Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
If we don't succeed, we run the risk of failure
-- Dan Quayle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 68
Ahli: 0
Jumlah: 68




  Yang Masuk Ke Sini
jasadkudisini: 7 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 9 hari yang lalu
isa777_musa: 9 hari yang lalu
zam_rizal: 18 hari yang lalu
wanja: 29 hari yang lalu
MTMKi: 36 hari yang lalu
Kang: 36 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: gejala seksual di kalangan remaja..


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» gejala seksual di kalangan remaja..

Please Mendaftar To Post


Oleh gejala seksual di kalangan remaja..

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-06-06 01:12


assalamualaikum..
couple ini haram ke???Kenapa umat islam kita anggap perkara ni boleh ek???alasan yang mereka bagi...'eh kalau nak kahwin mesti la kena kenal dulu,tahu hati budi dulu..kalau tak susah la nanti..tak sefahaman pulak bila dah berumah tangga nanti'..alasan lain.."apa yang salahnya bercinta..bercouple..asal tak melampaui batas oklah...lagipun dalam drama2 kita tengok kisah2 cinta..benda ini biasa saja..apa salah pulak"...kalau kita perhati pelajar2 kat universiti pulak.."eh kau dah ada awek belum?? eh budak tu lawa la..akhlak pun bagus..try la tackle...haa, ini mesti cakap dengan awek ni..sebulan sampai RM100 bayar prepaid henfon"..."masuk u ni aku nak cari awek yang ok,yang boleh melayari bahtera hidup bersama"..inilah antara fonomena pelajar2 kat universiti...seolah-olah perkara bercouple,bercinta sebelum nikah ini adalah satu perkara yang tak menjadi kesalahan...perhatikan pulak pelajar2 sekolah..bila ditanya apakah hukumnya bercouple..masih ada yang menjawab perkara ni tak salah..asalkan tak lari dari batasan syariat..ada yang kata haram...tapi bila buat program yang mencampurkan laki dan perempuan..dialah orangnya yang mengusik2 pelajar2perempuan..berlawak2 dengan pelajar perempuan...bertepuk-bertampar...tak tahu orang perempuan ada maruah,ada izzah yang perlu dijaga....tak payah tengok jauh2 la...dalam ukhwah.com ini pun ada forum kaki jiwang karat yang mana kalau kita perhatikan topic2 dalam forum itu...kisah2 cintan...pengalaman mendapat surat cinta...bercinta dengan wanita solehah....jangan lah kita terpedaya dengan tipu daya syaitan.....apa-apa sahaja perbuatan kita yang dekat kepada zina(taqrabu zina),itu telah jelas haram disisi allah..kita mengaku kita tak couple tapi berbalas sms dengan si dia masyaallah..itu kan mendekati zina tu...kita kata kita tak couple..tapi kita berbalas email2 jiwang dengan si dia..ya allah itu kan dekat kepada zina itu..kita kata kita tak zina...tapi kita hantar surat cinta pada dia....kan salah itu....anda perhatikanlah sendiri...orang yang tinggi ilmu agama pun terjebak dengan adegan 'couple islami' seperti ini...apa yang kita expect dari orang yang jahil ilmu agama???lagilah teruk couplenya..pegang2 tangan..bercumbu dan sebagainya...orang yang terlibat dalam dakwah pun bercouple(walaupun mereka ini tak mengaku..mereka anggap berbalas2 sms tu biasa saja),bagaimana dakwah kamu yang bergelar daie dan dia'ah ni nak diberkati allah????tolonglah fahami masalah ini...nikahlah secepat mungkin..dah lepas nikah tu nak pegang2 tangan orang dah tak kisah..dah halal...inilah yang saya tengok kelemahan umat islam malaysia..mentaliti 'aku MESTI nak berkawan dengan lawan gender sebelum kahwin' sangat kuat...siapa yang tak ada awek lagi dituduh kolot lah...lapuklah...bajet ustaz la....padahal berawek tu HARAM..macam kita makan bab*& anjing la..kan HARAM..dah tu takkan nak tuduh orang yang orang yang tak makan anjing & bab* tu kolot..bajet ustaz.. pulak?????pelik la perangai orang2 malaysia ini...yang aktif dengan kerja2 islam pulak..pun couple..tapi lebih sopan la..(cewah...),hanya bersms,balas email,calling sebulan sekali(cewah..bajet tak haram la tu..padahal sama saja macam couple2 lain..cuma 'lebih bersopan'),kalau dating itu bawak teman sekali supaya tak dituduh berdua2an(cewah..macam cerita syukur 21 pula..eisya dengan yasin bersama kanak2 perempuan tu..bajet itu pun boleh ke?? tetap namanya couple bang ooi)..dalam surah an-nur surah24 ayat 30 dan 31..jelas allah berfirman supaya laki dan wanita tundukkan pandangan...maknanya..nak pandang lawan gender pun allah suruh tundukkan pandangan..pandang pun tak boleh.. apa lagi lah nak bercakap2 kosong..berborak2 manja...nak bersms,chating,email tanpa alasan syarie..jaaauhh sekali nak pegang tangan..apalagi nak bercumbu2 an..nauzubillah...tolonglah jaga izzah kita sebagai seorang yang beriman kepada allah,pengikut sunnah rasulullah..rasulullah tak pernah ajar kita macam ini...umat islam jatuh,lemah,tak kuat,dihina2,dipijak2 oleh musuh allah,dianjingkan oleh pendengki agama allah salah satu faktor utamanya inilah...budaya couple..selain tu budaya hiburan..budaya materialistik..jadi tegakkanlahkan agama islam ini dihati kita barulah kita boleh berangan2 nak tegakkan agama allah di muka bumi ini..walllahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 01-06-06 01:23


semuanya bergantung pada niat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 01-06-06 03:02


emm..teguran yang baik dan membina

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

msyahid
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12302
Posting: 70
Dari: simpang renggam

Johor  


posticon Posting pada: 01-06-06 15:35


kaedah tidak menghalalkan cara.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For msyahidProfil   Hantar PM kepada msyahid   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-06-06 15:44


Pada 01-06-06 01:12 , jumaat posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
couple ini haram ke???Kenapa umat islam kita anggap perkara ni boleh ek???alasan yang mereka bagi...'eh kalau nak kahwin mesti la kena kenal dulu,tahu hati budi dulu..kalau tak susah la nanti..tak sefahaman pulak bila dah berumah tangga nanti'..alasan lain.."apa yang salahnya bercinta..bercouple..asal tak melampaui batas oklah...lagipun dalam drama2 kita tengok kisah2 cinta..benda ini biasa saja..apa salah pulak"...kalau kita perhati pelajar2 kat universiti pulak.."eh kau dah ada awek belum?? eh budak tu lawa la..akhlak pun bagus..try la tackle...haa, ini mesti cakap dengan awek ni..sebulan sampai RM100 bayar prepaid henfon"..."masuk u ni aku nak cari awek yang ok,yang boleh melayari bahtera hidup bersama"..inilah antara fonomena pelajar2 kat universiti...seolah-olah perkara bercouple,bercinta sebelum nikah ini adalah satu perkara yang tak menjadi kesalahan...perhatikan pulak pelajar2 sekolah..bila ditanya apakah hukumnya bercouple..masih ada yang menjawab perkara ni tak salah..asalkan tak lari dari batasan syariat..ada yang kata haram...tapi bila buat program yang mencampurkan laki dan perempuan..dialah orangnya yang mengusik2 pelajar2perempuan..berlawak2 dengan pelajar perempuan...bertepuk-bertampar...tak tahu orang perempuan ada maruah,ada izzah yang perlu dijaga....tak payah tengok jauh2 la...dalam ukhwah.com ini pun ada forum kaki jiwang karat yang mana kalau kita perhatikan topic2 dalam forum itu...kisah2 cintan...pengalaman mendapat surat cinta...bercinta dengan wanita solehah....jangan lah kita terpedaya dengan tipu daya syaitan.....apa-apa sahaja perbuatan kita yang dekat kepada zina(taqrabu zina),itu telah jelas haram disisi allah..kita mengaku kita tak couple tapi berbalas sms dengan si dia masyaallah..itu kan mendekati zina tu...kita kata kita tak couple..tapi kita berbalas email2 jiwang dengan si dia..ya allah itu kan dekat kepada zina itu..kita kata kita tak zina...tapi kita hantar surat cinta pada dia....kan salah itu....anda perhatikanlah sendiri...orang yang tinggi ilmu agama pun terjebak dengan adegan 'couple islami' seperti ini...apa yang kita expect dari orang yang jahil ilmu agama???lagilah teruk couplenya..pegang2 tangan..bercumbu dan sebagainya...orang yang terlibat dalam dakwah pun bercouple(walaupun mereka ini tak mengaku..mereka anggap berbalas2 sms tu biasa saja),bagaimana dakwah kamu yang bergelar daie dan dia'ah ni nak diberkati allah????tolonglah fahami masalah ini...nikahlah secepat mungkin..dah lepas nikah tu nak pegang2 tangan orang dah tak kisah..dah halal...inilah yang saya tengok kelemahan umat islam malaysia..mentaliti 'aku MESTI nak berkawan dengan lawan gender sebelum kahwin' sangat kuat...siapa yang tak ada awek lagi dituduh kolot lah...lapuklah...bajet ustaz la....padahal berawek tu HARAM..macam kita makan bab*& anjing la..kan HARAM..dah tu takkan nak tuduh orang yang orang yang tak makan anjing & bab* tu kolot..bajet ustaz.. pulak?????pelik la perangai orang2 malaysia ini...yang aktif dengan kerja2 islam pulak..pun couple..tapi lebih sopan la..(cewah...),hanya bersms,balas email,calling sebulan sekali(cewah..bajet tak haram la tu..padahal sama saja macam couple2 lain..cuma 'lebih bersopan'),kalau dating itu bawak teman sekali supaya tak dituduh berdua2an(cewah..macam cerita syukur 21 pula..eisya dengan yasin bersama kanak2 perempuan tu..bajet itu pun boleh ke?? tetap namanya couple bang ooi)..dalam surah an-nur surah24 ayat 30 dan 31..jelas allah berfirman supaya laki dan wanita tundukkan pandangan...maknanya..nak pandang lawan gender pun allah suruh tundukkan pandangan..pandang pun tak boleh.. apa lagi lah nak bercakap2 kosong..berborak2 manja...nak bersms,chating,email tanpa alasan syarie..jaaauhh sekali nak pegang tangan..apalagi nak bercumbu2 an..nauzubillah...tolonglah jaga izzah kita sebagai seorang yang beriman kepada allah,pengikut sunnah rasulullah..rasulullah tak pernah ajar kita macam ini...umat islam jatuh,lemah,tak kuat,dihina2,dipijak2 oleh musuh allah,dianjingkan oleh pendengki agama allah salah satu faktor utamanya inilah...budaya couple..selain tu budaya hiburan..budaya materialistik..jadi tegakkanlahkan agama islam ini dihati kita barulah kita boleh berangan2 nak tegakkan agama allah di muka bumi ini..walllahualam


