Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda melakukan apa yang selalu anda lakukan, anda akan mendapat apa yang selalu anda dapat
-- Seminat NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 9 jam, 59 minit yang lalu


Suara Hatiku
Topik: mimpi KRISTIAN datang lagi...


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» mimpi KRISTIAN datang lagi...

Please Mendaftar To Post


Oleh mimpi KRISTIAN datang lagi...

amalina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1871
Posting: 60
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-06 20:17


Sebenarnya saja saja nak kongsi tentang mimpi saya ni.Nak tahu pendapat semua laa..Macam ni kisahnya.satu hari,saya ada alami satu mimpi.dalam mimpi tu saya berada dalam satu tempat gelap.gelap sesangat hinggakan tak nampak apa pun..saya seorang saja masa itu dan saya berusaha untuk cari jalan keluar walaupon tak nampak apa-apa.sedang saya mencari-cari jalan keluar tu,tiba-tiba saya nampak satu cahaya.Mula2 biasa saja macam satu titik..kemudian makin besar..dan besar dan besar sehinggalah cahaya tu bertukar menjadi sesuatu benda yang amat jelas dan terang sekali iaitu ................ SALIB!!!!! Besar sgttttt....
masa tu memang tak nampak apa-apa kecuali SALIB yang besar tu..saya pun cepat-cepat mendapatkan salib tu sebab dah takut sangat ni tak ada cahaya..tapi bila nak sampai kat salib tu saya jatuh...saya bangun balik.cuba nak dekati salib tu,jatuh balik..bangun balik..jatuh balik..bangun balik..jatuh....dan akhirnya dengan semangat nak sentuh salib untuk mendapatkan cahaya,saya bangun dan berlari sekuat hati mendapatkan salib tu....dan tiba-tiba....gedebukkkkk...saya terjatuh dalam lubang dan salib tu hilang..saya pun tiba-tiba tersedar dr tidur...rupa-rupanya dah ada kat bawah..ni kes jatuh katil laa ini...saya terus mengucap panjang lah..esoknya semua benda yang saya buat tak kena sebab dok fikir pasal salib itu.. 2 3 hari lepas tu mimpi balik benda yang sama cuma dalam kegelapan tu ada orang bagik saya salib..suruh simpan..lepas itu tersedar...tak tau laa sempat ambil ke tak..esoknya tak puas hati dan runsing saya tanya laa seorang ustaz ni..apa makna mimpi saya ni..sebab ustaz ni memang power bab2 mimpi ni....dia pun bomoh...lepas itu ustaz ni tanya laa saya beberapa soalan...selang seminggu dua..saya mimpi balik..pergi gereja siap nyanyi lagu gereja pula itu...hingga kan bgn dr tidur pun ingat lagi lagu tu...sekarang dah lupa laaa...kali terakhir saya mimpi ialah semalam.semalam saya mimpi saya jumpa salib warna purple..cantik sangat..bangun tidur nangis..huhu..takut2..tu pasal saya rasa macam nak kongsi saja nagn warga ukhwah.com ni.yee laa mana tau ada yang boleh tafsir ke...sekian adanya kisah mimpiku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amalinaProfil   Hantar PM kepada amalina   Pergi ke amalina's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 20-04-06 21:22


tak tau la apa maksudnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

stitch
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16190
Posting: 24
Dari: singapore

singapore  


posticon Posting pada: 20-04-06 21:40


kalau saudari nak tahu maknanya stitch boleh tanyakan orang yang arif tapi .... saudari kena sabar ...k
insya'Allah kalau stitch jumpa guru stitch .... stitch cuba tanyakan mimpi saudari k

Bookmark and Share

    


  Member Information For stitchProfil   Hantar PM kepada stitch   Quote dan BalasQuote

Nuralisa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20057
Posting: 196
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 21:41


Assalamu'alaikum

Banyakkan solat untuk memohon petunjuk Allah tentang mimpi saudari itu,
Allah S.W.T berfirman,
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk”
-Surah Al-Baqarah ayat 45-

Jangan putus asa berdoa meminta pertolongan dari Allah...
firman Allah S.W.T,
"... ..dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir."
-Surah Yusuf ayat 12-

Moga saudari beroleh hidayah untuk perkara yang saudari hadapi kini...sesungguhnya mimpi kebanyakkannya adalah mainan syaitan dan syaitan telah berjanji akan meyesatkan hamba-Nya yang beriman dalam apa jua cara, setiap saat dan di mana jua kita berada...


-----------------
"Membeli barangan Amerika dan Israel adalah HARAM..."

Shaykh Nasr Farid Wasel (Mufti besar Mesir)
[ Telah diedit oleh: Nuralisa pada 20-04-06 21:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For NuralisaProfil   Hantar PM kepada Nuralisa   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-06 21:42


alhamdulillah 'ala kulli hal..

1st cuba check orang sekeliling....mungkin kawasan perumahan saudara...jiran, sahabat dan sesiapa sahaja yang dikenali

2nd sila check amalan saudara.... solat dan minta keampunan, dihindar dari kejahatan

banyak lagi insya ALLAH..

p/s: sebaiknya..setelah bermimpi sebegini(mimpi buruk) disunatkan bila tersedar dari tidur..baca 'auzubillah....
jangan ceritakan kepada orang lain kecuali mereka yang arif dan dipercayai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 20-04-06 22:20


Assalamualaikum sebagai wadah pembuka bicara.

