Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda berhasrat untuk berjaya, jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut.
-- ummimq (Kaunselor)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 83
Ahli: 0
Jumlah: 83




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 6 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Remaja dan Sex!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Remaja dan Sex!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Remaja dan Sex!!!

mohdhanis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9883
Posting: 189
Dari: pahang, selangor, penang

Selangor  


posticon Posting pada: 22-04-06 16:47


Assalamu'alaikum...

     Sudah lama untuk saya berbincang mengenai isu ini. Actualy saya berasa amat sedih dan takut dengan keadaan remaja kita pada zaman ini. Sedih sebab saya betul-betul tahu itu yang saya berani untuk perkatakan!

     Apa yang saya tahu? Subhanallah. Kebanyakan remaja kita sekarang ini sebolehnnya mahu diupdate seiring dan sejalan dengan negara barat! kalau ke arah yang lebih baik tak mengapa. Tapi ini berkenaan dengan sex!

     Antara percaya atau tidak kebanyakan remaja kita pada hari ini sudah pun mempunyai pasangan masing-masing. Senang nak kata dah couple! Antara percaya atau tidak juga kebanyakan dari mereka juga telah merasa nikmat sex dengan hati yang rela!

     Duit pinjaman ptptn cthhnya dengan mudah digunakan untuk melabur. Sanggup tiada duit untuk makan. Tapi asal dapat rasa sudah puas! Harap sahabat-sahabat dapat faham apa yang saya ingin perkatakan.

     Bukan setakat dah buat! Ditambahnnya pulak dengan keinginan untuk merakam! Kemudian disebar2kan! Kemudian? yang perempuan apa cerita? yang lelaki?

     sampai bila nak berhenti buat kerja macam ni wahai remaja? Jawapannya sampai dah tertangkap oleh pihak berkuasa! Tapi, kita sama2lah berdoa agar sahabt2 kita dapaat balik ke pangkal jalan semula dengan segera.

     Kita sememangnnya dahagakn sinar ISLAM! Tak punya kekuatan dan sikap ego yang tinggi yang menyebabkan kita lalai dan alpa dengan dunia!

     Wallahu'alam... saya mohon pandangan, cadangan dan kritikan dari sahabat2. Sesungguhnya saya juga adalah insan biasa yang tak punya apa-apa.

     Ya ALLAH, Berikanlah ku kekuatan untuk menghadapi segala dugaan MU...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdhanisProfil   Hantar PM kepada mohdhanis   Pergi ke mohdhanis's Website   Quote dan BalasQuote

sinarshams
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3491
Posting: 200
Dari: kmns

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 16:52


saya tertarik dengan TOPIK WANITA HARI ini..EDIsI 21 april...seks luar nikah...banyak membincangkan soal remaja yang mengamalkan seks..tapi statistik menunjukkan lelaki lebih ramai dr perempuan yang melakukan seks sebelum kawin....

sebenarnya pegangan agama amat penting..dalam menghindarkan dr masalah ini...tak kira muslim or non muslim...semua tak m'ggalakn seks sebelum kawin...

MASTIKA...banyak mendedahkan masalah2 ini..kadang-kadang ana rasa malu sangat dengan perkara ini....

nasihat ana..Kalau tak dapat kawal iman..cepat-cepat laa dirikan masjib...

wasalam
[ Telah diedit oleh: sinarshams pada 22-04-06 16:53 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sinarshamsProfil   Hantar PM kepada sinarshams   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 17:34


wanita hari ini ye, sangat menyedihkan kenyataan yang dikeluarkan dan respons dari penonton, ada yang setuju bersekedudukan sebelum berkahwin, orang Melayu Islam pulak tu, apa nak jadi ni?

ada yang pernah bersekedudukan selama 6 tahun bersama pasangan, lepas tu kahwin 6 bulan cerai, apa kejadahnya (tiru edisi siasat :-di)

tapi kerajaan tak buat apa-apa tindakan untuk mencegah semua ni, digalakkannya tu adalah, PBT pun disekat kuasa mereka untuk nahi munkar, pihak jabatan agama pun selalu dipersalahkan kalau buat serbuan ke pusat maksiat, atas alasan Islam Hadhari!