Waalaikummussalam....
bagus saudara jumaat....apa pun saudara jumaat juga harus jaga diri..semua ni ujian...ujian sebegini pasti akan bersua apabila seseorang itu meningkat remaja.... selalunya amat payah untuk seseorang itu tempuhi dan ana pasti saudara jumaat tidak terkecuali...sebabnya perbuatan perlu selari dengan apa yang dituturkan...moga kita selamat dunia dan akhirat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-06-06 15:44


Not bad....comen yang membina......cuma jangan marah ek nak tanya sikit....empunya topic ni.......memang tak bercinta ke????? dan dah kawin ke belum....sorry to say....kalau dah kawin dan tak pernah bercinta before kawin....ok tahniah untuk awak....takut terkena kat batang hidung sendiri saja......sorry again

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-06-06 15:53


saya bercakap berdasarkan pengalaman saya sendiri......dulu saya benci sangat orang yang kacau rumah tangga orang lain.....one day....maybe ujian untuk diri saya....(panjang sebenarnya cerita ni)tapi dipendek kan saya tersuka lah kat suami orang ni......tapi masa tu serious kita rasa kita betul......sampailah satu ketika bila saya minta tolong betul-betul dengan ALLAH buat saya sedar balik akan kebenarannya...thanks a lot nothing happen now....betul orang kata lidah lebih berbahaya dari sebilah pedang so jaga lah perkataan kita,sebab mulut badan binasa.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 02-06-06 11:45


semua orang akan lalui.....sendiri kena ingat.apa pun jangan terlalu ikut hati tapi ikut apa yang telah di ajarkan dalam islam...apa yang halal apa yang haram....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 02-06-06 12:39


topiknya gejala sexual dikalangan remaja kan... bila dah berada di usia remaja.. keinginan benda-benada tu secara semulajadi datang.. so bagi mengelakkan berlakunya gejala sexual tu.. masing-masing kena jaga diri... jauhi tempat2 maksiat.. jauhi teman2 yang bukan muhrim(jangan duduk dekat2)... lepas itu elakkan punca2 berlakunya penzinaan.. tak mudah nak hadapi benda-benada ni kalau tak ada kekuatan iman... sapa yang teruji dia tahu la.. yang belum teruji jangan cakap besar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-06-06 14:00


setuju dengan tasbih....belum rasa jangan cakap besar,tapi bila kita dah rasa,barulah kita tau tinggi rendah langit...lagi satu,laksanakan apa yang kita dah cakap,jangan pandai cakap saja,sebab pentaklifan/pertanggungjawaban tu tersangat lah besar pada pembicara daripada yang dibicara...pengalaman saya sendiri tengok kawan yang macam ni...:(

p/s: maaf kalau terlebih kata,terlajak bicara,maaf dipinta...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

hosni_mubarak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.11.2005
Ahli No: 20411
Posting: 104
Dari: kelana jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-06-06 14:40


sama2la kita doakan agar muslimin dan muslimat tidak terjebak dengan gejala merbahaya ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For hosni_mubarakProfil   Hantar PM kepada hosni_mubarak   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 02-06-06 16:10


nauzubillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-06-06 17:38


tak salah ber'couple'.

ps: banyak maknanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-06-06 18:53


Manusia itu sentiasa diuji.. ada yang jatuh ada yang berjaya..

Moga kita jadi orang yang berjaya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

niezam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14909
Posting: 139
Dari: Atas Tanah

iraq  


posticon Posting pada: 02-06-06 21:56


Pada 01-06-06 01:12 , jumaat posting:

!!! QUOTE !!!

(walaupun mereka ini tak mengaku..mereka anggap berbalas2 sms tu biasa saja),bagaimana dakwah kamu yang bergelar daie dan dia'ah ni nak diberkati allah????tolonglah fahami masalah ini...nikahlah secepat mungkin..dah lepas nikah tu nak pegang2 tangan orang dah tak kisah..dah halal...inilah yang saya tengok kelemahan umat islam malaysia..mentaliti 'aku MESTI nak berkawan dengan lawan gender sebelum kahwin' sangat kuat...siapa yang tak ada awek lagi dituduh kolot lah...lapuklah...bajet ustaz la....padahal berawek tu HARAM..macam kita makan bab*& anjing la..kan HARAM..dah tu takkan nak tuduh orang yang orang yang tak makan anjing & bab* tu kolot..bajet ustaz.. pulak?????pelik la perangai orang2 malaysia ini...yang aktif dengan kerja2 islam pulak..pun couple..tapi lebih sopan la..(cewah...),hanya bersms,balas email,calling sebulan sekali(cewah..bajet tak haram la tu..padahal sama saja macam couple2 lain..cuma 'lebih bersopan'),kalau dating itu bawak teman sekali supaya tak dituduh berdua2an(cewah..macam cerita syukur 21 pula..eisya dengan yasin bersama kanak2 perempuan tu..bajet itu pun boleh ke?? tetap namanya couple bang ooi)..dalam surah an-nur surah24 ayat 30 dan 31..jelas allah berfirman supaya laki dan wanita tundukkan pandangan...maknanya..nak pandang lawan gender pun allah suruh tundukkan pandangan..pandang pun tak boleh.. apa lagi lah nak bercakap2 kosong..berborak2 manja...nak bersms,chating,email tanpa alasan syarie..jaaauhh sekali nak pegang tangan..apalagi nak bercumbu2 an..nauzubillah...tolonglah jaga izzah kita sebagai seorang yang beriman kepada allah,pengikut sunnah rasulullah..rasulullah tak pernah ajar kita macam ini...umat islam jatuh,lemah,tak kuat,dihina2,dipijak2 oleh musuh allah,dianjingkan oleh pendengki agama allah salah satu faktor utamanya inilah...budaya couple..selain tu budaya hiburan..budaya materialistik..jadi tegakkanlahkan agama islam ini dihati kita barulah kita boleh berangan2 nak tegakkan agama allah di muka bumi ini..walllahualam



Hmm...satu huraian yang cukup menarik.Isu couple....Islam tak memberati umatnya.Memang perhubungan sebelum kahwin tak dibenarkan dalam islam tapi tidaklah terlalu melampau.Islam tak shadid sampai macam tu.Kita hidup dalam masyarakat...tak dapat lari dari berinteraksi sesama kita walaupun berbeza jantina.Mana ada satu negara ada lelaki atau perempuan sahaja.Jadi,Islam dah syariatkan kita menjaga pandangan tetapi tidaklah sampai tak boleh melihat langsung dengan siapa kita bercakap atau jumpa perempuan atau lelaki saja terus tunduk kepala...islam tak shadid sampai macam tu.Kita boleh berhubungan sesama jantina(bukan couple)tetapi mesti jaga batasan2 syariat..contohnya...masa bercakap dengan perempuan yang bukan mahram perlulah tegas dan terus kepada maksud perbualan..tak perlu melencong ke arah lain..dan kurangkan perjumpaan kalau risau mengundang maksud dan fitnah...itu seeloknya..masalahnya sekarang,kalau berjumpa tu timbul keinginan lain.Sms pun sama...kurangkan kalau membuang kredit saja bermesej tapi menyembang,bukannya tak boleh bermesej langsung..nak kerja nanti tak kan tak boleh bermesej dengan staf2 perempuan..runtuhlah ekonomi kalau buat diskriminasi macam tu..apapun ingatlah Islam tak memberati umatnya..terpulang kepada kita untuk menjaga batasan syariat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For niezamProfil   Hantar PM kepada niezam   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 02-06-06 22:07


Pada 02-06-06 18:53 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

Manusia itu sentiasa diuji.. ada yang jatuh ada yang berjaya..

Moga kita jadi orang yang berjaya.


Sebagai manusia xlepas dr ujian...selalunya apa yang kita takut dan lemah tu kita sering diuji..kalau kita lemah pada cinta...perbaiki kelemahan itu spy kita lebih kuat...lain orang lain kelemahan nya lain pula ujian nya...maka mintalah pertolongan dr ALLAH agar ujian itu kita semakin dekat dengan ALLAH...dan hayatilah firman ALLAH ini ;



1. Dan apabila seseorang manusia ditimpa kesusahan, merayulah ia ditimpa Kami (dalam segala keadaan), sama ada ia sedang berbaring atau duduk ataupun berdiri; dan manakala Kami hapuskan kesusahan itu daripadanya, ia terus membawa cara lamanya seolah-olah dia tidak pernah merayu kepada Kami memohon hapuskan sebarang kesusahan yang menimpanya (sebagaimana ia memandang eloknya bawaan itu) demikianlah diperelokkan pada pandangan orang-orang yang melampau apa yang mereka lakukan. (Yunus : 12)


2. Dan demi sesungguhnya! kalau Kami memberinya pula kesenangan sesudah ia menderita kesusahan, tentulah ia akan berkata: "Telah hilang lenyaplah dariku segala kesusahan yang menimpaku". Sesungguhnya ia (dengan kesenangannya itu) riang gembira, lagi bermegah-megah (kepada orang ramai). (Hud : 10)


3. Dan apabila manusia disentuh oleh sesuatu bahaya, mereka segera berdoa kepada Tuhan mereka dengan keadaan rujuk kembali bertaubat kepadaNya; kemudian apabila Allah memberi mereka merasai sesuatu rahmat daripadaNya, tiba-tiba sebahagian dari mereka mempersekutukan sesuatu yang lain dengan Tuhannya; (Ar-Ruum : 33)


4. Dan apabila Kami beri manusia merasai sesuatu rahmat, mereka bergembira dengannya (sehingga lupa daratan); dan jika mereka ditimpa sesuatu bencana disebabkan apa yang telah dilakukan oleh tangan mereka sendiri, tiba-tiba mereka berputus asa. (Ar-Ruum : 36)


5. Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan hartabenda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?" Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada ugama Allah). (Al-Baqarah : 214)


6. Wahai sekalian orang-orang yang beriman! Mintalah pertolongan (untuk menghadapi susah payah dalam menyempurnakan sesuatu perintah Tuhan) dengan bersabar dan dengan (mengerjakan) sembahyang; kerana sesungguhnya Allah menyertai (menolong) orang-orang yang sabar (Al-Baqarah : 153)


7. Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar: (Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali." (Al-Baqarah : 155-156)


8. Dan (berhubung dengan hal kaum yang kufur ingkar) Allah memberikan satu contoh: Sebuah negeri yang aman damai dan tenteram, yang didatangi rezekinya yang mewah dari tiap-tiap tempat, kemudian penduduknya kufur akan nikmat-nikmat Allah itu, maka Allah merasakannya kelaparan dan ketakutan yang meliputi keseluruhannya disebabkan apa yang mereka telah lakukan. (Al-Nahl : 122)


9. Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: "Kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)? Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang orang-orang yang berdusta. (Al-Ankabut : 2-3)


10. Dan ada di antara manusia yang menyembah Allah dengan sikap dan pendirian yang tidak tetap, iaitu kalau ia beroleh kebaikan, senanglah hatinya dengan keadaan itu; dan kalau pula ia ditimpa fitnah kesusahan, berbaliklah ia semula (kepada kekufurannya). (Dengan sikapnya itu) rugilah ia akan dunia dan akhirat, itulah kerugian yang terang nyata. (Al-Hajj : 11)


11. Iaitu orang-orang yang apabila disebut nama Allah, gerun gementarlah hati mereka, dan orang-orang yang sabar (cekal hati) terhadap kesusahan yang menimpa mereka, dan orang-orang yang mendirikan sembahyang, serta orang-orang yang mendermakan sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepadanya. (Al-Hajj : 35)


12. Demi sesungguhnya, kamu akan diuji pada harta benda dan diri kamu. Dan demi sesungguhnya, kamu akan mendengar dari orang-orang yang telah diberikan Kitab dahulu daripada kamu dan orang-orang yang musyrik: banyak (tuduhan-tuduhan dan cacian) yang menyakitkan hati. Dalam pada itu, jika kamu bersabar dan bertaqwa maka sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang dikehendaki diambil berat (melakukannya). (Ali Imran : 186)


13. Wahai orang-orang yang beriman! Sesungguhnya ada di antara isteri-isteri kamu dan anak-anak kamu yang menjadi musuh bagi kamu; oleh itu awaslah serta berjaga-jagalah kamu terhadap mereka. Dan kalau kamu memaafkan dan tidak marahkan (mereka) serta mengampunkan kesalahan mereka (maka Allah akan berbuat demikian kepada kamu), kerana sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (Al-Taghaabun :14)


14. Sesungguhnya harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian, dan di sisi Allah jualah pahala yang besar. (Al-Taghaabun :15)


15. Sesungguhnya manusia itu dijadikan bertabiat resah gelisah (lagi bakhil kedekut); Apabila ia ditimpa kesusahan, dia sangat resah gelisah; Dan apabila ia beroleh kesenangan, ia sangat bakhil kedekut; Kecuali orang-orang yang mengerjakan sembahyang -Iaitu mereka yang tetap mengerjakan sembahyangnya; Dan mereka (yang menentukan bahagian) pada harta-hartanya, menjadi hak yang termaklum - Bagi orang miskin yang meminta dan orang miskin yang menahan diri (daripada meminta); Dan mereka yang percayakan hari pembalasan (dengan mengerjakan amal-amal yang soleh sebagai buktinya); Dan mereka yang cemas takut daripada ditimpa azab Tuhannya (Al-Maarij : 19-27)


16. Dan apa-apa nikmat yang ada pada kamu maka adalah ia dari Allah; kemudian, apabila kamu ditimpa kesusahan maka kepadaNyalah kamu meraung meminta pertolongan. Kemudian, apabila Ia menghapuskan kesusahan itu daripada kamu, tiba-tiba sepuak di antara kamu mempersekutukan (sesuatu yang lain) dengan Tuhan mereka. (Mereka melakukan yang demikian) kerana mereka kufur, tidak bersyukur akan nikmat-nikmat yang kami berikan kepada mereka. Oleh itu, bersenang-senanglah kamu (dengan nikmat-nikmat itu bagi sementara di dunia), kemudian kamu akan mengetahui (balasan buruk yang akan menimpa kamu). (An-Nahl : 53-55)


17. Dan apabila Kami kurniakan nikmat kepada manusia, berpalinglah ia serta menjauhkan diri (dari bersyukur); dan apabila ia merasai kesusahan, jadilah ia berputus asa. (Al-Isra' : 83)




-----------------
Yang Mencari Keredhaan ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Individu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2006
Ahli No: 24670
Posting: 244
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 06-06-06 09:39


Pelajar perempuan kenakan bayaran raba didedah
GOMBAK 4 Jun - Terdapat segelintir pelajar perempuan sekolah menengah dikatakan mengenakan bayaran kepada pelajar lelaki untuk `merasai' bahagian tertentu pada tubuh mereka.

Dengan bayaran RM10 dan RM20, seseorang itu dibenarkan memegang bahagian tertentu pada tubuh pelajar berkenaan.

Setiausaha Parlimen Kementerian Penerangan, Noriah Kasnon mendedahkan, beliau mendapat maklumat mengenai perbuatan tersebut baru-baru ini dan ia berlaku sekitar Selangor.

``Memang ada maklumat sampai kepada saya mendakwa kini ada segelintir pelajar perempuan mengenakan bayaran RM10 dan RM 20, sebagai syarat memegang bahagian tertentu pada tubuh mereka,'' jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan penutupan Kongres Mahasiswa Melayu Kebangsaan 2006 (Konmmek)-Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) di sini hari ini.

Tambah Noriah, jika benar dakwaan tersebut, ia adalah satu isu serius yang tidak boleh dipandang ringan.

``Ini suatu masalah dan perlu ditangani segera.

``Masyarakat Melayu terutama golongan bijak pandai dan terpelajar, turut bertanggungjawab membantu mendidik masyarakat tentang bahaya dan kesan penyakit sosial yang berlaku sekarang,'' tegasnya.

Di samping itu, beliau juga menggesa mahasiswa bersama-sama dalam usaha mencegah gejala sosial yang kini semakin merebak di kalangan masyarakat Melayu.

``Mereka bukan sahaja harus ambil tahu, malahan perlu berusaha membantu mengurangkan masalah berkenaan,'' katanya.

Beliau juga meminta mahasiswa menjaga akhlak dan imej sebagai pelajar, apatah lagi akhir-akhir ini banyak kes dan gejala maksiat melibatkan golongan berkenaan.

`Pendedahan yang dibuat oleh media mengenai maksiat melibatkan mahasiswa Melayu perlu dipandang serius sebagai satu pengajaran,'' ujarnya.

Tambah beliau, menjadi tanggungjawab golongan mahasiswa berusaha memulihkan kembali imej yang kini tercalar akibat perbuatan segelintir daripada golongan tersebut

Bookmark and Share

    


  Member Information For IndividuProfil   Hantar PM kepada Individu   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-06-06 10:10


yep...saya ada baca berita ni semalam...

memalukan betul...sanggup perempuan tu buat kerja macam tu semata-mata nak duit...

tak taulah pelajar tu melayu, cina atau india yang pasti perkara ini amat memalukan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 06-06-06 11:59


Pada 06-06-06 10:10 , fatimahzahra posting:

!!! QUOTE !!!

yep...saya ada baca berita ni semalam...

memalukan betul...sanggup perempuan tu buat kerja macam tu semata-mata nak duit...

tak taulah pelajar tu melayu, cina atau india yang pasti perkara ini amat memalukan....




kat malaysia ni mana-mana tempat pun ada pelacur... jadi tak ada apa yang mengejutkan kita lagi.. yang bukan pelacur pun boleh jadi macam pelacur... awex boleh jadi bohsia... pakwe pun anytime boleh jadi bohjan.. perempuan baik2 bertudung litup pun tiba-tiba saja boleh berkehendakkan sex.. jadi tiada siapa pun dalam keadaan selamat..sebab iman umat akhir zaman ni memang turun naik..mengikut masa dan keadaan.. banyakkan berdoa agar kita terselamat tapi jangan asyik fikir kita ni baik dan selamat...

mohonlah pertolongan dengan jalan sabar dan bersolat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-08-06 14:15


topik ini menarik

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 12-08-06 14:25


no komen...
ana sokong 100%

kalau bukan kita yang perjuangkan &
tegakkan kebenaran, siapa lagi.

ayuh muslimin & muslimat sekalian..

tak perlu berdalih2 lagi..

hentikan yang tak patut..

berdoalah & yakinlah pada ALLAH...

sesungguhnya ALLAH dah prepare siap2 yang TERBAIK untuk kita...
RUGILAH sesiapa yang menolak tawaran istimewa dari ALLAH S.W.T

takbir...
ALLAHUAKBAR!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 12-08-06 15:25


dr semua komen yang saya baca, nampaknya ramai yang kurang puas hati....mungkin sebab kena btg hidung sendiri agaknya....tu ...no komen lah....
saya pun ngaku lah...siapa tak ada perasaan suka tu..memang lah ada.
tengok semua orang bercouple....rasa hati pun nak juga, kan...
tambah lagi bila dah ada yang menunjukkan minat...bagai orang ngantuk di sorong bantallah....
lepas itu kononnya cuba as much as possible, ikut lunas2 islam....

saya ni bukannya tahu sangat..tapi ni pendapat saya lah..Kalau ada salah dan silap..minta ditegur dan minta maaf lah...

apa yang ditegur tu memang betul, saya pun dah saksikan banyak couple2 islamic ni...
tak telefon sebab suara tu aurat...so sms saja lah....
tak boleh keluar berdua2an, ajak lah kawan-kawan sekali....lepas itu..jadi lah beberapa lelaki + beberapa perempuan....berkumpul...bercmpur...
tak boleh letak gambar pakwe kat atas meja study..letak gambar kawan-kawan lah.....tapi pakwe pun ada same dlama gambar tu....
kami couple ni dengan niat nak kawin...alhamdulillah...Kenapa tak kawin saja terus????
saya pun tak tau lah..orang kata belum kena uji belum tahu....tapi saya rasa tu ialah kata-kata orang yang sudah tewas dek ujian...maaf jika terkasar....
memang iman umat kini turun dan naik...tapi jangan jadikan ia alasan untuk jadi lemah...kita kena kuat...ingat,Kalau kita lemah..ada yang lebih lemah dari kita.....jangan jadi lemah, ramai yang perlukan bimbingan dan nasihat...
bila ada yang menghulurkan salam perkenalan...hati memang meloncat gembira...tapi, igtlah Allah...
buknlah tak boleh pandang langsung...dalam urusan kerja, urusan yang betul dan tak melaghakan....tentu sekali boleh....

