macam-macam ni.

Islam tak halang kita cari kekayaan, selagi kita tunaikan tanggungjawab kita kepada masyarakat, tunaikan zakat, sedekah, infaq fi sabiliLlah dan sebagainya. anda tahu ke mereka buat ke tak semua ni?

bayangkan kalau semua umat Islam miskin, tak ke susah macam tu? siapa nak keluarkan zakat, siapa nak bersedekah, siapa nak infaq fi sabiliLlah?

bijaknya Allah menjadikan umatNya ada yang kaya dan ada yang miskin, ia menjadi peluang kepada yang kaya menabur bakti kepada yang memerlukan, dan menjadi ujian bagi yang miskin macam mana mereka bersabar dan mensyukuri nikmat Allah s.w.t. walaupun sedikit.

perbetulkan diri sendiri terlebih dahulu sebelum perbetulkan orang lain.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 09-06-06 22:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 10-06-06 02:20


betul kata ibnu musa tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

kpiah_hitam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15764
Posting: 54
Dari: Padang Pasir

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 10-06-06 05:53


assalamualaikum....

saya rasa kita tak perlu bincang perbandingan antara pas dan hamas..yang mana lebih baik??? kedua2 pertubuhan ni adalah sama-sama memperjuangkan islam...asas dan matlamat adalah sama.

sepatutnya kita lebih menumpu dan bincang perbandingan antara PAS dan UMNO yang mana lebih baik dan lebih elok untuk islam?

persoalannya yang ditimbulkan oleh sdr jumaat tu sebenar nya isu Umno yang sudah lapok,dan tak perlu dijawab.

!)isu kafir mengkafir - isu zaman perang jepun,yang diperbaharui oleh UMNO.yang sengan diada-adakan.

2)Salah ke pemimpin mewah?kalau rakyat mewah boleh saja.takan seorang pemimpin islam tu nak berjuang kena naik unta dizaman ni baru boleh dikatakan seorang pemimpin islam yang sejati.
pasal mewah ke tak mewah tak penting,yang penting niat dan hadaf biar betul.

3)undi Pas masuk syurga?sokong mana-mana yang nak pertahankan agama islam inyaAllah akan di balas kebaikan.dan kebaikan itu adalah satu tiket ke syurga.
-dan sesiapa yang undi mana-mana badan yang nak pertahankan kemungkaran.inyaAllah akan dibalas kejahatan.Kejahatan itu adalah tiket ke neraka.

"tengok dengan mata,fikir dengan otak,ikhlas dihati...jangan jadi orang yang pura2 tak nampak,dan jangan jadi orang yang tak pandai berpikir dengan otak"

Bookmark and Share

    


  Member Information For kpiah_hitamProfil   Hantar PM kepada kpiah_hitam   Pergi ke kpiah_hitam's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-06-06 15:00


assalamualaikum.


     sebagai tambahan, Dr hassan ali yang paling banyak kena serang, beliau andaikata masih stay dengan kerajaan, silap2 beliau boleh menjana bisness hingga ke jutaan ringgit. tapi sekarang ni kalau kita lihat volvo yang beliau pakai pun masih model yang lama. tapi itu tak menghalang dari beliau menyumbangkan bakti kepada kerja2 da'wah.

satu lagi sdr jumaat kata sdr hanya penyokong. saya sarankan elok sdr terjun terus ke dalam Pas, join usrah, tamrin dan sebagainya, ikut media2 terbitan kami, barulah sdr boleh faham. jangan percaya sangat la media2 budak suruhan kerajaan ni, mereka ni bila kita cerita pasal amal kebaikan, ganjaran bagi amalan kebaikan, mereka terus simpulkan bahawa undi pas masuk syurga. sama juga bila kita perdengarkan ayat quran surah al maidah yang bermaksud barang siapa yang tidak menghukum dengan hukum yang diturunkan oleh Allah, maka adalah mereka itu orang-orang yang kafir. terus mereka simpulkan bahawa Pas kafirkan orang umno, sentuh pasal hudud pula, terus sebut potong tangan dan yang terbaru, sebut saja kawin mis yar, terus mereka kata tak payah bertanggung jawab. senang ke mereka ni bagi kesimpulan yang akhirnya menyebabkan insan2 macam sdr jumaat menjadi keliru.