Bila baca suara hati amalina ni terkejut juga. Mana taknya, budak 17a1..! Macam ni la, apa kata saudari sujud, doa banyak kat Allah supaya diselamatkan dari fitnah2 dan anasir2 kristianisasi. Takut mimpi tu membawa makna yang saudari mungkin akan sedikit demi sedikit hanyut ke agama kristian, wal'iyyazubiLlah...
Ini bukan do'a, ini penaakulan sahaja. Jadi saudari kena lah sentiasa bersedia dan alert dan sentiasa bertawakkal..

*Fuh, terasa macam ustaz pula.:-)*


-----------------
Ingatlah, nabi s.a.w telah didatangkan untuk memandu hidupmu maka ikutilah...
[ Telah diedit oleh: fahim pada 20-04-06 22:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

amalina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1871
Posting: 60
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-06 22:44


macam ni..saya dah solat hajat..solat taubat...semua laa..ye laa takut punya pasal kan...sampai nangis2 lagi..kejap tadi saya tanya ustaz saya..ustaz cakap hmmm...saya akan jadi pembela agama...entah betul ke tidak tak tau laa..tapi takkan ustaz nak tipu...dia cakap tak payah bimbang mungkin ni petunjuk Allah nak suruh saya dekat kan diri kepada Allah...lepas itu ustaz saya ada cerita pasal kisah nabi yusuf...macam-macam laa...tak semestinya mimpi buruk petanda buruk...kita sebagai hamba kena sentiasa muhasabah...fuh lega sikit rasa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amalinaProfil   Hantar PM kepada amalina   Pergi ke amalina's Website   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 20-04-06 22:46


Bagus la kalau begitu. Semoga saudari menjadi solehah dan penyejuk mata dan hati kepada sesiapa yang memandang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 22:55


assalamualaikum

yakinlah, Allah pasti akan lindungi enti. enti dah usaha solat hajat, solat taubat dah doa semua kan... Allah sahaja penyelamat dan pelindung kita. Mungkin betul juga apa yang ustaz enti tu cakap. yang penting, jangan sangka yang bukan2. sentiasa positif dan sentiasa mohon penjagaan dariNya
mungkin juga ujian dari Allah supaya enti sentiasa dekat denganNya. Allah akan duga dan guna pelbagai cara supaya hamba2nya sentiasa ingat padaNya. semua yang terjadi pasti ada hikmah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 23:43


Hmmm saya memang tak percayakan kebanyakkan daripada minpi ...mengikut psikologi yang saya belajar mimpi adalah dari pngaruh emosi seseorang ....fikirkanlah dengan genuin apakah sesuatu tindakan akan mendatangkan kebaikkan kepada kita atau tidak ...tak perlulah terpengruh sangat dengan mimpi ....saya yakin itu hanya perasaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

annynatasha88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17875
Posting: 177
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 01:45


ish..meremang bulu roma baca mmpi amalina ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For annynatasha88Profil   Hantar PM kepada annynatasha88   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 08:45


Assalamualaikum

saya dengar orang kata kalau mimpi buruk, tafsirannya baik... kalau mimpi baik tafsirannya buruk.... Wallahu Ta'ala A'alam lah.... tapi banyakkan berdoa... mungkin peringatan dari Allah swt... siapa tahu? yang penting ikhlaskan hati dan kuatkan iman serta taqwa... segalanya berlaku atas kehendak Allah swt... Kenapa kita nak risaukan sesuatu yang belum pasti? Sedangkan yang termaktub di dalam al-Quran dan Sunnah yang dah tentu pasti kita tak risau pun...


p/s:

"Doa itu induk ibadah, senjata mukmin dan cahaya langit dan bumi" :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23742
Posting: 98
Dari: bumi Allah S.W.T. yang tercinta

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 09:34


Assalamualaikum

semoga amalina sentiasa kuat iman dan bersabar dengan mimpi tu...amin..setiap apa yang Allah jadikan mengandungi banyak hikmah yang kita sendiri kadang-kadang tak boleh fikir pun...bykkn doa dan ibadat...lepas tu tawakal...biar la Allah yang menentukannya...

:-) :-) :-)

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiyahProfil   Hantar PM kepada ummusafiyah   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 10:04


saya pun pernah mengalami mimpi di datangi paderi and sister..mereka menyamar sebagai muslim..bila saya dekat dia kuarkan salib dia and bible..terkezut saya...terus saya katakan kat mereka i'm muslim..pas saya kata macam itu terus terbangun....time itu saya aktive taqlim.banyak dugaan saya dapat...alhamdulillah...saya dapat mengatasinya dengan memohon petunjuk kepada-NYA....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 11:20


assalamualaikum wbt...

alin tak athu la apa maksud mmpi 2... tapi senior alin pernah kena dulu, tu pun sebab ada orang kristian tukar botol air mineral akak tu dengan botol air holly kristian... after that, akak 2 p jumpa ustaz, minta air yasin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

merah_saga
Warga Rasmi
Menyertai: 21.04.2004
Ahli No: 8547
Posting: 8
Dari: Lat 43.13 Long 89.33

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-04-06 13:11


Pada 20-04-06 22:20 , fahim posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum sebagai wadah pembuka bicara.