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-08-06 11:16


couple sebelum nikah memang tiada dalam islam...yang ada couple selepas nikah..
mari kita budayakan couple selepas nikah.....mari kita budayakan perkara yang HALAL dalam islam...
jangan terpengaruh dengan anasir2 negatif filem,klip video dari hollywood,bollywood,malaysia yang menyuburkan unsur2 couple yang HARAM!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-08-06 12:38


Kasih Kekasih

Tak perlu aku ragui
Sucinya cinta yang kau beri
Kita saling kasih mengasihi
Dengan setulus hati

Ayah ibu merestui
Menyarung cincin di jari
Dengan rahmat dari Ilahi
Cinta kita pun bersemi

( korus )
Sebelum diijabkabulkan
Syariat tetap membataskan
Pelajari ilmu rumahtangga
Agar kita lebih bersedia
Menuju hari yang bahagia

Kau tahu ku merinduimu
Ku tahu kau menyintaiku... oh kasih
Bersabarlah sayang
Saat indah kan menjelma jua

Kita akan disatukan
Dengan ikatan pernikahan... oh kasih
Di sana kita bina
Tugu cinta mahligai bahagia

Semoga cinta kita
Di dalam redha Ilahi
Berdoalah selalu
Moga jodoh berpanjangan

( ulang korus )

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 25-08-06 21:36


Pada 20-08-06 11:16 , jumaat posting:

!!! QUOTE !!!

couple sebelum nikah memang tiada dalam islam...yang ada couple selepas nikah..
mari kita budayakan couple selepas nikah.....mari kita budayakan perkara yang HALAL dalam islam...
jangan terpengaruh dengan anasir2 negatif filem,klip video dari hollywood,bollywood,malaysia yang menyuburkan unsur2 couple yang HARAM!!!



-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....
[ Telah diedit oleh: farah_hanan pada 25-08-06 22:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-08-06 22:01


minum arak HARAM!!!!!

*nak tanya balik kat farah hanan....boleh ke tinggalakan arak???

so sama juga macam isu couple sebelum nikah...
couple sebelum nikah tu haram!!!

(* maknanya kat sini,tak relevenlah farah hanan tanya boleh ke...)

* apakata kalau topic yang saya posting menganjurkan supaya meninggalkan minum arak sebab minum arak tu haram..maka bertanyalah farah hanan..boleh ke...(ada ke macam tu pulak...)

*saya posting topik ni untuk menjelaskan yang couple sebelum nikah ni haram..samalah macam arak itu haram diminum....itu saja...tak timbul persoalan seperti farah hanan itu....(peliklah pulak dengan pertanyaan farah hanan ini..)

*itulah sebabnya kita kena faham masalah2 macam ni...apa kata saya posting topik yang menganjurkan supaya jangan makan daging bab* sebab daging bab* tu haram..maka bertanyalah pulak farah_hanan...boleh ke...(kan pelik pertanyaan macam tu..)

*kita kena FAHAM betul masalah ini....couple sebelum nikah tu haram sama macam minum arak,makan daging bab*,berjudi yang juga haram...
jadi pelik dengan persoalan 'boleh ke....' dari farah_hanan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-08-06 22:37


dah hilang perkataan boleh ke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 25-08-06 23:24


assalamualaikum

memang senang mengutuk dan mengeji,tetapi daie yang baik ialah dia mampu memberikan jalan keluar kepada orang yang dia tgur...
jalan keluar yang realistik..bukan jalan keluar bersandarkan agak2 dan tidak bermain dengan kebarangkalian ygkecil..

permasalahan couple perlu ditangani secara "bijak","cermat" umpama menarik rambut didalam tepung,penuh berhati-hati agar rambut tidak putus dan agar tepung tidak berselerak!! saya ingatkan usah terlalu bersikap "radikal" dalam masalah couple.
Ini kerana ia melibatkan 1/ dr sahabat2 kita dan tidak lupa kepada sahabat2 yang lain yang sedang menghitung hari berjumpa pasangan "idaman" bla bla bla...
Jangan kerana sikap kita yang "radikal" penyebab kepada gejala murtad yang menjadi2,kerana islam itu tidak menyusahkan,senang dan menyenangkan...yang kita perlukan adalah kebijaksanaan dalam menanganinya...
Lihatlah bagaimana ISlam mengajar bagaimana menangani masalah arak,bukanya terus mengharamkan "tetapi berperingkat2"
Lihatlah bagaimana islam menangani permasalahan perhambaan..terus menghalalkan perhambaan tetapi membuka pintu yang seluas2nya kearah pembebasan hamba(nak tahu lebih lanjut rujuk sendiri)
Itulah islam yang hadir dalam masyarakat dengan kebijaksanaan dan saya memberi amaran kepada mereka2 yang ikhlas dalam menangani couple ini bahawa jangan sekali2 bersikap radikal dan jumud... keikhlasan sahaja tidak membawa anda kemana2..dizaman ini kita perlukan petunjuk yang jelas dan hikmah(kebijaksanaan) dan kesabaran usah tergesa2...step by step..insyaallah Allah bersama anda!!


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us
[ Telah diedit oleh: syahid_zul pada 25-08-06 23:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 25-08-06 23:57


setuju dengan saudara syahid_zul
tapi pada masa yang sama kita jugak kena tegas dalam melakukan amar ma'ruf nahi mungkar

betullah pengharaman secara berperingkat tu...
tapi itu pada permulaan
sekarang arak memang dah haram
dah sah dan memang tak boleh minum
kita kena tegas menegakkannya
masih ada yang minum tak bermakna pengharaman arak masih baru
masih berperingkat

islam yang ada pada kita hari ni dah lengkap
hukum halal dan haramnya

jangan terlalu berlembut hingga umat islam dipijak
memang perlu berhikmah dalam berdkwah
tapi tak bererti kita tak boleh tegas

maaf andai tersilap
minta ditegur andai tersalah kata
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 26-08-06 00:04


BOLEH ke

...ana maksudkan untuk perbuatan 'couple selepas kawin' ....Bukannya menolak pandangan2 positif yang telah diperjelaskan oleh ukh jumaat dan sahabat2 sekalian...dan jauh sekali untuk mempertikai apa yang telah termaktub dalam persetujuan majoriti perbincangan topik ini...

persoalannya, mampukah kita melakukannya,.. yang mana perbuatan ni telah sebati dalam kehidupan masyarakat kita...ana percaya, bagi yang belom pernah diuji dengan dugaan ini, memang boleh berhujah menyatakan kebanggaannya tidak pernah terlibat dengan dosa yang menjadi rutin hidup pemuda pemudi hari ni sebelum kawin...tapi bagi yang pernah diuji, apakah kita boleh menjadikan kesalahan dan kesilapan lalu sebagai kayu pengukur untuk kita menilai tahap keperibadian dan sahsiah diri seseorang....Kenapa kita tidak menilai ia dari suatu sudut yang positif...seseorang yang pernah terjatuh dan bangun semua lebih hebat dari seseorang yang tidak pernah jatuh dan tidak tahu apa itu erti jatuh....so, bagi ana    ilmu dan pengalaman yang banyak mengajar erti kehidupan mereka, harus lah dijadikan iktibar dan panduan pada sesiapa yang belom pernah diuji...bukannya menghukum mereka sesuka hati...merendah2 kan diri orang lain...

Maafla jika jawapan ana tadi (boleh ke) menjadi suatu persoalan bodoh untuk dijawab....Mungkin ia bersifat terlampau umum membenarkan ia terlalu kabur dan sukar difahami....

dan daripada respon2 positif daripada sahabat2 sekalian, telah memberi sedikit penjelasan yang bermanfaat sekaligus menguatkan pendirian ana yang kadang kala hampir tergoyah lantaran pengaruh yang begitu kuat membedal....

tahniah kepada sahabat2 sekalian jika ada yang belom 'tercemar' dengan hal2 yang boleh mendekatkan diri dengan zina kecik ni...tanpa sms...tanpa chatting....tanpa email...tanpa panggilan telefon...tanpa pertemuan....dengan seseorang yang berlaianan jantina...

wallahu a'lamm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 26-08-06 00:18


posted by Syahbi

"Cinta ketika remaja, adakah ia perlu, harus atau tidak? Terdapat pelbagai pendapat tentang hal ini namun bagi saya cinta sesama insan ketika remaja boleh dijalinkan asalkan masing-masing tahu batasan dan mengawal perasaan cinta itu.

Perasaan untuk mencintai dan dicintai memang tidak dapat dielakkan oleh semua insan terutamanya bagi remaja. Perhubungan ini seharusnya membawa kesan yang positif bagi remaja kerana mereka mempunyai pendorong untuk memberi galakan atau persaigan dalam bidang pelajaran selain daripada ibu bapa mereka yang sentiasa mendoakan kejayaan mereka.

Namun remaja haruslah mengamalkan sikap berhati-hati dan tidak melanggar batasan adat timur dan agama semasa bercinta. Mereka seharusnya mengikut perasaan remaja mereka dan sama-sama belajar untuk menjadi orang dewasa yang lebih baik.

Ramai pasangan yang melafazkan cinta, tetapi sebenarnya mereka tidak mengetahui mengapa dan Kenapa mereka bercinta. Alam percintaan sememangnya indah, bagi pasangan yang sedang asyik dilamun cinta, dunia ini ibarat mereka yang punya.

Namun begitu masih ramai yang tidak mengetahui apa itu cinta dan bagaimana mahu menjadikan ikatan cinta yang dijalin akan terus membawa ke jinjing pelamin. Kefahaman tentang konsep cinta antara lelaki dan wanita perlu diketahui serba sedikit agar hubungan cinta yang dijalin tidak membawa kepada kekecewaan.

Bagi wanita cinta adalah sejenis emosi. Kepada orang lelaki cinta adalah suatu peristiwa, suatu kejadian dan bukannya emosi. Setiap peristiwa mempunyai permulaan dan penghujung. oleh itu bagi orang lelaki sekali mereka jatuh cinta dengan wanita, maka cinta itu akan terus kekal jika tiada halangan yang menimpa.

Oleh sebab itu, lelaki apabila telah melafazkan cintanya kepada wanita, tidak kiralah melalui apa sekali pun, sama ada ikatan janji yang diucapkan sesama sendiri, ikatan tali pertunangan, mahupun melalui pernikahan, maka baginya selepas itu perkataan cinta tidak perlu disebut-sebut lagi.


