Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Never explain yourself to anyone, the one who likes you don't need it, the one who hates you won't believe it
-- -- Snickers (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 15 jam, 57 minit yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Wanita bertudung labuh sombong???


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Wanita bertudung labuh sombong???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Wanita bertudung labuh sombong???

Niya_Shahana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12349
Posting: 65
Dari: Kelate

venezuela  


posticon Posting pada: 24-05-06 13:26


Assalamualaikum...
Hal ni sering berlaku kat kampus..orang kata mereka yang pakai tudung labuh ni asyik kawan dengan mereka saja...tak hirau orang lain..dalam kuliah pun begitu juga...sekelompok geng tudung labuh..sampai digelar smbong...betul ke????

Nak ty pendapat sb ana pun antara mereka yang terkena...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Niya_ShahanaProfil   Hantar PM kepada Niya_Shahana   Pergi ke Niya_Shahana's Website   Quote dan BalasQuote

kpiah_hitam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15764
Posting: 54
Dari: Padang Pasir

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 13:49


assalamualaikum

orang pakai tudung labuh ni sombong ke?????

ish ish...Kenapa sombong2 ni....

bagi pendapat saya lah....mungkin mereka sombong bertempat agaknya..

ye lah memandang kan kat kampus2 uni ni begitu ada perangai,takut juga mereka nak campur nanti terpengaruh pulak kan....

kita perlu igat kawan-kawan ni membawa pengaruh kat kita....jadi perlu lah pilih kawan yang betul-betul serasi dengan kita dr segi fikrah dan pendgn dia...

dan bagi sesiapa yang rasa nak bertudung labuh boleh lah join mereka baru lah boleh kawan...
hehhehe munasabah tak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kpiah_hitamProfil   Hantar PM kepada kpiah_hitam   Pergi ke kpiah_hitam's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 14:01


tak semua yang sombong...

bertudung labuh harus menjaga imejnya...jangan rosakkannya...

orang lain pula...jangan mengata jika tak tahu kebenarannya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

ana_anua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16461
Posting: 151
Dari: SARAWAK

Perak  


posticon Posting pada: 24-05-06 14:42


isg ish ish sapa pula pandai pandai cakap orangbertudung sombong ni
tek setuju lah
bukan sombong tapi menjaga maruah mereka sebagai wanita muslimah
siapa yang suruh bertudung?
kan Allah yang suruh
takkan Allah suruh wanita sombong pula
fikir2 kanlah.... ;-) ;-) ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_anuaProfil   Hantar PM kepada ana_anua   Quote dan BalasQuote

kpiah_hitam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15764
Posting: 54
Dari: Padang Pasir

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 14:49


hehhehe....

pandai mengata pandai tanggung laa....

tak jamin.....hehheheh :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For kpiah_hitamProfil   Hantar PM kepada kpiah_hitam   Pergi ke kpiah_hitam's Website   Quote dan BalasQuote

kpiah_hitam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15764
Posting: 54
Dari: Padang Pasir

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 14:53


tak perlu marah2....

biasa lah orang pakai tudung ni banyak ujian....

tak sombong pun kata sombong....

ada jugak yang persendakan kan kewajipan pakai tudung...apa cerita??

yang penting...tudung tu wajib...dan kena lah pakai dengan sempurna ekkk

Bookmark and Share

    


  Member Information For kpiah_hitamProfil   Hantar PM kepada kpiah_hitam   Pergi ke kpiah_hitam's Website   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 15:27


assalamualaikum...

ye ke orang tudung labuh sombong?...pada pandangan saya pula...bukan sombong cumanya mereka yang tidak bertudung labuh tak berapa mahu rapat dengan yang bertudung labuh...tak tahu apa alasan mereka...

tapi yang saya sendiri hadapi masa mula2 mendaftar ke universiti ada seorang siswi ni yang tidak bertudung, dia ternampak saya yang sedang berjalan ke tempat pendaftaran kolej kediaman, jadi cepat-cepat dia tinggalkan saya dan berharap dia takkan sebilik dengan orang bertudung labuh seperti saya...dan memang kami tak sebilik tetapi bersebelahan bilik...

kami sekuliah rupanya...dan bila masuk tahun 2 dia sebilik dengan saya...yang bestnya sampai tahun 4 dia serumah dengan saya...dan alhamdulillah dia dah bertudung sekarang...orang yang punyalah taknak berkawan dengan saya akhirnya kami boleh kamcing...dan masa tahun 4 barulah dia buka cerita masa pendaftaran tu...barulah saya tau...hehe..

dan nak kata orang bertudung labuh ni cuma berkawan dengan orang bertudung labuh saja tak benarlah...sebab di kalangan kawan-kawan rumah saya cuma saya yang bertudung labuh...boleh saja berkawan...cuma dugaannya agak berat la sikit...kena pandai jaga diri laa...kena timbang sendiri baik buruk...jangan ikut sangat kawan2...itu sajalah...saya pun memang kadang-kadang rasa tak kuat, tapi alhamdulillah masih boleh harungi...semoga kita semua sentiasa di pelihara dr segala kemurkaan Allah...

maafkan saya kalau ada salah silap dalam mengeluarkan pendapat...saya dhaif...


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

    


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 15:32


em..yeke..
taklah..kalau ada pun segelintir saja..
kalau kat tempat ana..xnampak pun situasi begitu..
kadang-kadang tu nampak jugak akak yang pakai tudung labuh ni brkawan dengan free hair..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

ratusyahadah_uiam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.06.2004
Ahli No: 9636
Posting: 72

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 17:17


sombong dan "menjaga" lain maknanya..sikap sombong boleh ada kat sesiapa saja, jadi jangan la cop muslimah yang bertudung labuh macam tu..yang duduk antaq komen ni pun sedih bila orang cakap macam tu..:)

bukankah kawalan dalam islam adalah untuk selamat dan menyelamatkan? :)
[ Telah diedit oleh: ratusyahadah_uiam pada 24-05-06 17:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ratusyahadah_uiamProfil   Hantar PM kepada ratusyahadah_uiam   Pergi ke ratusyahadah_uiam's Website   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 18:58


assalammualaikum...

sombong ke yang pakai tudung labuh ini???
rasanya betul agaknya pepatah melayu ini.."tak kenal maka tak cinta..."
sebenarnya kalau pada saya terpulanglah apa sekali orang nak lebel yang penting kita tahu hadaf kita..dan kita yang pakai tudung labuh ini pun tak boleh lah nak kawan dengan puak2 kita saja...seharusnya kita cuba dekati kawan-kawan kita yang free hair dan lain2 tu,baru kita boleh ajak mereka sama dengan kita..
kadang-kadang orang tak tahu apa sebab kita terlalu menjaga dan sebagainya...orang just menilai dari apa yang mereka lihat...
but bila dah jadi kawan kadang-kadang lebih rapat dari kawan-kawan yang sama dengan kita...

sebenarnya kat sini ada jalan dakwah,jadi sebagai salah seorang yang pakai tudung labuh sepatutnya kita dekati mereka bukan menghindari...peringatan ini untuk diri sendiri juga yang selalu lalai dan leka...
wa Allah hu a'alam...


-----------------
hidup ini jihad menuju ilahi


Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

nisacyber
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16861
Posting: 54
Dari: Ardhul Jamil

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 20:29


ish..ye ke?
kalau kat kampus ana....
Alhamdulillah.....dah jadi normal melihat suasana gol yang bertudung labuh berjalan seiringan dengan yang free hair....
Malah boleh duduk sekamceng makan dan study kat librari..
Tak Percaya???datang la sendiri ke kampus UiTM Shah Alam..

Masa ada forum2 agama pun gol2 free hair atau yang tidak bertudung labuh ni boleh saja involve sekali dalam majlis ilmu tersebut...

malah group study ana sendiri pun di kalangan yang rugged2...
Still kekal sampai tahun3 ni...Alhamdulillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisacyberProfil   Hantar PM kepada nisacyber   Pergi ke nisacyber's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 22:31


itu mengilut pandangan orang tapi hakikatnya tidak,,,
cubala mendekati dengan cara yang betull...
don't change the book by it cover... :-di
but read it... :-di

p/s betul ke pepatah yang patah itu? :-) :-di


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 24-05-06 23:04


Eh2, janganla cakap begitu... saya nak cari orang tudung labuh, sian la kat saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 23:09


Pada 24-05-06 22:31 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

itu mengilut pandangan orang tapi hakikatnya tidak,,,
cubala mendekati dengan cara yang betull...
don't change the book by it cover... :-di
but read it... :-di

p/s betul ke pepatah yang patah itu? :-) :-di



salah tu...
don't judge the book by it's cover....
but read it???tu tak ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 23:13


biasela tu...bila nak buat baik saja mesti ada lidah2 munafik yang nak buat fitnah atau mengutuk. Bukan muslimah saja...yang lelaki pun sama. Asal nak berubah jadi baik sikit, baru nak belajar2, ada suara keldai yang menyindir, mengata.....nilah umat islam akhir zaman, umat yang mengaku sebagai umat Muhammad saw....tapi sifat xubah macam orang-orang jahiliyah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 11:38


kat tempat ana golongan tudung labuh digelar GTL
and ada satu puak lagi iaitu geng baju sendat digelar GBS.
hehe....tapi GBS paling ramai.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 12:53


Pada 24-05-06 15:32 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

em..yeke..
taklah..kalau ada pun segelintir saja..
kalau kat tempat ana..xnampak pun situasi begitu..
kadang-kadang tu nampak jugak akak yang pakai tudung labuh ni brkawan dengan free hair..


hmm betul tu...ok saja...mungkin kita nya perasaan agaknya...jangan berprasangka buruk...dulu saya ada juga fikir yang mereka ni sombong, but tak payah la kita buat assumption sendiri,berdosa nanti....mereka ni ok.... :-) :-)


-----------------
dulu, kini, dan selamanya......


Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

nanComp_85
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20860
Posting: 1
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-05-06 15:35


setiap orang ada pendapatnya tersendiri........
kalau dia berpendapat Wanita bertudung labuh sombong itu pendapat dan mungkin dia pernah mengalami keadaan itu......
kalau sebaliknya mungkin ada....
saya pun ada juga jumpa Wanita bertudung labuh selalunya satu kumpulan........
tapi kita tak boleh la nak katakan mereka itu sombong.......
yang pasti sebagai seorang manusia kita haruslah menegur kesilapan orang lain dan kita juga perlu la melihat diri kita dahulu sebelum melihat diri orang lain.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanComp_85Profil   Hantar PM kepada nanComp_85   Pergi ke nanComp_85's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 13:26


bertudung labuh sombong...?
ana kurang setuju..bertudung labuh tak sombong cuma mereka menjaga batas pergaulan dan syariat...dan ingin memastikan hijab yang mereka pakai benar-benar menjaga mereka.ana akui bertudung labuh kerap berkumpulan, tapi tak bermakna tak berkawan dengan yang lain.cubalah dekati...ana sendiri ramai kawan-kawan yang tak bertudung labuh,ana juga rapat dengan non-muslim...bagi ana tak ada halangan..gemar berkumpulan mungkin kerana sefikrah...

wallahua'lam...


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

prodigy
Warga Rasmi
Menyertai: 18.04.2006
Ahli No: 24261
Posting: 10
Dari: bandar baru nilai

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-05-06 13:34


salam....
ana setuju dengan raudhah84....
orang yang pakai tudung labuh tak sombong tapi menjaga adab dan pergaulan...
kat tempat ana ramai saja yang pakai saja pakai tudung labuh,berkawan juga dengan orang yang tak bertudung labuh...tak semestinya yang bertudung labuh hanya berkwan dengan yang bertudung labuh saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For prodigyProfil   Hantar PM kepada prodigy   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-05-06 13:36


Pada 25-05-06 15:35 , nanComp_85 posting:

!!! QUOTE !!!

setiap orang ada pendapatnya tersendiri........
kalau dia berpendapat Wanita bertudung labuh sombong itu pendapat dan mungkin dia pernah mengalami keadaan itu......
kalau sebaliknya mungkin ada....
saya pun ada juga jumpa Wanita bertudung labuh selalunya satu kumpulan........
tapi kita tak boleh la nak katakan mereka itu sombong.......
yang pasti sebagai seorang manusia kita haruslah menegur kesilapan orang lain dan kita juga perlu la melihat diri kita dahulu sebelum melihat diri orang lain.........


Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 15:48


:-) Assalamualaikum.......


    Sombong ke? RAsanya tidak...saya bersetuju pendapat yang mengatakan mereka ingin menjaga batas-batas dan akhlak....janggallah rasanya jika menutup aurat dengan sempurna tapi tersenyum sana sini...bukan pada tempatnya..pandang sana sini....mereka ini kebanyakannya straight....ingat..akhlak pun perlu dijaga...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 26-05-06 16:19


Pada 24-05-06 23:13 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

biasela tu...bila nak buat baik saja mesti ada lidah2 munafik yang nak buat fitnah atau mengutuk. Bukan muslimah saja...yang lelaki pun sama. Asal nak berubah jadi baik sikit, baru nak belajar2, ada suara keldai yang menyindir, mengata.....nilah umat islam akhir zaman, umat yang mengaku sebagai umat Muhammad saw....tapi sifat xubah macam orang-orang jahiliyah



assalamualaikum...
maaf la mencelah...
orang yang bertudung labuh yang somnbong ke kita yang gatal2 nak tegur dia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 26-05-06 16:23


Pada 26-05-06 15:48 , alexander posting:

!!! QUOTE !!!

:-) Assalamualaikum.......


    Sombong ke? RAsanya tidak...saya bersetuju pendapat yang mengatakan mereka ingin menjaga batas-batas dan akhlak....janggallah rasanya jika menutup aurat dengan sempurna tapi tersenyum sana sini...bukan pada tempatnya..pandang sana sini....mereka ini kebanyakannya straight....ingat..akhlak pun perlu dijaga...



assalamualaikum...
nak tahu Kenapa orang yang pakai tudung labuh ni sombong seperti yang kita sangkakan...
shah nasihatkan supaya lelaki yang anggap wanita bertudung labuh sombong memakai tudung labuh...
bila orang tegur kat awak mesti awak lebih sombong dari wanita yang bertudung labuh...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 26-05-06 16:25


macam mana laa nak dekati orang bertudung labuh ini???contohnya..jika kita ingin bagitahu orang itu pasal perasaan kita padanya..macam mana ek????/

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-05-06 16:37


Setiap orang ada kebaikan ada keburukan......mungkin tak semua tudung labuh ni sombong....tapi mereka bukan sombong sebenarnya tapi susah nak berkawan dengan orang lain....masa saya study kat USM pun ramai juga geng tudung labuh yang berkawan dengan geng2 mereka saja....Mungkin sebab aktiviti harian mereka berbeza dengan yang free hair or tudung biasa....kadang-kadang topik perbualan pun berbeza......

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

Ketotoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23510
Posting: 90
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 17:26


Mungkin orang betudung labuh tak selincah dan se"sosial" macam mereka bertudung biasa dan free hair, maka digelar mereka "sombong".

Bookmark and Share

    


  Member Information For KetotoiProfil   Hantar PM kepada Ketotoi   Quote dan BalasQuote

nurus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.09.2003
Ahli No: 3760
Posting: 58
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 26-05-06 17:36


:-) Assalamualaikum..
     salam ukhwahfillah abadan abada...
saya pun kurang setuju juga..kita sebenarnya tak boleh juga nilai
seseorang itu mengikut pandgan kita saja..adakah kita mengenalinya?tak semua orang yang bertudung labuh itu sombong. saya tak nafikan mungkin ada segelintir...saya berkawan dengan kawan2 yang bertudung labuh, biasa, sederhana. percayalah... bila kita dah mengenali seseorang itu..barulah kita tau hati budinya... ye tak?dan kadang-kadang apa yang saya tau kebanyakan yang bertudng labuh ini ramai yang pemalu...maybe segan agaknya :-) so,apa2pun... senyumla slalo supaya orang sekeliling kita, tak kata kita sombong.. wassalam :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurusProfil   Hantar PM kepada nurus   Pergi ke nurus's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 19:19


Assalamu'alaikum wbt....
ish2....mana ada sombong la....


tapi...lain orang lain ragam....
lain orang lain pendapat...


tak + dengan orang lain???
ece...silap besar tu tau....ada orang bertudumg labuh berada dalam organisasi pelajar terpenting dalam kampus....


ha....tak semua orang macam tu tau.....

;-)


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 22:01


di universiti saya, memang wujud golongan macam tu. tapi,hakikatnya..kita sema tahu..wanita bertudng labuh ni kebanyakannya mencerminkan imej yang agak sedikit pemalu :)
bukannya sombong,tapi malu nak mulakan perkenalan. apa kata, sahabat2 semua kat sini,lemparkan senyuman bagi golongan yang bertudung labuh. kita tengok mereka balas ke tak senyuman kita tu...ehem2..hanya untuk akhawat saja yeh. ikhwah kalau lebih2 senyum, lain pulak.hehe :-p
tapi..apa yang saya alami di tempat saya belajar, tak pernah pulak dengar ada yang kata kami ni sombong..alhamdulillah :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

rauQah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.04.2006
Ahli No: 24387
Posting: 24
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-05-06 02:04


sombong ke? maybe terlalu jaga batas pergaulan...jaga pandangan..jaga tingkah laku..jaga akhlak..untuk capai maqam MUSLIMAH SOLEHAH..InsyaAllah..tak kenal maka tak cinta kan?
cuba kalau muslimah-muslimah bertudung labuh ni ter'over' or terlebih ramah...happy go lucky?! dah timbul lain cerita pulak...kan lagi tak manis...apa-apa pun sentiasa bersangka baik...jauhkan diri kita dari fitnah syaitan...mengumpat atau menfitnah...
smile always!
:-)


-----------------
do trust Allah


Bookmark and Share

    


  Member Information For rauQahProfil   Hantar PM kepada rauQah   Quote dan BalasQuote

zahrawi_achik
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.05.2006
Ahli No: 24519
Posting: 39
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-05-06 09:07


Pada 27-05-06 02:04 , rauQah posting:

!!! QUOTE !!!

sombong ke? maybe terlalu jaga batas pergaulan...jaga pandangan..jaga tingkah laku..jaga akhlak..untuk capai maqam MUSLIMAH SOLEHAH..InsyaAllah..tak kenal maka tak cinta kan?
cuba kalau muslimah-muslimah bertudung labuh ni ter'over' or terlebih ramah...happy go lucky?! dah timbul lain cerita pulak...kan lagi tak manis...apa-apa pun sentiasa bersangka baik...jauhkan diri kita dari fitnah syaitan...mengumpat atau menfitnah...
smile always!
:-)



betul tu..benda baikni kadang-kadang tak semua orang suka, nak jaga kelakuan, pergaulan..tapi timbul fitnah pulak..
xpelaa yang penting kita jaga pandangan Allah...

p/s : ambil iktibar tentang kisah luqman dan anaknya pergi ke pasar menunggang himar tu..insya'allah boleh dapat kekuatan... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrawi_achikProfil   Hantar PM kepada zahrawi_achik   Quote dan BalasQuote

azhani
Warga Rasmi
Menyertai: 06.07.2004
Ahli No: 9850
Posting: 6
Dari: kedah

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-05-06 09:50


sombong ke..
saya rasa bukan smbong..
macam yang rauqah ckplah..
diorng juga btas..
juga smualah..
yelah pakai tudung labuh..
takkan nak buat macam tak ktahuankan..
nanti apa pula orang cakap..
pakaije tdung labuh..
tapi pragai macam orang tak pakai tudung..
sebab tu orang cakap..
tak kenal maka tak cinta..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azhaniProfil   Hantar PM kepada azhani   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 27-05-06 11:55


be yourself.
sebenarnya mereka yang jaga identiti ini dipanggil
golongan minoriti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-05-06 13:14


Ye ke macam itu.bukan sombong agaknya..Sekadar nak menjaga dan berhati-hati..kalau saya kawan saja semua..selagi mereka ni ikhlas nak bersahabat dengan kita..kalau berbual tu semua jenis bangsa pun boleh.asalkn tak melebihi had yang sepatutnya..