Bila baca suara hati amalina ni terkejut juga. Mana taknya, budak 17a1..! Macam ni la, apa kata saudari sujud, doa banyak kat Allah supaya diselamatkan dari fitnah2 dan anasir2 kristianisasi. Takut mimpi tu membawa makna yang saudari mungkin akan sedikit demi sedikit hanyut ke agama kristian, wal'iyyazubiLlah...
Ini bukan do'a, ini penaakulan sahaja. Jadi saudari kena lah sentiasa bersedia dan alert dan sentiasa bertawakkal..

*Fuh, terasa macam ustaz pula.:-)*



Amalina 17A1 tu ke? Biar betul? Sama nama saja agaknya.

Berbalik pada cerita mimpi tu. Seram jugak dengar. Banyak kali pula tu. Mungkin ada maksud tersirat ataupun sekadar permainan tidur. Banyak2kanlah beristighfar. Tanyalah pada yang arif dalam hal ini.


-----------------
See the invisible. Feel the intangible. Strive for the impossible.


Bookmark and Share

    


  Member Information For merah_sagaProfil   Hantar PM kepada merah_saga   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-04-06 13:51


saya pun ada sekali mimpi jumpa paderi .... dia cuba tutup muka saya dengan salib ... saya zikir ... takbir .. dan macam-macam lagi... sebaliknya .. paderi tu buat tak tau saja ... akhir sekali .. saya baca ayat kursi ... baru la paderi tu makin lama makin hilang dr pandangan ... alhamdulillah .... hmm .. mimpi saya ni macam mana pulak ??

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 14:39


mimpi yang baik dan disukai itu dr allah dan mimpi yang buruk dan dibenci itu adalah dr permainan syaitan.......mimpi itu mungkin tidak lebih dr permainan syaitan yang suka menganggu orang-orang islam dan dengan permainan syaitan itu,maka runsinglah pemikiran orang yang mengalami mimpi itu dan terganggu orang tu punya tumpuan kepada Allah.....banyakkan berzikir dan ingat Allah banyak2...kyusyu dalam solat dan membaca ayatul kursi dan 4kul sebelum tdor...insyaallah ok.......wassalam


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

stitch
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16190
Posting: 24
Dari: singapore

singapore  


posticon Posting pada: 21-05-06 20:00


hi...

Stitch dah tanya makna mimpi awak...

menurut insan yang arif itu......

+ yang awak mimpi .... bukan kristian

tapi hendaklah awak jatuhkan ia dan membawa makna

empat simpang.... (yang ini awak kena kaji segala yang boleh awak fikir tentang 4.................)

menurutnya lagi mimpi awak baik dan awak haruslah mengkaji dan berdoa kepada Allah s.w.t semoga Allah s.w.t akan
membimbing awak ke jalan benar Amin..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For stitchProfil   Hantar PM kepada stitch   Quote dan BalasQuote

iou
Warga Rasmi
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15544
Posting: 20
Dari: Kuching

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-05-06 10:59


Mungkin mimpi tu mainan syaitan agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For iouProfil   Hantar PM kepada iou   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-06 11:26


:-o :roll: hhmmm...mesti syaitan nya kerja.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-06 12:14


Pada pendapat saya itulah kerja syaitan untuk memainkan umat akhir zaman.

Salah satu sebab kemungkinan syaitan mengaggu mimpi saudari amalina, ialah tempat tidur dan persediaan sebelum tidur.

adakah saudari amalina mengamalkan adab sebelum tidur seperti yang diajar dalam Islam.

Antaranya :

Berwudhu
Berdasarkan hadits: Dari Baro' Bin 'Azib bahwasanya Rasulullah bersabda:
"Apabila kalian hendak mendatangi tempat tidur, maka berwudhulah seperti wudhu kalian untuk shalat".
Imam Nawawi berkata: "Hadits ini berisi anjuran berwudhu ketika hendak tidur, apabila seseorang telah mempunyai wudhu maka hal itu telah mencukupinya, karena maksud dari itu semua adalah tidur dalam keadaan suci khawatir maut menjemputnya seketika itu, maksud yang lain dengan berwudhu dapat menjauhkan diri dari gangguan syaithon dan perasaan takut ketika tidur".

Berbaring ke sisi kanan
Imam Ibnul Qoyyim berkata: "Adalah Nabi tidur dengan berbaring kekanan dan beliau meletakkan tangannya yang kanan dibawah pipinya yang kanan".
Rasulullah bersabda: "Apabila kalian hendak mendatangi tempat tidur, maka berwudhulah seperti wudhu kalian untuk shalat kemudian berbaringlah kesisi kanan"
Sahabat Mulia Hudzaifah berkata: "Adalah Nabi apablla tidur beliau meletakkan tangannya di bawah pipinya".
Imam Ibnul Jauzy berkata: "Keadaan tidur seperti ini sebagaimana ditegaskan oleh pakar kedokteran merupakan keadaan yang paling baik bagi tubuh".