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....
[ Telah diedit oleh: farah_hanan pada 26-08-06 00:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 02:47


parti PAS memperjuangkan islam di malaysia...
parti pas sangat tak bersetuju pembinaan pusat kasino /pusat judi yang baru....kerana judi itu HARAM...pas memang tegas akan hal ini....
pimpinan pas mengkritik kerajaan kerana hendak mewujudkan satu lagi pusat kasino yang baru....so, parti pas menyebarkannya di surat khabar harakah,mengadakan demonstrasi membantah,menandatangani petisyen,mengadakan ceramah2 umum....
menegaskan bahawa judi itu haram dalam islam.....
so,adakah tindakan parti pas ini radikal???pas bukannya membakar kedai2 judi yang ada,tidak juga membunuh orang2 yang terlibat di sebalik penubuhan pusat kasino yang baru...tidak juga memaksa orang awam jangan beli nombor ekor....pas pun takdelah menyerbu pusat2 nombor ekor dan membuat huru-hara di dalamnya....pas pun tak tangkap orang islam yang beli nombor ekor....

tapi tindakan parti pas tegas tak???tentulah tegas...sebab mereka selalu ingatkan orang ramai dalam ceramah2,dalam paper,buat demo bantahan,hantar petisyen..iitu semua tindakan yang tegas sebab apa yang nak diperjuangkan oleh pas ialah isu judi..isu yang babitkan halal-haram..

sama juga dalam isu couple ni...kita tahu couple sebelum nikah itu haram..sama macam isu judi tadi...
so,kita kena tegaskan melalui penulisan2,ceramah2 di surau,edarkan risalah2 kesedaran,bagi tazkirah kat member2.....tapi kita takdelah menengking2 orang yang bercouple tu,terajang dia ke....tak bertegur sapa dengan dia ke...kita berbaik dengan dia,beri salam,senyum....tapi bila part memberi tazkirah..kita susunlah ayat2 yang menimbulkan kesedaran kat dia,mungkin dia akan terpukul mendengarnya.....kita sertakan beberapa analogi menarik...then,sampaikan ayat2 quran...adakah ini yang dikatakan radikal????rasanya tak ada apa yang radikal dan jumud pun...kita tetap tegaskan haramnya bercouple,dan kita tunjukkan prinsip yang jelas tentang haramnya bercouple...namun untuk menengking2 mereka bukanlah sikap kita..itu saja...adakah radikal dan jumud juga???

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 03:01


kita juga bukan sekadar hanya menyatakan haramnya bercouple tanpa solution...
kita dah menyatakan bahawa solutionnya ialah nikah....lebih cepat nikah,lebih cepat menjauhi maksiat dan dosa akibat bercouple tadi..
bukannya tak ada solution..ada solution..solution ialah nikah....kan dah dinyatakan!solutionnya ialah cepat-cepat nikah dengan budak lelaki/perempuan yang disukai itu...itu saja satu2nya jalan keluar.....
dan nasihat saya ialah kepada yang masih tak nampak lagi solution daripada masalah couple sebelum nikah ini, cuba2lah baca buku tentang indahnya pernikahan islami..banyak buku seumpama ini di pasaran....cuba jauhkan dari baca novel2 cinta,dengar lagu2 khayal cinta,tengok filem2 cinta..merosakkan mind-set kita saja benda-benda macam tu....
jangan budayakan couple sebelum nikah..sepatutnya yang dibudayakan ialah couple selepas nikah....kalau dah teringin sangat nak bercouple,nikah cepat-cepat....bukannya mengambil tindakan dengan tackle seorang laki/perempuan dan bercouple dengannya...bukan begitu!!!
ambil tindakan tepat...bernikahlah,then bercouplelah anda semahunya dengan isteri anda....itu saja yang HALAL...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 26-08-06 11:23


amat bersetuju dengan jumaat

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 26-08-06 13:23


bacalah buku pink yang bertajuk 'di jalan dakwah aku menikah'.lupa pula ana siapa penulisnye :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 22:40


dalam budaya kita rakyat melayu-islam malaysia ini...
kita selalu nampak yang judi,arak dan makan daging bab* itu haram....
kita sangat sensitif apabila ada pihak atau golongan yang cuba meng'halal'kan judi,arak dan makan daging bab* ini.....
kita bangkit menentang pihak2 yang cuba meng'halal'kannya....
tapi apabila isu couple sebelum nikah ini dibangkitkan, kita seolah-olah tidak tahu atau keliru akan keharaman perkara tersebut..
kita memandang seolah-olah HARAMnya couple sebelum nikah ini tidak sama dengan HARAMnya bab*,minum arak,berjudi..
padahal sama saja,setara saja....mana ada perbezaan antara haramnya couple sebelum nikah dengan haramnya bab*,arak dan judi tadi...
tapi, kena kita betul-betul terasa dan sensitif apabila ada pihak cuba meng'halal'kan arak,judi dan bab*...namun apabila tiba bab couple sebelum nikah, kita seolah-olah mempertahankan bahawa couple sebelum nikah itu halal selagi mengikut batas-batas syariat!!!!
anda nampak tak mentaliti semacam ini dalam masyarakat kita???
kalau macam itu,bolehlah saya kata bahawa berjudi itu halal selagi mengikut batas-batas syariat....minum arak itu halal selagi mengikut batas-batas syariat...makan bab* itu halal selagi mengikut batas-batas syariat!!! macam tu ke???
itulah kesalahan paling besar...kita seolah-olah meringankan permasalahan couple sebelum nikah yang jelas HARAM,namun apabila tiba bab bab*,arak,judi..kitalah orang yang paling sensitif dan memandang besar permasalahan ini..
padahal,sepatutnya,sikap kita ialah memandang besar dalam setiap masalah yang dah jelas hukumang besar pada bab judi,arak dan bab* halal-haram...
bukannya hanya memandang besar bab judi,arak dan bab* sahaja,tapi bab couple sebelum nikah juga perlu kita pandang besar!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 22:46


kena kita betul-betul terasa dan ...
*pembetulan
Kenapa kita betul-betul terasa dan..

---------------------------------------------------------------------------------------------------

padahal,sepatutnya,sikap kita ialah memandang besar dalam setiap masalah yang dah jelas hukumang besar pada bab judi,arak dan bab* halal-haram...

*pembetulan
padahal,sepatutnya,sikap kita ialah memandang besar dalam setiap masalah yang dah jelas hukum halal-haram...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 26-08-06 23:03


Pada 26-08-06 22:40 , jumaat posting:

!!! QUOTE !!!

dalam budaya kita rakyat melayu-islam malaysia ini...
kita selalu nampak yang judi,arak dan makan daging bab* itu haram....
kita sangat sensitif apabila ada pihak atau golongan yang cuba meng'halal'kan judi,arak dan makan daging bab* ini.....
kita bangkit menentang pihak2 yang cuba meng'halal'kannya....
tapi apabila isu couple sebelum nikah ini dibangkitkan, kita seolah-olah tidak tahu atau keliru akan keharaman perkara tersebut..
kita memandang seolah-olah HARAMnya couple sebelum nikah ini tidak sama dengan HARAMnya bab*,minum arak,berjudi..
padahal sama saja,setara saja....mana ada perbezaan antara haramnya couple sebelum nikah dengan haramnya bab*,arak dan judi tadi...
tapi, kena kita betul-betul terasa dan sensitif apabila ada pihak cuba meng'halal'kan arak,judi dan bab*...namun apabila tiba bab couple sebelum nikah, kita seolah-olah mempertahankan bahawa couple sebelum nikah itu halal selagi mengikut batas-batas syariat!!!!
anda nampak tak mentaliti semacam ini dalam masyarakat kita???
kalau macam itu,bolehlah saya kata bahawa berjudi itu halal selagi mengikut batas-batas syariat....minum arak itu halal selagi mengikut batas-batas syariat...makan bab* itu halal selagi mengikut batas-batas syariat!!! macam tu ke???
itulah kesalahan paling besar...kita seolah-olah meringankan permasalahan couple sebelum nikah yang jelas HARAM,namun apabila tiba bab bab*,arak,judi..kitalah orang yang paling sensitif dan memandang besar permasalahan ini..
padahal,sepatutnya,sikap kita ialah memandang besar dalam setiap masalah yang dah jelas hukumang besar pada bab judi,arak dan bab* halal-haram...
bukannya hanya memandang besar bab judi,arak dan bab* sahaja,tapi bab couple sebelum nikah juga perlu kita pandang besar!!!!



agak kasar dan keras...


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 26-08-06 23:31


boleh tak dapatkan pendapat ulmak,,,atau dalil2 yang jelas untuk meletakkan hukum bagi couple ni... harap sama² kita dapat maklumat yang lebih jelas....
                                                     ◘

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 26-08-06 23:41


jangan hanya pandai berkokok

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-08-06 05:33


rasullulah s.a.w bersabda:
zina mata itu dengan melihat, zina lidah itu dengan berbicara, zina tangan itu dengan menyetuh, zina telinga itu dengan mendengar, zina hati itu dengan mengangan-angankan dan menginginkan, sedang zina kemaluan dengan membuktikan semuanya itu atau mendustakanya. (riwayat muslim)

sama-samalah kita renungkan hadis rasulullah di atas...
apapun yang kita buat, janganlah kita tengok kecik @ besar sesuatu dosa tu..tapi lihatlah kepada siapa kita menderhaka dan kita mengundang kemurkaan siapa?..wallahua'lam..untuk mengingatkan diri sendiri & sahabat semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-08-06 05:38


Why a Close Friendship between a Man and a Woman Is Un-Islamic
3/11/2004 9:00:00 AM GMT
As-Salamu `alaykum. My son asks me for proof when I tell him he cannot have girls for friends, for purposes other than doing school work, or dealing with colleagues at work, if they are not isolated.



Answer
Wa `alaykum As-Salamu wa Rahmatullahi wa Barakatuh.


In the Name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.



All praise and thanks are due to Allah, and peace and blessings be upon His Messenger.

Dear brother, thanks for your interesting question, which reflects your deep belief in the fact that Islam has answers for every problem facing mankind. Our utmost wish is just for all of us to adhere to the teachings of this great religion which came to save mankind from the peril of succumbing to the material life, to rescue them from darkness of following whims and self inclinations to the light of guidance and eternal prosperity.

Regarding your question, Muslims should have good relations with all people, both males and females. At school, at work, in your neighborhood, etc., you should be kind and courteous to everyone. However, it is not allowed in Islam to take a non-mahram person or persons of the opposite gender as a very close friend. This kind of friendship often leads to haram.

Answering your question, Sheikh Ahmad Kutty, a senior lecturer and an Islamic scholar at the Islamic Institute of Toronto, Ontario, Canada, states:

"It is common knowledge that in Islam, fornication and adultery are grave sins and committing either bears serious consequences in this world and the Hereafter.

However, what is not so well known is that while declaring fornication and adultery as haram (forbidden), Islam does not merely forbid the actual acts, but it also declares as forbidden each and every circumstance or way that leads to fornication and adultery. Allah says, “Do not come near fornication, for it is indeed lewdness and an evil life-style.” (Al-Isra': 32)

Explaining this, the Prophet said, “The fornication of the eyes is staring, the fornication of the ears is listening, the fornication of the tongue is talking, the fornication of the hands is holding, the fornication of the feet is walking, the fornication of the heart/mind is craving and lusting, and finally, the private parts confirm or negate it.” He also said, “Staring is one of the arrows of Satan.” In another report, he said, “You are allowed to have the first accidental look (which is unintentional), but do not continue to stare.”