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

ainsafia
Warga Rasmi
Menyertai: 27.03.2005
Ahli No: 15356
Posting: 9
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 30-05-06 13:17


Bagi ana,sesiapa yang katakan orang yang bertudung labuh itu adalah orang yang sombong ...............salah sebenarnya.bukan nak jatuhkan hukum atau memihak kepada sesiapa.....tapi persoalan pertama yang ana nak ajukan pada mereka yang mengatakan demikian adalah
......adakah mereka mengenali ' orang yang bertudung labuh yang dikatakan oleh mereka?'

jawapan nya......mereka hanyalah memandang luaran orang yang bertudung labuh sahaja.ana berpendapat,mungkin itulah cara mereka yang bertudung labuh ini menjaga.

Ana juga tidak mengatakan semua yang bertudung labuh ini tak sombong.......fikirkanlah bersama...............

jika ana ada mengeluarkan kata-kata yang memedihkan sebarang pihak,ana mohon maaf....
wallahua'lam. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainsafiaProfil   Hantar PM kepada ainsafia   Quote dan BalasQuote

mardhoti
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17396
Posting: 201
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-06-06 15:59


insyaAllah saya kawan semua. selagi tak melanggar syariat dan batas-batas agama dan batas pergaulan....nak berda'wah ni kena pandai masuk masyarakat....tepuk dada tanya iman :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhotiProfil   Hantar PM kepada mardhoti   Pergi ke mardhoti's Website   Quote dan BalasQuote

umeks17
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16966
Posting: 32
Dari: Gemencheh , NS

south_korea   avatar


posticon Posting pada: 11-06-06 16:19


huhu..pasal topik ni,,ana memang tak setuju....yang bertudung labuh ana rasa sejuk mata memandang..alhamdulillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For umeks17Profil   Hantar PM kepada umeks17   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-06-06 18:39


bukannya yang tak pakai tudung labuh tak ada yang lagi sombong...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

Niya_Shahana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12349
Posting: 65
Dari: Kelate

venezuela  


posticon Posting pada: 15-06-06 01:23


Pada 11-06-06 16:19 , umeks17 posting:

!!! QUOTE !!!

huhu..pasal topik ni,,ana memang tak setuju....yang bertudung labuh ana rasa sejuk mata memandang..alhamdulillah


alhamdulillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Niya_ShahanaProfil   Hantar PM kepada Niya_Shahana   Pergi ke Niya_Shahana's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 15-06-06 01:50


Pada 24-05-06 23:04 , fahim posting:

!!! QUOTE !!!

Eh2, janganla cakap begitu... saya nak cari orang tudung labuh, sian la kat saya...



ada apa pada tudung labuh...hanya lah sehelai kain...kalau kita memilih istri kita hanya kerana dia bertudung labuh...tapi kalau ditakdir kan suatu hari nanti dia menukar imej dengan tidak memakai tudung labuh lagi...adakah kita akan meminggirkan dia kembali.... :-?
bknnye saya melarang ataupon menggalakkn wanita-wanita diluar untuk tidak memakai tudung labuh...but im sick of people yang letak kan tudung labuh sebagai syarat or gambaran yang menunjukkan itu adalah wanita muslimah...memang pakaian menunjukkan peribadi kita..tapi ada pepatah mengatakan"dont judge a book by its cover"

maaf..bukanlah niat saya disini untuk mengalih kan topik sebenar...cuma alangkah indahnye kalau kata-kata fahim itu bertukar begini..."saya ingin mencari wanita yang bertaqwa/soleha.."

dan sedikit respond untuk tajuk diatas....bukan hanya wanita yang bertudung labuh saja yang dicop sombong...malah orang yang tidak bertudung pun di cop sombong...ini semua ragam manusia yang hanya ingin menguji aka menambah kan pahala kita kalau kita bersabar...biarlah apa orang nak kata tentang diri kita...Asal kita dan Allah tau yang kita tidak begitu...

maaf sekali lagi..kalau posting saya ini ada mengguriskan mana-mana pihak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 08:19


Pada 15-06-06 01:50 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-05-06 23:04 , fahim posting:

!!! QUOTE !!!

Eh2, janganla cakap begitu... saya nak cari orang tudung labuh, sian la kat saya...



ada apa pada tudung labuh...hanya lah sehelai kain...kalau kita memilih istri kita hanya kerana dia bertudung labuh...tapi kalau ditakdir kan suatu hari nanti dia menukar imej dengan tidak memakai tudung labuh lagi...adakah kita akan meminggirkan dia kembali.... :-?
bknnye saya melarang ataupon menggalakkn wanita-wanita diluar untuk tidak memakai tudung labuh...but im sick of people yang letak kan tudung labuh sebagai syarat or gambaran yang menunjukkan itu adalah wanita muslimah...memang pakaian menunjukkan peribadi kita..tapi ada pepatah mengatakan"dont judge a book by its cover"

maaf..bukanlah niat saya disini untuk mengalih kan topik sebenar...cuma alangkah indahnye kalau kata-kata fahim itu bertukar begini..."saya ingin mencari wanita yang bertaqwa/soleha.."

dan sedikit respond untuk tajuk diatas....bukan hanya wanita yang bertudung labuh saja yang dicop sombong...malah orang yang tidak bertudung pun di cop sombong...ini semua ragam manusia yang hanya ingin menguji aka menambah kan pahala kita kalau kita bersabar...biarlah apa orang nak kata tentang diri kita...Asal kita dan Allah tau yang kita tidak begitu...

maaf sekali lagi..kalau posting saya ini ada mengguriskan mana-mana pihak...


assalamualaikum
ana setuju dengan farishah. apa yang ana perhatikan, ramai di kalangan muslimah2 yang semasa bujang bertudung labuh, berjubah dan berniqab, selepas kahwin.. mereka mengubah penampilan mereka tapi masih dalam lingkungan menutup aurat , kerana sebab2 tertentu seperti suasana kerja, tuntutan dakwah dll yang memaksa mereka mengubah penampilan mereka. untuk tuntutan dakwah misalnya, hal itu berlaku pada sabahagian aktivis muslimat badan2 dakwah tertentu, yang terpaksa menukar penampilan mereka sebagai salah satu strategi untuk menarik mad'u dan agar mad'u tidak terlalu memandang serong dan menjauhkan diri pada golongan berimej islam. walaupun mereka berubah gaya.. mereka tetap tangkas dan aktif berdakwah. imej muslimah solehah masih dipertahankan.. masih memegang title zaujah yang baik, menjadi tulang belakang perjuangan suaminya pula.. masih tegar menjadi ibu mithali..ana yang baik pada ibu bapa, masih lagi istiqamah mengamalkan amalan2 rohani seperti mana semasa bujang dahulu seperti bangun malam, solat sunat dan amalan2 sunat yang lain.
maksud ana berubah gaya tu bukanlah berubah penampilan yang teruk dan melanggar syariat. menutup aurat dalam konteks islam ialah berpakaian longgar yang tidak jarang dan berwarna terlalu terang yang menarik perhatian orang. tudung pula labuh menutup dada dan kain tudung tidak jarang serta tidak berhias berlebih-lebihan.. muka pula cukup sekadarnya, tak ditempek dengan alat solek yang berwarna warni.

adakah suami mereka menolak mereka kerana tidak bertudung labuh dan berjubah? adakah suami mereka membenci mereka? tidak sekali-kali tidak.. malah suamilah yang berbangga dngan isterinya yang masih kuat dan teguh dalam memperjuangkan islam.
kita tak boleh terlalu rigid. islam tu kan mudah.. jangan menyusah2kan perkara yang mudah. ikutlah panduan seperti mana yang telah termaktub dalam quran dan sunnah. bagi ana.. sleagi mana kita masih berpegang pada kedua-dua perkara itu.. insya Allah selamat dunia akhirat.

p/s: maaf.. jika terkeluar tajuk, sekadar mengingatkan Islam itu mudah dan luas konteksnya.. dan imej solehah tu tidak terhad pada mereka yang berjubah, bertudung labuh dan berniqab sahaja--> penyakit segelintir lelaki yang mungkin terlalu ekstreme dalam menilai sesuatu dalam soal mencari jodoh. maaf ampun dipinta jika ada yang terasa. komen ni ana tujukan buat semua. bukalah fikiran kita, jangan terlalu rigid

wallahua'lam


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 15-06-06 08:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 08:21


HENTIKAN TOPIK TUDUH LABUH NI....

INI HANYA KONSPIRASI UNTUK MEMBURUK-BURUK KAN ORANG YANG MENGAMALKAN PERINTAH ALLAH !!!!!!

WALU TERUK MANA PUN orang YANG BERTUDUNG LABUH,
TETAPI SEKURANG-KURANGNYA DIA TELAH MELAKSANAKAN PERINTAH ALLAH UNTUK MENUTUP AURAT......