Membaca Ayat Al-Qur'an
Dianjurkan bagi setiap orang yang hendak tidur untuk membaca ayat-ayat
AI-Qur'an terlebih dahulu, diantaranya:
1. Membaca Ayat kursi, berdasarkan hadits tentang kisah Abu Hurairah yang diajari oleh syaithon ayat kursi kemudian dia berkata: "Jika engkau membacanya, maka Allah senantiasa akan menjagamu dan syaithon tidak akan mendekatimu hingga pagi."

2. Membaca surat Al-lkhlas, AI-Falaq, An-Naas, berdasarkan hadits A'isyah dia berkata: "Adalah Rasulullah apabila hendak tidur beliau mengumpulkan kedua telapak tangannya lalu meniupnya seraya membaca surat Al-lkhlas, AlFalaq, An-Naas, kemudian beliau mengusapkan kedua telapak tangannya kebagian tubuh yang bisa diusap, dimulai dari kepala, wajah dan bagian tubuh lainnya sebanyak tiga kali ".
3. Membaca Dua ayat terakhir dari surat Al-Baqarah, berdasarkan hadits: Dari Abu Mas'ud Al Badriyyi bahwasanya Rasulullah bersabda: "Dua ayat terakhir dari surat Al-Baqarah barang siapa yang membacanya diwaktu malam maka akan mencukupinya". : 1340]

Membaca Do'a
Banyak sekali do'a sebelum tidur yang telah diajarkan Nabi diantaranya:
"Yaa Allah dengan menyebut nama-Mu aku mati dan hidup".
"Yaa Allah... aku berserah diri kepada-Mu. Aku serahkan segala urusanku
kepada-Mu. Aku sandarkan punggungku kepada-Mu karena mengharap dan takut kepada-Mu, tidak ada tempat bersandar dan tempat menyelamatkan kecuali kepada-Mu, Yaa Allah... aku beriman kepada kitabMu yang telah engkau turunkan dan kepada NabiMu yang telah engkau utus", maka jika engkau meninggal pada malam harinya sungguh engkau meniggal dalam keadaan fithroh dan jadikanlah do'a tersebut akhir yang engkau ucapkan.

--------------------------------------------------------
Apa yang harus dilakukan jika bermimpi?
--------------------------------------------------------
Dari Abdullah Bin Abu Qotadah bahwasanya Rasulullah bersabda: "Mimpi yang baik adalah dari Allah, sedamgkam mimpi yang buruk dari syaithon, maka apabila salah seoratg diantara kalian mimpi buruk hendaklah ia meludah kearah kiri dan mohonlah perlindumgan kepada Allah dari kejelekannya, sesungguhnya hal itu tidak akan memadhorotinya"
Faidah hadits:
1. Mimpi ada dua macam: baik dan buruk, mimpi yang baik adalah dari Allah sedangkan mimpi yang buruk dari syaithon.
2. Apabila bermimpi baik hendaklah ia memuji Allah dan menceritakannya kepada orang yang menyukai.
3. Sebaiknya apabila ia bermimpi buruk maka hendaklah in memohon perlindungan kepada Allah, kemudian meludah kearah kiri sebanyak tiga kali, berpindah tempat, shalat dua rakaat dan janganlah ia menceritakan kepada seorangpun.

Wallahu'alam.

Peliharalah imanmu wahai sahabiahku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-06 14:39