The laws of Islam are from Allah, our Creator, who knows our weaknesses as well as our strengths better than we can ever do. Women, by nature, desire to be looked at, adored and cherished, while man is inclined to look at women. Allah, the Almighty therefore, warns us against our own natures, which may lead us astray if we do not exercise caution and take the necessary safeguards. Thus, Allah, the Almighty said, “Say to the believing men to lower their gazes and guard their chastity… And say to the believing women to lower their gazes and guard their chastity and not to display their charms in public.” (An-Nur: 30-31)

Having friendship with members of the opposite gender may lead to staring, lustful thoughts, flirtatious behavior and seduction. Although it may not always be the case, there is no way to tell when it could happen and when it would not happen. That is why it is forbidden to mingle and mix freely with members of the opposite sex and to develop friendships with them. It is all part of zina (fornication), which Allah and His Prophet (peace and blessings be upon him) strongly ordered us to abstain from.

Allah, the Almighty has given us laws in order to guard us against the evils that are inherent in our own souls. One recent study conducted about male-female interaction in the workplace concluded that one in every three women had been sexually involved with a co-worker or boss. If this is the case in a professional, business-like environment, then the potential for illicit relations in more casual circumstances has much greater potential. Thus, Allah, the Almighty has been most gracious by not only forbidding fornication and adultery, but also by closing all the doors that lead to them."

sumber: http://www.islamonline.com/cgi-bin/news_service/fatwah_story.asp?service_id=376

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-08-06 05:39


ni pulak tips2 macam mana nak menundukkan pandangan....

Twenty Tips for Lowering the Gaze
3/14/2004 9:10:00 AM GMT
My problem is that I cannot stop looking at women. Please give me some advice because I want to overcome this problem.


Answer
In the Name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.



All praise and thanks are due to Allah, and peace and blessings be upon His Messenger.


Dear questioner! Thank you for your question and the confidence you place in our service and we pray to Allah to enable us render this service purely for His Sake.



Lowering one’s gaze is one of the most important things that a Muslim should do to protect himself from the punishment of Allah. Every sincere Muslim should spare no pains in this regard and should take practical steps to guard his gaze and overcome his weakness.



Focusing on the question at hand, the prominent Muslim scholar Sheikh Muhammad Saleh Al-Munajjid, a prominent Saudi Muslim scholar and lecturer, states:



Shari`ah came to forbid the ways that lead to immorality, one of which is looking at non-mahram (a mahram is a non-marriageable relative) women. Almighty Allah says: “Tell the believing men to lower their gaze (from looking at forbidden things), and protect their private parts (from illegal sexual acts)” (An-Nur:30) In his commentary on this verse, Imam Ibn Kathir wrote: "This is a command from Allah to His believing slaves to lower their gaze and refrain from looking at that which is forbidden to them. So they should not look at anything except that which they are permitted to look at, and they should lower their gaze and refrain from looking at forbidden things. If it so happens that a person’s gaze accidentally falls upon something forbidden, he should quickly avert his gaze."


It was narrated that Jarir ibn `Abdullah said: “I asked the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him) about an accidental glance, and he commanded me to avert my gaze.” (Muslim) Imam An-Nawawi said: "What is meant by an “accidental glance” is when a person’s glance unintentionally falls upon a non-mahram woman. There is no sin on him for the first glance, but he must avert his gaze immediately. If he averts his gaze immediately there is no sin on him, but if he continues looking, then he will be a sinner, because of this hadith, for the Prophet (peace and blessings be upon him) commanded him to avert his gaze, and Allah says: “Tell the believing men to lower their gaze (from looking at forbidden things), and protect their private parts (from illegal sexual acts)” (An-Nur: 30)


Men must lower their gaze and refrain from looking at forbidden things in all circumstances, unless there is a valid reason, such as giving testimony, medical treatment, proposing marriage, buying a slave woman, engaging in financial transactions such as buying and selling, etc. In all these cases it is permissible to look as much as is required, and no more.


There are means which help a person to lower his gaze, and we ask Allah to help you to do them:


1 – Bearing in mind the fact that Allah is watching you, that He sees you and is with you (by His knowledge) wherever you go. It may be a secretive glance of which your closest neighbor is unaware, but Allah knows of it: “Allah knows the fraud of the eyes, and all that the hearts conceal.” (Ghafir:19)


2 – Seeking the help of Allah, beseeching Him and calling upon Him. Almighty Allah says: “And your Lord said: Invoke Me I will respond to your (invocation).” (Ghafir: 60)


3 – You should know that every blessing you enjoy comes from Allah, and requires that you should give thanks for it. Part of being grateful for the blessing of sight means that you should protect it from looking at that which Allah has forbidden. Is there any reward for a good deed, other than good? “And whatever of blessings and good things you have, it is from Allah.” (An-Nahl: 53)


4 – Striving with your self and training yourself to lower your gaze and be patient in doing so, and never giving up. Allah says: “As for those who strive hard in Us (Our Cause), We will surely guide them to Our paths.” (Al-`Ankabut: 69) The Prophet (peace and blessings be upon him) said: “Whoever seeks to be chaste, Allah will make him chaste, and whoever seeks to be independent of means, Allah will make him independent of means, and whoever strives to be patient, Allah will make him patient…” (Al-Bukhari)


5 – Avoiding places where a person feels he will be exposed to the temptation of looking, if he can manage to avoid them, such as going to marketplaces or malls, and sitting idle in the street. The Prophet (peace and blessings be upon him) said: “Beware of sitting in the street.” They said, “We have no alternative; that is where we sit and talk.” He said, “If you insist on sitting there, then give the street its rights.” They said, “What are the rights of the street?” He said, “Lowering the gaze and refraining from causing offence…” (Al-Bukhari and Muslim).


6 – You should realize that you have no choice in this matter, regardless of what the circumstances are and no matter how great is the temptation or motive to do evil, and no matter what emotions and overwhelming desires stir within your heart. You must lower your gaze and refrain from looking at forbidden things in all places and at all times. You cannot use excuses such as the environment being corrupt, or justify your mistakes by saying that you are surrounded by temptation.


7 – Doing a lot of voluntary acts of worship, because doing a lot of them whilst also regularly doing the obligatory acts of worship is a means of protecting one's physical faculties. According to a hadith qudsi (Divine), Allah said: “… and My slave continues to draw close to Me with supererogatory works so that I shall love him. And when I love him, I am his hearing with which he hears, his seeing with which he sees, his hand with which he strikes and his foot with which he walks. Were he to ask (something) of Me, I would surely give it to him, and were he to ask Me for refuge, I would surely grant him it.” (Al-Bukhari)


8 – Remembering that the earth on which sin is committed will bear witness for or against us. Allah says: “That Day it will declare its information (about all that happened over it of good or evil).” (Az-Zalzalah: 4)


9 – Bearing in mind some of the texts which forbid one from letting the gaze wander freely, such as the verse in which Allah says: “Tell the believing men to lower their gaze (from looking at forbidden things).” (An-Nur: 30)


10 – Avoiding unnecessary looks, so that you only look at what is needed to look at, and you do not allow your gaze to wander right and left so that it falls upon something the effects and temptation of which cannot be got rid of quickly.


11 – Marriage is one of the most effective remedies. The Prophet (peace and blessings be upon him) said: “Whoever can afford it, let him get married, for it is more effective in lowering the gaze and in guarding one’s chastity. And whoever cannot afford it, let him fast, for it will be a shield for him.” (Al-Bukhari and Muslim).


11 – Remembering al-hur al-`een (maidens in Paradise), which will motivate you to be patient in avoiding that which Allah has forbidden, hoping to obtain this blessing. Allah said: “Companions of equal age.” (An-Naba': 33) And the Prophet (peace and blessings be upon him) said: "If a woman of the people of Paradise were to look out over the people of this earth, it would light up everything in between and fill it with fragrance, and the veil of her head is better than this world and everything in it.” (Al-Bukhari)


12 – Bearing in mind the shortcomings of the one who takes your attention and tempts you to look at her, and keep in mind the filth and waste material that is carried in the gut.


13 – Checking yourself from time to time and striving to make yourself lower your gaze whilst being patient, realizing that everyone makes mistakes.


14 – Thinking of the pain and regret that will result from this looking, and the negative effects of allowing one’s gaze to wander.


15 – Understanding the benefits of lowering one's gaze, as mentioned above.


16 – Bringing up this topic during meetings and gatherings, and explaining its dangers to others.


17 – Advising your relatives, telling them not to wear clothes that attract attention and show their beauty, such as how they dress, wearing bright colors, how they walk, speaking too softly, etc.


18 – Warding off passing thoughts and the whispers of Satan before they take hold and are acted upon. Whoever lowers his gaze after the first glance will be saved from innumerable problems, but if he continues to look he cannot be certain that seeds that will be difficult to remove, will not be planted in his heart.


19 – Being afraid of an evil end, and of a feeling of great regret at the point of death.


20 – Keeping the company of good people, because you are naturally affected by the characteristics of the people you mix with, and a person will follow the way of his close friend, and a friend will pull you to follow his way."




Allah Almighty knows best.

sumber: http://www.islamonline.com/cgi-bin/news_service/fatwah_story.asp?service_id=393

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-08-06 05:43


apabila islam itu diFAHAMi dan diamalkan dengan bersungguh2...
kita akan nampak kecantikan islam dan merasa bahagia dengannya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-08-06 08:13


Assalamualaikum.......

Matlamat tak menghalalkan cara..itu hakikatnya....kita kena bertegas dalam amal makruf nahi mungkar....

Kebanyakkan dai'e kurang nahi mungkar iaitu mencegah kemungkaran...malah tidak menunjukkan teladan yang baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

espiranza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 935
Posting: 192
Dari: negara akhirat kekal abadi

zambia   avatar


posticon Posting pada: 27-08-06 13:07


hm..
salaam buat pembaca sekalian..ana nampak topik ini agak panas..'panas' as in saling berbalas-balas..

ana nampak perumpamaan couple dibandingkan dengan arak/makan benda-benda haram etc..
dan ana nampak masyarakat sekarang memang menjadikan budaya couple ni, seperti perkara biasa..?
dan ana juga nampak, betapa indahnya akhlak rasulullah yang patut kita contohi dan teladani..dan susuri seerah dan meneruskan kesinambungan perjalanan perjuangan baginda..

bila nak dibuang budaya couple ini, tak dinafikan memang boleh, cuma perlu berperingkat2..seseorang itu perlu faham..Kenapa dia perlu tinggalkan couple ni..bukan sebab tak sayang kan pasangan tu, cuma sebab sayangla kena tinggalkan..sebab mengharapkan perjalanan baitul muslim yang lebih suci..alas, cinta ALLAH yang dicari..pasangan itu hanya sebagai wadah untuk kita lebih mencintaiNya..

perlu diingatkan, tinggal arak dan perkara2 haram yang lain semua, Allah perintahkan semasa zaman rasulullah di madinah..Kenapa tak secara drastik?Kenapa tak masa id mekah ,diperintahkan untuk buat semua itu?sebab ALLAH tahu, bawa manusia kepada mengenal dan mencintai ALLAH dahulu..sesorang itu perlu ada ikatan dan hubungan yang sangat kuat dengan yang Maha Kuat dulu..jadi makanan tauhid diberi..barulah di madinah perkara2 syarie berjaya dilaksanakan..

