Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Akan sentiasa ada yang memperbodohkan selagi masih ada yang rela diperbodohkan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 5 hari yang lalu


Pantun
Topik: pepatah yang dipatahkan


Carian Forum

Moderator: Administrator, Maricella
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pantun
    »» pepatah yang dipatahkan

Please Mendaftar To Post


Oleh pepatah yang dipatahkan

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-05-06 16:39


> > 1. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kereta pun boleh undur,
> > terlajak
> > kapal terbang tak ada gear reverse, Sorry.
> >
> > 2. Bersatu kita teguh, bercerai kita kahwin lain.
> >
> > 3. Sudahlah jatuh ditimpa pula tangga lepas tu tercium pulak tahi
ayam.
> >
> > 4. Alang-alang mandi biar guna sabun & syampu.
> >
> > 5. Harimau mati meninggalkan belang, isteri mati meninggalkan
gelang,
> > suami
> > mati meninggalkan hutang. (Itulah...lain kali jangan suruh suami
beli
> > gelang secara hutang)
> >
> > 6. Sebab mulut santan binasa sebab mulut juga... nasi pun habis.
> >
> > 7. Biar putih tulang jangan kuning gigi (gosok, jangan tak gosok
tau)
> >
> > 8. Kalau tiada angin masakan pokok bergoyang kecuali kalau ada
beruk
atas
> > pokok tu.
> >
> > 9. Malang tak berbau tapi kentut boleh berbau walaupun tak
berbunyi.
> >
> > 10. Biar mati bini jangan mati anak (boleh kahwin lagi apa)
> >
> > 11. Alang-alang menyeluk perkasam biar sampai kepangkal ketiak.
> >
> > 12. Biar korek hidung jangan korek tabung.
> >
> > 13. Berakit-rakit kehulu, berenang-renang ketepian lama-lama jadi
letih.
> >
> > 14. Sayangkan anak tangan-tangankan sayangkan isteri kahwin lagi
satu.
> >
> > 15. Kalau padi katakan padi, tidak aku ternanti-nanti, kalau sudi
katakan
> > sudi, kalau tak sudi.....boleh blah.......
> >
> > 16. Harapkan pagar, pagar pun tak boleh harap.
> >
> > 17. Tempat jatuh lagikan dikenang inikan pula tempat kena saman.
> >
> > 18. Hujan emas dinegeri orang, hujan batu dinegeri sendiri, kalau
macam
tu
> > lebih baik tak payah hujan.
> >
> > 19. Biar lambat asalkan perlahan.
> >
> > 20. Kalau tiada rotan, pelempang sajalah....
> >
> > 21. Habis madu, sepah jangan dibuang merata-rata.
> >
> > 22. Carik-carik bulu ayam lama-lama jadi bulu tangkis badminton,
pasti
> > ayam
> > kebogelan.
> >
> > 23. Air dicincang takkan putus tapi kalau daging dicincang tandanya
ada
> > kenduri
> >
> > 24. Kerbau berpegang pada tali, manusia berpegang gunakan
tangan....
> >
> > 25. Pinggan tak retak nasi tak dingin, kalau orang tak hendak
tandanya
> > kita
> > tak lawa.
> >
> > 26. Takkan lari gunung dikejar, tapi kalau tak kejar pun gunung tu
takkan
> > lari jugak.
> >
> > 27. Patah tumbuh, hilang report polis.
> >
> > 28. Berapa berat mata memandang, berat lagi ahli sukan yang masuk
acara
> > angkat berat.
> >
> > 29. Sepandai-pandai tupai melompat akhirnya tak masuk Sukan Olimpik
jugak.
> >
> > 30. Kalau ada jarum yang patah jangan disimpan di dalam peti, buang
saja
> > beli jarum yang baru.
> >
> > 31. Kalau ada sumur diladang, boleh hamba menumpang mandi, kalau
ada
umur
> > yang panjang, bolehlah kita kahwin lari.......(nak tak?)
> >
> > 32. Kajang Pak Malau Kajang berlipat, Kajang hamba makan satay
Kajang
lagi
> > best......
> >
> > 33. Kalau kail panjang sejengkal, belilah kail yang panjang sikit.
> >
> > 34. Kalau takut dilambung ombak janganlah berumah ditepi pantai,
buat
> > rumah
> > jauh-jauh sikit dari pantai la ..
> >
> > 35. Pecah kaca pecah gelas, kalau dah pecah tu tak reti-reti nak
ganti
> > ke...
>
:lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

ilahkisas
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.01.2005
Ahli No: 13966
Posting: 50
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 29-06-08 12:08


:lol: :lol: :-D :-D pandai jugak buat pantun ni ye...bekas pemantun dunia agaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilahkisasProfil   Hantar PM kepada ilahkisas   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-06-08 13:51


Dah banyak kali baca pun..kelawakkan dia masih terpelihara..heheee

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-08-08 18:42


:lucu: :lucu: :lucu: kelakar lah...
kecuali....
10. Biar mati bini jangan mati anak (boleh kahwin lagi apa)
14. Sayangkan anak tangan-tangankan sayangkan isteri kahwin lagi
satu.
:-( :-( :-(
tapi jangan... :jangan:
31. Kalau ada sumur diladang, boleh hamba menumpang mandi, kalau
ada
umur
> > yang panjang, bolehlah kita kahwin lari.......(nak tak?)
tapi memang kelakar.. :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

faizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.02.2007
Ahli No: 28760
Posting: 122
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-08-08 20:49


aduh!! geli perut baca......hehehhehe....hilang juga tension ni ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizatulProfil   Hantar PM kepada faizatul   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 23:47


hehehe..macam-macam..very creative!

boleh buat org tersenyum bila mbacenye...:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-09-08 11:20


Assalamualaikum
ishk...sadis betul lawak ni..nasib baik tak boleh main geguling... :lucu:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 12:33


Pada 29-06-08 12:08 , ilahkisas posting:

!!! QUOTE !!!

:lol: :lol: :-D :-D pandai jugak buat pantun ni ye...bekas pemantun dunia agaknya


betul itu ilakisas...maybe saudara rimbabara itu pemantun yang terkenal seantero dunia agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.089723 saat. Lajunya....