A. ADAB TIDUR DAN BANGUN


    * Muhasabah; Hendaklah menghitung-hitung sesaat sebelum tidur, mengoreksi segala perbuatan yang telah ia lakukan di siang hari. Ini sangat dianjurkan bagi setiap muslim. Lalu jika ia dapatkan perbuatannya itu baik, maka hendaknya memuji Allah Subhanahu wa ta’ala, jangan memuji diri sendiri, dan jika sebaliknya, maka hendaknya segera memohon ampunan-Nya, kembali dan bertobat kepada-Nya.
    * Tidurlah seawal mungkin, jangan larut malam, berdasarkan hadits yang bersumber dari `Aisyah radhiallahu ‘anha “Bahwasanya Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam tidur pada awal malam dan bangun pada penghujung malam, lalu beliau melakukan shalat.” (Muttafaq `alaih)
    * Berwudhulah sebelum tidur dan berbaring miring ke sebelah kanan. Sahabat Rosulullah, Al-Bara’ bin `Azibz menuturkan, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Apabila kamu akan tidur, maka berwudhu’lah sebagaimana wudhu’ untuk shalat, kemudian berbaringlah dengan miring ke sebelah kanan...” Dan tidak mengapa berbalik ke sebelah kiri nantinya.
    * Kibaskan sprei tiga kali sebelum berbaring, berdasarkan hadits Abu Hurairahz bahwasanya Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Apabila seorang dari kalian akan tidur pada tempat tidurnya, maka hendaklah mengirapkan kain tempat tidurnya itu terlebih dahulu, karena ia tidak tahu apa yang ada di atasnya...” Di dalam satu riwayat dikatakan, “Tiga kali.” (Muttafaq `alaih)
    * Berbaringlah dengan miring kanan. Jangan tidur tengkurap. Abu Dzarz menuturkan, “Nabi dan pernah lewat di dekatku, di saat itu aku sedang tengkurap, maka Nabi membangunkanku dengan kakinya sambil bersabda, ”Wahai Junaidab (panggilan Abu Dzar), sesungguhnya berbaring seperti ini (teng-kurap) adalah cara berbaringnya penghuni neraka.” (hari. Ibnu Majah dan dinilai shahih oleh Al-Albani)
    * Jangan tidur di atas dak terbuka, karena di dalam hadits yang bersumber dari `Ali bin Syaiban disebutkan bahwasanya Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam telah bersabda, “Barangsiapa yang tidur malam di atas atap rumah yang tidak ada penutupnya, maka hilanglah jaminan darinya.” (hari. Al-Bukhari di dalam Al-Adab Al-Mufrad dan dinilai shahih oleh Al-Albani).
    * Tutuplah pintu, jendela, dan memadamkan api dan lampu sebelum tidur. Dari Jabir radhiallahu ‘anha diriwayatkan bahwa sesungguhnya Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam telah bersabda, “Padamkanlah lampu di malam hari apabila kamu akan tidur, tutuplah pintu, tutuplah rapat-rapat bejana-bejana dan tutuplah makanan dan minuman.” (Muttafaq ’alaih)
    * Baca ayat Kursi, dua ayat terakhir dari Surah Al-Baqarah, Surah Al-Ikhlas dan Al-Mu`awwidzatain (Al-Falaq dan An-Nas), karena banyak hadits-hadits shahih yang menganjurkan hal tersebut.
    * Baca do’a-do’a dan dzikir yang keterangannya shahih dari Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, seperti :
     اللَّهُمَّ قِنِي عَذَابَكَ يَوْمَ تَبْعَثُ عِبَادَكَ (رواه أبو داود وصححه الألبان;)
     “Ya Allah, peliharalah aku dari adzab-Mu pada hari Engkau membangkitkan kembali segenap hamba-Mu.” Dibaca tiga kali. (hari. Abu Dawud dan dihasankan oleh Al-Albani)
     Dan ucapkan,
     بِاسْمِكَ اَللَّهُمَّ أَمُوْتُ وَأَحْيَا (رواه البخاري )
     “Dengan menyebut nama-Mu ya Allah. Aku mati dan aku hidup.” (hari. Al-Bukhari)
    * Apabila di saat tidur merasa kaget atau gelisah atau merasa ketakutan, maka disunnatkan (dianjurkan) berdo’a dengan do’a berikut ini :
     أَعُوْذُ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَامَّةِ مِنْ غَضَبِهِ وَشَرِّ عِبَادِهِ ، وَمِنْ هَمَزَاتِ الشَّياَطِيْنِ وَأَنْ يَحْضُرُوْنِ (رواه أبو داود وحسنه الألباني )
     “Aku berlindung dengan Kalimatullah yang sempurna dari murka-Nya, kejahatan hamba-hamba-Nya, dari gangguan syetan dan kehadiran mereka kepadaku.” (hari. Abu Dawud dan dihasankan oleh Al-Albani)
    * Bila bermimpi baik, maka bergembiralah dan ceritakan hanya kepada orang yang senang kepadamu. Bila mimpi buruk, maka meludahlah ke kiri tiga kali, baca ta’awudz jangan diceritakan kepada orang lain, dan pindahlah posisi tidur, atau bangunlah dan shalatlah.
    * Ketika bangun tidur hendaknya ucapkan,
     اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِيْ أَحْيَانَا بَعْدَ مَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُوْرُ (رواه البخاري;)
     “Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan kami

     setelah kami dimatikan-Nya, dan kepada-Nya lah kami dikembalikan.” (hari. Al-Bukhari).
     Atau dengan ayat penutup Ali Imran, kemudian shalat (hari. Al-Bukhari 103, Muslim 763, Ahmad 2165, An-Nasai 1620, Abu Dawud 58)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

amalina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1871
Posting: 60
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-05-06 15:42


terima kasih sangat sebab sudi bagipendapat dan susah2 tanyakan pasal mimpi..untuk pengetahuan umum...berwuduk sebelum tidur tu memang amalan saya..(cewah) bukan apa nak menjawab soalan yang bertnaya....yang pastinya sekarang saya dah biasa..pensyarah saya pun dah bagi pendapat serius bangat...terima kasih buat semua.....mimpi tu menunjukkan bahawa saya,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,jeng jeng jeng,.,,,,,tak payah bagi tau laaaa..thanks ssemua

Bookmark and Share

    


  Member Information For amalinaProfil   Hantar PM kepada amalina   Pergi ke amalina's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 24-05-06 21:15


hello amilina mimpi jangan cerita kat orang takut jadi fitnah... terus terang saya cakap bila dengar cerita awak tu saya pandang serong pada awak... lain kali mimpi jangan cerita secara terbuka... takut secara tak lansung awak jadi mubaligh diaorang pula... saya hanya bagi pendapat saja..sebab dalam islam memang ada larangan cerita mimpi pada sebarangan orang so nasihat saya jangan cerita secara terbuka,,, rujuk hanya pada yang betul-betul pakar dan mampu merungkai bukan pada yang awam... maaf kalau tersinggung...