so, koreksi diri semula, koreksi keluarga, koreksi masyarakat kita semula..apa yang perlu dan sepatut nya dipupuk dalam masyarakat..yerp, individu muslim..usaha ke arah nya?semua perlu disedarkan..dikejutkan dan diberi makanan ruhi..pentarbiyahan perlu dimantapkan..dan semua benda kena centralised towards mencari keredhaan ALLAH..

tapi cuba lihat dengan keadaan dan persekitaran yang tidak menggalakkan langsung proses pembinaan kebaikan..media semua, isk..sedangkan bahan bacaan yang baik seperti majalah yang menggalakkan sesorang itu jadi lebih baik pun sangat susah nak cari..so ana rasa setiap orang perlu galakkan apa jua kebaikan yang boleh untuk dipupuk pada diri, dan masyarakat..rasulullah tu contoh tauladan terbaik..kita dok gaduh2 kat sini, menyakitkan hati orang sana sini..kan dah effect ruh kita..sebab timbulnya sakit hati etc..jadi mana lebih perlu diutamakan?bersangka baik lah sesama kita..tapi bukan berputus asa dari mencegah kemungkaran..menjaga ukhwah islamiah itu wajib..

jangan kerana ingin mencegah suatu kemungkaran, maka terjadinya kemungkaran yang lebih besar..

aseef salah kata..perlu saling tampung menampung dan sayang menyayangi..kena bersatu sebagai satu ummah..sama-sama cuba perbaiki diri..
wallahu'alam wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For espiranzaProfil   Hantar PM kepada espiranza   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 27-08-06 13:19


susah jugak bila belum dapat hidayah dr Allah swt
jadi, sesamer lah kita berdoa agar kita semua mendpat hidayahNya

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-08-06 16:35


saya minta maaf kepada yang terasa...
tapi saya takut kalau saya tak jelaskan perkara ini sejelas2nya,bagaimana saya mahu menjawab pertanyaan allah di akhirat kelak..padahal tanggungjawab menyampaikan perkara ini sangatlah besar.....
oleh itu, atas dasar ini, saya menyampaikan perkara penting ini supaya kita semua boleh ambil manfaat.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-08-06 17:12


syukran Al-akh jumaat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-08-06 17:15


:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 27-08-06 18:33


:roll: :-? :-o :-(
kehabisan idea
:-di


-----------------
berjihad kerana Allah swt


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-08-06 19:46


kita kena sebar2kan kat kawan-kawan kita bahawa couple sebelum nikah ini HARAM!!!
dan jangan kita terus menghukum mereka...kita kena bagi tau mereka dengan analogi2 menarik dan sertakan sekali ayat2 quran dan hadith...
dan jangan terus kata HARAM tanpa memberikan solution....berikan kepada mereka solution...galakkan kepada mereka supaya menikah lebih awal...
ceritakan kepada mereka betapa indahnya pernikahan islami
kalau mereka ada masalah hendak menundukkan pandangan,bagi tau tip2 macam mana nak menundukkan pandangan....
tapi kita tetap kena sebar2kannya kepada member2 kita...dan jangan lupa sebar2kannya kepada budak-budak sekolah menengah....
sebab kita lihat budak-budak sekolah menengah sekarang ni semakin parah gejala couple di kalangan mereka......
ialah..jiwa remaja..sentiasa bergelora..sentiasa nak ada orang caring,ambil berat pasal dia....
benda ini dah semakin merebak di sekolah2..kalau nak cerita keadaan kat universiti,apatah lagi............
so,macam mana kita marah kalau ada pihak nak bina satu lagi pusat kasino di malaysia ini...macam tu jugaklah kita marah kalau ada member2 kita dah mula nak terjebak dengan benda couple ini...
sebab saya melihat,mentaliti orang-orang kita masih menganggap couple sebelum nikah ini boleh asalkan menjaga batas-batas...sebenarnya tidak...
dan saya juga melihat mentaliti orang-orang kita ini MESTI nak bercouple dengan lawan gender tapi mentaliti nikah awal tak ada pun dalam fikiran mereka...
kadang-kadang kita pelik,Kenapa mereka lebih memilih perkara yang dah diharamkan sedangkan islam dah beri satu lagi alternatif iaitu nikah-perkara yang dihalalkan..tapi tetaaaaaaaaaaaap jugak nak yang haram tu..
itu sebabnya kita kena beri penerangan yang jelas kepada mereka ini tentang keharaman benda ini..sebab ramai dikalangan masyarakat kita masih kabur akan hal ini...
kalau kita nasihatkan mereka supaya jangan minum arak,confirm mereka mudah nak ikut sebab mereka dah tahu dah hal itu....tapi kalau kita nasihatkan mereka jangan bercouple sebelum nikah,mereka merasa pelik dan kabur..sebab apa mereka pelik dan kabur??sebab budaya couple sebelum nikah ini dah jadi budaya yang core dalam masyarakat...
sebaliknya pulak, budaya minum arak dikalangan melayu-islam masih lagi belum menjadi budaya yang core dalam masyarakat..itulah sebabnya mereka senang menerima yang arak tu memang haram diminum..
jadi,sama-samalah kita menyebarkan bahawa couple sebelum nikah ni HARAM!!
dengan analogi2 menarik beserta ayat2 quran dan hadith....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-08-06 20:30


kalau kita tengok drama2 melayu yang menceritakan tentang seorang lelaki peminum arak,ketagih berjudi...apa yang tergambar di pemikiran kita pada masa itu ialah kita anggap jijik apa yang dibuat oleh laki tu,kita anggap laki tu sampah masyarakat,kita anggap lelaki itu menzalimi dirinya sendiri, kita anggap lelaki tu sangat jahat..dan banyak lagilah pemikiran negatif yang timbul apabila melihat lelaki ketagih tengah teguk arak dan orang sedang ligat bermain judi..........
sebab di pemikiran kita dah set dah yang minum arak dan berjudi ni adalah haram dalam islam,satu budaya negatif yang sama sekali tidak boleh diterima dalam masyarakat......
tapi apabila kita tengok drama yang mengisahkan anak muda sedang bercouple,berkepit..berdating,berbalas sms,berchatting antara laki-perempuan bukan mahram, Kenapa dalam pemikiran kita masa tu tak ada pun merasa jijik dengan perangai mereka???tak ada pun kita menganggap mereka ini orang jahat,tak ada pun kita menganggap mereka ni menzalimi diri mereka sendiri,tak ada pun kita memikirkan bahawa mereka ni sampah masyarakat..Kenapa kita tak menganggap negatif perkara ni seperti mana kita menganggap negatif pada orang yang minum arak dan kaki judi tadi..Kenapa???why???bukankah keharaman bercouple tak ada bezanya dengan keharaman minum arak dan berjudi????bukan ia adalah perkara yang sama iaitu ia tetap haram???apa bezanya haram berjudi dan minum arak dengan haramnya bercouple sebelum nikah.??tak ada beza apapun??tapi Kenapa persepsi kita terhadap orang minum arak dan judi lain dengan persepsi kita terhadap orang bercouple???
itulah sebabnya saya sangat menekankan bahawa kita kena ubah mentaliti dan mind-setting dalam masyarakat kita ini....kita kena bagi masyarakat kita nampak yang betapa berdosanya seseorang itu minum arak,berjudi tak ada bezanya dengan betapa berdosanya becouple sebelum nikah..
kita kena berjuang ubah mentaliti ini..kita kena berjuang!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-08-06 20:45


siapa lagi nak ubah mentaliti dan budaya bercouple sebelum nikah ini kalau bukan kita???siapa lagi?????umat semua berharap pada kita yang ada sedikit kesedaran....takkan kita nak lihat benda ini terus berkembang,berkembang dan berkembang....kita marah kalau dengar statistik yang menunjukkan semakin ramai anak luar nikah...kita marah dan malu kalau ada ahli keluarga kita yang kena tangkap khalwat...kita marah dan malu kalau ada ahli keluarga kita berzina,mengandung sebelum nikah.....tapi itu semua dah terlambat beb!itu semua dah terlambat!!!!!!
itu sebab kita kena ingatkan kepada member2 kita yang couple sebelum nikah itu HARAM!!!...CHATTING,BERBALAS SMS,BERBALAS EMAIL TANPA ADA urusan syarie antara laki-wanita bukan mahram tu HARAM!! tapi kena caranyalah... kena betul pendekatannya....
marilah kita berjuang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

alburtuqol
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.06.2006
Ahli No: 24988
Posting: 69
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 27-08-06 22:54


gejala seksual di kalangan remaja...sebab tak ada berani yang tegur...orang yang banyak ilmu agama yang kena gerakkn semua ni..nanti kalau zina tepi jalan pun orang dah tak kisah bagaimana???umat islam tak kiralah yang alim atau tak perlu bersatu jagan nak gaduh pasal bnde2 yang remeh temeh macam hadas lain2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alburtuqolProfil   Hantar PM kepada alburtuqol   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 27-08-06 23:20


couple lepas itu gejala sexual then anak luar nikah, buang anak
Kalau tak pun abortion
tu lah dunia remaja sekarang
hapuskan punca!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

ibn_Taib
Warga Rasmi
Menyertai: 31.07.2006
Ahli No: 25518
Posting: 10
Dari: Baling,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-08-06 00:24


1. Dan apabila seseorang manusia ditimpa kesusahan, merayulah ia ditimpa Kami (dalam segala keadaan), sama ada ia sedang berbaring atau duduk ataupun berdiri; dan manakala Kami hapuskan kesusahan itu daripadanya, ia terus membawa cara lamanya seolah-olah dia tidak pernah merayu kepada Kami memohon hapuskan sebarang kesusahan yang menimpanya (sebagaimana ia memandang eloknya bawaan itu) demikianlah diperelokkan pada pandangan orang-orang yang melampau apa yang mereka lakukan. (Yunus : 12)


2. Dan demi sesungguhnya! kalau Kami memberinya pula kesenangan sesudah ia menderita kesusahan, tentulah ia akan berkata: "Telah hilang lenyaplah dariku segala kesusahan yang menimpaku". Sesungguhnya ia (dengan kesenangannya itu) riang gembira, lagi bermegah-megah (kepada orang ramai). (Hud : 10)


3. Dan apabila manusia disentuh oleh sesuatu bahaya, mereka segera berdoa kepada Tuhan mereka dengan keadaan rujuk kembali bertaubat kepadaNya; kemudian apabila Allah memberi mereka merasai sesuatu rahmat daripadaNya, tiba-tiba sebahagian dari mereka mempersekutukan sesuatu yang lain dengan Tuhannya; (Ar-Ruum : 33)