ORANG YANG SOMBONG IALAH ORANG YANG TIDAK PAKAI TUDUNG DAN MENUTUP AURAT...

KERANA MEREKA SOMBONG DENGAN ALLAH !!!!!!

MEREKA INGAT DUNIA INI MEREKA YANG PUNYA
BETAPA SOMBONG NYA MEREKA.....HINGGA PERINTAH ALLAH MEREKA LANGGAR......ADAKAH MEREKA YANG MENCIPTA DUNIA INI ?????

BAGUS KE MEREKA???????

FIKIRKAN.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

nazran7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5731
Posting: 83
Dari: B B Bestari

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 10:39


BAGUSLAH CARA DEPA... BAIK SOMBONG aTAS DASAR ILMU..

DARI BODOH SOMBONG.. DEDAH SANA SINI

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazran7Profil   Hantar PM kepada nazran7   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 11:42


Pada saya mereka taklah begitu sombong..saya suka tengok mereka yang bertudung labuh ni..sebab nampak sopan...mungkin mereka tak biasa bergaul dengan mereka yang tak bertudung seperti mereka..itu sebab orang nampak mereka sebagai orang2 yang sombong..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

m_husna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22606
Posting: 85
Dari: kepong

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-06-06 23:47


aik bagaimana tau sombong tu?
sebenarnya sombong tu dilihat dari sudut mana ek...
musykil sungguh saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For m_husnaProfil   Hantar PM kepada m_husna   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 17-06-06 03:26


bukan sombong...tapi nak jaga adab....bukan tak nak cakap.....tapi takut fitnah....bukan taknak borak....tapi....ALLAH saja yang tau

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-06-06 04:28


kalau sombong sesama perempuan, tak berapa elok, tapi kalau dengan lelaki tak mengapa :-di

tak salah kalau seorang wanita itu sombong terhadap kaum lelaki, memang kena ada sifat tu, kalau terlalu peramah pun akan timbul masalah juga.

melainkan kalau ada tugas2 penting seperti muamalat dan sebagainya yang diharuskan oleh syarak supaya dia berhubung dengan kaum lelaki, itu pun diharuskan sekadar keperluan saja.

orang perempuan selalu kata saya sombong, tapi hakikatnya tidak, mungkin saya agak menjaga saja, tapi bagi saya memang sepatutnya saya buat begitu pun.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

machok
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24645
Posting: 31
Dari: Batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 17-06-06 07:44


bukan sombong lahh..itu dia jaga adab seorang perempuan...dia tahu bagaimana nak muamalat ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For machokProfil   Hantar PM kepada machok   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-06-06 08:01


assalamualaikum
Kenapa mulimah tudung labuh sombong? muslimah tudung labuh selalunya muslimah yang memegang title muslimah sejati.
bagi ana muslimah kena bersikap sombong tak kisahlah pakai tudung labuh ke pakai tudung bidang 60 ke..tudung kecik pun kena jadi sombong juga.
bukanlah maksudnya kena memandang rendah pada orang lain dan mendabik dada mengaku kehebatan diri. sombong di sini maksudnya, tak boleh berkawan rapat dengan lelaki tanpa sebarang matlamat (melainkan dnegan matlamat untuk berkahwin) atau sebab yang penting, kecuali untuk urusan gerak kerja. berurusan sekadarnya sahaja lah. bukan apa.. kalau saja2 nak kawan dengan lelaki 'just for friend' lah contohnya, hal tu tak mustahil akan berlarutan hingga membawa kepada tersangkut hati..terpikat dsb. tiada istilah persahabatan antara lelaki dan perempuan.. sebab di akhirnya di kemuncaknya selalu akan terjadi menaruh hati, minat meminati dll. bahaya lebih2 lagi kalau muslimah tu dah jadi tunangan orang apatah lagi dah jadi isteri orang..

dan ana rasa tak logik kita nak gunakan ayat ni " berkawan biar seribu, berkasih biar satu" . kalau berkawan muslimat sesama muslimat tu tak mengapalah juga..itupun sikap yang terpuji..berkasih sayang sesama saudara. tapi kalau kawan dnegan lelaki lepas itu kawan pulak bukan kawan2 biasa.. siap boleh cerita2 hal peribadi...bergurau senda.. tu dah lain tu. dan disebabkan itu tak mustahil akan terjadi bercinta dengan orang lain kahwin dengan orang lain disebabkan " berkawan biar seribu, berkasih biar satu".

dan pokok persoalan yang utama sekali.. muslimah bukan sombong, tapi mesti menjaga maruah diri (menjaga batas pergaulan) dan akhlaknya seperti mana yang disyariatkan dalam islam. mungkin ada pembetulan sikit.. takut2 ada yang salah tafsir dengan apa yang ana cakap tadi. selain menjaga batas dengan bukan mahram yang lain.. kalau si muslimah tu dan berpunya/ bertunang.. dia perlu tetap menjaga batasnya dengan tunang/ bakal suaminya... sebab bertunang bukan tiket untuk buat apa saja.

sekadar pandangan peribadi.. ada sesiapa yang nak bangkang? :di

wallahua'lam


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 17-06-06 08:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-06-06 11:14


Pada 24-05-06 13:26 , Niya_Shahana posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
Hal ni sering berlaku kat kampus..orang kata mereka yang pakai tudung labuh ni asyik kawan dengan mereka saja...tak hirau orang lain..dalam kuliah pun begitu juga...sekelompok geng tudung labuh..sampai digelar smbong...betul ke????

Nak ty pendapat sb ana pun antara mereka yang terkena...



assalamualaikum wbt...

Ini pendapat saya berdasarkan pengalaman saya sendiri.

Saya akui yang saya tidak memiliki ramai kawan. Mungkin sebab pakai tudung labuh. Tapi, tak semua kawan-kawan saya pakai tudung labuh. Pernah ada seorang rakan berkata yang dia tak nak rapat sangat dengan saya sebab saya nampak baik sangat. Nanti banyak benda tak boleh cerita. Bagi saya itu cuma anggapan. Asalkan kita selesa berkawan dengannya dan dia pun selesa kawan dengan kita, kira ok lah.

Saya pernah berkawan dengan mereka yang free hair. Memang nampak pelik kalau kami berjalan bersama. Tapi dia seorang sahabat yang baik, boleh dipercayai dan menghormati nilai persahabatn kami. Alhamdulillah, baru-baru ni, kawan saya sudah mula mengenakan tudung walaupun dia tak pakai tudung labuh. Sekurang-kurangnya dia dah buat satu hijrah dalam dirinya.

Kebanyakan orang mengaanggap orang yang pakai tudung labuh sombong kerana mereka tidak banyak bergaul dan sukar didekati. Bukan itu saja, bahkan ada yang kata takut kena ceramah :-) . Bagi saya, kami bukan sombong. Ini demi menghormati nilai tudung yang dipakai. Bagi kami, tudung yang dipakai ini boleh dijadikan panduan untuk mengingati diri agar menjaga batas pergaulan dan tingkah laku agar tidak menimbulkan fitnah dan salah sangka.

Sudah tentu tidak manis jika kita melihat mereka yang bertudung labuh ini berbual dengan menggunakan nada suara yang kuat, ketawa berdekah-dekah mahupun berjalan dengan lelaki yang ajnabi.

Teringat saya kata seorang rakan. Biar orang anggap kita perempuan sombong dari anggap kita tidak tahu malu.


-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka


Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-06-06 11:18


assalamualaikum..
bagi ana kita tak boleh beranggapan macam tu. sebab kita juga manusia seperti yang lain juga.kenal hati budi dulu baru tahu sombong atau tak.Kenapa manusia suka menilai dari perspektif luaran sahaja sedangkan tidak mahu ambil tahu dsri sudut dalaman insan bertudung labuh itu sendiri. Oleh itu janganlah kita cepat mensalah tafsirkan seseorang individu itu dari kaca mata luaran sahaja..wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 02:38


takla......mereka sebenarnya baik...cuma lebih hati-hati....betul tak....hihihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 00:24


tak banyak komen.... cuma ADA CADANGAN..Cuba brsohabat dengan ustaz,ulama,@mufti. (tak mustahilkan, kat kmpus anda boleh brgaul dengan professor, setakat ustaz,ulamak,mufti ni lagi mudah mereka tawadhu'). Nanti anda semua akan rasa tak cukup masa nak tegur yang brtudung labuh. Sebab anda duduk sibuk ngekor ustaz cramah untuk dapat ilmu. kalau kita betul-betul isi masa
sebaik mungkin, kita akan rasa masa itu emas dengan nak kejar kperluan dunia sebagai bisnessman dan masa yang sama nak tuntut ilmu agama dan laksanakan sibuk tanggungjawab sebagai anak lelaki pada keluarga.
    Di masa yang sama juga sibuk nak jaga amal bacaan al-quran, hafazan, solat jemaah. :) That's why sirah sahabat dulu mereka tak sibuk nak dekat pada hawa, mereka sibuk dengan prniagaan, duduk majlis nabis.a.w dan jihad. Melainkan mereka dah sampai masa nak kahwin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 01:01


Pada 23-06-06 00:24 , siswa posting:

!!! QUOTE !!!