!!! QUOTE !!!

sesungguhnya jika kita tidak bersungguh2 dalam melakukan kerja2 islam ni,maka allah akan pilih generasi lain untuk menggantikan kita yang mana generasi ni lebih berkualiti dari kita(iman,komitmen,pengorbanan,ibadah mereka lebih hebat dan lebih berkualiti)...apakah kita sekarang ini generasi yang digantikan atau menggantikan...sama-sama lah kita berdoa supaya kita berada dalam


kiralah menggantikan atau digantikan, yang penting sentiasa segolongan manusia yang akan mengambil, tanggungjawab amal maaruf nahi mungkar di negara ini. malahan kalau tugas ini diamik alih oleh umno pun kita akan sokong asalkan ianya baik untuk islam.


-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar


Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 10:48


buka minda buka hati trimalh pandangan orang lain dengan terbuka ye jumaat

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Tolhah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19532
Posting: 104

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 13:56


Nak jawab Isu tuduhan Kafir Mengkafir

Di petik dari ucapan Sidang DUN oleh YB Ustaz Mohd Nassuruddin Hj.Daud

Kafir Mengkafir

Pimpinan PAS telah menyatakan kesediaan pada tahun 85 dulu untuk ‎menjadi panel debat tentang isu kafir mengkafir ini. Panel debat telah ‎ditentukan, PAS diwakili siapa dan UMNO diwakili siapa, tarikh telah ‎ditentukan, masa telah ditentukan, pengerusi telah ditentukan. Tapi siapa ‎yang telah menggunakan Majlis Raja-Raja supaya membatalkan debat ini. ‎

Masalah rosak aqidah ini bukan masalah PAS UMNO, ini masalah hukum. ‎Dalam islam ini, bila dia masuk islam dia jadi islam, tapi apabila seseorang ‎itu membuat perkara yang membatalkan islam, tak kira PAS atau UMNO, dia ‎batal islam. Orang sembahyang, ada perkara membatalkan sembahyang, bila ‎seorang itu sembahyang, tiba-tiba kainnya carik umpamanya, sembahyang ‎dia batal. Jadi ada perkara2 yang membatalkan sembahyang.‎

Jadi saya nak sebut fatawa Dr.Yusuf Qardhawi mengenai masalah Kafir ‎Mengkafir. Fatawa Muasirah (Fatwa-Fatwa Semasa). Di dalamnya disebut, ‎antara perkara-perkara yang merosakkan aqidah. Dr.Yusuf Qardhawi ini ‎bukan orang PAS dan pemimpin UMNO pun mengiktiraf beliau sebagai ‎seorang Ulama. ‎

Di antara yang boleh menjejaskan aqidah kata Syeikh Yusuf ialah pemerintah ‎sekular, pemimpin politik sekular yang menolak syariat Allah dan yang ‎mengajar politik dan agama itu tidak boleh disatukan, politik suku agama ‎suku. ‎

Dalam tafsir Ibnu Kathir, antara perkara yang boleh merosakkan aqidah, ‎ketika Ibnu Kathir menafsirkan ayat “ Affahukmul Jahiliati Yab ghun “……( ‎Apakah hukum Jahiliah yang kamu mahu ?Siapakah yang lebih baik ‎membuat hukum dari Allah SWT.

Ibnu Kathir ketika menafsirkan ayat ini, ‎beliau telah menyebut satu peristiwa yang berlaku apabila Mongol ‎menyerang Baghad (Iraq), kerajaan Baghad jatuh, lalu pemimpin mongol ‎Genghis Khan tukar undang-undang Islam yang dilaksanakan di Baghad ‎dengan mengemukakan satu undang-undang baru yang dinamakan undang-‎undang Yasad.