p/s: dunia dah nak kiamat...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 22-04-06 17:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

rabiah_al-adawiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.03.2006
Ahli No: 23868
Posting: 56

yemen  


posticon Posting pada: 22-04-06 18:16


inilah akibatnya apabila islam tak diambil secara keseluruhan...bila masuk bab aurat,bab murtad,bab jenayah...semuanya di abaikan...ikut undang2 yang diperkenalkan british...akhirnya para remaja terdedah dangan hiburan tanpa batasan..contohnya,rancangan di television yang berunsur sex seperti cerita2 dr negara mexico,filipina,thailand...dan yang sewaktu dengannya semakin mendapat tempat dan sokongan penduduk di malaysia.sepatutnya cerita2 sebegini tak boleh keluar di sebuah negara yang dikatakan NRGARA ISLAM!!!!!!!

selain itu,konsert berleluasa...boleh dikatakan sebulan sehingga 3-4 kali.dah tu adakan pulak realiti show,AF,malaysian idol,tah apa lagi tah...semua ini melalaikan dan membawa kepada lupanya akan ALLAH...

rohaniah remaja tidak diisi dengan ilmu2 mendekatkan diri kepada Allah...kata-kata "belum nak mati lagi" dipermain-main kan...sedangan malaikat maut sentiasa melawat kita tak kira usia kita ini tua / muda...

remaja tidak didik ke arah islam...itulah punca sebenar mereka tidak takut,tidak malu dan tidak merasa bersalah sama sekali melakukan ZINA secara berleluasa dan lebih memalukan...dikhalayak ramai...

bila ada golongan yang membawa Islam dan mencagah perkara2 maksiat sebegini...mereka ditentang..dan seolah-olah pihak yang bertanggungjawab ingin membiarkan perkara ini berleluasa..nauzubillah...

Oleh itu,saya menasihati diri saya dan rakan2 sekalian,selain dr menyokong golongan yang menentang maksiat dr berterusan di Malaysia ini...kita yang mempunyai sedikit kesedaran ini hendaklah sentiasa berdoa kepada Allah agar melindungi diri kita daripada terjebak dengan perkara sebegini dan mendoakan mereka ini semua agar diberi petunjuk.insyaAllah..amin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For rabiah_al-adawiahProfil   Hantar PM kepada rabiah_al-adawiah   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 427
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 18:26


MALAS NAK BINCANG HAL ini....... buat SAKIT HATI ADA LAAA....

BINCANG MAKIN TAK SELESAI......... KITA UBAH pula.... sama-sama PKIR macam mana NAK ELAKKAN HAL INI.....

KITA KONGSI2 CARA BAGAIMANA KITA MELAWAN ARUS INI.......

KITA MESTI KUAT UNTUK MELAKUKANNYA......... BIN

Bookmark and Share

    


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-04-06 18:32


********************

remaja dan seks bagaikan satu
fenomena yang biasa masa kini....
malah tak malu untuk mengaku yang
mereka mempunyai anak luar nikah...
sunguh menyedihkan...:(
mereka tak malu untuk menghebohkan kejahatan
walhal kejahatan itu sepatutnya adalah sesuatu yang sangat memalukan...
apa nak jadi???:(

ketaqwaan dan keimanan kepada ALLAH
adalah kunci kepada diri untuk menjauhkan
diri dari segala kemungkaran...

*********************************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 18:37


remaja macam ni lah...kita nafsu memang meluap2 masa remaja...tak kiralah nafsu apa...kat forum ni dah berapa banyak bicara soal cinta....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 22-04-06 19:12


jika disalahguna macam tu la jadinya...

p/s: perlu masukkan dalam silibus kat sekolah ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

mohdhanis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9883
Posting: 189
Dari: pahang, selangor, penang

Selangor  


posticon Posting pada: 23-04-06 02:09


Syukkran Jazilan Wamarhaban Bikum...

     Saya amat risau pada diri saya dan pada sahabat2 saya yang lain berkenaan dengan hal ini. Semoga kita sama-sama akan menjadi remaja yang hebat dan berjaya di dunia dan di akhirat.