tak banyak komen.... cuma ADA CADANGAN..Cuba brsohabat dengan ustaz,ulama,@mufti. (tak mustahilkan, kat kmpus anda boleh brgaul dengan professor, setakat ustaz,ulamak,mufti ni lagi mudah mereka tawadhu'). Nanti anda semua akan rasa tak cukup masa nak tegur yang brtudung labuh. Sebab anda duduk sibuk ngekor ustaz cramah untuk dapat ilmu. kalau kita betul-betul isi masa
sebaik mungkin, kita akan rasa masa itu emas dengan nak kejar kperluan dunia sebagai bisnessman dan masa yang sama nak tuntut ilmu agama dan laksanakan sibuk tanggungjawab sebagai anak lelaki pada keluarga.
    Di masa yang sama juga sibuk nak jaga amal bacaan al-quran, hafazan, solat jemaah. :) That's why sirah sahabat dulu mereka tak sibuk nak dekat pada hawa, mereka sibuk dengan prniagaan, duduk majlis nabis.a.w dan jihad. Melainkan mereka dah sampai masa nak kahwin.


setuju...dan istiqamahlah...sentiasa muhasabah diri...ilmu yang tidak membawa kepada taat adalah berbahaya...wallahu'alam


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

nzawaty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22474
Posting: 124
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 01:02


Pada 24-05-06 14:42 , ana_anua posting:

!!! QUOTE !!!

isg ish ish sapa pula pandai pandai cakap orangbertudung sombong ni
tek setuju lah
bukan sombong tapi menjaga maruah mereka sebagai wanita muslimah
siapa yang suruh bertudung?
kan Allah yang suruh
takkan Allah suruh wanita sombong pula
fikir2 kanlah.... ;-) ;-) ;-)



ai nak jaga maruah tu dengan lelaki
tapi kadang-kadang dengan perempuan pun jual mahal juga
sebab dulu ana pakai tudung biasa,jaranglah mereka tegur
tapi bila ana pakai tudung labuh,berduyun pula tegur
ana tak kisah kalau berkawan dengan perempuan,labuh ke tak ke...lelaki tu,berkopiah pun ana jaga sikit


-----------------
Ya Allah Cintailah aku
dan himpunkan hatiku bersama hati yang menyintaiMu


Bookmark and Share

    


  Member Information For nzawatyProfil   Hantar PM kepada nzawaty   Quote dan BalasQuote

nzawaty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22474
Posting: 124
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 01:05


Pada 17-06-06 03:26 , mohd posting:

!!! QUOTE !!!

bukan sombong...tapi nak jaga adab....bukan tak nak cakap.....tapi takut fitnah....bukan taknak borak....tapi....ALLAH saja yang tau



maaf ni isu sesama perempuan


-----------------
Ya Allah Cintailah aku
dan himpunkan hatiku bersama hati yang menyintaiMu


Bookmark and Share

    


  Member Information For nzawatyProfil   Hantar PM kepada nzawaty   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 23-06-06 01:10


Pada 23-06-06 01:05 , nzawaty posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-06-06 03:26 , mohd posting:

!!! QUOTE !!!

bukan sombong...tapi nak jaga adab....bukan tak nak cakap.....tapi takut fitnah....bukan taknak borak....tapi....ALLAH saja yang tau



maaf ni isu sesama perempuan




mungkin mohd cakap bagi pihak perempuan..;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

umairah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23270
Posting: 158
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 18:21


Assalamualaikum...

Bukan sombong..
Tapi nak jaga mata dan pandangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah86Profil   Hantar PM kepada umairah86   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 18:24


bukan sombong tapi kadang-kadang kebetulan saja..
saya sendiri tak perasan saya berkwn di kalangan orang bertudung labuh saja tapi lepas tu ada orang tegur baru saya perasan..
kadang-kadang orang yang menjuhkan diri nak berkwn dengan orang bertudung labuh bukannya sombong...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 18:37


sebagai orang yang bertudung labuh pula.. saya rasa.... saya dipandang serong. orang akan tengok pakaian saya atas bawah... terutama bila semua orang berseluar dan ber t-shirt. saya rasa orang tak suka dengan pakaian saya. jadi nak beramah mesra lagi lah susah. tapi tak semua pandang saya macam tu. tak mustahil dalam keadaan ni disalah tafsirkan sebagai sombong

so... apa maknanya.... kita ni dipenuhi syak wasangka. tak baik ek.

.....

ke sini kejap ---> http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=25129&forum=12&#f325242



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

moth
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.07.2006
Ahli No: 25380
Posting: 38

malaysia  


posticon Posting pada: 13-08-06 18:38


Janganlah tuduh perempuan tudung labuh tu sombong kalau kalian tak mengenali dia, kalian suka ke kalau perempuan tudung labuh jadi seperti perempuan peramah yang kalian jumpa? Mereka nak sesuaikan dengan imej mereka tu, takkanlah pakai tudung labuh, tegur ajnabi sesuka hati. Takpelah kalau perempuan dengan perempuan lain. Susah juga ye nak jadi perempuan bertudung labuh ni, macam-macam orang fikir biarpun kita sebenarnya bukan macam tu...

Kalau perempuan pula yang mengatakan kita sombong, tak boleh juga macam tu sebab tak semua yang pakai tudung labuh berkawan dalam kelompoknya, ada juga yang berkawan dengan tudung biasa ataupun non-muslim cuma mungkin bilangannya agak sikit. Kepada yang memakai tudung labuh, berusahalah untuk kita membuktikan bahawa kita boleh berkawan dengan perempuan lain yang bukan dari kelompok kita, niat kita nak berkawan dengan mereka tu memang ada cuma mungkin mereka tak nampak pendekatan kita tu atau mungkin kita memang jenis yang pemalu, jadi memang sukar nak dekat dengan orang lain....yelah, lain orang lain sikapnya...

[ Telah diedit oleh: moth pada 13-08-06 18:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mothProfil   Hantar PM kepada moth   Quote dan BalasQuote

nur_islam07
Warga Rasmi
Menyertai: 05.08.2006
Ahli No: 25648
Posting: 5
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 18:44


kami yang bertudung labuh ni bukan sombong sebenarnya..cuma menjaga pandangan dan perlakuan...ramai yang cakap perempuan tudung labuh sombong sebab kebanyakan yang saya kenal tak suka dengan budak tudung labuh. sebabnya mereka segan bila mereka pakai seksi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islam07Profil   Hantar PM kepada nur_islam07   Quote dan BalasQuote

qutb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.11.2004
Ahli No: 12610
Posting: 133
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 19:04


assalamu'alaikum...

hm...ana tak rasa macam tu..tak baik tuduh2...mana kita nak tahu kalau kita tak kenal gol yang bertudung labuh.pada ana,tak jadi masalah untuk bergaul dengan gol muslimah yang free hair ataupun yang tak bertudung labuh.dengan non muslim pun boleh saja masuk...
cuma gol bertudung labuh ni nak jaga pergaulan..takut terpengaruh dengan anasir luar...:-)bukan sombong...
antara kami,sentiasa ingat mengingatkan..cuba bersahabat dengan gol bertudung labuh ni..mesti ok....:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qutbProfil   Hantar PM kepada qutb   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 13-08-06 21:53


hafiz rasa dia tak sombong
tapi dia malu agaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

yamina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2004
Ahli No: 9515
Posting: 61
Dari: bumi sementara

Pahang  


posticon Posting pada: 13-08-06 22:04


adakalnya memang sombong sikit... bagi ana, ana mengaku sahaja.... tapi sombong biar bertempat dan kena pada cara. janganlah sombong tak tentu fasal.... adakalanya kita tak selesa dengan sesuatu keadaan, buat kita bertindak sedemikian.

ana biasanya akan jadi begitu dengan lelaki, esp yang ana tak kenal, lebih-lebih lagi dengan jenis yang tak reti-reti asyik nak pandang-pandang atau usik-usik di tepi jalan. habis tu takkan lah dengan senang nak membalas usikan dan pandangan mata mereka.... bagi ana itu macam dah menjatuhkan maruah seorang wanita pulak. jadi biar sombong sikit tak mengapa asalkan ia mampu melindungi diri kita.

tapi muka ana pun memang jenis muka sombong, serius dan tak mesra, cukup dengan ana tak mengukir senyum, orang dah takut nak tegur...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yaminaProfil   Hantar PM kepada yamina   Pergi ke yamina's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 22:17


rasa-rasanya bukan sombong... tapi lebih mengawal diri... hijab yang dipakai tu menjadikan perempuan yang bertudung labuh ni lebih berhati-hati,...
betul cakap qutb, walaupun bertudung labuh, bukan halangan untuk kita berkawan dengan yang free hair, even non muslim sekalipun.bahkan saya rasa dengan bertudung labuh ni lebih selamat dan lebih dipercayai...
sekadar pendapat dan pengalaman dari insan yang bertudung labuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 23:41


ana tak fikir mereka ni sombong...orang yang tak kenal mesti kata begitu...pada ana mereka ni pemalu terutama bila berada di khalayak ramai

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

qutb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.11.2004
Ahli No: 12610
Posting: 133
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 23:53


ana sokong yamina..
takkan kita nak "beramah mesra" dengan lelaki ajnabi...tu yang kena buat tak tahu...sebab tak selesa dan nak jaga batas pergaulan...tapi disalah anggap...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qutbProfil   Hantar PM kepada qutb   Quote dan BalasQuote

nursham
Warga Rasmi
Menyertai: 18.08.2005
Ahli No: 18260
Posting: 14

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-08-06 03:16


Assalamualaikum...
tentang topik ni agak menarik...kemana-mana saya pergi.. pasal perempuan yang bertudung labuh sombong adalah biasa.. memang ramai yang beranggapan begitu walau hakikatnya adalah tidak semua dan ada segelintir.. kadang-kadang anggapan itu betul juga kalau berdasarkan apa yang berlaku pada saya.. emm.. saya pun bertudung labuh tetapi yang pelik ada jugak segelintir susah nak kawan dengan yang tudung labuh jugak..tak tahu lah..sahabat-sahabat jangan terasa ya..saya kawan semuanya yang pakai seluar jeans and baju ketat.. pendapat saya lah.. kita sebagai orang yang faham pasal tuntutan menutup aurat jangan sesekali mensucikan diri untuk tidak bergaul dengan free hair or whatever.. ramainya saudara sesama muslim yang menunggu sentuhan kita.. so, turunlah bergaul dengan mereka dan jauhilah sifat sombong.. atleast..senyum dan bertegur sapa lah dengan mereka.. kita yang membawa perwatakan muslimah perlu prihatin tentang akhlak dan muamalat dengan mereka..kerana secara tidak langsung kita menjadi ikon kepada Agama yang dipegang..sekali kita buat silap.. semua sahabat yang seumpama kita turut menerima tempiasnya..so, tak salah untuk kita beramah mesra dengan mereka...sayangilah mereka sebagaimana kita menyayangi diri kita..
just pandangan peribadi..terima kasih dan minta maaf..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurshamProfil   Hantar PM kepada nursham   Quote dan BalasQuote

daei_fi_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24248
Posting: 98
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-08-06 10:31