4. Dan apabila Kami beri manusia merasai sesuatu rahmat, mereka bergembira dengannya (sehingga lupa daratan); dan jika mereka ditimpa sesuatu bencana disebabkan apa yang telah dilakukan oleh tangan mereka sendiri, tiba-tiba mereka berputus asa. (Ar-Ruum : 36)


5. Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan hartabenda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?" Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada ugama Allah). (Al-Baqarah : 214)


6. Wahai sekalian orang-orang yang beriman! Mintalah pertolongan (untuk menghadapi susah payah dalam menyempurnakan sesuatu perintah Tuhan) dengan bersabar dan dengan (mengerjakan) sembahyang; kerana sesungguhnya Allah menyertai (menolong) orang-orang yang sabar (Al-Baqarah : 153)


7. Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar: (Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali." (Al-Baqarah : 155-156)


8. Dan (berhubung dengan hal kaum yang kufur ingkar) Allah memberikan satu contoh: Sebuah negeri yang aman damai dan tenteram, yang didatangi rezekinya yang mewah dari tiap-tiap tempat, kemudian penduduknya kufur akan nikmat-nikmat Allah itu, maka Allah merasakannya kelaparan dan ketakutan yang meliputi keseluruhannya disebabkan apa yang mereka telah lakukan. (Al-Nahl : 122)


9. Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: "Kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)? Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang orang-orang yang berdusta. (Al-Ankabut : 2-3)


10. Dan ada di antara manusia yang menyembah Allah dengan sikap dan pendirian yang tidak tetap, iaitu kalau ia beroleh kebaikan, senanglah hatinya dengan keadaan itu; dan kalau pula ia ditimpa fitnah kesusahan, berbaliklah ia semula (kepada kekufurannya). (Dengan sikapnya itu) rugilah ia akan dunia dan akhirat, itulah kerugian yang terang nyata. (Al-Hajj : 11)


11. Iaitu orang-orang yang apabila disebut nama Allah, gerun gementarlah hati mereka, dan orang-orang yang sabar (cekal hati) terhadap kesusahan yang menimpa mereka, dan orang-orang yang mendirikan sembahyang, serta orang-orang yang mendermakan sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepadanya. (Al-Hajj : 35)


12. Demi sesungguhnya, kamu akan diuji pada harta benda dan diri kamu. Dan demi sesungguhnya, kamu akan mendengar dari orang-orang yang telah diberikan Kitab dahulu daripada kamu dan orang-orang yang musyrik: banyak (tuduhan-tuduhan dan cacian) yang menyakitkan hati. Dalam pada itu, jika kamu bersabar dan bertaqwa maka sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang dikehendaki diambil berat (melakukannya). (Ali Imran : 186)


13. Wahai orang-orang yang beriman! Sesungguhnya ada di antara isteri-isteri kamu dan anak-anak kamu yang menjadi musuh bagi kamu; oleh itu awaslah serta berjaga-jagalah kamu terhadap mereka. Dan kalau kamu memaafkan dan tidak marahkan (mereka) serta mengampunkan kesalahan mereka (maka Allah akan berbuat demikian kepada kamu), kerana sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (Al-Taghaabun :14)


14. Sesungguhnya harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian, dan di sisi Allah jualah pahala yang besar. (Al-Taghaabun :15)


15. Sesungguhnya manusia itu dijadikan bertabiat resah gelisah (lagi bakhil kedekut); Apabila ia ditimpa kesusahan, dia sangat resah gelisah; Dan apabila ia beroleh kesenangan, ia sangat bakhil kedekut; Kecuali orang-orang yang mengerjakan sembahyang -Iaitu mereka yang tetap mengerjakan sembahyangnya; Dan mereka (yang menentukan bahagian) pada harta-hartanya, menjadi hak yang termaklum - Bagi orang miskin yang meminta dan orang miskin yang menahan diri (daripada meminta); Dan mereka yang percayakan hari pembalasan (dengan mengerjakan amal-amal yang soleh sebagai buktinya); Dan mereka yang cemas takut daripada ditimpa azab Tuhannya (Al-Maarij : 19-27)


16. Dan apa-apa nikmat yang ada pada kamu maka adalah ia dari Allah; kemudian, apabila kamu ditimpa kesusahan maka kepadaNyalah kamu meraung meminta pertolongan. Kemudian, apabila Ia menghapuskan kesusahan itu daripada kamu, tiba-tiba sepuak di antara kamu mempersekutukan (sesuatu yang lain) dengan Tuhan mereka. (Mereka melakukan yang demikian) kerana mereka kufur, tidak bersyukur akan nikmat-nikmat yang kami berikan kepada mereka. Oleh itu, bersenang-senanglah kamu (dengan nikmat-nikmat itu bagi sementara di dunia), kemudian kamu akan mengetahui (balasan buruk yang akan menimpa kamu). (An-Nahl : 53-55)


17. Dan apabila Kami kurniakan nikmat kepada manusia, berpalinglah ia serta menjauhkan diri (dari bersyukur); dan apabila ia merasai kesusahan, jadilah ia berputus asa. (Al-Isra' : 83)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_TaibProfil   Hantar PM kepada ibn_Taib   Quote dan BalasQuote

alhijaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.08.2006
Ahli No: 26034
Posting: 32

Perak  


posticon Posting pada: 28-08-06 11:46


hapedaa...........orang lain pun cinta juga???tak hingaq pun...kawin terusssss laaaa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhijazProfil   Hantar PM kepada alhijaz   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 30-08-06 22:15


alasan couple sebelum kawin...

1. kawin ?? muda lagi....nak cari keserasian dalam hubungan

2. kedudukan tak teguh lagi, ye lah..masih belajar, mana nak cari duit, duit belajar pun pakai duit mak bapak...nak bagi anak orang makan apa??

3. takut terlepas...mungkin awek atau pakwe mereka cun atau handsome...sebab tu kena jaga hati baik2...takut terlepas...tak nak lah melepas...

4. nak belajar erti kehidupan katanya....ye lah, kena cari pengalaman dulu sebelum bina mahligai bahagia....

5. orang lain bercinta....aku pun nak bercinta....lebih2 lagi bila saham sedang melonjak...rugi lah.....

6. mungkin bangga agaknya, bila diri dah berempunya...yela, sekurang2nya rasa diri ni special di mata orang lain...

7. bla...bla...bla....

memang lah, tak dinafikan...budaya couple ni satu penyakit yang agak serius dalam masyarakat kita hari ni...dan ada fakta yang menyatakan, kebanyakkan punca segala kemaksiatan adalah berpunca dari budaya couple...bila kurap dah menjadi barah, agak sukar untuk kita ubati, rawati....perlu rawatan yang teliti penuh hemah....lebih2 lagi berdepan dengan masyarakat2 millenium berfikiran moden ni...ingin menyingkir budaya yang dianggap ortodok...budaya kuning masuk serang budaya kita, mana yang baik disingkir jauh2..bagi mereka, tak sesuai...zaman lapuk, mana boleh pakai lagi...zaman moyang aku sesuai lah......hak buruk tu jugak lah, diagung2 kan....

itu kata mereka...apa kata kita pula....
sesetengah individu yang tak pernah couple dan tak pernah merasai nikmat cinta, mungkin mempertahankan alasan mereka dengan cara tersendiri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 30-08-06 22:20


betul lah apa yang jumaat hujahkan...bagi ana, selagi kita faham apa itu maksud "niat tak menghalalkan cara", sudah cukup untuk menjawab segala persoalan ini.....

segala2 telah terjawab....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-09-06 15:58


tapi perang terhadap maksiat akan terus hidup

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-09-06 17:03


:oops: mereka terpengaruh dengan media televisyen ini.....tak pun cerita-cerita barat....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

alhijaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.08.2006
Ahli No: 26034
Posting: 32

Perak  


posticon Posting pada: 04-09-06 14:45


JAGA IMAN.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhijazProfil   Hantar PM kepada alhijaz   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 04-09-06 15:00


:oops:
budaya couple ni dah terlalu sebati dengan jiwa remaja hari ni
Kalau tak couple, tak boleh....

bila suruh kawin...tak hendak..
masih belajar, nak bagi anak orang makan apa?? pasir???
biasalah jawapan itu kita terima... :-(

erm...bukan senang nak kikis perkara yang dah sebati, tambah2 lagi makin ramai yang terlibat dan bertindak menghalalkannya
mentaliti masyarakat, bukan setakat remaja tapi ibubapa turut membenarkan(menghalalkan dengan syarat ikut syariat islam) :roll:

yang tidak terlibat, alhamdulillah...cekalkan hati, saya tahu banyak cabaran untuk kekal 'suci' :-P
buat yang pernah terlibat, bertaubatlah :-)
yang sedang terlibat, carilah menyelesaian terbaik..kawin dan bertaubatlah :-)
yang teringin nak terlibat...mintaklah petunjuk dari Allah swt, mintk perlindungan..semoga Allah swt kuatkan iman
:oops:
dan untuk semua...cubalah tegur-menegur....terutama kepada keluarga terdekat, sahabat-sahabat dll
semoga Allah swt bersama kita :roll:

wallahualam

:-P


-----------------
berjihad kerana Allah swt
[ Telah diedit oleh: nuraisha pada 04-09-06 15:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-09-06 17:51


basmallah...
alssalamualaikum...

kenapa nak gaduh2 kat ruangan forum ni???
benda ni boleh setel punya...
benda dunia ni paling mudah untuk disetlkan..tak ada masalah..
ntahye...antum ni...ukhwah dot net..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-08-08 10:27


salam...
dah lama betul topik ni...tapi menarik juga. tajuk ni sudah banyak diperkatakan...mudah sungguh jalan Yahudi untuk melemahkan kita...tanpa Yahudi pun, kita lemah sebab itu tuntutan nafsu dalam diri setiap insan...

susahnya jalan pejuang Islam untuk menentang tuntutan nafsu ni. memang sampai bila pun tak dapat pisahkan nafsu dengan diri manusia. kalau dah terlanjur couple, jangan melemahkan pejuang untuk menentang couple. sokong saja...

apapun All The best to you all........

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 14-08-08 11:25


kejap...
chup...
ini ada sikit kemusykilan lah..
saya xcouple..
hanya terfikir saja...
*couple lepas kawin...
-memang benda ini baik..tapi bagaimana nak kenal dengan laki 2..
     silap-silap; kaki pukul..
     laki zaman sekarang bukan boleh percaya..
     nampak baik..
     sembahyang xtinggal..tapi balik uma..
     pukul isteri..zalimi isteri sendiri...
     bagaimana ye??
     kalau da kawin..dok kena pukul hari-hari sampai lembik..
     aaadddeeess.....
     ini yang lemah ini...si isteri nak lari da tak boleh..
     sebab talak ini pada tangan si suami..

*tkot nak kahwin..payah nak cari lelaki yang baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.162551 saat. Lajunya....