Undang-undang Yasad ini gabungan di antara apa yang ‎diambil dalam kitab Taurat, diadun dengan apa yang diambil dalam kitab ‎Injil, diadun dengan apa yang diambil dalam Al-Quran dan sebahagian ‎besarnya diambil daripada pemikiran pemimpin-pemimpin mereka dan Ibnu ‎Kathir menyebut

Orang yang membuat begini rosak aqidah…‎

Begitu juga dengan Kitab Mastika Hadith yang dikeluarkan oleh Jabatan ‎Perdana Menteri, boleh rujuk dalam Kitab mastika hadith, muka surat 416 ‎menyebut, di antara perkara yang merosakkan iman dan islam ialah ‎perkataan iaitu tiap-tiap perkataan yang mencaci, menghina, merendah-‎rendah, mengejek-ejek, mempermain-mainkan nama Allah, sifat Allah ‎ataupun malaikat, Rasul-rasul Allah, kitab-kitab Allah, ayat-ayat Allah serta ‎hukum-hukum Allah serta hukum yang diterangkan oleh Rasul.‎

Dan juga perkataan yang menolak, menafi dan mengingkari segala ‎perkataan yang sekata alim ulama mensabitkannya atau menafikannya serta ‎diketahui oleh orang ramai bahawa perkara itu dari agama. Misalnya seperti ‎katanya mengenai mana-mana hukum Islam “ Hukum apa ini ? “, Hukum ini ‎sudah lapuk, zaman sekarang tidak patut diharamkan riba kerana ‎menghalangi kemajuan.‎

Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For TolhahProfil   Hantar PM kepada Tolhah   Pergi ke Tolhah's Website   Quote dan BalasQuote

Tolhah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19532
Posting: 104

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 14:01


Minta bukti ceramah di mana, siapa penceramahnya yang mengatakan PAS menuduh orang KAFIR. RTM pun tak jumpa-jumpa lagi, anda jumpa di mana ?

Ucapan Tok Guru Hj.Hadi di Banggol Peradong pada 80an dulu pun tidak sedikit pun menyentuh dan menuduh umno kafir tapi beliau mengatakan BARANGSIAPA..............PAHAM TAK, BARANGSIAPA ATAU SESIAPA YANG MENGATAKAN ITU TIADA DALAM ISLAM, INI TIADA ISLAM, MENOLAK HUKUM INI, MENOLAK HUKUM ITU, MAKA GUGUR SYAHADAHNYA...........

Buktikan, jika tidak ia suatu fitnah yang anda TERPAKSA JAWAB DEPAN ALLAH DI YAUMIL MASYAR KELAK....

Bookmark and Share

    


  Member Information For TolhahProfil   Hantar PM kepada Tolhah   Pergi ke Tolhah's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 14:40


fitnah lagi besar dosanya dari membunuh INGATLAH!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 17:41


!!! QUOTE !!!

Masalah rosak aqidah ini bukan masalah PAS UMNO, ini masalah hukum. ‎Dalam islam ini, bila dia masuk islam dia jadi islam, tapi apabila seseorang ‎itu membuat perkara yang membatalkan islam, tak kira PAS atau UMNO, dia ‎batal islam. Orang sembahyang, ada perkara membatalkan sembahyang, bila ‎seorang itu sembahyang, tiba-tiba kainnya carik umpamanya, sembahyang ‎dia batal. Jadi ada perkara2 yang membatalkan sembahyang.‎

setuju tu, begitu juga dengan HUDUD, ia bukan hak orang Pas, tapi hak Allah s.w.t.

hukuman takzir boleh ditentukan berdasarkan budi bicara pemerintah, hukuman QISAS boleh gugur jika pihak mangsa sudi memaafkan, tapi hukum HUDUD manusia tidak boleh masuk campur langsung, ia hak Allah s.w.t., wajib dilaksanakan, bukan hak manusia, ia mesti dilaksanakan demi menjaga kepentingan masyarakat.

barangsiapa yang menentang HUDUD maka dia bukan menentang Pas, tapi sebenarnya dia menentang Allah s.w.t., menentang hukum Allah yang jelas tertulis dalam Al-Quran ak-Karim.

begitu juga dengan RIBA, ARAK dan JUDI, ia diharamkan oleh Allah s.w.t. dengan jelas dalam Al-Quran, bukan rekaan mana-mana jemaah atau parti politik!