Pada 13-08-06 18:44 , nur_islam07 posting:

!!! QUOTE !!!

kami yang bertudung labuh ni bukan sombong sebenarnya..cuma menjaga pandangan dan perlakuan...ramai yang cakap perempuan tudung labuh sombong sebab kebanyakan yang saya kenal tak suka dengan budak tudung labuh. sebabnya mereka segan bila mereka pakai seksi...


maaf mencelah...ana sokong sangat pendapat ini... bagi sesiapa yang mengatakan mereka sombong, sila hayati maksud surah an-nur ayat 31...PEACE!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For daei_fi_islamProfil   Hantar PM kepada daei_fi_islam   Pergi ke daei_fi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

aqil
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17966
Posting: 162
Dari: PAHANG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-08-06 10:39


Pada 13-08-06 18:44 , nur_islam07 posting:

!!! QUOTE !!!

kami yang bertudung labuh ni bukan sombong sebenarnya..cuma menjaga pandangan dan perlakuan...ramai yang cakap perempuan tudung labuh sombong sebab kebanyakan yang saya kenal tak suka dengan budak tudung labuh. sebabnya mereka segan bila mereka pakai seksi...



:-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

haqiel
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2005
Ahli No: 18884
Posting: 22
Dari: johor

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-08-06 11:01


tudung labuh?sombong?
Kenapa mereka dikatakan sombong?
tak bertegur sapa dengan orang lain?
rasa diri lebih baik?

tudung labuh membawa imej yang baik dalam islam.....tapi ni zahir lah kan batin tak tau lah macam mana rupanya.

siapa kata mereka sombong?
dikalangan siswi juga?
kalau ya berat juga ni.....sepatutnya tak berlaku lah sebab sama jantinakan.

biasakan lah tegur orang lain...........ufshus(sebarkan) salam itu pun dah cukup kata kita tak sombong......hayatilah secara praktikal ok....para siswi teruskan perjuangan.....


tapi kalau lelaki yang kata antuna sombong, tak payah layan sangat.
.....................ok

Bookmark and Share

    


  Member Information For haqielProfil   Hantar PM kepada haqiel   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-08-06 11:33


jangan dihiraukan sangat kata-kata mereka itu, anggaplah kita pasti akan mendapat dividen pahala jika kita redha.

bukannya orang yang dok kata kita sombong itu yang bagi kita rezeki, bagi kita kehidupan ni...tak ke mana pun, kalau mereka kata kita sombong..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

nuzul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21199
Posting: 48
Dari: pahang

bosnia_herzegovina  


posticon Posting pada: 14-08-06 11:55


ish..ish..mana ada sombong.sebenarnya ni fanomena biasa dalam kampus kat kampus ana pun berlaku juga...bila kami bincang pelbagai pendapat dan cadangan dikeluarkan.

sebab dikatakan sombong

-orang yang pakai tudung labuh sometime rasa malu nak berkawan dengan yang pakai seksi-seksi ni.
-orang yang pakai seksi-seksi ni pula lagilah berasa malu nak berkawan dengan orang yang pakai tudung labuh ni.

so ana membahagikan masa ,masa untuk bersama-sama dengan group bertudung labuh dan masa yang tidak bersama dengan group yang tidak bertudung labuh.ana juga akan beramah mesra dengan orang yang tidak bertudung labuh dan berpakaian seksi secara berseorangan.sometime orang yang tidak bertudung labuh ni takut bila kita jumpa mereka beramai-ramai.hasilnya ana mempunyai adik angkat dikalangan yang tidak bertudung labuh dan berpakaian seksi.alhamdulillah walaupun diaraomh tak berubah 100 persen at least ilmu akan kewajipan menutup aurat perlu di sampaikan.dan mereka sebenarnya memerlukan masa yang agak panjang....

banyak yang ana pelajari daripada mereka terutama dari segi isi hati especially mereka ni bukan teruk sangat cuma tiada bimbingan .tunjuk agar,dan sometime ana rasa pelik kebanyakan orang yang bertudung labuh kalau nak kirim tazkirah ke...nak agak usrah ke mesti detect kat orang yang bepakaian sopan habis. orang yang seksi-seksi siapa yang nak mendengar masalah mereka dan memberi mereka the best solution?natijahnya mereka akan mencari orang -orang yang macam mereka juga untuk meluahkan perasaan....kepada orang yang bertudung labuh ana berpesan pada diri ana dan sahabat yang lain kita hidup untuk masyarakat bersikap terbukalah dengan masyarakat.masyrakat amat memerlukan kita.... jangan pertikaiakan siapa yang patut datang kepada siapa...persoalannya siapa yang merelakan diri mereka untuk berdakwah?maka datanglah kepada mereka bukannya menunggu mereka datang kepada kita...wslam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuzulProfil   Hantar PM kepada nuzul   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-08-06 11:56


Pada 14-08-06 10:31 , daei_fi_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-08-06 18:44 , nur_islam07 posting:

!!! QUOTE !!!

kami yang bertudung labuh ni bukan sombong sebenarnya..cuma menjaga pandangan dan perlakuan...ramai yang cakap perempuan tudung labuh sombong sebab kebanyakan yang saya kenal tak suka dengan budak tudung labuh. sebabnya mereka segan bila mereka pakai seksi...


maaf mencelah...ana sokong sangat pendapat ini... bagi sesiapa yang mengatakan mereka sombong, sila hayati maksud surah an-nur ayat 31...PEACE!!!!


Ana tak rasa begitu
mungkin ada sebab kenapa mereka sombong
mungkin mereka tau had pergaulan yang di bataskan dalam islam
takkan lah pakai bju sopan tudung labuh nak pergi lepak dengan laki yang bukan muhrim
malu lah kat pakaian

Jgan cpat menilai seseorang
perempuan solehah selalu menjaga batas pergaulan mereka

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 14-08-06 13:26


sombong terhadap lelaki atau wanita?? :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 14-08-06 13:53


mungkin sesetengah pendapat di sini lebih menjurus sombong terhadap lelaki..mungkin mereka ingin menjaga batas pergaulan. Tak elok menganggap mereka ni sombong.

TAPI bagaimana pula dengan golongan muslimah yang lain. Mugkin ada segenlintir yang dianggap sombong, tapi janganlah menghukum kesemuanya..

Saya ada pengalaman untuk dikongsi bersama.. terdapat juga sahabat saya yang bertudng labuh, tapi mereka ini jenis yang tak memilih kawan. kawan dengan sesiapa sahaja. mungkin disebabkan juga, pada waktu itu, tidak ramai batch kami yang memakai tudung labuh.. kami senang bergaul..tak perlu nak rasa rendah diri..
cuma kita perlu kenal hati budi masing-masing.

Tetapi tidak dinafikan juga ada jga segelintir yang dinaggap sombong. Ini ketara sekiranya mereka berada di dalam group yang ramai. Maaf, saya bukan ingin blame mereka yang bertudung labuh.. pengalaman yang dialami akan menyebabkan mereka berpendapat sebegini...

betul lah kata orang tak kenal maka tak cinta..
kenal dahlu baru tahu hatinya..
tapi sama-samalah bertegur,..baru ukhwah akan wujud,

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-08-06 13:56


ada banyak pendapat boleh diberi...
ikut waktu masa dan keadaan juga.
bagus juga sama-sama sendiri,kadang-kadang...
tapi kita perlu juga bergaul,berdakwah kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 14-08-06 13:56


assalamualaikum

hebat tajuk ni....
tak semua muslimat bertudung labuh sombong walaupun hakikatnya masih ada walaupun dengan sesame muslimat, dengan muslimin tu kira normal lah....in fact sesetengah orang cop muslimat bertudung labuh bukan saja sombong tapi garang...
tapi tak ksah lah apa orang nak kata yang penting kita tahu kita ni sapa dan apa yang kita buat adalah hanya utnuk melindungi diri kita dan apa yang kita pegang...for those yang tak kenal cuba elakkan dari memberi tanggapan negatif kepada orang lain, because..."tak kenal maka tak cinta"...selagi kamu tak kenal seseorang itu adalah tidak adil mengatakan sesuatu yang belum pasti kebenarannya...AWAS! apa yang kita kata tu terutmaya yang tak baik memang cepat tersebar...kasihan tuan punya badan tak salah apa pun...cuba belajar daripada apa yang baik yang cuba dibawa oleh muslimat bertudung labuh...interestingnya muslimat yang berimej sebegini memang tidak mudah didekati oleh muslimin kecuali ada urusan kerja saja...dan muslimin pun faham mengapa muslimat yang berimej sebegini perlu dijauhi dan tidak boleh bergaul sebarangan...
memang kita hidup dikalangan manusia yang penuh dengan kritikan, tapi takkan semua perkara kita nak jawab, biarkanlah suara2 sumbang itu bersuara, sedangkan kita ddk saja-saja pun orang nak mengata inikan sedang nak lakukan perkara2 baik yang dituntut agama...pendek kata biar lah kita jadi muslimat bertudung labuh yang sombong atau garang tapi masih mengekalkan tuntutan agama daripada memperagakan segalanya demi menjadi insan disukai ramai....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

Marziana_
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20064
Posting: 96
Dari: Bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-08-06 00:22


Assalamualaikum...
sombong ke...
kalau dengan lelaki memang lah...
tapi sebab nak jaga batas pergaulan..
takkan tiba-tiba bertudung labuh,bersembang dengan lelaki...
mesti orang pandang pelik...
tak baik kata orang tudung labuh macam tu...
terasa...