p/s-betul ke awak amilina yang 17 A tu.. kalau betul tahniah dr saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

amalina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1871
Posting: 60
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-05-06 12:12


ya Allah taala ..mana laa tahu tak boleh nak kongsi mimpi..tanya pensyarah kat sini pun dia cakap cuba laa tanya pendapat kawan2...nak pandang serong ke apa ke...terpulang laaa...cuma pensayarah bagiatu semua tu tak jadi hal if kita nak kongsi secara baik dengan orang lain...jangan mudah nak menilai diri seseorang tu tanpa usul periksa..jangan main sapu saja....benda ni dah saya alami 3 tahun lepas..so sekarang baru rasa nak kongsi sebab pensayarah cakap ok saja....kalau tak mesti 3 tahun lepas saya dah lelong satu dunia fasal mimpi saya...i was told not to be so idiot dumb when trying to story everybody about myself...kadang-kadang luahan hati dapat hilangkan tekakan jiwa tau!in spite what i said before ...do u think i'll find solution 2 da masalah? i've tried 2 solve the masalah but itdefeats me..thats precisley what i mean...thanks for evreything.............wassalam....no cause for worry

Bookmark and Share

    


  Member Information For amalinaProfil   Hantar PM kepada amalina   Pergi ke amalina's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid_85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.07.2005
Ahli No: 17280
Posting: 22
Dari: petaling jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 12:26


salam....takut juga bila mimpi macam ni ye... apakata amalina buat sembahyang istikharah... mana la tau ada petunjuk ke pas tu....
apa pun, baik2 dalam meniti kehidupan k...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid_85Profil   Hantar PM kepada mujahid_85   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 12:50


Assalamualaikum.
sebenarnya,mimpi mempunyai kedudukan dalam ISLAM. Mimpi mempunyai kedudukan dalam Islam kerana ianya dijadikan Allah swt sebagai salah satu kaedah dalam penyampaian wahyu kepada para nabi dan rasul.
setau saya,mimpi terbahagi kepada3.pertamanya ialah mimpi yang benar dari Allah swt, seperti wahyu kepada para nabi dalam tidur mereka atau pun ilham dan nasr (pertolongan & Maunah) kepada orang yang soleh dan kedua, mimpi buruk yang daripada syaitan seterusnya ketiga,mimpi biasa yang berlaku seharian akibat terbawa kehidupan seharian dalam pemikiran sehingga masuk dalam tidur lalu menjadi mimpi akibat kelesuan otak.

ada hadith dari Abu Hurairah ra yang berkata bahawa telah bersabda rasulullah :
“ Mimpi itu tiga bahagian iaitu berita gembira dari Allah , apa yang berlaku dalam hidup seharian dan mimpi buruk yang menakutkan dari syaitan” (hadith riwayat Ahmad no. 359 Jilid 2).

Mimpi sebenarnya merupakan rahsia bagi seorang mukmin yang Allah anugerahkan kepadanya dan ianya bukanlah untuk dicerita-cerita dan disebarkan sebagai kisah dongeng bagi mengambil pengajaran darinya dan ianya pun takla seperti perbuatan ustaz2 atau para agamawan yang jahil apabila menjadikan mimpi sebagai hujah dan modal ceramah serta menakuti masyarakat dengan mimpi dan cerita yang macam-macam.(maafla kalau berkata demikian)

ada dalam hadith baginda juga dari riwayat Abu Hurairah ra bahawa bersabda rasulullah : “ Janganlah menceritakan mimpi itu kecuali kepada orang yang alim dan orang yang sering memberi nasihat (iaitu orang soleh)” (hadith sahih riwayat Tirmidzi dan Ad-Darimi dengan isnadnya sahih di atas syarat syaikhain).

jadi kepada saudari amalina, mimpi anti tu agak sensitif sikit..insya ALLAH,ada petunjuk ALLAH nak bagi.cuba minta pendapat para solihin.insya ALLAH...tak sema mimpi yang buruk, buruk kesdahannya..
wallahu'alam.


-----------------
..bila takwa pakaian kita, urusan kita dimudahkan, kerana kita sudah menjadi ahlillah, begitu indah hidup bersama Tuhan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 25-05-06 23:52


Pada 25-05-06 12:12 , amalina posting:

!!! QUOTE !!!

ya Allah taala ..mana laa tahu tak boleh nak kongsi mimpi..tanya pensyarah kat sini pun dia cakap cuba laa tanya pendapat kawan2...nak pandang serong ke apa ke...terpulang laaa...cuma pensayarah bagiatu semua tu tak jadi hal if kita nak kongsi secara baik dengan orang lain...jangan mudah nak menilai diri seseorang tu tanpa usul periksa..jangan main sapu saja....benda ni dah saya alami 3 tahun lepas..so sekarang baru rasa nak kongsi sebab pensayarah cakap ok saja....kalau tak mesti 3 tahun lepas saya dah lelong satu dunia fasal mimpi saya...i was told not to be so idiot dumb when trying to story everybody about myself...kadang-kadang luahan hati dapat hilangkan tekakan jiwa tau!in spite what i said before ...do u think i'll find solution 2 da masalah? i've tried 2 solve the masalah but itdefeats me..thats precisley what i mean...thanks for evreything.............wassalam....no cause for worry



saya bercakap untuk kebaikan awak dan pembaca lain..kalau wak nak marah tak apa la... kalau saya..saya buat silap saya terima saja teguran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 25-05-06 23:53