     Sekadar untuk beritahu kepada semua. Saya pernah dan akan terus terlibat serta memandang serious perkara ini sehingga selamannnya insyallah.

     Doakan saya supaya dikurniakan oleh ALLAH kekuatan iman dan dilimpahkan inayahNya kepada saya serta keluarga. Juga saya dokan kepada semua sahabt2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdhanisProfil   Hantar PM kepada mohdhanis   Pergi ke mohdhanis's Website   Quote dan BalasQuote

zarimi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.04.2006
Ahli No: 24209
Posting: 77
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 23-04-06 09:40


sekarang ni kalau kita menonton televisyen dengan keluarga rasa dah tak boleh dah...bila tengah duduk syok tengok tv dengan adik2 tiba-tiba ada yang bercium...pakai bikini....kita jadi malu dengan budak2...pengaruh tv sangat kuat....kerajaan tak patut buat begitu..kasihan budak2 dan masyarakat...sekarang ni kalau nak belajar benda-benda tak elok,tak perlu susah tengok vcd atau apa-apa just tengok siaran harian pun dah cukup mengajar.....pihak televisyen kena tegas!!!....maka orang yang belajar agama jangan ketinggalan untuk tahu dan masuk dalam bidang penyiaran...walaupun ambil syariah,usuluddin, kemudian cuba masuk dalam penyiaran...masa ni baru tau susah atau senang nak melawan benda mungkar....saya ada kawan yang try tapi dia tak mampu sebab keseorangan...kan rasulullah cakap kena berjemaah so cuba2 la bantu sahabat yang perlu bantuan ukhwah. alhamdulillah malaysia ada perkara amar makruf tapi nahi mungkar tak ada...so sebenarnya malaysia belum layak nak dapat title negara islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zarimiProfil   Hantar PM kepada zarimi   Quote dan BalasQuote

mohdhanis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9883
Posting: 189
Dari: pahang, selangor, penang

Selangor  


posticon Posting pada: 23-04-06 20:09


Saya sokong! Memang faktor utama juga adalah media! Saya kalau cuti balik rumah mesti akan kawal televisyen dan radio. Terutamnnya tv la. Makin lama makin 'hebat' pula rancgn yang disajikan oleh penonton...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdhanisProfil   Hantar PM kepada mohdhanis   Pergi ke mohdhanis's Website   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-04-06 21:08


media bukan membantu .. malah memburukkan lagi pembentukan remaja masa kini ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 23-04-06 21:11


so, kita yang berakal ni, pandai2 la pilih mana yang baik dan mana yang buruk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-04-06 14:16


remaja sekarang makin berani....
makin dilarang makin berani buat benda-benda tak senonoh...
ada setengah 2 rasa bangga pulak...
mklum la dah hebat sangat la 2...
memang la kita semakin dewasa...
kena berfikiran matng...
buat la car yang halal dan diredhai.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

jedy
Warga Rasmi
Menyertai: 03.01.2005
Ahli No: 13501
Posting: 14
Dari: kuala lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-04-06 16:07


assalamualaikum
buat tatapan kalian,
siapakah yang harus dipersalahkan,adakah ibubapa yang dipersalahkan.
setiap insan yang dilahirkan mempunyai nafsu.tapi sering kali disalah guna,tampa mengikut atur cara yang ditetapkan dalam islam.

melayu sekarang hanya menggunakan islam bila timbulnya kes kematian,pernikahan,dan peceraian.ini yang kiat sering dengar,dalam bab lain sekadar yang membangakan nama sipulan bin sipulan,

wahai pemimpin-pemimpi negara yang tercinta,adakah anda tidak berasa takut,gentar akan janji ALLAH.senyum lah sementara anda diberi peluang semetara hidup ini.bila mati memjemput mu,baru kau sedar akan apa yang telah kamu tersenyu riang tadi.ingatlah.kehidupan selepas mati lebih lama dan bererti dari kehidupan didunia ini.