-----------------
Benarlah tiada IMAN tanpa ISLAM,dan benarlah tiada ISLAM tanpa IMAN.

Membangun bersama ISLAM.
Takbir! ALLAHUAKBAR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For Marziana_Profil   Hantar PM kepada Marziana_   Quote dan BalasQuote

suzieeryani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.07.2006
Ahli No: 25540
Posting: 28
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 15-08-06 03:19


bagai mana ditafsirkan sombong itu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For suzieeryaniProfil   Hantar PM kepada suzieeryani   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 15-08-06 06:59


tak kenal maka tak cinta....
dulu masa kat matrikulasi, ada satu kelompok bertudung labuh dan mereka hanya kawan sesama mereka saja....
dengan yang lain, hanya sekadar tegur2 biasa saja....
dengan saya mereka quite close...but not best friend lah
sebab saya ni, kawan dengan semua orang...tak kisah lah bertudung macam mana...bertudung ke tidak...yang penting ikhlas nak kawan...
my best friend pula...on dan off bertudung..Kalau kat matrix bertudung..outside..free hair...
kawan saya ni pernah lah tanya, Kenapa kelompok tudung labuh tu sombong dengan dia....Kalau jumpa kat luar buat macam tak kenal..sedangkan selalu jumpa sebab saya dengan kawan ni selalu berkepit...
saya pun tak tahu nak jawap apa???
saya kata mereka tak perasan agaknya...
kawan saya senyum sinis saja

one day, one of kawan yang bertudung labuh ni tanya saya...tak takut ke terpengaruh dengan kawan saya tu????
brlh saya tahu yang mereka takut terpengaruh...

waktu tu saya dapat kesimpulan lah...
tak salah lah Kalau nak buat geng sesamer tudung labuh saja
tapi jangan sampai orang kata sombong lah....
bertudung labuh kena bagi contoh akhlak yang baik
Kalau orang dah label sombong tu macam mana????
memang lah, sesetengahnya ujian....tapi, cuba kaji betul-betul..Kalau orang dah mengata tu mesti ada yang tak kena...mungkin pada kita, pada mereka @ salah faham....

at least ssenyum lah, senyum kan sedekah
mungkin kita rasa iman masih tak cukup kuat...takut terpengaruh Kalau kawan dengan yang tak bertudung...tak apa lah..
tu cara mereka nak menjaga diri mereka...tapi jangan sampai di label sombong

pada saya, kawan lah dengan semua orang....pengaruhilah mereka...kuatkan diri....cuba tunjuk tauladan baik pada mereka..
alhamdulillah kawan baik saya tu dah betul-betul bertudung..walau mak dan adik-beradiknya masih tak bertudung...

jaga akhlak....hiasi peribadi....wanita solehah....lambang umat sejahtera.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

taqwaa85
Warga Rasmi
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25816
Posting: 2
Dari: PerLIs

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 15-08-06 08:31


ana baru belajar labuhkan tudung..
xsumer mereka yang bertudung labuh tu sombong..
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For taqwaa85Profil   Hantar PM kepada taqwaa85   Quote dan BalasQuote

empirez
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.07.2006
Ahli No: 25113
Posting: 30
Dari: Pulau Mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-08-06 08:53


ambil dari emel....

Soalan : Kami melihat masih banyak orang ketika mereka melihat orang lain yang cuba bersungguh-sungguh dalam beragama atau beribadah dalam kejahilan, ada pula pihak menghina dan mempersendakan amal ibadah mereka yang masih belum sempurna sambil memperolok-olokkan hukum agama. Sebahagian yang lain ada yang bersyarah dan berceramah tentang agama tetapi dengan nada mengejek dan mempermain-mainkan hukum agama. Dijadikan hukum agama sebagai alat membuat jenaka. Bagaimanakah orang yang seperti ini?

Jawab: "Mempermain-mainkan hukum agama Islam atau sebahagiannya adalah kufur akbar, berdasarkan firman Allah :


Dan jika kamu tanyakan kepada mereka (tentang apa yang mereka lakukan itu), tentu mereka akan menjawab:"Sesungguhnya kami hanya bersenda gurau dan bermain-main saja". Katakanlah:"Apakah dengan Allah, ayat-ayat-Nya dan Rasul-Nya kamu selalu berolok-olok?

Tidak usah kamu minta maaf, karena kamu kafir sesudah beriman. Jika Kami mema'afkan segolongan dari kamu (lantaran mereka taubat), nescaya Kami akan mengazab golongan (yang lain) di sebabkan mereka adalah orang-orang yang selalu berbuat dosa. (QS. At Taubah 9 : 65-66).

Barangsiapa mengolok-olok orang yang bersungguh-sungguh dalam beragama atau menjaga solatnya disebabkan kesungguhan dan konsistennya di dalam beragama walaupun amalannya masih belum sempurna, maka tergolong ke dalam mengolok-olok agama. Tidak diperbolehkan duduk-duduk dan bersahabat dengan orang seperti ini. Demikian juga dengan orang yang membicarakan masalah-masalah agama dengan nada menghina dan mengejek, maka dapat dikategorikan kafir, tidak boleh berteman dan duduk bersama mereka. Bahkan kita harus mengingkarinya, mengingatkan orang lain agar jangan mendekatinya, juga menganjurkan kepadanya agar bertaubat kepada Allah karena sesungguhnya Dia Maha menerima taubat. Jika ia tidak mahu bertaubat, maka dia dapat diajukan ke pengadilan setelah benar-benar terbukti ia melakukan penghinaan dan pelecehan terhadap agama Islam dan dengan membawa saksi yang adil supaya mendapatkan keputusan hukuman dari mahkamah syar'iyyah (pengadilan Islam).

Maknanya, bahwa masalah ini adalah masalah yang sangat besar dan berbahaya, maka wajib bagi setiap muslim untuk mengetahui ajaran agamanya, supaya dapat berhati-hati dari hal ini dan agar dapat mengingatkan orang tentang bahaya menghina, mengolok-olok dan melecehkan agama. Sebab hal ini merosak aqidah dan merupakan penghinaan terhadap al-haq dan para pelakunya. (Syaikh Ibnu Baz)

SUMBER : Fatawa fi Man Istahza'a Biddin wa Ahlihi, Al Lajnah Ad Daimah lil Buhuts Al Ilmiyah wal Ifta

Bookmark and Share

    


  Member Information For empirezProfil   Hantar PM kepada empirez   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-08-06 11:14


saya setuju dengan nuraisha...kita kan sesame perempuan...tak salah kan kalau bertukar senyum....lain lah kalau lelaki tegur, tak nak senyum pun tak apa......saya sendiri pernah di hina dengan orang tudung labuh.....masa tu dia tengah discuss dengan kawan-kawan dia pasal sirah....sesekali saya menyampuk......dan depan kawan-kawannya dia tengking saya awak bukan kos agama so awak diam....awak tak tahu apa-apa....wajar ke....kita dituduh macam tu....walaupun bukan kos agama.....tapi rasanya dari kecik lagi diajar dan dihidangkan dengan kisah-kisah rasullullah dan para sahabat.......
pokok takkan bergoyang tanpa angin.....orang takkan cakap kalau benda tu tak benar.....mungkin tak semua...tapi sebab nila setitik rosak susu sebelanga.....
wanita bertudung labuh lagi banyak dugaan.....dia adalah lambang kepada wanita muslimah.....sekali dia buat hal,orang akan ingat....
jaga lah adab dan budibahasa kita sebagaimana kita menjaga aurat kita selama ni......ni pesanan untuk semua wanita....bukan takat yang bertudung labuh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-08-06 11:48


Setiap manusia ada kelemahannya.. bagi ana itu memang kesilapan dia, wallahua'lam.. tapi bukan semua perempuan bertudung labuh macam tu.. biarlah apa pun orang nak kata yang penting Allah menilai setiap apa yang kita buat, orang yang bertudung labuh dengan ikhlas insyaAllah besar ganjaran di sisi Allah.. kita cuba untuk sedaya upaya memberikan markah yang terbaik dalam pelajaran kita, mengapa tidak juga dalam hal2 berkaitan menutup aurat.. kalau nak kata sombong pulak itu atas masing-masing punya sikap.. yang penting ana nak nasihat untuk semua geng tudung llabuh, ingatlah iman itu bukan untuk dijadikan perhiasan, ikhlaskan hati,biar indah semuanya, hati dan jasmani.. barulah orang akan tertarik untuk ikut sama.. inilah salah satu cabang dakwah, banyak cabaran tapi indah di pengakhiran..insyaallah.. wallahua"lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-08-06 13:03


betul tu......indahkan akhlak kita..indahkan penampilan kita....insyallah kita akan di hormati.......
percayalah...kalau kita kata kita pandai...ramai lagi orang lebih pandai dari kita.....pegang prinsip ni....insyallah kita tak akan jadi sombomg atau bongkak........