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 13-06-06 17:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-05-07 10:15


salam...saja saja menyempit...betul juga kata solskjaer..hehe harga saja lah p jadi presiden jumaat oi.....Allah SWT pun pernah berfirman yang ana rasa lebih kurang maksud ayat tu(minta maaf ye kejahilan ana) kita ni diharuskan berhias-hias dengan pakaian kita..dapat pahala tu..lebih kurang pun nak solat,kena juga kemas....takkan agaknya nak ikut pejuang islam lain yang kat luar Malaysia tu...cara hadap depa lain..duduk kat padang pasir..jenuhla nak membasuh saja..kihkih..gurau saja..yang PENTING sekarang ikutla perjuangan mereka...APADIA?ISLAM LAAAAAA jumaat oiiii!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-05-07 10:20


xberdosa rasanya kalau nak hadap mewah pun dengan pendapatan sendiri...udah payah2 belajor tinggi, jadi lect..lepas itu kerja,dapat rezeki nak buat CARA HIDUP yang macam pejuang lain...terpulang lah kalau deme sendiri yang memang nak hidup begitu.....dosa ke jumaat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-05-07 12:04


hamas mgunakan modul hasan albana, pas pun mgunakan modul hasan albana.... hasan albana adalah ikhwan muslimin... hasan albana adalah mujadid abab agung abad20.. fikrah hasan albana adalah bpandukan alquran dan bersunnahkan rasulullah saw...hasan albana adalah berfahaman ahli sunnah wajamaah.... hasan albana adalah bmanhajkan salafi(salafusoleh), sufi (tasawuf) dan selari dengan pandangan ulama2 salaf dan khlaf....

Takbir.....
ayuh...tegakkan daulah islamiyah di malaysia...


kesimpulannya, pas dan hamas adalah 'bsaudara'...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-05-07 17:12


kejap..satu persoalan untuk jumaat!!!!!!...mengenai penyataan selamber jumaat yang mengatakan bahawa PAS selalu cakap isu kafir mengkafir dalam ceramah....padahal HAMAS tak pernah pun cakap isu kafir mengkafir kat dalam ceramahnya ataupun kat media...persoalannya????...anda pernah dengor ke ceramah hamas???ataupun anda ni paham cakap org palestin???hehehe,power lah anda jumaat..jrg ada rakyat Malaysia paham cakap palestin ini...cakap german adalah,mana anda dapat cd ceramah hamas itu..aku nakcopy dia ye :-D...memang ada pun pimpinan Pas ada cakap kafir mengkafir,tapi depa cakap dengan ayat Allah...Allah SWT pun cakap isu kafir mengkafir dalam Al Quran...maka kita yang hambaNYA ini lagi lah perlu cakap isu kafir ini..kalau tak boleh maka ayat yang di baca oleh pimpinan PAS tu salah ke jumaat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-05-07 21:54


dalam PAS tu banyak kelemahan...tapi kita sama-sama betul kan......

tak ada jemaah yang maksum...kerana jemaah ni di pimpin oleh manusia.....

tapi kalau nak bandingkan lagi 'satu tu' lagi lah banyak kelemahan daripada PAS.....

so, sama lah kita betulkan yang keruh tu...kurangkan bercakap, tapi banyak kan kerja Islam....insyaallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-05-07 02:26


entah lah....tawar hati dengan politikus di Malaysia....NGO saja lah..
Hassan Al-Banna tak curi balak pun.tak bina patung buddha bebanyak pun.tak kata kalau Nabi masih hidup tentu suka dengan keadaan di Mesir ketika pengaruh al-Ikhwan kuat pun.dan yang lebih penting,tak ghairahkan pujian dari negara Barat yang jelas memusuhi Islam.

:roll:


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 12-05-07 02:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.147644 saat. Lajunya....