setiap insan yang dilahirkan tidak terlepas dari tanggungjawab ini.
jika pemimpin masih takut serta ragu2 dalam menegakkan hak ALLAH,siapa lagi yang harus kita adili.adakah anda masih leka dalam arus dunia.masih ada insan yang cinta dan berani menegak agama ALLAH,tapi adakah kita memberi sokongan kepada mereka.inganlah wahai insan.setiap sokongan yang kita berikan jua akan bersangkutan sahamnya kepada kita.jika pemimpin yang kita pilh itu melaksanakan tugas dengan bersandarkan pentadbiran yang dibawa dari golongan kafir,KITA JUA AKAN DITANYA DAN MENERIA SAHAM DARI DOSA yang BERLELUASA DIMUKA BUMI ALLAH.senyum lah semetara kamu masih bernafas menyedup udara ALLAH.tapi jika kamu memberi sokongan kepada pemimpin yang menegakkan ADDINUL ISLAM.kamu jua akan meneri tempias pahala darinya.

MATINYA MANUSIA.AKAN ADA PERSOALAN SELEPAS MATI,WALAU PUN APA yang KAMU LIHAT SERTA TAHU AKAN JASAT MANUISA AKAN MEJADI DEBU yang AKAN KEMBALI KEPADA TANAH.KEMATI MAKHLUK TUHAN AKAN DIPERSOALKAN,TIDAK KIRA SAMA ADA KAMU DARI JENIS"MANUSIA,JIN,BINATAN,TUMBUHAN,BUKIT-BUKAU,METERIAL,ATAU APA SEKALI PUN KAMU.IANYA AKAN DIPERSOALKAN MENGIKUT APA yang TELAH BERLAKU SERTA APA yang TELAH KAMU KERJAKAN.

SENYUMLAH SELAGI ADA WAKTU BAGI KAMU.INGAT AKAN JANJI ALLAH TIDAK AKAN MENIPU MAKHLUKNYA.

Bookmark and Share

    


  Member Information For jedyProfil   Hantar PM kepada jedy   Pergi ke jedy's Website   Quote dan BalasQuote

apiz_craze
Warga Rasmi
Menyertai: 24.11.2005
Ahli No: 20454
Posting: 7
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-04-06 16:16


assalamualaikum...
dunia semakin mencabar kita...remaja islam sekarang dah tak macam remaja zaman RASULULLAH dahulu...kalau dulu remaja2 islam bersatu tenaga di medan peperangan utuk menegakkan islan di seluruh dunia...tapi remaja islan sekarang berpakat2 nak jatuhkan islam yang telah dibina dengan senang-senang..seks adalah salah satu cara kristianisasi yang sedang hebat berjalan sekarng ni...satu saja carany nak hapuskan semua ni...balik semual kepada ajaran islam yang sebenar...bukan mudah tapi tak mustahil...siapa yang perlu bertanggungjawab? diri sendiri...tak ada orang yang mampu magunah semua ni melainkan diri sendiri...insya ALLAH...DIA akan sentiasa berada dng kita yang mahu berunbah kepada kebaikan....assalamualaikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For apiz_crazeProfil   Hantar PM kepada apiz_craze   Quote dan BalasQuote

nurirshad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23047
Posting: 214
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-04-06 18:26


NOT ME, NOT NOW....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurirshadProfil   Hantar PM kepada nurirshad   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-04-06 19:10


Pada 22-04-06 16:52 , sinarshams posting:

!!! QUOTE !!!

saya tertarik dengan TOPIK WANITA HARI ini..EDIsI 21 april...seks luar nikah...banyak membincangkan soal remaja yang mengamalkan seks..tapi statistik menunjukkan lelaki lebih ramai dr perempuan yang melakukan seks sebelum kawin....


Ana rasa sebab lelaki, walaupun dah hilang "teruna", tak ada tanda?.. tapi wanita, mungkin akan hamil... dan orang akan cemuh...

Kalau tengok, tempat-tempat pemulihan akhlak, banyaknya untuk perempuan? Lelaki pula bebas saja...

yang penting, 2 2 kena ada rasa takut pada Allah... Yang pastinya, ia bukan salah satu pihak saja...