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 17-08-06 00:00


saya pernh tumpangkn payung kat sorng budak tudung labuh masa hujan, tapi macam sombong saja, bukan nak ngorat dia pun, lagi muda dr saya pula tu...tapi dia ok saja tak lama lepas itu..banyak jugak kawan saya tudung labuh..tudung tak labuh pun ada saja yang macam sombong hehe..jadi tak ada apa yang nak dibahaskn...ada lah tu sebab masing-masing nak sombong ke, nak buat-buat sombong ke atau apa-apa ...hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

laylee
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6452
Posting: 55
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 00:26


salam.
begini lah ye.
Alhamdulillah...ana pun pakai tudung labuh.
dan ana memang ada jumpa orang yang niya kata tu.
memang ada.mungkin mereka rasa mereka cukup baik dan orang yang tak pakai tudung labuh tu tak genglah dengan mereka.
tetapi...wahai orang2 bertudung labuh sekalian...walau bagaimanapun pakaian kita muamalat sesama insan kena jaga.
kalau dengan lelaki kompemla kena jaga pandangan dan akhlak.
tetapi kalau dengan perempuan sepatutnya kita baik dan bertegur sapa dengan semua orang.so tak ada lah orang anggap kita ni sombong.
kalau dengan lelaki pun berhati-hati jugak..jangan tunjuk sombong tetapi tunjuk tegas yang tidak manislah kita bermesra dengan mereka.
pernah juga budak laki kelas ana kata ana sombong sebab taknak bergambar dengan dia...tapi bila ana terangkan baru mereka faham dan hormati pendirian kita.kawan perempuan pun mula2 pun segan nak kawan dengan ana tapi bila ana tunjukkan kemesraan dengan sesiapa saja lama-lama mereka pun ok saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For layleeProfil   Hantar PM kepada laylee   Quote dan BalasQuote

azizaffa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22743
Posting: 220
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 11:34


Setiap orang yang telah dewasa (akil baligh) pasti ada kaitannya dengan al-Qur'an yang diturunkan ALLAH azzawajalla.

Welcome to http://www.geocities.com/fatimah_alkubra/index.htm
(?download gift file zip!)
MAINPAGE: http://puncak-kefasihan.blogspot.com
Hikmah tidak akan berpengaruh terhadap kalbu yang merosak.

Sesungguhnya kami milik ALLAH; Kepada-NYA jua kami kembali.
Salamun'alaikum. alhamdulillahir Rabbil'alamin

*note: maaf! andai sudah anda dapati ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azizaffaProfil   Hantar PM kepada azizaffa   Pergi ke azizaffa's Website   Quote dan BalasQuote

amira_najihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2006
Ahli No: 22568
Posting: 107
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 12:17


ishy2...bukan sombong 2...2 lah manusia belum kenal dah cakap bukan2...sebenarnya orang lain mungkin cemburu tengok kemesraan yang terbina.apa yang penting tak macam 2 kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_najihahProfil   Hantar PM kepada amira_najihah   Quote dan BalasQuote

FizahSaid
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22962
Posting: 9
Dari: USIM,Nilai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 12:28


salam....

ketegasan mereka dsalah ertikan...dont judge the books by it scover!

Bookmark and Share

    


  Member Information For FizahSaidProfil   Hantar PM kepada FizahSaid   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 12:39


:oops: janganlah kerana nila setitik rosak susu sebelanga.....mungkin ada seorang dua saja yang macam itu........


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

dan4472
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25011
Posting: 43
Dari: kluang

Johor  


posticon Posting pada: 17-08-06 13:05


mana ada manusia perfect kat atas dunia ni.....masalahnya masarakat kita sekarang......pemikiran mereka dah memang macam tu.....bila terlihat wanita yang bertudung labuh mula lah memandang tinggi...menganggap orang tudung labuh ni perfect dari segala segi....dan bila terlihat sedikit kekurangan benda tu akan isu jadi besar....bak kata pepatah kerana nila setitik rosak susu sebelanga.....sama juga lah..kalau seorang ustaz ke tengah cakap dengan perempuan.....akan timbul gosip konon ustaz pun dok usha girl......

tu yang orang cakap....untuk lakukan sesuatu penghijrahan banyak perkara terpaksa dikorbankan.....banyak perkara perlu kita jaga.

katakan kita nak bertudung labuh, bukan setakat tudung kita jaga,kita kena jaga penampilan, jaga adab sopan, dalam masa yang sama jaga pergaulan.kalau dengan lelaki,memang kita tak boleh mesra sangat, tapi tak salah kalau kita mesra dengan perempuan lain walau pun dia tak bertudung sekali pun.....sekurang-kurangnya orang akan fikir wow indahnya akhlak muslimah sejati....dan mereka akan respect kepada kita.

dan tentang yang takut terpengaruh dengan orang tak bertudung...Kenapa lah kita perlu bimbang hal ni sedangkan kita ada ilmu yang cukup untuk selamatkan kita.....walau macam manapun ajakan kawan untuk melakukan perkara yang salah, kita tetap boleh katakan tidak.....
saya memang kawan dengan semua orang...dengan yang bukan islam pun saya kawan,tapi bila mereka ajak saya buat benda pelik-pelik, senang saja....saya bagi hadith sikit, diam lah mereka.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dan4472Profil   Hantar PM kepada dan4472   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 17-08-06 14:04


Pada 17-08-06 12:17 , amira_najihah posting:

!!! QUOTE !!!

ishy2...bukan sombong 2...2 lah manusia belum kenal dah cakap bukan2...sebenarnya orang lain mungkin cemburu tengok kemesraan yang terbina.apa yang penting tak macam 2 kan...



biarlah kemesraan itu dikongsi bersama2, bukan untuk gol, tersebut di atas sahaja.. kebanyakan yang berkata sedemikian mungkin disebabkan pengalaman. termasuklah saya sendiri. kadangkala malu sendiri apabila senyum tak dibalas...:-)
anyway semua yang bertudung labuh tu baik, termasuklah yang tak bertudung labuh juuga..yang penting niat kita tidak disalahgunakan.. Perbetulkan niat barulah kerja kita dipermudahkan...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 14:12


alhamdulillah...banyak teguran dan pandangan...
dah terlalu banyak posting tentang isu ni.
perkara yang baik dipandang pelik,
perkara yang baik dijadikan isu,
perkara yang baik juga kadangkala dijadikan umpatan.
usahlah dipandang hanya luaran...biarlah amal seiring...tapi perlu diingat, iman itu pasang surut..sentiasalah usaha untuk perbaiki iman.
kepada muslimah bertudung labuh, jangan iringkan amal semata2 dengan pakaian yang ada..takut hilang ketaqwaan muncul riak..
kepada semua muslimah dan sahabat...usah fikirkan pandangan orang.
sentiasa muhasabah diri...

wallahua'lam..


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 16:03


bagus jugak dikata sombong.. bila tak sombong nanti.. dikata same saja macam perempuan lain.. apapon.. muslimah bertudung labuh ni.. memang sentiasa diperhati.. sama macam student Pengajian Islam.. kebanyakkan yang berkata tu.. sebab mereka jeles saja,, hahaha.. janganlah risau.. as long as kita tau Allah tu Maha Mengetahui.. pedulik ar orang nak kata kita sombong ke.. apa ke.. hihihi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-08-06 16:06


Pada 17-08-06 14:12 , raudhah84 posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah...banyak teguran dan pandangan...
dah terlalu banyak posting tentang isu ni.
perkara yang baik dipandang pelik,
perkara yang baik dijadikan isu,
perkara yang baik juga kadangkala dijadikan umpatan.
usahlah dipandang hanya luaran...biarlah amal seiring...tapi perlu diingat, iman itu pasang surut..sentiasalah usaha untuk perbaiki iman.
kepada muslimah bertudung labuh, jangan iringkan amal semata2 dengan pakaian yang ada..takut hilang ketaqwaan muncul riak..
kepada semua muslimah dan sahabat...usah fikirkan pandangan orang.
sentiasa muhasabah diri...

wallahua'lam..



salam ukhwah...

ana menyokong kata-kata raudhah84...

mengapa topik sebegini masih dipersoalkan dan dipertikaikan...
yang penting, setiap tindakan/amalan yang dilakukan adalah dengan niat KERANA ALLAH....
pandangan manusia tidak dapat ditepis tapi pandangan Allah yang Hakiki, lebih dinanti dan diingini....

Luaran cerminan dalaman...
fikir-fikirkanlah....

setiap perkara yang baik disokong, didokong...
perkara yang 'buruk' dijauhkan...

wallahua'lam...


-----------------
Sesungguhnya tanggungjawab melebihi masa yang ada....maka berjuanglah untuknya!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-08-06 17:41


Pada 17-08-06 16:03 , fatin3 posting:

!!! QUOTE !!!

bagus jugak dikata sombong.. bila tak sombong nanti.. dikata same saja macam perempuan lain.. apapon.. muslimah bertudung labuh ni.. memang sentiasa diperhati.. sama macam student Pengajian Islam.. kebanyakkan yang berkata tu.. sebab mereka jeles saja,, hahaha.. janganlah risau.. as long as kita tau Allah tu Maha Mengetahui.. pedulik ar orang nak kata kita sombong ke.. apa ke.. hihihi..

mana orang tak kata sombong....bila ditegur, kata orang jeles....tak boleh ke terima sikit teguran orang....
tu satu lagi perasaan riak...konon tak nak sama dengan perempuan lain.....perlu diingat ada juga perempuan yang bukan bertudung labuh tetapi jaga semua aurat nya.....dan amalan ibadatnya mungkin lebih dari awak....


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Wanita bertudung labuh sombong???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.184341 saat. Lajunya....