Pada 25-05-06 12:50 , yanzu_ummi posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum.
sebenarnya,mimpi mempunyai kedudukan dalam ISLAM. Mimpi mempunyai kedudukan dalam Islam kerana ianya dijadikan Allah swt sebagai salah satu kaedah dalam penyampaian wahyu kepada para nabi dan rasul.
setau saya,mimpi terbahagi kepada3.pertamanya ialah mimpi yang benar dari Allah swt, seperti wahyu kepada para nabi dalam tidur mereka atau pun ilham dan nasr (pertolongan & Maunah) kepada orang yang soleh dan kedua, mimpi buruk yang daripada syaitan seterusnya ketiga,mimpi biasa yang berlaku seharian akibat terbawa kehidupan seharian dalam pemikiran sehingga masuk dalam tidur lalu menjadi mimpi akibat kelesuan otak.

ada hadith dari Abu Hurairah ra yang berkata bahawa telah bersabda rasulullah :
“ Mimpi itu tiga bahagian iaitu berita gembira dari Allah , apa yang berlaku dalam hidup seharian dan mimpi buruk yang menakutkan dari syaitan” (hadith riwayat Ahmad no. 359 Jilid 2).

Mimpi sebenarnya merupakan rahsia bagi seorang mukmin yang Allah anugerahkan kepadanya dan ianya bukanlah untuk dicerita-cerita dan disebarkan sebagai kisah dongeng bagi mengambil pengajaran darinya dan ianya pun takla seperti perbuatan ustaz2 atau para agamawan yang jahil apabila menjadikan mimpi sebagai hujah dan modal ceramah serta menakuti masyarakat dengan mimpi dan cerita yang macam-macam.(maafla kalau berkata demikian)

ada dalam hadith baginda juga dari riwayat Abu Hurairah ra bahawa bersabda rasulullah : “ Janganlah menceritakan mimpi itu kecuali kepada orang yang alim dan orang yang sering memberi nasihat (iaitu orang soleh)” (hadith sahih riwayat Tirmidzi dan Ad-Darimi dengan isnadnya sahih di atas syarat syaikhain).

jadi kepada saudari amalina, mimpi anti tu agak sensitif sikit..insya ALLAH,ada petunjuk ALLAH nak bagi.cuba minta pendapat para solihin.insya ALLAH...tak sema mimpi yang buruk, buruk kesdahannya..
wallahu'alam.




-agree

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 00:52


macam-macam cobaan Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

kpiah_hitam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15764
Posting: 54
Dari: Padang Pasir

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 09:36


Pada 20-04-06 22:44 , amalina posting:

!!! QUOTE !!!

macam ni..saya dah solat hajat..solat taubat...semua laa..ye laa takut punya pasal kan...sampai nangis2 lagi..kejap tadi saya tanya ustaz saya..ustaz cakap hmmm...saya akan jadi pembela agama...entah betul ke tidak tak tau laa..tapi takkan ustaz nak tipu...dia cakap tak payah bimbang mungkin ni petunjuk Allah nak suruh saya dekat kan diri kepada Allah...lepas itu ustaz saya ada cerita pasal kisah nabi yusuf...macam-macam laa...tak semestinya mimpi buruk petanda buruk...kita sebagai hamba kena sentiasa muhasabah...fuh lega sikit rasa....


saya setuju dengan jawab ustaz tu...mimpi buruk tak semsti nya buruk....

tapi saudari amalina kena berhati2 dakyah kristian sekarang di pandai pukau2 orang......

...bagi saya mimpi awak itu ada lah satu petanda....bahawa kemungkaran banyak sangat ...jadi awak perlu berhati2 lah....pengaruh ada dimana2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kpiah_hitamProfil   Hantar PM kepada kpiah_hitam   Pergi ke kpiah_hitam's Website   Quote dan BalasQuote

MecKey
Warga Rasmi
Menyertai: 26.05.2006
Ahli No: 24552
Posting: 6
Dari: Senai, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 11:26


Baru-baru ni muncul satu video Kristian bertajuk "AHMAD's DREAM" atau dalam BMnya "Ahmad Menerima Wahyu" yang dilakonkan oleh orang Melayu yang telah berjaya diKristiankan. Sekali tonton video ni ingatkan video orang Islam tapi hakikatnya menyebarkan ajaran Kristian. Lepas saja saya tonton video tu.., saya pun pergi la usha website yang promotekan video tu.. MasyAllah sebijik macam orang Islam punya.. Dalam website tu banyak menceritakan cerita-cerita yang kalau sekali imbas rasa macam orang Islam yang tulis tapi pada hakikatnya Kristian! Mereka jugak banyak menggunakan hadith Rasulullah SAW. -Wallahualamm...