HUe... setuju.. Not Me, Not Now.. (macam ku kenal saja)

WaLLahuaLaM


-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++


Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 24-05-06 21:17


dah ramai yang jadi begini. sahabat2 ana termasuk daripada golongan ni. memang sedih. semoga ana dan sahabat2 semua dijauhkan daripada semua ni. pernah 1 ketika...sahabat ana lamabt datang kuliah...ana tanya...Kenapa lambat...dengan selamba dia jawab...''buat projek smalam''...malu...malu sangat-sangat. hingga ada seorang yang dah melahirkan zuriat hasil daripada hubungan haram ni. lepas itu ngaku dah kawin...sedangkan tak kawin lagi...astaghfirullah...

sepatutnya ada tindakan daripada pihak berwajib...kita sebagai sahabat2 jangan tengok dan biarkan saja...tolong mereka untuk celikkan kembali hati yang buta...yang tak nampak kebesaran ALLAH...yang tak sedar akan kemurkaan ALLAh atas perbuatan mereka...

semoga dijauhkan daripada bala dan musibah atas penularan gejala...yang hanya mengundang kemurkaan ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

era
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15229
Posting: 129
Dari: b.baru bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 22:08


Ana pun sebenarnya risau dan sedih sangat dengan perkara ni...
Sahabat ana yang ana sayang dan bagi ana sudah banyak ilmu agamanya turut trjerumus...
Ana rasa sedih bila dia sendiri cerita dan menyesali sangat perbuatan dia...
sama-sama la kita cuba bendung agar sahabat anta/anti sayang tidak terjerumus...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eraProfil   Hantar PM kepada era   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 25-05-06 01:47


uish sebenarnya ramai..tapi tak kena kat kita or kawan-kawan kita...that's why kita rasa xteruk sangat...macam saya kawan-kawan banyak terasa kesannye...sedih juga sebab tak dapat selamatkan mereka...tapi nak buat bagaimana...kejap sangat masa berlaku...saya baru berhijrah mencari ilmu kawan-kawan rosak mengikut arus...tak tahu la nak salhkan siapa...tuding jari kat orang..1 tuding 4 lagi kat kita....so jangan lupa kita pun terlibat sama...jadi marilah sama-sama membanteras..xpon watla pulaukan media ke...prottes k..entah siapa yang ada idea tu boleh la sharekan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 10:16


Assalamualaikum...

Puncanya : masyarakat telah lari dari ajaran islam..Al-Quran & Sunnah. bala dari pada Allah

Penyelesaian : Kembalikan kegemilangan Islam semula tanpa cakap kosong!ikut pedoman dan sama-sama bantu tegakkan Khilafah min haj nubuwwah!mari sama-sama umat islam!

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 25-05-06 10:16


assalamualaikum...

jom usaha tegakkan negara Islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 11:02


"ALLAHU AKBAR"

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 12:08


budak2 zaman sekarang tak kenal halal haram.....main redah saja.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 25-05-06 12:26


ana pernah ada pengalaman 'chatting'. pernah seorang lelaki ajak ana sembang2. tak sampai dua soalan dia tanya...tiba-tiba dia ajak keluar dan lakukan zina...pelik dan hairan...semudah tu nak offer. ana dah naik marah...tapi ana cuba bertenang dan tanya..."tak malu ke cakap macam tu"...dengan selambe dia jawab..."apa nak malu...memang dah macam tu tuntutan hidup zaman sekarang..."...huh...astaghfirullah...

ana start membebel dan bagi ceramah free...dan tiba-tiba...dia sign out..agaknya pedih mata @ boring dengan ceramah free...

begitu la manusia zaman sekarang...otak dan hati dah susah nak terima teguran...tapi mudah buat kemungkaran...kemudahan yang ada dah digunakan sebagai shortcut untuk cari keseronokan yang sesat lagi menyesatkan..semoga kita semua dijauhkan daripada bala...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

julihan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17771
Posting: 90
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-05-06 12:53


entahla cerita ini banyak sangat kita dengar... kat ipta-ipta pun banyak berlaku hal2 macam ini.... entahla kadang-kadang saya tengok mereka yang terlibat dalam hal ini nampak baik saja... yang perempuan keluar pakai baju kurung tudung tutup elok saja... tapi rupanya dah ditebuk tupai... ermmm kadang-kadang saya pun kesal yang melakukannya ini macam tkder dah rasa bersalah dan malu tapi bangga pula diri mereka diperkatakan.... ermmmmm seydih ramai yang terlibat orang islam kita sendiri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For julihanProfil   Hantar PM kepada julihan   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 25-05-06 12:58


adik lelaki saya pernah tanya...''kak, cemana nak tau gadis zaman sekarang ni...yang mana yang masih 'elok' @ tak?''...ana pun xreti nak jawab...huhuhu...ramai sangat yang dah ber'parut'...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

cinta_madinah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15937
Posting: 172
Dari: ardhuLLAH

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-06-06 09:40


...betul la bintu_ruQaiah.an apun setuju dengan anti...

erm..fenomena ini..amat menakutkan..

pengalaman bertemu dengan seseorang "sahabat" yang sudah terlanjur..amat menyedihkan,.dia sahabatt ana...dengan berat hati berterus terang....tapi semua dah terlambat....:(:(

moga dia brtaubat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_madinahProfil   Hantar PM kepada cinta_madinah   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-06-06 10:49


selagi perlembagaan persekutuan tak diubah mengikut acuan al-quran dan assunnah, selgi tu islam tak kan tertegak di bumi malasysia ni,selagi islam tak tertegak di bumi malaysia ni , selagi tu la kita pening dengan masalah umat...
[ Telah diedit oleh: imthiyaz pada 07-06-06 10:53 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-06-06 10:59


KITA JAGA DIRI KITA BAIK2 YE.. Fitnah akhir zaman... Kemungkinan diri kita sendiri tak terlepas.... Amalkan surah al-kahfi setiap hari jumaat untuk hindarkan dari fitnah almasih dajjal.. Sebenarnya keadaan kemaksiatan di negara2 islam lain telah jauh menjangkaui daripada malaysia.. keadaan kemewahan di malaysia menunjukkan kita sedang mengorak langkah.. jagalah diri kita dan bergeraklah dalam jemaah islam. kalau tidak, kasihan pada diri sendiri... "sediakan diri kita dalam sesi peringatan!"

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-06-06 12:19


selagi perlembagaan persekutuan tak mnegikutr al-quran, selagi itu la islam syumul tak kan tertegak di bumi malaysia tercinta. selagi islam tak tertegak di bumu ini, selagi itu la kita pening dengan penyakit umat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-06-06 12:21


masalah yang berpunca daripada sistem undang2.mari tegakkan undang2 islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 07-06-06 12:39


yaa...mari2

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

jejakaislam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8875
Posting: 167
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 07-06-06 15:14


alhamdulillah ada jugak insan prihatin...
insyallah kita sesame perbetulkan yang bukan dari kita...sebagai orang islam..
tanggung jawab ni patut kita semua tanggung bersama...

dari pihak kerajaan...kuat kuasakan undang yang patut...dari pihak institusi pendidikan...terapkan nilai islam...tunjukkan risalah islam yang sebenar..berani kata yang hak dan perangi yang mungkar...
dari pihak ibu bapa....didik anak2 kejalan yang benar...tunjukkan contoh yang terbaik...berila teguran yang membina...dan dari pihak sahabat,kawan dan rakan...pendekatan ilmiah sebagai orang yang paling berpengaruh dalam diri seorang individu...

tegakkan izzah islam yang sebenar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jejakaislamProfil   Hantar PM kepada jejakaislam   Quote dan BalasQuote

Saff-one
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7134
Posting: 43
Dari: Kuala Pilah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-08-06 14:50


salam. remaja zaman ni memang dasyat. bab seks ni bagi dia orang dah jadi perkara biasa. semuanya pengaruh duniawi. yang sedihnya majoriti melibatkan golongan terpelajar. mahasiswa dan mahasiswi tu. dasyat. ni lah akibatnya sikap yang terlalu mengagungkan material semata2 tanpa memandang kerohanian sebagai benteng utama kejayaan dunia dan akhirat. nau'zubillah minzalik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Saff-oneProfil   Hantar PM kepada Saff-one   Pergi ke Saff-one's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 23-08-06 15:20


jagelah diri s'dirik dulu.
minta dijauhkan, kalau dah dekat memang susah nak hindar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.146718 saat. Lajunya....