-----------------
Siapalah aku menolak cinta,
Yang hadir di jiwa tanpa dipaksa,
Hidup ini tidak akan sempurna,
Tanpa cinta dari Tuhan Yang E


Bookmark and Share

    


  Member Information For MecKeyProfil   Hantar PM kepada MecKey   Quote dan BalasQuote

zahrawi_achik
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.05.2006
Ahli No: 24519
Posting: 39
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-05-06 08:53


perbanyakkanlah istighfar dan sentiasa bermohon petunjuk dari Allah..insya'allah akan ada jalan penyelesaiannya dan ditenangkan hati.. :)




p/s : nasihat diri sendiri sebenarnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrawi_achikProfil   Hantar PM kepada zahrawi_achik   Quote dan BalasQuote

amalina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1871
Posting: 60
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-09-06 13:35


Ini antara dialog antara seorang muslim dan seorang kristian
M:Muslim
K:Kristian

M:Apa alasan saudara bahawa jesus tu nak tuhan ?
k:dialam Matius fasal 3 ayat 17 ada menyebut "inilah anakku yang ku
kasihi kepadanya aku berkenan" juga dalam lukas fasal 4 ayat 41
juga menyebutkan jesus tu anak tuhan

M:kalau begitu buka matius fasal 5 ayat 9
K:"Berbahagialah segala orang yang mendamaikan orang ,kerana mereka
itu akan disebut anak-anak allah"

M:Bedasarkan ayat tu , sesiapa yang mendamaikan orang akan disebut
anak2 allah juga .Jadi jesus bukan sahaja anak allah.

K:Ada lagi ayat lain Yahya fasal 14 ayat 9 "Sesiapa yang sudah
nampak aku , ia sudah nampak bapa."Ayat 10 juga sebut "tidakkah kau
percayai Aku ini di dalam bapa ,dan bapa dalam Aku"

M:Baiklah m sila periksa Yahya fasal 17 ayat 23
K:"Aku di dalam mereka itu , dan engkau di dalam Aku ; supaya
mereka itu sempurna di dalam persekutuan"

M: Kata "mereka" dalam ayat ini ialah sahabat jesus .Sedangkan yang
dimaksudkan dengan "aku" ialah tuhan .Jadi kata "Aku" beserta
"mereka" bererti Tuhan beserta Sahabat2 jesus.Kalau saudara percaya
mengenai kesatuan jesus dengan bapa , maka saudara pun harus
percaya dengan kesatuan bapa dengan sahabat jesus seramai 12 orang
itu.Jadi bukan jesus dan roh saja yang menjadi satu dengan tuhan ,
harus ditambah 12 orang lagi .

K: tunggu dulu ustaz.ini membingungkan saya.

M:Tentu awak lebih bingung kalau saya tunjukkan ayat yang lain ,
cuba periksa Yahya fasal 17 ayat 3

K:"Inilah hidup yang kekal ,iaitu supaya mereka mengenal engkau
,Allah yang esa dan Jesus yang telah engkau suruh hantar itu"

M: Tuhan yang esa , Esa ertinya satu .Dan ayat itu juga menyebut
bahawa jesus kristus pesuruh Allah.jadi mana yang benar ? Bible yang di akui kitab suci oleh saudara tetapi isinya bertentangan antara satu dengan yang lain ...Ada ayat yang menyebut Jesus menjadi satu .Ada yang menyebut tunggal sedangkan ayat tadi menyebut Jesus itu pesuruh Allah

...................................
astaghfirullahal azeem

Bookmark and Share

    


  Member Information For amalinaProfil   Hantar PM kepada amalina   Pergi ke amalina's Website   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 19-09-06 15:27


Assalamualaikum..

Mimpi bukanlah boleh ditafsir dengan mudah..pada pendapat ana mimpi saudari analah mainan syaitan yang cuba menyesatkan..saya pernah menonton forum debat Islam - Kristian di Indonesia..di mana panel Islam diwakili oleh bekas2 paderi yang mendapat hidayah Allah & panel2 kristian diwakili oleh bekas2 ustaz..Antara yang menarik semua ahli panel kristian itu mengakui mendapat ilham untuk masuk kristian melalui mimpi & hayalan..& ustad2 dari bekas2 mubaligh kristian mengakui mendapat hidayah dr pemikiran & kajian mereka terhadap islam..Oleh itu, ana rasa mimpi saudari cukup bahaya..janganlh terpedaya dengan perangkap syaitan yang menyesatkan..malahan mimpi saudari datang secara berturut2..sama seperti tanda org yang akan terkena sihir @ kerasukan jin yang tanda2nya juga datang berturut-turut..biasanya mimpi orang-orang yang alim tidak begitu, biasanya datang sekali sahaja..hatilah dengan mimpi kerana terkadang nampak seolah-olah macam kebaikan tapi takut terselit dakyah kekafiran dari syaitan..sebab itu, para ulama nenegaskan mimpi org yang rendah martabat disisi Allah biasanya dari syaitan & mainan tidur..semua ini saudari boleh rujuk melalui kitab Al - Takbirrurukyah, karangan ulama yang mahir dalam penafsiran mimpi iaitu Ibnu Sirin..Wallahua'llam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.124836 saat. Lajunya....